בשני העשורים האחרונים הולך והגבר קצב אישורן של תכניות פיתוח העוסקות בהתחדשות עירונית. קצב גידול האוכלוסין המהיר, הרצון לשמור על השטחים הפתוחים והשאיפה לייצר חיים עירונים איכותיים וברי קיימא הביאו לכך שמוסדות התכנון משקיעים חלק נכבד מעבודתן לנושא ההתחדשות העירונית.
בתוך כך, כל תכנית העוסקת בהתחדשות עירונית בהיקף כזה או אחר, כוללת התייחסות לנושאים סביבתיים רבים בראשם: ניצול מיטבי של משאב הקרקע (יחידות דיור ביחס לשטח הקרקע), תכנון השטחים הפתוחים העירוניים, יצירת תמהיל מיטבי בין שימושי הקרקע, מניעת מטרדים (זיהום אויר, רעש, רעידות), ניצול ושימוש חוזר של פסולת הבנין, הטמעת עקרונות בניה ירוקה, עצמאות אנרגטית והיבטים חברתיים-קהילתיים. מכאן עולה כי להחלטות המתקבלות במערכת התכנון יש חשיבות קריטית בכל הקשור ליצירת תהליך התחדשות עירונית מיטבי בכל אחד משלבי התהליך: תכנון - פינוי התושבים והריסת המבנים הישנים; ביצוע - הקמה ובניה של המרחב העירוני החדש; תפקוד שוטף לאחר איכלוס.
על פי נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, מספר יחידות הדיור שאושרו בתכניות סטטוטוריות נמצא במגמת עליה מתמדת מאז שנת 2010 (התחדשות עירונית, 2024): מכמות של כ 1900 יח"ד בשנת 2010, עבור דרך כ 12,000 יח"ד בשנת 2018 ועד למעלה מ 40,000 יח"ד בשנת 2023. מימושן של תכניות אלה כפי שבא לביטוי במספר היתרי הבניה בפועל מראה אף הוא על נתון גבוה הנמצא בעליה, ולפיו בשנת 2023 ניתנו 22,365 היתרי בניה במסלולים של פינוי-בינוי ותמ"א 38. בתוך כך, חמשת הישובים המובילים מבחינת מספר היתרי הבניה שניתנו (במצטבר עד שנת 2023 כולל) הם קרית אונו, ירושלים, תל אביב-יפו, נתניה ובת ים.
מטרת מחקר זה לבחון באופן אמפירי את מידת ואופן הביצוע של הנחיות והוראות בנושאי סביבה, תחבורה ותנועה רכה (שבילי הליכה ואופניים) שנקבעו בתכניות סטטוטוריות מאושרות, זאת ביחס לשלושת השלבים הבאים:
- שלב התכנון : בחינת קיומן ומהותן של הנחיות סביבתיות (מטרות ההנחיות) בהוראות תכניות מאושרות העוסקות בהתחדשות עירונית.
- שלב הביצוע: בחינת יישומן של ההוראות לעיל בעת ביצוע הפינוי, ההריסה והבניה מחדש של מבני המגורים, מתוך מטרה לזהות פערים, חסמים או כשלים המונעים את מימושן בפועל של ההנחיות שאושרו.
- שלב התוצאה: בחינת יישום ההוראות לאורך זמן לאחר איכלוס המרחב העירוני החדש
בהסתמך על הממצאים הללו ניתן יהיה להציע צעדי מדיניות יישומיים למקבלי ההחלטות לשיפור ההנחיות הסביבתיות בהתחדשות עירונית ולמתן מענה מקצועי סביבתית רחב יותר הלוקח בחשבון מגמות ארוכות טווח בראשן התחממות גלובלית וגידול אוכלוסין מהיר.