חדש על המדף

יוני 2024

כיצד הפכו האשכנזים לישראלים : ‏הגירה ורגשות במשפחות ממעמד הביניים

כיצד הפכו האשכנזים לישראלים : ‏הגירה ורגשות במשפחות ממעמד הביניים

​רותם לשם
הספר "כיצד הפכו האכנזים לישראלים?" מציע זווית רעננה לניתוח התהליכים התרבותיים והחברתיים המורכבים, שהובילו להפיכתם של עולים אשכנזים שהגיעו ארצה לאחר השואה למסמני הדגם ה"כלל-ישראלי". אמנם עלייתם נחשבת למוצלחת וקלה, אולם גם היא עמדה בפני אתגרים. באמצעות פרשנות של סיפורי חיים משפחתיים וניתוח פרקי תוכנית הטלוויזיה הפופולרית "קשר משפחתי", חושף ד"ר רותם לשם את השתנות השיח הרגשי של משפחות מהגרים אשכנזיות לאורך שלושה דורות, ומציף את הדיאלוג המורכב שהן ניהלו עם הישראליות. הספר שופך אור על השתלבותן יוצאת הדופן של משפחות אלה במעמד הביניים הישראלי, מציג את המשא ומתן שהן ניהלו בסוגיות של יחסי הורים-ילדים, מגדר ואתניות, ודן בשאלות מפתח בחקר יחסי הגומלין שבין רגש, זהות וסיפור משפחתי. -- מעטפת אחורית.

כיצד הפכו האשכנזים לישראלים : ‏הגירה ורגשות במשפחות ממעמד הביניים

 המניפסט הקומוניסטי

המניפסט הקומוניסטי

קרל מרקס, פרידריך אנגלס 

המניפסט הקומוניסטי ראה אור בלונדון, ב-1848, בשפה הגרמנית. חיברו אותו קרל מרקס ופרידריך אנגלס, שני צעירים בסוף שנות העשרים לחייהם. בחיבורם סיפקו השניים ניתוח מהפכני של החברה והכלכלה ובחנו כיצד הבעלות והקניין מעצבים את יחסי הכוחות החברתיים. הם הגדירו את שני הכוחות הגדולים הנאבקים זה בזה – הבורגנות ומעמד הפועלים – וקראו לשינוי מאזן הכוחות ביניהם. כך הפך הטקסט העיוני לכלי אקטיביסטי שבסופו קריאה לפעולה: פועלי כל הארצות, התאחדו! המניפסט הקומוניסטי הוא טקסט מכונן, חי ושוצף, והשפעתו על מהלך ההיסטוריה האנושית הייתה עצומה. זהו חיבור נבואי במידה רבה, הרלוונטי גם לימינו אלה, בין השאר בכל מה שקשור להבנת הקפיטליזם השולט בחיינו, זכויות עובדים, הצריכה המואצת ומשבר האקלים. מאז פרסומו תורגם המניפסט לשפות רבות, ובכללן עברית. במהדורה מחודשת זו הוא מובא לאחר עריכה עכשווית ומעודכנת לתרגומו של מנחם דורמן. כמו כן, מובא בסוף הספר מאמר מקיף מאת פרופ' דני גוטוויין, "הדרך אל המניפסט", המתאר את האקלים הפוליטי שמתוכו צמח המניפסט הקומוניסטי.-- מעטפת אחורית.

המניפסט הקומוניסטי

החינוך לטבע : משנת יהושע מרגולין

החינוך לטבע : משנת יהושע מרגולין

מרוה שמואלי ונירית אסף

"קו ישר עובר מהספר החינוך לטבע של מרגולין בישראל של טרום הקמת המדינה אל המגמה הגלובלית והמקומית בת-זמננו של חינוך יער, חינוך מבוסס טבע, חינוך מבוסס מקום, חינוך לקיימות ופדגוגיה מתבוננת. הספר משלב השקפת עולם שבמרכזה חיבור אינטימי, מושכל והרמוני עם הטבע כדרך נכונה להתפתחות אנושית ולפדגוגיה משמעותית עם גישה יישומית הכוללת פרקטיקות חינוכיות ומערכי שיעור לשגרת ההוראה לכל עונות השנה. "החינוך לטבע: משנת יהושע מרגולין" מוגש כאן במהדורה ערוכה ומוארת המותאמת מבחינת לשונה ותכניה למחנכות ולמחנכים בישראל היום. הטקסטים המקוריים קוצרו ונערכו, נוספו להם מבואות, הסברים והדגמות. הספר מציע דרכים ללמידה התנסותית, חווייתית וקבוצתית בחיק הטבע, כזאת שבכוחה לבנות את התשתיות הנדרשות להגשמת המטרות החינוכיות של נפש בריאה בגוף בריא וחברה בריאה בטבע בריא. -- ‏מ‏עטפת אחורית.

החינוך לטבע : משנת יהושע מרגולין

סגנון : היבטים פרשניים וביקורתיים : עיון בהגותו של ה. ג. גאדמר

סגנון : היבטים פרשניים וביקורתיים : עיון בהגותו של ה. ג. גאדמר

חובב רשלבך

מהו סגנון מנקודת מבטה של הפילוסופיה שעניינה פרשנות? במוקד העיון נמצאת ההגות של הפילוסוף האנס גאורג גאדמר (1900-2002 Gadamer), ועוגניה בפנומנולוגיה של אדמונד הוסרל ומרטין היידגר. הסגנון, כנושא, מתברר מבעד לכתבי גאדמר, ובעיקר ספרו אמת ומתודה (1960), והמסה מעשה האמנות במילה ובדימוי (1990). לצורך הבירור, המחבר נעזר גם בהגותו הפנומנולוגית של הפילוסוף הישראלי אברהם צבי בראון ומראה שבתשתית ההוראה הגאדמרית על אודות 'ההבנה האנושית' נמצאת מחשבת הסגנון, כ'אופן הבנה'. בלב הבירור רשלבך מתווה סכמה שמציגה מרכיבים אפשריים של תימת הסגנון לצד מנגנונים אפשריים של תפקוד התודעה. -- מעטפת אחורית.

סגנון : היבטים פרשניים וביקורתיים : עיון בהגותו של ה. ג. גאדמר

 קומי רוני : קריאות בפיוטי סליחה ותחנונים מאת משוררי בבל וספרד המוסלמית בימי הביניים

קומי רוני : קריאות בפיוטי סליחה ותחנונים מאת משוררי בבל וספרד המוסלמית בימי הביניים

אריאל זינדר

כיצד יכולים שירים להועיל בבקשת הסליחה? מה יתרונה של לשון פואטית במעמד המתוח שבו מתייצבים חוטאים לנוכח אלוהיהם? הספר קומי רוני מציע תשובות אחדות לשאלות אלה. בספרו מזמין אותנו אריאל זינדר להכיר פרקים בהיסטוריה ובפואטיקה של פיוטי סליחות ותחנונים בימי הביניים. העיון בפיוטים חושף את המחשבה המשוקעת בהם על הסליחה האלוהית, על האפשרות או הקושי להשיג אותה ועל הנתיבים השונים שבהם יכולים הקהילה והיחיד לנוע לעברה. במהלך הספר נוצר דיאלוג מרתק בין הפיוטים העתיקים הללו לבין המחשבה המודרנית על אפשרות הסליחה. בין השאר נדונים בו פיוטים מאת רב סעדיה גאון, שמואל הנגיד, שלמה אבן גבירול ואחרים. פרקי הספר משלבים עיון ספרותי, היסטורי ומחשבתי, ומכניסים אותנו בסודו של מרחב ספרותי וליטורגי מיוחד, שבו השאלה "כיצד ייסלח לנו" נעשית מעורבת לגמרי בשאלה "כיצד נקום ונשיר". -- מעטפת אחורית.

קומי רוני : קריאות בפיוטי סליחה ותחנונים מאת משוררי בבל וספרד המוסלמית בימי הביניים

 אחרון הציונים

אחרון הציונים

רפאל זגורי-אורלי

כבר זמן רב שהמונח "ציונות" בישראל הוסט מדרכו המקורית לברית בין לאומנות לקיצוניות דתית. בקרב אנשים רבים בעולם מונח זה מעורר סלידה ודחייה באופן מידי ושיטתי. הוא מותקף מכל עבר, מואשם בקולוניאליזם ובלאומנות חסרי רסן, כמו גם בהיותו סוכן צבאי-תעשייתי של ארצות-הברית. הוא מזוהה עם "השליטה המערבית" הפוליטית, ובחוגים מסוימים הוא אף מואשם בבגידה ובכפירה בערכי היהדות. ההתקפות הגסות והאלימות הללו סותמות את הגולל על כל אפשרות לדון באופן מעמיק בציונות, בהיסטוריה שלה ובפוטנציאל האמנציפטורי שלה. העובדה שמדינת ישראל אימצה נתיב פופוליסטי ואנטי-ליברלי במהלך שנות שלטונו של בנימין נתניהו החריפה וממשיכה להחריף מצב עניינים זה. מבלי למעוד לרגע לתוך הטפות מוסרניות, הפילוסוף רפאל זגורי-אורלי בוחן את הציונות תוך כדי התייחסות לפרדוקסים הפעילים בתוכה, להיסטוריה האירופית שלה, להקשר המזרח-תיכוני שלה ולקשר שלה אל היהדות. הוא מקדם אפשרות של ציונות פתוחה, אל-זהותנית, מעובדת באמצעות המחשבה העכשווית, משוחררת הן מהפיתוי הלאומני והן מהנרטיב של היהודי הגולה. זגורי-אורלי משוכנע שהגשמת רעיון הציונות אינה אך ורק בחירה בין השניים (שיבה למקום, גלות וזרות), הם אף יכולים להישזר זה בזה. מה נותר מהציונות? הניתן עוד לחדש, לנער אותה? להיאבק בשמה ולמענה? לעבר אילו אפשרויות ואילו סיכויים? אולי לעבר מקום שטרם נגענו בו? -- מעטפת אחורית.

אחרון הציונים

 ערכין : מחקרים במשנה ובתוספתא

ערכין : מחקרים במשנה ובתוספתא

יוסף מרקוס
פרק כז בספר ויקרא, החותם את הספר, עוסק, רובו, בדרכים של הקדשת ממון ורכוש למקדש. בפסוקים א-כה עוסק הכתוב בדיני 'ערכין', דרכים להקדשת ממון למשכן על פי הערכת השווי של אדם, בעלי חיים, בתים ושדות. משנת ערכין והתוספתא עוקבות אחר רוב החלקים בפרשה המקראית, והתנאים, כדרכם, פירשו, הגדירו, הרחיבו ועיצבו את ההלכה בעניין זה בפירוט. מחקר זה על מסכת ערכין במשנה ובתוספתא עניינו הן בתולדות ההלכה, הן, ואף בעיקר, בתולדות ספרות ההלכה ועיצובה בספרות התנאית. העיונים מתמקדים בתוכני הדינים במקורות, בהיבטים לשוניים ובניתוח ספרותי של משניות וברייתות, בתוספתא, במדרשי ההלכה ובתלמודים, מתוך עמידה על מוקדם ומאוחר בניסוח ההלכה במקורות השונים. כל אלה מצטרפים לכדי תמונה כללית של הדרך שבה פירשו חכמים, עיצבו וניסחו את דיני ערכין והלכות בעניין עולם ההקדש ותחומים נלווים, כגון מעמדו של הכוהן בהלכה התנאית, יחסם של התנאים לבעלי מום, ושאלת הכפייה של קיום מצוות בעולמם של חכמים. -- מעטפת אחורית.

ערכין : מחקרים במשנה ובתוספתא

המודרניים הראשונים : עלייתו של הקולנוע התיעודי האמנותי בישראל

המודרניים הראשונים : עלייתו של הקולנוע התיעודי האמנותי בישראל

שמוליק דובדבני

המודרניים הראשונים בוחן את היצירה התיעודית הישראלית מאז ימי סרטי ההסברה של שנות החמישים עד עלייתו של קולנוע תיעודי מודרניסטי בשנות השישים והשבעים של המאה שעברה. קולנוע זה קרא תיגר על אופני ההבעה המוסדיים ועסק, בעיקר עם הקמתה של הטלוויזיה הישראלית, בסוגיות פוליטיות וחברתיות כמו אפליה לרעה על בסיס אתני ומעמדי, כיבוש, זנות וסמים ודיכוי פוליטי. הספר מביא לראשונה דיון היסטורי, אסתטי ואתי בסרטים תיעודיים ישראליים מכוננים, שהקדימו מבחינות רבות את הקולנוע הישראלי המודרניסטי. הוא מנתח סרטים של דוד פרלוב, דוד גרינברג, אמיל (מילק) קנבל, מיכה שגריר ויכין הירש, וכן את עבודותיהם הראשונות בטלוויזיה של מוטי קירשנבאום, רם לוי, יהודה (ג'אד) נאמן, עמוס גיתאי, יגאל בורשטיין, אורי ברבש ואחרים. הקולנוע התיעודי המודרניסטי של התקופה מנכיח את הקול הנשי עם סרטיהן של הלגה קרנסטון־קלר, אסתר דר, רחל חלפי, מירה המרמש ויהודית (ג'ודי) לוץ – עשורים לפני שהתבסס קול זה בקולנוע העלילתי בישראל. -- מעטפת אחורית.

המודרניים הראשונים : עלייתו של הקולנוע התיעודי האמנותי בישראל

 אין דבר כזה מוזיקה מזרחית : מסע אל ימיה הראשונים של המוזיקה שחוללה מהפכה תרבותית בישראל

אין דבר כזה מוזיקה מזרחית : מסע אל ימיה הראשונים של המוזיקה שחוללה מהפכה תרבותית בישראל

איימי הורוביץ

"אין דבר כזה מוזיקה מזרחית" מאת ד"ר איימי הורוביץ הוא מחקר אתנוגרפי העוסק בלידתו של סגנון מוזיקלי שיהפוך לימים לסוגה מרכזית בישראל - המוזיקה המזרחית. מאז שנות השבעים ועד אמצע שנות התשעים של המאה העשרים, הודרה המוזיקה המזרחית מהמרחב הציבורי וזכתה ליחס מזלזל מצד המיינסטרים הישראלי. בשנים אלה היא התגבשה בשכונות רבות ברחבי ישראל, כשהיא ממזגת לתוכה שלל מסורות מוזיקליות מאזור הים התיכון ויוצרת פסקול חתרני ומורכב מאין כמוהו. אין דבר כזה מוזיקה מזרחית עוקב אחר עשורים ראשונים אלה בהתפתחות המוזיקה המזרחית, וחושף את המתחים הרבים שהתלוו ליצירתה ואת מנגנוני הדיכוי שהופעלו עליה. ספרה של הורוביץ הוא מחקר פורץ דרך על ראשית קורותיה של המוזיקה המזרחית. הוא מתחיל בדוכן קסטות בתחנה המרכזית הישנה, ממנו בקע קולו המפלח של זמר אחד ויחיד בדורו: זהר ארגוב. איימי הורוביץ, חוקרת מוזיקה צעירה מארצות הברית, יצאה מהדוכן ההוא למסע אישי מרתק במועדונים, באולפני הקלטות, בהופעות, כשלצידה עוזר המחקר שלה דאז, הסופר ראובן (רובי) נמדר. היא פוגשת דמויות מרכזיות משדה המוזיקה המזרחית של אותם ימים: החל בזמרים וזמרות בולטים, כמו זהר ארגוב וזהבה בן, מלחינים ואמרגנים כמו אביהו מדינה והאחים ראובני, וכלה בבעלי חברות תקליטים ומפיצי קלטות. מסעה המתועד והחד-פעמי חושף את הזיקות הישירות והעקיפות שמתקיימות בין הפוליטי לאסתטי, ואת מידת מורכבותה וחתרנותה של המוזיקה המזרחית, אשר שימשה פסקול משותף לקהילות דחויות רבות."-- מעטפת אחורית.

אין דבר כזה מוזיקה מזרחית : מסע אל ימיה הראשונים של המוזיקה שחוללה מהפכה תרבותית בישראל

רגשות נגד דמוקרטיה : פופוליזם בפוליטיקה של פחד, סלידה, טינה ואהבה

רגשות נגד דמוקרטיה : פופוליזם בפוליטיקה של פחד, סלידה, טינה ואהבה

אווה אילוז עם אביטל סיקרון

במקומות רבים בעולם, הדמוקרטיה נמצאת כיום תחת מתקפה מצד הפופוליזם הלאומני. היחלשות השמאל, שליטה של מנהיג בעל נטיות סמכותניות בזירה הפוליטית, קיטוב הולך וגובר בין המחנות הפוליטיים, החלשת מנגנוני אכיפת החוק וגופים מקצועיים אחרים – כל אלה הם חלק מאותה התופעה. כמו במדינות אחרות, גם בישראל עולה השאלה: מדוע גורמים פוליטיים שאינם מהססים לפגוע ברווחתם ובזכויותיהם של האזרחים זוכים לתמיכה כה רחבה? הספר רגשות נגד דמוקרטיה: פופוליזם כפוליטיקה של פחד, סלידה, טינה ואהבה יוצא מנקודת הנחה שכדי לענות על שאלה זו יש להתמקד ברגשות, כיוון שרק הרגשות מסוגלים לגרום לבני האדם להתעלם מהעובדות ולטשטש אינטרסים אישיים. ארבעה רגשות מרכזיים עומדים במרכז הנרטיב הפופוליסטי: פחד, סלידה, טינה ואהבה חסרת תנאים למולדת. רגשות אלה אינם ייחודיים לישראל, והם משמשים מפלגות ומנהיגים פופוליסטיים ברחבי העולם. כל פרק בספר בוחן רגש אחד מן הארבעה ומצביע על הגורמים ההיסטוריים שחיזקו את אחיזתו בציבור הישראלי, על השימוש שעושים בו גורמים פוליטיים, ועל האופנים שבהם הוא משרת את הפופוליזם ושוחק את הערכים הדמוקרטיים בישראל ובעולם. הספר מציג נקודת מבט ייחודית על הפופוליזם בישראל, והוא עשוי לעניין כל מי שחפץ להבין לעומק את הזירה הפוליטית הישראלית ולעמוד על הגורמים להצלחתו של הפופוליזם ברחבי העולם. -- מעטפת אחורית.

רגשות נגד דמוקרטיה : פופוליזם בפוליטיקה של פחד, סלידה, טינה ואהבה

מחשבות על עגנון

מחשבות על עגנון

אבידב ליפסקר

"פרקי הספר הם מקטעי מחשבה על מה שאינו בדיוני ואינו מומצא, והוא שקוע בקרקעית הכרוניקה המיתולוגית שברא עגנון ככתב זיכרון לקהילה היהודית ובעיקר לטקסטים הנעלמים שלה. ממשות זו שכוסתה באבק ארכיאולוגי, עגנון נושף עליה ומציב אותה מחדש בכל בוהקה הממשי, שהוא תמיד מפליא יותר מכל משמעות נכפלת שמגלה הפרשנות על הבדיון האירוני, כביכול, של עגנון. זו בעיקר הממשות של הערצת ממלכת התורה שהיה לה קיום אוטופי מאתיים שנה בימי 'ועד ארבע ארצות', ואשר רעש קריסתה מהדהד עדיין באזני המספר בספר 'עיר ומלואה'... בכל פרקי המחשבה האלה מתגלים שוב ושוב הכתבים הגלויים והסמויים של ספריית-עגנון-הכותב כנפרשים לעדן טקסטואלי נטול גבולות שבו התעברה המציאות ואליו היא תמה לגווע."(אתר המוציא לאור)

מחשבות על עגנון

הפועלות

הפועלות

 נילי לנדסמן

חלוצה נלהבת המאוהבת עד כלות בברל כצנלסון ומצטיינת יותר בחדות המחשבה מאשר בעבודת כפיים; מייסדת כתב עת מהפכני לפועלות ומבקרת ספרות מלומדת ומושחזת; רעייתו של זלמן שזר, הנשיא השלישי של מדינת ישראל, שפרנס רכילות על יחסיו הרומנטיים עם רחל המשוררת ועם גולדה מאיר; אמא אומללה לילדה לקויה מאוד, המתייסרת ואינה מוצאת מנוח. אישה רבת פעלים שרבות נושאות אליה עיניים אך מבטה תמיד מושפל. הרומן ההיסטורי הפועלות מגולל את עלילת החיים האינטימיים של רחל כצנלסון-שזר, המאור הגדול של העלייה השניה, מזריחה ועד לדעיכה. סיפורה של הדמות הנערצת בחוגי הספרות העברית המתחדשת שזור בסיפוריהן של חברותיה לדרך החתחתים, שותפותיה למפעל ספרותי ועיתונאי חלוצי שביקש להעניק במה לקולותיהן של נשות העלייה השנייה והשלישית. בין היוצרות שלוקחות חלק בעלילת הרומן אפשר למצוא כותבות כדבורה דיין, אווה טבנקין ובתיה ברנר, אשר למרות כשרונן הגדול נודעו - ממש כרחל עצמה - בעיקר בזכות הגברים בחייהן שהכזיבו ואיכזבו. בתפקיד אורחת הכבוד מפציעה גם רחל המשוררת, שאיתה יש לרחל כצנלסון חשבון נוקב. -- מעטפת אחורית.

הפועלות

 העברית ולשונות אירופה : עיונים בלשונות ספרותיות

העברית ולשונות אירופה : עיונים בלשונות ספרותיות

אילן אלדר

הספר העברית ולשונות אירופה מוקדש לבחינת צמיחתה, התגבשותה והתקבלותה של לשון ספרותית חדשה, ובכללה לשון הכתיבה הספרותית־אמנותית.בספר שלפנינו נסקרות צמיחתן ויצירתן של הלשונות האירופיות הספרותיות, לשון לשון ודרכי פיתוחה והתפתחותה. בהמשך נידונים חמישה ניסיונות מודעים ומכוונים שנעשו בסוף המאה ה־19 ובתחילת המאה ה־20 ליצור עברית ספרותית חדשה הן עבור הספרות היפה והן עבור הספרות הפובליציסטית. העמדת יצירתה של העברית הספרותית החדשה על רקע יצירתן או תחייתן של הלשונות הספרותיות האירופיות בעת החדשה מאפשרת לנו לראות את פיתוחה ועיצובה גם כאחת החוליות בתהליך כללי של יצירתן והתפתחותן של לשונות ספרותיות סטנדרטיות, בעיקר אותן הלשונות שפיתוחן היה חלק אינטגרלי מן התחייה הלאומית של עמי אירופה במאה ה־19. -- מעטפת ‏א‏חורית.

העברית ולשונות אירופה : עיונים בלשונות ספרותיות

מדים כפולים : ההיסטוריה של הסיעוד בצה"ל בשנים 1983-1948

מדים כפולים : ההיסטוריה של הסיעוד בצה"ל בשנים 1983-1948

רונן שגב

מדים כפולים מציג לראשונה את סיפורן של האחיות בצה"ל ממלחמת העצמאות ועד למלחמת לבנון הראשונה.תרומתן הייחודית של האחיות־חיילות בטיפול בפצועים, בקליטת העלייה ובמתן טיפול בבתי החולים האזרחיים הייתה מכרעת בהתמודדות של השירות הרפואי, ובהמשך חיל הרפואה, עם המשימות הרבות שהוטלו עליו: ארגוניות, קליניות וחברתיות כאחת.תרומה זו נבעה ממחויבות אינסופית ומגמישותו של מערך הסיעוד בצה"ל, שבזכותן התאים את עצמו לתנאים הקשים ולמטלות המשתנות שנכפו על מדינת ישראל מתקומתה ולאורך מלחמות ישראל השונות.הסיעוד בצה"ל, משלב התהוותו ועד להפיכתו ליחידה ארגונית מוסדרת, התאפיין במסירות, יוזמה, הקרבה וטיפול מקצועי שהושתת על ערכי חיל הרפואה ורוח צה"ל. -- ‏כ‏ריכה אחורית

מדים כפולים : ההיסטוריה של הסיעוד בצה"ל בשנים 1983-1948

 יונה וולך : ביוגרפיה

יונה וולך : ביוגרפיה

 יגאל סרנה 
"אני יונה. רציתי לדעת הכול," כתבה במחברת האחרונה של יומנה. בליל ה-24 בספטמבר 1965 חלמה יונה וולך כי בעוד שלושה ימים תמות. היא הייתה בת עשרים ואחת, ארבעה חודשים אחרי אשפוזה במוסד לחולי נפש טלביה, ובמגירת ארונה כבר נצברו שירים שיציבו אותה בלבה הפראי של השירה הישראלית. יונה האמינה שהכתיבה מסוכנת כמו חומרים רדיואקטיביים, אך לא היססה לצלול אל תהומות ולרדות דבש ודם. בסתיו 1985, עשרים שנה אחרי אותו חלום, גוועה בייסורים והותירה אחריה שישה ספרי שירה, הערצה וזעם. השנים שחלפו מאז מותה לא עמעמו את כוחה והשפעתה. קולה חי גם היום, מפתה ותובע, מרעיב ומשביע את קוראיה. הביוגרפיה יונה וולך, שראתה אור לראשונה ב-1993, היא מסמך תרבותי אמיץ ומרתק. כארבע שנים הלך יגאל סרנה בעקבותהי של המשוררת, מילדותה בבית אמה בכפר אונו ומות אביה מיכאל במלחמה, דרך פריצתה בשנות השישים, החבורות הספרותיות, אשפוזיה והבותיה והתמודדותה עם מחלת הסרטן. בתנופה ובכישרון מתארת הביוגרפיה את מה שהתרחש בחדרי חדרים ונוכח פני הקהל, בכיכרות העיר ועל הגגות, וכורכת את השירה בחיים ואת החיים בשירה. -- מעטפת אחורית.

יונה וולך : ביוגרפיה

 שורשים, שושנים ומלכים : עיונים בפולקלור צמחי ארץ־ישראל

שורשים, שושנים ומלכים : עיונים בפולקלור צמחי ארץ־ישראל

אמוץ דפני, סאלח עקל ח'טיב

"הספר המונח לפניכם, שורשים, שושנים ומלכים – עיונים בפולקלור צמחי ארץ־ישראל, הוא פרסום נוסף במפעל חייו של פרופ' אמוץ דפני, בוטנאי, חוקר האבקה בעל שם עולמי, משורר ומומחה לצמחי הארץ, שימושיהם והפולקלור הנקשר בהם. חברו לעט ולמחקר, סאלח עקל ח'טיב, הוא איש חינוך רב פעלים, מורה דרך ובעל ידע מקיף על צמחי הארץ, שימושיהם, הפולקלור השזור בכל אחד מהם, וכן על ניבי השפה הערבית בארץ ופתגמיה. זהו ספרם השני של המחברים, ואני שמח שצוות מיוחד זה ממשיך לחקור ולהוציא לאור פרסומים שמרחיבים הן את הדעת והן את הלב. היתרון של עבודה משותפת, שעליו עמדו כבר רבים וטובים, בא לידי ביטוי גם במקרה של חיבור זה, וניתן לומר ללא היסוס כי גם כאן – השלם גדול מסך חלקיו. הגישה שבה בחרו המחברים – בחינת המסורות הקדומות על בסיס הממצא המדעי ומולו – מאפשרת לקורא להבין טוב יותר את תפקידו ומעמדו של כל אחד מהצמחים המתוארים, ולבחון את הדומה והשונה ביניהם בשפות ובלהגים המגוונים של תושבי הארץ והאזור, בכתבי הקודש של בני העדות והדתות השונות, במנהגים ובמסורות, בפתגמים ובסיפורי העם. יתר על כן, עבודת המחקר המדוקדקת בשטח, וכמוה בספרות, היא לדעתי אחת הדרכים הטובות והיעילות לשימור הידע – שגם הוא, בדומה לצמחים ולבעלי חיים, מצוי בהליכי הכחדה והיעלמות." פרופ' אפרים לב. -- כריכה אחורית.

שורשים, שושנים ומלכים : עיונים בפולקלור צמחי ארץ־ישראל

 האומנות והיופי בהגות היהודית ברנסנס ובנאורות : אברבנאל, שפינוזה, המהר"ל, החסידות, מנדלסון, מימון ואחרים

האומנות והיופי בהגות היהודית ברנסנס ובנאורות : אברבנאל, שפינוזה, המהר"ל, החסידות, מנדלסון, מימון ואחרים

יוסי חקלאי
בספר זה נכרכו עולמות שונים מתוך כוונה להבהיר ולהבין את גישתם של חכמי העם היהודי ביחס ליופי, אומנות חזותית, ומתוך כך ביחס לעבודה זרה על היבטיה החזותיים. מצטלבים כאן דברי הגות, יצירות של גדולי ישראל, מדון יהודה אברבנאל במאה ה-15 עד ראשית המאה ה 19: הוגים, רבנים, פילוסופים, מקובלים, חסידים וסופרים. יוסי חקלאי מוביל אותנו להגדרות השונות של האסתטיקה בקרב אותן מִשנוֹת או השקפות, לעתים כתורה של העולם החושי הקולט את סביבתו וגופו ומשפיע על תחושותיו המתורגמות במישור התבוני, לעתים כתיאוריה המנסה לפענח מהו יופי ומהו נשגב; או שמדובר בטקסטים שמסבירים מהי אומנות, מהן האומנויות וכיצד למיינן, לדרגן, להדגיש או לשלול את חשיבותן. מול הגישות המציינות שהיופי או היצירה נוצרות דרך האסוציאציות של הדימויים, פעולת הדמיון המגורה מהאובייקט, תעמוד הגישה של השלמות החושית, מעין דחף פנימי הרוצה ליצור שלמות. בעקבות השינויים החברתיים והתרבותיים, המבט על היופי והאומנות מובא מזוויות שונות: ניתוח פילוסופי של התלמידים היהודיים של קאנט או של הגל, או היבטים דתיים, הלכתיים, משיחיים, קבליים, שקולותיהם נשמעים ביחס להבנת אומנות ויופי. אלה ואלה מוסיפים מרכיבים חדשים ומשמעותיים בתיאור ובהבנת המושג ומעשה האומנות. המאמינים ישאלו האם היופי מצוי באל, האם הוא נאצל ממנו, והמקובלים יוסיפו את הספירה שבה שוכן היופי. אחרים יזהו את היופי במשכנו ב"שכל העליון" או ב"נפש העולם"; הוגים אחרים יאתרו את מקורות היופי ביקום, בטבע, או במפגש עם נפשו ודמיונו של האדם. יהיו שיאמרו ששורשי היופי מצויים במפגש של החושים עם תופעות טבע, עם הסביבה, ועיבודם על ידי הדמיון האנושי. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

האומנות והיופי בהגות היהודית ברנסנס ובנאורות : אברבנאל, שפינוזה, המהר"ל, החסידות, מנדלסון, מימון ואחרים

 יום אחד באוקטובר : ארבעים גיבורים, ארבעים סיפורים

יום אחד באוקטובר : ארבעים גיבורים, ארבעים סיפורים

יאיר אגמון, אוריה מבורך

שי־לי הכניסה זרת לפה של תינוקת בת חודש, שלמה התיישב על כורסה ועשה עצמו ישן, נסרין הוציאה את השרוכים מהנעליים של הילדים, מיקי ביקש מהמחבל לקיים את ההבטחה, עמית ליטפה את הפצוע האחרון במרפאה, ענר הדף שבעה רימונים מהמיגונית, עמנואל דאג שמכתב האהבה של החייל ההרוג, יגיע ליעדו. והכול קרה ביום אחד. ביום אחד באוקטובר. זה היה אחד הימים העצובים בתולדות העם היהודי. מדינת ישראל קרסה מול עינינו. הארץ התמלאה בחללים, בחטופים ובפליטים. זה היה הרגע הכי נמוך שלנו, הכי חלש שלנו, הכי חשוף שלנו. אבל גם אז, דווקא אז, באותו היום ממש – קמו ועלו לנו גיבורים. הם היו גיבורים כמו פעם. כמו בתנ"ך, כמו בתש"ח. גיבורים מסוג גיבורים. ולצד העצב המר והכלימה הצורבת, לצד הפחד, המועקה והדממה, הם העניקו לנו את האפשרות לספר סיפור אחר. לראות את הטוב, לשמוח באור, לזכור את החסד. ואת הסיפור הזה אנחנו מספרים עכשיו למען הדור ההלום שלנו, למען החיבוק שכולנו זקוקים לו, ולמען הדורות הבאים. יום אחד באוקטובר הוא פרויקט מונולוגים ספרותי, שאפתני וחד־פעמי, שמעניק לקוראיו היכרות עם ארבעים גיבורים שהיו באמת. הסיפורים כולם מתרחשים באותן עשרים וארבע שעות, באותו חבל ארץ יפהפה וכואב. מי שיתחיל לקרוא בהם לא יוכל להניח את הספר מידיו. הגיבורים בלתי נשכחים. הסיפורים בלתי נתפסים. ובתוך כל התופת והצער הם מציעים לקוראים בהם רגע צלול של נחמה. -- מעטפת אחורית.

יום אחד באוקטובר : ארבעים גיבורים, ארבעים סיפורים

 רון ארד : מבצעי המוסד לאיתורו

רון ארד : מבצעי המוסד לאיתורו

 ישראל פרלוב
ב-16 באוקטובר 1986, רון ארד, נווט קרב בחיל האוויר, יצא למשימת הפצצה בלבנון שממנה לא שב. מדינת ישראל השקיעה, ועדיין משקיעה, מאמצים אדירים למען איתורו והשבתו לחיק משפחתו, אך עד כה טרם עלה הדבר בידה. ב-1992 הוקמה במוסד יחידת שו"ן (שבויים ונעדרים) במטרה לברר מה עלה בגורלם של רון ארד ושל הנעדרים מקרב סולטאן יעקוב שנערך ב-11 ביוני 1982. ישראל פרלוב, מייסדה של היחידה ומי שעמד בראשה עד מאי 1995, חושף לראשונה בפני הציבור הרחב את סיפור הקמתה ואת מבצעי המוסד שעסקו באיתורו של רון ארד בין השנים 1992–1995 והיו עד כה סמויים מן העין. -- מעטפת אחורית.

רון ארד : מבצעי המוסד לאיתורו

שיר בורא קורא : מסות על השירה העברית הישראלית

שיר בורא קורא : מסות על השירה העברית הישראלית

רות קרטון-בלום

קרטוּן־בלום מתחקה אחר יצירות השירה, מרביתן מן "הזמן הישראלי" שלאחר קום המדינה, ומזהה את המהלך בין הדהוד הלשון העתיקה לשימוש בשפה המדוברת. מהלך זה מרכיב כתב רב־שכבתי שרבדיו נוכחים ומופעלים בו־זמנית. באמצעות קריאה דו־כיוונית של המחיקות – "ההופעה וההבלחה של השכבות הקדמוניות של השפה" – נחשפים כאן לבהּ וייחודה של העברית השירית. הפרשנויות ממצבות את השירה בהקשרים תרבותיים עשירים: שירה ומוזיקה, שירה ופיסול, שירה ומדע. הקריאות צוללות אל יצירותיהם של נתן אלתרמן, לאה גולדברג, אבות ישורון, נתן זך, דליה רביקוביץ, דן פגיס, אבנר טריינין, נורית זרחי, רוני סומק ויוצרים נוספים שכתיבתם מאירה סוגיות שיריות עקרוניות (דוד אבידן, מרדכי גלדמן, רחל חלפי). -- מעטפת אחורית.

שיר בורא קורא : מסות על השירה העברית הישראלית

 הדרך לשבעה באוקטובר : בנימין נתניהו, הנצחת הסכסוך והידרדרותה המוסרית של ישראל

הדרך לשבעה באוקטובר : בנימין נתניהו, הנצחת הסכסוך והידרדרותה המוסרית של ישראל

אדם רז
הדרך לשבעה באוקטובר מציג את מערכת היחסים בין ארגון חמאס לבנימין נתניהו, מתקופת כניסתו למשרד ראש הממשלה ב-1996 ועד הימים האחרונים - ימי המלחמה ברצועת עזה. החלק הראשון בספר מתאר את זהות האינטרסים בין חמאס לנתניהו בכל הקשור להתנגדותם המשותפת לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני באמצעות הסכם שלום וחלוקת הארץ. ניתוח מדיניות החוץ והביטחון של נתניהו מלמד, שקו הנצחת הסכסוך שהוביל בעשורים האחרונים, עולה בקנה אחד עם תפיסתו לגבי אופייה הרצוי של החברה והפוליטיקה הישראלית בכיוונים סמכותניים ואנטי-דמוקרטיים. אותה "קונספציה של הכלת חמאס", שמרבים עתה לדבר בגנותה בחודשים האחרונים, היא הצד השני של המדיניות שאפשרה לאיראן להפוך למדינת סף גרעינית. הדרך לשבעה באוקטובר מזכיר פרשות ואירועים מההיסטוריה של השנים האחרונות ומראה כיצד מדיניות המלחמה-שאין-לה-סוף משמשת את נתניהו כדי לשמר את שלטונו. חלקו השני של החיבור, המדינה המצורעת: על ימיה הראשונים של הלחימה ברצועת עזה, דן בשבועות הראשונים של המלחמה – בפרט בקמפיין ההפצצות האסטרטגיות מן האוויר, שהצבא הוציא לפועל עד לכניסה הקרקעית - ומראה כיצד נתניהו עשה שימוש ברגשות הנקם שהציפו את הישראלים באופן טבעי לאחר קציר הדמים ביישובי הנגב המערבי והסביבה, כדי לקדם מדיניות החותרת, הלכה למעשה, להמשיך ולשמר את הסכסוך האזורי ואת האינטרסים שחמאס מייצג. האופן שבו נתניהו מנהל את המלחמה מלמד שהוא פועל ביודעין כדי להנציח את מעגל הדמים ולהפוך את ישראל למדינה מצורעת: הן ביחס למקומה במשפחת העמים והן מבחינת אופייה של החברה הישראלית. -- מעטפת אחורית.

הדרך לשבעה באוקטובר : בנימין נתניהו, הנצחת הסכסוך והידרדרותה המוסרית של ישראל

לחשוב על האוניברסיטה : ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל

לחשוב על האוניברסיטה : ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל

לין חלוזין-דברת, יוסי שורץ, הגר קוטף, איל חוברס ושי לביא

האוניברסיטה, כך אומרים, היא מגדל שן אליטיסטי ומתנשא; היא לא מתאימה למקצועות העתיד; היא יקרה מדי ואין בה צורך. לתלונות הרבות כנגד האוניברסיטה וכנגד האקדמיה כולה, עונים מגיניה כי רק האקדמיה מקדישה את עצמה לחקר האמת וכי רק היא יכולה להגן על הידע. "תפקידה של האוניברסיטה - הפונקציה שלה", במילותיו של הפילוסוף ג'ון דיואי, "היא פונקציית האמת". האם הניגוד בין אינטרסים כלכליים, חברתיים ולאומיים לבין רדיפת האמת הוא הדרך הטובה ביותר לדבר על האוניברסיטה? האם אפשר לחשוב על האקדמיה כעל מוסד שהאמת עומדת בראש מעייניו, והוא משוקע, בה בעת, במציאות החברתית, הכלכלית והפוליטית של המקום ושל הזמן שבהם הוא מתקיים? מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל שנויה כיום במחלוקות עמוקות שצצו בתגובה לשינויים מפליגים במבנה שלה, בתפקידיה החברתיים ובאופני התקצוב שלה. בקובץ זה מנסים כעשרים חוקרים של האקדמיה מתחומי המחשבה הפוליטית, הפילוסופיה וההיסטוריה של הידע, הסוציולוגיה, החינוך והמשפט, לחשוב מחדש על האקדמיה כאן ועכשיו, עשרים שנה לאחר פרסום דוח ועדת מלץ ושלושה עשורים לאחר "מהפכת המכללות". נקודת המוצא של הכותבים היא שהאוניברסיטה היא אחד מן המוסדות המשפיעים ביותר בחברה, לא רק על ייצור הידע - על מה ייחקר וכיצד, אלא גם על ההשכלה של בנות ובני כל שכבות החברה, על הניעות החברתית, על מי שאנחנו ומי שנרצה להיות - כפרטים וכחברה. כיצד אם כן יש לחשוב על האקדמיה בישראל כיום ולאן מועדות פניה?" -- מעטפת אחורית.

לחשוב על האוניברסיטה : ידע, פוליטיקה ואקדמיה בישראל

"אשה עבריה בל יאבד חלקך" : נשים בימין הציוני חילוני בין יישוב למדינה

"אשה עבריה בל יאבד חלקך" : נשים בימין הציוני חילוני בין יישוב למדינה

 אופירה גראוויס קובלסקי
סיפור מקומן של נשים במפלגות ובארגוני הימין הציוני נשאר בשולי המחקר ההסטורי־חברתי. "'אשה עבריה בל יאבד חלקך', נשים בימין הציוני חילוני בין יישוב למדינה" ממלא חלל זה, ומספר את סיפור פעילות הנשים במפלגות הימין בתקופת המנדט ובשנים הראשונות לקיום המדינה, תוך בחינת זהותן, מודעותן המגדרית והדילמות המרכזיות איתן התמודדו. הספר מתחקה אחר הפעִילות הפוליטיות בממסדים המפלגתיים בתקופה סוערת בתולדות היישוב והעם היהודי, על רקע המשמעות הפרטית והארגונית של היותה של אישה פעילה פוליטית במסגרת ארגונים ומפלגות באופוזיציה מימין. ‏-‏- מעטפת אחורית.

"אשה עבריה בל יאבד חלקך" : נשים בימין הציוני חילוני בין יישוב למדינה

חמאס : מתנועה חברתית לפשעי מלחמה

חמאס : מתנועה חברתית לפשעי מלחמה

שלומי אלדר

מאורעות שבעה באוקטובר ומחיר הדמים הכבד שגבו הכו את ישראל בתדהמה. למעלה מ־1,200 נרצחו ו־250 נחטפו. אלפים נפצעו. זה היה המחדל הצבאי והמודיעיני הגדול בתולדות המדינה. בשנת 2012 ראה אור ספרו של שלומי אלדר ’להכיר את חמאס’, אשר התחקה אחרי הקמתה והתבססותה של תנועת החמאס, משלהי שנות השמונים ועד הוצאת הספר. חמאס, הספר שבידיכם כעת, הוא גרסה מעודכנת ומורחבת של הספר הקודם, המבקשת להשיב על השאלה: האם הכתובת הייתה על הקיר? מה קרה מאז שוחרר יחיא סינוואר מהכלא בעסקת שליט? כיצד הצליח להשתלט, בתוך עשור, על מוקדי הכוח והשליטה של התנועה, ולעצב אותה מחדש בהתאם לשאיפותיו - מחיקה של מדינת ישראל והחלפתה במדינת הלכה מוסלמית, הכפופה לחוקי השריעה? חמאס בהנהגת יחיא סינוואר היא תנועה אסלאמית פונדמנטליסטית, הרואה בישראלים כופרים שיש להשמידם, ובאדמות ישראל אדמות קודש מוסלמיות. הספר חמאס - מתנועה חברתית לפשעי מלחמה משרטט את תולדות הפיכתה של התנועה מתנועת ’דעווה’, המבקשת להיטיב עם תושבי מחנות הפליטים, למכונת מלחמה משוכללת, שמטרתה להשמיד את ישראל ולשחרר את אסירי חמאס מבתי הכלא הישראליים. -- מעטפת אחורית.

חמאס : מתנועה חברתית לפשעי מלחמה

שבת שבעה באוקטובר : עדויות

שבת שבעה באוקטובר : עדויות

רון דהן ומעין אבידן

"ברגע שיצאתי מהדלת נחת עליי מין שקט כזה. ידעתי: אני חוזר לכאן בריא ושלם. אמרתי לעצמי: לא משנה מה יקרה, אליי הביתה הם לא יגיעו."
"פעלתי מתוך חשבון פשוט, למי הכי פחות יכאב. זה היה משפט שלמה כזה. עשיתי 'סדר מוות'. זה נשמע נורא, אבל סידרתי אותנו אחד אחרי השני בממ"ד הקטן במחשבה — מי ייהרג קודם."
"פתאום רכב מקבל טיל אר־פי־ג'י ישר לתוכו. הרכב עף באוויר, מתפוצץ, עם האנשים בפנים והכל. באותו רגע אני מכבה את האוטו, תופס את נועה, מושך אותה ביד, מוציא אותה, מסתכל על השעה, מאד מוקדם, שבע וקצת, מחפש את השמש ורואה שהיא יחסית נמוכה, שלא עלתה יותר מדי, מבין ששם זה מזרח, עזה זה במערב. מתחיל לרוץ לכיוון השמש."
שבת, שבעה באוקטובר מאגד יותר מחמישים עדויות שנאספו ונערכו בידי משוררים ומשוררות, סופרים וסופרות, יוצרים ויוצרות מתחומי הספר והתיאטרון, כחלק מפרויקט העוטף במילים. הספר משרטט תמונה אישית אך רחבת מבט, כואבת ומפוכחת, של אירועי השבת השחורה, לאורכו ולרוחבו של עוטף עזה וגם מחוצה לו. העדויות חושפות, בגוף ראשון ובאופן בלתי אמצעי, את סיפורם של נשים, גברים וילדים, לכודים בממ"ד לבד או עם משפחה, נלחמים באומץ בכיתות הכוננות, שורדים ונאבקים ברחובות אופקים ושדרות, נָסים משדה הקטל של המסיבה ברֵעים, נחלצים תחת אש בבארי, נחלצים לסיוע בביר הדאג', ומטפלים במסירות על אמבולנסים ובבית החולים סורוקה.
העדויות טוות מול עינינו סיפור שלא ניתן להכחישו או לעמעמו, סיפור קשה, לא ייאמן במובנים רבים; אבל הן גם מתארות את סיפורה של הרוח האנושית הגדולה, שלא ניתן להכניעה.

שבת שבעה באוקטובר : עדויות

 העלמה המהירה לדבר צחות : חייה ויצירתה של מרים מארקל-מוזסזון (1920-1838)

העלמה המהירה לדבר צחות : חייה ויצירתה של מרים מארקל-מוזסזון (1920-1838)

דרורה שקד
מרים מארקל־מוזסזון, משכילה עבריה במחצית השניה של המאה ה־19, נולדה בעיר וילקובישקי שבליטא. מרים הייתה סופרת ומתרגמת, מראשונות המשכילות שכתבו כתיבה נשית בעברית, בעלת ידע רחב בספרות העברית ובמקורות היהודיים הקנוניים, ובקיאה בשפות אירופיות ובספרות העולם.בכתביה הספרותיים: מכתבים, תרגומים, סיפורים קצרים, שירה ומסות. תרגומה, מגרמנית לעברית, לספר "היהודים באנגליא" (1869), הוא מפעלה הנודע ביותר, והוא שסימן את התערותה בחוגי המשכילים של זמנה. עיקר עניינם של כתביה בלשון העברית ובהפצתה, וכן ברצון לתיקון חברתי, ובייחוד לשוויון הנשים. היום מוכרות בעיקר איגרותיה, הכתובות עברית רהוטה רוויה אזכורים למקורות העבריים, אל ידידיה, גדולי המשכילים, ובהם אברהם מאפו ויהודה ליב גורדון (יל"ג), שעימו התכתבה כעשרים שנה. דרורה שקד הוסיפה לכתבים שבספר מבוא והערות. אלה מאירים את פועלה של מרים מארקל־מוזסזון ואת הדרך הייחודית שעשתה כדי לעבור את המחסום החברתי והתרבותי שהציבה בזמנה החברה היהודית לפני נשים. -- מעטפת אחורית.

העלמה המהירה לדבר צחות : חייה ויצירתה של מרים מארקל-מוזסזון (1920-1838)

Qualitative social research : contemporary methods for the digital age

Qualitative social research : contemporary methods for the digital age

Vivienne Waller, Karen Farquharson, Deborah Dempsey

Qualitative Social Research employs an accessible approach to present the multiple ways in which criticism enhances research practice. Packed full of relevant, 'real world' examples, it showcases the strengths and pitfalls of each research method, integrating the philosophical groundings of qualitative research with thoughtful overviews of a range of commonly used methods. This book is ideal for students and prospective researchers and explains what makes qualitative sociological research practical, useful and ethical. It's an essential guide to how to undertake research, use an appropriate research design and work with a range of qualitative data collection methods, and includes: detailed discussions of ethical issues; references to new technologies in each chapter; explanations of how to integrate online and visual methods with traditional data collection methods; and exercises to enhance learning. The authors use their many years' experience in using a range of qualitative methods to conduct and teach research to demonstrate the value of critical thinking skills at all stages of the research process.-- Back cover.

Qualitative social research : contemporary methods for the digital age

מחקרי עברית מראשונות לאחרונות : בירורי לשון במקרא, במגילות, בברכות, בארמית, בעברית חדשה, במפעלות של אישים ונושאים אחרים

מחקרי עברית מראשונות לאחרונות : בירורי לשון במקרא, במגילות, בברכות, בארמית, בעברית חדשה, במפעלות של אישים ונושאים אחרים

משה בר-אשר 
הספר "מחקרי עברית מראשונות לאחרונות" מציע עשרים ושניים פרקי מחקר המוגשים בשבעה שערים: החל בלשון המקרא, עבור למגילות קומראן, לשון הברכות והארמית בעברית, אחריהם באים עיונים בעברית החדשה והעשייה בה, עיון במפעלותיהם של ארבעה אישים, ושני פרקים העוסקים בנושאים אחרים. רוב הפרקים (שישה־עשר במספר) התפרסמו באכסניות שונות ועודכנו ככל שהתבקש לקראת פרסומם בספר. שישה פרקים מתפרסמים לראשונה. -- כריכה אחורית.

מחקרי עברית מראשונות לאחרונות : בירורי לשון במקרא, במגילות, בברכות, בארמית, בעברית חדשה, במפעלות של אישים ונושאים אחרים

אקדמות

אקדמות

נעם שריף
"בגיל שלוש כבר נמשכתי אל עולם הצלילים. קשה לי לומר בדיוק מתי עולם הצלילים ועולם הצבעים נפרדו ורציתי לחבר את שניהם יחדיו. את כל מה שראיתי רציתי מיד לצייר ואת כל מה ששמעתי רציתי מיד לנגן". אקדמות הוא סיפורו של המלחין והמנצח נעם שריף (2018-1935), שחייו הוקדשו לאמנות ולמוזיקה כמעט מרגע שעמד על דעתו. בגוף ראשון מגולל שריף סיפור חניכה אישי, שראשיתו בתל אביב הקטנה של ימי המנדט וירושלים החצויה של שנות המדינה הראשונות, ואחריתו באולמות הקונצרטים הידועים והמפוארים בארץ ובעולם. בתוך כך הוא מתאר כמה מן האישים שעמדו בלב עולם המוזיקה: לאונרד ברנשטיין, גארי ברתיני, פאול בן-חיים, אריק איינשטיין ועוד טיפוסים ודמויות. זהו סיפור של עשייה מוזיקלית חלוצית, חלק ממפעל של בניית תרבות ישראלית. זהו גם סיפורו של אמן שמסתכל אחורה ממרום שנותיו, במבט מפוכח, לא מתנצל ולא מתחסד, על הישגיו, לבטיו ובחירותיו האישיות והאמנותיות. -- אתר מאגנס.

אקדמות

אטלס מערות : הגליל המזרחי

אטלס מערות : הגליל המזרחי

עמוס פרומקין וינון שבטיאל
אטלס מערות: הגליל המזרחי יוצא לאור בתקופה מאתגרת לגליל העליון, ובתקווה לחזרה מהירה של החיים למסלולם באיזור יפהפה ועתיר מערות זה. האטלס יוצא לאור בעקבות מחקרים וסקרים שנערכו בעשרות השנים האחרונות. באטלס מופיעות מערות טבעיות ומערות שהותקנו לשימוש אנושי: מערות מבוך, מערות מעיין פעילות, מערות נטיפים, מערה בסלע וולקני, קמינים, מערות אולם, מערות סדקים, מערכות מסתור, מקלטי מצוקים ואף שקעים דמויי קערה הקשורים לפעמים לחללים תת-קרקעיים.
גבולות השטח שבאטלס הם עמק החולה במזרח, גבול לבנון בצפון ובצפון-מערב, ראשי הנחלים המתנקזים מזרחה במערב ורמות יששכר בדרום. באטלס מוצגים הנתונים הבסיסיים של המערות, ויש בו סקירה רב-תחומית תמציתית של הידוע עליהן מבחינה גאולוגית, היסטורית, ארכיאולוגית וביולוגית. הנתונים מלווים בתוכניות ובאיורים המרחיבים את תמונתה הכוללת של כל מערה. המבנה התלת-ממדי של המערות מוצג בתיאור גרפי על ידי מפות וחתכים. המיפוי, שהוא עמוד השדרה של האטלס, מספק מידע חיוני על התופעות, שרובן אינו נראה לעין בתצלומי אוויר ולוויין. מראי המקום שבסוף כל ערך מכוונים למחקרים בסיסיים, המעמיקים ומרחיבים את הידע. רוב המערות מתפרסמות כאן לראשונה, ומידע נוסף ניתן למצוא במאגר הנתונים של מלח"ם (המרכז לחקר מערות באוניברסיטה העברית).
במבואות של האטלס מוצגים התחומים העיקריים שבהם המערות תורמות מידע, והקוראים יכולים להסתייע בהם כדי להבין מונחים, תופעות, תקופות ותהליכים המוזכרים בערכי האטלס. המידע שבאטלס מתאים במיוחד לחובבי ידיעת הארץ, לטיילנים, למערנים, לסטודנטים ולחוקרים. -- ‏א‏תר המו"ל.

אטלס מערות : הגליל המזרחי

 ציונות מבטן ומלידה : הילודה ביישוב ובמדינת ישראל בראשיתה: מניעתה ועידודה, 1960-1918

ציונות מבטן ומלידה : הילודה ביישוב ובמדינת ישראל בראשיתה: מניעתה ועידודה, 1960-1918

ל‏ילך רוזנברג-פרידמן 
מדינת ישראל חריגה בשיעורי הילודה הגבוהים בה זה שנים רבות, אולם בעבר הייתה הילודה פה מועטה, ומספר ההפלות המלאכותיות - גדול. בתקופת שלטון המנדט הבריטי ובעשור הראשון של מדינת ישראל גילמה סוגיית הילודה, עידודה ומניעתה, ערכים שונים ומגמות מנוגדות. לא תמיד עלתה הגשמת המטרות הלאומיות בקנה אחד עם צורכי הפרט, והשאיפה ליצור רוב יהודי ולהגביר את הילודה לא התיישבה עם הרצון לעצב חברה חדשה, מערבית ומודרנית, שאחד ממאפייניה הוא הגבלת הילודה. מתחים בנושא זה התגלעו בין היחיד לחברה ובתוך קהילות המהגרים שהגיעו לישראל ולהן השקפות וערכים משלהן, נורמות ופרקטיקות נבדלות. אין תמה אפוא שהילודה עוררה עימותים חברתיים, מגדריים ופוליטיים. עשרות השנים הנסקרות בספר זה התאפיינו במגמות סותרות: עידוד ילודה ולצִדה הגבלתה, מאבק בהפלות ולצדו ריבוי הפלות מלאכותיות. מפגשים בין תפיסות לאומיות, דתיות, חברתיות, מגדריות ותרבותיות שונות וכן מפגשים בין הלכי רוח מערביים למציאות המקומית השפיעו בפועל על שיעורי הילודה, על דרכי ההפלה המלאכותית ועל הגישות כלפיהם. ככלל, כל אלה שיקפו את פני החברה הישראלית בראשיתה. -- מעטפת אחורית.

ציונות מבטן ומלידה : הילודה ביישוב ובמדינת ישראל בראשיתה: מניעתה ועידודה, 1960-1918

איך הדמוקרטיה תנצח : אם היא תנצח

איך הדמוקרטיה תנצח : אם היא תנצח

 נדב איל
מאבק דרמטי מתחולל ברחבי העולם, והוא הגיע לישראל: המאבק על הדמוקרטיה. בשנת 2023 יצאו מאות אלפי ישראלים לרחובות כדי לנסות ולבלום את ההפיכה המשפטית, במחאה הנרחבת ביותר שהמדינה ידעה. מה שהתרחש בישראל הוא רק חלק מסיפור גלובלי: הדמוקרטיה הליברלית היא המנגנון הפוליטי המוצלח ביותר שהומצא בידי האדם, אך בכל מקום בסכנה. "איך הדמוקרטיה תנצח" כתוב כדיאלוג תמציתי ומרתק המסביר מדוע דמוקרטיות ברחבי העולם מתפוררות, מה הם ערכי הקידמה שבזכותם הדמוקרטיה צמחה, מהו מקור ההפיכה המשפטית בישראל - ואיך כל זה קשור לכשלי הסדר העולמי. נדב איל מציג כלים להתמודדות עם הגל הלאומני-פופוליסטי, ומדגיש שקרב בלימה לבדו לא יציל את החירות; נדרש שינוי עמוק ונועז כדי שהדמוקרטיה תשרוד ותשגשג. -- כריכה אחורית.

איך הדמוקרטיה תנצח : אם היא תנצח

 בית יעקב בבית עם לועז : תולדות העברית באיטליה

בית יעקב בבית עם לועז : תולדות העברית באיטליה

מיכאל ריז'יק
הספר הזה מוקדש לתולדות העברית באיטליה. תשעה־עשר פרקיו עוקבים אחר העברית בחיבורים מכל הסוגים והסוגות: חיבורים מופתיים כגון של עמנואל הרומי ורמח”ל, חיבורים של “יהודים פשוטים” לרגל חתונה או בר מצוה; כתבי יד של המשנה שנכתבו באיטליה ודפוסי ליוורנו וּונציה של המשנה; תרגום של אוונגליון מן המאה השבע־עשרה; והספר הראשון לווטרינריה שתורגם לעברית במאה החמש־עשרה. עוד נדונות בספר לשונם של מדרשים ופיוטים בדרום איטליה בתקופה קדומה ואגדית, בלשון הסונט לכבוד נפולאון הראשון, בלשון הגבוהה של התפילה בנוסח יהודי רומא ובמילים העבריות ששימשו בתוך שפת הדיבור ברחובות הגטו באיטליה. -- כריכה אחורית.

בית יעקב בבית עם לועז : תולדות העברית באיטליה

 דקדוק המנדאית הקדומה

דקדוק המנדאית הקדומה

אוהד אבודרהם

חיבור זה מתאר את הלשון המנדאית הקדומה על סמך קורפוס נרחב של מקורות אפיגרפיים - קערות השבעה עשויות חרס וקמעות מגיים חרותים על מתכת - שנכתבו בין המאה החמישית למאה השביעית לסה"נ באזורים נרחבים של מסופוטמיה. קערות ההשבעה והקמעות יוצרו בעבור לקוחות פרטיים שביקשו להבטיח את שלומם ואת שלום בני ביתם מפני שדים, רוחות, מזיקים וליליות, ולעיתים אף להרע לאויב קרוב או רחוק. הקערות הוטמנו במקומות חשובים בבית הלקוח ובבתי קברות, ואילו הקמעות נישאו על הגוף עד למימוש תכליתם. טיבם הראשוני של המקורות האפיגרפיים תורם תרומה מכרעת להיכרותנו עם דמותה של המנדאית בשלהי העת העתיקה. בתקופה זו החישו המנדאים את פעמיהם במרחב הבבלי לצד שכניהם בני הדתות השונות - יהודים, נוצרים, מניכאים ועובדי כוכבים ומזלות אחרים, שכמו המנדאים אחזו בהסתעפויות של הארמית המזרחית המאוחרת - והחלו מגבשים ספרות ענפה. הספרות המנדאית ודאי קדומה היא, אלא שלבושה המאוחר מרחיק את עדותה. מנגד החומר האפיגרפי נטוע בלב תקופת חיותה של הלשון ויש בו ערובה כמעט מובטחת לייצוג נאמן של הלהג המנדאי באחד משלביו הקדמוניים. -- כריכה אחורית.

דקדוק המנדאית הקדומה

פסיכואנליזה ואמונה

פסיכואנליזה ואמונה

עינת פלדחי 
"מה הקשר בין אמונה ופסיכואנליזה? האם אלה מושגים מתנגשים וסותרים או שמא הם יכולים לדור זה לצד זה ואף להשתלב זה בזה? ספרה החשוב של עינת פלדחי בוחן את מושג האמונה בחשיבה הפסיכואנליטית; הוא טוען שבבסיסן של תיאוריות פסיכואנליטיות עכשוויות מצויים רעיונות אמוניים ואף דתיים. תפיסה זו ניצבת כנגד העמדה המרכזית ששררה במשך עשרות שנים בחשיבה הפסיכואנליטית שראתה בפסיכואנליזה מקצוע מדעי ואתאיסטי שתפקידו לגאול את בני האדם מאמונתם הדתית.בפסיכואנליזה ואמונה מצביעה המחברת על שלושה יסודות אמוניים המצויים בתפיסות התיאורטיות של וילפרד ביון, ז׳אק לאקאן ומייקל אייגן: אמונה כאמון, ביטחון והתמסרות לאחר; אמונה כחיפוש משמעות, ואמונה כהתעלות וחיבור לממד הטרנסצנדנטי. היא מראה כיצד מבעד למושגים התיאורטיים המורכבים של הוגים אלה מסתתרים זרמים תת-קרקעיים של אמונה (ושל אי-אמונה) שהמפגש עמם והניסיון לעוררם לחיים ולשקמם מהווים מרכיב משמעותי בעבודת הטיפול.פסיכואנליזה ואמונה מבקש לגעת מחדש בגרעין הטראומטי של הנתק שהתרחש בין פרויד ליונג בראשית ימיה של הפסיכואנליזה. המחברת טוענת שנתק זה, שנוצר על רקע התנגדותו של פרויד לטענה שקיים מרכיב דתי ״טבעי״ בנפש, הוביל אמנם להדרה של יסוד נפשי בסיסי זה מהחשיבה הפסיכואנליטית ברמה המודעת והגלויה, אולם ברמה הלא-מודעת והסמויה הוא המשיך להיות נוכח ופעיל בתוכה, וחשיבותו הולכת וגדלה. על כן הניסיון לשוב ולהתבונן בהיבטים האמוניים והאי-רציונליים בנפש האדם מתוך עמדה סקרנית ואותנטית, ולא מתוך עמדה צינית וספקנית, עשוי להיות חשוב מאין כמותו להבנת המתרחש בארץ ובעולם בעת הנוכחית". -- מהמעטפת האחורית.

פסיכואנליזה ואמונה

 אדריכל אסף לרמן : מחווה והתנגדות

אדריכל אסף לרמן : מחווה והתנגדות

דן הנדל 
"בתור הזהב של הסוציאל–דמוקרטיה, הקשר הגורדי בין אדריכלות מודרנית ומבני ציבור התבסס על התשתית הכלכלית והחברתית של מדינת הרווחה. ברגע שתהליכי ההפרטה החלו לסדוק את התשתית הזאת — גם האדריכלות, שעמלה על מתן צורה לספֵירה הציבורית, נקלעה לעמדה בעייתית. בישראל של היום, בתקופה של אי–הסכמה בסיסית לגבי משמעותה של המדינה בחיי האזרחים, המרחב הציבורי האחיד של מדינת הרווחה נדמה כשריד מאובן של עולם שהיה ואיננו עוד. על רקע זה, הפרויקט האדריכלי הרוויזיוניסטי של אסף לרמן אינו ציטוט, ואף לא מחווה במובנה הרגיל, כיוון שהמקור אינו בניין קיים זה או אחר אלא מכלול של ערכים מבניים וחברתיים. לרמן מציע לשאוב מן הרגעים המכוננים של האדריכלות הישראלית ולהנחית גרסה מעודכנת של הישן בלב המאפליה של החדש". -- מהכריכה אחורית

אדריכל אסף לרמן : מחווה והתנגדות

 מספר אישי 7.10.2023 : מלחמת עזה דרך עיניו של קצין בקומנדו הישראלי

מספר אישי 7.10.2023 : מלחמת עזה דרך עיניו של קצין בקומנדו הישראלי

אלקנה (קונו) כהן 
"בוקר ה־7 באוקטובר התעורר אלקנה כהן בבית של קרובי משפחתו. כמה שעות מאוחר יותר הוא כבר עמד במסדר, ערוך ליציאה בבסיס יחידה מובחרת, מוכן לקרב. החל בכיבוש בית הספר בבית חאנון, דרך פיצוץ פירים בבית לאהיא ועד חשיפת מודיעין מדהים בג'באליה – שלושת החודשים הבאים הבהירו לו ולחבריו מעל לכל ספק: מדובר במלחמת קיום שבה ישראל חייבת לנצח. במחברות שמצא על רצפת מרכול נטוש בעזה, החל כהן לכתוב יומן. בגילוי לב תיעד מדי יום ביומו את מראות המלחמה. בכתיבה כנה, מדויקת וקולחת, בגוף ראשון, מגיש כהן את התחושה ואת סיפורה של המלחמה מעיני הגיבורים שעושים אותה: האבק, הזיעה, האחווה, הגעגוע, והריח הנורא של המלחמה והמוות. כתיבתו של כהן אינה פוסחת על היחסים עם החברים לנשק, על המעצרים ההמוניים של המחבלים, על בתיהם של אנשי חמאס, על סיפורם של החברים שנפלו ועל התקווה הנואשת להחזיר את החטופים הביתה בשלום. בכל אלו נשזרת שגרת המלחמה של צוות מילואים מיומן: שמירות ומארבים, מיקוש ותספוק, ריבים ושיחות נפש שיכולים להתקיים רק כשהכול מסביב בוער. מספר אישי 7.10.23 הוא סיפורו של קצין אחד, אך גם סיפורו של דור לוחמים שלם. דור שיצא לדרך בלי להסס, כשהסכנה ברורה לו, אך המטרה ברורה עוד יותר. דור שידע את תחושת השליחות ואת הפחד, את הדריכות ואת העייפות, את הגעגועים הביתה ואת הנחישות לחזור בכל זאת, פעם אחר פעם, לשדה הקרב".-- מאתר המו"ל

מספר אישי 7.10.2023 : מלחמת עזה דרך עיניו של קצין בקומנדו הישראלי

עד כאן יעקב אחימאיר : מבית אב"א לכל בית בישראל

עד כאן יעקב אחימאיר : מבית אב"א לכל בית בישראל

יעקב אחימאיר
"אחד השרים, בהפגנת ידידות כלפיי, גילה תשוקה לספר לי כי חיל האוויר מתאמן לקראת הפצצת הכור הגרעיני בעיראק. מדוע שאחזיק במידע הקריטי הזה? החלטתי כי אפילו לצנזורה הצבאית לא אמסור את הידיעות המסווגות לאישור, לבל ידלפו ויסכנו את חיי חיילינו. רק כששמענו ברדיו שהכור הופצץ, הרשיתי לעצמי להתפאר בפני רעייתי, ובפניה בלבד: "ידעתי". יעקב אחימאיר היה שם, באולפן הטלוויזיה, כשיצחק רבין הודיע על התפטרותו מראשות הממשלה ב-1977; הוא היה בגבעות השומרון כשבגין הצהיר במיקרופון שלו ש"יהיו עוד הרבה אלוני מורה"; הוא שמע בשיחה אינטימית עם פרופ' בן ציון נתניהו את דעתו על בנו בנימין כשהתמודד על ראשות הממשלה, ואפילו הספיק להיפגש עם בן גוריון ולספוג ממנו הערה פוגענית. פניו של אחימאיר וקולו הנמוך והחם הגיעו לכל בית בישראל בחמשת העשורים האחרונים, כעיתונאי בולט ובכיר ברשות השידור. רק מעטים יודעים שכל חייו חי בצל: צילו של אביו, אב"א אחימאיר, האיש שהצית את המרד בשלטון הבריטי אך הוקע על ידי שלטון מפא"י לאחר ששמו נקשר לרצח ארלוזורוב – ממנו זוכה כליל.האיש שהכיר לפני ולפנים את אחורי הקלעים של הפוליטיקה הלאומית מספר על המאבקים הבלתי פוסקים על פניה של התקשורת, ועל מעשי הגדולה הבוהקים ורגעי החולשה המביכים של ראשי הממשלה, המפקדים הבכירים ואנשי הציבור שעיצבו את ההיסטוריה שלנו. על כולם ניסה לספר, בכל שנותיו מול המיקרופון, ללא משוא פנים. סיפור חייו של אחימאיר הוא סיפור על עיתונאות מקצועית, עניינית וחסרת פשרות שהתקיימה לצד לאומיות עמוקה ושורשית. זהו סיפורה של תקשורת שעוד לא התמכרה לתשואות הקהל, וסיפורה של ישראל אחרת, נבונה ומתונה, שאולי נדיר למצוא כמותה אך עדיין מתקיימת בתוכנו. -- ‏כ‏ריכה אחורית

עד כאן יעקב אחימאיר : מבית אב"א לכל בית בישראל

 יהדות אמריקה בישראל : אתגר, דימוי והשפעה

יהדות אמריקה בישראל : אתגר, דימוי והשפעה

עדי שרצר, עופר שיף
במוקדה של אסופה זו עומד ניסיון לפענח את הפער בין עומק השפעתה של יהדות אמריקה על ישראל ובין השוני הניכר בינה ובין החברה הישראלית. כיצד פער זה משפיע על מערכת היחסים ביניהן ובמה הוא בא לידי ביטוי? המאמרים המכונסים באסופה פורסים את רשת ההשפעות התרבותיות, החברתיות, הכלכליות והדתיות של החברה היהודית־אמריקנית על ישראל בחיי היום־יום. להבדיל ממחקרים אחרים, אין היא עוסקת בהקשרי מקרו של מערכת היחסים בין ישראל ליהדות אמריקה, ונעדר ממנה לחלוטין ההיבט הפוליטי־ממסדי שלהם. עניינה הוא ארבעה מוקדים: חינוך ודת; פילנתרופיה ומעורבות חברתית; פיתוח שדות מקצועיים; תרבות וספרות. מגוון התחומים הנסקרים באסופה רחב, ובכולם באה לידי ביטוי הטענה שלפיה ההכללות 'יהדות אמריקה' ו'היהדות הישראלית' מחמיצות את המורכבות ואת שלל מבעיה של מסכת הקשרים בין קהילות שונות ובין מגזרים בשתי החברות. מסכת קשרים זו הייתה מגוונת גם בעבר, אך כיום היא הולכת ומתפצלת עוד ועוד וביתר שאת. בחינת הקשרים הללו וההשפעות השונות של יהדות אמריקה על ישראל מחדדת שאלות עקרוניות בנוגע לזהות הישראלית ובנוגע לשייכותם ולזיקותיהם של ישראלים למרכזי חיים של יהודים וישראלים מחוץ למדינת ישראל. -- כריכה אחורית.

יהדות אמריקה בישראל : אתגר, דימוי והשפעה

 אדיפוס בפריז : נובלות פסיכואנליטיות

אדיפוס בפריז : נובלות פסיכואנליטיות

מישל גרנק
"על תיאורי המקרים של פרויד נאמר שקוראים אותם כמו רומנים; על הנובלות הפסיכואנליטיות הכלולות בספר זה אפשר לומר שקוראים אותן כמו תיאורי מקרים. בין הספה הפרוידיאנית לזכוכית המגדלת של קונאן דויל הקורא מובל – כמו אדיפוס – דרך חידות ומזימות אל תפניות מפתיעות, ללא אשמים וללא פשעים. ספרו של מישל גרנק כולל שלוש נובלות אשר דרכן נחשף הקורא לקונפליקטים, אולי אף לייסוריהם, של ז׳וזיאן לאון, פסיכואנליטיקאית מבריקה ומוכרת בצרפת, של ד״ר בּוּרוּ, רופא משפחה פריזאי ותיק ורגיש לתופעות קליניות בלתי שגרתיות, ושל ז׳אן-פול, מתמחה בפסיכיאטריה שמגיע לבית חולים בפרובינציה. שלושתם נדרשים להתמודד עם מטופלים בלתי רגילים התובעים מהם התעמתות של ממש עם הרגשות, הפנטזיות והתהיות שהם מעוררים. על אף שמדובר בסיפורים דמיוניים, הם מאפשרים לנו לגעת בממשות של המציאות במצב האנליטי. שלושת הקלינאים נחשפים לעוצמתן של ההעברה וההעברה-הנגדית, עם כל המורכבות והכאבים שהן מכילות. אולם דווקא ההליכה האיטית והדקדקנית בנתיב העברה-העברה-נגדית, מתוך הדיאלוג עם המטופל ובסיועו, היא זו שתאפשר לחשוף מעט מהמסתורין של המצב הקליני ולחתור אל האמת. אדיפוס בפריז מכנס שלוש נובלות בדיוניות לחלוטין, שלוש נובלות המציגות סיטואציה קלינית בלתי מסתברת, בלתי אפשרית, ועם זאת שלוש סיטואציות קליניות המאלצות את המטפלים לבצע אינטרוספקציה, תהליך שאפשר שאין בו שמץ של בדיה. המציאות בשירות הבדיון או הבדיון בשירות המציאות?". -- מהמעטפת האחורית.

אדיפוס בפריז : נובלות פסיכואנליטיות

כלכלת הדונאט : שבע דרכים לחשוב על הכלכלה במאה ה-21

כלכלת הדונאט : שבע דרכים לחשוב על הכלכלה במאה ה-21

קייט רייוורת'
"כלכלת הדונאט - שבע דרכים לחשוב על כלכלה במאה ה-21 מציג מודל כלכלי מהפכני, אלטרנטיבה מעשית לכלכלה הקפיטליסטית שעבר זמנה, ומתווה דרך לבנות כלכלה שבה כולנו משגשגים בלי להרוס את כדור הארץ. בעזרת ציור פשוט של שני עיגולים מציגה הכלכלנית קייט ריוורת' את המודל, שמטרתו לסייע בהבנה ובעמידה באתגר של האנושות במאה ה-21: לענות על צרכי כל בני האדם במסגרת האמצעים והאפשרויות של כדור הארץ. במילים אחרות, להבטיח שכולנו נזכה ברכיבי החיים החיוניים (ממזון ודיור ועד שירותי בריאות וקול פוליטי), תוך הימנעות מפגיעה באופן קולקטיבי במערכות תומכות החיים של כדור הארץ שבהן אנו תלויים, כגון אקלים יציב, קרקעות פוריות ושכבת אוזון מגינה.מודל הדונאט של גבולות חברתיים ופלנטריים מציע גישה רצינית להפליא למסגור האתגר הזה, ויכול לשמש מצפן להתקדמות האנושית במאה הנוכחית." -- אתר המגדלור.

כלכלת הדונאט : שבע דרכים לחשוב על הכלכלה במאה ה-21

 המשנה בביזנטיון : מסורת הלשון של כתב יד קיימברידג' למשנה

המשנה בביזנטיון : מסורת הלשון של כתב יד קיימברידג' למשנה

יהודית הנשקה
משנת ר' יהודה הנשיא, החיבור היסודי של התורה שבעל פה, נשתמרה בידינו בשלושה כתבי יד שלמים בלבד. אחד מהם הוא כתב יד קיימברידג', שנכתב במאה הט״ו באחת מארצות הים האגאי. חיבור זה מוקדש לתיאור מקיף ראשון של הלשון הניבטת מעד זה. בחינת לשון כתב היד בנויה משילוב של מחקר פילולוגי עם ניתוח סוציו־לינגוויסטי. פרקי הספר עוסקים בכל ההיבטים של הלשון: כתיב, תורת ההגה, תורת הצורות, התחביר והמילון העולים בכתב היד. לאחר הצגה פילולוגית מפורטת של לשון המשנה בכתב היד, נבחנת לשון זו משני פנים: מחד גיסא יחסה למקורותיה הקדומים של לשון חכמים הארץ־ישראלית בכתבי יד מהימנים, בקטעי גניזה ובאפיגרפיה; ומאידך גיסא נבחנת השתקפותו של תהליך מסירת המשנה. פרק המוקדש לנוסח פסוקי המקרא המשולבים במשנה, בהשוואה למסורות המקרא שבשאר קהילות ישראל, משלים את בחינת רקעו של כתב היד. -- כריכה אחורית.

המשנה בביזנטיון : מסורת הלשון של כתב יד קיימברידג' למשנה

 עבודת העדות : אמנות התיאטרון והמיצג של סמדר יערון : כולל שישה מחזות של המרכז לתיאטרון עכו

עבודת העדות : אמנות התיאטרון והמיצג של סמדר יערון : כולל שישה מחזות של המרכז לתיאטרון עכו

טל בן צבי
ספרה החדש של טל בן צבי קורא את דמויות העד וייצוגי העדות ביצירתה של סמדר יערון בעקבות השיח התיאורטי על "עידן העדות". במסגרת זו בן צבי קוראת את "עבודת העדות" של יערון כאירוע פרפורמטיבי מתמשך ומחויב שבו נושאת יערון את עול העדות במשך יותר מארבעים שנה.הפרק הראשון, "עדות: זיכרונות", מבוסס על שלוש הצגות שביים דודי מעיין במרכז לתיאטרון עכו: "זיכרונות דור שני בחיק העיר העתיקה" (1988), "ארבייט מאכט פריי מטויטלנד אירופה" (1991) ו"האנתולוגיה" (1997-2024). בהצגות אלה יערון מגלמת תחילה את דמות האב קרול גרינוולד, ובהמשך את דמותה של ניצולת השואה זלמה גרינוולד – אחת מדמויות המפתח של התיאטרון הישראלי בכל הקשור לזיכרון השואה. הפרק השני, "עדות: עכו אהובתי", מבוסס על הטרילוגיה שיוצרת ומביימת יערון כיוצרת עצמאית: הצגות היחיד "אום מוחמד" (2010) ו"נוואל" (2012), וההצגה "הילא – הדור השלישי" (2015) הכוללת את יערון ולצידה קבוצת הנוער של המרכז לתיאטרון עכו בהנחייתו של מייסרה מסרי. הטרילוגיה עוסקת בעדותם של תושבי עכו ביחס לזיכרון הנכבה הפלסטינית. הפרק האחרון, "עדות בגוף", מתמקד בהצגת היחיד של יערון "מוזי קומבאז מחפש הארה" (2017) שבה העדות כנושא מרכזי ביצירתה העצמאית מגיעה לנקודת גבול קיצונית; יערון כבר אינה נושאת את עול העדות של טראומה שהתרחשה בעבר, אלא היא הופכת את גופה החשוף לזירת אלימות בזמן אמת, ואת הקהל עצמו לעד לאלימות פוליטית. -- כריכה אחורית.

עבודת העדות : אמנות התיאטרון והמיצג של סמדר יערון : כולל שישה מחזות של המרכז לתיאטרון עכו

 מיתוס היזם : כיצד להפוך מעצמאי קטן לאיש עסקים גדול

מיתוס היזם : כיצד להפוך מעצמאי קטן לאיש עסקים גדול

מייקל גרבר
ריצ'רדסון, שהקים חברה המגלגלת מיליארד דולר בשנה ומובילה את השוק העולמי לכיסויים לטלפונים סלולריים, הוא רק אחד מעשרות אלפי יזמים מצליחים שהעידו כי הספר אותו אתם מחזיקים בידכם הוא ספר העסקים החשוב והטוב ביותר שהם קראו בימי חייהם.מדוע? הסיבה להצלחה האדירה של מיתוס היזם, היא חשיפת מה שמחברו, מייקל גרבר, כינה "הסוד" אותו חולקים כלל היזמים שהקימו חברות שהצליחו בצורה יוצאת דופן: היכולת לעבוד בצורה שיטתית ויעילה על הגדלת העסק, במקום על תפעולו השוטף.מיליוני העסקים החדשים שנפתחים בעולם מדי שנה, מוקמים על ידי יזמים החולמים להחליף את מרוץ העכברים בעושר ועצמאות כלכלית. אלא שרוב העצמאים לא מצליחים להפוך את הכישרון והרעיון שלהם לעסק ענק, כיוון שהם ממשיכים לתפקד כבעלי מלאכה, ליצור ולכבות שריפות, במקום לעבוד על טיפוח החברה שהקימו. הם לא מתבגרים למדרגת אנשי עסקים, ונותרים למעשה שכירים עם חשבונית. -- מתוך אתר המו"ל

מיתוס היזם : כיצד להפוך מעצמאי קטן לאיש עסקים גדול

 הפסיכולוגיה של הטוטליטריות

הפסיכולוגיה של הטוטליטריות

מתיאס דסמט

"תהיה זו שגיאה קשה לזהות את תופעת הטוטליטריות רק עם משטרים טוטליטריים. באנושות מתקיים תמיד זרם טוטליטרי תת־קרקעי של ניסיון לנווט ולשלוט בחיינו בדרכים מרחיקות לכת ועל בסיס ידע טכני ומדעי כביכול". כבר אי אפשר להכחיש זאת, טוען הפסיכולוג הבלגי מתיאס דסמט: אחיזתן של הממשלות בחיים הפרטיים של אזרחיהן צמחה במהירות עצומה. בשנים האחרונות חווינו שחיקה של הזכות לפרטיות (במיוחד מאז אירועי 11 בספטמבר בארצות הברית), קולות אלטרנטיביים צונזרו (במיוחד בהקשר לוויכוח על האקלים), ועוד. הדרישה לממשל חודרני מגיעה גם מדעת הקהל: תופעות כגון שינויי אקלים ומחלות זיהומיות החלו להיחשב מסוכנות מכדי להתמודד עימן בלי התערבות שלטונית עמוקה בחיי הפרט, החורגת מן ההכרחי. איך הבשילו הדברים לידי כך? דסמט מזהה מפגש בין אידיאולוגיה, טכנולוגיה ופסיכולוגיה: הפסיכולוגיה של הטוטליטריות. בספרו הוא מציע תשתית להבנת דפוסי ההתנהגות של אוכלוסיות שקיבלו על עצמן את הטוטליטריות: מנגנון "היווצרות המון", הפועל על הפרטים בחברה ויוצר אפקט עדר. דסמט מראה כיצד גיוס המדע לאידיאולוגיה, באמצעות תמרון ומשחק בנתונים, עשוי לגרור אל תהום הטוטליטריות חברה שהפכה את הרציונליות לאליל ואת האדם למכונה. --‏ כריכה אחורית

הפסיכולוגיה של הטוטליטריות

המוחות הגדולים בהיסטוריה : האנשים והאירועים שעיצבו את העולם

המוחות הגדולים בהיסטוריה : האנשים והאירועים שעיצבו את העולם

ויל דוראנט
אחרי יותר מיובל שנים של מחקר על תולדות הציוויליזציה, דוראנט חילץ את התקופות, האנשים וההישגים שהתבלטו בעיניו כגדולים או החשובים ביותר. זו שאלה של טעם ונטיית לב, ודוראנט שמר את הטיפול בה למסות אישיות בסגנון המשלב פיוט והומור, שפרסם בכתבי עת בתקופה שבין מלחמות העולם. שם בחר את רשימת המוחות הגדולים בהיסטוריה שלו, תוך שהוא משתף את הקוראים בהתלבטויות במי לבחור ובמי לא. המסות נאספו לספר זה.-- מן הכריכה האחורית

המוחות הגדולים בהיסטוריה : האנשים והאירועים שעיצבו את העולם

 אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב-7 באוקטובר

אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב-7 באוקטובר

נחום אבניאל
"זה היה מפחיד נורא. אנחנו לא רמבואים, אנחנו אנשים פשוטים שעושים את מה שצריך, אף אחד מאיתנו לא שש אלי קרב. יש לנו בבית משפחה, אישה, ילדים. אנחנו לא רוצים למות. חשבנו להפסיק, אבל הסתכלנו אחד על השני, ונכנסנו עוד פעם". ללא פקודה, ללא מדים, פעמים רבות גם ללא נשק – זהו סיפורם של האנשים הרגילים ביום החשוך ביותר בתולדות מדינת ישראל: מהחשמלאי שמיהר להציל את השכנים במושב הסמוך, דרך בעל המועדון שחילץ מבלים מפסטיבל הנובה בשבילי עפר נסתרים ועד לעובד המאפייה שירד עם האמבולנס לשדרות והתעקש להציל חיים גם בלב התופת. אליהם מצטרפים אזרחים נוספים – אלו שלא היו חייבים להיות שם, אך לא היו מסוגלים לעמוד מנגד. ברגישות, בנאמנות ובדייקנות מתחקה נחום אבניאל אחר סיפורם. הוא נוסע אחריהם בין הקרבות והחורבן ביישובי הנגב, מחפש איתם ניצולים בשטחים הפתוחים ונצמד איתם אל שולי הבניינים והשכונות בעיצומם של קרבות. חלקם ישבו מול המחבר לספר את סיפורם; חלקם לא יוכלו לספר יותר דבר לעולם. לכל אחד מהם עדות שונה, אך מכולן נושבת הרוח הגדולה שבזכותה יכלו הנמלטים מהמסיבה, הנצורים בממ"ד, המביטים באימה מן החלונות, לנשום לרווחה ולדעת: מישהו בדרך. * מדוע הפסיק המחלץ מהמסיבה ברעים לענות להורים מודאגים? * מה גרם למחבלי חמאס לנטוש את אחד המושבים בלי לפגוע בשום אזרח? * למי החליטה אמא מאופקים למסור את הרובה של בנה הפצוע? * כיצד הצליחו כוחות ההצלה להבין מה מתרחש בתחנת המשטרה בשדרות?" -- מהמעטפת האחורית.

אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב-7 באוקטובר

 "אמרו חכמים" : שיחות של משא ומתן הלכתי במשנה

"אמרו חכמים" : שיחות של משא ומתן הלכתי במשנה

רבקה שמש-ריסקין
במרכז הספר עומדת שיחת המשא ומתן ההלכתי מן המשנה. משא ומתן זה מתנהל בין חכמים המציגים את דעותיהם בענייני הלכה, ולעיתים מידיינים ביניהם ומנסים לשכנע בטיעוניהם. בפרקי המבוא של הספר מוגדרת שיחת המשא ומתן ההלכתי לעומת יחידות שיח אחרות במשנה, מוצג מצאי השיחות במשנה, ומפורטים האפיונים הבסיסיים שלהן. עיקר הספר עוסק בניתוח לשוני של השיחות מהיבטים מתחומי לשון שונים: חקר השיח – מקומה של השיחה בתוך רצף השיח הקודם לה והסיום המופיע לאחריה; פרגמטיקה – פעולות הדיבור של המידיינים; ניתוח השיחה – צמדים שיחתיים בחילופי הדברים והמהלכים הטיעוניים בשיחות; רטוריקה – טיעוני קל וחומר והמבנים המקבילים זה לזה שיש בהם חזרה. ניתוח שיחת המשא ומתן ההלכתי בתחומי חקר השיח, הפרגמטיקה וחקר השיחה מחזק את העיסוק בתחומי לשון אלו, הנחקרים פחות במחקר לשון חכמים. -- כריכה אחורית.

"אמרו חכמים" : שיחות של משא ומתן הלכתי במשנה

 לבסוף מוצאים אהבה : מדריך לזוגות

לבסוף מוצאים אהבה : מדריך לזוגות

ד"ר הארוויל הנדריקס וד"ר הלן לקלי-האנט
הספר לבסוף מוצאים אהבה ראה אור לראשונה לפני כ-25 שנים, ומאז סייע למיליוני זוגות ברחבי העולם לחוות זוגיות בריאה ומספקת יותר. במהדורה חדשה ומורחבת זו עודכנו פרקים קיימים ונוספו פרקים חדשים, הכוללים מידע רב ממחקרם המשותף של בני הזוג ד"ר הארוויל הנדריקס וד"ר הלן לקלי-האנט. בספר זה תוכלו ללמוד כיצד להיפטר מהשליליות ביחסיכם, להחיות את הרומנטיקה ביניכם, להבין מדוע בחרתם דווקא בבן או בת הזוג שלכם, ולגלות כיצד: ליישב סכסוכים המעכבים את השגשוג ביחסים ; להקשיב - להקשיב באמת - לבני הזוג שלכם ; למלא את המרחב הזוגי שלכם בצחוק ובשמחה ; לרפא קונפליקטים לא פתורים מילדותכם ; להיות חברים אמפתיים של בני הזוג שלכם ; לפעול למען החזון המשותף לשניכם. ויחד להגשים חלום של התפתחות ואהבה, בדרך של חברות אמיתית, מודעת ועמוקה. -- כריכה אחורית.

לבסוף מוצאים אהבה : מדריך לזוגות

 הפעוט המונטסורי : המדריך לגידול בני אדם סקרנים ואחראים

הפעוט המונטסורי : המדריך לגידול בני אדם סקרנים ואחראים

סימון דייוויס
הגיע הזמן לשנות את הדרך שבה אנו רואים פעוטות. בספר זה, המבוסס על עקרונות היסוד שפיתחה ד"ר מריה מונטסורי, מסבירה סימון דיוויס כיצד להפוך את "גיל שנתיים הנורא" לתקופה עשירה ומתגמלת של כבוד הדדי, תמיכה, סקרנות וגילוי. לאורך הספר מובאות מאות עצות מעשיות הנוגעות כמעט לכל היבט בחיי הפעוט, לצד הסברים מפורטים, איורים ודוגמאות. בואו ללמוד כיצד: להישאר רגועים גם כשהפעוטות נסערים, ולהציב גבולות ברורים מתוך אהבה וכבוד. לארגן את סביבת ביתכם באופן שיעודד עצמאות והתפתחות מיטבית. ליצור פעילויות מונטסוריות, המתאימות בדיוק לילדיכם. לגדל פעוטות סקרנים, הכמהים לחקור את העולם מסביב. להבין את השקפת העולם מנקודת המבט של הפעוט. ועוד! -- כריכה אחורית.

הפעוט המונטסורי : המדריך לגידול בני אדם סקרנים ואחראים

 עיונים פילולוגיים ובלשניים בעברית ובערבית

עיונים פילולוגיים ובלשניים בעברית ובערבית

אמיר געש 
"בספר זה מכונסים שישה־עשר מחקרים שהתפרסמו בעבר כמאמרים באכסניות שונות, ובהם עיונים פילולוגיים ובלשניים בעברית ובערבית – שצמחו ברובם מעבודת המחבר במפעל המילון ההיסטורי של האקדמיה ללשון העברית.הספר נפתח במבוא מקיף, אשר מתאר את המחקרים ודן במטרותיהם, ובסופו צורפו מפתחות. חמישה־עשר מפרקי הספר עוסקים בחיבורים רבניים וקראיים מימי הביניים השייכים ברובם לספרות חוכמת הלשון. אחד החיבורים כתוב ערבית, ומן החיבורים הכתובים עברית כמה הם תרגומים מערבית. הפרק האחרון עוסק בצורתם ובשימושם של המספרים המונים בעברית מדוברת בת ימינו ובלהגים נאו־ערביים.למחקרים המכונסים בספר הזה כמה מטרות פילולוגיות ובלשניות (שלעיתים שלובות זו בזו), ובהן: זיהוי תרגומים; גילוי טקסטים שנוצרו עקב שימוש מוטעה במקורות; חשיפת אוצר המילים המקורי של טקסט השונה מזה שבדפוסים; קביעת זהות מחברי הטקסטים; ביאור טקסטים, תפיסות ומונחים דקדוקיים; חשיפת זיקות בין טקסטים." -- מן הכריכה האחורית.

עיונים פילולוגיים ובלשניים בעברית ובערבית

 קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה

קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה

 יוזף שומפטר
"פתיחתם של שווקים חדשים, זרים או מקומיים, וכן ההתפתחות הארגונית, מבית המלאכה והמפעל ועד הקונצרן ממחישים את אותו תהליך המחולל ללא הרף מהפכה מתוך המבנה הכלכלי פנימה, הורס ללא הרף את הישן, יוצר ללא הרף חדש. תהליך זה של הרס יצירתי הוא העובדה המהותית ביותר לגבי הקפיטליזם. ממנו הקפיטליזם עשוי, ובתוכו חי כל עסק קפיטליסטי"המאבק בין הקפיטליזם לסוציאליזם חורג הרבה משאלות של כלכלה: זהו ויכוח על טבע האדם, על האפשרות לתקנו, על מקומו של יצר התחרות, על תפקידה של המדינה בחייו של הפרט, על השוויון והיתכנותו ועל האיזון בין שוויון לחופש. מקום של כבוד בתולדות הדיון הזה שמור לספרו הקלאסי הגדול של יוזף שומפטר, שנכתב בארצות הברית בזמן מלחמת העולם השנייה. קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה מציע ניתוח מקורי לכל אחד משלושת המרכיבים של שמו. שומפטר מנסח קפיטליזם שבמרכזו היוזמה והדינמיות, ומעדכן את התפיסה הליברלית הקלאסית בהראותו מדוע שיווי משקל במשק אינו אפשרי ואינו רצוי. אך לא פחות מכך הוא מעמיק בסוציאליזם, שבימים ההם נמצא בתנופה פוליטית ברחבי העולם. שומפטר מגיע למסקנה שהקפיטליזם יפנה את מקומו לסוציאליזם בנסיבות פרדוקסליות: דווקא בגלל העושר והפנאי שהקפיטליזם מייצר. מתוך כך הוא מציע ניתוח מקורי למשנת מרקס, מראה כיצד ייתכן סוציאליזם דמוקרטי, ומציע הגדרה מחודשת ונטולת-אשליות לדמוקרטיה. כיצד תוכל הדמוקרטיה, שהתפתחה בחסות הקפיטליזם, להתקיים במשטר סוציאליסטי? מדוע תחזיתו של שומפטר על ניצחון הסוציאליזם עודה רלוונטית? למה נוטים אינטלקטואלים לנשוך את היד הקפיטליסטית שמאכילה אותם? ועל מה מבוסס עיקרון "ההרס היצירתי" הקפיטליסטי המזוהה עם שומפטר? -- מאתר המו"ל

קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה