ד"ר ליאורה שכטר
מנהלת תחום הטיפול בכאב, מכבי שירותי בריאות
מנהלת אקדמית מטעם מכבי טבעי, ביה"ס מירב
כאב הינו התלונה השכיחה ביותר והסיבה השכיחה ביותר לביקור אצל רופא המשפחה. עם זאת, הטיפול בכאב ובעיקר בכאב הכרוני, לא תמיד עונה על הציפיות ולא תמיד מביא לשיכוך הכאב.
אחד המחקרים המראים זאת הינו מחקר שנערך בין השנים 2002 ל-2003 ואשר הקיף 46,000 משתתפים מ-16 מדינות ובהן ישראל. על פי מחקר זה, 17% מהישראלים, כלומר 1 מכל 6, חיים עם כאב כרוני. 73% מהסובלים מכאב הגדירו את הטיפול בכאבם כלא מספק והצהירו כי יש מקום לשיפור הטיפול.
האם חשבתם פעם על העובדה שבעוד שיש בידינו כלים למדוד אורך ומשקל, איננו יודעים למדוד כאב בכלים אובייקטיבים? הסיבה לכך היא שכאב הינו תחושה סובייקטיבית ואיננו ניתן למדידה אוביקטיבית: גירוי בעוצמה זהה יתפרש ככאב אצל אחד אך לא אצל השני. ישנם גורמים רבים לכך, ביניהם סף הכאב, שהינו גורם מולד וגנטי הקובע את מידת הסבילות לכאב. גורם נוסף הינו הפירוש הניתן לגירוי: גירוי שמתפרש כגירוי "ידידותי ומועיל" לא יתפרש ככאב. מצב נפשי הינו גורם חשוב מאוד בקביעת עוצמת הכאב: מצב של מתח חרדה ועצבנות יגבירו את הסבל מהכאב, וכך גם דיכאון: כאב כרוני יגביר מצבי מתח חרדה ודיכאון, והימצאותם של מתח, חרדה ודיכאון יגבירו את עוצמת הכאב.
בעוד שסף כאב הינו גורם מולד וכמעט שלא ניתן לשינוי, הרי שהמצב הנפשי הינו גורם שניתן לשפר: השריית רוגע והורדת רמת החרדה הינן אחת מהשפעותיה של הרפואה המשלימה. טיפולי הרפואה המשלימה, ובהם טיפולי המגע לסוגיהם: שיאצו, רפלקסולוגיה, טוינה ועיסוי, הוכחו כבעלי השפעה מיטיבה ומבורכת על המצב הנפשי. גם הדיקור הסיני מסייע ליצוב המצב הנפשי.
מעבר לכך, בספרות הרפואית נמצאו ראיות לכך שלטיפולי מגע השפעה מיטיבה על כאבים הנובעים משריר ושלד, שהינם סוג הכאב הנפוץ ביותר.
השפעת טיפולי מגע מתחום הרפואה המשלימה הוכחו כיעילים במצבים של כאבי גב, כאבי מפרקים ואפילו סוגים מסוימים של כאבי ראש. ההשפעה המיטיבה המתקבלת הינה תוצאה של השפעת הטיפולים האלה על הורדת רמת החרדה, המתח והדיכאון וכן על רקע ההשפעה המיטיבה על פעולת השרירים, הגידים והמפרקים.
סוג טיפול נוסף שהוכח כיעיל במגוון רחב של כאבים הינו הדיקור הסיני: מנגנון הפעולה של שיטת טיפול עתיקה זו אינו ברור עדיין, ועם זאת, חקירת יעילותן של שיטות אלה לטיפול בכאב הולידה הוכחות רבות להשפעה המיטבית שיש לדיקור על כאבים מרובים, ביניהם כאבי מפרקים (אוסטאוארטריטיס ואוסטאוארטרוזיס), כאבי צוואר, כאבי כתפיים ובהם תסמונת הכתף הקפואה, כאבי גב (בעיקר חריפים) וכאבי ראש (בעיקר כאבי ראש מיגרנוטיים).
שיטות נוספות מתחום הרפואה המשלימה היעילות לכאב הינן שיטת הדמיון המודרך, וכן העיסוק ביוגה ובטאי-צי, שמעבר להשפעתם על רוגע, גם משפרים את טווח תנועת השרירים, משפרים יציבה ומפחיתים כאב.
כדי שלא יכאב כדאי גם ללמוד לנשום נכון: לימוד נשימה סרעפתית, שהינה סוג של נשימה עמוקה, יכולה אף היא להועיל בהפחתת כאב, במיוחד אם נעזרים בה בשעת הופעת הכאב עצמו.
בטיפול באדם הכואב מקובל מאוד היום לבנות תכנית טיפול שתכלול, מלבד השימוש בתרופות או באמצעים רפואיים אחרים, גם שיטות טיפול מעולם הרפואה המשלימה. השילוב בין שיטות הטיפול הוכח כיעיל יותר מאשר בתרופות בלבד.
לסיכום, אחד מכל שישה אנשים בארץ חי עם כאב כרוני: תרופות נוגדות כאב, למרות היותן יעילות מאוד, אינן מספיקות בדרך כלל כדי להתמודד עם תסמונת מסובכת כמו כאב.
נכון ויעיל יותר לשלב מספר שיטות טיפול, וביניהן שיטות טיפול מתחום הרפואה המשלימה.
לפרטים נוספים והרשמה נא לפנות לטלפון: 1-700-703-100.