הרפורמציה הפרוטסטנטית הייתה בראש ובראשונה מהפכה דתית, אך השלכותיה במאה השש־עשרה ובמאות השנים שלאחריה ניכרו היטב גם במישור הפוליטי, החברתי, האינטלקטואלי והתרבותי. איה אלידע דנה ברפורמציה מנקודת המבט הלשונית־תרבותית, ובוחנת את השפעתה על תהליך התגבשות השפה הגרמנית ועל עלייתה כשפת תרבות וכשפה לאומית. תרגום כתבי הקודש לגרמנית בידי לותר היה טקסט מכונן של הכנסייה החדשה ותרם רבות להצלחת הרפורמציה, ובה בעת העמיד יצירת מופת לשונית וספרותית, שנחשבת אבן דרך בהיסטוריה של השפה הגרמנית. המאמר בוחן את השילוב שבין תרגום לשוני לפרשנות תאולוגית, שילוב שאפיין את הביבליה (התנ"ך והברית החדשה) של לותר ואת הדילמות והקשיים שנתקל בהם כמתרגם, ודן בתרומתו של לותר ושל הביבליה המתורגמת שהוציא תחת ידיו להמשך התפתחותה של השפה הגרמנית המודרנית.
המאמר מופיע במלואו בגיליון 140 של זמנים. אפשר להזמין מינוי לכתב העת כאן.
לרכישת הגיליון לחצו כאן.
הרפורמציות פתחו פתח לתמורות ניכרות ביחסי המגדר. תמר הרציג מתמקדת באחת המרכזיות שבהן: השפעתו המורכבת של ביטול הנזירוּת בידי מרטין לותר על אפשרויות הפעולה הפתוחות לפני נשים לעומת אלה העומדות לפני גברים. המאמר בוחן תגובות של נשים לפירוק מנזריהן בחבלי ארץ שהפכו לפרוטסטנטיים, ודן בהתמודדות ראשי הכנסייה הקתולית בוועידת טרנטו (1563-1545) עם קריאת התיגר הלותרנית על חיי הנזירוּת. הרציג טוענת, כי אף שהוועידה דחתה את עיקרי האמונה הפרוטסטנטיים והדגישה את חשיבות הנזירוּת, בתגובה לביקורת הלותרנית היא הורתה על סגירתן של נזירוֹת במנזרים ועל בידודן המוחלט מהחברה, בהותירה לנזירות מרחב פעולה צר ביותר לקידום מטרותיה של "הכנסייה הלוחמת".
לקריאת המאמר במלואו לחצו כאן.
חוקרים רבים הצביעו על הדרכים שבהן הרפורמציה הפרוטסטנטית השפיעה על מעמדן של נשים. מגיסטרטים ורפורמטורים פרוטסטנטיים דרשו מאישה "טובה" להתנהג באופן מסוים: להתחתן, לציית לבעלה ולעבוד רק במקומות מתאימים. במרוצת המאה השבע־עשרה החלו הנורמות הפטריארכליות להגביל נשים קתוליות ופרוטסטנטיות כאחת. מקורות רבניים וקהילתיים ובהם ספרות שאלות ותשובות, תקנות קהילה ופנקסי קהילה, מראים, שגם בקהילות יהודיות ניסו המנהיגים לשלוט בפעילותן של נשים. האליטה הפוליטית והדתית בקהילות אשכנז ניסתה להגביל את השתתפות הנשים בטקסים דתיים במרחב הציבורי ואת התחומים שבהם מותר לנשים לעבוד. דברה קפלן מציגה היסטוריה השוואתית שמשלבת את הנשים היהודיות בדיון על השפעת הרפורמציה על נשים במערב אירופה. עצם קיומו של המושג "משפחה קדושה" בקרב קהילות פרוטסטנטיות, קתוליות ויהודיות מצביע על המשותף לנשים בדתות השונות ומשקף את ההשלכות החברתיות המפליגות שהיו לרעיונות תאולוגיים.
הרפורמציה בצרפת הייתה המחוללת הישירה של מלחמות דת ששיסעו את הממלכה לגזרים. כתוצאה ממשבר דתי ותרבותי חריף זה נטבחו אלפי גברים ונשים, בייחוד קלוויניסטים - אולם לטענתו של עודד רבינוביץ', האלימות הקהילתית־הדתית הייתה חלק ממארג שלם של סוגי אלימות מאורגנת, בראש ובראשונה אלימות צבאית. בחינה של חידושי המחקר מהשנים האחרונות מצביעה על שלושה הקשרים נוספים המאירים באור חדש את הדינמיקה של האלימות הדתית בצרפת: האלימות שהפעילו כוחות צבאיים מאורגנים או מאורגנים־למחצה, תהליכי התגבשות המדינה הריכוזית והחינוך־מחדש של נתיניה, והזיקות בין הזהות הדתית לזהות החברתית ולקשרי שארות, שהכתיבו אורח חיים אלים ביותר בקרב כמה מהאליטות.
הרפורמציה בפולין לא האריכה ימים. ההיסטוריוגרפיה הפולנית הקלאסית נוהגת לתאר את עלייתה ושקיעתה המהירה על רקע התחזקות הכנסייה הקתולית ומדגישה את היעדרה של אלימות דתית בממלכה. ענת ואתורי מציגה זווית ראייה אחרת, שלפיה דווקא התמודדותם של הפרוטסטנטים עם התקפות מצד הקתולים הייתה אחד התהליכים המכריעים בתולדות הרפורמציה בפולין. במאמר זה היא מתחקה אחר תגובותיהם של הפרוטסטנטים למהומות ובוחנת את ההידרדרות במעמדם ממיעוט פוליטי למיעוט דתי, על רקע התמורות בתפיסת הסובלנות שחלו בממלכת פולין-ליטא בעידן הקונטרה-רפורמציה.
מראיינים: פרופ' תמר הרציג (אוניברסיטת תל אביב) וד"ר צור שלו (אוניברסיטת חיפה)
פרופ' לינדל רופר היא אחת מהחוקרות והחוקרים המובילים של אירופה בעת החדשה המוקדמת ומופקדת על הקתדרה המלכותית להיסטוריה באוניברסיטת אוקספורד (Regius Professor of History). מלבד תרומתה החשובה לחקר ההיסטוריה החברתית והתרבותית של הרפורמציה הפרוטסטנטית, מחקריה פרצו דרכי הבנה חדשות בכמה וכמה תחומים, בראש ובראשונה בחקר ההיסטוריה של נשים, של הגוף ושל מגדר. באוקטובר 2017 נשאה רופר הרצאה בכנס "500 שנה לפרוץ הרפורמציה", שהתקיים במכון יד בן־צבי. הייתה זו ההרצאה הפותחת בסדרת ההרצאות על־שם פרופ' מרים ירדני, שהתקיימה לאחר מכן באוניברסיטת חיפה. במהלך ביקורה שוחחנו עם פרופ' רופר על התפתחותה כחוקרת ועל הנושאים המעסיקים אותה כעת.