חדש על המדף

יולי 2021

להתחיל עם למה : כיצד מנהיגים גדולים מעוררים השראה לנקוט פעולה

להתחיל עם למה : כיצד מנהיגים גדולים מעוררים השראה לנקוט פעולה

סיימון סינק

אין הרבה מהמשותף בין מרטין לותר קינג, סטיב ג'ובס והאחים רייט, אבל כולם התחילו עם 'למה?'. יכולתם הטבעית להתחיל עם למה אפשרה להם לעורר השראה בסביבתם ולהגיע להישגים יוצאי דופן. מה גורם לאנשים ולארגונים מסוימים להיות חדשניים יותר, משפיעים יותר ורווחיים יותר מאחרים?מדוע חלקם זוכים לנאמנות רבה יותר בקרב לקוחות ועובדים כאחד? ובין אלה המצליחים, מדוע רק מעטים יכולים לשחזר את הצלחתם?סיימון סינק מוביל תנועה שמטרתה לעורר באנשים השראה לעשות את הדברים שמעוררים בהם השראה.חמוש ביעד נועז לבנות עולם שבו הרוב הגדול של בני האדם הולך הביתה כל יום בתחושת סיפוק מעבודתו, הוא מוזמן להפיץ את רעיון הלמה עם שורה מסחררת של ארגונים. מחברי קונגרס לשגרירים זרים, מבתי עסק קטנים לתאגידים כמו מייקרוסופט ו-וולמארט, מהוליווד לנאסא ולפנטגון, כל מי שרוצה לעורר השראה באנשים רוצה ללמוד על הלמה. סיימון סינק חקר את המנהיגים המשפיעים ביותר בעולם וגילה שכולם חושבים, מתנהגים ומתקשרים בדיוק אותו דבר – ובדיוק ההפך מכולם. סינק מכנה את הרעיון רב העוצמה 'מעגל הזהב', והוא מספק שלד שעליו אפשר לבנות ארגון, להוביל תנועה, לעורר השראה ולקבל אותה. והכול מתחיל עם למה. רעיונותיו החדשניים ויוצאי הדופן על עסקים ועל מנהיגות הפכו אותו ליועץ מבוקש בקרב מנהיגים מכל העולם. סינק מייעץ לחברות ענק ובהן דיסני, מיקרוסופט, אמריקן איירליינס, האו״ם ועוד. -- תקציר מאתר "כדאי לדעת".

להתחיל עם למה : כיצד מנהיגים גדולים מעוררים השראה לנקוט פעולה

רוח בסערה : קובץ מקורות על עמידה רוחנית בתקופת השואה

רוח בסערה : קובץ מקורות על עמידה רוחנית בתקופת השואה

איתמר לוין

המזימה הנאצית להשמיד את יהדות אירופה לא התמקדה רק בהיבט הפיזי, אלא גם בהיבט הרוחני. הפיכת היהודי ל"תת-אדם" הייתה שלב חיוני בדרך לתאי הגזים - הן לצורך שבירת התנגדותם של הקורבנות, והן כדי לשכנע את הרוצחים בצדקת מעשיהם. היהודים מצידם נלחמו בכל הדרכים על זהותם הדתית, הלאומית והאנושית. העמידה הרוחנית הקדימה בשנים רבות את ההתקוממות החמושה והייתה רחבה ממנה. היא התנהלה מאז עליית הנאצים לשלטון ועד כניעתה של גרמניה, בכל מקום אליו הגיעו משטר זה ובעלות בריתו. עמידה זו הקיפה את כל שכבות הציבור היהודי ונגעה בכל תחומי החיים: חינוך, נוער, תיעוד, תרבות, דת, אמנות, הומור וספרות. רוח בסערה מביא מאות אופני ביטוי לעמידה הרוחנית, לעומקה ולגיוונה בקהילות היהודיות תחת הכיבוש הנאצי. במרכז הספר עומדים מסמכים ומקורות ויזואליים שנכתבו וצוירו בתקופת השואה ונאספו בארכיונים בישראל ובאירופה, ורבים מהם מתפרסמים בו לראשונה. רוח בסערה הוא תעודה אנושית מטלטלת ומרגשית, המהווה גם כלי עזר למחקרים ומקור לטקסטים לצורכי לימוד והנצחה. -- כריכה אחורית.

רוח בסערה : קובץ מקורות על עמידה רוחנית בתקופת השואה

קולות פעמונים : כלים להתמודדות עם אתגרים בחינוך

קולות פעמונים : כלים להתמודדות עם אתגרים בחינוך

ד"ר עפר מרבך

איך מתמודדים עם מצבים מאתגרים בבית הספר ובבית? איך מייצרים חוויית ביטחון לילד ולמבוגר? איך בונים יחסי אמון בין עובדי הוראה, ילדים והוריהם? איך הופכים למחנך משמעותי? קולות פעמונים הוא ספר המתובל בתיאורי מקרה ומכיל בתוכו עשרות כלים מעשיים להתמודדות עם אתגרים חינוכיים. ספר סוחף, מעניין, פרקטי, מעשיר ומטלטל כאחד. המחבר מצליח לגעת בנושאים חשובים ובוערים בתחום החינוך, וכל זאת באמצעות מודל המאפשר הסתכלות אחרת על מערכות יחסים בכיתה, בבית הספר ובמשפחה. הספר מתאים למחנכים, להורים, למדריכים, למנהלים ולכל מי שחינוך זורם בעורקיו. -- כריכה אחורית.

קולות פעמונים : כלים להתמודדות עם אתגרים בחינוך

עיון ועניין בפסיכולוגיה של הספורט

עיון ועניין בפסיכולוגיה של הספורט

סימה זך

"ספרה של פרופ' סימה זך "עיון ועניין בפסיכולוגיה של הספורט" יוצא לאור לאחר ספרה המצוין הקודם בתחום זה, "עיונים בפסיכולוגיה של הספורט" (2010, הוצאת אסיף), שבו עושים שימוש רב תלמידים, סטודנטים ואנשי אקדמיה בתחום הפסיכולוגיה של הספורט ובתחומי החינוך הגופני והספורט. ספר זה כקודמו מתייחס הן לתיאוריה והן לפרקטיקה, ותרומתו לא תסולא בפז עבור קוראי העברית, הצמאים לספרים חדשים, עדכניים וברמה גבוהה בתחום זה." -- פרופ' בוריס בלומנשטיין.​

עיון ועניין בפסיכולוגיה של הספורט

בין מרחב יהודי למרחב ציוני : עיון גאוגרפי בספרות ישראל במפנה המאה ה-20

בין מרחב יהודי למרחב ציוני : עיון גאוגרפי בספרות ישראל במפנה המאה ה-20

ניקולא יוזגוף אורבך 

"המעבר של החברה היהודית במפנה המאה ה-20 ממרחב יהודי למרחב ציוני, ולבסוף עם קום מדינת ישראל למרחב ישראלי-אוטונומי, אינו גאוגרפי בלבד. יותר משמעבר זה מבטא תנועת אוכלוסין גאוגרפית של יחידים או קבוצות ממקום מוצא מסוים למקום יעד, יש בו כדי ללמד על שינוי בדפוסי החשיבה הקולקטיבית של העם היהודי ועל תמורות בתפיסתו הפוליטית, האידאולוגית והדתית .בספר זה בוחן המחבר יצירות ספרותיות שנכתבו ופורסמו במפנה המאה ה-20 – תקופה שבה התרחשו תמורות עמוקות בקורותיו של העם היהודי שישב ברובו במרחב הגלות, והביאו יוצרים, עסקנים ופוליטיקאים לגבש מרחב חדש שהתיימר להוות אלטרנטיבה למרחב הקיים ולמאפייניו – הלא הוא המרחב הציוני. מרחב זה, שהתקיים תחילה כמרחב חתרני ותאורטי בשדה הספרות והפובליציסטיקה, לבש כסות פוליטית וחברתית וביקש ולהתממש בדמות מדינה עצמאית .ספר זה מבוסס על עיון ביצירותיהם של חמישה יוצרים – בנימין זאב הרצל, מוריס רוזנפלד, מנדלי מוכר הספרים, שלום עליכם וזאב ז'בוטינסקי – שפעלו במרחב הגלות לטובת יצירת מרחב אלטרנטיבי לעם היהודי, בשאיפה שישמש פתרון לבעיותיו וסבלותיו בגולה." -- מן המעטפת האחורית.

בין מרחב יהודי למרחב ציוני : עיון גאוגרפי בספרות ישראל במפנה המאה ה-20

מיינדפולנס והמהפכה השקטה בחינוך

מיינדפולנס והמהפכה השקטה בחינוך

אורן ארגז

מאז תחילת שנות האלפיים הולכת ומתהווה "מהפכה שקטה בחינוך". תרגולים כמו מיינדפולנס, דמיון מודרך, יוגה וצ'י-קונג מחלחלים אל החינוך הציבורי בקצב הולך וגובר, ומיליוני מורים ותלמידים בארץ ובעולם כבר נחשפו להם במהלך לימודיהם. אך מה עושים תרגולים שקטים אלה בחינוך הציבורי שבו הורגלנו לראות למידה של מקצועות כמו מדעים, אנגלית, היסטוריה ומתמטיקה? עד לא מזמן נחשבו תרגולים אלה לנחלתם של מחפשים רוחניים, והנה הם מופיעים בגני ילדים, בבתי ספר יסודיים ותיכוניים ובאופן נרחב גם במוסדות להשכלה גבוהה.
בספר זה מציג אורן ארגז מסע מרתק המתאר מהפכה זו שמקורותיה בדמויות כמו הבודהה וסוקרטס, אולם החל מסוף המאה ה-20 דווקא המחקר המדעי של מיינדפולנס הפך לסוכנה הראשי. הספר מציג את ייחודיותה של המהפכה על מופעיה המגוונים שנמהלים בהם בודהיזם וחקר המוח, רוחניות וארציות, גוף ונפש, ישן וחדש. כמו כן, הספר מציע לקוראים היכרות תיאורטית והתנסותית עם תרגול מיינדפולנס העומד כיום בלב המהפכה - תרגול של שית לב מכוונת לגוף ולתודעה מתוך גישה מיטיבה.
מהו מיינדפולנס? כיצד מתרגלים אותו? כיצד התרגול מיושם בחינוך? מה מספר המדע על אודותיו וכיצד קשורות השפעות התרגול לחינוך? הספר חושף את הפוטנציאל הגדול הטמון בתרגול זה ובתרגולי התבוננות בכלל, ואגב כך דן גם בביקורות על המהפכה השקטה. תוך הצגת נקודות מבט מגוונות ביחס לתרגולי התבוננות, הספר פותח דיון מעמיק בשאלות באשר לחינוך בהווה ובעתיד ומציע תיאוריות חינוכיות חדשניוות המבהירות את מקומם של התרגולים הללו בחינוך באלף השלישי. מיינדפולנס והמהפכה השקטה בחינוך עוסק בנו, בני האדם, כיחידים וכחברה, ובאופק ההתפתחות שמביאה מהפכה זו לפתחנו. - ‏מעטפת אחורית.

מיינדפולנס והמהפכה השקטה בחינוך

ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות

ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות

אדם רז

"בספר זה נחשפת תופעה שנודע לה משקל רב בעיצוב החברה והמדינה בישראל. אך היא הושכחה מהזיכרון ההיסטורי - ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות. ישראלים רבים - חיילים ואזרחים, יחידים וקבוצות - נטלו חלק בשוד המוני של הרכוש הרב שנותר בבתים. בתי עסק ומשקים חקלאיים שהושארו מאחור על-ידי בעליהם הערבים במהלך המלחמה. התיאור החי והמפורט של הביזה שלוחת הרסן, שפשטה בכל רחבי הארץ, מעורר שאלות מטרידות: מדוע השלטון המרכזי העלים עין מן השוד? מדוע ראש-הממשלה ושר הביטחון, דוד בן-גוריון, לא הטיל את מלוא כובד משקלו כדי לבלום את התופעה, למרות התראות ומחאות רבות מצד בעלי תפקידים בזרועות הצבא וברשויות אזרחיות, שהביעו חרדה מהשלכות הביזה על דמותה של החברה הישראלית? השתתפותו הנרחבת של הציבור היהודי בישראל בביזה מוצגת בספר לא רק ככתם מוסרי, אלא גם כגורם מכריע בהפיכת ציבור זה לבעל עניין אישי במדיניות אי-השבתם של הפליטים הפלסטינים. הספר מציע הסבר חברתי ופוליטי שלפיו תופעת הביזה מהווה מרכיב חשוב בהנצחת הסכסוך הישראלי-פלסטיני." -- מעטפת אחורית.

ביזת הרכוש הערבי במלחמת העצמאות

הכרעה : מי ניצח במלחמת יום הכיפורים?

הכרעה : מי ניצח במלחמת יום הכיפורים?

עמירם אזוב

"בספר הכרעה מלווה ההיסטוריון עמירם אזוב את צה"ל בימי הלחימה האחרונים של בחזית הדרום: בדיונות של המדבר האפריקאי, בסבך של החיץ החקלאי, ברחובות ובסמטאות של סואץ, בחמ"לים ובדיונים המדיניים. אזוב בוחן את דברי המדינאים, חוקר את התנהגות המצביאים ומגיע עד לחייל ההולך בראש הטור. החייל המסכן את נפשו רק שעות ספורות לפני שהמלחמה נגמרת." -- מעטפת אחורית.

הכרעה : מי ניצח במלחמת יום הכיפורים?

לעיניך בלבד : סודות, הדלפות וחשיפות

לעיניך בלבד : סודות, הדלפות וחשיפות

שמעון שיפר

"על קיר חדר העבודה של העיתונאי שמעון שיפר תלויות תמונותיו עם מנהיגי עולם. ראשי ממשלת ישראל, מבגין ועד נתניהו, נשיאים אמריקאים, מנהיגים ערבים ופוליטיקאים אירופאים בכירים - את כל אלה ראיין וסיקר ב-45 שנותיו ככתב וכפרשן מדיני ברשות השידור וב"ידיעות אחרונות". אבל מאחורי החשיפות המטלטלות והתחקירים שעליהם חתום שיפר עומדים דווקא אנשים אלמונים, שביקשו להישאר כאלה: מזכירת המנכ"ל, עוזרת השר, הדיפלומט הזוטר, איש המוסד. הם, המדליפים, פעלו ממניעים שונים, אבל כולם תרמו תרומה גדולה לחופש העיתונות ולדמוקרטיה הישראלית. פרשת "איראנגייט", המגעים הסודיים לחתימת הסכם אוסלו, תוכנית השלום של אובמה, המהלכים החשאיים שהובילו למלחמת לבנון הראשונה, הפגישה הסודית בין שגרירי ישראל וברית-המועצות בשלהי המלחמה הקרה, מסעותיהם הבזבזניים של בני הזוג נתניהו בעולם, הריאיון הראשון בכלא עם יונתן פולארד - זהו רק חלק קטן מההישגים העיתונאיים של שיפר במרוצת השנים. בספרו "לעיניך בלבד" חושף שיפר את הסיפורים שמאחורי הסיפורים הגדולים ומפנה זרקור אל אחד המקצועות המרתקים, החשובים והמשפיעים ביותר: העיתונות. כי גם היום, בעידן הרשתות החברתיות, דמוקרטיה אינה יכולה להתקיים ללא תקשורת חופשית - מודפסת, מקוונת או אלקטרונית." -- מעטפת אחורית.

לעיניך בלבד : סודות, הדלפות וחשיפות

עלי בן עמרם: מנהיג ומשורר : מעגלי תקשורת בקרב ההנהגה היהודית באגן הים התיכון במאה האחת עשרה

עלי בן עמרם: מנהיג ומשורר : מעגלי תקשורת בקרב ההנהגה היהודית באגן הים התיכון במאה האחת עשרה

אלינער ברקת, טובה בארי

"הקורא בספר זה ילמד לא רק על תולדותיה של יהדות מצרים במאה האחת עשרה לאור הגניזה, נושא בעל חשיבות בפני עצמו, אלא גם על מארג הקשרים בין הקהילות היהודיות שפעלו תחת שלטון האסלאם באותה עת בארץ-ישראל, בבבל ובספרד. עלי בן עמרם שירת במחצית השנייה של המאה האחת עשרה כראש הקהילה הארץ-ישראלית בפסטאט, ששכנה בקרבת קהיר – בירתה של הח'ליפות הפאטמית (769 – 1171). שני כלים של תקשורת עמדו לרשותו: איגרות שבאמצעותן היה בקשר עם ההנהגה היהודית בארצו ומחוצה לה, ושירים שחיבר לכבוד נמעניו – לרוב ממנהיגי הדור ומנכבדיו – ובהם התייחס לאירועים בחייהם. החיבור שלפנינו מתברך באיגוד כוחות של היסטוריונית ושל חוקרת שירה, ועל כן נפרש לפני הקורא דיון מעמיק ומשולב בשני הכלים החשובים שעלי בן עמרם השתמש בהם. לצד הדיון היסודי, המתבסס על תיעוד היסטורי, ימצא המעיין בחלק השני של הספר ההדרה מדוקדקת של האיגרות ושל השירים של עלי, שרובם נשתמרו בעצם כתיבת ידו." -- ‏מ‏המעטפת האחורית.

עלי בן עמרם: מנהיג ומשורר : מעגלי תקשורת בקרב ההנהגה היהודית באגן הים התיכון במאה האחת עשרה

אהבה בתענוגים : ארוס, אהבה וידע בפסיכואנליזה

אהבה בתענוגים : ארוס, אהבה וידע בפסיכואנליזה

רות גולן

אהבה בתענוגים הוא ספרה החמישי של רות גולן והוא מוקדש לשאלות הנוגעות באהבה. ספרים, מאמרים ושירים אינספור נכתבו ביחס לאהבה, ולכאורה מה עוד יש להוסיף על כך שלא יהיה מוכר או שחוק? אלא שלאורך שנות המחקר של המחברת התברר שלפסיכואנליזה, כמו לפילוסופיה או לקבלה, אין תיאוריה ברורה וממוקדת ביחס לאהבה, בניגוד למשל לתיאוריה על המיניות. במקומות רבים בספרות הפסיכואנליטית, החל מפרויד עד לאקאן, מתקיים לא אחת בלבול בין אהבה לארוס, בין תשוקה לדחף. פרויד התנצל על כך שהוא פולש לנחלתם של המשוררים וטען שהמדע צריך לפסוע בזהירות בשדה האהבה; ובכל זאת יש לפסיכואנליזה אחריות לחקור את האהבה, שכן המשוררים מראים רק עניין מועט במקורם של מצבים נפשיים. המסקנה העולה מפרקי הספר היא שאהבה אינה דבר אחד אלא מופעים רבים, שהרי המלים אינן מספיקות על מנת לתפוס ולתאר את מעמקי האהבה, אבל מנגד לא תיתכן אהבה ללא מלים שמדברות עליה ואותה.
השער הראשון של הספר סוקר בקצרה מקורות פילוסופיים וקבליים ביחס לאהבה בתענוגים. השער השני עוסק בשאלה הנוגעת לאהבה ובהתייחסות הפסיכואנליטית אליה, כמו למשל ההבדלים בין אהבה, דחף ותשוקה, אהבה והעברה, אהבה והזדהות וכו'. הפרק האחרון בשער זה מנתח סיפור קבלי לאור תובנות פסיכואנליטיות. השער השלישי מרחיב את הנושא, תוך שהוא מביא עדויות שונות על מיניות ואהבה, כולל מספר דוגמאות קליניות; הוא מסתיים במונולוג (המבוסס על מקרה) של בן המספר על אמו. -- אתר המו"ל.

אהבה בתענוגים : ארוס, אהבה וידע בפסיכואנליזה

טורפי עולמות : יצורים ארציים ויצורים חוץ-ארציים תחת האלימות האנושית

טורפי עולמות : יצורים ארציים ויצורים חוץ-ארציים תחת האלימות האנושית

אורן בן יוסף
 
במשך אלפי שנים מיקמו את עצמם בעולם בני האדם ביחס לשאר היצורים הלא-אנושיים החיים סביבם. מאוחר יותר, וככל שחקר החלל התפתח, הצטרפה לכך התהייה באשר למקומו של המין האנושי ביקום החומרי, במיוחד ביחס לצורות חיים מחוץ לכדור הארץ. עוד טרם למחקר הקסנולוגי – זה של חיים בעולמות אחרים – הספר טורפי עולמות דן בסוגיית המבט האנושי על החיים הפוטנציאליים הקיימים מחוץ לכדור הארץ, על משמעותם של חיים אלה ועל היחס האנושי המתבקש כלפיהם; כל זאת הן מתוך התייחסות למדע הבדיוני והן למתודה המדעית, ותחת צילה הכבד של האלימות האנושית, אלימות אשר אותה אנו כבר מכירים ביחס ליצורים שאינם אנושיים, כאן, בכדור הארץ.
החשש של בני האדם מפני מגע עם תרבויות טכנולוגיות מעולמות אחרים ניצב מול משאלת הלב שלהם שתרבות חיצונית וזרה כזו תצוץ יום אחד ותגאל סוף-סוף את בני המין האנושי מבעיותיהם הכלכליות, התרבותיות והחברתיות. בין שתי התייחסויות קיצון אלו, של פחד ותקווה, עומדות שתי שאלות נוספות, גם הן שזורות זו בזו: הראשונה דנה בגורלם של יצורים חוצנים שאינם מפותחים טכנולוגית, כאשר ביום מן הימים בני האדם יגלו אותם לראשונה. השאלה השנייה, המרחפת מעל הדיון כולו, נשאלת מתוך נקודת מבט שחורגת מהעולם שלנו גם אל עולמות אחרים: מיהו האדם – האם הוא יצור שנוכחותו מטיבה עם סובביו או שהוא אלים ביחס לכל מי שאינם בני מינו? האם האדם רואה לפניו אופק של תקווה או שמא מדובר במי שכבר התאהב בדיסטופיה, ומתוך ייאוש זה אינו מאמין בגאולה אפשרית עבורו ועבור יצורים לא-אנושיים, בעולם הזה ובעולמות אחרים? -- אתר המו"ל.

טורפי עולמות : יצורים ארציים ויצורים חוץ-ארציים תחת האלימות האנושית

האסלאם הוא הפתרון

האסלאם הוא הפתרון

עבדאללה נימר דרויש

האסלאם הוא הפתרון מאגד דרשות אשר נערכו ונדפסו בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20, תקופת השיא בפעילותו של עבדאללה נמר דרויש בראשות התנועה האסלאמית בישראל. שם הספר מעיד על חובו של דרויש לתנועת האם של האחים המוסלמים, אשר העמידה את הפתרון האסלאמי כנגד הפתרונות "המטריאליסטיים והמתירנים" של הכוחות העולמיים הגדולים של המאה ה-20: הקפיטליזם והקומוניזם. במוקדו נמצאת ההטפה לחזרה אל האסלאם (דעוה) שחרתו האחים המוסלמים על דגלם על שני היבטיה: השילוב בין הדת והפוליטיקה והארגון המעשי בעל האוריינטציה הביצועית.
האסלאם הוא הפתרון מצביע על הכיוונים החדשים שביקש דרויש להקנות לתנועתו במענה למצבו הייחודי של המיעוט הערבי בכלל ולהתקדמותה של ישראל על מסלול השלום עם הפלסטינים בפרט. פעם אחר פעם הוא מדגיש באגרות אלה את אופייה הפתוח של תנועתו וקורא לשיתוף פעולה בין כל הכוחות הפוליטיים במגזר הערבי. במקביל, ברוח זרם הוסטיה (דרך האמצע) המייצג את המחנה האסלאמיסטי המתון, הוא מצהיר שוב ושוב על מחויבותה של התנועה האסלאמית למשטר הדמוקרטי, לפעולה לא-אלימה ובהתאם לחוק, כמו גם לדיאלוג עם הרוב היהודי למען השגת שלום בר-קיימא בארץ. -- אתר המו"ל.

האסלאם הוא הפתרון

קיצור דברי הימים : החיבור ההיסטוריוגרפי העברי הראשון על יהודי רוסיה במאה התשע-עשרה

קיצור דברי הימים : החיבור ההיסטוריוגרפי העברי הראשון על יהודי רוסיה במאה התשע-עשרה

ההדיר והוסיף מבוא והערות: אסף ידידיה

החיבור שלפנינו "קיצור דברי הימים", העוסק בתולדות יהודי רוסיה במאה התשע-עשרה, מראשיתה ועד תחילת שנות השמונים, נמצא באוסף זנגר שבאוניברסיטת בר-אילן. מדובר בחיבור של עשרים עמודים שנשלח בשנת 1882 לרש"ר הירש בעילום שם, ומעולם לא פורסם. זה החיבור ההיסטוריוגרפי העברי הראשון על יהודי רוסיה בתקופה הנידונה. חלקו הראשון של החיבור סוקר כמה היבטים כלליים של חיי החברה, הכלכלה, המשפט, הצבא והפוליטיקה ברוסיה במחצית הראשונה של המאה התשע-עשרה. חלקו השני של החיבור סוקר את תולדותיה של יהדות רוסיה באותה תקופה. לחיבור נוספו הערות רבות שמבארות מושגים שונים ומעמידות את המאורעות הנידונים בו באור המחקר ההיסטורי העדכני. לחיבור הוקדם מבוא שעניינו בזמן כתיבת החיבור ובזהות מחברו, במטרת כתיבת החיבור, באופיו ובמקורותיו, ובהשוואה בינו לכתבים מאוחרים יותר של מחברו. -- כריכה אחורית.

קיצור דברי הימים : החיבור ההיסטוריוגרפי העברי הראשון על יהודי רוסיה במאה התשע-עשרה

יהודי לוב וסביבתם : אסופת מחקריו האתנו-היסטוריים של הרווי גולדברג

יהודי לוב וסביבתם : אסופת מחקריו האתנו-היסטוריים של הרווי גולדברג

עורכים: אורית אבוהב, יורם בילו והגר סלמון

באסופת מאמרים זו נכללים מאמרים מובחרים מכלל יצירתו המחקרית של הרווי גולדברג, ומרביתם מתפרסמים לראשונה בעברית.לאסופה ארבעה שערים, ובפתח כל אחד מהם מבוא מאת חוקר בעל שם בתחום. השער הראשון כולל ארבעה מאמרים העוסקים בתשתית הדמוגרפית והכלכלית של הקהילות היהודיות בצפון אפריקה. השער השני עוסק בהיבטים סמליים וטקסיים של הקשרים המורכבים בין הקהילות היהודיות לבין הקהילות המוסלמיות בצפון אפריקה. המאמרים בשער השלישי עוסקים בתמורות החברתיות והתרבותיות שעיצבו את חיי הקהילות היהודיות בצפון אפריקה בתקופה המודרנית. השער הרביעי עניינו המפגש הטעון שבין החוקר – הנתון לעיתים קרובות בסבך של תמורות והקשרים פוליטיים – לבין מושאי חקירתו.הספר מציע לקהל הרחב וליהודי קהילות צפון אפריקה ולצאצאיהם בפרט מבט רחב על התובנות המקוריות, נקודות המבט המגוונות ותחומי העניין העשירים המאפיינים את מחקרו של הרווי גולדברג על קהילות צפון אפריקה." -- מעטפת אחורית.

יהודי לוב וסביבתם : אסופת מחקריו האתנו-היסטוריים של הרווי גולדברג

סוריאליזם: מסך ובמה : אומנות בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים

סוריאליזם: מסך ובמה : אומנות בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים

חיים פינקלשטיין
 
ספר זה מציע התבוננות חדשה על העשייה האומנותית הסוריאליסטית בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים דרך מושגי המפתח "מסך" ו"במה". שנות העשרים עומדות בסימן המסך המשקף את מרכזיותו של הקולנוע הן כדימוי הן כנוכחות של ממש בחוויה הסוריאליסטית ומבטא את האופן שבו "חשיבת הקולנוע" — תולדת ההשפעה של חוויית הצפייה בסרטים עצמם — מחלחלת אל לב ליבן של האסתטיקה וההגות הסוריאליסטיות. ביצירתם של אומנים כמקס ארנסט, ז'ואן מירו ואנדרה מאסון משמש המסך מרכיב מרכזי בביטויים המטפורי של המציאות הפנימית של הנפש והתהליכים המתרחשים בה. מושג ה"מסך" מרכזי גם להגדרתה של היצירה הקולנועית "יצירה דמוית חלום", בהופעתה ביצירתם של מאן ריי, אנטונין ארטו, לואיס בוניואל וסלבדור דאלי.
אנדרה ברטון וסלבדור דאלי הם מקדמיה העיקריים של התפתחות שמציגה את עלייתה של הבמה למעמד מרכזי בשנות השלושים ואת המעבר מן החדירה למעמקי הנפש אל הפעולה החברתית והפוליטית על במת המציאות. התפתחות זו מתבטאת ומזוהה ב"ציורי חלום", והיא שולטת ביצירתם של אומנים כמאגריט, טאנגי, ורבים אחרים. ביטוי מלא לתפיסת ה"במה" ניתן בתחומי הצילום והאובייקט הסוריאליסטי ובעיצובם של חללי תערוכות כמיצבים גדולים, כמו שהדבר משתקף בתערוכות הסוריאליסטיות הגדולות משנות השלושים ועד שנות החמישים. -- אתר המו"ל.

סוריאליזם: מסך ובמה : אומנות בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים

ירושלים : מראה מקום

ירושלים : מראה מקום

תמיר יעקובוביץ

הספר פורש את תולדות ירושלים מראשיתה ועד התקופה המוסלמית הקדומה. בספר ייחשפו קורותיה וסודותיה של העיר, ובאמצעותם ייפתח בפני הקוראים צוהר לעולמם של אנשי ירושלים: השליטים, המבקרים שבאו בשעריה וקבוצות האוכלוסין הרבות שחיו בה לאורך הדורות. הספר מתאר את תולדות ירושלים ואת מראה העיר, תוך הצגת תמונה מחקרית עדכנית ומדויקת, עם דגש מיוחד על אתרי העיר והשרידים שנותרו בה.הספר מותאם לתוכנית הלימודים של משרד החינוך בלימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה. -- אתר המו"ל.​​

ירושלים : מראה מקום

מגילת פירנצה

מגילת פירנצה

​מוזיאון ישראל, יד יצחק בן צבי

"פרסום זה, על שני כרכיו, הוא בגדר חשיפה עולמית ראשונה של מ​גילת פירנצה. הכרך הראשון נותן בידי הקוראים את המגילה בשלמותה, והכרך השני הוא המחקר אודותיה."-- מתוך פתח דבר.

מגילת פירנצה

על היצירתיות : בעקבות ניטשה ואדורנו

על היצירתיות : בעקבות ניטשה ואדורנו

איתן מכטר

"ספרו החדש של איתן מכטר עוסק בהיבטים תיאורטיים-עיוניים של היצירתיות באמצעות קריאה בהגות מודרנית. המעשה החינוכי המכוון לטיפוח יצירתיות מחייב בירור עיוני בטרם ינסח קווי פעולה מעשיים - העיון הפילוסופי משמש מקור לבניית תבניות פדגוגיות. יש להתכונן למפנה פרדיגמטי בחינוך ליצירתיות הכולל מעבר מלימוד טכניקה - ליצירה ; משכפול ונרמול - לטיפוח מקוריות ולהקניית יכולת ביטוי. שינוי זה דורש בסיס פילוסופי חדש. ביחסו של האדם לעצמו ולעולם מצוי שורש מעשה היצירה, וכמוהו גילוי עצמי מתחדש. כדי לפתח יוצר פורה ומקורי יש צורך בעיצוב אישיות החותרת ומשתוקקת לביטוי אישי ולמימוש עצמי. המאה ה-21 מחייבת הגדרה חדשה של המעשה החינוכי." -- מעטפת אחורית.

על היצירתיות : בעקבות ניטשה ואדורנו

זבולון המר : ביוגרפיה פוליטית

זבולון המר : ביוגרפיה פוליטית

אהרון קמפינסקי

זבולון המר ז"ל (1998-1936) היה ממנהיגיה הבולטים של המפלגה הדתית־לאומית (המפד"ל), והספר שלפנינו מבקש לפצח את דרכו הפוליטית. החל משנת 1969 הוא כיהן כחבר כנסת, ולאחר מכן שימש בתפקידי שר הסעד, שר הדתות, שר החינוך וסגן ראש הממשלה. כברת דרך ארוכה עשה המר, מהיותו פעיל במשמרת הצעירה של המפד"ל בראשית שנות השישים ועד לעמדת המנהיגות אליה הגיע בגיל צעיר יחסית. המר הוביל את אחת המהפכות הדרמטיות במפלגה פוליטית בישראל כמנהיג סיעת הצעירים, שהצליחה לאחר שנים רבות להחליף את ההנהגה הוותיקה. סיפורו של זבולון המר אינו רק סיפורו של האיש, הוא סיפורו של דור: דור הנהגה של התנועה הדתית־לאומית שהתמרד בדור שמעליו, אך מצא עצמו , אחרי שני עשורים , באותה נקודת הנהגה שהייתה לפניו. דור שביקש לשנות סדרי עולם, אך נאלץ בסופו של דבר להסתפק בשימור האינטרסים של הציונות הדתית, במציאות של מאבקי כוח פוליטיים המאיימים לכרסמם. דור שניסה לשאת את דגל ארץ ישראל השלמה, אך התמתן בדעותיו כאשר המציאות המדינית אפשרה פריצת דרך מדינית. דור שביקש לחזק תפיסות דתיות תורניות, אך לימים התברר כליברלי אף יותר מאבותיו. דור שביקש לחתור להנהגה כללית, אך בסופו של דבר נאלץ להסתפק במפלגה מגזרית. -- אתר המו"ל.

זבולון המר : ביוגרפיה פוליטית

רש"י והפולמוס היהודי-הנוצרי

רש"י והפולמוס היהודי-הנוצרי

אברהם גרוסמן

רש״י ראה לפניו שלוש שליחויות קדושות, ולהן הקדיש את מפעלו הספרותי המגוון: פרשנות המקרא והתלמוד, חיזוק הקהילה היהודית, פולמוס עם הנצרות. בעוד ששתי השליחויות הראשונות זכו לעיסוק נרחב בספרות המחקר, השליחות השלישית נדונה באופן חלקי בלבד. "רש״י והפולמוס היהודי־הנוצרי" בא למלא חלל זה. החיבור נכתב בפרספקטיבה היסטורית רחבה הכוללת את פועלו של רש״י בתחומים רבים ומגוונים, הקשורים במישרין או בעקיפין בפולמוס היהודי־הנוצרי שצבר תנופה גדולה בימיו. הכנסייה הנוצרית במאה השלוש־עשרה ראתה ברש״י את אויבה העיקרי בטענה שהוא פגע בקדושי הנצרות ובמאמציה להעביר יהודים על דתם. רש״י מתגלה בחיבור זה כמי שנטל על עצמו אחריות כבדה לגורלם של גולי ישראל בימיו ובמיוחד באירופה, וכאדם תקיף ונמרץ בניגוד לתדמיתו המקובלת. רבים מדברי הפולמוס של רש״י נמחקו בידי הצנזורה הנוצרית, מחיקות המשתקפות בדפוסי הפירוש. מנגד, דברי הפולמוס של רש״י נשתמרו בכתבי־יד, שבהם נעשה שימוש נרחב בספר. -- אתר המו"ל.

רש"י והפולמוס היהודי-הנוצרי

ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה

ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה

עורך: דב שוורץ

ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו. בקובץ זה, מחקרים על מייסד "המזרחי", הרב יצחק יעקב ריינס, על הרב אברהם יצחק הכהן קוק ועל התגובות הרבניות לתוכנית ההתנתקות. -- אתר המו"ל.

ציונות דתית: היסטוריה, רעיון, חברה

הרמטכ״לים : ראשי המטה הכללי של צה"ל בשנים 1963-1948

הרמטכ״לים : ראשי המטה הכללי של צה"ל בשנים 1963-1948

 גיא אביעד

ספר הרמטכ"לים הוא כרך ראשון מתוך סדרה האמורה לספר את סיפורם של ראשי המטה הכללי של צה"ל. הרמטכ"ל, מתוקף תפקידו כמפקד הצבא, נחשב לאחד האישים המרכזיים בצמרת הביטחונית של המדינה, והשפעתו על עיצוב דמותה ממגוון היבטים רבה. למרות זאת, הספרות המתארת את פועלם של הרמטכ"לים לוקה בחלקה בחסר. סדרה זו נועדה לגשר על פערי המידע הקיימים, לתת לכלל הרמטכ"לים את מקומם הראוי בהיסטוריה של מדינת ישראל ולחשוף בפני קהל הקוראים את תרומתם הניכרת לביטחון, לכלכלה ולחברה. הספר הנוכחי עוסק בששת הרמטכ"לים הראשונים שפיקדו על צה"ל בשנים 1963-1948 ועיצבו רבים מדפוסי פעולתו שכוחם יפה גם כיום. חייו של כל אחד מהם מתוארים בפירוט תוך מעבר דרך תחנות חייהם המרכזיות ותוך שימת הדגש על עשייתם הצבאית, הן בהיבטים של פיקוד ולחימה והן בהיבטים של בניין הכוח הצבאי. בנוסף, לא נפקד מקומה של עשייתם באזרחות לאחר שחרורם משירות קבע בצה"ל וניתן ביטוי גם לתרומתם הפחות ידועה לבניינה של המדינה בתחומי המחקר, התעשייה והתשתית. -- אתר המו"ל‏.‏

הרמטכ״לים : ראשי המטה הכללי של צה"ל בשנים 1963-1948

אלימות מצד המדינה : גרמניה הנאצית בשנים 1938-1941

אלימות מצד המדינה : גרמניה הנאצית בשנים 1938-1941

עמנואל מרקס
 
ספרו החדש של עמנואל מרקס מנתח אלימות מצד המדינה בראי שלוש שנים גדושות אירועים בהיסטוריה של גרמניה הנאצית – פרעות ליל הבדולח, הכיבוש של פולין והפלישה לרוסיה הסובייטית. אירועים אלה היו חלק מהפרויקט הנאצי להפוך את מזרח אירופה למושבה גרמנית, לרוקן אזורים נרחבים מתושביהם ולהושיב במקומם מתיישבים ממוצא גרמני. לאחר הפלישה הגרמנית לפולין, בספטמבר 1939, נרצחו מאות אלפי אזרחים פולנים, יהודים וקתולים. לאחר הפלישה לרוסיה הסובייטית, ביוני 1941, התרחבו הרציחות ההמוניות של שבויי מלחמה ואזרחים. אך כבר כחודשיים לאחר הפלישה, באוגוסט 1941, התברר למנהיגים הנאצים שאין בכוחם לנצח במלחמה; או-אז הם הציגו את השמדת היהודים כמטרת המלחמה, כחלק מפינוי השטח למתיישבים וכניצחון פורתא, ואילו יישוב השטח נדחה לימי שלום.
מחבר מסתמך על בחינה חוזרת של הספרות ההיסטורית והסוציולוגית ביחס למלחמת העולם השנייה והשואה, וכמו כן על עיתונות בת הזמן ועדויות של שורדים. הוא מצא שהגייסות הנאציים השתמשו ללא הרף באלימות קיצונית, לצורך ושלא לצורך. הנאצים ראו באלימות את מקור הכוח, ובכך היו דומים למדינות אחרות, אלא שהם השתמשו באלימות בצורה מסיבית יותר. מתברר שעצם קיומם של צבאות וארגונים חמושים אחרים גורם לכך: כל מדינה מקיימת ארגונים חמושים כדי לשמור על גבולותיה ועל הסדר הציבורי; ארגונים אלה דרוכים תמיד לפעולה, אך במשך תקופות ארוכות הם חסרי תעסוקה. הנהגת המדינה עומדת בפני הפיתוי המתמיד להטיל על הכוחות המזוינים משימות מגוונות. הכוחות מבצעים את המשימות באמצעים העומדים לרשותם, ובראשם אלימות. המשטר הנאצי הגיע לידי כך שהפעיל אלימות רצחנית נגד היהודים ושאר האזרחים במידה שווה כמעט. וזאת לדעת, כל מדינה עלולה בתנאים מסוימים להידרדר למצב כזה. -- אתר המו"ל.

אלימות מצד המדינה : גרמניה הנאצית בשנים 1938-1941

דאעש וחזון המדינה האסלאמית

דאעש וחזון המדינה האסלאמית

עוזי רבי, מיכאל ברק

בשנים הראשונות שלאחר האביב הערבי הצמיחה המציאות המזרח-תיכונית שדות הפקר שסיפקו מרחב אופרטיבי ורעיוני לתנועות הג'יהאד הסלפי. הארגון הבולט בהקשר זה היה דאע"ש (המדינה האסלאמית) שהתבסס במערב עיראק, בלע טריטוריה מקבילה בסוריה המתמוטטת והיה לתמונת ראי שאוצרת בתוכה ומבטאת בפעולתה את חולייו של המזרח התיכון המשתנה. ספרם החדש של עוזי רבי ומיכאל ברק מגולל את סיפורה של ישות פוליטית שאפתנית ועזת פנים שקראה תיגר על המוסר האנושי וערערה את האמונה בכוחו של הרציונל האנושי; ישות זו הצליחה להלך קסם על המוני צעירים ומתנדבים במזרח התיכון בפרט ובעולם בכלל, ובאופן הזה סחפה אותם למחוזות כאוטיים שהשיתו על המזרח התיכון הרס וחורבן והפיצו את בשורת הטרור לעולם כולו. ספר זה אוחז במיתרי החזון והמציאות; הוא דן בהיבטים הרעיוניים והמעשיים של מדינת דאע"ש ומספק הסבר כולל לדרך הקמתה, לגוון המשיחי שהוצמד למפעלה ולדרך שבה להט דתי, חישובים אפוקליפטיים של חזרת האימפריה האסלאמית לגדולתה ונבואות יום הדין חברו יחד כדי ליצור ארגון רצחני ומאיים. --כריכה אחורית.

דאעש וחזון המדינה האסלאמית

המסתערב : אהרן חיים כהן בחייו ובמותו

המסתערב : אהרן חיים כהן בחייו ובמותו

שולמית אמיר וחני בירן

"אהרן חיים כהן היה הרבה יותר ממסתערב, וסיפור חייו המיוחד המובא בספר הזה רחב ומקיף הרבה מעבר לסיפורם של ניצני המודיעין ביישוב ובמדינה. הוא היה בן היישוב הישן הספרדי, שילדותו עברה עליו בתנאים הקשים של ירושלים במלחמת העולם הראשונה, ואחריה התחבר לעולים החלוצים ואימץ את דרכם. הוא הפגין קור רוח ואומץ במאורעות 1929, והיה לא רק המסתערב הראשון במאורעות ואחריהם, אלא שירות מודיעין של איש אחד שעסק בשנות השלושים של המאה שעברה כמעט בכל תחומי המודיעין שהיו ידועים אז בארץ: התרעה, הסתערבות, הפעלת רכזים ומודיעים, ציתות לטלפונים ואף דיפלומטיה חשאית. אהרן חיים כהן היה איש שלמד בעצמו ובנה את עצמו, אך נותר אאוטסיידר בממסד היישובי. ממשיכיו דאגו להקטין את פועלו ולהשכיח את דמותו, וכך הצטיירו הם עצמם כאבות המודיעין הישראלי. למזלו של כהן, את ההיסטוריה כותבים בסופו של דבר אלה שחקרו אותה ולא אלה שעשו אותה או דימו לעשותה, ומקומו בה נשמר – אם לא בחייו אז לפחות אחרי מותו." -- פרופ’ (אמריטוס) יואב גלבר.

המסתערב : אהרן חיים כהן בחייו ובמותו

זה מה שהיה : אוטוביוגרפיה

זה מה שהיה : אוטוביוגרפיה

עמוס חורב

'"מלא פצועים, ערבים עליי, אני מפוֹצץ", הודיע יורם טרבס לקשרית שלי. אחר כך אסף את הפצועים, ופוצץ. השיירה נסוגה לחולדה. הופיע קצין בריטי וליד המשוריין המפוצץ, כשהגוויות שלנו סביב וערבים מתבוננים בנו, התפתחה שיחה באנגלית. "אתה לא רואה שהעסק אבוד?" אמר לי. "המצב קשה אבל לא אבוד", עניתי לו. "אתם עוד תקראו לנו לשוב", אמר והסתלק. בלילה אספנו את 22 החללים, ולמחרת קברנו אותם בבית הקברות של חולדה והמשכנו." (מתוך הספר, עמ' 69). בספרו האוטוביוגרפי חושף עמוס חורב את היומיום של לוחמי ומפקדי הפלמ"ח - את הכישלונות, את ההצלחות, ובעיקר את המוטיבציה להילחם עד כלות גם כשהתוצאות לא היו מובטחות וכשהסיכויים היו נמוכים. ממלחמת העצמאות נמשך סיפור חייו של עמוס אל צה"ל בשנותיו הראשונות, כאשר כקצין חימוש ראשי - כמעט יש מאין - הוא מוביל את בניית עוצמתם של כוחות היבשה. ממגרשי גרוטאות וממחסני עודפים ממלחמת העולם השנייה נרכשים טנקים, תותחים, זחל"מים ועוד אמצעי לחימה, ובתי מלאכה הופכים למפעלים משוכללים המפתחים, משדרגים ומייצרים אותם עבור צה"ל. בשלוש המלחמות: מלחמת סיני, ששת הימים ומלחמת יום כיפור, היה זה בסיס הכוח היבשתי של מדינת ישראל. -- מהמעטפת האחורית.

זה מה שהיה : אוטוביוגרפיה

עת חדשה : יהודים באירופה במאה השמונה עשרה 1750-ֵ1800

עת חדשה : יהודים באירופה במאה השמונה עשרה 1750-ֵ1800

שמואל פיינר 

המאה השמונה עשרה, הפותחת את העידן המודרני של היהודים, מסחררת בדמויותיה ובאירועיה. תקופה זו, שעמדה בסימן התעצמות האוטונומיה של הפרט, התאפיינה בסתירות ובניגודים. מן הצד האחד נרקמו חזונות מרהיבים על עולם מתוקן ומואר של תבונה והומניזם, ומן הצד האחר צבעו חשדנות ושמרנות את המציאות בצבעים קודרים. תנועות של התחדשות דתית, דוגמת השבתאות והחסידות, פרצו לעולם, וקריאות לנאורות ולהרחבת גבולות הידע ערערו מוסכמות רבות. עת חדשה: יהודים באירופה במאה השמונה עשרה, 1700—1750 בא לשרטט את מלוא פניה של התקופה. כרך זה, ראשון מבין שניים, מקיף את מחציתה הראשונה של המאה השמונה עשרה באמצעות תיאור כרונולוגי של אירועים וסיפורי חיים. מתוך האזנה רגישה לקולות המחאה ולשאיפות לתיקון עולם ולהשגת אושר ליחיד ולכלל, מציג הספר עת חדשה את הביוגרפיה המפותלת של מאה שנים מנקודת מבטם של יהודי אירופה. עת חדשה עוקב אחר סיפוריהם של מנהיגים ורבנים, מקובלים ומשכילים, משרתות, קבצנים והרפתקנים. יומנה של גליקל בת לייב, חייו האינטימיים של הרב יעקב עמדן, רדיפתו של רמח"ל, פרשת "היהודי זיס", מחשבי קץ ועולים לארץ ישראל, עלילות הדם בפולין וגירוש יהודי פראג – כל אלה נארגים ביד אמן ויוצרים את סיפורה של תקופה. -- אתר המו"ל.

עת חדשה : יהודים באירופה במאה השמונה עשרה 1750-ֵ1800

The people on the beach : journeys to freedom after the holocaust

The people on the beach : journeys to freedom after the holocaust

Rosie Whitehouse

One summer’s night in 1946, over 1,000 European Jews waited silently on an Italian beach to board a secret ship. They had survived Auschwitz, hidden and fought in forests and endured death marches—now they were taking on the Royal Navy, running the British blockade of Palestine. From Eastern Europe to Israel via Germany and Italy, Rosie Whitehouse follows in the footsteps of those secret passengers, uncovering their extraordinary stories—some told for the first time. Who were those people on the beach? Where and what had they come from, and how had they survived? Why, after being liberated, did so many Jews still feel unsafe in Europe? How do we—and don’t we—remember the Holocaust today? This remarkable, important book digs deep and travels far in search of answers. -- Publisher's website.

The people on the beach : journeys to freedom after the holocaust

On violence and on violence against women

On violence and on violence against women

Jacqueline Rose
 
Why has violence, and especially violence against women, become so much more prominent and visible across the world? To explore this question, Jacqueline Rose tracks the multiple forms of today’s violence – historic and intimate, public and private – as they spread throughout our social fabric, offering a new, provocative account of violence in our time. From trans rights and #MeToo to the sexual harassment of migrant women, from the trial of Oscar Pistorius to domestic violence in lockdown, from the writing of Roxanne Gay to Hisham Mitar and Han Kang, she casts her net wide. What obscene pleasure in violence do so many male leaders of the Western world unleash in their supporters? Is violence always gendered and if so, always in the same way? What is required of the human mind when it grants itself permission to do violence? On Violence and On Violence Against Women is a timely and urgent agitation against injustice, a challenge to radical feminism and a meaningful call to action. -- Publisher's website.

On violence and on violence against women

On Juneteenth

On Juneteenth

Annette Gordon-Reed 

"It is staggering that there is no date commemorating the end of slavery in the United States." - Annette Gordon-Reed. The essential, sweeping story of Juneteenth's integral importance to American history, as told by a Pulitzer Prize-winning historian and Texas native. Interweaving American history, dramatic family chronicle, and searing episodes of memoir, Annette Gordon-Reed, the descendant of enslaved people brought to Texas in the 1850s, recounts the origins of Juneteenth and explores the legacies of the holiday that remain with us. From the earliest presence of black people in Texas-in the 1500s, well before enslaved Africans arrived in Jamestown-to the day in Galveston on June 19, 1865, when General Gordon Granger announced the end of slavery, Gordon-Reed's insightful and inspiring essays present the saga of a "frontier" peopled by Native Americans, Anglos, Tejanos, and Blacks that became a slaveholder's republic. Reworking the "Alamo" framework, Gordon-Reed shows that the slave-and race-based economy not only defined this fractious era of Texas independence, but precipitated the Mexican-American War and the resulting Civil War. A commemoration of Juneteenth and the fraught legacies of slavery that still persist, On Juneteenth is stark reminder that the fight for equality is ongoing -- Provided by publisher.

On Juneteenth

שמאניזם וחקר הספרות

שמאניזם וחקר הספרות

רחל אלבק-גדרון 

הספר שמאניזם וחקר הספרות מציע תפיסה חדשה להבנת תפקידו של חוקר הספרות במרחב החי של קהילייה. הוא מפנה קשב רדיקלי אל עבודתו של חוקר הספרות בעודו מתבונן בעבודתה של הספרות עצמה, בהתבוננותה בעבודת החיים של קהילייתה. התבוננות מסדר שלישי זה מבקשת לבחון מהו שעושה חקר הספרות ומה הוא מחולל - כתחום לעצמו, כשהוא ער ונתון בהתכוונות קיצונית ובפיענוח אמפתי הן כלפי האמנות הכתובה והן כלפי הקהילייה שלו עצמו. בשנים-עשר הפרקים של הספר נעשית עבודת קשב כזאת מול האמנות הכתובה של כמה ממחברי הספרות העברית הקאנוניים החל במפנה המאה העשרים: אורי ניסן גנסין, מיכה יוסף ברדיצ'בסקי, שמעון הלקין, א''ב יהושע, אהרן אפלפלד, רונית מטלון, אורלי קסטל בלום, דליה רביקוביץ ואנה הרמן, ככותבי סיפורים, כמשוררים, כשליחי ציבור ומשקפיו, כמרפאיו, כמטלטליו וכמכונניו. תוך תהליכי אמפתיה מוחלטת, פיענוח מרושת, השאלת-ה"אני" והשאלת חיי החשיבה והחישה שלו, נעשה המבקר עצמו מכונן-קהילות וסיפורן. -- אתר המו"ל.

שמאניזם וחקר הספרות

מסעות פילוסופיים במרחבי החיים

מסעות פילוסופיים במרחבי החיים

אלי אילון 

משברי חיים מציעים לאדם החווה אותם הזדמנות לצאת למסע פילוסופי שאינו מנותק מחיי היומיום. הליווי הפילוסופי שבספר הזה מסייע לאדם להגדיר את שאלות היסוד שלו ותומך בו בתהליך פיתוח יצירתי, אוטונומי, ביקורתי ואותנטי של תפיסת עולם מתחדשת. מטרתו לאפשר לאדם ליישם רעיונות מן ההגות האנושית ולעזור לו להפוך את חייו למשמעותיים יותר.אלי אילון מזמין את הקוראים לצאת למסעות, המבוססים על ניסיונו כמלווה פילוסופי ליזמים, למנהלים, לאנשי חינוך ולאחרים בצומתי החיים. פרקי הספר כתובים כדיאלוג ומוקדשים בין השאר להתבגרות, להורות ואהבה, לחזרה בשאלה, לגיל הפרישה, ליזמות ולניהול. כולם מדגימים את האפשרות לשילוב בין מחשבה, חקירה, יצירה ומימוש שהמסע הפילוסופי מזמן. בנספח מופיעים תרגילים שהמחבר פיתח במשך השנים. -- אתר המו"ל.

מסעות פילוסופיים במרחבי החיים

בני הארץ והמזרח : יהודים וערבים בתקופת המנדט הבריטי

בני הארץ והמזרח : יהודים וערבים בתקופת המנדט הבריטי

אביגיל יעקבסון ומשה נאור 

בני הארץ והמזרח: יהודים וערבים בתקופת המנדט הבריטי עוסק ביחסים שבין יהודי ארץ-ישראל לערביי פלסטין בתקופת המנדט הבריטי תוך התמקדות ביהודי ספרד והמזרח. הספר בוחן את קיומה של תפיסה עצמית בקרב יהודי ספרד והמזרח, שהדגישה את ייעודם ההיסטורי ואת תפקידם המתווך מן הבחינה התרבותית, הפוליטית והחברתית, כמי שביקשו לגשר בין תרבות יהודית לערבית, בין לאומיות יהודית לערבית ובין זהות יהודית לערבית. בחינת יחסים אלה מן הפרספקטיבה של יהודי ספרד והמזרח מאירה באור חדש את ההיסטוריה וההיסטוריוגרפיה של הציונות, היישוב והקונפליקט היהודי-ערבי. נקודת מבט זו, המציבה את ההיסטוריה המקומית בהקשר של המרחב המזרח-תיכוני והמחברת בין היסטוריה יהודית וציונית להיסטוריה ערבית ופלסטינית, נותנת מקום מרכזי לנרטיב ולקולות שהושתקו הן בתקופת היישוב והן בהיסטוריוגרפיה הציונית. דרך קולות אלה נחשפים בד בבד דפוסים של קִרבה, דו-קיום ושיתוף פעולה בין יהודים לערבים, שאיפה להשתלבות במרחב השמי, תפיסה שונה של הציונות וההתיישבות בארץ, וכן יחסי קונפליקט מתהווים. בבסיס דפוסים אלה, שנבחנו בזירות של מפגש ועימות ועל רקע חציית גבולות של זהות, עומדות הדומוּת והקִרבה התרבותית, האתנית והלשונית של יהודים וערבים, בני הארץ והמזרח. -- אתר המו"ל.

בני הארץ והמזרח : יהודים וערבים בתקופת המנדט הבריטי

הסיכון : שומר הראש שלנו על השקעות, תשואות ומה שביניהן

הסיכון : שומר הראש שלנו על השקעות, תשואות ומה שביניהן

ד"ר גדעון בן נון 
 
מה עלינו לדעת כדי לנהל את חסכונותינו לטווח הארוך? כיצד להשקיע אותם באופן יעיל בשוקי ההון התנודתיים וחסרי הוודאות? מהם הסיכונים הכרוכים בכך וממה הם נובעים? האם יש תשואה ללא סיכון? האם סיכון הוא רק עניין רעיוני? איך להבין את הסיכון כדי שבאמת ישמור עלינו בדרכנו להשגת התשואה?עולם ניירות הערך וההשקעות האלטרנטיביות, ניהול כספים בשוק ההון ומחוצה לו, עלויות ודמי ניהול, ריבית ותשואה, צמצום החשיפה לסיכונים השונים, כללי התנהגות בדמות ‘עשה’, כמו גם ‘אל תעשה’, לאיזו הצעה כדאי לסרב ומה עלינו לבדוק כדי לשמור ולנהל את כספינו בתבונה?הספר יסייע למנהלים מתחום הכספים ובכלל, למנהלי השקעות וליועצי השקעות, לחברים ולחברות בוועדות השקעה, לסטודנטים במקצועות השונים ועוד.יותר מכל, הספר מיועד לציבור הרחב, לאנשים שאינם מהתחום המקצועי של עולם ההשקעות. הוא מיועד לכל מי שמעוניין לקחת אחריות על עתידו הפיננסי, או בקיצור, לכל אחת ואחד מאיתנו -- כריכה אחורית.

הסיכון : שומר הראש שלנו על השקעות, תשואות ומה שביניהן

המגפה כבר כאן : שלוש מסות לא גמורות על מגפת הקורונה

המגפה כבר כאן : שלוש מסות לא גמורות על מגפת הקורונה

רון ישועה 

המגפה כבר כאן : שלוש מסות לא גמורות על מגפת הקורונהמחבר: רון ישועהשנת ההוצאה: 2020מילות מפתח: ישראל; מצבי חירום; בריאות הציבור; קורונה (מחלה) -- היבטים חברתיים; קורונה (מחלה) - היבטים פוליטיים; ניהול משברים; Israel; מדינת ישראל; מצבי חרום; תברואה; סניטציה”האם אין מצב חירום זה מחייב את הסמכות הריבונית הנאבקת בנגיף לא ידוע להמציא פוליטיקה חדשה︖ פוליטיקה שאינה נשענת על אינטרסים אישיים ועל שחיתות פוליטית︖אלא פוליטיקה המנסחת מחדש את חוקי היסוד של הטוב המשותף ושל נחלת הכלל︖האם המרחב החדש שנוצר כעת אינו מחייב את הפוליטיקאים להמציא כללי התנהגות חדשים הפועלים בתוך המרחב, ותוך כדי כך משנים אותו ללא הכר︖אך לא רק שינוי המרחב עולה עתה על הפרק, אלא גם שאלת ההתמצאות במרחב זה הופכת להיות סוגיה פוליטית לא פחות חשובה.”
מגפת הקורונה שפרצה בינואר 2020 השנה אינה סיפור רפואי בלבד. אלא ואולי בעיקר סיפור של שינוי התודעה של כולנו על המרחב שבו אנחנו חיים. בשלושת המסות המוצעות בספר זה אני מבקש לעקוב אחר השינויים בתודעה שחלים בתודעה של האזרח הדמוקרט מצד אחד ומנגד של השלטון לגבי המרחב המשתנה אל מול נגד עיננו בתקופת מגפת הקורונה. ספר זה מבקש לתפוס את מגפת הקורונה בראש ובראשונה כדרמה של המרחב- הביתי, הציבורי, והגלובלי. -- אתר המו"ל.

המגפה כבר כאן : שלוש מסות לא גמורות על מגפת הקורונה

את זה לא תשמעו בתקשורת : ‏פ‏יגועי 11 בספטמבר — מדוע הגרסה הרשמית לא נכונה?

את זה לא תשמעו בתקשורת : ‏פ‏יגועי 11 בספטמבר — מדוע הגרסה הרשמית לא נכונה?

דרור איסר 

את זה לא תשמעו בתקשורת הוא ספר היסטוריה משנה תודעה הבוחן באופן ביקורתי את הגרסה הרשמית לפיגועי 11 בספטמבר ומתבסס על שורה ארוכה של עדויות, מסמכים ומומחים בתחומם. השורה התחתונה בספר זה היא חד-משמעית – הגרסה הרשמית לפיגועי 11 בספטמבר לא נכונה. התקשורת ניסתה – והצליחה להסתיר זאת מכם, אך לא לעולם חוסן. לאחר 19 שנים הגיע הזמן לחשוף מה באמת קרה באותו היום ששינה את פני ההיסטוריה. -- אתר המו"ל.

את זה לא תשמעו בתקשורת : ‏פ‏יגועי 11 בספטמבר — מדוע הגרסה הרשמית לא נכונה?

יוסקה רבינוביץ - עדות

יוסקה רבינוביץ - עדות

ברוך כנרי 

יוסקה רבינוביץ' איש הקיבוץ המאוחד, חבר נען, מהמקורבים ביותר ליצחק טבנקין, היה עד נוכח במאורעות רבים וחשובים בתולדות הקיבוץ המאוחד, ההסתדרות והארץ. מבעד לעיניו חדות הראייה, בזיכרונו המופלג ובחדות הניתוח שלו באים לביטוי חדש וצבעוני מאורעות תקופה אפית בחיי הגולה המזרח אירופית בטרם השמדה ובמאבקים על דרכי בניין הארץ והקיבוץ. במכתביו האישיים, המובאים כאן לראשונה בדפוס, מצטיירת דמותו המורכבת של יוסקה על אהבותיו, לבטיו ומחשבותיו - החל משנת עלייתו לארץ כנער צעיר ועד הגיעו לשיבה טובה, בקיבוצו נען -- מן המעטפת האחורית.

יוסקה רבינוביץ - עדות

ספר המספיק לעובדי השם, הוא כתאב כפאיה אלעאבדין

ספר המספיק לעובדי השם, הוא כתאב כפאיה אלעאבדין

אברהם בן הרמב"ם 

ר' אברהם בן הרמב"ם (הראב"ם; 1237-1186 ) שנולד בפוסטאט־קאהירה שבמצרים, היה בעל אישיות מגוונת ובלתי שגרתית: מצד אחד היה ממשיך נאמן של תורת אביו ואף פרסם מספר חיבורים להגנה על השקפותיו; מאידך, הוא תיקן תקנות אחדות חשובות הסוטות מהשקפות אביו, וחיבר חיבורים המעידים על חוסר הסתפקות בתורתו. ספרו החשוב, שנכתב בערבית אך באותיות עבריות,  הוא ספר המספיק לעובדי השם (כתאב כפאיה אלעאבדין), ובו הוא בנה מערכת פילוסופית־הלכתית מקורית וכמעט בלתי תלויה בהשקפות אביו. תיקוניו פורשו על־ידי מתנגדיו כרצון להכניס רפורמה ('בדעה')  ביהדות, והם כלולים בספר זה היוצא לאור על־פי כתב־יד יחיד, המכיל לבד מתרגום כתב־היד גם מבואות היסטוריים הלכתיים־לשוניים, וכן ציון מקורות יהודיים ואסלאמיים.--אתר המו''ל.

ספר המספיק לעובדי השם, הוא כתאב כפאיה אלעאבדין

נשות המסגד : למידה חתרנית של ידע דתי

נשות המסגד : למידה חתרנית של ידע דתי

אפנאן מסארוה סרור 

נשות המסגד פורס בפני הקורא את סיפוריהן של נשים מוסלמיות פלסטיניות המנצלות את מסגד הכפר על מנת לרכוש ידע העוסק בחיי היומיום שלהן כאמהות וכנשים, בין השאר עצמיות וזוגיות, גוף ומיניות. המחברת מציגה בפנינו את הדרך המרתקת שבה נעו המורות (השיח'ות) שהנחו את השיעורים בין עולמות ידע כמעט מנוגדים וסותרים: ידע דתי-מסורתי אסלאמי אל מול ידע מודרני-מערבי השאוב מעולם הפסיכולוגיה הפופולרית ומתפיסות "העידן החדש". ספר זה מצביע על האופן שבו השתמשו הנשים בידע מחוץ לזירה הלימודית לטובת פעולה ועשייה חברתית שהתמקדה, בין השאר, בהקמת עמותת נשים. כך תבעו לעצמן הנשים זכות לפעול בזירה הציבורית של הכפר ולקדם את מעמדן.
ספרה החשוב של אפנאן מסארוה סרור מעיד על יכולתן של נשים החיות בהקשר שמרני-פטריארכלי לעקוף את המערכת הפטריארכלית בלי לאיים או לערער עליה, כלומר לנצל את הסמכות הגברית בכפר כדי לקבל גיבוי ולגיטימציה. הצלחת הנשים להקים את העמותה מסמנת את יכולתן לתבוע שותפות מלאה ושוויונית יותר בבניית החברה האזרחית ההולכת ומתהווה בכפר, כמו גם את יכולתן להיות סוכנות אקטיביות ומבשרות שינוי. ספר זה מצטרף אל גוף הידע הקיים במחקר העוסק בצורות ואופני האייג'נסי של נשים מוסלמיות; הוא טוען שיש לראות במסרי השיח'ות - המייעצות לנשים איך להיראות פסיביות מול הגברים-בעלים, לצד שיתוף פעולה מושכל ומכוון עמם - אסטרטגיות התנגדות חתרניות. אסטרטגיות אלה פתחו בפני הנשים מרחב לפעולה אוטונומית ועצמאית: הן אפשרו להן לפלס לעצמן מקום בזירה הציבורית של הכפר. -- כריכה אחורית.

נשות המסגד : למידה חתרנית של ידע דתי

נוסעות סמויות : קולן של נשים ישראליות ברילוקיישן

נוסעות סמויות : קולן של נשים ישראליות ברילוקיישן

אורטל סלובודין 

"יום אחד בעלי התקשר אלי מארצות הברית. הוא סיפר שהתקבל לעבודה מבוקשת, ואז שאל: 'אז עושים רילוקיישן?'. באותו חורף ההתקררות שלי פגעה לי במיתרי הקול ולא ממש יכולתי לדבר. התלבטתי קשות ביחס למעבר לחו"ל אבל לא היה זמן והייתי צרודה. אז איכשהו, הסכמתי". בדומה לאיילת, אשר באופן סמלי נאלמה בדיוק ברגע שבו נדרשה להביע את דעתה על הצעת הרילוקיישן, נשים רבות לכודות בין הרצון לתמוך בצרכים וברצונות של בני משפחתן לבין הרצון לשמר את היציבות בחייהן. ספר זה מביא אל קדמת הבמה את קולן של נשים אשר עברו למדינה זרה כדי לתמוך בקריירה של בני זוגן. נשים אלו נדרשו לעזוב את כל מה שחיב אותן למקום שבו חיו, לנטוע את חייהן במקום זר ולשמש עוגן איתן אשר סביבו מתארגנת המשפחה. למרות זאת, קולן נותר לרוב בשולי השיח המשפחתי והחברתי. בהתבסס על ראיונות עם נשים ישראליות ברחבי העולם ועל סקירה מקיפה של המחקר בתחום, ספרה של אורטל סלובודין משרטט את הכוחות הפועלים בהחלטה לנסוע, את האבדן הכרוך בעזיבה ובחזרה, את תהליכי ההסתגלות של נשים ואת התמורות ביחסים עם ילדיהן ובני זוגן. בניסיון לצייר את הרילוקיישן כתופעה מודרנית והיסטורית בו-זמנית, התהליכים המתוארים בספר מוסברים על ידי מגוון תיאוריות חברתיות, מגדריות ופסיכואנליטיות. תופעת הרילוקיישן מפוענת בספר בתוך ההקשר התרבותי הייחודי לחברה הישראלית; היא כוללת התייחסות לתפיסת הגלות, המשפחה המורחבת וקצב החיים בישראל. הספר, הכתוב בשפה בהירה וקולחת, מיועד לכל אדם המתעניין במעבר בין תרבויות, בפרט לזוגות אשר עשויים למצוא בו בסיס לדיון בהחלטה על רילוקיישן ובתוצאותיה. -- כריכה אחורית.

נוסעות סמויות : קולן של נשים ישראליות ברילוקיישן

מעגל החיים : בסרטים של אקירה קורוסאווה ותיאו אנגלופולוס

מעגל החיים : בסרטים של אקירה קורוסאווה ותיאו אנגלופולוס

רות נצר 

בסרטיהם של אקירה קורוסאווה ותיאו אנגלופולוס, מענקי הקולנוע במאה ה-20, משתקף עולם מיתי מרתק שמכיל שפע של ארכיטיפים, סמלים ומיתוסים של מעגל החיים. הניתוח המשווה של היצירות נסמך על הבנת הנפש לפי פסיכולוגית המעמקים של יונג, והוא מתמקד במוטיבים של המסע, החיפוש והשיבה הנצחית. ספר זה (שלישי שכתבה רות נצר על קולנוע בהוצאת רסלינג) מתבונן בשמונה פרקי חלומות של הסרט "חלומות" של קורוסאווה, ובמכלול סרטיו של אנגלופולוס. "חלומות" של קורוסאווה מתאר את מסע האינדיווידואציה מילדות עד זקנה ; הוא מתעד את הדילמות השונות של האדם, המפגשים והמאבקים עם הלא-מודע והחוויות המשמעותיות. המוטיבים בחלומות הם: כורח הפרידה מהאם, האבל על הפרידה מהאלים ומהטבע, מאבק בעוצמות כוחות הטבע ובריחה לדמיון, מאבק ברגשות אשמה ובפוסט-טראומה של קרב, מאבק בהצפה של העולם היצירתי וסכנת השיגעון, מפגש עם ההיבריס הטכנולוגי והקרינה האטומית, הסבל של ההרס האקולוגי ושיבה אל עבר כפרי פשוט ומפגש מפויס על המוות.
סרטי המסע של אנגלופולוס עוסקים בחיפוש הנואש להשיב דבר-מה שהיה ואבד והוא בשורש נשמתנו. הרקע האישי לחיפוש הוא אחר האב שנעלם, מדובר גם בחיפוש אחר האישה והאהבה, כמו גם אחר המימוש היצירתי והעצמי האמיתי. באמצעות אודיסאוס ומיתוסים של יוון הקדומה משיב אנגלופולוס את היווני הפגוע ממלחמות המאה ה-20 אל שורש נשמתו במקורותיו ההיסטוריים, המיתיים והתרבותיים. --כריכה אחורית.

מעגל החיים : בסרטים של אקירה קורוסאווה ותיאו אנגלופולוס

מסך של שכחה : על היעדר חוויית השואה של יהודי המזרח במדיה ובאומנות בישראל

מסך של שכחה : על היעדר חוויית השואה של יהודי המזרח במדיה ובאומנות בישראל

איבון קוזלובסקי-גולן 

מלחמת העולם השנייה התחוללה גם באפריקה, למעשה בצפונה – בלוב, תוניסיה ואלג'יריה. אלא שחווית המלחמה של קהילות היהודים שחיו באזורים אלו כמעט לא באה לידי ביטוי בתקשורת ובאמנות הישראלית, שכן לפיהם מעשי הגבורה של המחתרת היהודית באלג'יריה, הגלייתם למחנות כפייה וריכוז לקראת העברתם לאירופה, החיים בברגן בלזן ומערכת היחסים עם הגרמנים, כל אלה נדמה שמעולם לא התרחשו. כתוצאה מחשיפה מועטה זו נעלמה האפשרות של המלחמה להתבסס בתודעה הציבורית בישראל ולהנחיל הבנה היסטורית מלאה של התקופה ושל חוויות העבר אצל יהודי צפון-אפריקה. ובכן, מה היו הגורמים והסיבות לכך? האמנם הסיבה נעוצה במוסדות הציוניים בלבד שדחו את הנרטיב הצפון-אפריקאי לשולי השיח על השואה בשל מספרם הקטן של הקורבנות ביחס לאסון העצום של יהדות אירופה? או שהיו אלו גם נציגי העדות שישבו בממשלות ובכנסת ישראל ולא עשו רבות למען זיכרון קהילותיהם? או שמא היו אלו האינטלקטואלים המזרחים שנטשו את זיכרון עברם הקרוב? ספר זה מנתח את מכלול הסיבות – לצד בדיקת הסרטים ותוכניות הטלוויזיה שנעשו במהלך השנים בישראל – על מנת להתחקות ולהבין כיצד הפכה חווית המלחמה של יהדות צפון-אפריקה למסך של שכחה. -- כריכה אחורית.

מסך של שכחה : על היעדר חוויית השואה של יהודי המזרח במדיה ובאומנות בישראל

מגע המוות : על הקרבה עצמית באסלאם המודרני

מגע המוות : על הקרבה עצמית באסלאם המודרני

מאיר חטינה 

המחקר על התחייה האסלאמית המודרנית מתמקד לרוב בתפיסת הג'האד או במחלוקות בין רדיקלים ליריביהם בסוגיות תיאולוגיות ופוליטיות. אולם המחקר כמעט אינו נותן את הדעת על רעיון מרכזי – עקרון ההקרבה והמוות. החיבורים המעטים שנדרשו לרעיון זה דנו באופן ספציפי בפיגועי התאבדות שהחלו רק בשלהי המאה ה-20 והציתו את דמיונם של רבים במערב, וכתוצאה מכך השרישו בתודעתם את הדימוי של האסלאם כתרבות שוחרת מוות. חוקרים שונים השקיעו מאמץ ניכר בשרטוט פרופיל אישי של המפגעים, בניסיון לחשוף את מניעיהם. מקצתם הדגישו את יצר ההרס העצמי כמניע; אחרים הבליטו את השכר שמבטיח האסלאם למקריבים את עצמם על מזבח אמונותיו, כמו נעורי נצח או הנאה ללא גבול מעלמות גן העדן. אולם התופעה לא נדונה בהקשר היסטורי רחב, על מגוון היבטיה האידיאולוגיים, הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים.
ספרו של מאיר חטינה פורש פרספקטיבה רחבת יריעה ביחס למות קדושים בשיח של האסלאם בן-זמננו – הן בסונה והן בשיעה. הספר מציע ניתוח עתיר תובנות של רעיון ההקרבה, תוך כדי השוואה למעמדו ביהדות, בנצרות ובתרבויות אחרות. הספר מתמקד בארבעה היבטים מרכזיים של רעיון ההקרבה: חשיבותם של אמונה או אידיאל והנכונות למות למענם, לצד עיגונם בהקשר ההיסטורי והתרבותי שבו הם מתעצבים ונידונים. תפקידן של רשתות חברתיות במתן תמריצים מוסריים ופסיכולוגיים למעשי הקרבה; הפונקציות שממלא המרטיר כמטיף וכפדגוג, כמי שמאתגר את מנגנוני הכוח של האויב וזוקף את קומתם של הנדכאים; ולבסוף, הזיקה בין אתוס, זיכרון היסטורי ופוליטיקה, באופן כזה שמציב את רעיון ההקרבה כמרכיב מפתח במאבק על זהות, ייצוג וכוח. --כריכה אחורית.

מגע המוות : על הקרבה עצמית באסלאם המודרני

לפרק את המיתוס : התנגדות לדימויי ונוס כמודל של יופי נשי באמנות פמיניסטית

לפרק את המיתוס : התנגדות לדימויי ונוס כמודל של יופי נשי באמנות פמיניסטית

דליה בכר 

הדימוי של אפרודיטה/ונוס שימש תמיד קנה מידה ליופי הנשי, החל מתרבות יוון ורומא, דרך יצירות פיסול וציור לאורך תולדות האמנות וכלה באמנות ובפרסום כיום. דימוי זה כונן גוף אידיאלי בלתי אפשרי, רחוק מהגוף הריאלי, והוא בעל השלכות רבות עד היום על תפיסת הגוף הנשי בכל תחומי החיים; הוא גורם לנשים להתאים את גופן למודל הקלאסי על ידי דיאטה וניתוחים פלסטיים, הוא גורם לאנורקסיה ולבעיות פסיכולוגיות שנובעות מדימוי עצמי. ספר זה מציג מבחר יצירות אמנות פמיניסטיות החותרות תחת תפיסת היופי הנשי המבוססת על המודל של אפרודיטה/ונוס, תוך כדי שימוש באסטרטגיות שונות של התנגדות – גלויות או מוסוות. על ידי ניכוס דמותה של ונוס (עומדת, שרועה או כורעת) ערערו האמניות הפמיניסטיות על האיקוניוּת של הדימוי, התנגדו למודל יופי אחד והציעו ריבוי של מושגי היופי. --כריכה אחורית.

לפרק את המיתוס : התנגדות לדימויי ונוס כמודל של יופי נשי באמנות פמיניסטית

להרבות טוב בעולם : בודהיזם, מדיטציה, פסיכותרפיה

להרבות טוב בעולם : בודהיזם, מדיטציה, פסיכותרפיה

אסתר פלד 

ספרה הסוחף ומלא העוצמה של אסתר פלד – אשר ערוך כרצף של מונחי יסוד של החשיבה הבודהיסטית – נולד מתוך סדרה של הרצאות לקהל הרחב שעסקו בהשוואה בין החשיבה הבודהיסטית לחשיבה הפסיכואנליטית. הוא מבקש להביא בשפה פשוטה רעיונות אשר לעתים קרובות אינם פשוטים כלל ועיקר. הוא מכוון לענות על הצורך של אלה המבקשים להבין, בתוך העולם החילוני החומרני שבו אנו חיים, את משמעות הקיום האנושי מתוך פרספקטיבה בודהיסטית. בעשורים האחרונים מגלה העולם המערבי עניין רב בתורה הבודהיסטית. יש הרואים בתורתו של הבודהא סוג חדש של פסיכותרפיה. אולם הבודהיזם הוא תפיסת חיים שלמה ולכידה הכוללת בתוכה הנחות יסוד מוסריות ברורות ועיקרן עוסק באחריותו המלאה של האדם לגורלו. הפסיכותרפיה, שנולדה מתוך התרבות החילונית-מדעית, הנה זהירה הרבה יותר בביטוי עמדות מוסריות מובהקות; ויתרה מזאת, היא ממוקדת בסובייקט ומטפחת את הסובייקטיביות. לכך יתרונות רבים, אולם לצדם מעמיקה הבדידות, כמו גם זאת שהקושי (בתרבות המערבית) לחיות חיים המושתתים על ערכים של אהבה, קרבה ואמון הולך וגובר. ספר זה עוסק בחיבורם של שני עולמות – בודהיזם ופסיכותרפיה. הוא עורך השוואה בין התהליך ההתפתחותי המתרחש בחדר הטיפולים המודרני ובין התהליך המתהווה במנזר או על הכרית במדיטציה. הספר מתקדם בהדרגה מן הפשוט אל המורכב שבחשיבה הבודהיסטית, תוך כדי המחשת הרעיונות התיאורטיים באמצעות דוגמאות מעולם התוכן הטיפולי, דוגמאות המשקפות דילמות שבהן מתחבט האדם המערבי. בעיקרו מדובר בספר העוסק באפשרות האנושית לחיות מתוך ראייה צלולה, תוך כדי מימוש הרעיון שהבודהיזם, בדומה ליהדות, רואה כמשמעות העמוקה ביותר של היות אדם – להרבות טוב בעולם. --אתר המו''ל.

להרבות טוב בעולם : בודהיזם, מדיטציה, פסיכותרפיה

לברוא יש מאין : תיאולוגיה חינוכית ביקורתית במשנתו של רבי נחמן מברסלב

לברוא יש מאין : תיאולוגיה חינוכית ביקורתית במשנתו של רבי נחמן מברסלב

פינחס לוזון 

השאלה הנשאלת בספר זה היא מהי משנתו החינוכית של רבי נחמן מברסלב? הנחיצות של שאלה זו לשיח החינוכי העדכני מתבררת כגבוהה ביותר, זאת לאור העיסוק הגובר והולך במשנתו של רבי נחמן, הן ברובד העממי והן ברובד האקדמי-פילוסופי. בספרו לברוא יש מאין: תיאולוגיה חינוכית ביקורתית במשנתו של רבי נחמן מברסלב מבקש פינחס לוזון לעסוק בשאלה זו. בפתח המחקר טוען לוזון שהגותו של רבי נחמן נבדלת ממערכי הגות שמוצאן בחשיבה היוונית-הגותית ייחודית אשר מיישמת מזיגה דקדקנית מאוזנת של תיאולוגיה וביקורת. על מנת לאפיין מזיגה זו עושה לוזון שימוש במונח "תיאולוגיה ביקורתית" - מונח חדשני שאותו טובע לאחרונה ד"ר יצחק בנימיני, ושבו הוא עושה שימוש יחד עם ד"ר יותם חותם - כמנסרה המסייעת בהבהרת מערכת היחסים בין תיאולוגיה וביקורת.
ברוח הפתיחות שאותה מאפשר בנימיני בהתייחסותו למתח בין תיאולוגיה וביקורת, מציע כאן לוזון המשגה מחודשת של ה"תיאולוגיה הביקורתית". במהלך עוקב מוצגת "התיאולוגיה הביקורתית" ככלי פרשני שבאמצעותו ניתן לפרוך קושיות מרכזיות בהגותו של רבי נחמן, ובכך להציג אותה כמשנה חינוכית עקיבה הכוללת יסודות תיאולוגיים, חינוכיים וביקורתיים. כחלק ממהלך אישוש הטענה מתדיין לוזון עם מהלכים פרשניים עדכניים ביחס להגותו של רבי נחמן, תוך כדי הצבעה על הקשיים העולים מהניסיון לקרוא את כתביו ככאלה הנשענים בלעדית על מחשבה אקזיסטנציאליסטית-מסטית. - כריכה אחורית.

לברוא יש מאין : תיאולוגיה חינוכית ביקורתית במשנתו של רבי נחמן מברסלב

קיימות ישראלית : חידוש האחריות לטוב המשותף

קיימות ישראלית : חידוש האחריות לטוב המשותף

עורך: אריה ונגר 

מושג הקיימות (Sustainability) הוא במקורו מושג מתחום איכות הסביבה. במובן זה הוא מתייחס לקיומן, לתפקודן ולחיוניותן לאורך זמן של המערכות האקולוגיות תומכות החיים בכדור הארץ: אוויר לנשימה, מים לשתייה ומזון, מערכות המסלקות את תוצרי הלוואי והזיהום של המערכות הכלכליות שלנו ומווסתות את התנאים הדרושים לחיים, כגון תנאי האקלים. ואולם בני האדם אינם מתקיימים קיום פיזי בלבד. יש להם גם קיום חברתי, רוחני ותרבותי במארג של מעגלי שייכות ובמסגרות חברתיות ופוליטיות שבהם הם גם מחפשים שגשוג, אושר ומשמעות.במסה המרכזית בספר זה דן ד"ר אריה ונגר, מדען בתחום איכות הסביבה ואיש חינוך, במושג הקיימות המורחב שהוא מכנה "קיימות רב-ממדית". לטענתו פרט לעיסוק (החשוב) בסביבה הפיזית והביולוגית קיימוּת צריכה לעסוק גם בתפקודן המיטבי והצודק של מערכות החברה והכלכלה. לפיכך הקיימות הרב-ממדית עוסקת ביחסים ההדדיים בין בני האדם ובין סביבתם ובין בני האדם לבין עצמם, ומחייבת דיון ערכי עמוק על הטוב המשותף, על החיים הטובים והנכונים, על צדק ועל אחריות.
דיון משותף מסוג זה, לטענת ונגר, צריך להתקיים בשדה החברתי, הפוליטי והדמוקרטי שלנו. וכיוון שבדיון כזה עולים היבטים אוניברסליים כמו גם היבטים פרטיקולריים מהתרבות היהודית והציונית, הוא מציע ליצור גרסת קיימות ישראלית שתשמש מסד לתיקון החברה הישראלית. -- אתר המו"ל.

קיימות ישראלית : חידוש האחריות לטוב המשותף

לשון שנייה באוכלוסיות שונות בישראל : הערכה, התערבות וקידום לשוני

לשון שנייה באוכלוסיות שונות בישראל : הערכה, התערבות וקידום לשוני

איריס אלפי-שבתאי 

ספר חדשני זה עוסק בלשון שנייה בישראל. עיקר עניינו הוא לשון שנייה-זרה הנלמדת באופן פורמלי בהקשר הבית ספרי, אך נסקרים בו גם היבטים של לשון שנייה של מהגרים והיבטים של לשון ראשונה. לאורך כל הספר מודגשת חשיבותו של מורה השפה כחוקר ומפורטות מגוון המיומנויות הנדרשות ממנו לצורך הוראה יעילה ואיכותית, כגון ידע נרחב, תושייה, גמישות מחשבתית ויכולת לפתור בעיות בזמן אמת. פרקי הספר ממחישים הוראה לשונית ארוכת טווח וייעודית לאוכלוסיית התלמידים ; הוראה המציבה אותם במרכז תהליך הלימוד ולא ממקמת את תוכנית הלימוד כמקובל בראש סדר העדיפויות. שערו הראשון מציג היבטים תאורטיים של לשון שנייה, ושערו השני - היבטים מעשיים, שבמרכזם שיטה פסיכולינגוויסטית-חינוכית להערכה ולקידום לשון שנייה הנלמדת בהקשר פורמלי. שיטה זו רואה בהערכה הניתנת לתלמידים אמצעי ללמידה ולקידומה, ולא כלי המסכם אותה. הספר מבהיר את השימוש ב"פיגום" כדרך הוראה ומציג חשיבה יצירתית (מ"חוץ לקופסה") מצד המורה לטובת קידום מרבי של תלמידיו. ספרה של אלפי-שבתאי מיועד לאנשי חינוך, למורי שפה לעתיד, למורים בפועל, למורי מורים ולחוקרי שפה ושיח. הקריאה בו חושפת שיטה מדויקת ומוכחת אמפירית, שבאמצעותה יוכלו מורי השפה לאמץ דרך אחרת להוראה אופטימלית.

לשון שנייה באוכלוסיות שונות בישראל : הערכה, התערבות וקידום לשוני

מהתפוח של אדם לתפוח של ניוטון : מושגים בקבלה וחוכמת החסידות דרך עדשת הפיזיקה המודרנית

מהתפוח של אדם לתפוח של ניוטון : מושגים בקבלה וחוכמת החסידות דרך עדשת הפיזיקה המודרנית

שמריהו קידר 

רעיונות בקבלה ובחוכמת החסידות דרך נקודת המבט של הפיזיקה המודרנית. השאלה הנצחית של העולם שלנו נענית על ידי הקבלה, הפיזיקה המודרנית והדמיון המדהים ביניהם. במהלך שנות ה-20 של המאה ה-20 העולם השתנה לנצח ברגע שפיתחו תיאוריה פיזיקאית חדשה – תיאוריית הקוואנטים. עד עצם היום הזה תיאוריה זו מאפשרת לנו לנבא את ההתנהגות של עצמים פיזיקליים ולהסביר תופעות טבעיות רבות. כעבור כמה עשורים יצא ד”ר שמריהו קידר יצא למסע למידה לעומק של נושא הפיזיקה וגילה הקבלה מרהיבה בין התיאוריות שלמד לעקרונות הקבלה והחסידות. עקרונות כמו היווצרות העולם מכלום, האיחוד שניתן למצוא בטבע, התפתחותו של המין האנושי והכוח שיש באינטליגנציה האנושית – כולם מיוצגים בספר זה דרך נקודת המבט של הפיזיקה הקוואנטית ודרך הקבלה.-- אתר כותר.

מהתפוח של אדם לתפוח של ניוטון : מושגים בקבלה וחוכמת החסידות דרך עדשת הפיזיקה המודרנית

חוכמת העיר : איך להבין נדל"ן

חוכמת העיר : איך להבין נדל"ן

חוה ארליך 

איך מקדמים היתרי בנייה? מי מחליט איפה יבנו? האם ניתן בכלל להשפיע על עיצוב המרחב הציבורי? איך ייראו הערים שלנו בעתיד? אם שאלות אלה מעניינות אתכם, הספר הזה נכתב בשבילכם.חוכמת העיר מסביר את התמונה הגדולה של מרכיבי העיר והתכנון העירוני ואת “מאחורי הקלעים” של הנעשה במוסדות התכנון. הספר פורש יריעה רחבה בתמציתיות ובשפה מובנת לכול: מתיאוריות תכנון המשמשות מתכננים בעבודתם, דרך סוגיות של צפיפות ועירוניות וכלה בתהליכים בוועדות המקבלות החלטות בתוכניות ובהיתרי בנייה. הספר יעמיק את הידע וההבנה של מי שמתעניין בתחום הנדל”ן או עוסק בתחום זה, החל בתושבים המעוניינים להשפיע על התכנון בסמוך לביתם ועד לאנשי מקצוע. . -- אתר המו"ל.

חוכמת העיר : איך להבין נדל"ן

המרחב השלישי : מרכז ופריפריה בספרות ישראלית

המרחב השלישי : מרכז ופריפריה בספרות ישראלית

דפנה לוין 

ניתוח ספרות בכלים מרחביים הוא אתר בלתי נדלה להבנת המורכבות החברתית העומדת בבסיס הייצוגים התרבותיים. מטרתו של ספר זה לשרטט את המרחב המופיע כרקע, להפוך אותו לרטורי ולחשוף באמצעותו רכיבים שהטקסטים הספרותיים מבקשים להדחיק. הדיון בכלים מתחום חקר המרחב הנו פורה במיוחד בהקשר של הספרות הישראלית, שכן ספרות זו נכתבת במסגרת השיח הציוני שמאבק מרחבי מתמיד מתחולל בו. אולם הדיון פורה לא רק כשהספרות שותפה לפרויקט של רכישת הבעלות על הטריטוריה, אלא גם כשהיא מתנערת כביכול מהטריטוריה ומתרכזת באינדיבידואל, במרכז או במערב, תוך כדי הדחקה והשתקה של המרחב ה"אחר", או תוך כדי יצירת רב-תרבותיות ופוליפוניה אתנית מדומה. או-אז מתגלה המרחב המדומיין כתמונת ראי ליחסי כוח בין מרכז לפריפריה.
"... הייצוגים המרחביים הספרותיים מאפשרים לבחון כיצד מתעצבות תרבויות מוכפפות תוך כדי הפנמה של ערכי התרבות ההגמונית, תהליך המלווה ביצירת מרחב (פיזי ולשוני) היברידי שלישי שבו מובנת זהותם תוך כדי "זיהום הדדי", על פי מונחיו של הומי באבא. יחסי הגומלין בין המרכז והפריפריה יופיעו בספר זה כאתר דינמי הנמתח מעבר לדיכוטומיות הבינאריות, תוך כדי ניתוח לא צפוי של שלוש יצירות ישראליות: "חמסין וציפורים משוגעות" מאת גבריאלה אביגור-רותם, "שום גמדים לא יבואו" מאת שרה שילה, ו"ככה אני מדברת עם הרוח" מאת סמי ברדוגו." --כריכה אחורית.

המרחב השלישי : מרכז ופריפריה בספרות ישראלית

בין הצבר לחמנית : זהות נשית וזהות לאומית בכתיבתן של היוצרות הפלסטיניות פדוא טוקאן וסחר ח'ליפה

בין הצבר לחמנית : זהות נשית וזהות לאומית בכתיבתן של היוצרות הפלסטיניות פדוא טוקאן וסחר ח'ליפה

שרון שטרית ששון 

"המשוררת פדוא טוקאן והסופרת סחר ח'ליפה הן שתי כותבות פלסטיניות פוריות וחשובות שכתיבתן הפכה לסמל של מאבק פמיניסטי ולאומי. ספר זה עוסק בכתיבה האוטוביוגרפית של השתיים אשר ממחישות בכתיבתן את הזיקה בין המאבק הלאומי-חברתי למאבק הנשי. שתיהן מתארות את מאבקה של האישה להגשמה עצמית ואת הדרך למימוש הזהות האישית על רקע החברה הפלסטינית בתקופה של זעזוע. במרכזו של הספר דיון ספרותי-תיאורטי לצד ניתוח תמטי ופואטי של מגוון מיצירותיהן של טוקאן וח'ליפה."(כריכה אחורית).

בין הצבר לחמנית : זהות נשית וזהות לאומית בכתיבתן של היוצרות הפלסטיניות פדוא טוקאן וסחר ח'ליפה

בין היצר ליוצר : נרטיבים של הומואים דתיים

בין היצר ליוצר : נרטיבים של הומואים דתיים

איל זק 

"ספרו של איל זק פותח צוהר לעולמם הנסתר של גברים דתיים ונשואים הנמשכים לבני מינם. באמצעות קולותיהם המגוונים מציג הספר את המורכבות הרבה בחייהם המאופיינים במתח מתמיד בין אמונתם הדתית לנטייתם החד-מינית. ניסיונותיהם להתמודד עם מתח זה, אשר עולים על רקע תחושות של אשמה ובושה, מובילים את חלקם אל עבר פיוס והשלמה עם חייהם. בהקשר זה מופיעים גם כתבי הקודש בפרשנות מרוככת וסובלנית יותר ביחס לנטייה החד-מינית.ספר ייחודי זה, המאפשר הצצה לעולמם של ההומואים הדתיים הנשואים, חיוני לכל המבקש לעצב את דרכו במתח שבין א-לוהים ואדם. מבין דפיו של הספר עולים כאב גדול, אמונה עמוקה, חיפוש דרך, רגישות אנושית, מוסריות, לצד שלל תנועות נפשיות המאפשרות להיכנס בזהירות וברגישות לפתח שנפתח בפני הקורא אל העולם המורכב של ההומואים הדתיים והנשואים. יש בי תקווה גדולה שספר זה יהיה נדבך נוסף בבירור סוגיית המתח בין הזהויות השונות לקראת מציאת דרך לחיים עם מורכבות זו." -- הרב יובל שרלו.

בין היצר ליוצר : נרטיבים של הומואים דתיים

הצלה כמחאה ומרי : בתי ילדים יהודיים בבודפשט 1945-1944

הצלה כמחאה ומרי : בתי ילדים יהודיים בבודפשט 1945-1944

יצחק קשתי 

עניינו של ספר זה הוא הצלה. כלומר חילוץ מסכנה, בעיקר של ילדים ונוער יהודים. המועד - השנה האחרונה של מלחמת העולם השנייה, מאביב 1944 עד אביב 1945. המקום, בודפשט. במועד זה רבים מיהודי אירופה הושמדו זה מכבר במחנות המוות השונים, ביניהם אושוויץ-בירקנאו. למחנה זה שולחו גם יהודי הונגריה, למעט תושביה היהודים של בודפשט - לאחר פלישת הגרמנים להונגריה במרץ 1944. החל ב-15 במאי ועד ה-7 ביולי הובלו לאושוויץ-בירקנאו 440,000 נפש. רובן הושמדו תוך פרק זמן קצר.
היוזמה הציונית להקים בתי ילדים בבודפשט בחסות הצלב האדום הבינלאומי הייתה יוצאת דופן. בודפשט נשלטה על ידי צבא הרייך, לרבות האס.אס., ובכלל זה יחידה בפיקודו של אייכמן. שותפיהם היו כנופיות צלב החץ ההונגריות האולטרה-פשיסטיות. על אף הסכנות ואבידות בנפש, חברי תנועות הנוער החלוציות נחלצו להציל ילדים ובני נוער, לאסוף תינוקות, ולרוב גם את אמהותיהם, לבתי הילדים. חילוץ 6,000 ילדים וכ-2,000 מבוגרים יהודים בבודפשט מהסכנות שארבו להם היה גם בבחינת מחאה ומרי בשררה ההונגרית-גרמנית. פעולה חתרנית זו סיכלה רבות מה'תקנות' הרות הגורל של הממשל, כמו גם את ה'כללים' הרצחניים של משמרות צלב החץ. מתן מחסה לילדים יהודים בבודפשט - בעוד האמהות עושות את דרכן לאוסטריה לשמש כפועלות כפייה של הרייך השלישי - הוא פרק מוצנע אבל רב-תושייה של הצלת יהודים על ידי יהודים.--כריכה אחורית.

הצלה כמחאה ומרי : בתי ילדים יהודיים בבודפשט 1945-1944

הפרעות אישיות בספרות הישראלית

הפרעות אישיות בספרות הישראלית

שגית בלומרוזן-סלע 

בכל פרק בספר מתוארת הדינמיקה הנפשית של הגיבור לאור מאפייני הפרעות האישיות שבספרות הקלינית, ובכלל זה כתבי תיאורטיקנים פסיכואנליטיים שונים (כמו פרברן, מסטרסון, קוהוט, בולאס ואחרים). בהמשך כל פרק מתואר כיצד הפריזמה של הפרעת האישיות של הגיבור שופכת אור על היבטים רבים נוספים ביצירה, כמו דמויות אחרות (בעלות קשרי דמיון או ניגוד לדמות הראשית), תמות, מוטיבים, סמלים והיבטים רעיוניים, מבניים וסגנוניים. כך מתגלה שלצירים הפסיכולוגיים שבבסיס הפרעות האישיות תפקיד מרכזי במישמוע היצירות. המתעניינים בפסיכולוגיה יוכלו למצוא בספר תיאורים מפורטים ומעמיקים של הפרעות האישיות, על מאפייניהן (דפוסי יחסים, רגשות, דימוי עצמי, הגנות ועוד), הרקע להיווצרותן, מהלכן במרוצת החיים ורמזים לפתרונן. חובבי הספרות יוכלו למצוא ניתוחים מעמיקים של היצירות דרך מנסרת הפרעות האישיות המאירה היבטים רבים ומגוונים ביצירות, אשר רבים מהם לא הובנו היטב ללא המפתחות שמנסרה זו מספקת.
למעלה מ-10מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות אישיות שונות, ואף על פי כן מאפייניהן והדינמיקה הפסיכולוגית שבבסיסן לרוב אינם מוכרים כמעט. ספר זה מאפשר היכרות עם הדינמיקה של כל אחת מהפרעות האישיות באמצעות 10 דמויות ראשיות בספרות הישראלית - ביצירות "זבובים" מאת אהרן מגד, "הדבר היה ככה" מאת מאיר שלו, "דולי סיטי" מאת אורלי קסטל-בלום, "האישה הגדולה מן החלומות" מאת יהושע קנז, "חפץ" מאת חנוך לוין ו"חיוך הגדי" ו"מישהו לרוץ איתו" מאת דויד גרוסמן - המתאימות ל-10 הפרעות האישיות העיקריות המוכרות כיום בעולם המערבי. המחברים משרטטים את הפרעות האישיות השונות בחדירה פסיכולוגית עמוקה, המתאימה להפליא לתיאוריהן בספרות הקלינית, ויתרה מזאת הם מספקים תיאורים, תובנות וסמלים ספרותיים מרתקים אשר מעשירים את הבנתנו את הפרעות האישיות. -- כריכה אחורית​.

הפרעות אישיות בספרות הישראלית

סיפור שמתחיל בגבות של ערבי : תרגום בדיאלוג עם אליאס ח'ורי

סיפור שמתחיל בגבות של ערבי : תרגום בדיאלוג עם אליאס ח'ורי

יהודה‏ שנהב-שהרבני 

״כאשר קראתי את ׳פנים לבנות׳, במטוס בדרך חזרה לתל אביב, אחז בי דחף, אובססיה שחייב הייתי להיענות לה, לתרגם את הרומן לעברית. זהו רומן מהפנט על העולם האכזר של מלחמת האזרחים בלבנון. באמצעות לשון מתעתעת וטכניקות ספרותיות פתייניות ח׳ורי חושף את האלימות והרוע שהתפשטו ברחבי המדינה. כבר במהלך הטיסה מלונדון מצאתי את עצמי מתחיל לתרגם בעיפרון בשולי הספר, ועם חזרתי לתל אביב דחיתי את כל מחויבויותיי האחרות וצללתי לעבודה מאומצת, שעות רבות בכל יום, עד שהרגשתי שדעתי משתבשת עליי. שקעתי בסיפור כמו לתוך חלום והתעוררתי ממנו כחודש לאחר מכן עם הטיוטה הראשונה של הרומן. רק מאוחר יותר למדתי שח׳ורי כתב את הרומן במכה אחת במשך שלושה שבועות אינטנסיביים״. -- אתר המו"ל.

סיפור שמתחיל בגבות של ערבי : תרגום בדיאלוג עם אליאס ח'ורי

עד שיבוא אליהו : מדמותו של אליהו הנביא בספרות התנאים

עד שיבוא אליהו : מדמותו של אליהו הנביא בספרות התנאים

עדיאל קדרי 

אליהו הנביא הוא אישיות רבת רושם, שקורותיה רצופים שיאים דרמטיים: גזירת עצירת הגשמים, העימות החריף עם המלך אחאב והמלכה איזבל, המלחמה בעבודה זרה ששיאה במעמד הר הכרמל והריגת נביאי הבעל, התגלות האל בחורב, העלייה במרכבת אש בסערה השמימה ועוד. אירועים אלה הציתו את דמיונם של קוראים ופרשנים, הוגים ויוצרים, ששבו ועסקו באליהו במהלך הדורות. הספר עד שיבוא אליהו: דמותו של אליהו הנביא בספרות התנאים מוקדש לבחינת דמותו רבת-הפנים כפי שהיא משתקפת ברובד הקדום של ספרות חז"ל, בספרות התנאים. עדיאל קדרי מציג בספר עיון מעמיק בסוגיות מרכזיות בעולמם המחשבתי של חז"ל שנקשרו לאליהו, כגון: כללי השיח ההלכתי וגבולותיו, משיחיות ואסכטולוגיה, סוגיית הקנאות הדתית והפוליטית, תופעת הנבואה ושאלת המשך קיומה בעידן הבתר-מקראי, היחס להיסטוריה, חסידות ואסקטיזם. העיון בפרקי הספר מתבסס על מחקר פילולוגי, העוסק בהתהוות הטקסט ומסירתו, ומעפיל ממנו לבחינת היבטים רעיוניים ותפיסות עולם. השילוב בין גישות שונות המקובלות בחקר ספרות חז"ל מוליד דיון עשיר ומגוון. ממכלול הדיונים בספר מתחוורת חשיבותו של אליהו בעיני החכמים ונחשפים המאבקים הפרשניים והרעיוניים סביב עיצוב דמותו. -- אתר המו"ל.

עד שיבוא אליהו : מדמותו של אליהו הנביא בספרות התנאים

Ghosts of passion

Ghosts of passion : martyrdom, gender, and the origins of the Spanish Civil War

Brian D. Bunk 
 
Deals with central problem in modern Spanish history-- why did civil war break out in 1936-- arguing that cultural representations of earlier revolution helped trigger the war through focus on social tensions around religion and gender.​
 

Ghosts of passion

The Irish Civil War and society : politics, class and conflict

The Irish Civil War and society : politics, class and conflict

 Gavin M. Foster 

Gavin Foster re-conceptualizes class debates around the Irish Civil War (1922-3), exploring the social dimensions of the bitter conflict from fresh angles that highlight the rival social outlooks, interests, and conflicts that ruptured nationalist solidarity at the end of the Irish Revolution. Putting aside traditional class conflict models and quantitative socio-economic methods, Foster uniquely emphasizes social status as a key area of friction and contestation between supporters and opponents of the Irish Free State that informed partisan discourses, animosities and outlooks. His analysis of these 'politics of respectability' includes an innovative chapter on the partisan meanings of clothing and lifestyle practices, while he also complicates traditional narratives of the civil war by showing the pervasive and intimate blurring of republican insurgency with social conflicts over land, labour, and state authority. Chapters on the understudied aftermath of the civil war illuminate the political and social pressures that forced many IRA veterans to emigrate, an important revolutionary outcome that helped cement the conservative post-revolutionary settlement.

The Irish Civil War and society : politics, class and conflict

Arabs and Jews in Ottoman Palestine

Arabs and Jews in Ottoman Palestine : two worlds collide

Alan Dowty 
 
When did the Arab-Israeli conflict begin? Some discussions focus on the 1967 war, some go back to the creation of the state of Israel in 1948, and others look to the beginning of the British Mandate in 1929. Alan Dowty, however, traces the earliest roots of the conflict to the Ottoman Empire in the 19th century, arguing that this historical approach highlights constant clashes between religious and ethnic groups in Palestine. He demonstrates that existing Arab residents viewed new Jewish settlers as European and shares evidence of overwhelming hostility to foreigners from European lands. He shows that Jewish settlers had tremendous incentive to minimize all obstacles to settlement, including the inconvenient hostility of the existing population. Dowty's thorough research reveals how events that occurred over 125 years ago shaped the implacable conflict that dominates the Middle East today.

Arabs and Jews in Ottoman Palestine