חדש על המדף

מרץ 2022

הבשם ההוא : מבחר כתבים

הבשם ההוא : מבחר כתבים

רבקה דוידית

מבחר משיריה ומסיפוריה של רבקה דוידית (1970-1908), הזכורה בראש ובראשונה כסופרת ומשוררת לילדים. פחות ידועים הם שיריה למבוגרים, שחלקם התפרסמו בעיתונות בשנות השלושים והארבעים של המאה העשרים, ואחרים נותרו במגירה. בשנות חייה האחרונות עשתה הכנות להוציאם לאור, אך עם מותה הפתאומי נמסרולידיה של המשוררת זלדה, ידידתה שהתכוננה להכין אותם לפרסום. עם מותה של זלדה עברו השירים אל אשת הספרות עזה צבי, ורק עם העברת הארכיון של צבי לידי הספריה הלאומית, בשנת 2018, נתגלו אלה מחדש. עוד תגלית מאוחרת היא מחברת של שירים - מפתיעים בבשלותם - שנכתבו בנעוריה ורואים כאן אור לראשונה. במבחר זה גם יצירות קצרות בפרוזה ושירים לילדים. לספר מצורפת מהדורת פקסימיליה של 'זפתינוק' (1939) - בעיבוד הנודע לספרו של קורניי צ'וקובסקי, בליווי איוריו המקוריים של אריה נבון. יצירותיה של רבקה דוידית לילדים זכו למעמד תרבותי ולפופולריות, בהן השיר-משחק "אצבעות", הידוע כ"עשר אצבעות לי יש" ומושר עד היום. -- כריכה אחורית.

הבשם ההוא : מבחר כתבים

 אתחלתא : מוסר ומסורת בעידן של כוח יהודי

אתחלתא : מוסר ומסורת בעידן של כוח יהודי

מיכאל מנקין​

כיצד ומתי הומצאה היהדות הישראלית, יהדות שמקדשת כוח? תחושה של חילול השם בזמן שירותו בשטחים כקצין גולני חובש כיפה שלחה את מיכאל מנקין למסע היסטורי, אישי ואינטלקטואלי מרתק לאורך הקו הישר שמוליך מהציונות של בן גוריון אל זו של הציונות הדתית בת זמננו. אתחלתא סוקר את האופן שבו הצדיקו רבנים ומדינאים מעשי אלימות - מקיביה ועד צוק איתן - מתעכב על שאלות פוליטיות, הלכתיות ומוסריות שמגדירות את הקיום הישראלי והיהודי כיום, ומתפלמס - בין היתר - עם ישעיהו ליבוביץ' ומיכה גודמן, הרב ישראלי והרב אבינר. אך על אף תמונת המצב הזאת, האם ייתכן שדווקא ב"יהודית", ולא רק ב"דמוקרטית", נמצא הנתיב אל מדינה צודקת יותר? האם התשובה אינה בהפניית עורף למקורות, אלא דווקא בלימוד? מנקין אינו מבקש לפתור את אתגר הישראליות הגדול בשבר עם היהדות. להפך: הוויכוח חובק העולם שלו עם הציונות הדתית והחילונית כאחת מציע אתחלתא חדשה לחברה הישראלית כולה. - מעטפת אחורית.

אתחלתא : מוסר ומסורת בעידן של כוח יהודי

שלשום היום : מבחר מסות

שלשום היום : מבחר מסות

מריה סטפנובה​
​​
במסות מפרי עטה מצליחה מריה סטפנובה, מן הקולות הייחודיים והבולטים ברוסיה כיום, ללכוד את רוח הזמן, לנסח אותה, ואף לחזות תהליכים. בלשונה החריפה והבהירה סטפנובה מאבחנת את המחלה שפשטה בעולם: פנייה חדה ימינה ולכיוון השמרני, טשטוש מושגים כללי וויתור על בחירה ואחריות, המאפשר עצימת עיניים לעוולות, למלחמות ולסבל, פחד ומבוכה אל מול עצם רעיון השינוי, "היעדר הגעגועים לחדש, היעדר הרצון לחדש". פנייה אל העבר, טוענת סטפנובה, פירושה פנייה אל המאגיה. הגיע הזמן להישיר מבט אל ההווה ולמלא אותו תוכן חי. -- כריכה אחורית.

שלשום היום : מבחר מסות

הסופר בחברת ההמונים : תיאוריה וביקורת 1996-1954

הסופר בחברת ההמונים : תיאוריה וביקורת 1996-1954

נתן זך 

ספר זה הוא אסופת מאמרים מאת נתן זך שפורסמו בכתבי עת ובעיתונים בשנים 1996-1954, ועניינם יצירות פרוזה מקוריות ומתורגמות. בין השאר מופיעות כאן מסות רחבות יריעה כגון "הסופר בחברת ההמונים", "המסע הגדול", "מסע בכחול" וה"'נפש החצויה' או סיפורו של תבליט", לצד מאמרים על יצירותיהם של עמוס עוז, ולדימיר נבוקוב וקפקא. בכך חובר כרך זה לקודמו, 'השירה שמעבר למילים' (2011) שעיקרו תיאוריה וביקורת על השיר העברית מן השנים 1973-1954. לראשונה מאז הופעת "הרהורים על שירת אלתרמן" הנודע (1959) מתפרסם כאן מאמר נוסף של נתן זך על נתן אלתרמן, העוסק הפעם בספר 'שירי מכות מצרים', וכותרתו "בין הפזמונאי והגדולה". המאמר הלא-גמור נערך מטיוטות ומהערות שהיו פזורות בכתבי יד שונים שחיבר זך במרוצת שנים לא מעטות. שתי מסות זוכות כאן להופעת בכורה בגרסתן השלמה. האחת היא "מקום לא מקום", שנכתבה באמצע שנות השמונים ולאחר מכן נוספו לה טיוטות של שני פרקים. זוהי אחת המסות המרתקות שיצאו מתחת עט הפארקר 51 של זך. האחרת היא הפרק השני של "מסע בכחול" שהפרק הראשון שלה פורסם ב- 1986-1985 בשנתון 'אגרא'. גם זו צברה נוסחים שלא הבשילו לכדי מסה מגובשת, ועתה מופיע לראשונה ההמשך שזך ביקש לראות בו חלק מהותי ממסתו זו. - כריכה אחורית.

הסופר בחברת ההמונים : תיאוריה וביקורת 1996-1954

אני ילדה פוליטית : ספרות ילדים ואוריינות פוליטית בגיל הרך

אני ילדה פוליטית : ספרות ילדים ואוריינות פוליטית בגיל הרך

סלינה משיח, תמר ורטה-זהבי​

בבסיס הספר אני ילדה פוליטית עומדת ההנחה שפוליטיקה איננה רק ענין למבוגרים, שכן ילדות וילדים מפתחים אינסטינקטים פוליטיים מרגע לידתם. הם פוגשים את הפוליטיקה בחיים וגם בספרות: בטרור ובשלום, בעוני ובשפע, ביחסי הגומלין הפוליטיים בתוך המשפחה, בגן הילדים ובין חברים. ילדות וילדים אינם אדישים לפוליטיקה. הם מבטאים ידע, גישה אוהדת לפוליטיקה ואינסטינקט פוליטי היולי המשקף את היותם ילדים פוליטיים טרם היותם אזרחים בוגרים השותפים למערכת הפוליטית-מדינתית. אני ילדה פוליטית מציע דרך לקריאה פוליטית של סיפורים ושירים לילדים. במרכזו תמות על פוליטיות הנבחנות מנקודת מבט של כוח, מאבק ואינטרס. מפרספקטיבה זו הדיון עובר מפרשנות ספרותית שבמרכזה "אני", "לי" (סובייקטיבי ואינדיבידואלי), אל מרחב פוליטי שבמרכזו "אני" ו"לנו" חברתי, מוסרי ופוליטי. לצד ניתוח פוליטי של יצירות ספרותיות ידועות, הספר משמיע את קולם האותנטי והביקורתי של ילדות וילדים בני 8-4 המשוחחים, בעקבות האזנתם לסיפורים, על ספרות, שירה ופוליטיקה. הילדות והילדים מתארים במילים ובציורים עוולות חברתיות, פוליטיות, דנים ביחסי הכוח בין מבוגרים וילדים ואף מציעים דרכים לתיקון המציאות ומימוש פוליטיקה לטובת הכלל - הפוליטיקה של הטוב. -- כריכה אחורית.

אני ילדה פוליטית : ספרות ילדים ואוריינות פוליטית בגיל הרך

אבל היתה שם אהבה : עיצוב זיכרון השואה

אבל היתה שם אהבה : עיצוב זיכרון השואה

עורכות: מיכל גוברין, דנה פריבך־חפץ, אתי בן־זקן​

מה תפקידו של זיכרון השואה מול הווה משתנה? כיצד לעצבו כאחריות חברתית וכמחויבות אישית? ומהו הזיכרון היהודי? שמונה עשורים אחרי מלחמת העולם השניה, ככל שמתמעט דור הניצולים, מתעצמת השאלה כיצד להעביר את זיכרון השואה לדורות הבאים. הדי השואה מוסיפים לרדוף את האנושות ונמשך המאבק על הנרטיב של הזיכרון.עם סוגיות אלו התמודדה קבוצת מחקר במכון ון ליר בהובלתה של מיכל גוברין. אמנים, היסטוריונים, פילוסופים, חוקרי מוח ופסיכואנליזה, ספרות וקולנוע, בני שלושה דורות ומרקעים שונים חברוּ יחד לקהילה, וחלקו את תובנותיהם המקצועיות ואת סיפוריהם האישיים. הם דנו בריבוי מופעיו של השבר ובדרכי הבנייתו: איך לזכור בלי להִכנע לקרבניות? איך למזג את “האחריות לזכור” ב”לזכור באחריות”? תובנותיהם פורצות הדרך הובילו גם ליצירת ה”התכנסות ליום השואה”, אשר מאז 2017 מונחלת בידי מכון שלום הרטמן.ספר זה מביא את פירות המחקר במגוון קולות וסוּגות, תוך חשיפת המתח שבין הזיכרון הקולקטיבי לבין משקעיו של הזיכרון הפרטי. זוהי הזמנה לכל קוראת וקורא להוסיף את קולם האישי ולקחת חלק פעיל בעיצוב זיכרון השואה כאחריות מוסרית, חברתית ואישית – וכקריאה לחיים. -- גב הספר.

אבל היתה שם אהבה : עיצוב זיכרון השואה

המערכת האקדמית בישראל : תמורות ושינויים בעקבות מהפכת המכללות ושלוחות האוניברסיטאות

המערכת האקדמית בישראל : תמורות ושינויים בעקבות מהפכת המכללות ושלוחות האוניברסיטאות

פינחס חליווה​

ספר זה הוא מהדורה מורחבת ומעודכנת של ספרי ״אוניברסיטת בר־אילן – השלוחות והשפעתן על המערכת האקדמית בישראל״. לאחר שסקרתי את ההתפתחות והתהליכים שהביאו לשינוי בספרי הקודם, בחנתי בספר זה את מימושם של היעדים שנקבעו לתכנית ההרחבה של המערכת האקדמית. האם נקלטו עודפי הביקוש להשכלה גבוהה? האם ההשכלה הגבוהה נגישה לאוכלוסיות חדשות ביחס ההולם את חלקן באוכלוסיית המדינה? ובנוסף, מתוך הנחה שצמצום הפערים בהשכלה הגבוהה יכול להוביל למוביליות חברתית ולצמצום הפערים החברתיים בחברה הישראלית, הספר מתמודד עם השאלה האם הרחבת המערכת האקדמית אכן תדמה לכך?--אתר המו''ל.

המערכת האקדמית בישראל : תמורות ושינויים בעקבות מהפכת המכללות ושלוחות האוניברסיטאות

שיחה על נפש האסלאם

שיחה על נפש האסלאם

יצחק בנימיני עם ז'וליה קריסטבה​

ז'וליה קריסטבה ביקרה בישראל בשנת 2006. בעת ההיא החמאס עלה לשלטון ברצועת עזה. יצחק בנימיני ביקש לנצל את ההקשר הפוליטי הזה כדי להעלות הרהורים עם קריסטבה ביחס לאופן האנטגוניסטי שבו מוצג היום האסלאם.
"הדין המאוּוה על ידי מעשה ההתאבדות, והצפוי אחריו, נובע מערכאה משפטית ללא ייעוד אבהי, מבית דין מופשט, כלי מכני של על-אני חמור שבתוכו השנאהבה בין אב לבן, בין בורא לברוא, נמחקת, מוכחשת, מתמוססת. […]
השקיעה הקנאית של האסלאם מעלה שאלה כללית יותר בנוגע ל-homo religiosis , הקשורה לעצם המבנה שלו: הוא אינו יכול לחרוג משנאהבה אלא כשהוא עושה צעד אחד הצידה: כשהוא מתייחס לעצמו כמושא חשיבה. כשהוא מפתח את התיאו-לוגיה שלו".--קריסטבה, מתוך הספר.

שיחה על נפש האסלאם

כי נפלתי קמתי : עיון בפרקי הדחייה במקרא

כי נפלתי קמתי : עיון בפרקי הדחייה במקרא

גד אלדד

חוויית הדחייה מהווה חלק מפסיפס החיים. היא אורבת לפתחנו בכל תחום בין־אישי שבו אנו שואפים להצליח. למשל, בשעה שאנו מנסים למצוא חן בעיני אדם או "קהל יעד" מסוים, או כשאנו חותרים לתפקיד שאליו אנו לוטשים עיניים. למרות היותה חלק מהסיכון המשוקלל של כל מי שמעז לפרוץ קדימה, הדחייה תמיד תופסת אותנו לא מוכנים. דפוסי ההתמודדות עימה משתנים מאדם לאדם. לעיתים, הדחוי מצליח להמשיך בדרכו, אך לעיתים אירוע הדחייה מותיר בקרב הנדחה משקעים, ולו בתת־מודע, שהשפעתם תחרוץ את עתידו. בספרו כי נפלתי קמתי, גד אלדד מבקש לפתוח צוהר שיאיר לראשונה דווקא את עולמם של אלו שנדחקו לקרן זווית בסיפורי המקרא. בדרך כלל, אלו מתרכזים בדמויות המובילות שהניעו את גלגלי ההיסטוריה, ובהתמודדויות שנקרו בדרכם, ואגב כך מדלגים ביעף על עולם שלם, רווי רגשות ומתחים, תקוות ואכזבות, שטרם ניתנה לו החשיבות הראויה – עולמם של הדחויים במקרא, אלו שנותרו מאחור. בספר זה אלדד מבקש לתת ביטוי לתהליכים הנפשיים השלובים בדחייה, לאור הפרשנות המסורתית והמודרנית ותוך מבט קשוב לרמזים שמפזר לנו המקרא, בתקווה שיסייעו בידינו להכיל אותם באופן הנכון, ומתוך כך להיבנות מאירועים אלו, כך שבעתיד נדע להעז ואף להצליח. - מעטפת אחורית.

כי נפלתי קמתי : עיון בפרקי הדחייה במקרא

הפרדיגמה האבודה : מפתרון שתי המדינות למציאות המדינה האחת

הפרדיגמה האבודה : מפתרון שתי המדינות למציאות המדינה האחת

​איאן לוסטיק

"ספרו המעולה של איאן לוסטיק, הפרדיגמה האבודה, מעלה את הטענה שכיום כל משא ומתן להשגת פתרון שתי מדינות בין הים התיכון לנהר הירדן נידון לכישלון ומזיק. היהודים הישראלים והערבים הפלסטינים יוכלו ליהנות מהדמוקרטיה שהם ראויים לה רק בעוד כמה עשורים של מאבק אל מול ההשלכות מרחיקות הלכת, אף אם במקורן לא היו מכוונות, של מציאות המדינה האחת הנוכחית. בזכות מחקר מדוקדק והמשגה רעננה הספר עונה על הקושי בשינוי דרכי חשיבה בעולם שמשתנה מהר יותר מההנחות הבסיסיות שמוצעות ביחס אליו. לוסטיק מראה כיצד השילוב של אסטרטגיית "קיר הברזל" הציונית, שהצליחה רק חלקית בהתמודדות עם הערבים, יחד עם התרבות הפוליטית הישראלית הרוויה במה שהמחבר מכנה "הוֹלוקוֹסטיה", לצד ההשפעה הדומיננטית של הלובי הפרו-ישראלי על המדיניות האמריקאית ביחס לסכסוך הערבי-ישראלי, כיצד כל אלה סיכלו את המאמצים לכינון מדינה פלסטינית לצד ישראל. עם זאת המחבר מצביע על כך שהתוצאות גם הכשירו את הקרקע למאבקים חדשים ול"בעיות טובות יותר", הן עבור ישראל והן עבור הפלסטינים. לוסטיק מתעקש שיש לקחת ברצינות את העובדה ש-14 מיליון אנשים חיים בתוך מדינת ישראל הדמוקרטית בחלקה. הוא קורא לנו להסב את תשומת הלב לדמוקרטיזציה של התחרות שמתעוררת כאשר קבוצות עויינות נאלצות להיות חלק מאותה ישות פוליטית, להגדיר מחדש את האינטרסים שלהן וליצור בריתות חדשות כדי להשיגם." -- מעטפת אחורית.

הפרדיגמה האבודה : מפתרון שתי המדינות למציאות המדינה האחת

נפש הספרות : מסות על ספרות ושירה במבט יונגיאני

נפש הספרות : מסות על ספרות ושירה במבט יונגיאני

רות נצר

"נצר מתבוננת בדילמות הפרשנות לספרות, ביחסים בין הספרות, השירה והחלום. היא חוקרת יצירות ספרות שעוסקות במסע הגברי ולחילופין במסע הנשי, וכן כותבת על ספרים שעוסקים במצוקות הנפש ובמאוויי הנשמה לקשר בין אישי ורוחני. היא מעמיקה אל לב חווית השירה מתוך הרהורים על שירה כמיסטיקה ותיווך, ועל הפואטיות של הנשמה במיתוס ובקולנוע. התבוננות מיוחדת מוקדשת לקפקא ולעגנון." -- מעטפת ‏א‏חורית.

נפש הספרות : מסות על ספרות ושירה במבט יונגיאני

המיועדים החדשים : הבניה של זהות רוחנית בעידן החדש

המיועדים החדשים : הבניה של זהות רוחנית בעידן החדש

אורית בנדס-יעקב​

ספר זה מתאר מחקר סוציולוגי שנערך באוניברסיטה העברית העוסק בסיפוריהם של "המיועדים" – נשים וגברים חילונים, שהעידו על עצמם כי הם בעלי ייעוד רוחני־טרנסצנדנטי אך שאינו דתי. המיועדים פועלים כמורים וכמרפאים רוחניים של "העידן החדש". הם מדווחים על יכולות "ניסיות" ועל מערכות יחסים עם כוחות על־טבעיים. הספר מתאר ומנתח את השקפת עולמם, את מערכת היחסים שכוננו עם עולם הרוח, ואת הדרך שבה הם מגשימים את ייעודם האישי במרחב הישראלי. מתוך הנרטיבים של המיועדים מחלצת החוקרת את זהות המיועד ומבהירה את רכיביה, את דרך הבנייתה ואת זיקתה למושג הזהות הרוחנית, כמו גם לייעוד הנבואי־תנ”כי. -- מעטפת ‏א‏חורית.

המיועדים החדשים : הבניה של זהות רוחנית בעידן החדש

ההשכלה הגבוהה וקבוצות מיעוט בישראל ובעולם : עיון חברתי, כלכלי, פוליטי

ההשכלה הגבוהה וקבוצות מיעוט בישראל ובעולם : עיון חברתי, כלכלי, פוליטי

יונס פריד אבו אלהיג'א

"ספרו של יונס פריד אבו אלהיג'א בוחן מנקודת מבט פילוסופית-חינוכית וביקורתית את סוגיית ההשכלה הגבוהה ואת תביעותיהן של קבוצות מיעוטים במדינות שונות בעולם ובישראל להקמת מוסדות משלהן להשכלה גבוהה. הספר מתייחס בין השאר לתביעתו ההולכת וגוברת של המיעוט הערבי בישראל להקים אוניברסיטה ערבית. מחבר הספר טוען שמשבר ההשכלה הגבוהה ואי יכולתה לממש את ייעודה ההומניסטי הביא להעצמת מנגנוני הלגיטימציה ולהגברת הקולות הקוראים לאימוץ אלטרנטיבות חינוכיות המעודדות את הקמתן של אוניברסיטאות מתבדלות, כל זאת בעקבות פרוגרמות חינוכיות רב-תרבותיות ופוסט-קולוניאליסטיות אשר עניינן קבוצות מיעוט. לאור זאת עולה השאלה: האם אימוץ אלטרנטיבות חינוכיות מעין אלה יכול לתרום לקידום מעמדן של קבוצות מיעוט בתוך החברה וליתר סימטריה בהשוואה לקבוצה ההגמונית, כמו גם לכינון חברה הומניסטית, הרמונית ומפויסת יותר? או שמא אלטרנטיבות חינוכיות אלה יגבירו את מידת התסכול, השוליות, אי ההשתלבות ותחושת הקיפוח והדיכוי של המיעוט; האם הן עשויות לגרום להעצמת מתחים תרבותיים, חברתיים ופוליטיים המערערים את היציבות והסדר החברתי? המחבר טוען שמייצגי החינוך הפוסט-קולוניאליסטי המעודדים את הקמתן של אוניברסיטאות מתבדלות לא הצליחו לנתח כראוי את הפרובלמטיקה שעומדת מאחורי ההצדקה להקמת מוסדות להשכלה גבוהה בקרב קבוצות מיעוט. מנגד, מייצגי החינוך האקדמי ההומניסטי הדגישו את ההשפעות הנגטיביות והנזקים התרבותיים והחברתיים של מוסדות מעין אלה על קבוצות מיעוט בפרט ועל החברה בכלל. מחבר הספר מדגיש את חשיבות קיומו של החינוך שכנגד אשר מתיימר להעצמת יכולתו של הפרט בביקורת המציאות ולמאבק לשינוי הסדר הקיים." -- מעטפת אחורית. ‬

ההשכלה הגבוהה וקבוצות מיעוט בישראל ובעולם : עיון חברתי, כלכלי, פוליטי

חושפות את עצמן : הצצה לתת-תרבות חשפנות המועדונים בישראל

חושפות את עצמן : הצצה לתת-תרבות חשפנות המועדונים בישראל

​שני נרדימון, תומר עינת​

"מה באמת קורה במועדוני החשפנות בישראל? מהיכן מגיע הרעיון להיות חשפנית ואיך נראית משמרת במועדון? ספר פורץ דרך זה, אשר נכתב ברגישות רבה ביחס למקום הפגיע של החשפניות עצמן, מתמקד בפריזמה תיאורטית של תת-תרבות מועדוני החשפנות בישראל המאפשרת בדיקה רחבה של עולם זה תוך כדי התמקדות וחשיפה של תחומי תוכן שלא זכו לתשומת לב מחקרית ראויה עד היום. הספר מציג ומנתח את מערכות היחסים של החשפנית עם בעלי המועדון, אשר נעה על הטווח שבין דאגה ויחסים אבהיים לבין סרסור; את מערכת היחסים עם הלקוח, עם עמיתיה החשפניות כמו גם עם עצמה. 'חושפות את עצמן' מזמין את הקורא להיכנס לעולם נסתר שנפתח כל לילה מחדש ולו חוקים ונורמות משלו. באמצעות מילותיהן החשופות והאמיצות פותחות בפנינו 11 נשים צוהר אל עולמן של העוסקות בחשפנות. הספר משרטט את כניסתה של החשפנית לתחום: החל מראיון העבודה, המשמרת הראשונה ועד להפיכתה לחשפנית מקצועית במועדון". -- ‏מ‏עטפת האחורית.

חושפות את עצמן : הצצה לתת-תרבות חשפנות המועדונים בישראל

הרב קוק : מבט חדש

הרב קוק : מבט חדש

יהודה מירסקי​

הוא היה אחד הרבנים הכי משפיעים, והכי שנויים במחלוקת, בעת החדשה. הוא היה פילוסוף, מיסטיקן, משורר, מנהיג, מורה דרך, פורץ דרך. הרב אברהם יצחק הכהן קוק, שחי בסוף המאה התשע-עשרה ובראשית המאה העשרים, הרגיש את האדמה רועדת מתחת לרגלי היהודים. הוא הבין שהזמנים משתנים, שהעולם עומד מול טלטלה גדולה, שמה שהיה כבר לא יהיה. וכמו שיהודה מירסקי כותב, הוא בלט בניסיונו המיוחד להבין ולנסח את משמעותה של המציאות ההיסטורית החדשה ולהציע הסבר קוסמי וקיומי למהפכות הזמן. הוא יצר שפה רוחנית חדשה שאתגרה חילוניים ודתיים כאחד. אי אפשר להבין לעומק את המציאות היהודית של ימינו בלי להכיר את תורתו של הרב קוק. או אפשר להבין לעומק את מדינת ישראל של ימינו בלי לזהות בה את עקבות תורתו של הרב קוק. מירסקי משרטט קווים ביוגרפיים לחיי הרב קוק, וקווים עיוניים להגותו ומורשתו. הוא פונה הן לקוראים המתוודעים לרב לראשונה, ופותח להם צוהר לעולמו, והן לקוראים הבקיאים בכתביו, שיגלו בספר הקשרים מפתיעים וזוויות מבט חדשות. -- כריכה אחורית.​

הרב קוק : מבט חדש

פועלים בתרגום : מהמפנה האינדיבידואלי לתרגום דו-לאומי

פועלים בתרגום : מהמפנה האינדיבידואלי לתרגום דו-לאומי

יהודה שנהב-שהרבני

ניתוח היסטורי ביקורתי, ראשון מסוגו, של מפעל התרגום המודרני. בחלקו הראשון הספר מציע גנאלוגיה של שדה התרגום, מושגיו ומופעיו מהעת העתיקה, דרך ימי הביניים ועד "המפנה האינדיבידואלי" שהתפתח באירופה בימי הרנסנס וראשית המודרנה. הספר חושף את מגבלותיו של דגם התרגום האינדיבידואלי הניאו-קלאסי  דגם שביסודו הסתגרות ועל כן הוא משמיט מן התרגום את פונקציית הדיאלוג, שאפיינה את התרגום הקולקטיבי שקדם לו, וגוזר אֵלֶם ובידוד על המתרגמים. יהודה שנהב-שהרבני טוען שבתנאים של יחסים קולוניאליים המודל הניאו-קלאסי מייצר אסימטריה מובנית ומנציח את יחסי הכוח שמתקיימים מחוץ לחדר התרגום. חלקו השני של הספר עוסק בסוגיית התרגום מערבית לעברית ומציע טיפוס אידיאלי של תרגום דו-לאומי בצוותים, שמאפשר פוליפוניה וריבוי לשוני ומחזיר את ערך הדיאלוג לתרגום הטקסטואלי. הספר משלב מחשבה פוליטית, תיאוריה של תרגום ופרקטיקה של תרגומי ספרות מערבית לעברית בזמן הזה. -- כריכה אחורית.

פועלים בתרגום : מהמפנה האינדיבידואלי לתרגום דו-לאומי

העשור החמישי : תשמ"ח-תשנ"ח (1998-1988)

העשור החמישי : תשמ"ח-תשנ"ח (1998-1988)

עורכים: צבי צמרת, זאב דרורי, יחיעם ויץ

העשור החמישי תשמ"ח-תשנ"ח (1998-1988) הוא אחד העשורים העצובים ביותר בתולדות מדינת ישראל ואחד העשורים המעצבים שלה. זהו עשור שהיו בו אירועים קשים שייזכרו לדורות. ראשיתו באינתיפאדה הראשונה, המשכו במלחמת המפרץ ובמאות פיגועי טרור בארץ ובלבנון, ושיאו ברצח המתועב של ראש הממשלה יצחק רבין שזעזע את יסודות המדינה והחברה. בו זמנית, זהו עשור מעצב שבו צמחה הכלכלה הישראלית ובו הופרטו חלקים גדולים של המשק ; נחקקו חוקי יסוד ששינו את פני המשפט בישראל ; נקבעו סטנדרטים חדשים לזכויות האדם, ובמיוחד לזכויות נשים וילדים ; נחתמו הסכמי אוסלו והסכם שלום עם ירדן ; עשרות מדינות כוננו יחסים דיפלומטיים עם ישראל (כולל סין והודו) ; ישראל התבססה כמדינת 'היי-טק' ופרצה לחלל ; כמיליון עולים עלו מברית המועצות ועשרות אלפים עלו מאתיופיה. אין ספק כי בסיום העשור החמישי פניה של המדינה השתנו. על כל אלו - ועל נושאים נוספים הנוגעים לתקופה - מובאים בספר זה מאמרים מפי טובי החוקרים והחוקרות. -- כריכה אחורית.

העשור החמישי : תשמ"ח-תשנ"ח (1998-1988)

דרך ספר : שי לזאב גריס

דרך ספר : שי לזאב גריס

 עורכים: אבריאל בר-לבב, עודד ישראלי, יונתן מאיר, אברהם (רמי) ריינר​

דרך ספר מאגד מאמרים העוסקים בפנים שונות של תולדות הספר בתרבות היהודית. יש בו הזמנה למסע בעקבות ספרים וסופרים; הזמנה לעולם עשיר ומורכב שעד לאחרונה היה נחלתם של ביבליוגרפים בלבד. דרך ניתוח פאראטקסים, סוגות ספרותיות שונות, עיונים בספרות קודש וחול, וניתוחים היסטוריים וספרותיים, נחשפת כאן תמונה עשירה של סוכני תרבות עלומים, ספרים גנוזים ותלאות של מחברים ומדפיסים. לא הספר המוגמר עומד במרכז המאמרים שלפנינו, אלא המסכת המופלאה והדינמית של מעשה הספר, דרך הספר, מעשה שאין לו סוף. פרופסור זאב גריס הוא פרופסור אמריטוס במחלקה למחשבת ישראל ע”ש גולדשטיין-גורן באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. מחקריו הרבים פרצו דרך חדשה במחקר תולדות הספר העברי.-- אתר המו"ל.

דרך ספר : שי לזאב גריס

לחיות כמו יהודי : מדוע תמשיך המסורת לקבור את מנבאי מותה

לחיות כמו יהודי : מדוע תמשיך המסורת לקבור את מנבאי מותה

משה קופל

רוח הזמן גורסת שחברה ערכית ומשגשגת יכולה להיווצר רק כאשר נזנח את כל אמונותינו המסורתיות וננתק את השייכות הלאומית שלנו. אחרת נמשיך לחיות בעולם נטול צדק ואושר. האם הדת, הלאומיות והשבטיות באמת פוגעות בנו? פרופ' משה קופל מוכיח כי ההפך הוא הנכון. קופל עושה זאת בעזרת דמויות בדיוניות למחצה שהכיר במהלך חייו, ובראשן "היידי" ו"שימען" (שמעון). היידי, יהודייה אמריקנית בוגרת תרבות-הנגד, מאמינה כי העולם, והיהודים במיוחד, צריכים לצעוד לעבר מציאות קוסמופוליטית ממושפטת המעוצבת לאורן של זכויות אדם אוניברסליות. שימען, ניצול שואה וחסיד מבוגר, שומר את מסורת אבותיו למנהגיה מתוך פיכחון. קופל מראה, על פי מגוון תחומי ידע ומחקר, ובעזרת דמויות בדיוניות נוספות, כי דווקא דרכו של שימען מובילה לחברה יציבה ומלוכדת. המסורת תמשיך לקבור את מנבאי מותה. -- אתר המו"ל.

לחיות כמו יהודי : מדוע תמשיך המסורת לקבור את מנבאי מותה

חמור

חמור

סמי ברדוגו

"רוֹסלָאן איסָקוב, יליד אזרבייג'ן כבן 50, מסתיר חמור בחצרו האחורית הבלויה, חמור נינוח, משתלב. לפני חמישה שבועות עבר בצעידה בטֵלה בדרך שולית של המושב בת הדר, שבו הוא חי בתלישות בתשע השנים האחרונות, ונתקל בשני שוטרים, שביקשו ממנו לעצור רגע ולהחזיק חבל המחזיק חמור, ולא לזוז עד שיגיעו לאסוף אותו. אבל איש לא בא. מאז חי אתו חמור. הספר מלווה את רוסלאן לאורך שמונה ימים ביוני 2018. סיפור הטיפול בחמור הופך לעלילה מרתקת הממיסה את הלב ביופיה, ולצידה מגלה ברדוגו נועזות חסרת־תקדים בספרות העברית בפרישַׂת המפגשים המיניים בין גיבור הספר לבין חברו היחיד, האמריקאי סטיב. השנים של רוסלאן בבת הדר, בעיקר מאז שהתפטר מעבודתו כהנדסאי־בניין, מבלי לחשוב על העתיד, הן ניסיון מתמשך לטפח יומיום של חיוניות עכשווית תוך היחלצות מן הרדיפה אחר מה שמעבר לַדקוֹת של ההווה – השתחררות מן ההתמכרות לָאחר־כך, מן התלות בתמורות עתידיות ובאופק מַשלֶה של תקוות וציפיות, וגם מן ההינטעות בסיפור העבר, במחצבת השורשים, בשייכות למסורת המשפחתית... -- מהמעטפת האחורית.

חמור

בין הזמנים : טקס וטקסט בחברה משתנה

בין הזמנים : טקס וטקסט בחברה משתנה

עורכים: חיים חזן, רחל שרעבי, ענבל אסתר סיקורל

הספר בין הזמנים, כפי ששמו מעיד בו, פורס רשת פרשנות בין זרמי עומק של מורשות ומסורות יהודיות לבין התמורות המתחוללות במציאות הישראלית המתהווה. לעתים רחוקות הופנתה תשומת הלב המחקרית לעדשות שדרכן ניתן להתבונן ביחסי גומלין אלה, על רובדיהם ההיסטוריים, על מורכבות הדיאלוג ביניהם ועל המתחים המובנים בהם. פרקי הספר אכן נדרשים, כל אחד לטעמו ולשיטתו, לאמצעי מחקר שבעזרתם מתפענחות התופעות הנידונות בהם, ובראשם ההקשרים בין הטקס ובין הטקסט כמרכיבי־יסוד של העיון. במובן זה, יש בספר משום השבת עטרה ליושנה, שכן העיון בטקס ובטקסט כאבני השתייה של המחקר הסוציו־אנתרופולוגי הועם משהו בעשורים האחרונים. דווקא המִשלב בין הממד הטקסי לממד הטקסטואלי, שמקורו במקום המרכזי שהצימוד ביניהם תופס בתרבות היהודית לדורותיה, מאפשר ואף מעודד גישה רעננה ומחדשת, כפי שהספר מציע. -- כריכה אחורית.

בין הזמנים : טקס וטקסט בחברה משתנה

עבריינות מין בישראל : מגמות בחקיקה, בהערכה ובטיפול

עבריינות מין בישראל : מגמות בחקיקה, בהערכה ובטיפול

עורכות: מלי שחורי ביטון, יהודית אבולעפיה וליזה צבי

במהלך העשורים האחרונים אנו עדים לעלייה ניכרת במודעות הציבורית והמקצועית בכל הקשור בעבירות מין, בהשפעה שיש להן על החבר בכלל ועל הקורבנות בפרט. זאת בעקבות חשיפה ציבורית רחבה למקרים של עבירות מין קשות שכללו חטיפה ורצח של ילדים וצעירים בידי עברייני מין מורשעים. כל אלה תרמו לדיון מחודש באשר לתגובה החברתית הראויה. מדינות מערביות רבות, ובהן ישראל, פעלו לקבוע הסדרים להתמודדות עם עברייני מין, לטיפול בהם, לליווים ולהגנה על הציבור מפניהם. הספר מאגד תחת מטרייה אחת מאמרים העוסקים בנדבכים השלובים זה בזה ומשלימים זה את זה: עבריינות מין בראי החוק ; אבחון והערכת מסוכנות של פוגעים מינית ; טיפול בפוגעים מינית ; והתמודדות של גורמים מקצועיים וחברתיים עם עבירות מין. בכך מאפשר הספר לתת תמונה רחבה על תחום ייחודי זה. הספר נכתב על ידי קרימינולוגים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים ועורכי דין, חוקרים ואנשי טיפול מהמובילים בארץ בתחום מורכב זה של עבריינות מין. הספר מיועד לאנשי מקצוע, לחוקרים ולסטודנטים. מטרתו להעשיר את הידע ואת ההבנה בסוגיות השונות הקשורות בעבריינות מין, ולשמש כבסיס ללמידה, לדיונים ולמחקרים נוספים בתחום. -- כריכה אחורית.

עבריינות מין בישראל : מגמות בחקיקה, בהערכה ובטיפול

פני ים המלח : המסעות לחקר המקום הנמוך בעולם

פני ים המלח : המסעות לחקר המקום הנמוך בעולם

חיים גורן

בשנת 1837 הופתע העולם לגלות, שפני ים המלח נמוכים באופן משמעותי מפני הימים האחרים. בעקבות התגלית הגיעו לארץ ישראל יחידים ומשלחות ממדינות שונות, ירדו לשקע הירדן ולים המלח וניסו לקבוע את גובהם המדויק; זאת בעוד המזרח התיכון שרוי במלחמות בין מוחמד עלי לאימפריה העותמנית, ובמאבקים בין המעצמות האירופאיות על ההשפעה באזור ועל השליטה בימים הגובלים בו ומובילים להודו. בקרב היורדים לים המלח היו הרפתקנים, רומנטיקנים, אנשי מדע, אמנים ידועים, אנשי צבא, מרגלים, אנשי דת ואחרים חדורי תחושת ייעוד דתי. רובם ניחן בעוז רוח, סקרנות, עקשנות. שלושה מהם מתו במהלך שליחותם. ינדיבידואלים אלה קידמו, במודע או בבלי דעת, גם אינטרסים אימפריאליים וגאופוליטיים, שאיפות דתיות, התפתחות טכנולוגית ותמורות מדעיות בתחומים רבים: גאוגרפיה, גאולוגיה, כרטוגרפיה, טכנולוגיות מדידה, שימוש בקיטור ועוד. לעיתים פעילותם נכרכה במאבקים על יוקרה, הכרה מדעית וזכות ראשונים על תגליות.
בספר מובאים למעלה משלושים מפות וכמאה רישומים וציורים, רבים מהם נדירים, מעשה ידי האמנים מקרב הנוסעים, בהם דייוויד וילקי, דייוויד רוברטס, לאון עמנואל סימון ז'וזף דה לבורד, יוהן מרטין ברנץ, קרל וילם מרדית ון דה ולדה ואחרים. חוקרים־נוסעים־אמנים אלה פרסמו אלבומים וספרי מסעות ומחקר מלווים בציורים, תחריטים ורישומים, שהמחישו לקורא המערבי את מראה המזרח כפי שנתפס בעיניהם. רבות מעבודות אמנות אלה שוקמו והותאמו לטכנולוגיית הדפוס המודרני; הן משוות לספר זה אופי ויזואלי של אלבום ספרי מסעות משותף, שמתייחס לספרות הנוסעים בת הזמן ומבליט את סגנונותיהם השונים של הנוסעים־האמנים ואת הדמיון ביניהם. העבודות שובצו כאן תוך התייחסות לכתוב ומצטרפות לקולאז', שמוסיף תוכן ויזואלי ומעורר חוויית התבוננות. -- אתר המו"ל.

פני ים המלח : המסעות לחקר המקום הנמוך בעולם

בין אמת לנאמנות : פילוסופיה פוליטית ויהדות בהגותו של ליאו שטראוס

בין אמת לנאמנות : פילוסופיה פוליטית ויהדות בהגותו של ליאו שטראוס

אהוד לוז

הספר בין אמת לנאמנות: פילוסופיה פוליטית ויהדות בהגותו של ליאו שטראוס מציג לקורא את מקומה המרכזי של היהדות של ליאו שטראוס, שהיה מראשי ההוגים בתחום חקר הפילוסופיה הפוליטית במאה העשרים. בספר נבחנים בקפידה שורשי תפיסת עולמו של שטראוס את טיבה של הפילוסופיה הפוליטית. יסוד פילוסופיה זו הוא במאבק הנמשך דורות רבים בין התאולוגיה הפוליטית, שמקורה יהודי-מקראי, שמרכזה העיר ירושלים, לבין הפילוסופיה הפוליטית הכללית שמקורה ביוון, גם כן בעת העתיקה, שמרכזה בעיר אתונה, ערש הפילוסופיה בתרבות המערבית. מהספר עולה כי דעת המחבר כדעת שטראוס עצמו, כי אסונה של החברה המודרנית הוא אימוץ תורת חיים ליברלית קיצונית, לפיה תכלית חיי האדם היא מיצוי הנאותיו החומריות ; ומכאן הוא מסיק כי שומה עלינו, כבני אדם וכיהודים כאחד, לחבר את התאולוגיה הפוליטית עם הפילוסופיה הפוליטית ; את האמונה בהתגלות לשם קבלת כללי מוסר שלאורם נחיה, עם הצורך בהטלת ספק מתמיד וקיום מתמיד של חיי עיון, שיבטיחו את קיומנו כחברה ואת הכרתנו בהיסטוריה המשותפת שלנו ובגורלנו כיהודים. - כריכה אחורית.

בין אמת לנאמנות : פילוסופיה פוליטית ויהדות בהגותו של ליאו שטראוס

על המידה ועל האין שיעור : מאמרים ומסעות

על המידה ועל האין שיעור : מאמרים ומסעות

רבקה מרים

"השירה היא לב יצירתה של רבקה מרים, לצדה סיפורים לילדים, וספרים בתווך שבין פרוזה לשירה. ספר זה, האוסף מאמרים שפרסמה רבקה מרים בבמות שונות בעשרות השנים האחרונות, הוא אבן נוספת המשלימה את פסיפס יצירתה. אוהבי שירתה של רבקה מרים ימצאו במאמרים ניסוחים פרוזאים לרעיונות שנרמזו בשירים. מי שאינו אמון על קריאת שירה יזכה להיכרות עם יצירתה." - מתוך המבוא
אחת מסגולותיה של יצירת רבקה מרים, סגולה המגביהה את קומתם של משוררי אמת, היא המוכנות והמסוגלות להכיר ולכתוב את קצווי האדם. בכתיבתה מגיעה רבקה מרים אל קצווי האדם, שם ניתן לחוש בעין הטובה המתנגנת, שאינה מכסה על הקושי ולפעמים על הזוועה, שאינה מטשטשת את הכאב ואינה ממלאת את החסר בהבל, שאינה מתביישת מפני המקום ובפני המקור ואינה נבוכה למול הנוכחות והטוב - אלא נגשת לפעמים בחדווה לעתים ביראה, אל הקיום ואל הקיים וכותבת אותו כפי שהוא מתגלה לפניה. - כריכה אחורית.

על המידה ועל האין שיעור : מאמרים ומסעות

רבין ואוסלו

רבין ואוסלו

עמוס שיפריס

מטרת המחקר שעליו מתבסס הספר היא לבחון מה גרם ליצחק רבין לחתום על הסכם עם יאסר ערפאת, שנוא נפשו, ולהכיר בארגון לשחרור פלסטין (אש”ף). האם הייתה זו הבטחתו ערב הבחירות הכלליות, ביוני 1992, להגיע להסכם עם הפלסטינים לאוטונומיה, תוך שישה עד תשעה חודשים, או הייתה זו מצוקה פוליטית שאליה נקלע במאבק הפנימי עם שמעון פרס בתוך מפלגת העבודה? אולי הייתה זו הבנה כי במציאות שאליה נקלעה מדינת ישראל לאחר חמש שנות אינתיפאדה, חיוני לחלץ אותה ממנה, לאחר יותר מעשרים שנה של שלטון בשטחים המוחזקים. כמו־כן, תרמה לרבין המציאות הבין־לאומית החדשה – מלחמת המפרץ וקריסת ברית המועצות – לגיבוש תפיסות חדשות: מדינית וביטחונית. נברר גם מה היה מאחורי הקלעים של הדיונים באוסלו. - כריכה אחורית.

רבין ואוסלו

לקראת הבנה מחודשת של עולמו של הילד עם האוטיזם : מיהו הילד הנמצא בחדר?

לקראת הבנה מחודשת של עולמו של הילד עם האוטיזם : מיהו הילד הנמצא בחדר?

עירית חגי

הספר עוסק בעולמם של ילדים עם אוטיזם. הספר מבקש להבין מי הילד הנמצא בחדר, מה מתרחש בתוך נפשו, מהן שאיפותיו ומאווייו, פחדיו ורצונותיו, וכיצד הוא חוֹוֶה את העולם סביבו ואת עצמו בתוכו.מודל אחד בספר מציג את עולמם של ילדים עם אוטיזם שלא פיתחו שפה מילולית, בעיקר באמצעות הגותו של לודויג ויטגנשטיין, העוסק בתהליכי המשׂגָה של החוויה ודן במהות היחסים האפשריים בין המילים שבשפה לחוויה ולרגש.מודל שני מציג את החוויה של ילדים עם אוטיזם שפיתחו שפה, אך מתקשים להשתמש בה כדי לכונן את חוויתם הרגשית. הספר דן באופן שבו הם משתמשים בספרות, בעיקר באגדות ובספרות מידע בדיוני לצורך כינון עולמם הרגשי.הקריאה בספר פותחת צוהר להבנת עולמו הכמוס של הילד הלוקה באוטיזם תוך הצגת מקרים מתוך החדר ומאפשרת לקורא הצצה לתוך עולם זה. -- מהמעטפת האחורית.

לקראת הבנה מחודשת של עולמו של הילד עם האוטיזם : מיהו הילד הנמצא בחדר?

בין כבוד להשפלה : סיפורים מבית הספר

בין כבוד להשפלה : סיפורים מבית הספר

אבי שחף

ספרו של אבי שחף, בין כבוד להשפלה, מבוסס על מחקר נרטיבי שבודק את האופן שבו מתבטא ערך כבוד האדם בבתי ספר ישראלים דרך שתי שאלות: מהם הסיפורים על כבוד האדם שמספרים מנהלות ומנהלי בתי ספר, מורות ומורים, יועצות חינוכיות ותלמידות ותלמידים; מהן תפיסות כבוד האדם בקרב ארבעת בעלי התפקידים הללו. 26 מרואיינים נענו להזמנה להתראיין מרצונם החופשי. הם סיפרו 80 סיפורים אישיים, ולאחר מכן הגדירו מהו בעיניהם כבוד האדם בחייו של בית ספר. הממצאים אינם מתיימרים להציג אמת אובייקטיבית אלא להציג את התמונה הנרטיבית כפי שהיא עולה מהסיפורים. המסר הדומיננטי שעלה מהסיפורים היה דיאלקטיקה, כלומר ניגודים באותו סיפור באופן שבו כבוד ואי-כבוד שוכנים זה לצד זה. המסר הדומיננטי שעלה מההגדרות היה אנושיות, כלומר ראייה הומנית שכוללת את ראיית האחר כאדם; הכרה בשונות בין בני אדם ובייחודיות של כל אדם; הקשבה; אמפתיה; היעדר שיפוטיות והכלת האחר. כל הסיפורים שסופרו מתחברים לתפיסת כבוד האדם כ- Dignity – מתן כבוד לאדם בשל היותו אדם. לא נמצאו סיפורים שמחוברים לתפיסת הכבוד כ- Honor – מתן כבוד לאדם בשל מעמדו, או ל- Respect – מתן כבוד לאדם בשל פועלו.

בין כבוד להשפלה : סיפורים מבית הספר

לאדינו כאן ועכשיו : דוברי הלאדינו בישראל נוכח עברם ותרבותם

לאדינו כאן ועכשיו : דוברי הלאדינו בישראל נוכח עברם ותרבותם

שמואל רפאל

בעשורים האחרונים ידעה הלאדינו, לשונם של מגורשי ספרד, תמורות רבות בישראל. הלאדינו, טוען שמואל רפאל, חוותה תחייה תרבותית. קהיליית השיח הקטנה שרבים ניבאו לה היעלמות בעתיד הקרוב, הפכה להיבט חשוב במורשתם של ה'לאדינואים', צאצאי היהודים הספרדים ובמובנים רבים לא רק במורשתם, אלא בתרבות הישראלית בכללה. "לאדינו כאן ועכשיו" מבקש לבחון את שינוי המגמה בתחום הלאדינו ותרבותה בישראל. בשלושה-עשר פרקיו נבחן הממשק בין תרבות הלאדינו ובין החברה הישראלית. מי הם ה'לאדינואים' ומהו יחסם למורשת התרבותית של הוריהם? האם המורשת התרבותית של שפת הלאדינו ותרבותה היא "חנוט היסטורי" - שריד נוסטלגי של עבר שאיבד את חיותו - או כוח חי שבאמצעותו העבר לא רק שורד, אלא גם משפיע על ההווה? השאלות הללו נבחנות לאור הביטויים המפתיעים של חיוניות הלאדינו בחברה הישראלית. -- כריכה אחורית.

לאדינו כאן ועכשיו : דוברי הלאדינו בישראל נוכח עברם ותרבותם

לב נכון : תאולוגיה יהודית

לב נכון : תאולוגיה יהודית

מיכאל פישביין

בספרו לב נכון יוצא מיכאל פישביין לחבר בין חיינו לבין מגענו בעולם – בין הדרך שבה אנו מפרשים ומעניקים משמעות לדברים, בין הצורות שבהן אנו חיים – לבין ממד של פתיחות עקרונית כלפי הנסתר והלא־נודע. פתיחות זו, כפי שמתברר מן הקריאה בספר, היא בעלת היבטים תאולוגיים, הקושרים יחדיו את האדם, את העולם ואת האלוהים. אולם אין זו תאולוגיה המצויה לנו מן המוכן שצריך לשנן אותה, אלא זוהי תאולוגיה שצריך לגשש לעברה, שדורשת את עֵרנותנו ואת תשומת ליבנו אל חיינו־שלנו ואל המקורות התרבותיים העומדים לרשותנו. זוהי תאולוגיה הדורשת תעוזה וענווה; הקשבה מתמידה לשינויי הרוח; הבנת המרחבים הפרשניים שבהם מתקיימת התודעה ושבהם נוסדת התרבות; ופתיחות ושימור של המתח בין הנאמר והנמסר לבין הבלתי ניתן להיאמר. היא דורשת לב נכון. -- כריכה אחורית.

לב נכון : תאולוגיה יהודית

עם, מולדת וספר : על הטקסטואליזציה של העם היהודי

עם, מולדת וספר : על הטקסטואליזציה של העם היהודי

אבי שגיא

האם היהודי הוא יש ראלי; בשר ודם או שמא היהודי אינו אלא הסובייקט המופשט של אידאות: עם המכונן אך ורק על-ידי "הספר", מעין רוח רפאים ללא קיום ממשי? האם מולדתו היא ארץ ישראל, כברת ארץ ממשית שאליה הוא משתוקק, או שמולדתו של היהודי היא ארון הספרים שאין לו ענינה במקום ראלי אלא בתודעה שבלב? שאלות יסודיות אלה מסרבות להיעלם מהשיח היהודי כבר מאות בשנים; התשובות להן יוצרות מעין שני עמים יהודיים שונים, ההולכים ומתרחקים זה מזה עד כדי אובדן הדמיון המשפחתי ביניהם: חלק אחד מעוגן בקיום הממשי ובמרחב מקומי, וחלק אחר מכונן על-ידי ספריו ומערך אידאות. הספר עם מולדת וספר הוא ניסיון ראשון להתמודדות מקיפה עם שאלה זו. הוא בוחן את רגע לידת הרעיון ההופך את הקיום היהודי ואת המולדת הממשיים לקיום רוחני המנותק מהממשות הראלית. טענת הספר היא שאידאות אלה התפתחו כתגובה להגותו שלן הפילוסוף פרידריך הגל, שאפיין את היהודי כרוח רפאים שנותק מההיסטוריה הממשית. אינטלקטואלים יהודים רבים אישרו את הניתוח שהציע הגל, אבל טענו כי דווקא מה שהגל שלל ראוי להוקרה: העם היהודי הוא עם הנצח, כי הוא עם המכונן על-ידי הרוח, ומולדתו היא הספר. הספר מנתח באופן ביקורתי את מכלול הרעיונות שצמחו בהקשר זה. 

עם, מולדת וספר : על הטקסטואליזציה של העם היהודי

דגל לקטנים : עיתונות הילדים של אגודת ישראל

דגל לקטנים : עיתונות הילדים של אגודת ישראל

יוסף פונד

הספר דגל לקטנים עוסק בעיתונות הילדים של אגודת ישראל ושל פלגיה. עיתונות שצמחה בפולין ובארץ-ישראל וביקשה לגייס את הקוראים הצעירים לשורות התנועות האגודאיות. מייסדיה הצהירו על כוונתם לגבש עיתונות "מחנכת" לערכי החברה החרדית. הם ביקשו ליצור עיתונות וספרות שיוכלו לבוא במקום עיתונות וספרות הילדים החילוניות. עיתוני הילדים האגודאיים נוסדו גם כתוצר של מאבקים פוליטיים בין הפלגים שצמחו בתוך מחנה זה. הספר מציג פנים לא מוכרות של החברה החרדית, שהצליחה לפתח עיתונות ילדים מגוונת ועשירה בתכניה. עיתונות ששיקפה ברבים מתכניה את עולם הילד. עיתונות שחינכה את קוראיה לערכים המסורתיים של אגודת ישראל ובמקביל חינכה אותם לערכים חברתיים ולאומיים תוך סיגולם למציאות. עיתונות שהצמיחה ספרות ילדים חרדית עשירה וטובה. - כריכה אחורית.

דגל לקטנים : עיתונות הילדים של אגודת ישראל

Introduction to probability models

Introduction to probability models

Sheldon M. Ross​

Introduction to Probability Models, Twelfth Edition, is the latest version of Sheldon Ross's classic bestseller. This trusted book introduces the reader to elementary probability modelling and stochastic processes and shows how probability theory can be applied in fields such as engineering, computer science, management science, the physical and social sciences and operations research. The hallmark features of this text have been retained in this edition, including a superior writing style and excellent exercises and examples covering the wide breadth of coverage of probability topics. In addition, many real-world applications in engineering, science, business and economics are included. -- Publisher's website.

Introduction to probability models

In teachers we trust : the Finnish way to world-class schools

In teachers we trust : the Finnish way to world-class schools

Pasi Sahlberg and Tim D. Walker

Seven key principles from Finland for building a culture of trust in schools around the world. In Teachers We Trust presents a compelling vision, offering practical ideas for educators and school leaders wishing to develop teacher-powered education systems. It reveals why teachers in Finland hold high status and shows what the country’s trust-based school system looks like in action. Pasi Sahlberg and Timothy D. Walker suggest seven key principles for building a culture of trust in schools, from offering clinical training for future teachers to encouraging student agency to fostering a collaborative professionalism among educators. In Teachers We Trust is essential reading for all teachers, administrators and parents who entrust their children to the school system. -- Publisher's website.

In teachers we trust : the Finnish way to world-class schools

לאומיות בארנק : כסף, זהות ואידיאולוגיה בישראל

לאומיות בארנק : כסף, זהות ואידיאולוגיה בישראל

נעמה שפי ענת פירסט

הפולמוס שהתעורר סביב הנפקתה של "סדרת המשוררים", הנושאת את דמויותיהם של ארבעה משוררים אשכנזים, המחיש את תפקידם של שטרות כאמצעי לביטוי גאווה לאומית גם בעידן שבו אמצעים דיגיטליים משמשים מטבע עובר לסוחר. לאומיות בארנק מוקדש לניתוח הדימויים המופיעים על כסף ישראלי כגילויים של לאומיות, המתוּוכת לאזרחים כמעט מבלי משים. חקר משמעותם התרבותית של מטבעות ושטרות מוכר בעולם בעיקר בעשרים השנים האחרונות, וזה המחקר הראשון העוסק בנושא בישראל.
ספר זה נחשפים לראשונה פרוטוקולים, התכתבויות וחומרים נוספים של הוועדה לתכנון שטרי כסף, מעות ומטבעות זיכרון של בנק ישראל למן הקמתה בשלהי 1955 ועד 2012. המחקר מפענח את המניעים לבחירה בדימויים מסוימים, כמו דימויים אלגוריים, בשנותיה הראשונות של המדינה, חושף את קבלת ההחלטות בבחירה באישים אלה ולא אחרים, ומגלה את המקרים שבהם נפסלו הצעות והנפקות שונות נתקלו בביקורת פוליטית וציבורית. הייצוגים משני צדי השטרות מנותחים מתוך הבנתם כאמצעים ראשונים במעלה להבניית לאומיות השואבת מעברהּ של האומה, מן ההווה הפוליטי-התרבותי שלה ומשרטוט דימויה האידיאלי. -- אתר המו"ל.

לאומיות בארנק : כסף, זהות ואידיאולוגיה בישראל

השבה והחמצה : תום התקופה האירופית של ייווא

השבה והחמצה : תום התקופה האירופית של ייווא

בלהה שילה

השבה והחמצה מתחקה אחר המעט שנותר אחרי מלחמת העולם השנייה מייווא, מוסד המחקר המפואר של היידיש ותרבותה. בחקירה בלשית מדוקדקת פורסת בלהה שילה עלילה סבוכה. במרכזה הצלחתו החריגה של ייווא – שעבר מווילנה לניו יורק – בהשבת קניינו התרבותי במערב, באזור הכיבוש האמריקאי, וכישלונו הצורב במאמציו בשטח הכיבוש הסובייטי שבמזרח. מבעד לסוגיית הבעלות על הקניין התרבותי נחשף מכלול הסוגיות ההיסטוריות הרלוונטיות לתקופה: התפתחותה של התרבות היהודית המודרנית במזרח אירופה, צמיחתה של היידיש כשפת ספרות מודרנית, קורותיה של התרבות היהודית תחת השלטון הקומוניסטי, השמדתה תחת הכיבוש הנאצי, העלמתה במזרח אירופה לאחר חלוקתה של אירופה ובמלחמה הקרה, ולבסוף – המאבק בין ישראל לתפוצות על מעמד היורש של התרבות היהודית האירופית. -- אתר המו"ל.

השבה והחמצה : תום התקופה האירופית של ייווא

מפגש הענקים : מגמות ביחסי סין-אפריקה

מפגש הענקים : מגמות ביחסי סין-אפריקה

עורכות: שרון בר-דוד ואורנית אבידר

מאז ראשית שנות האלפיים, סין החלה לגלות עניין הולך וגובר באפריקה, ומיצבה את עצמה בהדרגה כמעצמה דומיננטית ביבשת. כיום סין הפכה לכוח משמעותי המשפיע על הכלכלה, הפוליטיקה, החברה והרווחה ביבשת. תשומת הלב המחקרית והתקשורתית ליחסי סין־אפריקה החלה להתעורר בעיקר מאז שנת 2009, כאשר סין נעשתה לשותפת הסחר המובילה של היבשת, חשובה אף יותר מארצות הברית.
מפגש הענקים מציג בפני הקוראים הישראלים מגוון רחב של גישות ונקודות מבט המעצבות את המחקר על אודות יחסי סין ומדינות אפריקה. מקרי בוחן ממדינות שונות ביבשת חושפים את המורכבות המאפיינת את היחסים הללו. הספר מערער על הדיכוטומיה הבינרית, העומדת כיום בבסיס מחקרים רבים, בין תפיסה הרואה את הנוכחות הסינית ביבשת ככוח הרסני לבין זו המתארת אותה כפתח לשגשוג והתפתחות. אסופה זו סוקרת את האינטרסים הגיאו־פוליטיים והמדיניים של ממשלות באפריקה וסין במסגרת הנוכחות הגוברת של סין באפריקה, ובוחנת מגוון רחב של גישות, יוזמות, ופרויקטים שמהווים ביטוי ליחסים. כמו כן הספר מציג תפיסות של אוכלוסיות מקומיות באפריקה אודות שינויים מרחקי לכת המתרחשים בקהילות רבות כתוצאה מהמעורבות הסינית. דרך בחינת מפגש הענקים, והצורות הרבות והמגוונות שהוא לובש, יוכלו קוראים להעמיק את הבנתם ביחסים בין סין ומדינות אפריקה. -- אתר המו"ל.

מפגש הענקים : מגמות ביחסי סין-אפריקה

קרל מרקס : פילוסופיה ומהפכה

קרל מרקס : פילוסופיה ומהפכה

שלמה אבינרי

"קרל מרקס (1883-1818) נחשב אחד מחשובי הפילוסופים וההיסטוריונים הכלכלנים בדורו ובעל ההשפעה הרבה ביותר בעולם המהפכה של העידן המודרני. המשטרים שביקשו לדגול בתורתו של מרקס עברו מן העולם, אך דווקא בימינו - כאשר החברה מתמודדת עם בעיות כלכליות קשות ואי־שוויון הולך ומעמיק בין עניים לעשירים, בין אזורים מוכים לעולם הולך ומתפתח - רבים פונים להגותו, גם אם אינם מקבלים אותה על כל פרטיה. על התרומה הזאת של הספר עמדו גם מבקריו ששיבחו את המחבר על נקודות המבט החדשות שהעלה. עם זאת, אף שהרבו לכתוב על השקפותיו של מרקס, על הרקע היהודי של הביוגרפיה שלו ממעטים לכתוב, ורבים מן הנדרשים לסוגיה מעוותים אותה בדרך כלל." -- מן המעטפת האחורית.

קרל מרקס : פילוסופיה ומהפכה

ללמוד מן הגרמנים: גזע וזיכרון הרשע

ללמוד מן הגרמנים: גזע וזיכרון הרשע

סוזן ניימן

"כשמדינות העולם במערב נתונות במאבקים עזים עם מורשת הגזענות ועם מורשות הקולוניאליזם שלהן, אנו מבקשים ללמוד מן העבר כיצד לנהל את עתידנו. ספרה של סוזן ניימן מציע נקודת ראות שאין חיונית ממנה, כיצד מדינות ועמים יכולים להתמודד עם עברם הפגום. כשהיא משווה את התנהגותן של ארצות הברית מזה ושל גרמניה מזה, שתי מדינות שהיא מכירה היטב, היא מגלה לתדהמתה ניגודים חריפים ובולטים בהתנהלות של שתי החברות בסוגיה זו.המחברת, יהודייה בת מדינות הדרום בארצות הברית, הייתה עדה לנגעי דיכוי השחורים שחשפו חלוצי המאבק לזכויות האזרח. שנים רבות היא חייתה בברלין, ושם הייתה עדה לשלבי ההתגברות של הגרמנים על עברם המזוויע. המחברת יוצאת למסע ארוך ומפרך אל מוקדיה של האלימות הגזענית ורדיפת השחורים. לתדהמתה היא מגלה שעשרות שנים של חוקים מתקנים וקריאות לשוויון לא שינו את המצב מיסודו. בגרמניה, המארחת אותה לצורכי עבודתה, היא מאתרת סימנים ועשייה של תיקון, ובעיקר רצון עז להתמודד עם העבר. היא מנצלת את כל יכולותיה כמשקיפה חדת עין ומעורבת בשילוב של התבוננות פילוסופית וראייה היסטורית לתיאור נוקב של המאבק של ארצות הברית וגרמניה עם היסטוריה מטרידה וכואבת.ניימן אינה מגבילה את עצמה לדיונים מופשטים. 

ללמוד מן הגרמנים: גזע וזיכרון הרשע

האב, הבן ורוח המהפכה : הצעירים והצעירות ב"אביב הערבי"

האב, הבן ורוח המהפכה : הצעירים והצעירות ב"אביב הערבי"

רונית מרזן 

"ספר מרתק זה מציג את התקוממויות "האביב הערבי" כמאבק של צעירים וצעירות ערבים לשחרור רגשי מהסדר הפטריארכלי ומהנורמות החברתיות והתרבותיות שנכפו עליהם על ידי האב הביולוגי, האב הלאומי והאב החורג המערבי. מחברת הספר פותחת צוהר לרגשות הפחד והעצב, הבושה והכעס, השנאה והרצון לנקום שחשו המתקוממים, כפי שבאו לידי ביטוי בהקשרים חברתיים-תרבותיים. פסיפס עשיר ואותנטי של הדרמה הבין-דורית שהתחוללה בחמש מדינות - מצרים, תוניסיה, סוריה, לוב ותימן - עולה מדיון במחקריהם של מומחים על הסדר הפטריארכלי בחברות הערביות, ומניתוח רב-תחומי של גרפיטי, ציורי קיר וקריקטורות, מוזיקת ראפ, יצירות ספרותיות ומופעי תיאטרון, סרטי תעודה וסרטוני יוטיוב, בלוגים, תקשורת ברשתות חברתיות ועדויות אישיות של המתקוממים. עולם התקשורת ותחום האומנויות לסוגיהן אפשרו לדור הצעיר להביע את רגשותיו באמצעים חזותיים, קוליים וטקסטואליים, ואף עודדו אותו לפעול לשינוי מעמדו: לא עוד "דור בהמתנה" החי בקהילה רגשית המבוססת על פחד, כניעה ופסיביות, אלא דור המסוגל להגשים את עצמו ולבנות קהילה רגשית המבוססת על כבוד, עצמאות, חופש וסולידריות." -- מהמעטפת האחורית.

האב, הבן ורוח המהפכה : הצעירים והצעירות ב"אביב הערבי"

עולם קטן : דיוקנאות של חרקים

עולם קטן : דיוקנאות של חרקים

דרור בורשטיין 

"עולם קטן" מפנה את תשומת הלב לחייהן של שש-עשרה קבוצות חרקים, מבריומים ושפיריות ועד חיפושיות, דבורים ופרפרים. זהו מסע אל אחד המופעים המרהיבים והעתיקים ביותר של החיים עלי אדמות, מופע שבלעדיו חיינו אינם אפשריים. הספר מתמקד בחרקים כפי שהתגלו לסופרים ומשוררים במרוצת הדורות, וכן מתאר מפגשים של המחבר עם חרקים בעולם שמחוץ לספרות: צרעה המבקרת בבית, תיקן שמתגורר בו, נמלים וחיפושית על ראש הר בגליל העליון, שפיריות המגיחות מבור מים בגליל המערבי, מקלון אחד בעמק יזרעאל ואלפי פרפרים בתל אביב. -- כריכה אחורית.

עולם קטן : דיוקנאות של חרקים

איפה הילד? : מדריך הישרדות להורים למתבגרים

איפה הילד? : מדריך הישרדות להורים למתבגרים

יהודה לימן

הספר ”איפה הילד” מלווה את מסע ההורות המאתגר של הורים לילדים בגיל ההתבגרות. בכתיבה קולחת, אמפתית, יצירתית ומלאת הומור, מעניק יהודה לימן להורים ולמטפלים ערכת כלים מבריקה וייחודית להעמקת הקשר עם הילדים, להתגברות על משברים ולהובלה רגישה ומעצימה לקראת הגשמת מלוא הפוטנציאל שלהם. -- מאתר האינטרנט של הוצאת סטימצקי.​

איפה הילד? : מדריך הישרדות להורים למתבגרים

עולם טוב יותר : איך לחולל שינוי חברתי

עולם טוב יותר : איך לחולל שינוי חברתי

ד"ר אבשלום אדרת

איך ליצור שינוי חברתי בעולם החדש? איך ליצור עולם טוב יותר? איך להפוך רעיון למציאות? רובנו רוצים לעשות שינוי משמעותי או לפחות להיות מעורבים בשינויים שישנו את איכות החיים בסביבתנו ... הספר נותן כלים מוכחים להגשמת כל חזון, צנוע או שאפתני, בכל תחום. -- מהמעטפת האחורית.

עולם טוב יותר : איך לחולל שינוי חברתי

זמנים אפלים : ‏א‏סופה

זמנים אפלים : ‏א‏סופה

דן דינר

אסופה זו מקבצת מבחר מאמרים מכתביו של דן דינר מתוך ארבעה עשורים של מחקר. זוהי ארכיאולוגיה טקסטואלית, המתעדת כרונולוגית את דרכו האינטלקטואלית. הציר התמטי של הכתבים שקובצו כאן הוא המאה העשרים מוכת הטלטלות, ובראש ובראשונה מה שכינה "שבר ציוויליזטורי": אותה קריסה של האמיתות הקיימות שמצאה את ביטויה ההיסטורי המזוקק בשואה. האסופה נפתחת בדיון על רפובליקת ויימאר, בתורה הגיאו-פוליטית הגרמנית ובהגות על האנטישמיות; עוברת אל האפיסטמולוגיה וההיסטוריוגרפיה של השואה ומלחמת העולם השנייה ואל תזוזת הפרדיגמות ההיסטוריות ​​מזו של חברה לזו של זיכרון; ונחתמת לבסוף במתח המתמשך בין ההיסטוריה המערבית, על צורות ההכרה המושרשות בה, ובין ההיסטוריה הבתר-קולוניאלית. שינויים ותהליכים אלה נבחנים דרך פרספקטיבת החוויה היהודית, ומציעים בה בעת את נקודת המבט של הפרשנות האוניברסלית. -- אתר המו"ל.

זמנים אפלים : ‏א‏סופה

המוות והפילוסופיה של ההלכה

המוות והפילוסופיה של ההלכה

עורך: אבינועם רוזנק 

קובץ זה עוסק בזיקה שבין מושג המוות ובין הפילוסופיה של ההלכה. רבים יטענו שדחייה של המוות ובריחה ממנו עומדות בתשתית כל תרבות, וההלכה בכלל זה: הרוצה להבין תרבות יבדוק את יחסה למוות. המאמרים שבקובץ, וכן רב-שיח מיוחד לספר על הכחשת המוות, מתחקים אחר הנחה זו ולומדים לאורה את המצוי בהלכה. שלושה נושאים הקושרים מוות והלכה עומדים בלב הספר: סוגיית החרדה מהמוות והכלים להתמודד עמה; הזיקה שבין החוויה האנושית להמשגות ההלכתיות והכלים ההלכתיים סביב סוגיית המוות; והשפעתן של תפיסות מטא-הלכתיות על פסקים ומחשבת ההלכה בסוגיית המוות.
הקובץ המגוון מביא מקולם של מיטב החוקרים ואנשי הרוח שזה עיסוקם; הוא נוגע בסוגיות קיומיות ששורשיהן בעיון הלכתי ופילוסופי מעמיק, מחז"ל והרמב"ן ועד השואה והעידן הטכנולוגי. הספר, שתשתיתו בשיח הפילוסופיה של ההלכה, מהווה אבן פינה לעיסוק רחב שמעודד מחקרים נוספים. הוא מציף תובנות עומק של עולם ההלכה על סוף החיים, ההתמודדות עם רגעים אלה וההשלכות ההלכתיות של מושג המוות – על שלל נגזרותיו בהלכה ובאגדה. -- אתר המו"ל.

המוות והפילוסופיה של ההלכה

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

חמוטל בר-יוסף 

רק מעט תשומת לב יוחדה למחקר השוואתי בין הספרות והמחשבה העברית הציונית ובין ספרויות אירופיות בנות זמנן ומקומן, ובייחוד הספרות והמחשבה הרוסית. התבוננות בכתבי המחשבה הציונית ובספרותה על רקע התרבות הרוסית של סוף המאה העשרים עשויה להעמיק את הבנתם של כתבים מכוננים אלה ולסייע לפרשנות נכונה שלהם. מה קיבלו הספרות העברית והמחשבה הציונית מן הספרות הרוסית? אילו אמונות וטעמים אסתטיים נספגו באקלים היהודי-רוסי שבו נולדה ונשמה התרבות העברית החדשה?חמוטל בר-יוסף מגלה בעשרים וחמישה פרקי הספר הזה מגעים שונים בין הספרות והמחשבה הרוסית ובין הציונות, ספרות התחייה העברית והספרות הארץ-ישראלית, ופותחת דרכים חדשות, מאירות עיניים, להבנת שירתם של ביאליק, אלתרמן, לאה גולדברג ואחרים. -- אתר המו"ל.

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

רפואת העתיד : מה היה היפוקרטס מצווה עלינו לדעת

רפואת העתיד : מה היה היפוקרטס מצווה עלינו לדעת

אריאל רבל 

וודאי כולכם מכירים את המשפט “פעם מתו מזה…” ה”מִזה” יכול להתייחס לחוליים רבים: שפעת, אלרגיות, ממאירותּ, שבר בעצם הירך, חיידקים, אוטם שריר הלב, תָלֶסְמְיָה, מחלות מוּלדות תורשתיות אחרות ועוד. נכון, פעם מתו מזה. נכון גם שמחלות גורמות סבל רב, ואנחנו, בני האדם, נולדים עם הרצון ליהנות מהחיים. עם זאת לאדם החובה המוסרית להתעלות מעבר למוכתב בקידוד הגנטי הראשוני שלו ומעבר לחולי הנגרם משחיקה, מחבלה ואפילו מאורח חיים. אנחנו היצורים היחידים על פני כדור הארץ שמסוגלים להילחם למען “תיקון עולם” ולהפחית את הסבל בעבור כל מי שרוח חיים נושבת באפו.התפתחויות בשדות הטכנולוגיה בכלל ובתחום מדעי הביולוגיה, הרפואה והכירורגיה בפרט יצרו בעבור כולנו מציאות חדשה המאפשרת לא רק הארכת חיים, אלא גם שיפור מתמיד באיכותם.בספר זה מבקש המחבר, פרופ’ אריאל רבל, להסביר ולהדגים כיצד הגיע לאמונה שהשימוש בהתקדמות המדע והטכנולוגיה הוא המפתח לַדלת שמעבר לה, כמו אצל אליס, חיים אדם וחוה משודרגים טכנולוגית, מעין Trans-human שיתגבר על מגבלות הביולוגיה שנולד עימן או שנשזרו בחייו. גישה זו נותנת תקווה להשגת מרב האושר האישי לכל אדם ולכל ואישה. יתר על כן, היא מעניקה קִדמה לאנושות כולה ולכל היצורים החיים באשר הם. ואולם כל טכנולוגיה חדשה מעלה שאלות של אתיקה, דילמות מוסריות ובעיות חברתיות שלא היו עד היום.-- מהמעטפת האחורית.

רפואת העתיד : מה היה היפוקרטס מצווה עלינו לדעת

קיסרות אדומה : להבין את סין ואת עתיד הסדר העולמי

קיסרות אדומה : להבין את סין ואת עתיד הסדר העולמי

ניצן דוד פוקס 

העלייה המטאורית של סין כַּ״מפעל של העולם״ שבתה את הסקרנות של כולנו. מדינה עצומה, גיאוגרפית ודמוגרפית, שבתוך 30 שנה הפכה מכלכלה מפגרת לאחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום הייצור התעשייתי והפיתוח הטכנולוגי.בשנים האחרונות אנו עדים להגדלת השפעתה הפוליטית, הכלכלית, התרבותית והצבאית של סין, המחפשת למצב את עצמה כמעצמה מתחרה לארצות הברית ולהשפיע גלובלית.אבל מה בעצם רוצה סין? למה הכלכלה שלה ממשיכה לצמוח גם כששאר העולם במיתון? מה מטרת ההשקעות הרבות של הסינים ברחבי העולם, כולל בישראל? מה קורה בשינג׳יאנג, ואיך זה קשור לבינה מלאכותית? האם ישראל צריכה להעדיף ברית אסטרטגית עם סין על פני ארצות הברית?ומה הם הכוחות שמקבלים את ההחלטות ומושכים בחוטים במדינת הענק הקומוניסטית?הספר קיסרות אדומה נועד לענות על שאלות אלו ועוד.-- מאתר המו"ל.

קיסרות אדומה : להבין את סין ואת עתיד הסדר העולמי

הסכסוך שאינו נגמר : הקריקטורה הפלסטינית והניצחון על התודעה

הסכסוך שאינו נגמר : הקריקטורה הפלסטינית והניצחון על התודעה

אתי סתיו

ראיתם את בגין וסאדאת שרים בצוותא את “המנון השלום האמריקני”?שמעתם על הסעודה האחרונה, המזרח-תיכונית, שבה לבנון משלמת את המחיר?פגשתם את ערפאת כלהטוטן בקרקס?מכירים את חנדלה?כל אלה ואחרים מופיעים בקריקטורות הפלסטיניות.סוד כוחה של הקריקטורה טמון בהיותה אמצעי תקשורתי חזותי התופס מהר את העין ומעביר מסר מעצב ומשקף תודעה.זה לא עוד ספר היסטורי.‘הסכסוך שאינו נגמר’ הוא ספר שמציג באופן חזותי את רצף האירועים בתולדות המאבק הלאומי הפלסטיני מסיום מלחמת יום הכיפורים ב-1973 ועד החתימה על הסכמי אוסלו ב-1993 תוך התמקדות בקריקטורות מהעיתונות הפלסטינית כאמצעי תעמולה וכמקור היסטורי.הספר מבליט את התפקיד של הקריקטורה במאבק הלאומי הפלסטיני, בהשפעה על דעת הקהל ובהכשרת מהלכים פוליטיים רבי-משמעות, לצד עיצוב תודעה קולקטיבית. הקריקטורות מספקות מבט מקיף ובהיר על מרחב ההסכמה וחוסר ההסכמה בין פלגי אש”ף לגבי הדרך לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.‘הסכסוך שאינו נגמר’ מביא מדגם מייצג של קריקטורות שמשקפות את הלכי הרוח במרחב הפוליטי הפלסטיני בתקופה הנדונה, ומוביל את הקורא בצורה כרונולוגית להבנת הרקע, הסביבה, הנפשות הפועלות, האידיאולוגיות והנרטיב הפלסטיני, כפי שהם באים לידי ביטוי באיורים. הקריקטורות מציגות את הסיפור של ההיסטוריה הפלסטינית כפי שכותבים אותו הפלסטינים על עצמם ועל האחרים.-- אתר המו"ל.

הסכסוך שאינו נגמר : הקריקטורה הפלסטינית והניצחון על התודעה

במוחם של רוצחים סדרתיים - תור הזהב

במוחם של רוצחים סדרתיים - תור הזהב

אבי זלבה

בספר זה מובאים סיפוריהם של רוצחים סדרתיים מהנוראים שחווה העולם, שפעלו החל מהמחצית השנייה של המאה הקודמת וכמעט עד ימינו. הספר מתמקד בקורות חייהם ובמניעים לפעולתם, ומבוסס על מקורות מידע רבים ומגוונים.במהלך שנות עבודתי ומחקרי בתחום נתקלתי במקרים מזעזעים רבים בלתי נתפסים, שבגינם גיבשתי את המוטו: לרוע ולסטיות אין גבול, וכשהם מתמזגים אין נורא מכך. -- מן המעטפת האחורית.

במוחם של רוצחים סדרתיים - תור הזהב

אדלר בבית הספר : הטמעת הגישה האדלריאנית בחינוך הממלכתי הרגיל

אדלר בבית הספר : הטמעת הגישה האדלריאנית בחינוך הממלכתי הרגיל

נוגה שמחי


כאנשי חינוך, מתפקידנו להשפיע על מימוש הפוטנציאל של התלמידים, לחזק את האמונה שלהם בעצמם וליצור עבורם סביבה המושתתת על ערכים ועל עקרונות דמוקרטיים. באמצעות החינוך מתאפשר לי להעביר הלאה את האמונה באדם, בכוחותיו ובמחשבתו היצירתית ואת יכולתו וזכותו לחיים בעלי משמעות בעודו תורם לחברה שבה הוא חי. משנתו החינוכית של מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית, אלפרד אדלר, משמשת כתשתית רעיונית ומעשית לספר זה ולהטמעת ערכי השוויון ותפיסת החיים הדמוקרטית במערכת החינוך הממלכתית. על פי גישה זו, חיזוק תחושת הערך של בני אדם, ובכללם התלמידים, הוא המפתח להצלחתם ולמימושם העצמי בהווה ובעתיד.אדלר בבית הספר מציע כלים מעשיים ליישום עקרונות התפיסה האדלריאנית במערכת החינוך הישראלית של היום. הם נגזרים מניסיונה רב השנים של המחברת, נוגה שמחי, כמורה ומחנכת בבית ספר יסודי וכמאמנת ופסיכותרפיסטית בגישה האדלריאנית. שמחי היא בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה ותואר שני במִנהל וארגון חינוך. בעשר השנים האחרונות שמחי עוסקת בבניית השתלמויות למורים, בהדרכת צוותי חינוך ובהתאמת עקרונות הגישה האדלריאנית למערכת החינוך הישראלית. -- מהמעטפת האחורית.

אדלר בבית הספר : הטמעת הגישה האדלריאנית בחינוך הממלכתי הרגיל

50 דילמות באתיקה רפואית

50 דילמות באתיקה רפואית

ד"ר רותם ויצמן

מגפת הקורונה שהתפשטה בישראל בשנת 2020 והצורך לחסן את האוכלוסייה העלו בפנינו דילמות רבות. אחת מהן הייתה האם זכותו וחירותו של הפרט שלא להתחסן, עולה על זכותה של המדינה לשמור על בריאות כלל הציבור, באמצעות הטלת סנקציות והגבלות שונות על מי שמסרב להתחסן (סגר, “תו ירוק”, חדירה לפרטיות).הדילמה הזו היא רק אחת מעשרות אם לא מאות דילמות אתיות בתחום הרפואה: למשל, החיים של מי חשובים יותר – של העובָּר שרוצה להיוולד או של האם שנמצאת בסכנת מוות בשל כך? מי אמור לקבל קדימותבטיפולי חירום – הפצוע הצעיר ביותר, המבוגר ביותר או בעל הסיכויים הגבוהים יותר להינצל? האם ניתן לפַנות בכפייה אדם שסובל מאירוע מוחי, אף שהוא מסרב לכך ואף נוהג באלימות כלפי הצוות הרפואי? ועוד.הספר 50 דילמות באתיקה רפואית פותח צוהר לשיקולים הרבים שישנם בעת קבלת החלטות רפואיות, אשר מתבססות על עקרונות האתיקה הרפואית, ומעורר דיון ומחשבה על מצבים מורכבים ורגישים במפגש בין האזרח לעולם הרפואה.“מטרת הספר היא לפתוח את החשיבה שלנו לדילמות רבות שיכולות להיווצר באירועים שנראים לנו בנאליים ושגרתיים, אך יכולים להיתפס בצורה אחרת לאנשים שונים ובמקומות שונים. זהו ספר שמתאים לכל הגילים ולכל מי שמעוניין להכיר את הנושא החשוב, כמו גם לאלה שכבר מכירים אותו אך מעוניינים להעמיק בידע”.-- מאתר המו"ל.

50 דילמות באתיקה רפואית

מה אעידך? : פעולות-דיבור בכתבי פרנץ קפקא וש"י עגנון

מה אעידך? : פעולות-דיבור בכתבי פרנץ קפקא וש"י עגנון

עמרי בן-יהודה

בספר 'מה אעידך' נשאלת בפעם הראשונה השאלה אם יש קשר בין פעולות הדיבור בלשון ובין הספרות היהודית. לצורך זה נקראת כאן הפרוזה היהודית למן התנ"ך, דרך חז"ל ועד המודרניזם של עגנון וקפקא, שני הסופרים היהודים החשובים במאה העשרים, ילידי תחום האימפריה האוסטרו-הונגרית השוקעת, שכתבו בשתי לשונות שונות זו מזו, עברית וגרמנית. באמצעות שני הקורפוסים האלה נמנע אפוא הדיון מן הפרדיגמה הלאומית, ומתאפשרת חשיבה תאורטית על ספרויות היהודים כריבוי, מתוך קריאה משווה שפותחת אפשרויות פוליטיות ופואטיות של הניסיון היהודי במאה העשרים. בספר מוצעת הקריאה הצמודה כתשתית קריטית להבנה, לבחינה ולפרשנות תאורטית של הדיאלוג בפרוזה: הדברים הנאמרים, היוצרים רפליקה טקסטואלית, ויש בהם תמיד גם דברים שנשארים מכוסים ושתוקים. לפנינו מבחן תאורטי של פעולות הדיבור בפרוזה היהודית - ביצועים כושלים של מחוות דיבור, רגעים אקוטיים בעלי השלכות רבות, מהן קומיות מהן טרגיות. פעולת הדיבור, כמו המחווה הגופנית, מלמדת שהתקשורת בין בני האדם היא רגע שיש בו כישלון, טעייה, מעידות וחוסר הבנה, שהם פָטָליים לא פחות מן הביצוע המוצלח. היצירות הקלסיות של קפקא ועגנון, ובעיקר הנרטיבים הארוכים והמוכרים של 'והיה העקוב למישור' ו'המשפט', הם מושא המחקר של השאלות האלה, ובאמצעותם מוצעת כאן קריאה בדמותו של הגבר היהודי אל מול חרדות הביצוע של הדיבור ושל הגוף.--אתר ספריות אשקלון.

מה אעידך? : פעולות-דיבור בכתבי פרנץ קפקא וש"י עגנון

המשפחה בשלהי העת העתיקה : בין שארות וקהילה

המשפחה בשלהי העת העתיקה : בין שארות וקהילה

עורכים: אוריאל סימונסון ויניב פוקס

קובץ המאמרים בספר זה בא לשמש במה אחת לעבודות מכמה תחומי מחקר בנושא המשפחה, ויש בו משום נקודת פתיחה להיכרות של הקורא העברי עם שלהי העת העתיקה. לפני הקורא נפתח כאן צוהר לעולמן התרבותי של קהילות כפריות בסוריה הביזנטית, לחקיקה בבבל התלמודית, לחיג'אז בימיו הראשונים של האסלאם, לממלכות הפרנקיות בשלטון המלכים המרובינגים, ועוד. במוקד מאמרי הקובץ ניצבת המשפחה. יחסים בין בני משפחה ובין משפחות לקהילות תופסים מקום חשוב במקורות המשפט, התאולוגיה, הפרוזה, השירה והאומנות של בני התקופה. לא אחת המשפחה העולה מן המקורות היא קהילה זוטא, שנסמכת על מכלול רחב של ערכים ודפוסי התנהגות משותפים, קהילה שהיחסים בין חבריה נרקמים על מצע של רגשות ועקרונות. בתור שכזו פותחת המשפחה אשנב אל ההיסטוריה של התקופה, והעיסוק בה לא רק מחדד את הדומה והשונה שבין תרבויות המרחב, אלא גם מסייע להעמיק בעולמן הרוחני והחומרי של קהילות שלהי העת העתיקה. מחברי המאמרים שבקובץ מייצגים תחומים רבים, ובהם מדעי היהדות, לימודים קלסיים, נצרות המזרח, אירופה הפרנקית, ראשית האסלאם, ספרות השוואתית, משפט ופילוסופיה.-- ‏אתר המו"ל.

המשפחה בשלהי העת העתיקה : בין שארות וקהילה

מיתוס וחינוך : על אתוסים, מיתוסים ונרטיבים לאומיים בראשית החינוך העברי בארץ ישראל (1918-1882)

מיתוס וחינוך : על אתוסים, מיתוסים ונרטיבים לאומיים בראשית החינוך העברי בארץ ישראל (1918-1882)

דוד שחר

החינוך העברי בארץ ישראל בשלהי המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20 היה בין הגורמים המרכזיים לקידום המטרות הציוניות. כבר מראשיתו פעלו חלוציו (המורים העבריים) לעיצוב דמותו של דור הבנים. מיתוסים לאומיים היו בין דרכי ההבניה של תודעתו האידיאולוגית והערכית של דור הבנים, בבחינת אמצעי לסגל לו השקפה ותפיסת עולם על פי האידיאות המרכזיות של הציונות. על פי תפיסה זו, תקופת בית ראשון ושני הובנו כמיתוסים מכוננים ותבניות עומק של תודעה היסטורית; הודגשו מיתוסים של גבורה והקרבה ומאבקים למען חירות לאומית; מיתוסים היסטוריוסופיים התוו "מעגל היסטורי" דטרמיניסטי; צויר מיתוס של דמות אנושית חדשה, דיוקן רצוי של דור הבנים הארצישראלי – "היהודי החדש" או "העברי החדש", והואדר מיתוס ה"מולדת" ו"זכותנו ההיסטורית על הארץ". מיתוסים אלה מתאפיינים ברטוריקה ריגושית, עשירה במבעים פיגורטיביים, עשירה במושגים ואופני מבע הטיפוסיים לשיח האידיאולוגי-ציוני, רטוריקה המתאפיינת בלשון מלאת פאתוס המשרתת את תוכנם וייעודם.
ספרו של דוד שחר, מיתוס וחינוך, עומד על המיתוסים הלאומיים שעיצבו את עולם הערכים של דור הבנים בראשיתו של החינוך העברי בארץ ישראל, והם עתידים להשתרש בתרבות העברית בארץ ישראל בהמשך הדרך ולהפוך במידה רבה לחלק חשוב של תרבות לאומית זו. מנקודת מבט מחקרית הספר נותן מענה לשאלה מהם התכנים והמנגנונים היוצרים תודעה היסטורית לאומית וזהות לאומית בראשיתה של חברה לאומית מתהווה – הוא מהווה נדבך חשוב בבחינת דפוסי הזיכרון הקולקטיבי ובבחינת השימוש בייצוגי העבר בתהליך בניית האומה העברית בארץ ישראל. -- אתר המו"ל.

מיתוס וחינוך : על אתוסים, מיתוסים ונרטיבים לאומיים בראשית החינוך העברי בארץ ישראל (1918-1882)

פורצים גבולות באקדמיה : שילוב למידה מבוססת פרויקטים בהוראה

פורצים גבולות באקדמיה : שילוב למידה מבוססת פרויקטים בהוראה

עורכות: אולז'ן גולדשטיין, לאה קוזמינסקי

כיצד מובילים תהליך של חדשנות? איך מאפשרים לחדשנות להתפרס על תחומי הוראה ולמידה שונים? כיצד מחוללים חדשנות היוצרת אדוות במרחב האקדמי והחינוכי? מהו מוקד רלוונטי לחדשנות פדגוגית בהשכלה הגבוהה? בספר זה אנו מבקשים להתמודד עם שאלות אלה ונוספות, המלוות כל מוסד חינוכי ואקדמי הנדרש לתהליכי שינוי עמוקים בדרכי הלמידה וההוראה. מערכת החינוך וההשכלה הגבוהה עומדת בפני אתגר המעבר מגישה פדגוגית מסורתית, המבוססת בעיקרה על הוראה פרונטלית, לגישה הרלוונטית ללומדים ומפתחת אצלם מיומנויות למידה כאורח חיים. מעבר זה אינו פשוט ודורש שינוי תפיסתי בקרב הלומדים, הסגל ומובילי מוסדות חינוך. הרצון להעמיק למידת חקר ממוקדת לומד ולקדם למידת צוות הוא בליבת הבחירה בפדגוגיה של למידה מבוססת פרויקטים. הספר משקף תהליך מורכב של חדשנות פדגוגית ברוח זו, שהתרחש במציאות במוסד אקדמי ישראלי. השאיפה לחדשנות נבעה מחוסר נחת באשר לדרכי הלמידה וההוראה, שהיו ברובן פרונטליות וממוקדות מרצה. תהליך השינוי החל בהובלתה של הנהלת המוסד בכיוון "מלמעלה למטה", אבל במהלכו התרבו יוזמות "מלמטה למעלה", כשחברי סגל אימצו מגוון של פדגוגיות ממוקדות לומד​.

פורצים גבולות באקדמיה : שילוב למידה מבוססת פרויקטים בהוראה

מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית בהכשרת מורים

מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית בהכשרת מורים

עורכים: אורן ארגז, עמוס אבישר

הספר מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית בהכשרת מורים נכתב על ידי חוקרים מובילים העוסקים בחקר ובשילוב התחומים הללו בהכשרות מורים בארץ, ועל ידי מורים וסטודנטים אשר נחשפו לתחומים אלו. הספר מציע לאנשי חינוך, לגננות, למורים ולמנהלים היכרות עדכנית ומעמיקה עם התיאוריה והמחקר של מיינדפולנס​ ולמידה חברתית-רגשית מנקודות מבט הכוללות פסיכולוגיה וחקר מוח עם תיאוריות בהכשרת מורים ובפילוסופיה של החינוך ועם יישומם של התחומים הללו בקורסים ובהשתלמויות למורים, בהוראה בבית ספר. בנוסף הספר מביא גם עם עדויות המתארות את חוויית הלמידה וההשפעות של קורסים והשתלמויות אלו על מורים. ​--אתר המו''ל.

מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית בהכשרת מורים

תיאטרון המוות : חוויית הגסיסה של מטופלים בהוספיס

תיאטרון המוות : חוויית הגסיסה של מטופלים בהוספיס

בת-שבע מילר

בת שבע מילר, מחברת הספר תיאטרון המוות, הייתה בת 11 כאשר אמה נפטרה ממחלת הסרטן. אולם איש לא דיבר איתה על המחלה ואיש לא הסביר לה לאן נעלמה אמא שלה. את מה שהצליחה להבין בכוחות עצמה שמרה בליבה, "ובכך", היא כותבת, "הצטרפתי למשחק ההסתרה של אבי וסבתי". על מות אמה נודע לה ממודעת האבל על קיר חדר המדרגות. גם בעבודתה כאחות, בחרה המחברת להתרחק מעולמם של הנוטים למות. המפגש עם חולים אלו עורר בה תחושות של פחד ואיום והחזיר אותה לילדותה, לזיכרונות שבחרה לשכוח. רק בלימודיה לתואר שלישי היא מצאה סוף סוף הזדמנות להישיר מבט אל המוות ולמצוא תשובות לשאלות שהטרידו אותה. כך נסללה דרכה לעולמם של החולים הסופניים בהוספיס ולכתיבתו של ספר זה, המתמודד עם שאלות נוקבות הנוגעות למצב האנושי, למהות החיים ולמוות. לעיתים קרובות מונעת החברה מגוססיה את האפשרות לתכנן את מותם ואת מה שנותר מחייהם. לעיתים קרובות היא מתייחסת אליהם כאל מי שאינם מסוגלים לקבל החלטות, דוחה את דעתם, מתעלמת מרצונותיהם ומונעת מהם לשוחח. בכך נרמס כבודם ונגזל מהם הפרק האחרון של חייהם. ספר זה, המבוסס על מחקר אתנוגרפי בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, עוסק בחוויית הגסיסה של מטופלים שחולים במחלה סופנית, המאושפזים בהוספיס.

תיאטרון המוות : חוויית הגסיסה של מטופלים בהוספיס

ליפול למעלה : כתיבה עכשווית על גוף בטיפול

ליפול למעלה : כתיבה עכשווית על גוף בטיפול

עורכת: שנער פנקס-סמט

הכתיבה הפסיכואנליטית על גוף מייתרת, פעמים רבות, את מקומו כגוף חי, תופס ונע. שפה גופנית ופרקטיקות גופניות אינן חלק מהטיפול הפסיכואנליטי, וחוקרים רבים עוסקים בשאלת הפער שבין כתיבה על גוף לבין עבודה עם גוף נוכח בקליניקה. אסופת מאמרים זו מבקשת לצמצם פער זה, מתוך מחשבה כי הגוף נמצא בעולם ואיננו תחום רק בתוך יחסי אובייקט.הכותבות והכותבים הם מטפלים בעלי סקרנות לגוף ולגופניות והם נעים על המנעד שבין הגוף למילה — מחשיבה פסיכואנליטית על גוף, דרך הגוף כדימוי וכשפה ועד עבודה ישירה עם גוף בתוך חדר הטיפולים. הכותבות והכותבים, מענפי הטיפול השונים, מבקשים לנהל דיאלוג מפרה, חסר שיפוטיות ויצירתי על טיפול ועל גוף. חלק מהדיאלוגים נכנסו לספר זה דרך שיחה בין מספר כותבים או כתגובה לפרק אחר. שיתופי פעולה אלו הם בבחינת סנונית ראשונה בכתיבה הישראלית על טיפול. קהל הקוראות והקוראים ייחשפו באסופה זו לידע (קליני־גופני) שאיננו בהכרח מוכר לקהל המטפלים העוסקים בטיפול נפשי. חלק מהכותבות והכותבים תורמים מניסיונם בתחומים משלימים, כגון מחול ויוגה.

ליפול למעלה : כתיבה עכשווית על גוף בטיפול

חילוניות מאמינות : סוציולוגיה של אמונה בנוף החילוני בישראל

חילוניות מאמינות : סוציולוגיה של אמונה בנוף החילוני בישראל

הגר להב

חילוניות מאמינות הוא ספר מקורי ופורץ גבולות שמתחקה אחר ה"אנומליה", לכאורה, של חילונים-מאמינים, תוך שילוב של תחומי דעת - סוציולוגיה, תיאולוגיה יהודית ונוצרית, לימודי דתות ומחשבה פמיניסטית. הספר מצביע על היקפה הגדול יחסית של התופעה (לפי אומדן גס, כרבע מן האוכלוסייה היהודית בישראל הם חילונים-מאמינים), מזהה קולות פמיניסטיים חדשים של נשים חילוניות-מאמינות ומביא לקדמת הבמה את סיפוריהן. הוא ממחיש באופן משכנע שחילוניות אמונתית איננה אנומליה חברתית, אלא מרכיב זהות נפוץ למדי בישראל שטרם נחקר בשל היאחזות בלתי ביקורתית בהנחות אפיסטמיות שגורות; בעיקר ההנחה המקדמית שלפיה דת וחילוניות או אמונה וחילוניות, הן קטגוריות מנוגדות. מעבר לעושרו הנרטיבי, הספר מציע מסגרת תיאורטית חדשה המשלבת סוציולוגיה של החילוניות (שבה החילוניות אינה ברירת מחדל ואינה קטגוריה שקופה) וסוציולוגיה של האמונה (שבה האמונה אינה תופעה דתית בלבד), ומדגיש את ההיבטים הממוגדרים של התופעה והשלכותיה. כל אלה מתווים אפשרות ראשונית למחשבה תיאולוגית יהודית פוסט-חילונית ופמיניסטית בישראל. -- כריכה אחורית.

חילוניות מאמינות : סוציולוגיה של אמונה בנוף החילוני בישראל

הסופר בחברת ההמחידת דיין : חייו ומנהיגותו המדינית של משה דייןונים : תיאוריה וביקורת 1996-1954

חידת דיין : חייו ומנהיגותו המדינית של משה דיין

דניאל בן חורין

ספר זה דן בסגנון מנהיגותו של משה דיין המדינאי. המחבר רוקם עלילה מרתקת ורבת-עניין של אדם ותקופה העשויה לעניין כל אדם שוחר דעת. זהו סיפור על לוחם מזהיר שנעשה מצביא ומדינאי שהחלטותיו המיניסטריאליות כשר החקלאות, הביטחון והחוץ שינו את פניה של המדינה וקבעו לשנים רבות את עתידה. זו אינה ביוגרפיה היסטורית, אלא ניסיון להטיל אור מפרספקטיבה תאורטית על תכונותיו שהתגבשו במהלך חייו ועיצבו את דפוסי מנהיגותו כאחד המנהיגים הבולטים בגלריית המנהיגים בישראל. דיין היה מנהיג שנוי במחלוקת, מנהיג של מלחמות ושלום. מעריציו רבים וגם משמיציו, אך דומה שאיש אינו מטיל ספק במרכזיותו לאורך שנות פעולתו. כאסטרטג מדיני הוא חורג מהקלסיקה המקובלת בקרב רבים מחוקרי העוצמה הקלסיים. הוא לא היה עסקן מפלגתי או ממשלתי, ובכל זאת תומכיו יטענו שבזכות תבונתו ואלתוריו היצירתיים היו הישגיו רבים. - כריכה אחורית.

הסופר בחברת ההמחידת דיין : חייו ומנהיגותו המדינית של משה דייןונים : תיאוריה וביקורת 1996-1954

סדר נשי : הלכות לאשה המודרנית

סדר נשי : הלכות לאשה המודרנית

דניאל שפרבר

כבר תמה התקופה בה לא היה נשמע קולה של האשה בבית הכנסת ובעולמה של ההלכה. ואילו כעת נשים משמשות כראשי קהילות, כרבניות, כפוסקות, כמפקחות כשרות וכדומה. עתה הגיע הזמן להרחיב עוד יותר את תחומי פעילותן ההלכתית במסגרות נוספות ומגוונות, כגון בסנדקאות, מילה, שחיטה, תקיעת שופר, ועוד. ספר זה, "סדר נשי", מבקש לבדוק את האפשרויות השונות בהרחבת הפעילות ההלכתית של נשים, תוך שמירה קפדנית על גבולות ההלכה. כל פרק ופרק בא לתת לגיטימציה והכשר הלכתיים ומבוססים לחלקו הפעיל של נשים בתחומים הלכתיים מסויימים, ובכך לפתוח בפניהן מרחבים חדשים למעורבותן בפעילות הלכתית. הספר עשוי לשרת היטב גברים ונשים, מוסדות תפילה וארגונים חברתיים מכל הסוגים והזרמים, רבנים ורבניות וכל מיני שמתעניין בהתחדשות ובהרחבה של ההלכה בימינו, בתוך תחומי ההלכה.-- כריכה אחורית​.

סדר נשי : הלכות לאשה המודרנית

המבי"ט לדורו : היבטים חברתיים ומוסריים במשנת רבי משה מטראני (המבי"ט)

המבי"ט לדורו : היבטים חברתיים ומוסריים במשנת רבי משה מטראני (המבי"ט)

אילן וואיה

ספר זה, המבי"ט לדורו, דן בהיבטים החברתיים והמוסריים במשנתו של המבי"ט (ר' משה בן יוסף מטראני, 1580-1500), ומנסה להשלים פער בנושא דמותו של חכם זה, שהיה אחד מחכמי צפת הבולטים במאה השש-עשרה. ייחודו של הספר הוא העיסוק ב"דמות האדם השלמה", כפי שרואה אותה המבי"ט אל מול כתביהם של מקצת חכמי המוסר, הן מתקופות קודמות, הן מתקופתו, ואף מעט לאחריה. הספר דן גם בבעיות שהתעוררו בתקופתו, דוגמת: אנוסים, גאולה וגירושין, וחושף את ביקורתו על התופעות החברתיות בחברה היהודית, לא רק בעיר צפת אלא גם בערים נוספות ברחבי האימפריה העות'מאנית, שעניינם: פרישות מן החברה, עשירים ועניים, חירות ההוראה ואלימות פיזית ומילולית. הספר מציע התבוננות מקורית ומחקרית בנושאים מגוונים, חשובים ועלומים, על פי כתביו של המבי"ט ומציג תמונה רחבה יותר מזו שהייתה ידועה עד כמה אודות משנתו החברתית והמוסרית. ישנן עדויות רבות על העיר צפת לקראת סופה של המאה הט"ו ותחילתה של המאה הט"ז, זאת בעקבות שלושה מאורעות: גירוש ספרד בשנת רנ"ב (1492), גירוש פורטוגל (1497), וכיבוש ארץ ישראל על ידי העות'מאנים בשנת 1516. 

המבי"ט לדורו : היבטים חברתיים ומוסריים במשנת רבי משה מטראני (המבי"ט)

דורשי רשומות : רטוריקה, עריכה, למדנות ומעמדות חברתיים בספרות הדרוש במזרח אירופה

דורשי רשומות : רטוריקה, עריכה, למדנות ומעמדות חברתיים בספרות הדרוש במזרח אירופה

רועי גולדשמידט 

ה‏חסידות היא אחת התנועות החשובות והמשפיעות ביותר בעם היהודי בתקופה המודרנית. המחקר המודרני תיאר את התפשטותה של תנועה זו כתוצאה של התעמולה החסידית, שבאה לידי ביטוי בסגנון דרשני חדש ובכישוריהם הכריזמטיים של מנהיגי החסידים. דורשי רשומות עוקב אחר הסוגה הספרותית של הדרוש בעת החדשה, ומוצגת בו, לראשונה, מתודה המבחינה בין השכבות השונות של הטקסט בדרשה המודפסת ובמעבר מן הדרשה שבעל פה אל הספר הנדפס. הספר מנתח את הקשר שבין האסתטיקה והסגנון הדרשני, גבולות השיח וכללי הרטוריקה לבין ערכי החברה והמעמדות החברתיים שאליהם פונה הדרשן. הספר מראה שהסגנון הדרשני של החסידים לא חרג מכללי הרטוריקה שהיו מקובלים בתרבות היהודית במזרח אירופה בדורות שקדמו להופעת החסידות ובדורם של החסידים עצמם בקרב דרשנים ומנהיגים שאינם חסידים. הרטוריקה הדרשנית של חסידי הבעש"ט עד אמצע המאה הי"ט משלבת קטעי פלפול תלמודיים והלכתיים, שנועדו להרשים את שכבת העילית הלמדנית שבקהילה. הדבר משקף גם את תפקידה החשוב של סמכותם התורנית של הצדיקים החסידיים בהתפשטותה של התנועה החסידית במזרח אירופה. -- אתר המו"ל.

דורשי רשומות : רטוריקה, עריכה, למדנות ומעמדות חברתיים בספרות הדרוש במזרח אירופה

Meir Kahane : the public life and political thought of an American Jewish radical

Meir Kahane : the public life and political thought of an American Jewish radical

Shaul Magid

The life and politics of an American Jewish activist who preached radical and violent means to Jewish survival Meir Kahane came of age amid the radical politics of the counterculture, becoming a militant voice of protest against Jewish liberalism. Kahane founded the Jewish Defense League in 1968, declaring that Jews must protect themselves by any means necessary. He immigrated to Israel in 1971, where he founded KACH, an ultranationalist and racist political party. He would die by assassination in 1990. Shaul Magid provides an in-depth look at this controversial figure, showing how the postwar American experience shaped his life and political thought. Magid sheds new light on Kahane's radical political views, his critique of liberalism, and his use of the "grammar of race" as a tool to promote Jewish pride. He discusses Kahane's theory of violence as a mechanism to assure Jewish safety, and traces how his Zionism evolved from a fervent support of Israel to a belief that the Zionist project had ​failed. Magid examines how tradition and classical Jewish texts profoundly influenced Kahane's thought later in life, and argues that Kahane's enduring legacy lies not in his Israeli career but in the challenge he posed to the liberalism and assimilatory project of the postwar American Jewish establishment. This incisive book shows how Kahane was a quintessentially American figure, one who adopted the radicalism of the militant Left as a tenet of Jewish survival. -- Publisher Website.

Meir Kahane : the public life and political thought of an American Jewish radical

Comparing the Ptolemaic and Seleucid empires : integration, communication, and resistance

Comparing the Ptolemaic and Seleucid empires : integration, communication, and resistance

Edited by: Christelle Fischer-Bovet, Sitta von Reden 

"The Ptolemaic and Seleucid empires are usually studied separately, or else included in broader examinations of the Hellenistic world. This book provides a systematic comparison of the roles of local elites and local populations in the construction, negotiation, and adaptation of political, economic, military and ideological power within these states in formation. The two states, conceived as multiethnic empires, are sufficiently similar to make comparisons valid, while the process of comparison highlights and better explains differences. Regions that were successively incorporated into the Ptolemaic and the Seleucid state receive particular attention and are understood within the broader picture of the ruling strategies of both empires. The book focuses on forms of communication through coins, inscriptions and visual culture; settlement policies and the relationship between local and immigrant populations; and the forms of collaboration with and resistance of local elites against immigrant populations and government institutions"-- Provided by publisher.

Comparing the Ptolemaic and Seleucid empires : integration, communication, and resistance

Eating in Israel : nationhood, gender and food culture

Eating in Israel : nationhood, gender and food culture

 Claudia Prieto Piastro

This book explores the relationship between the food culture of Israel and the creation of its national identity. It is an effort to research what the mundane, everyday behaviours such as cooking and feeding ourselves and others, can tell us about the places we were born and the cultural practices of a nation. With the aim of developing a better understanding of the many facets of Israeli nationalism, this ethnographic work interrogates how ordinary Israelis, in particular women, use food in their everyday life to construct, perform and resist national narratives. It explores how Israeli national identity is experienced through its food culture, and how social and political transformations are reflected in the consumption patterns of Israeli society. The book highlights understudied themes in anthropology, food studies and gender studies, and focuses on three key themes: food and national identity construction, the role of women as feeders of the nation, and everyday nationhood. It is a relevant work for researchers and students interested in the study of food, gender, nationalism and the Middle East; as well as for food writers and bloggers alike.--Publisher Website.

Eating in Israel : nationhood, gender and food culture

The creativity code : art and innovation in the age of AI

The creativity code : art and innovation in the age of AI

Marcus du Sautoy 

"A brilliant travel guide to the coming world of AI."--Jeanette WintersonWhat does it mean to be creative? Can creativity be trained? Is it uniquely human, or could AI be considered creative?Mathematical genius and exuberant polymath Marcus du Sautoy plunges us into the world of artificial intelligence and algorithmic learning in this essential guide to the future of creativity. He considers the role of pattern and imitati​on in the creative process and sets out to investigate the programs and programmers--from Deep Mind and the Flow Machine to Botnik and WHIM--who are seeking to rival or surpass human innovation in gaming, music, art, and language. A thrilling tour of the landscape of invention, The Creativity Code explores the new face of creativity and the mysteries of the human code."As machines outsmart us in ever more domains, we can at least comfort ourselves that one area will remain sacrosanct and uncomputable: human creativity. Or can we?...In his fascinating exploration of the nature of creativity, Marcus du Sautoy questions many of those assumptions."--Financial Times"Fascinating...If all the experiences, hopes, dreams, visions, lusts, loves, and hatreds that shape the human imagination amount to nothing more than a 'code,' then sooner or later a machine will crack it. Indeed, du Sautoy assembles an eclectic array of evidence to show how that's happening even now."--The Times.

The creativity code : art and innovation in the age of AI