חדש על המדף

ינואר 2021

נשים בונות אומה : הפרופסיונליות העבריות 1918-1948

נשים בונות אומה : הפרופסיונליות העבריות 1918-1948

מרגלית שילה

מה היתה תרומתן של העבריות החדשות לחברה המתחדשת בארץ ישראל המנדטורית? אלפי נשים יהודיות פרופסיונליות, בעלות השכלה במגוון תחומים: רפואה, סיעוד, עבודה סוציאלית, חינוך, אדריכלות, כוריאוגרפיה, אמנות פלסטית, עריכת דין ומדעי הטבע הטביעו חותם רב חשיבות ושינו כליל את חברת היישוב בארץ. “תרומתו המיוחדת של ספר זה הוא בתמונה הכוללת, המפורטת ורחבת ההיקף של הפסיפס המרתק של נשים יצירתיות ונועזות. הדגש הוא על החשיבות המיוחדת של פעולתן של הנשים ליצירת חברה חדשה. התמונה המתגבשת הינה מרתקת ולמעשה פשוט מדהימה. -- כריכה אחורית.

נשים בונות אומה : הפרופסיונליות העבריות 1918-1948

ח"י הצעות לישראליות

ח"י הצעות לישראליות

עורכים: תמר הרמן, עופר שיף
 
לישראלים ולישראליות גוונים וצבעים רבים. אסופה זו כוללת מסות קצרות העוסקות בשאלות מיהו ישראלי ומהי ישראליות, שנכתבו על ידי ישראלים ממרחבי קיום ותודעה שונים. אחדים מהכותבים בחרו להפנות זרקור לקורות חייהם הם, אחרים התייחסו לתוצרי תרבות הנחשבים בעיניהם כתמצית של הישראליות. היו שהעדיפו להתמקד בבעיות יסוד שאיתן מתמודדות החברה והמדינה בישראל והיו שהתמקדו בשאלה כיצד נראות להם ולאחרים הישראליות והזהות הישראלית ממרחקים - גיאוגרפיים ואחרים.אין מדובר בשירי הלל אך גם לא בשירי מספד וקינות. הכותבות והכותבים, המונעים כולם מתחושות שייכות ואכפתיות, לא ראו ממעל שמיים תכולים ללא ענן. אדרבא, נושאים כמו אפליה, הפניית כתף קרה ל"אחר", לאומנות, היעדר סולידריות אזרחית, כיבוש, ולחלופין, חוסר נכונות להיאבק עבור ערכים לאומיים או עבור ערכים מוסריים-אוניברסליים, מופיעים בתמהיל זה או אחר כמעט בכל אחת מן המסות. עם זאת, כל הכותבות והכותבים מדגישים את כוחות היצירה והחיוניות של החברה הישראלית ואת התקווה - ואפילו הביטחון - שהליקויים שאבחנו הם בני תיקון. -- אתר המו"ל.

ח"י הצעות לישראליות

השיבה לאנדלוס : מחלוקות על תרבות וזהות יהודית-ספרדית בין ערביות לעבריות

השיבה לאנדלוס : מחלוקות על תרבות וזהות יהודית-ספרדית בין ערביות לעבריות

יובל עברי

הספרדיוּת מהלכת קסם על השיח היהודי במאתיים השנים האחרונות, אולם כל ניסיון לזקק את משמעותה עולה בתוהו. היא נחשבת לפסגת התרבות היהודית-הערבית ולערש התרבות העברית החילונית האירופית; מקור השראה למהפכות תרבותיות ולאומיות, להייררכיות מעמדיות ואתניות; סימון של ילידיות מול ייצוג של גלות, נקודת שיא בהיסטוריה היהודית וגם סמל לשקיעה וניוון. מהי אפוא הספרדיוּת ומי מוסמך לספר את תולדותיה?ספר זה מציע קריאה חדשה בגינאלוגיה של הספרדיות דרך קולם של אינטלקטואלים יהודים במפנה המאה העשרים, תקופה מכוננת בהיסטוריה היהודית המודרנית. הספר עוקב אחר תנועתם בין אל-אנדלוס לארץ ישראל, בין המזרח הרחוק למזרח התיכון, בין ברלין, מדריד וירושלים. הוא ממפה את הפולמוסים והדימויים שעיצבו את הספרדיוּת כמפעל ספרות ותרגום, כנקודת מפגש של רשתות אימפריאליות של סחר בכותנה, משי ואופיום, ושל החלפת כתבי יד ומערכי ידע. במקום תמונה מאורגנת ושלמה, הספר פורס מציאות של שברים ופיצולים, ואתם מערך ייצוגים של משיכה ודחייה בתוך המרחב היהודי-הערבי. כך מתאפשרת בחינה מחודשת של סוגיות יסוד שהופיעו יחד עם המאה העשרים ומלוות אותנו עד היום: הסכסוך הלאומי בין יהודים לפלסטינים, המגעים והפיצולים בין השפה והתרבות העברית לשפה והתרבות הערבית, והתעצבותן של היררכיות אתניות בין אשכנזים למזרחים. -- אתר המו"ל.

השיבה לאנדלוס : מחלוקות על תרבות וזהות יהודית-ספרדית בין ערביות לעבריות

האב המייסד : חיים וייצמן, ביוגרפיה, 1952-1922

האב המייסד : חיים וייצמן, ביוגרפיה, 1952-1922

מוטי גולני ויהודה ריינהרץ

הרצל חזה את מדינת ישראל; ואין עוררין על כך. היה לה למדינה גם אב מייסד – חיים וייצמן; אבל שמו נשכח, והכתר הזה הונח על ראשו של אחר – דוד בן־גוריון. אלמלא היה חיים וייצמן, ייתכן שהרצל היה נזכר רק כעיתונאי ומחזאי, ובן־גוריון לא היה הופך כלל ל"בן־גוריון".וייצמן, שהגשים את חזון ישראל למציאות, היה איש של סתירות: בעל כריזמה מהפנטת אך ביטחון עצמי נמוך; משוחח נפלא אך נואם חלש; מנוכר ליהדות מזרח אירופה אך מוכן לתת את נפשו למענה; איש של אנשים ושל נשים אך תמיד, לטוב ולרע, בן זוגה של ורה; היפוכונדר, גם ידוע חולי; בריטי במלוא הכרתו וציוני ללא פשרות; ובעיקר מי שהמדינה אשר עליה חלם קמה בארץ שהוא התקשה לחיות בה. וייצמן הראה שהמעשה היעיל ביותר למען המפעל הציוני צריך להיעשות בלונדון או בניו יורק, לא בירושלים; אחרי שהקריב וייצמן את הקריירה המדעית שלו, את משפחתו ואת בריאותו למען העניין האחד שאין בלתו, הוא בא למדינת ישראל בגופו, ספק אם גם בנפשו. הזיכרון הקיבוצי הישראלי לא מחל לו ומיצב אותו כנשיא ראשון אך חסר אונים. הנה הוא כאן לפנינו, בספר הזה, במלוא מורכבותו האנושית. -- אתר המו"ל.

האב המייסד : חיים וייצמן, ביוגרפיה, 1952-1922

מנהיגות בעיתות סערה

מנהיגות בעיתות סערה

דוריס קירנס גודווין

אין זה מפתיע שבדרכה של דוריס קירנס גודווין לפענח את סוד ההנהגה הנשיאותית, היא נדרשה לארבעה נשיאים שאת חייהם ודרכם חקרה כל שנות הקריירה הארוכה והמפוארת שלה: אייברהם לינקולן, תאודור רוזוולט, פרנקלין דלנו רוזוולט ולינדון ג'ונסון. קשה להעלות על הדעת קבוצת אישים שנבדלו זה מזה בכל מובן ועניין, החל בעיקרי מנהיגותם וכלה באישיותם ובאורחות חייהם. עם זה, החוקרת מעלה מארג של תכונות ועובדות שהכשירו את הארבעה לתפקיד ההיסטורי שנועד להם. משבר אישי שהוליד ייאוש ודיכאון מצמיתים היה מנת חלקם של הארבעה, וכשיצאו ממעמקי השקיעה וחזרו אל החיים גמרו אומר שדבר לא יעצור אותם בדרכם אל היעד המכונן שקיבלו עליהם. הייאוש והדיכאון הולידו נחישות שאין לה גבולות, תעוזה, הקרבה וחזון.המנהיגות אחת היא, בין שהיא בידי המנהיג הלאומי ובין שהיא בידי חלוצי התעשייה. דומה שבימי המשבר הפוקדים את הדמוקרטיות בימינו, מנהיגות הוא מתכון להבראה. -- אתר המו"ל.

מנהיגות בעיתות סערה

מצב האומה - כרך ג'

מצב האומה - כרך ג'

זאב ז'בוטינסקי 

כרך זה (כרך ג) מכיל את הגותו של ז'בוטינסקי בענייני העם היהודי לקראת שקיעתה של המפכה הרוסית הראשונה ובעיקר בעידן הריאקציה באימפריה הרוסית, עם כשלון הניסיון לדמוקרטיזציה. במחצית השנייה של העשור הראשון של המאה העשרים התמודד ז'בוטינסקי עם הזרמים השונים בקרב היהודים במזרח אירופה, עם הנחות המוצא שלהם בדבר מקורות 'שאלת היהודים' ועם הפתרונות שהציעו לה. בכרך זה מובאים כמה ממאמרי הבירור והפולמוס האלה, ובמרכז הכרך המחזה 'נכר', שבו העלה סוגיות אלו בדרך אמנותית. במחזה מובאות כל הטענות והתחזיות בעניין מצב האומה שהועלו בשנים שקדמו למהפכה הבולשוויקית, והוויכוח שלא תם מסתיים בתפילה. הכרך נפתח במאמר רחב יריעה, 'המשימות שלנו', המובא כאן לראשונה בעברית, ובו קרא להתאים את דרך פעולתה של הציונות לתמורות שפקדו את האימפריה הרוסית, שבימים ההם חיו בה כשישה מיליונים יהודים. לצד הפעילות המדינית, העלייה וההתיישבות בארץ ישראל, קרא ז'בוטינסקי לצרף ולקשור למבנה מאוחד את האקסודוס, היציאה מן הגולה עם העבודה היצרנית בגולה. בשלב מוקדם זה של פעילותו דבק בהשקפה שהתנאים האובייקטיביים עתידים לדחוק את היהודים מהגולה, אך במקביל הציונות חייבת לעסוק בבינוי האומה, בפיתוח התודעה הלאומית ובהקמת מוסדות לאומיים. במאמר זה ובמאמרים נוספים בכרך נמצאים גרעיני תפישתו המאוחרת של ז'בוטינסקי, שבמרכזה יציאת מיליוני יהודים מאירופה ('תכנית האווקואציה') והקמת פרלמנט של יהודי מזרח אירופה ('ציון סיים'), כדי לתת להם מעמד של ישות מדינית. --‏ כריכה אחורית.

מצב האומה - כרך ג'

Socrates : ironist and moral philosopher

Socrates : ironist and moral philosopher

Gregory Vlastos

This long-awaited study of the most enigmatic figure of Greek philosophy reclaims Socrates' ground-breaking originality. Written by a leading historian of Greek thought, it argues for a Socrates who, though long overshadowed by his successors Plato and Aristotle, marked the true turning point in Greek philosophy, religion and ethics. The quest for the historical figure focuses on the Socrates of Plato's earlier dialogues, setting him in sharp contrast to that other Socrates of later dialogues, where he is used as a mouthpiece for Plato's often anti-Socratic doctrine. At the heart of the book is the paradoxical nature of Socratic thought. But the paradoxes are explained, not explained away. The book highlights the tensions in the Socratic search for the answer to the question 'How should we live?' Conceived as a divine mandate, the search is carried out through elenctic argument, and dominated by an uncompromising rationalism. The magnetic quality of Socrates' personality is allowed to emerge throughout the book. Clearly and forcefully written, philosophically sophisticated but entirely accessible to non-specialists, this book will be of major importance and interest to all those studying ancient philosophy and the history of Western thought. -- Publisher's website.

Socrates : ironist and moral philosopher

אגרות והיטלי פיתוח ברשויות מקומיות

אגרות והיטלי פיתוח ברשויות מקומיות

עפר שפיר 

מהדורה זו כשתי קודמותיה עוסקת בתחום הסבוך, המורכב ועתיר החשיבות והדמים של תשתיות מוניציפליות ומימונן. לתחום זה נודעות השלכות עמוקות על אורחות חיי תושביה של עיר והבאים בשעריה שכן בלא תשתיות נאותות לא ייכון יישוב. מאז פרסומה של המהדורה הקודמת לספר זה לפני כ-11 שנה, חלו בתחום זה תמורות דרמטיות שהבולטת בהן היא הרפורמה במשקי המים והביוב המוניציפליים. גם התשתיות הציבוריות לא נעדרו תמורות במישור התחיקתי, המנהלי והמקצועי. כל אלו מקבלים ביטוי מעמיק ומפורט בכ-1500 עמודיה של המהדורה הנוכחית הרואה אור כעת. כבשתי קודמותיה, המהדורה סוקרת את תחום התשתיות ומימונן בשלל רבדים: בתחום החקיקה, הפסיקה המשפטית והפרקטיקה הנוהגת. הספר אינו מסתפק בסקירה תאורטית אלא נדרש למתרחש ומתקיים בחיי המעשה תוך בחינתו למול הדין וכללי הרגולציה. לצד הסקירה על אודות המצוי, שלובים זה לצד זה ביקורת על הטעון תיקון והצעות לשינויים ורפורמות. שתי מהדורותיו של הספר זכו למאות ציטוטים ואזכורים בפסיקה המשפטית בהיות הספר היצירה הספרותית – מחקרית היחידה בתחום זה. למהדורה זו נוספו 7 פרקים נוספים לעומת קודמתה, כפועל יוצא מהתמורות שחלו בתחום. הספר מלווה במפתחות מעודכנים של החקיקה והפסיקה הענפות הרלוונטיות לנושא. עפר שפיר מחבר הספר, בן 57, נשוי ואב לארבעה ילדים הינו פרקליט המתמחה ועוסק בתחום המשפט המנהלי – מוניציפלי ובעליו של משרד עורכי דין העוסק בתחום זה. לצד ספר זה על שלוש מהדורותיו, כתב ופרסם עו"ד שפיר שני ספרים נוספים: תאגידי מים וביוב (שנכתב יחד עם עו"ד נטלי שמאולי – מעודי) שיצא בהוצאתנו בשנת 2012 וכן ספר שכותרתו הצעת חוק מיסוי מוניציפלי (יחד עם עו"ד אופיר ארגמן, אינסה גולדנברג ואחיקם שוסטר) ויצא לאור בהוצאת אוריין בשנת 2001, כל זאת לצד מאמרים פרי עטיו שפרסמו בכתבי עת שונים. -- אתר נבו.

אגרות והיטלי פיתוח ברשויות מקומיות

סדר דין מהיר בבית משפט השלום

סדר דין מהיר בבית משפט השלום

מנחם (מריו) קליין 

"נעתרתי בשמחה לבקשתו של כב' השופט מנחם קליין, לכתיבת דברי פתיחה למהדורה השנייה של ספרו החיוני, בנושא סדר הדין המהיר בבית משפט השלום. מסלול הדיון בסדר דין מהיר, שהנו מסלול חדש יחסית בתחום סדר הדין האזרחי, נועד לקצר את משך ההתדיינות ולהוזיל את עלויות הדיון בתיקים בסכומים נמוכים יחסית, מתוך תפיסה שלפיה למהירות מתן פסק הדין ולעלויות הכרוכות בו, חלק בעשיית הצדק עם בעלי הדין. בעת בה העומס הכבד השורר בבתי המשפט הוא בגדר סוד ידוע והשלכותיו לעתים יש בהן כדי להביא לפגיעה מהותית בצדדים המבקשים סעד משפטי, חשיבות רבה מוקנית לכלי דיוני זה, אשר יש בו כדי לקדם את בירורן היעיל של מחלוקות משפטיות, באופן יחסי לסדר הגודל של התיק הנדון, הן מבחינת היקפו הכספי והן מבחינת מורכבות הסוגיה הנדונה בו." -- ‏מ‏תוך פתח דבר מפי הנשיא בדימ' אורי גורן (אתר נבו).

סדר דין מהיר בבית משפט השלום

ראייה שמשחררת: מדיטציות על ריקות והתהוות מותנית

ראייה שמשחררת: מדיטציות על ריקות והתהוות מותנית

רוב ברבאה 

בחיבור פורץ דרך זה פורש מורה הדהרמה רוב ברבאה גישה מקורית ומקיפה להעמקת התובנה. הוא מציג המשגה ייחודית ובנויה בקפידה של הדרך הבודהיסטית, ומלווה את המתרגלת בהדרגה לאורכה, החל מתובנות ריקות פשוטות ונגישות, והלאה אל תובנות מיסטיות יותר ויותר. באמצעות ההנחיות המדויקות, התרגילים מאירי העיניים והדיונים המפורטים, שנוגעים בדקויות של התרגול ושל ההבנה כאחד, ראייה שמשחררת פותח בפני המתרגלת המסורה את מלוא העומק והרדיקליות של מה שלימד הבודהה על ריקות והתהוות מותנית. זה ספר שיכול להיות חבר לדרך במשך חיים שלמים, ולהוביל עמו את הקוראת עמוק יותר ויותר לתוך מרחבים של שחרור.“רוב ברבאה הוא אחד ממורי הדהרמה הגדולים ביותר בימינו. הוא ניחן במידה יוצאת דופן של בהירות, עומק וניסיון נרחב במסע הרוחני. התכונות הללו משתקפות ב'ראייה שמשחררת', שהוא מדריך יוצא מן הכלל לתרגולי מודעות המובילים לשחרור. יש ספרים רבים על מיינדפולנס וספרים רבים שמלמדים איך לתרגל, אבל מעטים שהולכים את כל הדרך להתעוררות באופן כה בהיר ומדויק."(סטיבן פולדר, מחבר הספר 'ערות בחיי היומיום', מתוך הפתח דבר למהדורה העברית).

ראייה שמשחררת: מדיטציות על ריקות והתהוות מותנית

כיצד מרפאת הביבליותרפיה? : כתיבה, ילדות, שיר : עיון פסיכואנליטי-ספרותי

כיצד מרפאת הביבליותרפיה? : כתיבה, ילדות, שיר : עיון פסיכואנליטי-ספרותי

ליאור גרנות 
 
מדוע כאשר אנחנו קוראים שיר אנו מרגישים לעתים שהוא מדבר את הרגשות הכמוסים ביותר שלנו, אלו שלא ידענו אולי לקרוא להם בשם בעצמנו? ובקריאת סיפור ילדים אנחנו כמו חוזרים למצבים רגשיים שחווינו בילדוּת, אבל הפעם מעמדה רגשית אחרת, כזאת שמחזיקה בתוכה גם את הילדים שהיינו וגם את המבוגרים שהפכנו להיות? וכאשר אנחנו כותבים — נוצר חיבור לחלקים האותנטיים והראשוניים ביותר של נפשנו? שאלות אלו זוכות למחקר פסיכואנליטי- ספרותי מעמיק בספר חלוצי זה בתחום הביבליותרפיה המציע לראשונה התבוננות על כוחה המרפא של הספרות לפי חלוקה ז'אנרית. הספר מתחקה אחר הדרכים השונות שבהן פועלות על הנפש שפת השירה, ספרות ילדים המשמשת לטיפול במבוגרים וכתיבה יצירתית במסגרת הטיפול, תוך קישור כל אחת מהקטגוריות הללו למבנה עומק פסיכולוגי אשר עומד, לטענת המחברת, בבסיסן. אפיון חדשני זה, המבוסס על הגותם של אנליטיקאים ופילוסופים, כגון ויניקוט, ביון, אוגדן, לאקאן, קריסטבה, ויטגנשטיין ואחרים, מחדד את איכויותיה הטיפוליות הייחודיות של כל אחת מהקטגוריות הנידונות בספר, ומאפשר למטפלים בחירה מושכלת ביניהן. התנועה בין הקטגוריות הללו עשויה לתרום למגע עם חלקי נפש שונים אצל מטופלים, לתהליכי שינוי ולשיח טיפולי חי ויצירתי. -- מאתר המו"ל.

כיצד מרפאת הביבליותרפיה? : כתיבה, ילדות, שיר : עיון פסיכואנליטי-ספרותי

כמעיין המתגבר : הלכה ורוח ביצירת חכמי ימי הביניים

כמעיין המתגבר : הלכה ורוח ביצירת חכמי ימי הביניים

יצחק טברסקי 

הספר כמעיין המתגבר: הלכה ורוח ביצירת חכמי ימי הביניים מאגד בתוכו שלושים ואחד מאמרי יסוד שפרסם פרופ' יצחק טברסקי, מגדולי החוקרים של הרמב"ם ושל התרבות היהודית בימי הביניים. המאמרים כוללים קשת רחבה של עיונים מעמיקים בהיסטוריה התרבותית והאינטלקטואלית של היהודים בתקופה זו.כמעיין המתגבר מציג את תחומי העניין הרבים והמגוונים של המחבר – הלכה, פילוסופיה, הגות, מוסר וספרות, שבאמצעותם חקר וגילה צפונות בעולם ההלכתי והרעיוני למן הרמב"ם ועד ר' יוסף קארו, בהגות היהודית של ימי הביניים, ובסוגיות עכשוויות העומדות על סדר היום הציבורי בן זמננו. חיתומו של הספר בדברי זיכרון של המחבר לשני מוריו הדגולים: פרופ' צבי הארי וולפסון והרב יוסף דב סולוביצ'יק, חותנו. -- אתר המו"ל.

כמעיין המתגבר : הלכה ורוח ביצירת חכמי ימי הביניים

מכאן ומכאן: מסות ומאמרים על ספרות ישראלית

מכאן ומכאן: מסות ומאמרים על ספרות ישראלית

יגאל שוורץ 
 
בקובץ המאמרים והמסות מכאן ומכאן מציג יגאל שוורץ שאלות הנוגעות בליבת היצירה של אמנים ישראלים ובאופיים של החיים התרבותיים בארץ, ומנסה להשיב עליהן. האם ליוצרים יהודים ממוצא הונגרי (מהרצל ואביגדור המאירי, דרך דוש, זאב, אפרים קישון ועד יאיר לפיד) יש אותו טמפרמנט, תפיסת עולם ועמדות פוליטיות־כלכליות דומות – ואם כן, איך אלה מתבטאים ביצירות שלהם? מה טבע ההומור של יואל הופמן ביצירותיו למבוגרים ובספרו המיועד לילדים, לפחות למראית העין, בפברואר כדאי לקנות פילים? מה הרשתה לעצמה רונית מטלון בספר הנוער שלה סיפור שמתחיל בלוויה של נחש שלא הרשתה לעצמה בספריה למבוגרים? איזה סוג של ארכיטקט הוא יובל שמעוני? ואיזה תפקיד מילא עמוס עוז בחייהם של ישראלים רבים?-- ‏אתר המו"ל.

מכאן ומכאן: מסות ומאמרים על ספרות ישראלית

GRIT להט+התמדה+נחישות=הצלחה

GRIT להט+התמדה+נחישות=הצלחה

אנג'לה דאקוורת 

המחברת שוזרת בין דפי הספר את סיפורה האישי כבתו של מדען שהעיר לה לא פעם שהיא "לא גאון" אך למרות זאת נהייתה מדענית ומרצה מוערכת. היא מספרת על חוויותיה כמורה, כיועצת עסקית וכמדענית מוח, אשר פקחו את עיניה והובילו אותה להשערה שהצלחה אינה עניין של "גאונות" אלא של שילוב ייחודי של להט והתמדה לטווח ארוך, תכונות נרכשות שניתן לפתחן.--מן המעטפת האחורית.​

GRIT להט+התמדה+נחישות=הצלחה

היחסים בין יהודים לערבים בישראל : תסריטים עתידיים

היחסים בין יהודים לערבים בישראל : תסריטים עתידיים

שלמה חסון 

לאן מתפתחים היחסים בין יהודים לערבים בישראל? האם פני היחסים להמשך הדרדרות ולעימות, או אולי דווקא על רקע המשבר עתידים להיווצר תהליכים הפוכים, שבמהלכם יתעשתו שני הצדדים ויפעלו למיתון מתחים ולהגברת השוויוניות וההשתתפות? על מנת לענות על שאלות אלה אין די בסקרים המציגים נתונים על מצב היחסים. נתונים אלה מספקים אמנם מידע חשוב, אך אינם מבהירים מדוע הדרדרו היחסים בין יהודים לערבים, ומהם הגורמים העשויים 3 כדי להתמודד עם שאלות אלה בוחנת עבודה זו את היחסים האפשריים להוליך לשינוי. בין יהודים לערבים בישראל באמצעות פיתוח מספר תסריטים.-- מבוא הספר. 

היחסים בין יהודים לערבים בישראל : תסריטים עתידיים

הדילמה הגאופוליטית של ישראל : על רקע התמורות במזרח התיכון

הדילמה הגאופוליטית של ישראל : על רקע התמורות במזרח התיכון

שלמה חסון 

חוברת זו היא הפרסום השני בסדרת המחקרים המקיפה ישראל 2023 שיזם מכון גילדנהורן ללימודי ישראל באוניברסיטת מרילנד. מאז קם בשנת 2009 נעשה המכון למרכז הצומח ביותר ללימודי ישראל בארה"ב. בשנת הלימודים הנוכחית למדו בו 500 סטודנטים ב-15 קורסים שונים, בנושאי היסטוריה, פוליטיקה, הסיכסוך, החברה הישראלית, תרבות ועוד. המכון יוזם ומעודד מחקרים על ישראל, מהווה הבית של כתב העת הרשמי של האגודה הבינלאומית ללימודי ישראל Review Studies Israel ומשתתף בשיח הציבורי והפוליטי בבירת ארה"ב בנושאי ישראל והמזרח התיכון.--מתוך החוברת.

הדילמה הגאופוליטית של ישראל : על רקע התמורות במזרח התיכון

סוגיות בסדר דין אזרחי

סוגיות בסדר דין אזרחי

אורי גורן 

מוגשת בזה המהדורה החדשה (מהדורה שלוש עשרה) של ספרנו סוגיות בסדר דין אזרחי, פרי עטו של נשיא בית המשפט המחוזי (לשעבר) אורי גורן. ההוצאה הייתה מוכנה כבר להוציא את הספר בשנת 2018, אך לפתע הופיעו תקנות חדשות (ק"ת 8085, מיום 11.10.2018), אשר נתקבלו בביקורת אצל חלק מהמשתמשים. תקנות אלה פורסמו בחודש אוקטובר 2018 אולם כניסתן לתוקף נדחה ליום 5.9.2019. לאחר מכן המועד נדחה ליום 2.2.2020 (ק"ת 8213) ולאחר מכן נדחה פעם נוספת ליום 5.9.2020 (ק"ת 8285). לנוכח תקופת ביניים כה ארוכה וכדי לעזור למשתמשים בספרנו, הוחלט לצאת במהדורה זו שמשלבת בתוכה את המצב הקודם ומשווה אותו לעקרונות החדשים. בעתיד כנראה צפויים שינויים נוספים בתקנות החדשות והוצאה זו תעדכן את קוראיה בנדון בדרך שתמצא לנכון. יש לזכור כי סדר הדין האזרחי אינו מבוסס רק על תקנות סדר האזרחי. נושא זה כולל חיקוקים נוספים שהתעדכנו במשך הזמן. חיקוקים כמו חוק בתי המשפט, חוק בית המשפט לעניני משפחה, חוק תובענות ייצוגיות; חוק החברות בנושא תביעה נגזרת; חוק נפגעי תאונות דרכים ועוד, ואין סיבה שהחומר המעודכן בנושאים אלה יימנע בפני המשמשים. לראשונה הספר מופק בשני כרכים, נוכח ריבוי החומר שהצטבר. -- אתר נבו.

סוגיות בסדר דין אזרחי

משפט ההיסטוריה : מבחר מאמרים

משפט ההיסטוריה : מבחר מאמרים

גרטרוד הימלפרב 

ההיסטוריונית האמריקנית גרטרוד הימלפרב מעולם לא חששה להצטייר כמי ש'חיה בעבר'. הקריירה הארוכה שלה, הנפרשת על פני שבעה עשורים, משקפת מחויבות בלתי מתפשרת לא רק לסטנדרטים גבוהים של כתיבה ומחקר, אלא גם לשימור המורשת המוסרית והפוליטית של החברה החופשית במערב. הימלפרב קנתה את עיקר תהילתה בשורה של חיבורים שהפריכו את הדימוי הדאני שנקשר לאנגליה הויקטוריאנית בדמיונם של דורות מאוחרים יותר, והעלו על נס מידות טובות כגון חריצות, יישוב הדעת, הגינות ואחריות, שמילאו, לטענתה, תפקיד מכריע בשגשוגה של חברה זו. כתביה הפולמוסיים של הימלפארב עומדים בסימן קריאתה לטפח אצ המידות הויקטוריאניות גם בימינו ולהגן עליהן מפני השפתען ההרסנית של האידיאולוגיות הפרוגרסיביות והרדיקליות, שהכו שורשים בחיי הרוח ובזירה הציבורית. יכולתה לבטא רעיונות אלו בסגנון בהיר ומשכנע ולעגן אותם בלמדנותה המופלגת ביססו את המעמדה כ'גברת הראשונה' של הניאו-שמרנות האמריקנית.‏
המסות המקובצת כאן, לראשונה בתרגום לעברית, נוגעות בקשת הנושאים שהעסיקו את הימלפרב לאורך דרכה האינטלקטואלית - מביוגרפיות של מנהיגים שמרנים כמו ד'יזראלי וצ'רצ'יל המגלמים את מסורת החירות היקרה ללבה, ועד ביקורת נוקבת על 'ההיסטוריה החדשה' לצורותיה. הטקסטים האלה, שנבחרו בעצה אחת עם המחברת, מתמצתים במידה רבה ת השקפת עולמה ואת האידיאלים העומדים לנגד עיניה כהיסטוריונית של הרעיונות, וכפטריוטית אמריקנית, ולא פחות מכך - כבת גאה לעם היהודי. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

משפט ההיסטוריה : מבחר מאמרים

סוף החיים : רפואה, משפט ותרבות בישראל לנוכח פני המוות

סוף החיים : רפואה, משפט ותרבות בישראל לנוכח פני המוות

עורכים: שי בריל, חיים חזן, יסכה כהן-מנספילד, שי לביא 

עם התארכות תוחלת החיים, נעשה גם סוף החיים – אותו פרק זמן של קיום מוגבל וכאוב של דעיכה עד הקץ הבלתי נמנע – לשלב צפוי בחייהם של רוב האנשים, והוא מעלה שאלות חדשות בתחומים רפואיים וחוץ־רפואיים. ספר זה, שהוא תוצאה של פעילות מחקרית רב־תחומית, מבקש לקדם את הדיון הציבורי בסוף החיים באמצעות מאמרים העוסקים בשלל שאלות רפואיות, משפטיות ותרבותיות. האם הרפואה הקונבנציונלית, הממוקדת בהצלת חיים, ערוכה להתמודד עם סוף החיים? כיצד עשויים "מלווים רוחניים" לסייע בהתמודדות עם המוות? האם יש דרך "נכונה" לקבל החלטות טיפוליות בקרוב משפחה חולה? מדוע אפוטרופסים בדרך כלל בוחרים שיקיריהם יוזנו בהזנת צינור אף על פי שהיא לא מעלה את תוחלת החיים ואת איכותם? מהי סדציה פליאטיבית ובמה היא שונה מהמתת חסד? כיצד השתנתה בחברה הישראלית תפיסת המוות מרצון בסוף החיים? האם ראוי להנציח חשבון פייסבוק של הנפטר אחרי מותו? איך קביעת רגע המוות בישראל קשורה להשתלת איברים? האם לספר לאנשים עם דמנציה על מות יקיריהם?שאלות אלה ואחרות תורמות להרחבת השיח על סוף החיים, ושופכות אור על הרבגוניות של מופעי המיתה בישראל, שאינה מתמצה רק בארוע המוות, אלא היא חלק בלתי נפרד ממהלך החיים של הנוטה למות ושל אלה הסובבים אותו. -- מן המעטפת האחורית.

סוף החיים : רפואה, משפט ותרבות בישראל לנוכח פני המוות

פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965

פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965

שמואל שילה 

‏כרך א. חוק הירושה, תשכ"ה-1965 הוא החוק הראשון שהתקבל בכנסת במסגרת התכנית לחקיקה אזרחית חדשה. תכנית זו נועדה בעיקר להחליף את החוק העות'מני – מנדטורי בכלל, ואת המג'לה בפרט. הרעיון לחוקק חוק ירושה חדש עלה עם קום המדינה. בשנת תשי"ב-1952 פורסמה הצעת חוק מפורטת ביותר עם דברי הסבר רחבים מטעם משרד המשפטים. הצעה זו, עם שינויים מסויימים, היוותה בסיס לחוק הירושה הנוכחי. הצעת החוק הרשמית משנת 1958 התבססה על הצעת תשי"ב, ובמקום לכתוב דברי הסבר מפורטים להצעה החדשה, צוטטו חלקים נרחבים מדברי ההסבר להצעת תשי"ב. החוק שהתקבל בסופו של דבר בשנת 1965 הוא כדמותן וכצלמן של שתי ההצעות הקודמות, עם שינויים משניים קלים. השינויים הבולטים ביותר הם השמטת ההוראות שדנות בהסכמי ירושה ומתן זכות ירושה לידוע(ה) בציבור. אין לומר שהשינויים האחרים הם שינויים של מה בכך, אולם מי שמשווה את חוק הירושה להצעות שקדמו לו, יווכח לדעת שההוראות העיקריות ופרטיהן נשארו בדרך כלל. רוב השינויים הם שינויי ניסוח ולא תוכן.
כרך ב. ספר זה מכיל שני שערים, דן בשני נושאים שכל אחד מהם מהווה פרק נפרד בחוק הירושה, תשכ"ה 1965: מזונות מן העיזבון ומשפט בינלאומי פרטי. השער הראשון,מזונות מן העיזבון, מהווה המשך ישיר לספרי הראשון על חוק הירושה והוא עוסק בסעיפים 56 – 65 . השער השני דם בחלק שלפני האחרון של חוק הירושה הדן במשפט הבינלאומי והוא מתייחס לסעיפים 135 – 144 של חוק הירושה. אין קשר ישיר בין שני שערים אלה אך שניהם שייכים לדיני הירושה ומהווים חלקים חשובים מחוק הירושה, תשכ"ה 1965. הנושאים הנידונים הם, לדעתי, בעלי חשיבות מיוחדת והדיון בהם הוא בעל עניין משפטי רב.
כרך ג. הספר המונח לפנינו הוא השלישי והאחרון של הפירוש לחוק הירושה, תשכ"ה 1965. כרך זה דן בשלושת הפרקים בחוק הירושה שטרם דנתי בהם: הפרק החמישי העוסק בצו ירושה ובצו קיום צוואה, הפרק השישי העוסק בהנהלת העיזבון וחלוקתו והפרק השמיני הדן בהוראות שונות. בכרך זה סיימתי את שאיפתי-משימתי לפרוס לפני משפטנים בארץ פירוש רחב ומקיף לחוק הירושה. אף כי הנושאים המועלים בספר הם לעתים נושאים טכניים העוסקים בצדדים פרוצדוראליים, המעיין בתוכנו של הספר ייווכח לדעת שגם עניינים אלה מצריכים במידה רבה דיונים ועיונים משפטיים מעמיקים. כמו בכרכים בקודמים, גם בכרך זה דנתי בהיבטים המעשיים והעיוניים של חוק הירושה, והוא מכוון הן למשפטן בעל הנטיות העיוניות והן למשפטן איש המעשה. תקוותי שגם כרך זה, בדומה לכרכים הקודמים, יתקבל בברכה על ידי הקהילייה המשפטית כולה – שופטים, מורים, חוקרים ועורכי דין. -- אתר נבו. 

פירוש לחוק הירושה, תשכ"ה-1965

למען החינוך לא אחשה : הזעקה על זניחת החשיבה בחינוך ובהוראה

למען החינוך לא אחשה : הזעקה על זניחת החשיבה בחינוך ובהוראה

דב לנדאו​ 
 
כל חשיבה היא פעולה, שבה משווים דבר אחד אל הרקע או אל דבר אחר זולתו. אנו חושבים על שולחן רק אם אנו רואים אותו על רקע החדר, או על רקע שולחנות אחרים. כל אופני החשיבה המוגדרים בתחום הלוגיקה בנויים אם כן בדרך זו או אחרת על השוואה. הכרת סוגי ההשוואות וההבחנה בין אופני החשיבה הלוגיים, כגון מיון או דירוג של דברים, יישום מיומנויות ושימוש בהן לחומרים חדשים, השוואה שיטתית בין דברים, הבדלה בין רעיון לחוויה, בין נושא לתוכן, בין שאלה לבעיה, בין תוצאה לתכלית, בין עובדה להשערה, בין ניגוד לסתירה, בין אינדוקציה לדדוקציה, בין מיון לדירוג, בין אנליזה לסינתזה, בין קל-וחומר, בניין אב, הקש וסמיכות פרשיות לגזרה שווה, בין הערכה לוגית להערכה רגשית וכדומה, הם תנאי מוקדם לכל למידה. לזה מתוספת הכרת מושגי היסוד של הדיסציפלינה (מטאפורה, דימוי, אירוניה, פרדוקס, אפוס ליריקה וכדומה) ליווי כל אלה בהגדרות, בהסברים, בקטעי פרשנות וביקורת, ובטקסים להשוואה, מקנה ללמידה את האופי הרב-ממדי. לפי זה תיאורה של הלמידה הרב-ממדית במשפט אחד ייראה כדלקמן: על המורה לגלות את החידה (התעלומה) המהותית והרוחנית הנסתרת של הטקסט, להציגה לפני הכיתה, ולאחר מכן להיעזר בשאלותיו במושגי החשיבה הלוגית ובמונחי היסוד של הספרות ולהביא את התלמידים במהלך השיעור לפענוח מודע של חידת הטקסט, שלעיתים הוא אף מגלה שמץ מחידת העולם ומחידת רוח האדם. 

למען החינוך לא אחשה : הזעקה על זניחת החשיבה בחינוך ובהוראה

מחקרים במסכת עירובין בתלמוד הבבלי : עריכה, הלכה ופרשנות

מחקרים במסכת עירובין בתלמוד הבבלי : עריכה, הלכה ופרשנות

אורי צור 
 
ספר זה מציג מחקרים שונים, מגוונים וייחודיים בנושאים של עריכה, מבנה, הלכה ופרשנות המבוססים על מסכת עירובין בתלמוד הבבלי. המחקרים העוסקים במסכת זו הם מעטים מאוד מפאת הקושי הרב הטמון בהבנתה. לכן כל מחקר ובעיקר מגוון נושאי המחקר הנמצאים בספר ועוסקים במסכת עירובין הם חשובים מאוד ותורמים רבות למחקר על המסכתות של התלמוד הבבלי בכלל ועל מסכת עירובין בפרט. בכך גם בא לידי ביטוי תרומתו הרבה של הספר לתחום מדעי היהדות ולחקר העריכה, ההלכה והפרשנות במסכת עירובין בתלמוד הבבלי. הספר מאיר סוגיות העוסקות בפרשנות מחקרית של סוגיות בענייני עריכה ומבנה, כמו גם בענייני הלכה, לשון ופרשנות ופותר בעיות מזווית הראייה המחקרית שהתעוררו בנושאים הללו הן מצד הפרשנים והן מצד החוקרים. ייחודו של הספר שהוא משלב בין תחומי מחקר מרובים בנושאים שונים ופורס יריעה רחבה לקורא המשלבת בין דברי הפרשנים ובין המחקרים מתקופתנו בקשר לכל הנושאים שנידונים בספר.

מחקרים במסכת עירובין בתלמוד הבבלי : עריכה, הלכה ופרשנות

דלמא : קונפליקטים ודילמות חינוכיות בחיי היום-יום של מנהל ומפקח

דלמא : קונפליקטים ודילמות חינוכיות בחיי היום-יום של מנהל ומפקח

יעקב עזרא ויזל 

הספר מתאר דילמות וסיטואציות חינוכיות שפגש המחבר במהלך השנים הרבות במערכת. נלוות להן המלצות לאנשי החינוך העשויים להיפגש ביום-יום במקרים מעין אלו ולכוונם במציאת פתרונות. המסר העיקרי העולה מתוך ספר הוא להיות מחנכים בעלי תעוזה ואומץ חינוכי, להיות פורצי דרך וסמנים לחברה כולה. החינוך הוא הכלי בעל המסרים המשפיעים ביותר לחינוך בני הדור, העצמתם והכשרתם לחיים באמצעות אנשי החינוך המיוחדים והייחודיים.

דלמא : קונפליקטים ודילמות חינוכיות בחיי היום-יום של מנהל ומפקח

יהדות במכבש הסובייטי : בין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941

יהדות במכבש הסובייטי : בין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941

מרדכי אלטשולר 

יהדות במכבש הסובייטי מתאר את השפעתה של הדת היהודית בברית המועצות על הזהות הלאומית במשך יותר מעשרים שנה. במרביתה של תקופה זו היו הקהילה הדתית ובית הכנסת המוסדות היהודיים היחידים המורשים במדינה. אין תימה אפוא כי בפעילות של הקהילות ובתי הכנסת השתתפו בצורה ישירה או עקיפה המוני יהודים שלא היו שומרי מצוות כלל, ובית הכנסת היה המקום היחיד שבו הם יכלו לתת ביטוי לזהותם הלאומית, שהתעוררה בעקבות השואה. הספר בוחן כיצד תפקדו המוסדות הדתיים המוכרים, מה הייתה ההשפעה של הדת ומוסדותיה על הציבור היהודי הרחב, שרובו ככולו לא היה דתי, ומה תרמה הדת לקיום הלאומי היהודי בתקופה הנדונה. בחלקו הראשון של הספר נדונים, כמעט באופן כרונולוגי, השינויים במדיניות הסובייטית כלפי הדת בכלל והדת היהודית בפרט, ונבחנות דרכי ההתמודדות של הקהילות עם שינויים אלה. בחלקו השני נבחנים נושאים שונים, כגון: לימודי קודש, שחיטה, צדקה, אספקת מצות לפסח, מקוואות, ברית מילה ומצב בתי העלמין וחברות קדישא.
מן הספר עולה היחס המורכב שבין הדת לזהות היהודית בברית המועצות, 1964-1941.

יהדות במכבש הסובייטי : בין דת לזהות יהודית בברית המועצות, 1964-1941

תל חי, 2020-1920 : בין היסטוריה לזיכרון

תל חי, 2020-1920 : בין היסטוריה לזיכרון

עורכים: יעל זרובבל ואמיר גולדשטיין 

מה חשף המחקר על הקריירה הצבאית של טרומפלדור ברוסיה? מה הייתה השפעתם של כתבי טולסטוי על תודעתו?מה אירע בקרב תל חי ומה היה מקומו במכלול האירועים באזור מנקודת מבטם של הערבים, הצרפתים והבריטים?מדוע לא זכו שתי הנשים שנפלו בתל חי למקום משלהן בהנצחת תל חי?כיצד התייחסו למיתוס תל חי תנועות שונות ביישוב? ומה עמד ברקע הקטטות שאירעו במהלך העליות לתל חי בי"א באדר?איך התכתב ההומור שהתפתח סביב דמותו של טרומפלדור עם המיתוס?כיצד התגלגלה דמותו של טרומפלדור מהזמר העברי של ימי היישוב להיפ-הופ של שנות האלפיים? פרשת תל חי (מארס 1920) מייצגת צומת של הקשרים היסטוריים, חברתיים, תרבותיים ופוליטיים. היא התרחשה בשלב מעבר מכריע בעיצוב פני המזרח התיכון והארץ וזכתה להנצחה מיידית כאירוע מכונן. המיתוס שהתפתח סביבה הסעיר את בני הדור, אך היה גם למוקדו של פולמוס פוליטי חריף ביישוב הציוני. ככל שהחברה השתנתה והמציאות הישראלית הייתה למורכבת יותר, חלו תמורות בתפיסת האירוע ההיסטורי ובמשמעויותיו של מיתוס תל חי.קובץ זה יוצא לאור לרגל יובל המאה לפרשת תל חי, והוא שופך אור חדש על פרשת תל חי לקהל המתעניין בתולדות החברה היישובית והישראלית במאה השנים שחלפו. -- אתר המו"ל.

תל חי, 2020-1920 : בין היסטוריה לזיכרון

המהפכה החוקתית : עבר, הווה ועתיד

המהפכה החוקתית : עבר, הווה ועתיד

גדעון ספיר 

בשנת 1992 קיבלה הכנסת שני חוקי יסוד העוסקים בזכויות אדם - חוק יסוד: חופש העיסוק, וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו - במהלך שזכה לכינוי "המהפכה החוקתית". מאז ועד היום אין במדינת ישראל רגע דל. בית המשפט העליון קבע בספיקתו כי חוקי היסוד הניחו תשתית לחוקה המשמשת בסיס לביקורת שיפוטית של חוקים ולפסילתם במקרים מתאימים. התפתחויות מרעישות אלה משנות את מאזן הכוחות הפוליטי בישראל ומעוררות ויכוח ציבורי נוקב.
 
ספר זה מבקש להציע הערכה ביקורתית של תהליכים אלה ושל השלכותיהם העתידיות. הספר נחלק לשני חלקים: החלק הראשון עוסק בתיאור והערכה של המהלך החוקתי בישראל מקום המדינה ועד היום, תוך הדגשת השלכותיה החשובות של המהפכה החוקתית; החלק השני צופה פני עתיד ובוחן כמה חלופות אפשריות להשלמתו של המהלך החוקתי.
 
הספר מיועד לקוראים המשכילים המתעניינים בחיים הציבוריים במדינת ישראל, ולאו דווקא למשפטנים או לאנשי מדע המדינה בלבד.
 
ד"ר גדעון ספיר הוא מרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, מומחה למשפט חוקתי, לתיאוריה חוקתית וליחסי דת ומדינה.

המהפכה החוקתית : עבר, הווה ועתיד

השבילים היוצאים מלובלין : צמיחתה של החסידות בפולין

השבילים היוצאים מלובלין : צמיחתה של החסידות בפולין

אוריאל גלמן 

הספר מציג היסטוריה חברתית ותרבותית של תנועת החסידות בפולין בשלהי המאה השמונה עשרה ובראשית המאה התשע עשרה. הספר מתאר כיצד הפכה החסידות מ'חבורה' של מיסטיקנים ל'תנועה' דתית-חברתית גדולה ותוססת, שהשפיעה על החברה היהודית במזרח אירופה וממשיכה להשפיע על התרבות היהודית גם בימינו. במוקד הספר עומדת ביוגרפיה קיבוצית של המנהיגות החסידית בפולין, ובראשה ר׳ יעקב יצחק הורוויץ, 'החוזה' מלובלין (1745‒1815) ותלמידיו, על רקע תקופתם. השבילים היוצאים מלובלין בוחן את החידוש הגדול ביותר של תנועת החסידות: המנהיג החסידי, הצדיק (או ׳רבי׳, ׳אדמו״ר׳). הספר מתאר את דרכי עלייתו של הצדיק למנהיגות ואת החצר ‒ כלכלתה והעלייה לרגל אליה. מקום מרכזי ניתן לתפיסות מנהיגות שונות של הצדיק: האם עליו לשמש רק מורה רוחני או גם מחולל נִסים ועושה פלאות? כיצד עליו לנהל את יחסיו עם הקבוצות השונות של חסידיו? הספר בוחן מחדש את הדימוי הרווח של חסידות בפולין ובעיקר את דימויה של חסידות פשיסחה, ומראה כי המנהיגות הרבגונית היא זו שהביאה לפריחתה של החסידות בפולין ולצמיחתה של התנועה כפי שהיא מוכרת לנו כיום. -- כריכה אחורית.

השבילים היוצאים מלובלין : צמיחתה של החסידות בפולין

העולם היהודי - מבטים מישראל : דימויים, ייצוגים וגבולות

העולם היהודי - מבטים מישראל : דימויים, ייצוגים וגבולות

עורכים: אופיר עבו, תניא ציון-וולדקס 
 
האם ישראל ויהדות התפוצות הן ישויות נפרדות או שהן מתעצבות הדדית, מתוך הפניית מבט זו אל זו? מה אפשר ללמוד על ישראל -על החברה, התרבות והפוליטיקה שלה - מהאופן שבו מדמיינים, רואים, ומעריכים את העולם היהודי? כיצד מבטים אלו קשורים ליחסי הכוח ולגבולות הממשיים והסמליים בין ישראל ליהודי העולם? אסופה זו עוסקת בדינמיקה של המבטים בין ישראל לעולם היהודי ומאירה מרכיבים מרכזיים בהבניית הישראליות. מאוגדים בה קולות מגוונים ומסקנות של מחקרים בתחומי דעת שונים, ובהם סוציולוגיה, היסטוריה, חינוך משפטים, אנתרופולוגיה וחקר התרבות. מחברות ומחברי המאמרים בוחנים, תיאורטית ואמפירית, את החברה בישראל באמצעות המבטים המופנים מישראל אל קהילות של יהודים במגוון תפוצות, כגון צפון אפריקה, מזרח אירופה, ארצות הברית וברית המועצות.‏
ממאמרי האסופה עולה כי ישראל מכוננת את צביונה גם דרך התבוננות היהדות התפוצות וביהודי התפוצות - הממשיים והמדומיינים. למבטים המופנים מישראל אל התפוצות תפקיד מרכזי אפוא בשיח סביב הגדרת הזהות היהודית, הזהות הישראלית והזהות הציונית. ניתוח המבטים הדיאלקטיים והדינמיים האלה חושף משא ומתן על שייכות לישראל, על טיבה של הישראליות ועל הבניית גבולות סמליים וחברתיים בתוך ישראל, ובינה - לתפוצות. - כריכה אחורית.

העולם היהודי - מבטים מישראל : דימויים, ייצוגים וגבולות

רגש והרגשה

רגש והרגשה

משה מנשהוף 
 
"בספר... מוצגת תאוריה מקיפה, יסודית ומנומקת על רגשות. התאוריה שופכת אור על מהות הרגשות ומעניקה כלים המסייעים להבנת השפעתם על תהליך קבלת ההחלטות ולהבנת המשמעויות השונות של תיעול הרגשות. בבסיס התאוריה עומדת הבחנה קטגוריאלית בין רגש ובין הרגשה." -- מעטפת אחורית.

רגש והרגשה

ככה לא מתנהגים : לידתה והתפתחותה של הכלכלה ההתנהגותית

ככה לא מתנהגים : לידתה והתפתחותה של הכלכלה ההתנהגותית

ריצ'רד תיילר 
 
'ככה לא מתנהגים' הוא סיפורו המרתק והמשעשע להפליא של ריצ'רד תיילר ומאבקו להשיב את הכלכלה אל קרקע המציאות – ולחולל מהפכה באופן שבו אנו חושבים על עצמנו ועל עולמנו. הכלכלה המסורתית יוצאת מנקודת הנחה שבני אדם פועלים באופן רציונלי. בשלב מוקדם במחקרו הבין תיילר שבני האדם המתוארים בכלכלה המסורתית הם בני דמותו של ד"ר ספוק ממסע בין כוכבים וכלל אינם דומים לאנשים אמיתיים. הוא הראה כיצד כולנו נגועים בהטיות ומקבלים החלטות שחורגות מההתנהגות הרציונלית ששימשה הנחת יסוד לכלכלנים.בתחילת דרכו התייחסו כלכלנים אל תיילר בביטול – ובספר שזורים סיפורים משעשעים על הקרבות העזים שניהל מול אושיות הגישה הכלכלית המסורתית. אך כיום חקר הטעויות האנושיות והשפעתן על השוק הוא כוח מוביל במאמץ לקבלת החלטות טובות יותר בחיים, בעסקים ובקביעת מדיניות. תיילר, מהאבות המייסדים של הכלכלה ההתנהגותית, משלב בין תגליות חדשות בפסיכולוגיה האנושית ובין הבנה מעמיקה של התנהלות השוק. הוא פותח עבור הקוראים דרכים חדשות להסתכלות בכל דבר – מניהול משק הבית ועד שעשועוני טלוויזיה, מההתנהלות של חברת המוניות אוּבֶּר ועד דרך בחירת משכנתה. ההשלכות של מחקריו של תיילר לגבי תהליך קבלת ההחלטות של האדם הפרטי, של מנהלים ושל קובעי מדיניות, הן מרחיקות לכת וגם משעשעות מאד. ‏כ‏ריכה אחורית.

ככה לא מתנהגים : לידתה והתפתחותה של הכלכלה ההתנהגותית

סוגיות בנוסח המקרא ובפרשנותו

סוגיות בנוסח המקרא ובפרשנותו

ישעיהו מאורי 

הספר שלפנינו הוא אסופת מאמריו של פרופ' ישעיהו מאורי שיצאו לאור במקומות ובזמנים שונים. המאמרים שבספר מחולקים לשלושה מדורים: המדור הראשון עוסק במסורת הנוסח ומדרשי חז"ל, המדור השני עוסק בדרכי הפרשנות של רש"י על שלל פרשניו ובמדור השלישי יש דיונים בדרכי הפרשנות של חכמים אחרים. במדור הראשון נחקרות סוגיות שונות שקשורות בנוסח המקרא. בין השאר נידונה חשיבותן של מגילות קומראן כדי לעמוד באמצעותן על תולדות הגיבוש של נוסח המסורה. במדור השני מופיעים מספר מאמרים מוקדשים לסוגיות על אודות רש"י ופרשניו. מבין הפרשנים השונים לתורה, אין ספק כי רש"י תפס מקום מרכזי ביותר. לפיכך הקדשנו מקום רב לעיסוק בנוסח פירושו של רש"י ובמצב המחקר בנושא. במדור השלישי נמצאים מאמרים נוספים שעניינם פרשני המקרא ומתרגמיו השונים. -- ‏כ‏ריכה אחורית.​

סוגיות בנוסח המקרא ובפרשנותו

The Arab and Jewish questions : geographies of engagement in Palestine and beyond

The Arab and Jewish questions : geographies of engagement in Palestine and beyond

 edited by: Bashir Bashir and Leila Farsakh

"This book offers critical analyses of Arab engagements with the question of Jewish political rights (as individuals, religious communities, and/or a national collective) as these have been shaped by European anti-Semitism and Zionism and of Jewish engagements with the question of how how Jewish voices dealt with Palestinian presence and political rights in historic Palestine. These key political questions are rarely debated today and almost never in relation to each other, though they are inextricably intertwined. The "Jewish Question" arose in Europe in the 19th century in the context of the centrality of Christianity and rising forms of nationalism; it became a concern in the Middle East with the Zionist proposal to create an independent Jewish state in Palestine, a proposition viewed by Arabs at the time (at start of the 20th century) as colonialist. Zionists for the most part dismissed the "Arab Question"--what to do with the Arab population living in Palestine--by ignoring it or denigrating Palestinians as primitive and backward! After partition and the "war of independence" in 1948, these questions were rarely discussed despite well over a half-century of conflict in the Middle East. The 2011 uprisings and universally acknowledged failure of the Oslo peace accords have made the question of how individual and collective political rights can be protected outside the framework of territorial sovereignty even more urgent--a question that pertains not only to Palestine but to all Middle Eastern states with sizable religious minorities. The premise of this book is that it is politically imperative and morally necessary to engage with the challenge of diversity in the wider region of the Middle East by reexamining the inseparability of the Arab and Jewish struggle for self-determination and political equality. Contributors from the fields of history, religion, political science, philosophy, English, social work, and cultural studies include Gil Anidjar, Hakem Al-Rustom, Derek Penslar, Brian King, Maram Masarwi, Ella Shohut, and Jacqueline Rose"-- Provided by publisher.

The Arab and Jewish questions : geographies of engagement in Palestine and beyond

The religionization of Israeli society

The religionization of Israeli society

Yoav Peled, Horit Herman Peled 
 
During Israel's military operation in Gaza in the summer of 2014 the commanding officer of the Givati infantry brigade, Col. Ofer Vinter, called on his troops to fight "the terrorists who defame the God of Israel". This unprecedented call for religious war by a senior IDF commander caused an uproar, but it was just one symptom of a profound process of religionization, or de-secularization, that Israeli society has been going through since the turn of the twenty-first century. This book analyses and explains the reasons for the religionization of Israeli society, a process known in Hebrew as hadata. It argues that this process had its origins in the 1967 war, has been accelerating since 2000, and is manifested in a number of key social fields. It further argues that Jewish religion, inseparable from Jewish nationality, was embedded in Zionism from its inception at the end of the 19th Century but was subdued to a certain extent in favour of the national aspect in the interest of building a modern nation-state. In addition to discussing religionization in the military, the educational system, and the media of mass communications, the book includes a major chapter on the religionization of the Israeli visual fine arts field, a topic that has not been researched before now. Through careful examination of religionization, this book sheds light on a major development in Israeli society, which will additionally inform our understanding of the Israeli-Palestinian conflict. As such, it is a key resource for students and scholars of Israel Studies, and those interested the relations between religion, politics and nationalism, secularization and new social movements.

The religionization of Israeli society