חדש על המדף

מאי 2021

איך כדאי לחיות : סיפור מסע הרפתקני במרחבי התודעה

איך כדאי לחיות : סיפור מסע הרפתקני במרחבי התודעה

מדווחת: רנה ורבין

הספר הזה הוא דיווח ישיר מהחלל הפנימי, כפי שנצפה במסעותיי, ביניהם ואחריהם", כותבת הסופרת, המתרגמת והעורכת רנה ורבין. "כתבתי אותו עבור הסקרניות, הכמהות, ההרפתקניות, והמתעניינות שלא בהכרח מתכוונות לצאת בעצמן למסעות דומים. כל מסע דורש אומץ. כל סיפור מסע דורש התגברות על מבוכה ופחד. אולי זה אותו הדבר". באיך כדאי לחיות - סיפור מסע הרפתקני במרחבי התודעה חמש נשים (ועוד כלבה אחת) יוצאות למסע, כל אחת בדרכה. הן לא יוצאות לחפש את עצמן, הן יוצאות למצוא את הבלתי מוגבל. כדי להצליח לפרוץ גבולות הן נעזרות בכל מה שיכול לספק להן מידע חיוני, שיטלטל את תפיסת העולם השגורה. המסעות שלהן פסיכדליים, גשמיים, מיסטיים, פילוסופיים: מילים גדולות, שמתחילות במצוקה רוחנית אנושית, שאי אפשר להחניק עוד. הן מתמודדות בדרכן עם השאלות הפשוטות ביותר, שהן גם הסבוכות ביותר: מה יש, איך לאהוב, מהי חירות, איך כדאי לחיות. הן פורצות במסעותיהן דרך חדשה, אמיצה ופקוחת עיניים, לב ותודעה. -- כריכה אחורית.

איך כדאי לחיות : סיפור מסע הרפתקני במרחבי התודעה

מפלצת הזיכרון

מפלצת הזיכרון

ישי שריד
 
היסטוריון צעיר ושאפתן כותב ליושב ראש יד ושם ומספר על מאבקו במפלצת הזיכרון, עד לרגע שבו השתלטה על חייו.כוכבו של הצעיר דרך בחקר המנגנונים המדויקים של התהליך התעשייתי שבו חוסלו מיליוני יהודים במחנות ההשמדה. לפרנסתו, הוא מתחיל להדריך סיורים באתרי הזיכרון שעל אדמת פולין - של תלמידים, אנשי צבא ופוליטיקאים ישראלים.אתרי הרצח נעשים מקום העבודה שלו, והזוועה חודרת אל תוך נשמתו. הוא מנסה לחשוף ביערות ובמעבה האדמה את דמותם האבודה של הקרבנות, אך לחרדתו הוא מזהה בעצמו ובמודרכיו הערצה לכוח ולכושר הביצוע של הרוצחים. "כדי לשרוד בעולם הזה צריך להיות קצת נאצי", אומר לו תלמיד תיכון באחד המסעות. אט־אט גוברת בקרבו ההכרה שאיש מעולי הרגל אינו מעז להתייצב באמת נוכח הפשעים ומשמעויותיהם המוסריות. בלשון בהירה ודייקנית מספר ההיסטוריון הצעיר, דרך עטו של ישי שריד, על התהליכים המפוררים והמעוותים שהתחוללו בו בעת מילוי המשימה ועל עלייתו ונפילתו כסוכן של הזיכרון - עד לנקודת השבירה הבלתי נמנעת. -- כריכה אחורית.

מפלצת הזיכרון

סיפורי 'פסוק לי פסוקך' : טופוס, הקשר ומשמעות בתלמוד הבבלי

סיפורי 'פסוק לי פסוקך' : טופוס, הקשר ומשמעות בתלמוד הבבלי

צחי כהן

החוויה העיקרית שמתארים הסיפורים היא ניתוק הפסוק מהקשרו והצבתו מחדש בהקשר פלאי בהתאמה לנסיבות שבהן נאמר, תוך כדי ריענון הקריאה בו. מבחינת החכם השומע את הפסוק מפי התינוק הפסוק נאמר למענו ועבורו. עתה, מחוץ להקשר המוכר, החכם, אחוז פליאה אל מול ההתאמה המופלאה של תוכן הפסוק לנסיבות חייו, יכול לגשת אל הפסוק ללא מחויבות ובמנותק ממוסכמות ולדרוש את תוכנו כדרשה אישית.צחי כהן דן בנושא ספרותי זה ממספר היבטים: המשמעות הנרטיבית של הסיפור, מבנהו, חלקיו וסמליו, המשמעות החברתית-תרבותית של מעשה המצוי בקו התפר בין המאגי והאסור לבין "הנבואה הקטנה", הלגיטימית, עולמם הפנימי והמשוער של גיבורי הסיפורים, תיאוריות קריאה המשתקפות מהאופן שבו מטפלים הסיפורים בטקסטים, והשוואת הסיפורים לסיפורים דומים בעולם העתיק הסובב את תרבות חז"ל. -- אתר המו"ל.

סיפורי 'פסוק לי פסוקך' : טופוס, הקשר ומשמעות בתלמוד הבבלי

היומן הגנוז ממחנה הריכוז ג'אדו : סיפורה של שואה נעלמה בלוב, מיומנו של יוסף דעדוש

היומן הגנוז ממחנה הריכוז ג'אדו : סיפורה של שואה נעלמה בלוב, מיומנו של יוסף דעדוש

כתיבה: שלמה אברמוביץ', בועז אפלבאום

היומן העומד במוקד ספר זה נכתב בסתר, במחנה הריכוז ג'אדו, שפעל בלוב בתקופת מלחמת העולם השנייה. יוסף דעדוש, ממנהיגי הקהילה היהודית שבבנגזי, כתב אותו מדי לילה בעיפרון, על גבי נייר סופג, תוך הפרת הפקודות של הקלגסים הנאצים. במשך למעלה משבעה עשורים היה היומן הגנוז מוסתר תחת ערימות של ניירת, מסמכים ותצלומים. נדרשו ארבע שנים נוספות כדי לפענח את כתב היד הכתוב באיטלקית, שחלקים ממנו נספגו אל הדפים, דהו, ואף נעלמו לחלוטין מתחת לכתמי שומן ועובש. היומן היחיד שנכתב במחנה ג'אדו והמחקר ההיסטורי שנעשה בעקבותיו מעניקים הזדמנות נדירה להציץ אל שגרת הגיהינום של ג'אדו ואל אירועים שתועדו בזמן אמת, החל מהוצאת היהודים מבתיהם בבנגזי, דרך הובלתם למחנה הריכוז וכלה בכל תקופת המעצר במחנה. תיאוריו של יוסף דעדוש חושפים תמונות של אימה, רעב, מחלות ומוות, אך מנגד הם מדגישים את זקיפות הקומה היהודית ואת העמידה הנחושה של עצורי ג'אדו אל מול ההתעללות, ההשפלה וסכנת המוות שהפכו לשגרת יומם. בתוך כך נחשף צומת של גורלות חיים ומוות, שבו ניצב יוסף דעדוש, כאשר סירב להזדמנות שנקרתה לו להיחלץ מרשימות המשלוח אל גאדו. הוא הישיר מבט ואמר: "למקום שאליו הולכים כל אחי היהודים - אלך גם אני". -- כריכה אחורית.

היומן הגנוז ממחנה הריכוז ג'אדו : סיפורה של שואה נעלמה בלוב, מיומנו של יוסף דעדוש

המטכ״ל : כיצד הוא לומד, מתכנן ומתארגן

המטכ״ל : כיצד הוא לומד, מתכנן ומתארגן

מאיר פינקל 
 
המטכ"ל הוא המפקדה האסטרטגית של צה"ל, ולאופן תפקודו יש השפעה גדולה על קבלת ההחלטות של הרמטכ"ל, על המלצות הדרג הצבאי לדרג המדיני ועל יישום מגוון תהליכי בניין הכוח והפעלתו. למרות מרכזיות גוף זה בביטחון המדינה, לא בוצע עליו עד היום מחקר שיטתי.ספר זה הוא המשך והרחבה של ספרו הקודם של המחבר - הרמטכ"ל - שבו בוצע בידוד מלאכותי של הרמטכ"ל ממטהו לצורך הדיון. מחקר זה משלים את התמונה באמצעות בחינת המטכ"ל והגופים המרכזיים בו, אבחון כמה מן הבעיות המרכזיות שמהן סובל המטכ"ל והצעות לדרכים לשיפור.הספר מציג מחקר מקיף ושיטתי, על סמך מגוון מקורות היסטוריים ומקרי מבחן ייחודיים, באופן היכול לסייע לצה"ל לברר את דרכי למידתו ואת דפוסי התארגנותו והשתנותו לנוכח האתגרים העומדים בפניו, בימים אלה ובעתיד.
הספר עוסק בארבעה נושאים עיקריים: התהליכים הפורמליים של התכנון במטכ"ל – התכנון הרב־שנתי לבניין הכוח, התכנון המבצעי למלחמה והתכנון תוך כדי מלחמה ; דפוסי למידה שונים של המטכ"ל ובהם למידת המטכ"ל מהפקת לקחים ממלחמה, למידה מלקחי צבאות זרים ועוד ; דפוסי התארגנות אל מול אתגר מתפתח כגון הקמת גופי מטה חדשים וניהול ישיר של המטכ"ל ; התמודדות עם התנגדויות במטכ"ל – כיצד רמטכ"לים שונים התמודדו עם מטכ"ל "לעומתי" שהתנגד לרעיונות השינוי שביקשו ליישם וכיצד ניהלו ויכוחים תפיסתיים במטכ"ל. -- כריכה אחורית.

המטכ״ל : כיצד הוא לומד, מתכנן ומתארגן

תחרות ויזמות

תחרות ויזמות

ישראל מ' קירזנר

ספרו של הכלכלן ישראל מאיר קירזנר עומס על שכמו משימה כבדת משקל: קריאת תיגר על הזרם המרכזי במחקר הכלכלי המודרני. קירזנר טוען בו שהתורות הכלכליות המושלות כיום בכיפה – באקדמיה, במחקר ובמדיניות הציבורית – נתפסו להיבטים טכניים ומופשטים של כלכלת השוק, בשעה שהעיקר חמק מהם. לפי קירזנר, ליבה הפועם של הכלכלה המודרנית הוא היזם, שברוחו היצירתית והתחרותית מייצר מוצרים חדשים, משפר את הקיימים, משיג מחירים נמוכים, ומקל עלינו, האזרחים מן השורה, את החיים הכלכליים. ללא הבנת תפקידה המהותי של היזמות בשווקים המודרניים, התיאוריות הכלכליות נותרות עקרות ומנותקות. "תחרות ויזמות", שראה אור לראשונה ב-1973, צוטט עד היום קרוב ל-10,000 פעמים במאמרים ובמחקרים אקדמיים. הספר מערער על המוסכמות השגורות לגבי שיווי-משקל כלכלי, תחרות, מונופולים ורווחה, ומציג תחתיהן תפיסת עולם סדורה על תפקידם הייחודי של היזמים הכלכליים, החל ביוזמות קמעונאיות זעירות וכלה בתאגידי ענק מסובכים, בקידום חיי השפע והרווחה.-- ‏ ‏אתר המו"ל.

תחרות ויזמות

הפילוסופיה של הטכנולוגיה

הפילוסופיה של הטכנולוגיה

פרופ' יוסף אגסי

הטכנולוגיה היא בחלקה אומנות ובחלקה מדע, וכל חידוש הוא בחלקו חד פעמי ובחלקו הדיר. אך התיחום בין השניים לעיתים לא נשמר בבהירות. תכנון טכנולוגי הוא גם חברתי וגם פיסיקאלי, אך את ההיבט החברתי נוהגים להזניח. לפי דעתו של אגסי, היה אפשר לשפר במידה ניכרת את ההישגים הדלים עד עתה של נסיונות הניבוי הטכנולוגי לתקופה ארוכה, אילו היו מבהירים הנחות כוללות, והיו בוחנים מחדש הנחות אחרות ומשווים אותן להנחות אלטרנטיביות. בהמשך זקוקים לא לפחות קידום סביבתי, התפוצצות האוכלוסין והתפשטות כלי הנשק הגרעיניים, כולם מהווים איומים מיידים לעתיד האנושות; יש הכרח ברפורמות דמוקרטיה מרחיקות לכת. לפי דעתו של אגסי, חינוך דמוקרטי הוא הדרך היחידה שעשויה לעזור לנו להשיג עתיד בטוח וטוב יותר. -- כריכה אחורית.

הפילוסופיה של הטכנולוגיה

הוראה ולמידה לשם הבנה : מהי הבנה וכיצד להשיג אותה

הוראה ולמידה לשם הבנה : מהי הבנה וכיצד להשיג אותה

דאגלס ניוטון

מהי הבנה? כיצד היא מתהווה? מדוע היא חשובה כל כך? מה הקשר בין הבנה לחשיבה ביקורתית ויצירתית? מה הקשר בין הבנה להנעה ללמידה? מדוע תלמידים וסטודנטים מתקשים להבין? מה מקורן של אי-הבנות? כיצד מעריכים הבנה? מהי הבנה בתחומים השונים - מתמטיקה, פיזיקה, היסטוריה, ספרות? כיצד ללמד וללמוד לשם הבנה? - אלה הן השאלות שאתן מתמודד הספר, התשובות שהוא מציע הן המפתח להוראה יעילה ולחינוך טוב. הוראה ולמידה לשם הבנה: מהי הבנה וכיצד להשיג אותה הוא ספר יסודי ומוקפד על טבעה של הבנה ועל הדרכים לטפח אותה. זהו ספר חובה לאנשי חינוך בכל מסגרות החינוך וההוראה. -- כריכה אחורית.

הוראה ולמידה לשם הבנה : מהי הבנה וכיצד להשיג אותה

אני עפרך : ישראל בסיפורת יידיש הישראלית 1967-1948

אני עפרך : ישראל בסיפורת יידיש הישראלית 1967-1948

גלי דרוקר בר-עם

שורדי השואה דוברי היידיש היו פלח משמעותי מאוכלוסיית ישראל בעשוריה הראשונים. הם יצרו בה תרבות מודרנית עשירה, עם נקודת מבט ייחודית, ביקורתית, שהתרבות העברית של התקופה התקשתה להכיל. זמן רב נחקר המרחב התרבותי הישראלי כאילו הוא זהה עם המרחב התרבותי דובר העברית. ספר זה הוא צעד משמעותי לקראת תיקון פגם זה ומציע לראשונה דיון מעמיק בתרבות מרתקת ומודחקת. בספר מוצגת היסטוריה תרבותית ייחודית של ישראל בעשוריה הראשונים, מנקודת מבטם של יוצריה דוברי היידיש. הוא כולל תיעוד מקיף של קורות מוסדות תרבות יידיש הישראלים המרכזיים, של פרקטיקות זיכרון השואה שצמחו מקהילות הניצולים, וכן ניתוח של התכנים המקוריים שתרבות זו יצרה. מניתוחים אלה עולה קולם הייחודי של שורדי השואה במפגשם עם ישראל, נופיה, מוסדותיה ותרבויותיה, וכן מאבקם באתוס הממלכתי שביקש למחוק את תרבותם ולשונם בתקווה לכונן יהודי חדש, שהוצג כיורשו הראוי והבלעדי של המרחב הישראלי. -- אתר המו"ל.

אני עפרך : ישראל בסיפורת יידיש הישראלית 1967-1948

עננים

עננים

אריסטופנס

סטרפסיאדס, איכר אתונאי, מחליט לשלוח את בנו המפונק והפזרן למכון החשיבה של סוקרטס כדי שילמד ללהטט בלשונו ויחלצו מהחובות שצבר בגללו. הבן, פידיפידס, נדרש לבחור את מורו לעיני קהל האזרחים, כאשר על התפקיד מתמודדים הטיעון המוצדק, השמרן, המייצג את האמת וההגינות, וכנגדו - הטיעון המוטעה, החדשני, שמבשר את החופש לשקר ולמחות נגד ערכי הצד המקובלים. האחרון מנצח בעימות וזוכה בתפקיד. לאחר שהבן משלים את לימודיו, האב המרוצה מגרש בגסות את נושיו, אך עד מהרה הוא מתפכח כאשר פידיפידס, בהתאם לתורה שלמד, מכה אותו וטוען שבן רשאי להכות גם את אמו. סטרפסיאדס מבין שמוטב לשוב ולכבד את האלים ואת ההגינות, ובעזרת עבדו מעלה באש את מכון החשיבה של סוקרטס.
ב"עננים" סוקרטס מוצג כסופיסט שכופר באלים ובאמת, וכידוע, הדבר השפיע לרעה על תדמיתו באתונה ועל פסק הדין במשפטו. באוזני תלמידו הוא מצהיר שהאלים שלו, "הפוסטמודרניים", הם העננים, המופיעים במקהלה ומייצגים לשון המנותקת ממסומנים קבועים ורשאית ליצור משמעויות חדשות על פי ההקשר. כיום, בעידן הרשתות החברתיות, ניתן לומר שאין קומדיה אקטואלית יותר מ"עננים". וכדברי חוקר האמנות בוריס גרויס, שחרור מילים מהסדר התחבירי הופך את מבנה הלשון לענן של מילים, המסוגל באופן שרירותי וזדוני להפיק רווחים ולשרת אינטרסים פוליטיים. -- כריכה אחורית.

עננים

התלכדות תרבותית : זירת ההתנגשות בין מדיה ישנים למדיה חדשים

התלכדות תרבותית : זירת ההתנגשות בין מדיה ישנים למדיה חדשים

הנרי ג'נקינס

בהתלכדות תרבותית חוקר הקולנוע והמדיה הנרי ג'נקינס מפענח את ההיגיון של עולם המדיה שאנו חיים בו היום. להבדיל ה"הייפ" התקשורתי המציג כל פיתוח בעולם הדיגיטלי בתור חידוש מהפכני שיביא לגוויעתם הבלתי נמנעת של הטלוויזיה והספר, ג'נקינס מפנה את תשומת הלב שלנו אל הדינמיקה המורכבת בין המדיה הישנים למדיה החדשים. הוא חוקר את התמורות התרבותיות המתרחשות בעידן שסוגי מדיה שונים מתלכדים בו יחדיו וצרכנים רוצים להיות גם יצרנים ב"תרבות השתתפותית". הספר מספק לנו את מסגרת המונחים להבין את המאבקים בין מעריצים שדורשים להיות שותפים ביצירת התוכן שהם אוהבים ובין האולפן ההוליוודי השואף לשלוט ב"מוצר" שלו ; איך אמנים יוצרים עולם בדיוני אשר יכול להתפרס על פני קולנוע, טלוויזיה, קומיקס ורומנים ; את הלוגיקה של הספוילר בקרב קהילות ידע תחרותיות שנוצרות באינטרנט סביב תוכניות ריאליטי ; ואת הפעילות הפוליטית הנוצרת בעידן ההתלכדות התרבותית. בספר מובאים מקרי בוחן מן התחומים טלוויזיה, קולנוע, ספרות, חוברות קומיקס, משחקי וידאו ומדיה חברתיים, ובהם אמריקן איידול, הישרדות, המטריקס, המותג דונלד טראמפ והארי פוטר.
מאז צאתה לאור של המהדורה הראשונה של התלכדות תרבותית נהיה הספר רב-השפעה במחקרים על פאנדום, אקטיביזם שורשי, תרבות פופולרית, מיזמי חינוך, אסטרטגיות עסקיות בתעשיית הבידור וגם בניתוחים אינטרטקסטואליים ואינטרמדיאליים. במהדורה זו מובא ריאיון שהעניק הנרי ג'קינס במיוחד לתרגום העברי, שהוא עוסק בו בהשפעתו של הספר ובשינויים שחלו בתרבות ההשתתפותית מאז כתיבתו. -- כריכה אחורית.

התלכדות תרבותית : זירת ההתנגשות בין מדיה ישנים למדיה חדשים

ספר המסוימות : לקראת פילוסופיה של האדריכלות

ספר המסוימות : לקראת פילוסופיה של האדריכלות

אהוד כסיף

אדריכל או ארכיטקט? מאז עלייתה של המחשבה המודרנית ממוקם אתר הקיום במרחב שהוא פיזי ומטפיזי בו-בזמן, ובמרכזו התודעה. גם האדריכלות מתקיימת ופועלת בעולם מאוחד זה, ואף הוא בראש ובראשונה תודעתי. חלפו מאות שנים, ועדיין לראייה זו יש ביקורת פילוסופית אדריכלית מועטה. ספר זה מציע דיון אדריכלי בעזרת בנייתה של מושגיות חדשה אשר במרכזה ה"מסוימוּת" החוצה גבולות ישנים והמאחדת רוח וחומר. ספר המסוּימוּת הוא מסע העובר בין חמישה מעגלים המשרטטים מעין קוסמולוגיה הפורצת את חישוקי המחשבה ההלניסטית אשר בין חומותיה עודנו מתקיימים. לקורא יסתבר שה"ארכיטקטורה", שמקורה יווני ואשר נקשרה במהותה לשליטה במלאכת הבנייה, מסתירה מאחורי גבה את ה"אדריכלות" הקדומה אשר מוצאה אכדי-שמי; במעשה האדריכלי של "משרת ההיכל" האכדי בן אלפי השנים ארוגה עבודה רוחנית המשלבת אמונה ופרקטיקה. בין הארכיטקט והאדריכל, מסתבר, פעורה תהום בין עולמות תוכן ותרבות שונים בתכלית.
בראייתו האדריכלית יפתח הספר ברקע הכללי ביותר שניתן להעלותו על הדעת ואשר בו מתרחשת האדריכלות – ההווה. ההווה, כך מסביר המעגל הראשון, איננו זמן ולא חלק מהזמן כמקובל לחשוב, כי אם האפשרות עצמה, או כלשון הספר – "ההיתכנות הטהורה" שממנה נובע הכול. כל אשר יופיע במעגלי הספר העוקבים יהיה ביטוייו ונטיותיו של ההווה המתגלה במסוימותו – ההוויה, ההתהוות, ההווּת ויהוה (אהיה). אבל בדרכו אל מטפיזיקה חדשה זו דרך חקירתה של ה"מסוימות" המופיעה מכוחו של ההווה, מוליך הספר את קוראיו במשעול אחר, מפתיע ואישי, הנע בין אירועים וזיכרונות: מחורשות הכרמל אל פסגת הר הכרכום, מלונדון ועד דוחא שבלבנון, בין נפרדות לאהבה, בין מעגלי דיו לשרטוטי מחשבות, כולם נארגים אל תוך דיון הגותי אחד על אודות ההווה, אמונתו של האדריכל ועבודתו הממירה אפשרות שקופה לכדי ממשות חושית – כדי לשכון בה. -- כריכה אחורית.

ספר המסוימות : לקראת פילוסופיה של האדריכלות

מדמשק לבואנוס איירס : מסע משפחתי עלום

מדמשק לבואנוס איירס : מסע משפחתי עלום

סופיה מנשה
 
"מדמשק לבואנוס איירס : מסע משפחתי עלום" מהווה נקודת מפגש בין פרופסור להיסטוריה לבין סבתה, אותה היא מלווה מדמשק השוקעת ערב מלחמת העולם הראשונה ועד לחייה התוססים של הקהילה היהודית בארגנטינה. בתווך, האם שרה, המשקפת את פריחתה של הבורגנות היהודית בבואנוס איירס, הגאה במוצאה ובערכיה. במוקד, קיקה, האח בן תשע עשרה שנחטף, עונה, ולבסוף הוכרז "נעלם" בימיו האפלים של משטר הקולונלים. ספר זה מהווה מצבה לקיקה, ש"לא ידע איש את קבורתו עד היום הזה". א.ב. יהושע -- כריכה אחורית.

מדמשק לבואנוס איירס : מסע משפחתי עלום

הבעיה היא הפתרון : טיפול ביחיד, בזוג ובמשפחה בגישה פונקציונלית-דיאלקטית-מערכתית

הבעיה היא הפתרון : טיפול ביחיד, בזוג ובמשפחה בגישה פונקציונלית-דיאלקטית-מערכתית

משה אלמגור-טיקוצקי

האם ההתנהגות שלנו מבטאת תמיד את מה שאנו רוצים באמת... או שמא ההפך? הגישה המתוארת בספר שלפניכם מנסה לענות על שאלה זו. היא מתארת טיפול חדשני קצר מועד ממוקד פתרון המיועד ליחידים, זוגות ומשפחות. גישה זו מבוססת על כך שהאדם הוא חלק ממערכת (משפחה, עבודה) ושאין להבין את התנהגותו ללא התייחסות להקשר המערכתי שלה. התנהגותו של האדם היא מוכוונת מטרה ונועדה להביא לסיפוק צרכיו הבסיסיים: לסדר, ביטחון, שייכות, וזהות. התנהגותו של האדם מורכבת ורבת-משמעות; לעתים קרובות מה שאנו מתכוונים אליו בא לידי ביטוי בצורה הפוכה: ריב שנתפס כהתנהגות שלילית עשוי לבטא דווקא צורך בקרבה; התנהגות שנראית בעייתית, ואפילו מוגדרת כפתולוגית, מהווה לא אחת ניסיון לפתור בעיה מאיימת יותר. באמצעות הבנת הפונקציה של ההתנהגות אנו יכולים לעזור לאדם להבין את מטרת התנהגותו ואת הבעיה שאותה הוא מנסה לפתור. בגישה זו מוחזרת לאדם שליטה על חייו ואת זכותו לעשות בחירות מושכלות המתאימות לחיים שבהם הוא רוצה. הגישה החדשה המוצעת בספר זה מאפשרת לאדם לראות במשבר הזדמנות לשינוי, גדילה, התפתחות והעצמה אישית.
ספרו של משה אלמגור טיקוצקי, אשר מיועד הן לאנשי מקצוע והן לקהל הרחב, מתאר באופן בהיר את הרעיון העומד בבסיס הגישה המתוארת, ובאמצעות תיאורי מקרה מדגים את האופן שבו ניתן ליישמה. -- אתר המו"ל.

הבעיה היא הפתרון : טיפול ביחיד, בזוג ובמשפחה בגישה פונקציונלית-דיאלקטית-מערכתית

משנת אפלטון על האמת

משנת אפלטון על האמת

מרטין היידגר

המאמר "משנתו של אפלטון על אודות האמת" נכתב בשנות השלושים של המאה העשרים על ידי אחד ההוגים החשובים, המוערכים והשנויים במחלוקת ביותר שפעלו וכתבו במאה זו. מאמר זה הוא מאמר מרכזי בהגותו של היידגר, גם מבחינת זמן כתיבתו, כשכתיבתו של היידגר בשלה, וגם מבחינת התימה המרכזית שלו, להיידגר כהוגה ולהגות המאה ה-20 בכלל. ממאמר זה אפשר להמשיך ולחשוב אל תוך נושאים שונים שהעסיקו את היידגר: ההתגברות על המטאפיזיקה, המהלך שעושה החשיבה המערבית משחר ימיה בימי לידת הפילוסופיה ביוון העתיקה ועד לעת המדעית-טכנולוגית במאה ה-20, ההבדל האונתולוגי שבין הווים להוויה, מהי שפה ומהו אדם ועוד.
במאמר יוצא היידגר מקריאה ב"משל המערה". היידגר מביא את "משל המערה" כלשונו בשפת המקור, יוונית עתיקה, בצירוף תרגום – פרי עטו – של המשל לגרמנית. אנו מביאים כאן את המקור היווני, את תרגומו של היידגר לגרמנית, ואת תרגומה של דנית דותן לעברית. הספרון מתחיל כתלת-לשוני, וממשיך עם ניתוחו של היידגר למשל המערה, כדו-לשוני: המאמר מובא בגרמנית, שבה נכתב, ולצדה – התרגום לעברית. היידגר עורך רקונסטרוקציה של מקומה וחשיבותה של האידיאה אצל אפלטון, ומבקר את החשיבה הכפופה לאידיאות. ביקורתו מתמקדת בצימוד האפלטוני, שהפך להיות מובן מאליו בחשיבה המערבית, בין נראות לבין הוויה. צימוד זה הוא מה שגורם לאמת להפוך להיות אפיון של תכנים נתפסים – בהכרה, אפיון של דברים בתחום ההוויה. עוד מבקר היידגר את ההבנה המקובלת של אידיאת הטוב האפלטונית, אשר גורמת לכך שהדברים נתפסים באופן מטאפיזי ואף תיאולוגי. -- אתר המו"ל.

משנת אפלטון על האמת

מגדר בבסיס : נשים וגברים בשירות הצבאי

מגדר בבסיס : נשים וגברים בשירות הצבאי

עורכות: עדנה לומסקי-פדר, אורנה ששון-לוי

מדיניות הצבא בישראל ביחס לנשים השתנתה מאוד בשני העשורים האחרונים והיא מאותגרת מכיוונים שונים. בשנת 2017, למשל, שיעור הנשים שהתנדבו לתפקידי לחימה היה הגבוה ביותר מזה שנים, אולם בה בעת פתיחת תפקידים קרביים בפני נשים וביטול ההפרדות המגדריות בקורסים צבאיים מעוררים התנגדות קשה בתוך הצבא ומחוץ לו. המשטר המגדרי של הצבא שוב אינו מבנה אחיד וקוהרנטי כפי שהיה בעבר; זהו שדה דינמי הפועל בהשפעתם של כוחות מנוגדים והוא משליך לא רק על נשים אלא גם על גברים ועל תפיסות של גבריות בצבא. לפיכך, ההנחה ביסודו של הספר מגדר בבסיס: נשים וגברים בשירות הצבאי היא כי הצבא הוא ארגון הטרוגני; ארגון שיש בו מופעים שונים של שוויון ואי-שוויון מגדרי בזירות שונות והוא מנהל יחסים רבי-פנים עם החברה האזרחית. המאמרים באסופה זו אינם מתייחסים עוד לגברים ולנשים כאל קטגוריות חברתיות אחידות, אלא בוחנים את משמעותו של השירות הצבאי עבור קבוצות שונות המשרתות בתפקידים שונים. הם עוסקים במופעים הגלויים והסמויים של אי-השוויון המגדרי בצבא, בוחנים את המפגש בין מגדר, מעמד, אתניות ודת בארגון הצבאי, ומציגים את האפשרות להתמקח עם הארגון הצבאי ואף להתנגד לו.
השינויים הארגוניים שחלו בצבא בישראל והפרספקטיבות התיאורטיות שהתרחבו במרוצת הזמן הביאו להתפתחותו של שדה מחקר תוסס ואינטנסיבי שעניינו צבא ומגדר בישראל. ואולם בספר זה נאספים יחד לראשונה כותבים בולטים בתחום, חוקרות וחוקרים מתחומי ידע שונים – סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, מדע המדינה, לימודי מגדר, לימודי תרבות, קולנוע וספרות. האסופה פורשת מגוון רחב של מאמרים המאורגנים סביב ארבעה נושאים הבונים את שערי הספר: זהויות צבאיות; המדיניות המגדרית בצבא; היחסים בין צבא למשפחה; והתנגדות למלחמה ולכיבוש בישראל כיום. -- אתר מכון ון ליר.

מגדר בבסיס : נשים וגברים בשירות הצבאי

 העידן הבין-לאומי : יחסים בין-לאומיים בתקופת אל-עמארנה המורחבת (1200-1460 לפנה"ס)

העידן הבין-לאומי : יחסים בין-לאומיים בתקופת אל-עמארנה המורחבת (1200-1460 לפנה"ס)

עידן ברייר

"מרירות התושבים נגד שליטם עוררה תסיסה. לדברי ריב־אדדה, בשל התסיסה נגדו הוא מנוּע מלצאת את עירו מחשש להפיכה או לנטישה מסיבית של תושבים. העיר הנצורה נמצאה במצב אנוש. המחסור בה הלך וגדל ולא הייתה אפשרות להשיג סוסים", תיאור זה מן הספר שלפנינו נוגע לתקופה קדומה (1200-1460 לפה״ס בקירוב) הנבחנת בו באמצעות גישה חדשה שקוראת את התעודות הקדומות, מצבות ניצחון, תבליטים במקדשים, מכתבים, חוזים בין־לאומיים ושנתונים המתעדים מסעות, לאור מודל הלקוח מחקר היחסים הבין־לאומיים בעידן המודרני. שימוש במתודה זו מוביל לתובנות חדשות. הספר בוחן את מארג היחסים במערכת הבין־לאומית בתקופת ארכיון אל־עמארנה המורחבת, על השליטים שפעלו בה, לאור הממצא העשיר יחסית של מקורות בני הזמן. בחינת הזירה הבין־לאומית מתבצעת בעזרת הפרדת המערכת הבין־לאומית הגלובלית לשתי תת־מערכות והפרדת הדיונים בהן. כל אחת משתי תת־המערכות תִפקדה כמערכת־חיץ, שכללה שתי ממלכות גדולות וממלכה קטנה בתווך. במקרה הראשון מדובר בחניגלבת (Hanigalbat), שחצצה בין האימפריה האשורית התיכונה לאימפריה החתית. במקרה השני ניצבה במוקד ממלכת אמורו (Amurru) ששימשה כממלכת־חיץ בין האימפריה החתית לאימפריה המצרית של תקופת הממלכה החדשה. הספר בוחן את התבססותן ושקיעתן של האימפריות, ומתמקד ביחסי המדינה הדינמיים שנרקמו סביב ממלכות־החיץ. -- אתר המו"ל.

העידן הבין-לאומי : יחסים בין-לאומיים בתקופת אל-עמארנה המורחבת (1200-1460 לפנה"ס)

ההיסטוריה הארוכה של המזרחים : כיוונים חדשים בחקר יהודי ארצות האסלאם : בהוקרה לירון צור

ההיסטוריה הארוכה של המזרחים : כיוונים חדשים בחקר יהודי ארצות האסלאם : בהוקרה לירון צור

עורכים: אביעד מורנו, נח גרבר, אסתר מאיר-גליצנשטיין, עופר שיף

באסופה "ההיסטוריה הארוכה של המזרחים" נבחנות חלוקות כרונולוגיות, גיאוגרפיות, חברתיות ותרבותיות שגורות שמעצבות את חקר ההיסטוריה המודרנית של יהודי ארצות האסלאם. המושג 'ההיסטוריה הארוכה' מבטא קריאת תיגר על התפיסות הרואות בהגירת יהודים מאזורים אלה 'קו תפר' החוצץ בין ההיסטוריה שלהם בארצות מוצאם השונות ובין הפיכתם ל'מזרחים' בישראל.מחברות ומחברי עשרים ושלושה המאמרים שבאסופה עשירה זו מציעים נקודת מבט חדשה על התעצבות היחסים הבין-אתניים בישראל, על ההגירה מארצות המזרח התיכון וצפון אפריקה ועל הגבולות הגיאוגרפיים הרחבים שבהם התעצבה ההיסטוריה המודרנית של יהודי ארצות האסלאם, תוך כדי מגע בין קבוצות שונות באזורים שונים. זהו אפוא מתווה להיסטוריוגרפיה חדשה החוצה את הגבולות המצומצמים שיוחדו לנושא זה בהיסטוריוגרפיה הישראלית במשך רוב שנותיה.
מחקריהם של ראשוני החוקרים בתחום זה ושל ממשיכיהם מכונסים כאן ומביאים לידי ביטוי את העניין ההולך וגובר בעשורים האחרונים בהיסטוריה של יהודי ארצות האסלאם, את הסתעפות המחקר, חידושיו ומגוון נושאיו, ובעיקרם הקשרים שהתקיימו בארצות האסלאם בין קהילות שונות, אשר אפשרו ליהודים לפתח מנעד של זהויות מרובות.ספר זה מוקדש לירון צור, מן הראשונים שנעו בין חקר ההיסטוריה של היהודים בארצות האסלאם ובין זו של המזרחים בישראל, וסללו בכך את הדרך להתפתחותה של המגמה המחקרית החדשה שאסופה זו מבקשת להתוות. -- אתר המו"ל.

ההיסטוריה הארוכה של המזרחים : כיוונים חדשים בחקר יהודי ארצות האסלאם : בהוקרה לירון צור

ורות של תקווה : מסורת והעברה בין-דורית עם העלייה מאתיופיה

דורות של תקווה : מסורת והעברה בין-דורית עם העלייה מאתיופיה

נעמי שמואל

איך נשמרת ומועברת מסורת ומורשת תרבותית במשפחות אחרי הגירה? כיצד משפיע המעבר בין התרבויות על יחסים בתוך המשפחה? ואיך חווים בני הדור הצעיר, הצברים החדשים, את זהותם ואת השתייכותם לתרבויות השונות? דורות של תקווה משמיע מגוון קולות של דורות שונים במשפחות יוצאות אתיופיה בישראל. הספר בוחן נושאים של בין־דוריות ובין־תרבותיות, ומציג תובנות חדשות ומרתקות. -- אתר המו"ל.

ורות של תקווה : מסורת והעברה בין-דורית עם העלייה מאתיופיה

הבשורה על פי הטבע

הבשורה על פי הטבע

ג'ון בורוז 

"אני חייב הרבה לטיולַי בטבע. הם עזרו לי להצטייד בבריאות טובה כמו גם בצניעות; סייעו לי לחדד ולכוונן את כל חושַי; הם שימרו את עינַי במצב טוב כל כך שלא הכזיבו אותי ולוּ לרגע במשך כל שבעים וחמש שנותי איתן; הם חידדו את חוש הריח שלי במידה כזו שאני מתענג ביותר על הבשׂמים הטבעיים שבאוויר הפתוח, במיוחד באביב – על משבים עדינים של פריחות הבוקיצה והאֶדֶר והערבה, נשימות היערות, כרֵי האחו, החוף. חוש הריח הבריא והמחודד הזה גרם לי לתעב טבק ולהימלט מחדרים סגורים, ולנטוש את צחנת הערים. אני מתאר לעצמי שכל עולם ריחות הבר הטבעיים סגור בפנֵי משתמשי הטבק ושוכני הערים. חושים שמפותחים באוויר הפתוח מוכוונים למה שמצוי באוויר הפתוח; הם זריזים, מעודנים ודקי הבחנה. כשאני מגיע לעיר, אוזנִי סובלת וגם אפי סובל: השפעת העיר על חושַי קשה וצורמנית; האוזן הלומה, האף מתקומם, והעין מבולבלת. כשאני חוזר, אני יוצא לטבע כדי להירגע ולהחלים, כדי לכוונן מחדש את חושַי." [ג'ון בורוז, "הבשורה על פי הטבע"].

הבשורה על פי הטבע

פרויד מתעמת עם הספינקס ; משמעות החיים על פי איינשטיין

פרויד מתעמת עם הספינקס ; משמעות החיים על פי איינשטיין

המראיין: ג'ורג' סילבסטר פיראק 

פרויד ואיינשטיין, כל אחד בנפרד, מתראיינים אצל אותו עיתונאי צמרת אמריקני-גרמני בסוף שנות העשרים של המאה הקודמת וחושפים איש איש את אישיותו ואת תמצית תורתו. פרויד ואיינשטיין, שני גאונים יהודים גרמנים ששינו את העולם, משוחחים בחופשיות מרתקת עם עיתונאי שהוא גם סופר ומשורר ושאינו מסתיר את הערצתו להם ומצליח להפיק מהם כמה פנינים אנושיות לחלוטין. ספר ראשון מתוך ארבעה בסדרת "זמן לרעיונות" בנהר ספרים. -- אתר המו"ל.

פרויד מתעמת עם הספינקס ; משמעות החיים על פי איינשטיין

דווקא אליטה! : מסות

דווקא אליטה! : מסות

אורי הולנדר 

דווקא אליטה! עוסק במה שרבים מאבירי התרבות ורוזניה חוששים לעסוק בו, ממעטים להזכירו או דוחקים לפינות מחשבה צדדיות. בדרכו המשועשעת ובה בעת המושחזת בוחן הספר מוסדות תרבות שונים ואמנים ויוצרים מסוימים — מכאן ולא מכאן — ותוהה אם הדבר החשוב חשוב יותר מהדבר הלא חשוב. בחינה זו אינה נרתעת, למשל, מן הקביעה שהדרתם של יוצרים מסוימים ויצירות מסוימות עשויה להיות מוצדקת, מן הרעיון שמוסד התרבות משמר לא יותר ממראית עין של תרבות ומן הצורך להצביע על עובדה פשוטה: התרבות לא היתה ולא תהיה נחלתם של "אנשים כמוני וכמוך" אלא של מתי מעט, אליטה. ומיהם הזכאים להתהדר בתואר זה, אליטה? תשובות אפשריות לשאלה זו צפות ועולות בין המסות המעמיקות, העשירות והישירוֹת המכונסות כאן. -- ‏ כריכה אחורית.

דווקא אליטה! : מסות

צ'יף אינדיאני : סיפור חייו ומסעותיו של ג'ורג' קופוויי שנכתב במו ידיו

צ'יף אינדיאני : סיפור חייו ומסעותיו של ג'ורג' קופוויי שנכתב במו ידיו

ג'ורג' קופוויי 

מציג אני את חיי לציבור ... אני אינדיאני, והיטב יודע את הקשיים שעמם עליי להתמודד כדי לרכוש את לבו של האדם הלבן. עם זאת, מטרה נעלה דוחקת בי, והיא שעל סמך חיי שלי אוכל להציג את חיי בני ארצי המסכנים בהווה ואת הצפוי להם בעתיד..." זוהי האוטוביוגרפיה המלאה הראשונה שנכתבה בידי אינדיאני שגדל בתרבות שבטית מסורתית.-- גב הספר.

צ'יף אינדיאני : סיפור חייו ומסעותיו של ג'ורג' קופוויי שנכתב במו ידיו

על סף אביב

על סף האביב

מרסל פרוסט 

ברשימות אוטוביוגרפיות אלה, שקדמו ל״בעקבות הזמן האבוד״, מתגלה פרוסט כסופר בעל הבחנה דקה ורגיש מאוד לפרטים, בעל יכולת תיאורית מופלאה המחיה את הטקסט עד כדי הפיכתו לתמונה תלת-ממדית כמעט. -- מן המעטפת האחורית.

על סף אביב

ענני סערה בשמי אירופה : אדולף היטלר, לב טרוצקי, יוסיף סטאלין, וינסטון צ'רצ'יל

ענני סערה בשמי אירופה : אדולף היטלר, לב טרוצקי, יוסיף סטאלין, וינסטון צ'רצ'יל

​המראיינים: ג'ורג' סילבסטר פיראק, ז'ורז' סימנון, ה' ג' ולס, קינגסלי מרטין 

המאפיינים ההכרחיים לדמוקרטיה הם החופש שניתן ליחיד לתכנןאת חייו כרצונו במסגרת החוקים שנחקקו על ידי הפרלמנט, באכיפה שקולה של בתי המשפט ובתוך עצמאות מן הרשות המבצעת . ללא היסודות האלה אין חופש או ציוויליזציה . כל זמן שמגינים על הזכויות הללו, עקרונות החופש בטוחים . אינני רואה כל סיבה מדוע דמוקרטיות לא יוכלו להגן על עצמן מבלי להקריב את הערכים העקרוניים האלה" ( וינסטון צ'רצ'יל, 1939 ) ."אני סבור שהתפוצצות אלימה מצד גרמניה הפשיסטית היא בלתי נמנעת . זו בדיוק השאלה שעשויה להיות השאלה המכרעת בעניין גורלה של אירופה כולה" ( לב טרוצקי, 1933 ) ."מהפכה הייתה כרוכה תמיד במאבק, מאבק מכאיב ואכזרי, מאבק של חיים ומוות . ובכל פעם שהאנשים מהעולם החדש הגיעו לשלטון, הם היו צריכים להגן על עצמם נגד המאמצים של העולם הישן להשיב את העולם הישן על כנו בכוח" ( יוסיף סטאלין, 1934 ) ."עבורנו מדינה וגזע חד הם . רומא נפלה כאשר חדלה לשמור על טוהר הגזע שלה . בספרות, בסרטים, במדע — השפעת היהודים היא הרסנית. אנחנו דומים לחולה שחפת שאינו מבין שימות אם הוא לא יסלק את החיידקים מהריאות שלו " ( אדולף היטלר, 1923 ) .-- כריכה אחורית.

ענני סערה בשמי אירופה : אדולף היטלר, לב טרוצקי, יוסיף סטאלין, וינסטון צ'רצ'יל

שבעת החכמים : חיי הפילוסופיה (ספר ראשון)

שבעת החכמים : חיי הפילוסופיה (ספר ראשון)

דיוגנס לארטיוס 

דיוגנס לארטיוס (המאה השלישית לספירה) הוא לנו בחינת חידה, אולם בלעדיו לא היינו יודעים דבר כמעט על חייהם של עשרות פילוסופים נודעים מן העת העתיקה. ביצירתו הגדולה חיי הפילוסופים, המונה עשרה ספרים, הוא מוסר פרטים חשובים על מוצאם של ההוגים הגדולים, אורחות חייהם, אופיים, אמרותיהם, משנתם, יצירותיהם ונסיבות מותם. לפנינו תרגום עברי ראשון לספר הפותח את היצירה: שבעת החכמים, ובו הקדמה כללית לחיבור כולו, ולאחריה הביוגרפיות של אותם שנחשבו לחכמי העולם היווני ונתכנו "שבעת החכמים". אמנם יש בספרנו זה אחת עשרה ביוגרפיות, ולא שבע, אך זאת משום שדיוגנס מביא מסורות שונות באשר לזהותם של השבעה. הביוגרפיות מתובלות בשלל אנקדוטות, אמרות כנף ומכתמים - הן משעשעים הן מרחיבי דעת - שהם מסימני ההיכר של דיוגנס כביוגרף. -- כריכה אחורית.

שבעת החכמים : חיי הפילוסופיה (ספר ראשון)

תהפוכות במזרח התיכון ובצפון אפריקה : קהילות דתיות ואתניות

תהפוכות במזרח התיכון ובצפון אפריקה : קהילות דתיות ואתניות

משה מעוז 
 
בעשורים האחרונים התחוללו תמורות מהפכניות במעמדן הפוליטי והצבאי של קהילות דתיות ואתניות במזרח התיכון ובצפון אפריקה, מבירא עמיקתא של נחיתות לאיגרא רמא של עליונות. קהילות שהיו דחויות ומקופחות במשך דורות עלו לשלטון או חיזקו את מעמדן הפוליטי במדינותיהן תוך מאבקים צבאיים. כאלה היו השיעים בעיראק, בלבנון ובתימן; הכורדים בעיראק ובסוריה, הנוצרים והאנמיסטים בדרום סודאן והברברים בצפון אפריקה; העלווים בסוריה ממשיכים להחזיק בכוח בשלטון מאז שנות השישים של המאה הקודמת. תמורות משמעותיות אלו פעלו לראשונה להחלשת הצביון הערבי-מוסלמי-סוני של חלקים חשובים במרחב. בתווך מצויות קהילות נוצריות בלבנון, מצרים, עיראק והרשות הפלסטינית שנפגעו ואולצו בחלקן להגר לחו"ל. אולם, חלקים מהן ומקהילות אחרות השתלבו בחברה ובפוליטיקה של מדינות אלה - כמו דרוזים, תורכמנים וצ׳רקסים בירדן, בסוריה ובישראל. במקביל ובאופן ייחודי, בישראל/פלסטין נמשך התהליך הדרמטי של הפיכת המיעוט הדתי-האתני היהודי לרוב שליט, אגב הדרה של קהילת הרוב לשעבר, הערבית-מוסלמית-סונית, לאחר מלחמות 1948 ו-1967. תמורות פוליטיות רבות מאופיינות עדיין בסכסוכים צבאיים ובהקזת דם בין קבוצות דתיות ואתניות באזור. הללו גבו בעשורים האחרונים מיליוני קורבנות, פי עשרה מכל מלחמות ערב-ישראל מאז 1948. -- אתר המו"ל.

תהפוכות במזרח התיכון ובצפון אפריקה : קהילות דתיות ואתניות

שאלה של מקום : ארכיטקטורה בין הפואטי לאתי

שאלה של מקום : ארכיטקטורה בין הפואטי לאתי

עדנה לנגנטל 

הספר שאלה של מקום: ארכיטקטורה בין הפואטי לאתי קורא להבין מחדש את יסודות המעשה הארכיטקטוני תוך חשיפתו למחשבה הפנומנולוגית. באמצעות חזרה למפגש הראשון, והכושל, בסוף שנות השבעים של המאה הקודמת, בין הפנומנולוגיה המתארת תופעות לאור הניסיון האנושי לבין השיח הארכיטקטוני, מציעה עדנה לנגנטל קריאה חדשה של השיח, המאמצת את הגותו של הפילוסוף מרטין היידגר ודנה בהשפעתו של תיאורטיקן הארכיטקטורה כריסטיאן נורברג-שולץ. כדי להדגיש את הפוטנציאל הגלום בהגותו של היידגר בהבנת שאלת המקום והאפשרויות לשכון בו דנה המחברת במשמעותו של הפואטי כציר מכונן בהבנת מושגים מרכזיים בשיח האדריכלי העכשווי. אולם הממד הפואטי, לדידה, אינו יכול להתקיים ללא הממד האתי. דרך עיון בהגות תלמידו ומבקרו של היידגר, הפילוסוף עמנואל לוינס, מבנה המחברת זיקה בין האתי לבין הבית ואפשרויות ההשתכנות בו. -- אתר המו"ל.

שאלה של מקום : ארכיטקטורה בין הפואטי לאתי

מבחר מאמרים

מבחר מאמרים

אדמונד הוסרל 

"לתורתו של הוסרל היתה השפעה עצומה על התפתחות המחקר הפסיכולוגי… הוסרל התקומם נגד העברת מתודות מדעי-הטבע לשדה שאין השיטה הניסויית הולמת אותו. מאמרו 'פילוסופיה כמדע חמור' נכתב בעיקרו לשם כך… התלהבות מוסרית מפעמת במפעלו… בזמן שהתמוטטו יסודות התרבות האירופאית… ניסה הוסרל לבנות את הפילוסופיה על יסודות איתנים ובדייקנות מתמטית… דרכו מהמתמטיקה אל הפילוסופיה נקבעה על-ידי חוויות דתיות עצומות." -- שמואל הוגו ברגמן, הוגי הדור.
"במבחר שלהלן ניתנו שלושה ממאמריו של הוסרל שיש בהם כדי לייצג את השלבים העיקריים בהתנסחותה של ההשקפה הפנומנולוגית… השפעתו של הוסרל על הפילוסופיה החדשה היתה גדולה מאוד… גם מרטין היידגר היה תלמידו." -- נתן רוטנשטרייך, "פתח דבר".

מבחר מאמרים

נהיה כולנו חלוצים : תנועת העבודה והעלייה מפולין, 1923 – 1936

נהיה כולנו חלוצים : תנועת העבודה והעלייה מפולין, 1923 – 1936

רונה יונה 

נהיה כולנו חלוצים מספר את סיפורה של תנועת החלוץ בפולין והתפקיד שמילאה בעלייתה של תנועת העבודה להנהגת התנועה הציונית בין מלחמות העולם. הוא מתאר את הקמתה של תנועת המונים לאומית וסוציאליסטית, ששינתה את פני המפה הציונית. באמצעות הקמת מנגנון שליחים מארץ ישראל יצרו מנהיגי תנועת העבודה בארץ קשרים הדוקים עם חלוצי פולין: כך נהפכה החלוץ לתנועה חוצה גבולות, שקישרה בין יהודים בעזרת פוליטיקה, לאומיות וסוציאליזם. החלוץ הכשיר רבבות עולים צעירים חסרי הון, שמילאו לימים את שורות ארגוני הפועלים ביישוב, ובהם הסתדרות העובדים, הקיבוצים, המפלגות וההגנה. הספר מציג מגוון דמויות של ציונים צעירים, חלקם מוכרים וחלקם אלמונים, שנעו בין תמיכה נלהבת באידיאלים חלוציים לאכזבה מרה. ה"גיבורים" מן השורה משרטטים דיוקן של הדור היהודי הצעיר בפולין - דור תוסס, בעל שאיפות גדולות ואפשרויות מועטות - ואת מעורבותו בהכרעות הפוליטיות של התקופה. הספר מתאר גם את תרומת החלוץ למהפך בבחירות הגורליות לקונגרס הציוני בשנת 1933, שמרכזן היה בפולין. חברי התנועה התגייסו בלהט בבחירות אלה, ובזכותם גבר השמאל הציוני על הימין וביסס את מעמדו החדש בהסתדרות הציונית העולמית. ניצחון השמאל הסוציאליסטי על הימין הרוויזיוניסטי בתנועה הציונית הוא סיפור יוצא דופן על רקע התחזקות הימין באירופה באותן שנים. -- אתר המו"ל.

נהיה כולנו חלוצים : תנועת העבודה והעלייה מפולין, 1923 – 1936

דו"ח העוני האלטרנטיבי : ישראל 2020

דו"ח העוני האלטרנטיבי : ישראל 2020

ארגון לתת - סיוע הומניטרי ישראלי 

המחקר המרכזי בדו"ח, מאפשר לנו להבין לעומק את הנזק שנגרם כתוצאה ממשבר הקורונה. זוהי הפעם הראשונה מאז חודש מרץ האחרון, שסימן את תחילת המשבר, שיש לנו אומדן על המתרחש בשטח מבחינת היקפי המצוקה הכלכלית והעוני. נתוניו מאשרים את הברור מאליו: אסון הקורונה, בראש ובראשונה, הוא אסון עבור המעמדות המוחלשים והמקופחים ביותר בישראל. דחיפה נוספת ואיומה, להתרחבות אי השוויון החברתי-כלכלי -- מתוך הדו''ח.

דו"ח העוני האלטרנטיבי : ישראל 2020

על האושר

על האושר

מאדאם דו שאטלה 

"אישה חופשייה, מדענית, אשת חברה ואהובתו של וולטר במשך 15 שנה – המרקיזה אמילי דו שאטלה (du Châtelet) הידועה כמאדאם דו שאטלה, הייתה בעצם אישה מודרנית שחיה במאה ה-18. מבין כחמישים חיבורים המוקדשים לאושר במאה ה-18, חיבורה של המרקיזה אמילי דו שַאטְלֵה (du Châtelet) נמנה לבטח עם המעניינים יותר לקריאה כיום. סיבות רבות לדבר. ראשית, בניגוד לגברים שכתבו על אודות נושא זה, היא ידעה להבחין בין התנאים המובילים באופן כללי לאושר, לבין התנאי שנשים צריכות היו להסתפק בו, בלי להישאר בשל כך בתוך הגבולות שהוקצו להן. יתרה מזאת, החיבור של המרקיזה דו שאטלה הוא יצירתה של אישה מיוחדת במינה, הן מבחינת אישיותה והן מבחינת כישוריה האינטלקטואליים וחייה היוצאים מגדר הרגיל. חרף החובות שכל אישה במעמדה לא יכלה להימנע מלמלא, אמילי דו שאטלה היא האישה שנכנעה פחות מכול לדעות המקובלות של זמנה, שידעה להדגיש הדגש היטב את מקוריותה, את עצמאותה ואת שאיפותיה בעולם עוין ליומרות אלה." (אתר המו"ל).

על האושר

קהלת על פי הנדלזרץ

קהלת על פי הנדלזלץ

מיכאל הנדלזלץ 

"קהלת עומד מחוץ או מעל לזמן. הוא אינו מדבר על מה שהיה, ולא על מה שיהיה, ולא רק מפני שמה שהיה הוא שיהיה. הוא מדבר על ההווה, על מה שיש מתחת לשמיים, מתחת לשמש, על הארץ שלעולם עומדת. באותו הווה יש – כמו שהוא אומר לליבו השומע – עת לכל חפץ, דבר דבור על אופניו, העניין הנכון ברגע הנכון." [מתוך פתח הדבר] מיכאל הנדלזלץ, בשנינות חדה ומתוחכמת אך נגישה לכול, מתבונן דרך משקפיים עכשוויות ביצירתו האלמותית של החכם באדם ומעניק לנו מחרוזת פנינים של תרבות, ידע, לשון ומעל הכול – של חוכמת חיים. -- ‏אתר המו"ל.

קהלת על פי הנדלזרץ

מרחבים וגבולות בצל האינתיפאדה : קריאה אתית בספרות העברית, 2007-1987

מרחבים וגבולות בצל האינתיפאדה : קריאה אתית בספרות העברית, 2007-1987

עדיה מנדלסון-מעוז 

מרחבים וגבולות בצל האינתיפאדה מתמקד בסיפורת עברית עכשווית שנכתבה בצל הכיבוש והאינתיפאדות, בין השנים 1987 ל-2007. הספר בוחן את דרכי העיצוב הפואטיים ואת ההקשרים האתיים שבמסגרתם מתוארים גבולות, שטחים ומרחבים בספרות הישראלית בת ימינו. בתוך כך דן הספר ביצירותיהם של יניב איצקוביץ, יצחק בן-נר, מיכל גוברין, דויד גרוסמן, א"ב יהושע, איתמר לוי, רונית מטלון, אורלי קסטל-בלום ועוד רבים אחרים. הייצוגים הספרותיים הישראליים של הכיבוש ושל שתי האינתיפאדות מעלים סוגיות אתיות חשובות הנוגעות למיליטריזם, הומניזם, זהות לאומית, אזרחות וחיילוּת, חינוך ציוני, הכרה באחר וטיבה של מדינת ישראל כדמוקרטיה.בספר שני שערים: השער הראשון מתמקד בחייל הישראלי ובגיאוגרפיה ובטופוגרפיה של השטחים, כפי שהם משתקפים בספרות; השער השני מעלה לדיון יצירות המתרחשות במרחבים אזרחיים בישראל – בעיקר בתקופת האינתיפאדה השנייה ואחריה – ובוחן את אופני השפעתו של הקונפליקט על חיי היומיום. בסיום, הספר מעמיד דיון תיאורטי בסוגיית האימפריאליזם המוסרי. -- אתר המו"ל.

מרחבים וגבולות בצל האינתיפאדה : קריאה אתית בספרות העברית, 2007-1987

הנשים שידעו יותר מדי : היצ'קוק ותאוריה פמיניסטית

הנשים שידעו יותר מדי : היצ'קוק ותאוריה פמיניסטית

טניה מודלסקי 

סרטיו של הבמאי הנודע אלפרד היצ'קוק הם מהנחקרים ביותר בתולדות התאוריה והביקורת של הקולנוע. חוקרת הקולנוע והטלוויזיה הפמיניסטית טניה מודלסקי יוצאת בספר פורץ דרך זה נגד שתי גישות קוטביות שרווחו עד כה: זו שלפיה סרטיו של היצ'קוק רוויים שנאת נשים, וזו שלפיה הבמאי מזדהה עם דמויות הנשים וחושף את מצבן העגום בחברה שגברים שולטים בה. מודלסקי מראה את השניות כלפי נשים, המאפיינת את יצירתו המורכבת של היצ'קוק ויכולה לעורר בצופים מגוון תחושות, ובכלל זה איום, חוסר אונים, כעס והזדהות. לדבריה, סיפוריהן של הנשים חותרים לעיתים תחת השליטה והסמכות של "אמן המתח הקולנועי" הנודע. למרות האלימות הניכרת שהגברים מפגינים כלפי נשים בסרטים, הן מוסיפות להתנגד להיטמעות בפטריארכייה, והבמאי - במודע או לא - מזדהה עם התנגדות זו. לטענתה, השאלה אם הסרטים ספוגים שנאת נשים או אהדה לנשים אינה ניתנת להכרעה, ובסרטיו של היצ'קוק הן כרוכות זו בזו. המהדורה הראשונה של נשים שידעו יותר מדי יצאה לאור ב-1988, ומהדורתו השלישית, מ-2016, מוגשת עתה לקוראים עברית. שבעת הסרטים המנותחים בספר - סחיטה, רצח!, רבקה, נודעת, חלון אחורי, ורטיגו ופרנזי - משמשים למחברת בסיס לניתוח הצופה והצופה בקולנוע, והיא עוסקת בחיבור הרגשי לדמויות הנשים בסרטים. -- כריכה אחורית.

הנשים שידעו יותר מדי : היצ'קוק ותאוריה פמיניסטית

אדריכלות נשכחת : בעקבות גילויה של שפה אדריכלית מקומית נסתרת

אדריכלות נשכחת : בעקבות גילויה של שפה אדריכלית מקומית נסתרת

מיכל משה 

"ניתוקה של האדריכלות הישראלית מהמקום בו היא נמצאת ומתפיסת ה'מקום' הניע מסע ארוך לגילוי השפה האדריכלית המקומית שעקבותיה נותרו בשרידיה של אדריכלות כפרית עתיקה. אדריכלות עממית, בה היו האדם והקהילה מחוברים למקום ולמשאביו הטבעיים, ובה מצאו רחש הים, גובה ההר ושתיקת המדבר את ביטויים. הספר עוקב אחר אדריכלות הכפר והבית הכפרי בתקופות היסטוריות אחדות בחלקו הראשון, מפרק את התמונה הכללית לתבניות אדריכליות, בחלקו השני, למעין מרכיבים בסיסיים בעזרתם ניתן יהיה להרכיב את שפה אדריכלית מקומית בתכנון ובבנייה." -- מעטפת אחורית.

אדריכלות נשכחת : בעקבות גילויה של שפה אדריכלית מקומית נסתרת

הבית שלנו בוער : מבחר נאומים של גרטה תונברג

הבית שלנו בוער : מבחר נאומים של גרטה תונברג

גרטה תונברג 

באוגוסט 2018 פתחה גרטה תונברג, נערה שוודית בת 15 משטוקהולם, בשביתת לימודים למען האקלים מחוץ לבית הפרלמנט השוודי. בבוקר היום השני לשביתה הצטרף אליה מייסון, תלמיד כיתה ח׳, אחר כך התיישבו עוד שתי תלמידות, ועד מהרה גם המורים ושאר התלמידים לא יכלו עוד סתם לעמוד מנגד.
שביתת האקלים של גרטה מדי יום שישי מול בניין הפרלמנט סחפה מיליוני ילדים ומבוגרים בכל המדינות, וחוללה תנועה אזרחית כלל–עולמית הדורשת ממנהיגי העולם לגלות אחריות ולפעול לתיקון משבר האקלים.
הבית שלנו בוער מאגד מבחר מהנאומים שנשאה תונברג בין השנים 2018 ו-2020. כשהיא פונה אל חבריה למאבק או לראשי מדינות וידוענים, המסר שלה הוא תמיד אחד: הקשיבו למדענים שאומרים לנו שכוכב הלכת שלנו מתחמם מדי. נקודת האל–חזור קרובה. צריך לפעול עכשיו, כי הבית שלנו בוער.-- אתר כותר.

הבית שלנו בוער : מבחר נאומים של גרטה תונברג

הולדת אב : גברים מדברים על היריון, לידה ואבהות

הולדת אב : גברים מדברים על היריון, לידה ואבהות

ענת הררי 

מתי לראשונה חשבת איזה אבא אתה רוצה להיות? מה עבר עליך בתקופת ההיריון של ילדך ולאחר לידתו? ובכלל, מהו סיפור הלידה מהזווית שלך?
מה קורה כשגברים, כולם עסוקים באבהות החדשה שלהם, כולם פתוחים וסקרנים, מתיישבים לכתוב על המעבר הדרמטי שלהם לאבהות ומנסים לענות על השאלות האלה?
שנים-עשר משתתפי סדנת הכתיבה "הולדת אב" עשו מקום לקולות שלהם, וכתבו במילותיהם על נושאים אלה שנחשבים "נשיים", וככל שכתבו יותר ושוחחו יותר, כך הופתעו לגלות כמה גדול הצורך שלהם לחקור את עצמם, ולהתבטא בחופשיות ובביטחון.
במעגל השיח הגברי ישבה גם אישה אחת, מנחת הסדנה, שהיא גם מטפלת משפחתית שפוגשת זוגות לאחר הלידה ובכלל, ומצאה עצמה בוחנת שוב ושוב את האמהוּת ואת הזוגיות שלה ביחס לדברים שנכתבו ונאמרו בסדנה, ואף עוברת שינוי תודעתי שישפיע בהמשך על עבודתה.
הגברים של היום רוצים לתת מילים משלהם לחוויית ההורות הפנימית שלהם. הם רוצים לדבר על הצרכים שלהם ולהגשים את משאלות לבם ואינם חוששים להילחם בקשיים שמערימות עליהם החברה והתרבות כאשר מדובר באבהות ובחיי המשפחה שלהם. והם רוצים ליהנות מאחווה גברית שמאפשרת שיח אינטימי ובעל ערך.
הולדת אב מתעד שלב אחר שלב את פרקי סדנת הכתיבה לאבות דרך הטקסטים שנכתבו במהלכה, וכן חלק מהשיחות שנרקמו סביבם, עד לסופה הבלתי צפוי של הסדנה. הוא מניח עוד אבן דרך קטנה באבהות החדשה שאותה מנסחים הגברים המבקשים להיות שותפים שווים בהורות.-- אתר כותר.

הולדת אב : גברים מדברים על היריון, לידה ואבהות

אתרוג הלב : מסה על ארבעת המינים

אתרוג הלב : מסה על ארבעת המינים

נעמי לירן פריש 

"הספר "אתרוג הלב" חושף בפני הקורא הישראלי את קסמו הרב-ממדי של פולחן דתי מובהק המורכב ממיני צמחים מקודשים. מדובר במורשת תרבותית יהודית, חלק מתופעה אוניברסלית שבה נשזרים היבטים דתיים לצד היבטים כלכליים, חברתיים, מוסריים, לאומיים, משפחתיים, פוליטיים, משפטיים ואסתטיים. פלוטארכוס, היסטוריון וביוגרף יווני בן המאה ה-1 לספירה, כתב על "תהלוכה עם ענפים" שנערכה בסוכות, שבה היהודים נכנסים לבית המקדש – ו"מה הם עושים לאחר כניסתם?" שאל וענה: "איננו יודעים". בספר הנוכחי נעשה ניסיון לפזר את המסתורין. המחקר מתבסס בעיקר על טקסטים מהמזרח הקרוב הקדום, על ממצאים איקונוגרפיים, מזמורי תהילים, ספרות חז"ל ומנהגים שהשתמרו עד ימינו – אלה אחדים מהמקורות המסייעים להבין את הרעיון שעמד מאחורי הפולחן.
"אתרוג הלב" עורך בירור מחדש של משמעות סמלי הלולב והאתרוג באומנות הקבורה, בעיקר במאות ה-3 וה-4 לספירה. חקר פשרם מבוסס בעיקר על המקרא, ספרות חז"ל ורעיונות מן הפילוסופיה והרפואה היוונית-רומית – רעיונות אלה עשויים היו להשפיע על יהודי המטרופולין ההלניסטי לפתח באומנות הקבורה מערכת סימנים קונבנציונלית המורכבת מחפצי פולחן כמו מנורה, שופר, לולב ואתרוג, אך יש להניח שבהקשר של עולם המתים או עולם החיים שלאחר המוות, הכול ידעו את מובנה כ"קומפלקס אחרית הימים היהודי החזותי". כמו כן, בהתבסס על המחקר האנתרופולוגי ביחס לחילופי מתנה נחשף רובד חדש ביחס לחשיבות המנהג ותפקידיו החברתיים לסימון מעמד וליצירת חיבור של מחויבות בין אנשים." (כריכה אחורית).

אתרוג הלב : מסה על ארבעת המינים

מנחם בגין : ראש הממשלה השישי ; מבחר תעודות מפרקי חייו (1992-1913)

מנחם בגין : ראש הממשלה השישי ; מבחר תעודות מפרקי חייו (1992-1913)

ערכו וכתבו מבואות: אריה נאור וארנון למפרום 

כרך ההנצחה למנחם בגין הוא התשיעי בסדרת הספרים שמוציא ארכיון המדינה בהתאם ל'חוק הנצחת נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה (1986 )'. בעזרת מבחר מן התיעוד הנרחב שהותירו חייו האישיים ופעילותו הציבורית הענפה של מנחם בגין מסרטט כרך ההנצחה את דמותו בכל שנות חייו.

מנחם בגין : ראש הממשלה השישי ; מבחר תעודות מפרקי חייו (1992-1913)

קדושה בעין הסערה : הכותל המערבי בין יהדות לישראליות 2000-1967

קדושה בעין הסערה : הכותל המערבי בין יהדות לישראליות 2000-1967

דורון בר, קובי כהן-הטב 

הכותל המערבי הוא המקום הקדוש החשוב ביותר ליהודי מדינת ישראל והתפוצות, זכר לבית המקדש החרב. חשיבותו נובעת הן מהתקדשותו לאורך הדורות והן מן המקום המרכזי שהוא תופס בציבוריות הישראלית, בפוליטיקה ובמערכת היחסים שבין מדינת ישראל ליהודי התפוצות. קדושה בעין הסערה מתמקד בהתפתחותו של המקום הקדוש הזה ממלחמת ששת הימים ועד לשנת 2000 ומציג אותו כזירה של מאבק מתמשך ובלתי פוסק על הגדרתו ומהותו, ובעיקר על השאלה למי שמורה הזכות להתפלל שם ומי קובע את סדר היום. בשנים הראשונות שלאחר מלחמת ששת הימים נוספה על יהדותו המובנת מאליה של הכותל המערבי היומרה לעצבו כמרחב בעל משמעות לאומית ולקדשו כאתר מורשת ישראלי. החפירות הארכיאולוגיות בסביבתו, הניסיון לעצב את רחבת הכותל המערבי מבחינה אדריכלית וטקסי הלאום המתקיימים שם היו כולם חלק ממגמה זו. אך אם בתחילה הצליחו חלקים רבים מן הציבור היהודי־ישראלי להזדהות עם הכותל המערבי ועם סמליותו בהקשרים לא-דתיים, בהמשך הלך והתעמעם קשר זה והיהדות דחקה את הישראליות משם. מרכיבי הישראליות בכותל המערבי התמעטו, והקדושה הדתית של המקום הלכה והתבססה. בדור האחרון גם התעצם העימות סביב מונופול היהדות האורתודוקסית בקביעת מנהג המקום ואורחותיו, ובתוך כך נדחקו משם "נשות הכותל" ותנועות יהודיות דתיות אחרות. מאבק זה הבליט עוד יותר את שאלת מהותו של הכותל המערבי כמקום קדוש יהודי וישראלי וערער את התפיסה שהתקבעה אחרי מלחמת ששת הימים כי המקום שייך לציבור היהודי־ישראלי וליהודי התפוצות כאחד. -- אתר המו"ל.

קדושה בעין הסערה : הכותל המערבי בין יהדות לישראליות 2000-1967

פירוש שד"ל לתנ"ך

פירוש שד"ל לתנ"ך

עורך: יונתן בשיא 

פירוש שד"ל לתנ"ך – מבוססת על מהדורה חדשה של הפירוש הקלאסי של שד״ל על ספר ישעיהו יחד עם פירושיו לירמיהו וליחזקאל, קהלת, משלי ואיוב. לסדרה זו נוספו גם פירושים לספרי תרי עשר אשר נכתבו על ידי תלמידי שד״ל בהנחייתו. הסדרה שממשיכה את פירושו של שד״ל על חמשת חומשי תורה שופכת אור חדש על גישתו של שד״ל ומרחיבה את יריעת הפירוש אל ספרי הנביאים הגדולים.

פירוש שד"ל לתנ"ך

למה הוא עושה את זה?

למה הוא עושה את זה?

לנדי בנקרופט 

"'הוא לא באמת מתכוון לפגוע בי, הוא פשוט מאבד שליטה'. 'הוא יודע להיות כל כך נחמד ומתחשב כשהוא רוצה'. 'הוא הפחיד אותי כמה פעמים, אבל הוא אף פעם לא פוגע בילדים - הוא אבא נפלא'. 'היו לו חיים ממש קשים', 'הוא תמיד מצטער אחר כך', הוא אומר שהוא אוהב אותך, אז למה הוא עושה את זה? - שאלת את עצמך את השאלה הזאת שוב ושוב. עכשיו יש לך הזדמנות ללמוד ולהבין איך גברים כעסנים ושתלטנים חושבים, איך הם פועלים ומה עומד ביסוד השקפת עולמם. אם תביני, תוכלי לשנות את חייך. זה תלוי רק בך. לנדי בנקרופט, היה ממקימיה של התכנית הראשונה בארצות הברית שנועדה לגברים מתעללים. הוא עובד עם גברים מתעללים ועם משפחותיהם כבר יותר מעשרים שנה. בספר פורץ דרך זה הוא מסביר מהי מערכת יחסים מתעללת, איך לזהותה, איך לחיות בתוך מערכת יחסים כזאת ולשרוד או איך לעזוב אותה". -- מעטפת אחורית.

למה הוא עושה את זה?

ילידות בלא נחת : עיונים ביצירתו של אריה סיון

ילידות בלא נחת : עיונים ביצירתו של אריה סיון

שלמה הרציג 

אריה סיון, חתן פרס ישראל לשירה (תש"ע, 2010), מלווה בכתיבתו את מדינת ישראל מראשיתה ועד ימינו. מאחוריו כששים שנות פעילות ספרותית ענפה, שהולידה יבול נכבד של קרוב לאלף שירים, עשרות סיפורים, ששה מחזות, רומן, מסות ספרותיות, מאמרי ביקורת ותרגומי שירה. יצירתו העשירה והמגוונת של סיון מזמנת כר נרחב למחקר אנליטי שתכליתו למשטר ולתבנת את השפע הלשוני-תמאטי-פואטי הזה. הנה כי כן, מוגשת בזה לראשונה, לקורא העברי, מונוגרפיה מקיפה על יצירת אריה סיון, שמטרתה לשקף את מגוון החוויות והלבטים, הנושאים והרעיונות, הז'אנרים והפואטיקות המאפיינים את כתיבתו הספרותית במהלך עשרות שנות יצירה.
בבסיס הספר עומדת הטענה שמיתוס הילידות הוא פני השטח ומבנה העומק ביצירתו הספרותית של אריה סיון. את זהותו כאדם וכאמן, כיהודי וכישראלי, מגדיר סיון באמצעות המרחבים הארץ-ישראליים שהוא צמח מתוכם ונקשר אליהם במהלך חייו הממשיים והפואטיים. עם זאת, אין מדובר בזהות פשוטה וחד-ממדית, כי אם בזהות המתפתחת ומתגוונת, תוך שימור יסודות מקומיים קבועים, עד להפיכתה לזהות רפלקסיבית (מודעת לעצמה) מורכבת ורבת פנים. -- כריכה אחורית.

ילידות בלא נחת : עיונים ביצירתו של אריה סיון

הסדר החברתי והקוד הבלתי פורמלי

הסדר החברתי והקוד הבלתי פורמלי

עורכים : תמר רפופורט, אהוביה כהנא 

"סדר חברתי אינו מכיל רק מסגרות התנהגות וחשיבה נוקשות, אלא גם מבנים, פרקטיקות ויחסים אישיים ומוסדיים בלתי פורמלים. הבלתי פורמלי אינו מרכיב חברתי שולי, שלילי או אקראי אלא מאפיין חברתי בסיסי. ואולם, טיבו של הסדר החברתי הבלתי פורמלי בחינוך ובחברה זכה להתייחסות מעטה בלבד בתיאוריה ובמחקר. יוצאת דופן מבחינה זו הגותו של הסוציולוג ראובן כהנא, אשר פיתח את "המודל/הצופן הבלתי פורמלי" כתפיסה תיאורטית חברתית-תרבותית וחינוכית מקיפה המתארת ומנתחת את המבנה הסגולי של סדר בלתי פורמלי.
מאמרי הספר מנהלים דו-שיח מלומד ועדכני עם המודל הבלתי פורמלי של ראובן כהנא, בוחנים אותו מחדש, מאתגרים ומפתחים את יישומיו, ולעתים אף הופכים אותו על פניו. כמכלול, מציעים המאמרים לקוראים מסגרות חשיבה חדשות לניתוח חברתי. אסופת מאמרים זו מצביעה על הפוטנציאל הטמון בשימוש במודל הבלתי פורמלי ככלי אנליטי, כמסגרת תיאורטית וכתשתית אמפירית לחקר זירות חברתיות וחינוכיות בעבר, בהווה ובעתיד.
הכותבים והכותבות בספר מנתחים פעילויות וזירות פעולה ייחודיות (טקס סיום בית הספר, טיול, ריקוד, שיח אינטרנטי ועוד) וקבוצות חברתיות (חרדים, בוגרי תנועות נוער באמריקה הלטינית, צעירים פלסטינים); הם עוסקים בסוגיות חברתיות מגוונות (דת ומדינה, אינטגרציה ונעורים בישראל ובפלסטין, שלבי חיים, חינוך לערכים, גלובליזציה וידע) ובסוגיות היסטוריות (היסטוריה של הידע, מודרנה ופוסט-מודרנה, מתודולוגיה ואידיאולוגיה), ואף חושפים את זיקתו של הבלתי פורמלי לתפיסות ולתחומי ידע שונים (אנתרופולוגיה, פילוסופיה, חקר הדת, פסיכולוגיה חברתית והסוציולוגיה על זרמיה השונים). הדו-שיח הביקורתי שמנהלת אסופת המאמרים עם המודל של ראובן כהנא מצמיח שדה הגות רב-פנים אבל בעל מכנה עיוני משותף."(גב הספר).

הסדר החברתי והקוד הבלתי פורמלי

המפעל : על ארכיטקטורה ותעשייה בארגמן, יבנה

המפעל : על ארכיטקטורה ותעשייה בארגמן, יבנה

טלי חתוקה 

"בכתיבת ספר זה בקשתי להבין את היחס שלי למפעל, לאופן שבו השפיע על חינוכי. מחשבותיי הראשונות על סגירתו, כמו גם על בחינת הקשר בין קפיטליזם, תעשייה וסביבות עבודה, הבהירו לי שקשר זה נזנח בשיח האדריכלי והתכנוני ... הספר עוקב אחר בניית 'הבית' לתהליך הייצור ולעובדים במפעל הטקסטיל 'ארגמן' ביבנה, בתוך קונטקסט של בניית הבית הלאומי ובזיקה לתהליכים הכלכליים-חברתיים שהביאו לפירוקו - תהליכים שלא הותירו חלל ריק אלא מקום אחר, מדינה אחרת."

המפעל : על ארכיטקטורה ותעשייה בארגמן, יבנה

התחדשותה של מסורת : חגיגות הסהרנה בישראל

התחדשותה של מסורת : חגיגות הסהרנה בישראל

רחל שרעבי 

"חגיגת הסהרנה שחודשה לראשונה בשנת 1975 במתכונתה הציבורית בישראל היא בראש ובראשונה חגיגה אתנית. היא ממלאת פונקציות מרכזיות, כמו למשל שחרור מסייגים של התנהגות עדתית שנכפים על ידי דרישות המיזוג החברתי ושמירה על סולידיות משפחתית וקהילתית, לצד הפגנת גאווה אתנית. בעקבות רוברט רדפילד ומילטון סינגר טוענת המחברת שהסהרנה היא "מסורת קטנה" שבאמצעותה ביקשו מנהיגי יוצאי כורדיסטאן בישראל ליצור גבולות אתניים עם "המסורת הגדולה", כפי שעוצבה על ידי ההגמוניה התרבותית הישראלית בעשורים הראשונים למדינה, ובאופן הזה להדגיש את הייחודיות שלהם. יהודי כורדיסטאן הדגישו בחגיגות מסרים של אחדות לאומית, יהודית-ישראלית, ותבעו הכלה של "המסורת הקטנה" בתוך "המסורת הגדולה".
בהתחדשות חגיגות הסהרנה יוצאי כורדיסטאן סוגרים ופותחים גבולות עם ה"אחר", בעת ובעונה אחת. זו זהות דואלית המושרשת בייחודיות אתנית מצד אחד ובישראליות מצד שני; המתח בין הזהויות, כמו גם הניסיון לגשר ביניהן, בלט במסרי החגיגות. תהליכי הניעות והמיסוד של פרקטיקה מסורתית כמו הסהרנה בהוויה הישראלית העכשווית מראים שהמרחב עצמו משתנה, כלומר שחל בו "סינקרטיזם מלמעלה". בד בבד עם ניעות הסהרנה למרכז, התפתח בה תהליך מתמיד של פירוש וחידוש המסורת. זהו למעשה "סינקרטיזם מלמטה", כלומר ברירה ומיזוג של רכיבים מסורתיים ומודרניים; סינקרטיזם הכרוך בעיבוד, פרשנות, התאמה של סמלים ונוהגים מסורתיים לתרבות החדשה ובאימוץ של תכנים חדשים. מכאן אנו למדים שהדינמיות היא תכונתה הבולטת של המסורת – לא רק של המודרניות". (כריכה אחורית).

התחדשותה של מסורת : חגיגות הסהרנה בישראל

המתכננים : השיח התכנוני בישראל לאן?

המתכננים : השיח התכנוני בישראל לאן?

עורכות: טלי חתוקה, טובי פנסטר 

"... אסופת מאמרים רפלקסיבית זו מציגה את המושגים המרכזיים המשפיעים על השיח והעשייה התכנונית בישראל כיום. זו מעין תמונת מצב המסייעת להבין היכן אנחנו עומדים ביחס למושגים המכוננים מאז קום המדינה, לבחון באיזו שפה אנחנו משוחחים ומבנים את המרחב שבו אנו חיים, תוך כדי המשך הדיאלוג בין התפיסה האוטופית לאנקדוטלית..."(גב הספר).

המתכננים : השיח התכנוני בישראל לאן?

ידידותי למשתמש : טכנולוגיה, שמישות והנדסת אנוש

ידידותי למשתמש : טכנולוגיה, שמישות והנדסת אנוש

שמואל ארואס 

מי מאתנו לא התנסה בחוויה המתסכלת של תפעול מכשירים יומיומיים תוך כדי ניסיונות כושלים לבצע פעולה פשוטה? מכשירים תמימים שתפקידם לעזור ולהקל על חיינו הופכים עד מהרה למקור למפח נפש ובזבוז זמן. בעיות תפעול של מכשירים ותוכנות הן אחד ממקורות התסכול המובהקים של משתמשי הטכנולוגיה. כאשר אנו נתקלים בקושי תפעולי רובנו נוטים להאשים גורמים לא רלוונטיים, בראש ובראשונה את עצמנו – את היכולת הטכנית הדלה שלנו או למשל שלא קראנו כראוי את המדריך למשתמש. את המעצב התעשייתי או את המהנדס שפיתחו מכשיר מסובך, לא יעיל ולא נוח – אותם בדרך כלל איננו רואים כאחראים. הטכנולוגיה מאפשרת לנו לשרוד, הנדסת האנוש מאפשרת לנו לשרוד את הטכנולוגיה. ספר זה עוסק בהנדסת אנוש ובטעויות התכנון והעיצוב של מכשירים הגורמים להם להיות עוינים למשתמשים. הנדסת האנוש מספקת את העקרונות למניעת בעיות בממשקי התפעול, לטובת תכנון מוצרים "ידידותיים למשתמשים". ספר זה מנסה לתאר את משמעות המפגש בין המשתמשים לבין הטכנולוגיה אשר בשימושם, ולהבהיר באמצעות דוגמאות את העקרונות הללו
המחבר מתאר את התוצאות השליליות של שימוש במוצרים טכנולוגים קשים להפעלה וסוקר בעיות הנובעות מעושר תפעולי עודף, מאי הבנות בתפעולן של מערכות אוטומטיות, מתכנון לקוי של אופני תפעול, מבעיות פיזיות הקשורות בעיצוב המכשירים, מבעיות של תפעול תלוי זמן ועוד. הספר מסביר שיטות מוכרות לשיפור הממשק "אדם-מכונה", על ידי אבחון בעיות שמישות ומניעתן. השיטות כוללות הסרת חסימות והגבלות לוגיות, יצירת מזמינות תפעולית, ניתוח וסילוק טעויות תפעול ותשומת לב לבחירת פקדים ואופני הפעולה שלהם. ‏כ‏ריכה אחורית.

ידידותי למשתמש : טכנולוגיה, שמישות והנדסת אנוש

אזור חיץ : צמדי מדינות ניטרליות כמודל ליציבות אזורית

אזור חיץ : צמדי מדינות ניטרליות כמודל ליציבות אזורית

אריה גרוניק 

"ספר זה מציע מודל שיסייע בצמצום הסכנה שבפניה ניצבת מדינת החיץ הניטרלית בבואה לשמור על ריבונותה, כל זאת על ידי הצבת צמדים של מדינות חיץ ניטרליות בין הגושים היריבים. במודל הצמד יש משום חידוש ביחס לחקר הניטרליות עד כה. ההנחה היא שסיכוייו של צמד מדינות חיץ לשמור על הניטרליות שלהן גם בעתות של קונפליקט חמור בין הגושים היריבים, אשר ביניהן הן כלואות, גדלים במידה ניכרת: מדינת חיץ בודדת היא מדינה אשר כל גבולותיה הם גבולות עימות, ומכאן האטרקטיביות הרבה שלה בעיני הצדדים הנצים המקיפים אותה. מכאן גם הסכנה הרבה להמשך ריבונותה. מנגד, כאשר מדובר בצמד מדינות חיץ קטנות, הכלואות יחדיו בין גושים יריבים, לא כל גבולותיה של מדינת החיץ הם גבולות עימות. באופן הזה זוכה מדינת החיץ למעמד של מדינה פריפריאלית; בנוסף לכך, התלות ההדדית המוחלטת של צמד מדינות החיץ, האחת במדיניות החוץ של האחרת, הופכת אותן יחדיו לנקודת איזון בתת-מערכת קונפליקטואלית בעלת מידה כזו או אחרת של דו-קוטביות, כלומר שבאופן הזה הן הופכות להיות מקור ליציבות אזורית.
ספר זה בוחן שני מקרים היסטוריים אשר בהן צמדי מדינות חיץ ניטרליות היוו לב של תת-מערכת יציבה: הצמד פינלנד-שבדיה בצפון אירופה, והצמד אוסטריה-שוויץ בלב היבשת (שתיהן בעידן המלחמה הקרה); הוא מציע מודל דומה כפתרון אפשרי לסכסוך הישראלי-פלסטיני, כל זאת תוך כדי ניהול הסכסוך המזרח-תיכוני הרחב יותר". (כריכה אחורית).

אזור חיץ : צמדי מדינות ניטרליות כמודל ליציבות אזורית

אמנות והסייברספייס

אמנות והסייברספייס

אבי רוזן 

"ספרו של אבי רוזן מציע מבט רענן ביחס לתרבות דיגיטלית והיצירה האמנותית, בכלל זה שיח האמנות וההיסטוריה שלה, גבולות האמנות ומקום האמן בעשייה בת-זמננו. הרקע האינטר-דיסציפלינרי המגוון של המחבר, אשר נע בין מחקר מדעי, יצירה ותיאוריה, נוכח בין דפי הספר ומאפשר פרספקטיבה רחבה ביחס לזיקה בין טכנולוגיה, אמנות וחברה במאה ה-20 ובראשית המאה ה-21. קריאתו המרובדת של רוזן נסמכת על ההנחה שתופעת דחיסת מרחב-זמן בתרבות ותודעת הרצף לא החלו עם העידן הדיגיטלי אלא ניתן למצוא את עקבותיהן במהפכה התעשייתית, ואף לפני כן. רוזן מתחקה אחר ביטויים לתחושת דחיסת מרחב-זמן וקורא אותם לאחור, לאור ניתוח עומק של מבנה ומשמעות הסייברספייס כמרחב שיתופי-סימולטני של ביזור. אחת מטענותיו המרכזיות של הספר היא שבמאה ה-21 תופעת דחיסת מרחב-זמן מתעצמת באופן רדיקלי, ולמעשה מעבירה אותנו לתחום הוויה מתקדם המתווה יחסים חדשים שלא התקיימו עד כה בין אובייקט לסובייקט. בחלק הארי של הספר נידונה טענה זו ומאוששת מבעד לסקירה וניתוח מקיפים של אמנות הסייברספייס. חשיבותו של הספר נעוצה בניסיונו להציע מערך המשגה ומסגרת תיאורטית, לצד מערך הקשרים מרובד במיוחד לתחום עשייה ומחשבה שעדיין מצוי בהתהוות – בכל אלה ניכרת תרומתו החלוצית של הספר". (כריכה אחורית).

אמנות והסייברספייס

הצודקים והנרדפים : מיתולוגיה וסמלים של תנועת החרות, 1948-1965

הצודקים והנרדפים : מיתולוגיה וסמלים של תנועת החרות, 1948-1965

אופירה גראוויס קובלסקי 

"... הצודקים והנרדפים מכוון את הזרקור אל ההון התרבותי (בלשונו של פייר בורדייה) של חרות: אוצר המיתוסים, הסמלים והסיפרים שלה. כיצד השתמשו בכל אלה חברי המפלגה ותומכיה? באילו דרכים הם באו לידי ביטוי במאבק הכוחות הפוליטי הפנים-מפלגתי ובזירה הלאומית?
אופירה גראוויס-קובלסקי בוחנת את השפעת מסכת הסמלים והטקסים של חרות על מיסוד התנועה, מנגנוניה, מנהגיה ומנהיגיה, ומתחקה אחר עיצוב המיתולוגיה שלה מ-1948, עם קום מדינת ישראל, עד 1965, שנת הקמתו של גוש המפלגות חרות-ליברלים. בחטיבה הראשונה של הספר נבחנים הטקסים של חרות, בחטיבה השנייה - סמליה והתעמולה שלה, ובשלישית המחברת מתמקדת בסמל רב-חשיבות של התנועה, באב המייסד שלה - זאב ז'בוטינסקי. עשרות תצלומים מן התקופה, כרזות ופרסומי תעמולה מובאים בספר זה ומאפשרים לקוראיו להתוודע גם לצדדים החזותיים של המיתוסים והסמלים של תנועת חרות..."(כריכה אחורית).

הצודקים והנרדפים : מיתולוגיה וסמלים של תנועת החרות, 1948-1965

מלחמת הריאליזם על נפשו : ייצוגי מציאות בספרות ההשכלה העברית

מלחמת הריאליזם על נפשו : ייצוגי מציאות בספרות ההשכלה העברית

עינת ברעם אשל 

הספר... הוא דיון מקיף ואינטגרטיבי בספרות ההשכלה העברית במחצית השנייה של המאה ה-19. תקופת מפתח זו של הספרות העברית הוכרה כפרק הריאליסטי הראשון בתולדותיה, שבו ביקשו חשובי היוצרים – בהם מאפו, אברמוביץ, מנדלי מוכר ספרים, סמולנסקין ויל"ג – להתמודד עם שאלות היסוד של הקיום היהודי באמצעות ייצוג מהימן וכמו-תיעודי של מציאות החיים הממשית.
כניסתם של עקרונות הריאליזם לתחומי ספרות ההשכלה העברית איננה מובנת מאליה. שאיפתו של הריאליזם לייצוג מהימן ונטול פניות של מציאות החיים לא עלתה בקנה אחד עם אופייה הדידקטי והפולמוסי של ספרות ההשכלה, שהתפתחה בהקשרים של תיקון חברתי ומהפכנות אידיאולוגית.
מה היו איפה התנאים והנסיבות שהכשירו את כניסת הריאליזם לספרות העברית בתקופת ההשכלה? חידושו של המחקר הנוכחי הוא בטענה כי ביסוד הריאליזם ומחשבת ההשכלה המאוחרת השקפת עולם דומה. שתי התפיסות תבעו זיקה הדוקה בין אונטולוגיה, אפיסטמולוגיה, אתיקה ואסתטיקה ; הן ראו בחיי העולם הזה "יש" משמעותי ונעלה, שחשוב לפעול להכרתו ולשיפורו ולשכלל את ייצוגיו האמנותיים.
הספר מוקדש לתיאור "מלחמת הריאליזם על נפשו" בתקופת ההשכלה המאוחרת, כניסוחו של שמעון הלקין הוא מבקש לבחון את מאבקו של הריאליזם לביסוס קיומו במערכת הספרות העברית, להצביע על המכשולים שעמדו בדרכו ולדון בהישגיו החלקיים. הדיון בסוגיות אלה משלב בין שתי פרספקטיביות, של הכללה ושל פירוט. הוא מתאר את התזוזות שחולל הריאליזם במפת הז'אנרים של הזמן, ובה בעת מאפשר היכרות עם גילוייו הייחודיים בזירות הז'אנריות המרכזיות, בפרוזה (ברומן החברתי ובסיפור הקצר) ובשירה (בפואמה)."(גב הספר).

מלחמת הריאליזם על נפשו : ייצוגי מציאות בספרות ההשכלה העברית

להיות אישה סופרת : שבע מסות

להיות אישה סופרת : שבע מסות

עמליה כהנא כרמון 

במשך שנים כתבה והרצתה הסופרת עמליה כהנא-כרמון (2019-1926) על האתגרים הניצבים לפתחה של סופרת, בייחוד בספרות העברית. כך ביקשה לבחון באופן אנליטי ומקיף את ניסיונה האישי, שהיה לא אחת כואב. בשבע המסות שנאספו כאן ניסחה את מבנה העומק הגברי של התרבות העברית והישראלית, שלאורו יצירה של נשים מוּעדת להיות "דרך קוצים". ונדמה שעִם כל התמורות שחלו מאז נכתבו מסות אלו, הבחנותיה החודרות של כהנא-כרמון עוד עומדות בעינן. באחרית הדבר המקיפה של היוצרת וחוקרת הספרות ד"ר יערה שחורי, החותמת את הספר, היא בוחנת את שבע המסות הללו כיצירה מניפסטית, מעין גלגול מאוחר ל'חדר משלך' מאת וירג'יניה וולף. וולף הצביעה על המכשולים שמציבה התרבות הכללית לכתיבתן של נשים ואילו כאן, טוענת שחורי, כהנא-כרמון עומדת על חסמים נוספים ויסודיים הנובעים גם מן ההקשר היהודי והציוני; וכמו 'חדר משלך', גם מסות אלו מאת כהנא-כרמון שוברות בעצם העלאתן על הכתב קשר שתיקה גדול. -- אתר המו"ל.

להיות אישה סופרת : שבע מסות

לרקוד עם הרוח : מנהיגים אינדיאנים מדברים

לרקוד עם הרוח : מנהיגים אינדיאנים מדברים

ערך והוסיף הקדמה ורקע - ראובן מירן 

קטעי נאומים ודברים שנאמרו על ידי מנהיגים אינדיאנים על האירועים הקשים שפקדו את עמיהם מאז שפלש האדם האירופי הלבן לארצם וכבש את מולדתם. הם מדברים בכנות מרגשת על מלחמתם האמיצה, אך האבודה מראש, על אדמתם, על זהותם ועל כבודם. זהו פסיפס היסטורי ותרבותי המשחזר במלים פשוטות וישירות את ההיסטוריה והתרבות הגדולה של העמים הילידים האמריקניים שהיו ואינם עוד. בדבריהם של המנהיגים האינדיאנים הפותחים כאן את לבם יש עוצמה אנושית רבה ואקטואליות אוניברסלית המעוררת תחושות חזקות ועמוקות בַּלב כל קורא. גדולתם של האינדיאנים חלפה מן העולם, אבל חוכמתם, אומץ ליבם, תמימותם ונדיבותם חיים עדיין. ענן אדום, שוֹר רובץ, אפוֹד אדום, טֶקוּמסֶה, נֵץ שחור, צ'יף סיאטל, גֶ'רוֹנימו, סוס משוגע, צ'יף ג'וזף, דוב זקוף, סַטַנטָה, צ'וֹנְסי גלימה צהובה, ראסְל מִינְס ומנהיגים אינדיאנים אחרים בכל התקופות מאז פלש האדם הלבן לאמריקה מספרים את הנַרטיב של האדם אדום-העוֹר בלשון ישרה, אנושית, לעתים פואטית– ותמיד ישירה חודרת ללב. זהו סיפור גבורתם של מנהיגים ושל עמים שחלמו, קיוו, אהבו, לחמו – אך יותר מכך, האמינו והנהיגו את שבטיהם לשלום, כשם שהנהיגו אותם במלחמה. בתבונתם הרבה, הם השלימו עם המציאוּת המרה, אך בנפשם פנימה לא הֵביס אותם איש מעולם. -- אתר כותר.

לרקוד עם הרוח : מנהיגים אינדיאנים מדברים

ארץ-גנים

ארץ-גנים

טלי חתוקה, כרמל חנני, חן רוזנק, מיכאל יעקובסון, יונתן גת 

נוף הוא בכל מקום. אך למרות נוכחותו בכל מקום, הנוף אינו נגיש לכול. עבור תושבי העיר, הטבע נמצא במרחק נסיעה ממושכת. עבורם, השהייה במרחב הציבורי, המלאכותי והמתוכנן, היא המפגש והמגע היומיומיים עם עולם הטבע. ואכן, רשויות מקומיות רבות משקיעות חלק נכבד מהונן בעיצוב המרחב הציבורי כמרחב פנאי ושהות עבור תושביהן. מרחב שמטרתו לספק ניתוק, הפסקה מהמרוץ היומיומי של החיים המודרניים. ארץ-גנים הוא ניסיון לזהות את המאפיינים של תכנון המרחבים הפתוחים בעיר בישראל ולבחון באופן ביקורתי את הגישה התכנונית בתחום אדריכלות הנוף. ספר זה אינו מציע לשנות סדרי עולם אלא לנסות להכיר את המצע הבסיסי של הגנים בעיר, של המרחב הציבורי, ללמוד מה הוא מאפשר וכיצד ניתן להוסיף לו ממדים. אין זו הגישה המקובלת של ביקורת המצאי הקיים, המצאת מושגים, "הדבקתם" למקום ובנייתו מחדש, אלא דרך התבוננות סובלנית יותר המתמקדת בשאלה מה אנו רואים, כיצד כדאי להסתכל על הדברים ומה ניתן להוסיף לקיים או לגרוע ממנו. ...הספר 'ארץ-גנים' מתמקד ביחסים שבין תושבי העיר למרחב הציבורי. זהו ספר אופטימי, למרות הביקורת בספר על תכנון השטחים הפתוחים בישראל. -- כריכה אחורית.

ארץ-גנים

קטגוריות

קטגוריות

אריסטו 

ספר קטן זה, המוגש כאן לראשונה לקורא העברי, נקבע במסורת כחיבור הפותח של מקבץ ספרי הלוגיקה האריסטוטליים (ה"אורגנון"), ולמעשה גם כחיבור הפותח את הקורפוס האריסטוטלי בכללו. עניין זה אינו כרוך דווקא במועד חיבורו (הגם שהוא נמנה על ספריו המוקדמים של אריסטו), אלא בכך שהוא עוסק במה שנתפש כיחידות ה"פשוטות" והראשוניות ביותר של המחשבה. מובנו המילולי של מושג ה"קטגוריה" הוא "אמירה כנגד", אבל בשימוש הרגיל הוא מציין "אמירה על אודות" (בעברית של ימי הביניים תורגם המושג כ"מאמרות") ; הוא מציין את היחידות הבסיסיות שמהן מורכבת כל אמירה על אודות העולם, בין שהיא אמיתית או שקרית. כל אמירה כזאת תתמקד בעצם כלשהו ותייחס לו איכות, כמות, מערכת יחסים וכו'. אריסטו מונה עשר קטגוריות כאלו, שהן בעת ובעונה אחת יחידות לשון, דפוסי הכרה והיבטים אונטולוגיים של העולם. לאחר דיון מרתק לא פחות בכמה מהמושגים שבהם השתמש לצורך הטיפול באותן קטגוריות. הדיונים הללו מהווים תשתית להמשך הגותו של אריסטו בכל נושא ונושא, והם מוסיפים ומהדהדים לאורך תולדות הפילוסופיה המערבית - מימי הביניים, דרך דקרט, שפינוזה, לוק, קאנט ועד ימינו. הקטגוריות הוא חיבור יסוד בתולדות הפילוסופיה ואתגר לכל מי שעניין לו ביחסי לשון, עולם ומחשבה. -- כריכה אחורית.

קטגוריות

Tolerance re-shaped in the early-modern Mediterranean borderlands : travellers, missionaries and proto-journalists (1683-1724)

Tolerance re-shaped in the early-modern Mediterranean borderlands : travellers, missionaries and proto-journalists (1683-1724)

 Filomena Viviana Tagliaferri 

This book explores perceptions of toleration and self-identity through an analysis of otherness' real experience of Italian travellers, Catholic missionaries and Maltese proto-journalists within Mediterranean border-spaces. Employing a multidisciplinary approach, which integrates the analysis of original and unpublished archival documentation with early modern European travel literature, the book shows how fluid subjects and border groups adapted to new environments, often generating information that made the Ottomans and their system of values real and dignified to an Italian audience. The interdisciplinary combining of historical methodology with the tools of comparative literature, anthropology and folklore studies provides a fresh perspective on concepts of tolerance as experienced in the early modern Mediterranean.

Tolerance re-shaped in the early-modern Mediterranean borderlands : travellers, missionaries and proto-journalists (1683-1724)

Classical sociological theory

Classical sociological theory

 Irving M. Zeitlin

This book is a condensed version of Ideology and the Development of Sociological Theory. In its abridged form, the text focuses on the most distinguished classical thinkers in a more manageable size. It provides complete, systematic expositions of the classical sociological thinkers, theories, and concepts--from the 18th-century Enlightenment to the 20th century. The author demonstrates that much of what we call classical sociological thinking emerged and developed in the historical context of a long and intensive debate: First with the 18th-century Enlightenment, and later with its true heir in the 19th century, Karl Marx. The sociologists covered in the abridged text include Mary Wollstonecraft, Auguste Comte, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Karl Marx, Max Weber, Vilfredo Pareto, Gaitano Mosca, Robert Michels, Emile Durkheim, Karl Mannheim, and George Herbert Mead."-- Provided by publisher. 

Classical sociological theory

 Accountability and culture of school principals and teachers an eight-country comparative study

Accountability and culture of school principals and teachers an eight-country comparative study

  Zehava Rosenblatt, Theo Wubbels

Accountability and Culture of School Teachers and Principals studies the degree to which teachers and principals in eight countries view themselves as taking responsibility, working by clear standards, reporting transparently, and accepting feedback at work. The book focuses on cultural values that explain variation in accountability levels of school educators, drawing on data from Canada, China, Hungary, Israel, the Netherlands, Spain, South Africa, and Zimbabwe. It addresses the question of whether cultural values, specifically collectivism and individualism, are related to teachers' and principals' external and internal accountability dispositions. It also explores the intriguing role of organizational support and key school personnel in school reforms across the world, providing a new way to understand school accountability. The book will be of great interest for academics, post-graduate students, and scholars in the field of education policy and international and comparative studies in education. -- ProQuest Website.

Accountability and culture of school principals and teachers an eight-country comparative study

Local states in an imperial world

Local states in an imperial world : identity, society and politics in the early modern Deccan

 Roy S. Fischel 
 
Focusing on the Deccan Sultanates of 16th- and 17th-century central India, Local States in an Imperial World promotes the idea that some polities of the time were not aspiring to be empires.

Local states in an imperial world

Theory of computational complexity

Theory of computational complexity

Ding-Zhu Du 

Praise for the First Edition "...complete, up-to-date coverage of computational complexity theory...the book promises to become the standard reference on computational complexity." -Zentralblatt MATH A thorough revision based on advances in the field of computational complexity and readers' feedback, the Second Edition of Theory of Computational Complexity presents updates to the principles and applications essential to understanding modern computational complexity theory. The new edition continues to serve as a comprehensive resource on the use of software and computational approaches for solving algorithmic problems and the related difficulties that can be encountered. Maintaining extensive and detailed coverage, Theory of Computational Complexity, Second Edition, examines the theory and methods behind complexity theory, such as computational models, decision tree complexity, circuit complexity, and probabilistic complexity. The Second Edition also features recent developments on areas such as NP-completeness theory, as well as: A new combinatorial proof of the PCP theorem based on the notion of expander graphs, a research area in the field of computer science Additional exercises at varying levels of difficulty to further test comprehension of the presented material End-of-chapter literature reviews that summarize each topic and offer additional sources for further study Theory of Computational Complexity, Second Edition, is an excellent textbook for courses on computational theory and complexity at the graduate level. The book is also a useful reference for practitioners in the fields of computer science, engineering, and mathematics who utilize state-of-the-art software and computational methods to conduct research. A thorough revision based on advances in the field of computational complexity and readers' feedback, the Second Edition of Theory of Computational Complexity presents updates to the principles and applications essential to understanding modern computational complexity theory. The new edition continues to serve as a comprehensive resource on the use of software and computational approaches for solving algorithmic problems and the related difficulties that can be encountered. Maintaining extensive and detailed coverage, Theory of Computational Complexity, Second Edition, examines the theory and methods behind complexity theory, such as computational models, decision tree complexity, circuit complexity, and probabilistic complexity. The Second Edition also features recent dev.-- ProQuest Website.

Theory of computational complexity

Eastern medieval architecture : the building traditions of Byzantium and neighboring lands

Eastern medieval architecture : the building traditions of Byzantium and neighboring lands

Robert G. Ousterhout 

The rich and diverse architectural traditions of the Eastern Mediterranean and adjacent regions are the subject of this book, including the social and cultural developments of the Byzantine Empire, the Caucasus, the Balkans, and Russia, as well as parallel developments in Crusader and early Islamic architecture.

Eastern medieval architecture : the building traditions of Byzantium and neighboring lands

Beyond reality : augmented, virtual, and mixed reality in the library

Beyond reality : augmented, virtual, and mixed reality in the library

Edited by Kenneth J. Varnum 
 
"At a time when libraries are facing a range of significant challenges, including rapidly evolving needs for physical space, constant budgetary pressures, and growing concern over the confidentiality of patron-generated data, a new technology is emerging that offers an entirely new spin on these challenges. The suite of technologies encompassed by virtual, augmented, and mixed reality stands to open vast opportunities for new services, expand the way library materials can be accessed and integrated into nonlibrary venues, and alter the way we, as a society, interact with information. The real and virtual horizons these new technologies are establishing represent a new frontier in the way we do almost everything"-- Provided by publisher. 

Beyond reality : augmented, virtual, and mixed reality in the library

Listening To The Future : the Time Of Progressive Rock, 1968-1978

Listening To The Future : the Time Of Progressive Rock, 1968-1978

Bill Martin 

In Listening to the Future, Bill Martin sets the scene for the emergence of progressive rock and examines the most important groups, from the famous to the obscure. He also surveys the pathbreaking albums and provides resources for readers to explore the music further. "Written with the insights of an academic, the authority of a musicologist, and'best of all'the passion of a true fan. Martin charts topographic oceans, courts crimson kings, does some brain salad surgery, and generally rocks out in 7/8 time." 'Jim DeRogatis Sun-Times music critic.

Listening To The Future : the Time Of Progressive Rock, 1968-1978

Paradigm shifts during the global Middle Ages and Renaissance

Paradigm shifts during the global Middle Ages and Renaissance

Edited by Albrecht Classen 

For a long time we have naively talked about the Middle Ages, the Renaissance, and other periods, but at closer analysis all those terms prove to be constructed models to help us understand in rough terms profound changes that affected human conditions throughout time. As the contributions to the present volume indicate, paradigm shifts have occurred regularly and constituted some of the critical developments in human existence. The notion of paradigm shift as first developed by Thomas Kuhn is here considerably expanded to address also literary, religious, scientific, and cultural-historical phenomena, to deal with contrasting conceptions of various parts of the world (China versus Europe), conflicts between genders, economic changes pertaining to women's roles, social and political criticism, models of how to explain our existence, ideological positions, and epistemological approaches. The study of paradigm shifts makes it possible to grasp fundamental movements both horizontally (the present world in global terms) and vertically (from the past to the present), exposing thereby central forces leading to shifts in power structures and in the mental-historical world-views. Focusing on paradigm-shifts allows us to gain deep insight into conflicting discourses throughout time and to illuminate the struggle between dominant and competing models explaining or determining reality.-- Provided by publisher.​

Paradigm shifts during the global Middle Ages and Renaissance

Sport, politics and society in the Middle East

Sport, politics and society in the Middle East

Danyel Reiche, Tamir Sorek (eds) 
 
Sport in the Middle East has become a major issue in global affairs. The contributors to this timely volume discuss the intersection of political and cultural processes related to sport in the region. Eleven chapters trace the historical institutionalization of sport and the role it has played in negotiating "Western" culture. Sport is found to be a contested terrain where struggles are being fought over the inclusion of women, over competing definitions of national identity, over preserving social memory, and over press freedom. Also discussed are the implications of mega-sporting events for host countries, and how both elite sport policies and sports industries in the region are being shaped.Sport, Politics and Society in the Middle East draws on academic disciplines from the humanities and social sciences to offer in-depth, theoretically grounded, and richly empirical case studies. It employs diverse research methodologies, from ethnography and in-depth interviews to archival research, to make a lasting contribution to this critical subject.-- Provided by publisher.

Sport, politics and society in the Middle East

Data science for business : what you need to know about data mining and data-analytic thinking

Data science for business : what you need to know about data mining and data-analytic thinking

Foster Provost & Tom Fawcett  

Written by renowned data science experts Foster Provost and Tom Fawcett, Data Science for Business introduces the fundamental principles of data science, and walks you through the "data-analytic thinking" necessary for extracting useful knowledge and business value from the data you collect. This guide also helps you understand the many data-mining techniques in use today. Based on an MBA course Provost has taught at New York University over the past ten years, Data Science for Business provides examples of real-world business problems to illustrate these principles. You'll not only learn how to improve communication between business stakeholders and data scientists, but also how participate intelligently in your company's data science projects. You'll also discover how to think data-analytically, and fully appreciate how data science methods can support business decision-making. Understand how data science fits in your organization--and how you can use it for competitive advantage Treat data as a business asset that requires careful investment if you're to gain real value Approach business problems data-analytically, using the data-mining process to gather good data in the most appropriate way Learn general concepts for actually extracting knowledge from data Apply data science principles when interviewing data science job candidates.-- Provided by publisher.

Data science for business : what you need to know about data mining and data-analytic thinking

Israeli theatre : Mizrahi Jews and self-representatio

Israeli theatre : Mizrahi Jews and self-representatio

Naphtaly Shem-Tov 

"This book conceptualizes Mizrahi (Middle-Eastern Jewish) theatre, unfolding its performances in the field of Israeli theatre with a critical gaze. It covers the conceptualization and typology, not along a chronological axis, but rather through seven theatrical forms. The author suggests a definition of Mizrahi Theatre that has fluid boundaries and it can encompass various possibilities for self-representation onstage. Although Mizrahi theatre began to develop in the 1970s, the years since the turn of the millennium have seen an intense flowering of theatrical works by second- and third-generation artists dealing with issues of identity and narrative in a diverse array of forms. Mizrahi theatre is a cultural locus of self-representation, generally created by Mizrahi artists who deal with content, social experiences, cultural, religious, and traditional foundations, and artistic languages derived from the history and social reality in Mizrahi Jews in both Israel and their Middle Eastern countries of origin. Critically surveying Mizrahi theatre in Israel, the book is a key resource for students and academics interested in theatre and performance studies, Jewish and Israeli studies"-- Provided by publisher.

Israeli theatre : Mizrahi Jews and self-representatio