האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לכל אחד ואחת מכם גמישות מירבית בארגון הלימודים: אפשר להחליט אם ללמוד קורס אחד או מספר קורסים במהלך הסמסטר (ההרשמה באוניברסיטה הפתוחה היא לסמסטר), להחליט אם למקד את הלימודים בתחומים מסוימים או ללמוד תואר רב-תחומי, לבחור את קבוצת הלימוד המתאימה לסגנון הלמידה שלכם ולתנאיכם האישיים, ללמוד מכל מקום ובכל זמן את חומרי הלימוד האיכותיים והידידותיים, ולהיעזר במפגשי הנחיה במגוון ימים ושעות באחד ממרכזי הלימוד הפרושים ברחבי הארץ או במפגשי הנחיה מקוונים.
הקורסים של האוניברסיטה הפתוחה רכשו מוניטין רב-שנים כקורסים בעלי רמה גבוהה, שמפותחים על ידי צוותי מומחים ועוברים בקרת איכות קפדנית בשלב הפיתוח. במשך עשרות שנים הם נלמדים לא רק על ידי הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה, כי אם גם על ידי סטודנטים במגוון מוסדות להשכלה גבוהה בישראל.
 
הקורסים מותאמים ללמידה עצמית והם כוללים מגוון גדול של חומרי למידה: יחידות לימוד המשלבות מנגנון דידקטי בתוך חומר הלימוד, ספרי לימוד מודפסים או דיגיטליים, הרצאות מוקלטות של מומחים או דיון בין מומחים, מעבדות ניידות ועוד.
 
לכל קורס יש אתר קורס שמקשר בין צוות ההוראה, חומרי הלימוד והסטודנטים, ואף כולל מגוון רחב של עזרי לימוד, עדכון שוטף, קבוצות דיון  (פורומים) בסוגיות מרכזיות בכל קורס, מפגשי הנחיה מקוונים והקלטות שלהם, תרגילים ובחנים להערכה עצמית, פתרונות למטלות, בחינות לדוגמה, הכְוונה לנושאים אקטואליים ועוד.
 
מומלץ ביותר, במיוחד לסטודנטים חדשים, לפנות למערך הייעוץ באוניברסיטה הפתוחה לפני הרשמה לקורסים.
הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה יכולים לבחור להשתייך לקבוצת לימוד שבה מתקיימת הנחיה רגילה (5 עד 8 מפגשי הנחיה במהלך הסמסטר), קבוצת לימוד שבה מתקיימת הנחיה מוגברת (10 עד 15 מפגשי הנחיה לאורך הסמסטר), או לחלופין קבוצת לימוד, שאין בה מפגשי הנחיה והיא מבוססת בעיקר על למידה עצמית.

מפגשי ההנחיה יכולים להתקיים באופן פרונטלי פנים-אל-פנים במרכז לימוד המועדף על הסטודנט, או באופן מקוון.

מרכזי הלימוד משמשים גם מקום מפגש לסטודנטים, שבו הם יכולים ליהנות מכלל השירותים האקדמיים של האוניברסיטה. במרכזי הלימוד הגדולים ובחלק ממרכזי הלימוד הקטנים יותר מוצעים לסטודנטים ייעוץ אקדמי ללא תשלום, לאורך כל תקופת הלימודים; סדנאות הדרכה בלמידה; ספרייה ומרחבי לימוד נוספים.
 
במפגשי ההנחיה המקוונים מתחברים הסטודנטים לקבוצת הלימוד דרך מחשב, טאבלט או טלפון חכם. הם רואים ושומעים את המנחה, צופים בחומרי עזר שהוא מדגים (מצגות, תמונות, סרטוני וידאו וכד')  ומקיימים תקשורת עם המנחה וסטודנטים אחרים באמצעות צ'אט או באמצעות וידאו וקול.

מרבית המפגשים המקוונים מוקלטים וזמינים באתרי הקורסים עבור סטודנטים המעוניינים לצפות בהם שוב או עבור אלו שלא השתתפו במפגש המקוון. לרוב, ההקלטות פתוחות בפני כלל הסטודנטים בקורס, גם אלו שנרשמו לקבוצות לימוד פנים-אל-פנים.
צוות ההוראה מורכב ממרכז ההוראה האחראי על הוראת הקורס בכל רחבי הארץ וממנחים של קבוצות הלימוד. צוות ההוראה של הקורס נמצא בקשר רציף עם הסטודנטים באמצעות אתרי הקורסים, בדואר אלקטרוני ובטלפון בעת הצורך, ואחראי על בדיקת המטלות והדרכת הסטודנטים בהכנתן, כמו גם על הכנת הבחינות ובדיקתן.

במפגשי ההנחיה הפרונטליים והמקוונים כאחת, המתנהלים בקבוצות קטנות, מסייע המנחה בהתמקדות בנושאים מרכזיים בקורס, מתרגל, מקיים דיון בסוגיות נבחרות ומדריך בכתיבת המטלות ובהכנה לבחינה הסופית. 

מאז שנת 2014 מוקמה האוניברסיטה הפתוחה במקום ה-1 בין כל האוניברסיטאות הציבוריות בסקר השנתי שעורכת אגודת הסטודנטים הארצית לגבי שביעות רצון הסטודנטים מאיכות ההוראה.