חדש על המדף

מאי 2022

מחשבת האינסוף : מספר בראשית לתורת הקבוצות

מחשבת האינסוף : מספר בראשית לתורת הקבוצות

​אלירן בר-אל

מחשבת האינסוף מגולל את התשובות השונות שניתנו לשאלות הכי אינסופיות על בריאת העולם, מקור האדם, תפקיד השפה, הסדר החברתי ועוד. תוך קריאה ביקורתית בטקסטים עתיקים וחדשים נִתווה מסלול חקירה שחוצה גבולות בין תחומי ידע שונים: הוא מתחיל בפילוסופיה, ממשיך לתיאולוגיה ובלשנות, ומסיים במתמטיקה וסוציולוגיה. מטרת החקירה היא אתגור שתי צורות החשיבה השולטות כיום – הדתית והחילונית. בעוד שהראשונה נחשבת כחסרת תבונה והאחרונה כחסרת אמונה, אזי ספרו של אלירן בר-אל מבקש לשלב אמונה עם תבונה. לשם כך, טוען המחבר, יש לסרב לחשוב את הדת בניגוד למדע. תחת זאת הוא מציב את הפילוסופיה כמתחרה של הדת על פרשנות המדע. משם ממריא הספר למחוזות התיאולוגיה לטובת קריאה בסיפורי הבריאה היהודיים ופרשנותם – אז מתבהר מקומה הייחודי של השפה כתווך אלוהי-אנושי. אבל במקום לוותר על מחשבת האינסוף עקב מגבלות השפה ונפתוליה, פונה הספר לתורת הקבוצות המתמטית ומציע אותה כמקור מפתיע אך הכרחי להתרת סבך חיינו. בתנאי סבילותה היא מאפשרת לברוא (ולשנות) יקום אינסופי המתחיל בריק מוחלט. ההשלכות הנגזרות מכך הן ש"האחד איננו", ומכאן נובע העיקרון הסוציולוגי ש"להתקיים משמעו להשתייך" ולהיות במערכת יחסים עם משהו אחר. לכך השלכות אתיות ופוליטיות המנסחות קשר חדש לאינסוף, כנגד האפשרויות הרווחות המבטיחות לנו סופיות ושומרות לאל ולכסף את הנצחיות. ‬-- מעטפת אחורית​.

הולדת הסכסוך : הרקע ההיסטורי לסכסוך היהודי-ערבי בארץ ישראל, 1914-1882

הולדת הסכסוך : הרקע ההיסטורי לסכסוך היהודי-ערבי בארץ ישראל, 1914-1882

אבשלום ארבל

ספרו המרתק של ההיסטוריון אבשלום ארבל מבקש להסביר את מהותו והולדתו של הסכסוך היהודי-ערבי עם תובנות עכשוויות אשר עשויות להאיר באור שונה את המפגש הראשוני של התנועה הציונית עם האוכלוסייה הערבית, עם המציאות שהתקיימה בארץ ישראל בשלהי המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. בתקופה זו נערך המפגש הראשוני והרה הגורל, מבחינת שני העמים, בחבל ארץ זה; שנים שבהן נוצרו והתקבעו היחסים בין שני העמים, אשר השפיעו על עתיד המפעל הציוני, לצד הטרגדיה הערבית המקומית. המחבר בוחן וחוקר תקופה ראשונית זו, שכן ממנה ניתן להבין את פשר התהום שנפערה בין שני העמים, אשר לפחות מבחינה היסטורית-תנ"כית הם בני אותו אב. ספק אם מתיישביה הראשונים של התנועה הציונית היו מוכנים לקראת עימות עם שכניהם; שמא סברו המתיישבים הראשונים שהם מגיעים לארץ ריקה מאדם אשר ממתינה לגואלה ולהפרחתה, ולהפתעתם גילו שאינה ריקה מאדם, שנמצאים בה באופן קבע לא מעט תושבים אשר לא מקבלים כמובן מאליו את חדירת התושבים החדשים למרחביהם, ואשר ראו בהתיישבות הציונית מעין פלישה לא לגיטימית לאזור מגוריהם ולגזלת פרנסתם. תוצאת המפגש של שני העמים הובילה שלא ברצונם לראשית העימותים והסכסוכים שמשקפים את ההוויה הנידונה, שמוצגת בבהירות מחשבתית בספר זה, ואשר באה לידי ביטוי בשלושה היבטים עיקריים: התעלמות היישוב היהודי מתושבי הארץ הוותיקים; המפגש הבלתי נמנע ביניהם, וסכסוך הקרקעות שממשיך לרדוף את דרי המרחב עד ימינו. ‬-- מעטפת אחורית.

מסה על הסובלנות

מסה על הסובלנות

וולטר

במסה על הסובלנות, שהוא אחד המניפסטים החשובים ביותר בתולדות המחשבה המערבית, וולטר מבטא את המיאוס ממלחמת דת ומאי-סובלנות בשם הדת. המסה נכתבה בשנת 1763 אחרי עלילת-דם שהוטחה באיש פרוטסטנטי שהוצא להורג על לא עוול בכפו. הפרשה הובילה את וולטר לעמוד בראש מאבק נגד פנטיות ונגד אי-סובלנות ששיאו הוא מסה זו, המהווה קריאה לצדק, לחירות, לסובלנות ולאהבת אדם. המסה מתורגמת לראשונה לעברית על־ידי ארזה טיר־אפלרויט. מצורף לה מבוא היסטורי, “מן המסה על הסובלנות אל הסובלנות כמשׂא: וולטר, הדת והדעת” מאת פרופ’ דניס שרביט מהאוניברסיטה הפתוחה, הדן במסה של וולטר ובהשלכותיה בצרפת מתקופתו ועד היום. כמו כן מצורפת אחרית־דבר: “עיון ביקורתי במושג סובלנות ובמשמעויותיו” מאת פרופ’ אבי שגיא מאוניברסיטת בר־אילן, המנתח את רעיון הסובלנות בהגות המערבית. ‬-- מעטפת אחורית.

יצירת שינוי במשותף : טכניקות אפקטיביות לפסיכותרפיה

יצירת שינוי במשותף : טכניקות אפקטיביות לפסיכותרפיה

ג'ון פרדריקסון

יצירת שינוי במשותף הוא ספר שנכתב במיוחד עבור מטפלים. הוא מנחה, שלב אחר שלב, כיצד לעזור למטופלים ה"תקועים" בטיפול, שמתנגדים לתהליך הטיפולי, לוותר על התנגדותם. הוא מלמד כיצד לעזור למטופלים להשתחרר מרצונם החופשי מדפוסי התנהגות הגורמים להם נזק, ובמקום זאת לייצר בין המטפל למטופל מערכת יחסים משותפת החותרת אל עבר שינוי. -- מעטפת אחורית.

תאוריות ציניות: כיצד אקטיביזם אקדמי הפך את הגזע, המגדר והזהות לחזות הכל, ומדוע זה פוגע בכולם

תאוריות ציניות: כיצד אקטיביזם אקדמי הפך את הגזע, המגדר והזהות לחזות הכל, ומדוע זה פוגע בכולם

הלן פלקרוז וג'יימס לינדזי 

"תאורטיקני הצדק החברתי יצרו דת חדשה, מסורת של אמונה העוינת בפועל את ההיגיון, את ההפרכה ואת כל סוגי המחלוקת." "גבר לבן פריבילג" ו"מרחב בטוח", "ניכוס תרבותי" ו"קציני גיוון", "מדע גברי" ו"גזענות מערכתית", "תרבות הביטול" ופיטורים בגלל שימוש ב"מילים אסורות" ובשל התנגדות לביזה, קורסי חובה לעובדי מדינה ב"תאוריית גזע ביקורתית" והתנגדות עקרונית למכשירי שמיעה - המושגים והתופעות הללו חרגו בעשור החולף מתחומיהם הצרים של חוגים מוגדרים באקדמיה ושל חסידי מה שמתכנה "תאוריות ביקורתיות" או "תאוריות הצדק החברתי", והשתלטו על התקשורת והאקדמיה, מקומות העבודה ובתי הספר במדינות המערב. הלן פלקרוז וג'יימס לינדזי, שני אקדמאים אמריקנים ליברלים, התמסרו לחקר היסודות ההגותיים של התופעות הללו. בספרם "תאוריות ציניות" הם מתחקים אחר התגלגלותו של הפוסט-מודרניזם הביקורתי והמפרק לכדי משנה יישומית המחליפה את הספקנות הקיצונית בוודאות קנאית. בניתוחם מראים המחברים כיצד נשמרים העקרונות הפוסט-מודרניים הציניים גם בגלגולים המאוחרים - אלה הפועלים עתה, אותו חרון נחוש, נגד המודרנה, הליברליזם וחופש הפרט כמו גם נגד אבות הפוסט-מודרניזם עצמם. -- ‏מ‏עטפת האחורית.

החייאתו של האובייקט הטוב האבוד

החייאתו של האובייקט הטוב האבוד

אריק ברנמן

אריק ברנמן (2012-1920) היה חבר בולט בקבוצה הקלייניאנית בלונדון. עבודתו משלבת המשכיות ומקוריות. ברנמן הושפע מאוד מתאוריית הדחפים של פרויד, אך פרויד ראה באידיאל האני חלק מיטיב של האני העליון, ואילו ברנמן סבר שעצם המאמץ לחיות על פי ערכים אידיאלים עלול להוליך לשאיפה למושלמות שתיעשה רודפנית. בעקבות קליין, הוא ראה חשיבות רבה בפירוש הדחפים ההרסניים, אך חזר והדגיש כי אם לא נוצר קשר קרוב עם האנליטיקאי כאובייקט טוב, פירוש התוקפנות עלול להיות מערער מדי ואין בו תועלת. להבדיל מכמה מעמיתיו הקלייניאנים, הוא הדגיש מאוד את הבנת הביוגרפיה הייחודית של המטופל ואת השפעותיה והיה קשוב לאפשרות שדפוסי הורות בעייתיים שאליהם נחשף המטופל עיצבו את אישיותו. ברנמן הרבה להיעזר בהעברה, אך אמר גם שדגש בלבדי על ההעברה למטפל עלול להיחוות כחוסר עניין ביחסי אוביקט של המטופל עם דמויות חשובות אחרות בחייו. הוא נשען על המשגת ההכלה בידי ביון, והעריץ את חשיבתו, אך העיר שלביון לא היה חיבור טוב דיו ללב. בקובץ מזה מובאים מאמריו התאורטיים המאתגרים - בנושאים כמו נרקיסיזם של האנליטיקאי והשפעתו על המטופל, ערך השחזור באנליזה, האישיות ההיסטרית ועוד - שמשולבות בהם דוגמאות עוצמתיות רבות מעבודתו הקלינית. נוסף על כך, נכללים בו פרוטוקולים מפורטים של שלוש הדרכות קבוצתיות שהוא קיים עם עמיתים באיטליה; אלה מאפשרים לקלוט בבירור את התייחסותו הקשובה והיצירתית, האמפתית אך לעיתים גם ביקורתית, לדקויות של האנליזות הקשות שהוצגו בפניו. -- מעטפת אחורית.

אמת או חובה : מבחר מאמרים על קולנוע תיעודי

אמת או חובה : מבחר מאמרים על קולנוע תיעודי

אוהד לנדסמן ולליב מלמד

האסופה "אמת או חובה: מבחר מאמרים על קולנוע תיעודי" מזמנת לקורא את מיטב הכתיבה בת ימינו על הקולנוע התיעודי מראשיתו עד היום. היא פותחת לצופים, ליוצרים, לתלמידים ולחוקרים צוהר להבנת המחלוקות והדיונים בחזית המחקר כמו: מהו סרט תיעודי וכיצד נאפיין את הגבול בינו לקולנוע בדיוני? האם קולנוע זה יכול לעמוד בהבטחותיו ללכוד אמת ולספק לנו אותנטיות או אובייקטיביות? מה טיב היחסים בין הקולנוע התיעודי לפוליטיקה, למדע ולתנועות אמנותיות? מה מניע את הדחף ליצור יומנים קולנועיים וסרטים תיעודיים בהנפשה? באילו אסטרטגיות הקולנוע התיעודי משתמש להתמודד עם עדויות ועם ארכיונים חלקיים? לאיזו אתיקה יוצרי הקולנוע התיעודי מחויבים? הקולנוע התיעודי זוכה בעשורים האחרונים להצלחה רבה בקרב קהלים נרחבים; הוא כר פורה לחשיבה מחודשת על גבולותיו הרעיוניים, הממסדיים, הטכנולוגיים והאידאולוגיים של המדיום הקולנועי. האסופה בוחנת את זיקת הקולנוע התיעודי לסוגיות בפילוסופיה, באתיקה ובאסתטיקה ולתהליכים חברתיים, פוליטיים והיסטוריים העומדים בלב סדר היום הציבורי. -- מעטפת אחורית.​

שאר רוח : מאמרים במדעי הרוח והאמנויות ובהוראתם

שאר רוח : מאמרים במדעי הרוח והאמנויות ובהוראתם

עורכת: אסנת זינגר

אסופת המאמרים אשר לפניכם קורעת צוהר לעולמות שונים וליצירות שונות – למן מדיאה ועד בטהובן, למן סיפורי המקרא ועד ויקטור הוגו. ריאיון מקיף שקיים שי פרוגל עם מנחם ברינקר (ז"ל) פותח את האסופה. הריאיון נסב בעיקרו על חקר מדעי הרוח והוראתם, והוא עומד על אופיים הרב-תחומי בהשוואה לאופיים המתודולוגי והדיסציפלינרי של מדעי הטבע. בשיחה זו בוקעת רוח מחשבתו הייחודית של ברינקר – זהו ככל הנראה הדבר האחרון בכתובים שנותר מאיש הרוח הדגול. לצד זאת כלולים בספר מחקרים במגוון רחב של נושאים במדעי הרוח והאמנויות, בדגש על רב-תחומיות, לפי השערים הבאים: שער הרוח, שער הספרות הקלאסית והמקרא, שער הספרות המודרנית, שער ההיסטוריה והוראתה, וחינוך לשוני, שער המוזיקה והאמנות החזותית. התוכנית להוראת מדעי הרוח בגישה רב-תחומית לתואר שני במכללת סמינר הקיבוצים וקבוצת המחקר שלה היו המסד לצמיחתה של אסופת מאמרים זו. זו תוכנית עשירה בתכניה, מרחיבה אופקים ומטפחת סקרנות אינטלקטואלית, מעצימה את הרוח, אך בד-בבד גם קשובה לקולות הבוקעים משדה החינוך ולדופק של שדה ההוראה.שאר רוח פונה לכל מי שחפץ להעפיל אל הר הליקונאס (הליקון אשר ברכֶס פרנסוּס) – הר ההשראה שבו שוכנות לפי המיתולוגיה היוונית המוזות, אלות המדעים והאמנויות. -- מתוך אתר ההוצאה.

מאת ה' הייתה זאת : תאולוגיה של התורה וההיסטוריה לימינו

מאת ה' הייתה זאת : תאולוגיה של התורה וההיסטוריה לימינו

יהודה גלמן

במרכזו של ספר זה מעמיד המחבר את הביטוי המקראי: מאת ה' היתה זאת (תהילים קי"ח: כ"ג).בקשר למקור הא־לוהי של התורה, התערער בתקופה המודרנית בין היתר מחמת ערער על מעמד האמיתות ההיסטוריות של התורה. המאמין המודרני זקוק לתיאולוגיה עכשווית להמשיך בבטחה באמונתו. בנוסף המערער של ההיסטוריה בתורה הוביל רבים לזניחתה של אמונתם בתורה. מסכים המחבר בעיקרון לביקורת ההיסטורית. לכן הוא טוען לתיאולוגיה לפיה יש להאמין שהתערערות זו עצמה היא היא "מאת ה'". מטרת ה' היא להוביל אותנו בעידן החדש להבנה חדשה של סיפורי התורה, המשוחררת לפחות בפרטיה מכובד ההיסטוריה. אכן, הקביעה מאת ה' היתה זאת שבכותר מתייחסת גם לפירוש חדש של "תורה מן השמים" הבנוי על "תפיסה הוליסטית" של ההשגחה עליונה. הספר בונה תיאולוגיה לזמננו המושפעת מהספרות הפילוסופית יחד עם מהלך הרוח של הפרשנות החסידית. -- מעטפת אחורית.

זהות חצויה : הגירה בסיפורת הישראלית של סופרים יוצאי ברית המועצות

זהות חצויה : הגירה בסיפורת הישראלית של סופרים יוצאי ברית המועצות

שניר מורדוך

ספרו של שניר מורדוך מציע קריאה פרשנית צמודה בחמש יצירות ("מזוודה על השלג", "לליה", "המינגווי וגשם הציפורים המתות", "ויקטור ומאשה" ו"ליקוי ירח") שנכתבו בעברית על ידי סופרים יוצאי ברית המועצות אשר עלו לישראל במסגרת העלייה הגדולה של שנות 70 - אולה (אולגה) גרויסמן, מרינה גרוסלרנר, בוריס זיידמן ואלונה קמחי. קריאה זו בוחנת את האופן שבו משתקפים ביצירות אלה היבטים שונים של הספרות הישראלית מבחינת הנושאים, הז'אנרים, הסגנון הלשוני והספרותי של היצירות, לצד בחינת סוגי הנרטיב של המחבר ושל הגיבורים, סוגיית עיצוב ממד הזמן והמרחב ביצירות, היחסים בין הבית והחוץ, האני והאחר, היחיד והחברה, נקודות התצפית של הגיבורים ותחושת הזרות שלהם כלפי הסביבה שבה הם חיים. היצירות נבחנות הן ביחס לנקודת התצפית הכפולה, הדו-לשוניות, המשקפת זהות עצמית כפולה וביקורתיות ביחס לישראלי, והן ביחס לשאלה האם גיבורי היצירות חשו מידה מסוימת של בושה בשל המסורת הרוסית שהם סוחבים על גבם, ואם כן - האם ייתכן שהסופר המהגר, העולה יוצא ברית המועצות, הוא למעשה ישראלי יותר מהצבר הישראלי. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

קניון עזאזל : ג'יפאות, צרכנות ולאומיות בספר המדבר

קניון עזאזל : ג'יפאות, צרכנות ולאומיות בספר המדבר

אסף חזני

כיצד הפך חזיון הנרות במנזר מרסבא באמצע דצמבר מריטואל מקומי לאירוע שמושך אליו המוני מטיילים ברכבי שטח? כיצד הפך בור מים פלסטיני שנחפר בתחילת שנות האלפיים לבור עתיק בעל שם מקראי, "בור עוזיה", שאותם ג'יפאים עולים אליו לרגל? מה מניע ג'יפאים רבים – בעיקר גברים – לעלות על הרכב ולצאת לעבר מדבר יהודה? מה עובר עליהם בשטח? אסף חזני שוטט בשנתיים האחרונות עם מגוון של קבוצות ג'יפאים וצפה בנהגים, במכונאים ובמדריכים. התצפית זימנה מבט על תופעה חברתית מרתקת ועל המרחב המדברי שממזרח למעלה אדומים – ממרגלות הר העזאזל (ג'בל מונטר), דרך מנזר מרסבא הציורי, ועד מצוק ההעתקים. סְפָר המדבר נתפס כשטח ריק ופתוח, אך בפועל מתחרים עליו בדואים, פלסטינים, נהגים ברכבי שטח ומתנחלים. תחביב הג'יפאות, מצדו, משלב צרכנות וראווה עם לאומיות: במהלך השבוע הכנת הג'יפ והמסלול - לעתים בעלויות כספיות גבוהות – ובסוף השבוע הפגנת נוכחות ויכולות ביצוע. בכך הוא מהווה את אחד הייצוגים המזוקקים של הישראליות היהודית העכשווית. -- מעטפת אחורית.

יד נשלחת בנפש : מסה על מוות מרצון

יד נשלחת בנפש : מסה על מוות מרצון

ז'אן אמרי

"על רקע הספרות הפילוסופית, הפסיכולוגית והמדעית הענפה המתבוננת בהתאבדות בעין מחקרית־חיצונית, 'יד נשלחת בנפש' מאת ז'אן אמרי הוא ספר עיון יחיד במינו, המבקש להתחקות אחר המחשבה האובדנית מבפנים, מנקודת מבטו של המתאבד עצמו, על הסתירות הלוגיות והקיומיות הגלומות בה. מפרספקטיבה זו אפשר להכיר בבחירה במוות מרצון כבחירה תקפה ובפעולה האובדנית כמימוש של כבוד האדם וחירותו. לדברי אמרי, הבוחרים במוות מרצון אינם מכירים בערך האפריורי של החיים כ'טוב העליון' – אם כנורמה חברתית ואם כ'חוק טבע' שעניינו שימור החיים של הפרט ושל המין. את 'המצב האובדני' הזה אמרי משרטט בספרו בכנות חסרת פשרות, בהיגיון חד כתער ומתוך ידע תרבותי עצום. הוא מצביע לא רק על חוסר הטבעיות של מה שמכונה 'מוות טבעי', אלא גם על האופן שבו כישלונות בחיים מצטברים לעתים לכדי כישלון של החיים עצמם, עד כדי תבוסה, בחילה קיומית וייאוש. בשביל הגוף הכבד והנפש הרצוצה, הפעפוע של 'האנטי-לוגיקה של המוות' הוא שמאפשר ריבונות על אותו 'רגע של אמת' שבו השלילה נעשית פוזיטיבית ונטענת מונחים של אשרור עצמי, חירות וכבוד עצמי. יש להדגיש: אמרי אינו מבקש להצדיק את אלה ששמו קץ לחייהם או לעודד לפעולה את המבקשים להתאבד. עם זאת, הוא מבקש להכיר בבחירה במוות מרצון כבחירה תקפה, כהיבט פנימי של היותנו יצורי אנוש: יצורים חברתיים אך בודדים, השייכים לחברה, אך שייכים בראש ובראשונה לעצמם." -- ‏מ‏עטפת אחורית.

בצל השלטון הנאצי : הקהילה היהודית בברסלאו 1941-1933 : דגם של התמודדות עם בידוד ומצוקה

בצל השלטון הנאצי : הקהילה היהודית בברסלאו 1941-1933 : דגם של התמודדות עם בידוד ומצוקה

תמר כהן גזית

אזרחי גרמניה היהודים, אזרחים שווי זכויות וחובות כבר 120 שנה לפני עליית הנאצים לשלטון, שהיו משולבים בכלכלתה ובתרבותה ושרתו במלחמותיה בתחושת נאמנות, הוצגו אחרי עליית השלטון הנאצי כאויב פנימי שיש להיאבק בו ולסלקו. התמודדותם עם המציאות הקשה שנוצרה, מובאת במחקר זה באמצעות תיאור התמודדותה של הקהילה היהודית בברסלאו. השבר הנפשי הגדול, הצורך בהושטת סיוע לפני שנפגעו מבחינה כלכלית, בכלל זה אמנים שהודרו מהבמות, קהל יהודי שהפך ל"מגורש מהמולדת התרבותית", הובילו ליצירת מסגרות חדשות לפעילות קהילתית. קונצרטים, הרצאות, ערבי חגים קהילתיים היוו כלי לשמירת החוסן הנפשי. סיוע כלכלי והסבת-מקצוע היוו דרך להחזקת מעמד והכנה להגירה מול שערים נעולים בעולם. הטיפול בקשישים הרבים שנותרו בקהילה לבדם לאחר הגירת ילדיהם משום שאף מדינה לא נאותה לקבלם, היה למוקד פעילות חשוב. התשתית הארגונית של הקהילה, מוסדות רווחה שונים ומסורת של מינהל תקין, שהיו למקור כוח להתמודדות עם הקשיים, יכולים לשמש דוגמה ומופת. - מעטפת אחורית.

בצריחות אילמות : נשים יהודיות באושוויץ-בירקנאו, 1945-1942

בצריחות אילמות : נשים יהודיות באושוויץ-בירקנאו, 1945-1942

נעמה שי"ק

בצריחות אילמות: נשים יהודיות באושוויץ-בירקנאו, 1945-1942 הוא מונוגרפיה מקיפה העוסקת בתלאותיהן של האסירות היהודיות באושוויץ-בירקנאו. המחקר דן בחוויותיהן הייחודיות של הנשים היהודיות במחנה משנת 1942, אז הגיעו אליו האסירות היהודיות הראשונות, ועד שחרורן על ידי כוחות בעלות הברית באביב 1945, וכן בשלבים הראשונים של חזרתן לחיים. המחברת, ד"ר נעמה שי"ק, משרטטת קווים לדמותה של ההתנסות הנשית במחנה וגורסת כי היא הייתה שונה מזו הגברית בשל השילוב של השקפת העולם הנאצית, הפיזיולוגיה הנשית ותפיסות בנות הזמן של מגדר. הספר מתמקד במסע למחנה ובסלקציה עם ההגעה אליו, ובוחן את חיי הנשים בו, את התמודדותן עם ניצול מיני, רעב ואבדן, את מאבקן לשרוד, את הפיזיולוגיה הנשית ומשמעותה במחנה, ומתחקה אחר היחסים בין אמהות לבנות ובין האסירות לבין עצמן. בצד אלה, הוא סוקר גם את פעילותן של הנשים בתנועת המחתרת במחנה. ספר חשוב זה, על קורותיהן של הנשים היהודיות במחנה אושוויץ-בירקנאו - שאור הרפאים המוקרן ממנו משפיע עד היום על שורדיו, על בני הדור השני והשלישי ועל החברה האנושית בכללותה - מושתת על עדויות, ספרות אוטוביוגרפית וראיונות שנכתבו או נמסרו מתום המלחמה ועד ימינו, וכן על בחינה מעמיקה של התיעוד הגרמני על אודות המחנה והכלואים בו. -- מעטפת אחורית.

רעש : הפגם בכושר השיפוט האנושי וכיצד אפשר להתגבר עליו

רעש : הפגם בכושר השיפוט האנושי וכיצד אפשר להתגבר עליו

דניאל כהנמן, אוליביה סיבוני, קאס סאנסטיין

בכל מקום בו צריך לקבל החלטה, יש גם רעש. דמיינו ששני רופאים באותה עיר מאבחנים בצורה שונה מטופלים זהים. או ששתי שופטות באותו בית משפט גוזרות עונשים שונים בתכלית על שני אנשים שביצעו פשעים זהים. או שמראיינים שונים באותה חברה מקבלים החלטות שונות לגמרי לגבי מועמדים זהים מכל בחינה. תארו לעצמכם גם שאותו רופא עצמו מקבל החלטות שונות לגבי אותם מקרים בבוקר ובערב, או שאותה שופטת מקבלת החלטות שונות לגבי מקרים זהים ביום שני וביום שישי. כל אלה דוגמאות לרעש: שונות בשיפוטים שצריכים להיות זהים. בספר רעש מראים חתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן, פרופ' אוליביה סיבוני ופרופ' קאס סאנסטיין את השפעתו המזיקה של הרעש בתחומים רבים, ביניהם רפואה, משפט, חיזוי כלכלי, זיהוי פלילי, החלטות על שחרור בערבות, הגנה על ילדים, אסטרטגיה, סקירות ביצועים ובחירת מועמדים לעבודה. בכל מקום שצריך לקבל בו החלטה יש גם רעש, אבל רוב הזמן בני אדם וארגונים אינם מודעים לקיומו. בעזרת כמה צעדים פשוטים להתמודדות עם הבעיה ניתן להפחית הן את הרעש והן את ההטיות בשיפוטים - והודות לכך לקבל החלטות טובות יותר. -- מעטפת אחורית.

הרהורים על ספרות ורפואה : דילמות ביחסי רופא-חולה

הרהורים על ספרות ורפואה : דילמות ביחסי רופא-חולה

לימור שריר

"ספר הגות זה נכתב בעקבות התנסותה של המחברת בקורס ספרות ורפואה, שאותו יזמה ותכננה בשנת 2010 ואשר אותו היא מלמדת בפקולטה לרפואה שבאוניברסיטת תל-אביב. הספר דן בנושאים בספרות וברפואה מנקודת מבטם של סופרים, משוררים, הוגי דעות ורופאים וגם של חוקרים ומדענים האחראים על פיתוחם של חידושים בביוטכנולוגיה וברפואה." -- מעטפת אחורית.

The dawn of everything : a new history of humanity

The dawn of everything : a new history of humanity

David Graeber and David Wengrow 

"A trailblazing account of human history, challenging our most fundamental assumptions about social evolution-from the development of agriculture and cities to the emergence of "the state," political violence, and social inequality-and revealing new possibilities for human emancipation. For generations, our remote ancestors have been cast as primitive and childlike--either free and equal innocents, or thuggish and warlike. Civilization, we are told, could be achieved only by sacrificing those original freedoms or, alternatively, by taming our baser instincts. David Graeber and David Wengrow show how such theories first emerged in the eighteenth century as a conservative reaction to powerful critiques of European society posed by Indigenous observers and intellectuals. Revisiting this encounter has startling implications for how we make sense of human history today, including the origins of farming, property, cities, democracy, slavery, and civilization itself. Drawing on pathbreaking research in archaeology and anthropology, the authors show how history becomes a far more interesting place once we learn to throw off our conceptual shackles and perceive what's really there. If humans did not spend 95 percent of their evolutionary past in tiny bands of hunter-gatherers, what were they doing all that time? If agriculture, and cities, did not mean a plunge into hierarchy and domination, then what kinds of social and economic organization did they lead to? The answers are often unexpected, and suggest that the course of human history may be less set in stone, and more full of playful, hopeful possibilities, than we tend to assume. The Dawn of Everything fundamentally transforms our understanding of the human past and offers a path toward imagining new forms of freedom, new ways of organizing society."-- Provided by publisher.

מפגשי עבר וערב : מצב המחקר של קשרי הערבית וספרותה עם הספרות העברית בימי הביניים

מפגשי עבר וערב : מצב המחקר של קשרי הערבית וספרותה עם הספרות העברית בימי הביניים

יהושע בלאו ויוסף יהלום 

‏אנשי לשון וספרות עסקו הרבה בשנים האחרונות בלשונות התרבות של החברה הערבית-היהודית בימי הביניים. חיבור זה מבקש להעריך מחדש את חלקן היחסי של הלשונות שפעלו במרחב: הלא הן העברית, הארמית, הערבית והערבית-יהודית. מפגשי עֵבֶר ועֲרָב עומד על טיבן של הלשונות הללו ונוגע גם בשאלות הקשורות לשימוש בהן במרכזי הפעילות החשובים בשירת החול ובשירת הקודש, בתרגומים וביצירה המקורית. הספר מביא סיכום עדכני של המחקר בנושא, ובחינה של טקסטים חדשים הקשורים בעניינים הללו: קטעים מתרגומי המקרא לערבית, וכן פיוטים, בקשה וקינה בערבית. -- אתר המו"ל.

לארוג ציור : אמנות ישראלית וההוראה המאוחרת של לאקאן

לארוג ציור : אמנות ישראלית וההוראה המאוחרת של לאקאן

אפרת ביברמן 

‏קריאתו של הפסיכואנליטיקאי ז׳אק לאקאן בכתבי פרויד מפתיעה ומרתקת, והפרקטיקה הקלינית שלו רדיקלית. אך עושרם של כתביו נובע גם מהכרתו בכך שאת הידע הפסיכואנליטי מנביעה לא הקליניקה בלבד כי אם כלל התופעות בתרבות, ובכלל זה האמנות. המשגותיו המוקדמות של לאקאן על המראה והמבט קסמו ללא מעט תיאורטיקנים של האמנות, אך שיח האמנות כמעט לא נגע בפיתוחים התיאורטיים של ההוראה המאוחרת — הסטת הדגש מן השפה אל מה שחומק מכל ייצוג, ניסוח המנגנון הנפשי במושגים של תורת הקשרים והטופולוגיה, קריאה מחדשת של מושג הסימפטום ועוד.בספר חשוב זה אורגת אפרת ביברמן מעשה אמן בין מושגי היסוד של הוראתו המאוחרת של לאקאן, שיח האמנות ומעשה האמנות של אמנים ישראלים בני זמננו — מיכל נאמן, דוד גינתון, יהושע בורקובסקי, ושחר יהלום — כל אחד באופן הייחודי שבו הוא ניגש אל מעשה האמנות. בדרך מנצנצות הפתעות לרוב בשדה התיאוריה של האמנות, כמו תפיסת הציור לא כאתר של חסר אלא כגוש חומרי אטום שממנו חוצב הדימוי מובן, דמיון מבני בין מעמד הקשרים בהוראה המאוחרת של לאקאן לא כרפלקסיה על הנפש אלא כשימה בפעולה של המנגנון הנפשי, מעמדו של הציור לא כמעיין של מובנים אלא כפרקסיס, ציור לא כאובייקט שניתן לאיוך איקונוגרפי אלא כפעולה הודפת מובנים שאינה מפגינה דבר זולת מיומנות החוזרת ושוברת את שיאה, או הציור כהמצאה סימפטומטית הממוטטת את מסורת הייצוג באשר היא חושפת את הבשר החי כמה שאינו מפסיק לפעם בה. -- אתר המו"ל.

מצבת הקומוניזם לארץ המובטחת : מאבקם של מדינת ישראל וארגונים יהודיים בעולם למען התרת עלייה ושחרור ממאסר של המנהיגים והפעילים הציונים ברומניה הקומוניסטית

מצבת הקומוניזם לארץ המובטחת : מאבקם של מדינת ישראל וארגונים יהודיים בעולם למען התרת עלייה ושחרור ממאסר של המנהיגים והפעילים הציונים ברומניה הקומוניסטית

יפה שני קופרמן 

זהו ספרה השני של ד"ר יפה שני קופרמן ז"ל, חוקרת באוניברסיטת תל אביב. ספרה הראשון, "בצבת הקומוניזם", סיפר את סיפורה של ההסתדרות הציונית ברומניה בשנים 1949-1944 ,דהיינו, בשלב האחרון של מלחמת העולם השנייה והשנים הראשונות לאחריה, שבהן הוקם והתבסס השלטון הקומוניסטי ברומניה. המחקר שלפנינו ממשיך את קודמו ומסתיים בשנת 1956 . שני חלקים בספר: הראשון מוקדש למאבק להעלאת יהודי רומניה ארצה, והשני - למאסרם ושחרורם של מנהיגים ופעילים ציונים בארץ זו. ד"ר קופרמן השכילה לשלב בקיאות מופלאה בנושאי מחקרה ועבודת נמלים חובקת עולם, שאינה מתפשרת על הרמה האקדמית, בעלילות מרתקות שרבות מהן לא ראו אור עד היום. הקורא יתוודע להתפתחויות הפוליטיות ברומניה, בישראל, בברית המועצות וגרורותיה ואף בתפוצות ישראל השונות, לתמורות כלכליות ודמוגרפיות, לפעילות דיפלומטית ומסחרית גלויה וחשאית ולסיפורי חיים של דמויות מפתח, ובראשן אנה פארקר - היהודייה שעלתה לגדולה במשטר הקומוניסטי, אך לא ניצלה מגורלם של בני עמה. כל אלה אינם מתבססים רק על זכרונות ועדויות בדיעבד, אלא על תיעוד בן זמנו, שנאסף ע"י ד"ר קופרמן מארכיונים ועיתונים ברחבי העולם.-- אתר כותר.

חותם נעמי : הכשרת מורות ומורים למנהיגות חברתית-חינוכית

חותם נעמי : הכשרת מורות ומורים למנהיגות חברתית-חינוכית

עורכות: מיכל שני ושרה שדמי-וורטמן 

מה תפקידו של החינוך - האם לשמר את החברה על מנגנוניה וערכיה? האם לשנותה? מהו תפקידה של המחנכת? מהי משימתו של איש החינוך? מהן המיומנויות המרכזיות הנחוצות לעוסקים בחינוך? הכשרות מורים בארץ ובעולם מתמודדות עם השאלות הללו יום יום, שעה שעה, כשהן מכריעות מה ללמד, מי ילמד, ומהם מדדי ההצלחה. הספר מציג את סיפורה של הכשרת המורים הייחודית חותם נעמי. הוא פרי רצוננו לחלוק את החלום ואת ההזדמנות ולשתף בתובנות שהבשילו במהלך עיצובה והובלתה של התוכנית. חותם נעמי שמה במרכז את אשת החינוך כמנהיגה מחוללת שינוי, זו שמבקשת ליצור אצל תלמידיה אמונה בעצמם וביכולתם ליצור חברה ראויה ושוויונית. שני עקרונות מרכזיים הובילו אותנו בעיצובה: אקטיביזם חברתי והיכולת להניע אותו יחדיו. כל מרכיבי תוכנית ההכשרה הותאמו לכך: סגל ההוראה, מבנה הלימודים, תוכנית הלימודים, ההתנסויות השונות והמדדים להצלחה. הספר הינו יצירה משותפת של נשות ואנשי הסגל השותפים לעשייה, והוא משקף את החזון, הרוח, היסודות המארגנים ועקרונות הפעולה של התוכנית. הוא כולל אסופה של תובנות, מחשבות, מחקר עצמי ותהליכי חשיבה רפלקטיביים המבוססים על כתיבה אתנוגרפית. כל פרק עומד בפני עצמו ומציג נקודת מבט ייחודית של הכותב או הכותבת, ויחד הם יוצרים פסיפס של הנעשה בתוכנית. - אתר המו''ל.

פוליטיקה - טיפול - אהבה : ´עצמי-קהילה´ כמפתח להבנת תהליכים קליניים

פוליטיקה - טיפול - אהבה : ´עצמי-קהילה´ כמפתח להבנת תהליכים קליניים

ליאורה סוטו ; איתן גילור מילר

פוליטיקה – טיפול – אהבה נע בין כמה צירי זמן, כמה מספרים וכמה שפות. הוא מתאר סיפור דרמטי, מתפתח ומרתק של נוּר – ישראלית-ערביה צעירה. הסיפור עולה מתוך תהליך טיפולי – מפגש בין נור וליאורה, מטופלת ומטפלת בנות תרבות ולאום שונים – המתקיים בצל סכסוך מדיני עקוב מדם. סיפור זה שזור בסיפורם של איתן וליאורה, מחברי הספר המביטים על התהליך הטיפולי ועל האופן שבו החיים האישיים והמקצועיים שלהם נוגעים ומשפיעים על ההתמקמות שלהם מול תהליכי הטיפול; בהקשר זה הם מציעים את המונח "עצמי-קהילה". את כל אלה מלוות הערות מרחיבות דעת מתחום הטיפול הנפשי, החברה והפילוסופיה.--אתר המו''ל.

שם לשמואל : מחקרים בתולדות הספר העברי לזכרו של ר' שמואל אשכנזי

שם לשמואל : מחקרים בתולדות הספר העברי לזכרו של ר' שמואל אשכנזי

עורכים: דב שוורץ, גילה פריבור 

"הכרך מוקדש לזכרו של ביבליוגרף חשוב, ר' שמואל אשכנזי, והוא כולל שורה של מחקרים בתולדות הספר העברי לדורותיו. שלושת המאמרים הפותחים את הקובץ מוקדשים לחקר פעלו של אשכנזי, בדגש מיוחד על סוגות הפרשנות והמוסר (גריס, שוורץ וסטל). ארבעה מאמרים מציגים מהדורות וטקסטים לחיבורים מתוך היצירה היהודית בימי הביניים (שוורץ ושלוסברג, עמנואל, גורפינקל וקאפח). שני מאמרים נוספים עוסקים בטקסטים מן העת החדשה (חבר-חיבובסקי, ופרוידנטל, לובושיץ). חותמים את הספר שני מאמרים העוסקים ביצירה הספרותית במאה העשרים (בינדיגר ורובין), ומאמר העוסק בתרבות הקריאה בציבור החרדי (פריבור ולפון-קנדלשטיין)" (כריכה אחורית).

עובד ארכיון

עובד ארכיון

מיקי קרצמן 

מיקי קרצמן הוא צלם אקטיביסט. הוא מתעד את ההווה דרך שרידי מציאות והוויה שמחר יימחקו - כפר פלסטיני שלא שנותר ממנו אלא גל אבנים, פחון בדואי שעם בוקר ייהרס על ידי הדחפורים, צילומי פנים של אלפי אנשים שהם תצריב של הכיבוש. המבט הצילומי שלו ישיר, ובאחת טעון רגשות של כאב, תום וזעם. לעתים מצלם קרצמן דרך עדשה ששימשה בעבר לצילום ממזל"טים; כך הוא מנכיח מבט על שרידי טופוגרפיה אורבנית שאיננה עוד ושצילום האוויר הוא העדות האחרונה לקיומה. - כריכה אחורית.

דלהי של מטה : שיטוטים במגה-פוליס עכשווית

דלהי של מטה : שיטוטים במגה-פוליס עכשווית

רוני פרצ'ק 

רוני פרצ'ק, חוקרת הודו, משוטטת כבר למעלה משני עשורים בעיר-הענק דלהי, הקרועה בין היסטוריות יריבות והווה מסוכסך. בכתיבה מסאית רגישה וחדורת אהבה, נע מבטה בתוך מבוכי הסמטאות בעיר, חודר אל פנים הבתים ומשקיף מעל גגות המסגדים. היא חושפת את יחסי הכוח המגולמים בארכיטקטורה העירונית, ודרכם היא מתבוננת באורחות חייו של מעמד הביניים החדש, הגלובלי, המסתגר מפני העיר הענייה בשכונות מגודרות ; בעלייתו של הימין ההינדואי בדלהי כמיקרוקוסמוס להודו כולה ; ובשינויים הדרמטיים בנוכחותן של נשים במרחב האורבני ; עד שהיא מסתחררת עם קדוש סופי מקומי, כריזמטי ומסתורי, במתחמי הקברים הקדושים: עולם של מוות מלא חיות, עולם של מטה שכולו התעלות. - כריכה אחורית.

קוד התבונה המרחבית

קוד התבונה המרחבית

כתיבה: אביגיל צברי, ברטה טסלר 

האם חשבתם פעם כיצד מוחנו מתרגם תמונות דו-ממדיות לתמונות תלת-ממדיות? מהם הכישורים הנחוצים כדי להבין את המרחב ולהתמודד עם משימות מרחביות? מה הקשר בין כישורים אלה לידע ולהישגים בגאומטריה של המישור והמרחב? בספר זה הכותבות פותחות צוהר לעולם המופלא של תפיסה חזותית ותבונה מרחבית. מובאים בו הסברים המשלבים תאוריות פסיכולוגיות, ידע מתמטי, והניסיון הפדגוגי של הכותבות. בסיומו של כל נושא מוצעות משימות להעמקה ולפיתוח התבונה המרחבית ופתרונות לחלק מן המשימות.הספר מיועד לעוסקים בהוראת מתמטיקה, למכשירי מורים למתמטיקה ולחוקרים בתחומים המערבים תבונה מרחבית. יוכלו להפיק ממנו תועלת גם קוראים המעוניינים להעמיק את ידיעותיהם בנושא מרתק זה. -- מעטפת אחורית.

געגוע של נהר : תרגומים, מסות ודפי שירה מן העיזבון

געגוע של נהר : תרגומים, מסות ודפי שירה מן העיזבון

רנה ליטוין 

ספר-עיזבון זה נועד להיות מאסף ליצירות פרי עטה של המתרגמת, המשוררת והמסאית רנה ליטוין, יצירות שהתפרסמו בעיתונות בכתבי עת ובבמות אחרות, אך טרם מצאו את מקומן בספר ; הוא כולל ברובו מסות שכתבה וכן מגוון תרגומים. עוד נכללו בו במשורה אי-אלו יצירות שראו אור בספרים שאזלו לפני שנים רבות. אלה מעניקים מושג על היבט פחות מוכר בכתיבתה. אל דפי המבחר נלווית אחרית דבר מקיפה מאת אבנר הולצמן, פרופסור לספרות עברית באוניברסיטת תל-אביב, הסוקרת את כתיבתה המסאית של ליטוין. - כריכה אחורית.

אלים יושבים מאחורי גבי : עיון בשירת חדוה הרכבי

אלים יושבים מאחורי גבי : עיון בשירת חדוה הרכבי

תמי ישראלי 

שירתה המרשימה של חדוה הרכבי נוכחת בספרות העברית זה כארבעה עשורים. קולה הייחודי והמובחן משך אליו את סקרנותם של הקוראים, הפרשנים והחוקרים, סקרנות שהתגברה בשנים האחרונות.
אלים יושבים מאחורי גבי הוא מחקר מקיף ראשון המציע קריאה צמודה בשירת הרכבי ותשובות לשאלות שיצירתה מעוררת באשר למיקומה במפת השירה העברית, למסורות שאליהן היא משתייכת ולמקורותיה. לצד בחינת עמידתה הייחודית של שירת הרכבי על רקע הנורמות הפואטיות, האסתטיות והפוליטיות המקובלות, הספר מציע לקרוא את הפואטיקה שלה לאור המיתוס של אנטיגונה, על מגוון פרשנויותיו. דיון זה במיתוס מאפשר לא רק מבט חדש על עקרונות כתיבתה של הרכבי, אלא גם על חוקי המשחק, על עקרונות המיון ועל גבולות הפרשנות של יצירתה.-- מן המעטפת אחורית.

אוצר-גרילה : מבוסס על סיפור אמיתי

אוצר-גרילה : מבוסס על סיפור אמיתי

גדעון עפרת 

אוצר גרילה הוא מעין אוטוביוגרפיה אינטלקטואלית של גדעון עפרת, אוצר-יוצר הפועל עצמאית, על-פי-רוב בשולי האמנות הממוסדת, אורב לה, מאגף אותה, נאבק בה ופועל נגדה. הוא אקטיביסט העושה את אמנותו מכוח מחויבות לאמנות ובהכרה ש"אוצרות היא קיר ותשוקה". הוא אצר את תערוכותיו בחללים אלטרנטיביים ובאמצעים מאולתרים, לא אחת על גבול הלגיטימי, והציג תערוכות היסטוריות ואוונגרדיות, שהעלו נושאים ומגמות שלא טופלו, או קידמו מדיומים חדשים שלא היו מוכרים בישראל, כגון "מיצג" ו"מיצב" (שני מונחים שהוטבעו על-ידו), וכך שפך אור על אמנים חשובים שהודרו מההכרה הממסדית. גדעון עפרת אצר ביו השנים 2011-1976 בישראל ומחוצה לה עשרות תערוכות היסטוריות ועכשוויות של אמנות ישראלית. הוא היסטוריון של האמנות הישראלית, מחברם של עשרות ספרים אינספור מאמרים וקטלוגים בנושאי האמנות הישראלית. חתן "פרס האוצר" לשנת 2009 מטעם משרד התרבות. ב-2015 זכה מטעם "יד בן-צבי" בפרס מפעל חיים לחקר תולדות ארץ-ישראל ויישובה. - כריכה אחורית.

בסמכות ובגמישות סיפור על יזמות צבאית ואזרחית

בסמכות ובגמישות סיפור על יזמות צבאית ואזרחית

יוסי כהן 

סיפור חייו של ילד יהודי בבגדד, אשר הגיע לישראל בגיל 11, ומאז התמודד, צמח, למד ושרת את מדינת ישראל במסלול צבאי, ואחריו - קריירה בתחום ניהול הסיכונים וטיפול בבטיחות וחומרים מסוכנים, בתעשייה ובגופים מוסדיים...כריכה אחורית.

מחשבות מיותרות : עודפות בספרות העברית 2017-1907

מחשבות מיותרות : עודפות בספרות העברית 2017-1907

חנה סוקר-שווגר

"עיקרו של ספר זה במחשבה על הספרות, שֶכוחהּ הוא דווקא במה שעודף בה, במה שחומק מן הניסיון ללכוד אותו ולהכפיפו לקטגוריות מוכנות מראש: פוליטיות, אסתטיות או אחרות. ספר זה מבקש להעניק משקל יתר דווקא לאותו מטען עודף, שביר ונפיץ החורג מכל אפשרות למיצוי ולפרשנות מלאים. ’מחשבת העודפות’ נבחנת בתנועת מלקחיים: מאגף אחד בתנועה למיפוי עודפות הלשון, שהיא חדורת הכרה כי דבר אינו מחוץ לטקסט וכי המציאות מתווכת תמיד בלשון. מאגף הפוך נבחן מושג העודפות מתוך מגמה שלא להסתפק בשרשרת המסמנים הלשוניים ובמובנם המקובל, אלא ’להציץ’ אל עבר עודפות הדברים, להתחקות אחר גלישת המשמעות מעבר לשפת הכלי הלשוני האוצר את הייצוג של הממשות, הגוף והחומר. תנועת מלקחיים זו, שצירה הוא נקודת מגע־לא־מגע שבין הלשון לדברים, מבקשת לשהות במחיצתו של הקו החוצה שבין המילים לדברים, לגעת בממשות המעוצבת בטקסט בנגיעה ’שורטת’ או ’חותכת’, ולאתר את מוקדי המנעד החושי המתרחש בעת קריאתו. על קו מרידיאן זה של קריאת העודפות נשזרים תשעת פרקי הספר שייוּחדו לתשעה יוצרים בספרות העברית. כל אחד מאותם יוצרים ממוקם בצומת משמעותי בהיסטוריוגרפיה של הספרות העברית המודרנית במאה השנים האחרונות. אלה הם פרקי קריאה ומחקר ביצירתם של יוסף חיים ברנר, אורי ניסן גנסין, יורם קניוק, מאיר ויזלטיר, חיים באר, נורית זרחי, אמיל חביבי בתרגומו של אנטון שאמס, חדוה הרכבי וסמי ברדוגו." -- ‏מ‏עטפת אחורית.

דיוקן של פרשן : ר' אברהם אבן עזרא

דיוקן של פרשן : ר' אברהם אבן עזרא

אוריאל סימון 

על חיי המעשה של ר' אברהם אבן עזרא שרדו ידיעות מעטות מאוד, ועל כן אי אפשר לכתוב ביוגרפיה שלו. לעומת זאת, יש בכתביו שהגיעו לידינו מידע רב על חיי הרוח שלו, המאפשר להרכיב דיוקן אינטלקטואלי. מידע זה מספק לנו גם תשובות לשאלות נוספות, כגון: מהו איש אשכולות ספרדי? מדוע לא עלה ראב"ע לארץ-ישראל? מדוע עזב את ספרד? מהן שלוש המתכונות של פירושיו לתורה? בנוסף, נידונים בספר המתחים שבין עקרון שוויון הדורות לבין יתרון חכמת חז"ל, בין נאמנותיות לבין ביקורתיות במחשבת אבן עזרא, כמו גם דיון בנושא שלילת החושניות ודחיית הנשים של אבן עזרא. - כריכה אחורית.

בין אשת חיל לאשת קריירה : תעסוקת נשים חרדיות בישראל

בין אשת חיל לאשת קריירה : תעסוקת נשים חרדיות בישראל

נוגה דגן-בוזגלו, ולריה סייגלשיפר, ברברה סבירסקי, יעל חסון 

"מסמך זה הוא חלק ממחקר רחב יותר שנערך בשנים 2018-2020 והתמקד בתעסוקת נשיםיוצאות אתיופיה, חרדיות וערביות. המחקר בחן את מצבן התעסוקתי של שלוש הקבוצות ואתהחסמים לשיפורו. בנוסף, המחקר ניתח את התוכניות התעסוקתיות המיועדות לקבוצות אלהביחס לצרכים של העובדות והמעסיקים.ות. זאת לצד זיהוי וניתוח המאפיינים השונים והייחודייםלכל אחת מהקבוצות וההקשרים השונים שבהם מתעצבים דפוסי התעסוקה והשכר שלהן. חלקזה של המחקר יתייחס לתעסוקת נשים חרדיות.." -- ‏מתוך הפרסום.

ספרות מבעד לקירות הכיתה : הוראה ולמידה של ספרות בבתי ספר בישראל

ספרות מבעד לקירות הכיתה : הוראה ולמידה של ספרות בבתי ספר בישראל

עורכות שותפות: אילנה אלקד-להמן, יעל פויס 

יש הטוענים שהספרות היא בבחינת מורה דרך לגיבוש תכונות ראויות, כמו מצוינות אישית ומוסרית, להתעמקות בשאלות קיומיות, לפיתוח אמפתיה וחשיבה; לעומתם יש הסוברים כי הוראת הספרות יוצרת עומס מיותר על הלומדים במערכת החינוך ומסיטה אותם מקניית מיומנויות הכרחיות לחיים במאה ה-21. המתח בין שתי עמדות אלה מבטא את מעמדה הפרדוקסלי של הספרות בישראל: מצד אחד הספרות נתפסת כתחום "לא נחשב", לא כדאי ולא מוערך; מצד שני היא נתפסת כתחום דעת עתיר השפעה חינוכית וחברתית. הספר שלפניכם הוא פרי של מסע חשיבה, לימוד וחקר בן שנתיים שערכו שלוש עשרה חוקרות ממגוון מוסדות להכשרת מורים. חידושה של אסופה זו הוא בהתבוננות המחקרית בלמידת הספרות ובהוראתה בפועל בבתי ספר יסודיים ותיכוניים בזרמי החינוך השונים בארץ. בספר ארבעה שערים: השער הראשון מפנה מבט ביקורתי לתוכניות הלימודים ומצביע על התמורות העיקריות שחלו בהן; השער השני עוסק בשיח כיתה בשיעורי עברית וספרות במרחבי לימוד שונים; השער השלישי נסב על הערכה בהוראת ספרות בסביבות למידה שונות; והשער הרביעי מתמקד בקריאה ובעידוד קריאה בסביבה הבית ספרית. -- אתר המו''ל.

International Theatre Festivals and Twenty-First-Century Interculturalism

International Theatre Festivals and Twenty-First-Century Interculturalism

Ric Knowles

Ric Knowles' study is a politically urgent, erudite intervention into the ecology of theatre and performance festivals in an international context. Since the 1990s there has been an exponential increase in the number and type of festivals taking place around the world. Events that used merely to be events are now 'festivalized': structured, marketed, and promoted in ways that stress urban centres as tourist destinations and "creative cities" as targets of corporate enterprise. Ric Knowles examines the structure, content, and impact of international festivals that draw upon and represent multiple cultures and the roles they play in one of the most urgent processes of our times: intercultural negotiation and exchange. Covering a vast geographical sweep and exploring festival models both new and ancient, the work sets compelling new standards of practice for post-pandemic festivals. -- Publisher Website.

Being me being you : Adam Smith and empathy

Being me being you : Adam Smith and empathy

Samuel Fleischacker 

Modern notions of empathy often celebrate its ability to bridge divides, to unite humankind. But how do we square this with the popular view that we can never truly comprehend the experience of being someone else? In this book, Samuel Fleischacker delves into the work of Adam Smith to draw out an understanding of empathy that respects both personal difference and shared humanity. After laying out a range of meanings for the concept of empathy, Fleischacker proposes that what Smith called "sympathy" is very much what we today consider empathy. Smith's version has remarkable value, as his empathy calls for entering into the perspective of another--a uniquely human feat that connects people while still allowing them to define their own distinctive standpoints. After discussing Smith's views in relation to more recent empirical and philosophical studies, Fleischacker shows how turning back to Smith promises to enrich, clarify, and advance our current debates about the meaning and uses of empathy. -Publisher Website.

Muslim sources of the crusader period : an anthology

Muslim sources of the crusader period : an anthology

Edited and translated, with an introduction, by James E. Lindsay & Suleiman A. Mourad 

Drawn from greater Syria, northern Mesopotamia, and Egypt, the sources in this anthology--many of which are translated into English for the first time here--provide eyewitness and contemporary historical accounts of what unfolded in the eastern Mediterranean and the Near East between the eleventh and fourteenth centuries. In providing representative examples of the many disparate types of Muslim sources, this volume opens a window onto life in the Islamic Near East during the Crusader period and the interactions between Franks and Muslims in the broader context of Islamic history. Ideally suited for use in undergraduate courses on the Crusades or the pre-modern Islamic Near East, this anthology will also appeal to any readers seeking a better understanding of the Islamic response to the Crusades and the general history of the Near East in this period. -Publisher Website.

Conversion, circumcision, and ritual murder in medieval Europe

Conversion, circumcision, and ritual murder in medieval Europe

Paola Tartakoff 

A investigation into the thirteenth-century Norwich circumcision case and its meaning for Christians and Jews In 1230, Jews in the English city of Norwich were accused of having seized and circumcised a five-year-old Christian boy named Edward because they "wanted to make him a Jew." Contemporaneous accounts of the "Norwich circumcision case," as it came to be called, recast this episode as an attempted ritual murder. Contextualizing and analyzing accounts of this event and others, with special attention to the roles of children, Paola Tartakoff sheds new light on medieval Christian views of circumcision. She shows that Christian characterizations of Jews as sinister agents of Christian apostasy belonged to the same constellation of anti-Jewish libels as the notorious charge of ritual murder. Drawing on a wide variety of Jewish and Christian sources, Tartakoff investigates the elusive backstory of the Norwich circumcision case and exposes the thirteenth-century resurgence of Christian concerns about formal Christian conversion to Judaism. In the process, she elucidates little-known cases of movement out of Christianity and into Judaism, as well as Christian anxieties about the instability of religious identity. Conversion, Circumcision, and Ritual Murder in Medieval Europe recovers the complexity of medieval Jewish-Christian conversion and reveals the links between religious conversion and mounting Jewish-Christian tensions. At the same time, Tartakoff does not lose sight of the mystery surrounding the events that spurred the Norwich circumcision case, and she concludes the book by offering a solution of her own: Christians and Jews, she posits, understood these events in fundamentally irreconcilable ways, illustrating the chasm that separated Christians and Jews in a world in which some Christians and Jews knew each other intimately. -Publisher Website.

Art, science and the body in early Romanticism

Art, science and the body in early Romanticism

Stephanie O'Rourke 

Can we really trust the things our bodies tell us about the world? This work reveals how deeply intertwined cultural practices of art and science questioned the authority of the human body in the late eighteenth and early nineteenth centuries. Focusing on Henry Fuseli, Anne-Louis Girodet and Philippe de Loutherbourg, it argues that romantic artworks participated in a widespread crisis concerning the body as a source of reliable scientific knowledge. Rarely discussed sources and new archival material illuminate how artists drew upon contemporary sciences and inverted them, undermining their founding empiricist principles. The result is an alternative history of romantic visual culture that is deeply embroiled in controversies around electricity, mesmerism, physiognomy and other popular sciences. This volume reorients conventional accounts of romanticism and some of its most important artworks, while also putting forward a new model for the kinds of questions that we can ask about them. -Publisher Website.