בצריחות אילמות: נשים יהודיות באושוויץ-בירקנאו 1945-1942
שני שליש מהאסירים במחנה ההשמדה אושוויץ היו נשים. ספר חדש "בצריחות אילמות: נשים יהודיות באושוויץ-בירקנאו, 1945-1942" מאת ד"ר נעמה שי"ק בהוצאת למדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה ויָד וָשֵׁם, מתרכז בחוויה הייחודית שלהן: איך שמרו על הנשיות, מה עשו בימי הווסת ועד כמה סבלו מניצול מיני. "אחרי גילוח השיער אסירים גברים העידו שהם הפכו למספר והרגישו שהם כבר לא בני אדם. נשים יוסיפו: 'הפסקתי להיות אישה'". כתבה נרחבת על הספר באתר מאקו.

הספר הוא מונוגרפיה מקיפה העוסקת בתלאותיהן של האסירות היהודיות באושוויץ-בירקנאו. מחקרה של ד"ר שי"ק  דן בחוויותיהן הייחודיות של הנשים היהודיות במחנה משנת 1942, אז הגיעו אליו האסירות היהודיות הראשונות, ועד שחרורן על ידי כוחות בעלות הברית באביב 1945, וכן בשלבים הראשונים של חזרתן לחיים. ד"ר שי"ק משרטטת קווים לדמותה של ההתנסות הנשית במחנה וגורסת כי היא הייתה שונה מזו הגברית בשל השילוב של השקפת העולם הנאצית, הפיזיולוגיה הנשית ותפיסות בנות הזמן של מגדר.

הספר מתמקד במסע למחנה ובסלקציה עם ההגעה אליו, ובוחן את חיי הנשים בו, את התמודדותן עם ניצול מיני, רעב ואבדן, את מאבקן לשרוד, את הפיזיולוגיה הנשית ומשמעותה במחנה, ומתחקה אחר היחסים בין אמהות לבנות ובין האסירות לבין עצמן. בצד אלה, הוא סוקר גם את פעילותן של הנשים בתנועת המחתרת במחנה.

ספר חשוב זה, על קורותיהן של הנשים היהודיות במחנה אושוויץ-בירקנאו - שאור הרפאים המוקרן ממנו משפיע עד היום על שורדיו, על בני הדור השני והשלישי ועל החברה האנושית בכללותה - מושתת על עדויות, ספרות אוטוביוגרפית וראיונות שנכתבו או נמסרו מתום המלחמה ועד ימינו, וכן על בחינה מעמיקה של התיעוד הגרמני על אודות המחנה והכלואים בו.
ד"ר נעמה שי"ק היא היסטוריונית, מרצה ומנהלת המחלקה ללמידה מקוונת בבית הספר הבין-לאומי להוראת השואה ביד ושם. שי"ק עוסקת בחקר קורותיהן של נשים בשואה.

צילום עטיפת הספר: "שלוש אחיות" - ורדי כהנא.