חדש על המדף

פברואר 2021

חלום הצבר הלבן : אוטוביוגרפיה של התפכחות

חלום הצבר הלבן : אוטוביוגרפיה של התפכחות

מירון בנבנשתי 

חלום הצבר הלבן הוא וידוי נוקב אך מלא חמלה של בן לקבוצת המייסדים, שהקימו את המדינה ולבסוף הודחו מהשלטון בבושת פנים – "דור של דינוזאורים, שמתו מזמן אבל אף אחד לא הודיע להם על כך."מעטים הם אנשי הרוח הישראלים שהעזו להסתכל במראה כמו מירון בנבנשתי. בזה אחר זה הוא מעלה על המוקד את המיתוסים שעליהם התחנך: כיבוש השממה שמעולם לא היתה שממה; הצבר החסון שלא היה אלא בבואת הפחדים של דור ההורים הגלותיים; הסוציאליזם המתנשא והמתפנק של הלבנים, המוגנים; ומעל לכול, העיוורון המוחלט לתושבי הארץ הקודמים.מבין משוכות הצבר וחורבות הכפרים הערביים שאהב, בנבנשתי לועג לניסיון התמים והמיתמם של מחנה השמאל לחזור לגבולות 67´, ומציג את הפתרון היחיד האפשרי בעיניו. -- אתר סימניה.

חלום הצבר הלבן : אוטוביוגרפיה של התפכחות

להשיב חיים שלא נחיו : התנסויות בפסיכואנליזה

להשיב חיים שלא נחיו : התנסויות בפסיכואנליזה

תומס ה אוגדן

במרכז הספר החדש עומדת התרשמותו של תומס אוגדן שיש בין מטופליו אנשים שלמעשה – בשל חוויות קשות מוקדמות – נמנעו מלחיות את חייהם. טיפול שמתמקד בפירוש אין בו תועלת עבורם. אוגדן מוותר על המושג פירוש ומפתח צורת עבודה אחרת שבמרכזה דיבור ייחודי עם כל אחד ממטופליו – בתוך דפוס הקשר החד־פעמי שהתפתח ביניהם – במאמץ לאפשר לשניהם לחיות חוויה יחד (כדברי ויניקוט), מתוך הבנה שנחוצים שני אנשים כדי לחשוב (כדברי ביון). זיקתו לשני ההוגים מתבטאת גם במה שהוא מכנה קריאה או כתיבה מחדש משלו למאמרים מרכזיים וקשים לפיענוח שלהם – "פחד מהתמוטטות" מאת ויניקוט ו"הערות על זיכרון ותשוקה" מאת ביון. אוגדן מבחין בין שלושה דפוסי חשיבה: חשיבה מאגית, שמבטאת מאמץ אומניפוטנטי אך עקר ליצור מציאות אשלייתית (בהשפעת מה שכינה פרויד עקרון העונג ואוגדן מציע לכנותו עקרון הפחד מפני האמת); חשיבת החלום המאפשרת את חיפוש האמת (ברוח עקרון המציאוּת של פרויד); וגרסתה הנועזת ביותר – החשיבה המתמירה (הטרנספורמטיבית), המשנה מן היסוד את תפיסת המציאוּת. הספר כולל דוגמאות קליניות עוצמתיות, הממחישות את נכונותו של אוגדן להשתחרר מניסוחים טיפוליים מקובלים ("ארוזים מראש") בניסיון לגעת בחיוּת ובמוות הרגשי בכל דיאדה טיפולית, ולחפש בה את הפוטנציאל לאהבה טיפולית הדדית. שני פרקים עוסקים בחייהם וביצירתם של סופרים שקרובים לליבו של המחבר – קפקא ובורחס. -- אתר המו"ל.

להשיב חיים שלא נחיו : התנסויות בפסיכואנליזה

הסוציולוגיה הישראלית: היסטוריה רעיונית, 2018-1882

הסוציולוגיה הישראלית: היסטוריה רעיונית, 2018-1882

אורי רם

מתי ואיך התפתחה הסוציולוגיה הישראלית ואילו גלגולים עברה? כיצד פעלה במרחב הלאומי היהודי-ישראלי ובתוך הסכסוך עם הלאום הערבי-פלסטיני? כיצד הושפעה מן התמורות שחלו בזירת הסוציולוגיה הבין-לאומית? איך פירשה הסוציולוגיה את החברה הישראלית ואת השינויים שחלו בה ומה הייתה תרומתה לשיח החברתי והפוליטי בארץ?עניינו של ספר זה הוא ההיסטוריה הרעיונית של הסוציולוגיה הישראלית, מתחילת ההתיישבות הציונית בארץ בשלהי המאה ה-19 עד סוף העשור השני של המאה ה-21. בספר נידונות הגישות המרכזיות והגישות הלעומתיות בסוציולוגיה, מתוארות דמויות ממסדיות ודמויות מרדניות ומבוארות המחלוקות שהסעירו את שדה הסוציולוגיה.ספר זה הוא אפוא מסע אינטלקטואלי בזמן דרך עדשת הסוציולוגיה: הספר פותח עם מבשרי הסוציולוגיה, שפעלו בהשראת התנועה הציונית; ממשיך עם המייסדים והמְמַסדים של הסוציולוגיה באקדמיה משנות החמישים עד שנות השבעים של המאה ה-20, אבות הסוציולוגיה הממלכתית; עובר לעסוק בסוציולוגים המבקרים של שנות השבעים ושנות השמונים, שהתמקדו בניגודים לאומיים, מעמדיים, עדתיים ומגדריים; ולבסוף עוסק ב'פוסט-יים', בסוציולוגים הרדיקליים, הפוסט-מודרניים והפוסט-קולוניאליים, וגם בפוסט-ציונים ובבובריאנים החדשים, של שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים. הספר מסיים בסקירת המשבר המשחר לפתחה של הסוציולוגיה האקדמית בעשור השני של המאה ה-21, בהקשר הנאו-ליברלי והנאו-קולוניאלי.אורי רם, מבכירי הסוציולוגים בישראל, משתמש בכלי המחקר ההיסטורי-סוציולוגי-רעיוני כדי לבחון את קורותיו של תחום הדעת שעליו הוא אמון, ובתוך כך של האקדמיה ושל החברה שבהן הוא נטוע - מושאי מחקרו ונושאיה כאחד. -- אתר המו"ל.​ 

הסוציולוגיה הישראלית: היסטוריה רעיונית, 2018-1882

ר' יצחק עראמה ומשנתו

ר' יצחק עראמה ומשנתו

שרה הלר-וילנסקי

רבי יצחק עראמה, מחכמי ספרד במאה הט"ו, נודע בספרו 'עקדת יצחק', שבו קיבץ את דרשותיו הפילוסופיות על פרשות השבוע שנשא לפני אנשי קהילתו במשך השנים. ספר זה היה דוגמה ומופת לדרשנים רבים בדורות שלאחריו, ור' יצחק נודע בכינוי 'בעל העקדה'. בשיטת הדרשנות שלו נזקק בעיקר לספר הזהר, וכן הרבה להסתמך על הרמב"ם, שהיה נערץ עליו. ר' יצחק כתב גם פירוש על חמש המגילות ועל ספר משלי, וכן את הספר 'חזות קשה', שבו התפלמס עם הנצרות והעמיק בנושאי אמונה ופילוסופיה. בסוף ימיו יצא ר' יצחק עם מגורשי ספרד לפורטוגל; משם עבר לאיטליה, ובה נפטר בשנת 1494.
בספר שלפנינו נידונה משנתו הפילוסופית של ר' יצחק עראמה ליסודותיה, ונקבע מקומו בתולדות הפילוסופיה העברית של ימי הביניים. ר' יצחק עסק הרבה בענייני אמונה ושכל, ניסים והשגחה עליונה, מהות הנפש והישארותה, נבואה ותורת המידות ופירוש התורה כפשוטה או כאלגוריה.
במבוא ההיסטורי מאירה המחברת את השקפותיו של עראמה באור תקופתו מתוך התחקות אחר הגורמים ההיסטוריים שהשפיעו על מחשבתו ועל כתביו.​-- אתר המו''ל.

ר' יצחק עראמה ומשנתו

ממזרח יתפרץ הר געש

ממזרח יתפרץ הר געש

מתי שמואלוף

הגדרת הקול הפוליטי והתרבותי של הדור השלישי המזרחי יצרה קאנון חלופי לזה הישראלי. המשורר, הסופר והעורך מתי שמואלוף הוא בין הכוחות שהניעו את התהליך האמור, וליוו את "התפרצות הר הגעש" במילים פרשניות ליצירה החברתית והמזרחית. בליקוט מאמרים והרהורים מהעשור האחרון שמואלוף מציע מבט עומק בשירתם של ארז ביטון, ברכה סרי, אמירה הס, מירי בן־שמחון, רוני סומק, יעקב ביטון ועד משוררי ערס־פואטיקה; בספרות של רונית מטלון ושמעון בלס; באמנות של אלי פטל ויוסף ששון צמח; ובמוזיקה המזרחית לאורך הדורות ועד ימינו; בסרטים "מתחת לאף", "הגנב מגנב פטור, "ביקור התזמורת", "אז'י איימה" ו"המלכה חנטרישה" – זאת כדי להעלות מתוך אוקיינוס הבושה אבני חן שנשכחו מההיסטוריה בישראל.
באמצעות התבוננות ביהלומי האמנות הוא מעמיד כתר קאנון עוצמתי של זוהר ויופי, שהולך ומקבל הכרה כחלק בלתי נפרד מהתרבות, הפוליטיקה, והכלכלה של החברה הישראלית. בזמן כתיבת ועריכת הספר, שמואלוף יצא לחיים חדשים בברלין; בריאיון שהוא עורך עם האמן יוסף ששון צמח, נכד לרב הראשי של בגדד, שמתגורר באמסטרדם, ובמאמר על התרבות העברית-גרמנית, מסתמן לעינינו השינוי הדיאספורי בזמן אמת - מכתיבה על הגירה, להגירה עצמה. לאחר שנים שבהן בחן את תרבות הוריו והקולקטיב המזרחי, נדרש שמואלוף להגדרת מיקומו מחדש - בתוך אירופה - כיהודי מזרחי. בנספח הספר מופיע ריאיון ייחודי שערך המשורר והסופר ד"ר אלמוג בהר, עם המשורר והעורך דורי מנור ועם שמואלוף. לספר נוספה אחרית דבר מאת ד"ר אלמוג בהר וד"ר יובל עברי, ששופכים אור על ההקשר שבתוכה נעה כתיבתו של שמואלוף.-- אתר סימניה.

ממזרח יתפרץ הר געש

מה שאבד בזמן - ביוגרפיה של ידידות

מה שאבד בזמן - ביוגרפיה של ידידות

נורית גרץ
 
מה שאבד בזמן הוא רומן ביוגרפי על שני חברים, נורית גרץ ועמוס עוז שמדברים על מה שאבד בזמן. החיים עצמם, משפחה, אהבה, מקום, נאמנות, בגידה. ולא מעט גם על האמנות ועל המוות, ועל מה שמחבר, אולי, את הכול. השיחה בין השניים נמשכה עשרות שנים, בעתות שלום ובמלחמות, בפגישות משפחתיות בקיבוץ חולדה, בפגישות עבודה, במכתבים שחצו אוקיאנוסים ובהמון שיחות טלפון, שהאחרונות התנהלו כשעוז שכב על ערש דווי. בשיחות האלו השאיר עוז בידיה של גרץ צוואה ספרותית מצמררת. הספר הזה הוא המימוש של הצוואה הזאת. הוא כתוב במסורת הרומן הביוגרפי התיעודי שגרץ יצרה לו נוסח אישי ומקורי (אל מה שנמוג, 1997; על דעת עצמו: ארבעה פרקי חיים של עמוס קינן, 2008 וים ביני ובינך, 2015), שזכה לשבחים מופלגים של הביקורת, וקנה לו עשרות אלפי קוראים נלהבים. -- אתר המו''ל.

מה שאבד בזמן - ביוגרפיה של ידידות

התמורה הגדולה : המקורות המדיניים והכלכליים של זמננו

התמורה הגדולה : המקורות המדיניים והכלכליים של זמננו

קרל פולני

התמורה הגדולה הוא מספרי ההיסטוריה החשובים של המאה העשרים, וחשיבותו ניכרת גם בימינו. קרל פולני חושף בספרו את שורשי הקטסטרופה שפקדה את האנושות בתקופתו. תחילת הסיפור בתהליך התיעוש, שצבר תאוצה במפנה המאה התשע-עשרה. תהליך זה חולל מהפכה חומרית ורעיונית שהחריבה את מוסדותיה של החברה הכפרית האגררית המסורתית, וכוננה סדר עולם חדש שדגל בחירויות הפרט ובסחר חופשי, מתוך קישור הדוק ביניהם. בקישור זה, שהכפיף את חיי האדם לכללי המיקח והממכר, טמון זרע הפורענות. "במקום שהכלכלה תהיה משוקעת ביחסים החברתיים, היחסים החברתיים משוקעים במערכת הכלכלית" – כך פולני מסכם את היפוך היוצרות שסימן את בוא הקפיטליזם. התוצאה הייתה פגיעה מתמשכת ברקמת הקהילה, בחיי המשפחה וביחסים החברתיים בכללותם. אך הפגיעה לא הייתה מוגבלת לחברה: ל"שוק החופשי" הייתה השפעה הרסנית לא פחות על הכלכלה, כפי שמעידים המשברים התכופים המערערים את תפקוד המשק ברמה הלאומית והבינלאומית. הבולט שבמשברים אלו הוא השפל הגדול של שנות השלושים של המאה העשרים, שהביא לקריסה כלכלית ומדינית כלל-עולמית. זה היה המצע שעליו צמח הפשיזם – תגובה נואשת של ציבור חסר אונים למול כוחות השוק. הפרשנות שקרל פולני מעניק לפרק זה בהיסטוריה המודרנית מאפשרת לנו להבין טוב יותר את קשיי ההווה, ובמיוחד את הגורמים למשבר הליברליזם המתפתח בימינו. לנוכח המשברים הכלכליים, החברתיים והסביבתיים הפוקדים את העולם הקפיטליסטי הגלובלי במאה העשרים ואחת, הגותו של פולני שבה ומעוררת התעניינות רבה וזוכה להכרה מחודשת.-- אתר המו"ל.

התמורה הגדולה : המקורות המדיניים והכלכליים של זמננו

כמה ביאליק יש? : על ריבוי פניו של המשורר הלאומי

כמה ביאליק יש? : על ריבוי פניו של המשורר הלאומי

שמואל אבנרי

כמה ביאליק יש? שמואל אבנרי, מנהל הארכיון והמחקר בבית ביאליק, מציג לנו את ביאליק שאותו לא הכרנו, נקי מדימויים כוזבים ומואר מחדש על יסוד חשיפה וניתוח של תעודות וכתבי יד. זהו ביאליק השלם, האישי, הלאומי והאוניברסלי כאחד, ביאליק הרב-צדדי והרב-תחומי אשר במכלול מפעלו הספרותי, התרבותי והחברתי שימש פה למצוקות ולתקוות של היחיד והציבור בישראל ומורה דרך לדילמות מרכזיות שהעסיקו את היישוב בארץ ובתפוצות בזמנו, כמו גם בימינו. -- אתר המו"ל.

כמה ביאליק יש? : על ריבוי פניו של המשורר הלאומי

שבתאות - היבטים היסטוגרפיים : קובץ מחקרים

שבתאות - היבטים היסטוגרפיים : קובץ מחקרים

יעקב ברנאי

שבתאות: היבטים היסטוריוגרפיים כולל קובץ מחקרים חשוב של ההיסטוריון פרופ' יעקב ברנאי שצירם העיקרי הוא ההיסטוריוגרפיה על השבתאות. נוספו לו מאמרים על ההיסטוריה החברתית של השבתאות, הרצאות בלתי ידועות של גרשם שלום ונספח ספרותי של המחבר על שבתי צבי. אחת המסקנות המרכזיות העולות מתוך ספר זה, היא שמאז הופעתו של שבתי צבי והמרתו במחצית המאה השבע עשרה ועד לימינו, אין כמעט קהילה יהודית, זרם רעיוני או פוליטי יהודי וישראלי, יוצרים בכל התחומים, בתרבות היהודית והישראלית ובמדינות ובשפות רבות: הוגי דעות, סופרים, משוררים, מחזאים, ציירים, פסלים, מנהיגים מדיניים כולל נשיאי מדינת ישראל, התקשורת הישראלית ובמחקר ההיסטורי שהשבתאות לא השאירה עליהם חותם. יעקב ברנאי, מן הבולטים בהיסטוריונים הישראלים כיום, הוא פרופ' (אמריטוס) בחוגים לתולדות עם ישראל ולימודי ישראל באוניברסיטת חיפה. מחקריו מקיפים את ההיסטוריה היהודית בעת החדשה ומתמקדים בהיסטוריה החברתית של היהודים מן המאה השבע־עשרה ועד המאה העשרים. הוא חקר את יהודי האימפריה העות'מאנית, השבתאות וההיסטוריוגרפיה היהודית. קובץ המאמרים החדש המונח לפנינו הוא המשך לשני ספרים קודמים שלו על השבתאות: שבתאות: היבטים חברתיים (מרכז שזר, תשס"א) ושתי יצירות על אודות שבתי צבי (כרמל, תשע"ז). -- אתר המו"ל.

שבתאות - היבטים היסטוגרפיים : קובץ מחקרים

מטפורות בפסיכואנליזה : עיון בהגותם של קליין, ויניקוט ואוגדן

מטפורות בפסיכואנליזה : עיון בהגותם של קליין, ויניקוט ואוגדן

תאיר כספי

מה תפקידן של מטפורות בשפה הפסיכואנליטית? מה הזיקה בין השימוש במטפורות לבין סוגיית האמת בפסיכואנליזה? האם מטפורות מוליכות שולל, כשם שסבר אפלטון? האמנם לקסיקון המונחים הפסיכואנליטי מורכב ממטפורות חולפות ומתחלפות, ברוח השקפתו של ניטשה? ואם כן, איזו יציבות ניתן לקוות שהידע בפסיכואנליזה יוכל להציע בעולמנו המשתנה?ספרה של תאיר כספי עוסק בשאלות אלה באמצעות עיון במושגים מרכזיים בהגותם של קליין, ויניקוט ואוגדן. המחברת מתחקה אחר אופני השימוש במטפורות הייחודיות ללשונם של הוגים אלה, תוך כדי כך שהיא בוחנת את הקשר בין שפתם לבין הפרדיגמה הפילוסופית שבה הם אוחזים ואת קשריה של זו לעמדתם הטיפולית. בניגוד להשקפתו של פרויד, המחברת מראה שמטפורות אינן פיגום שניתן להשליכו. המחברת טוענת שמאחר שהפסיכואנליזה עוסקת בהבנת תהליכים נפשיים מופשטים, לא-מודעים וטרום-מילוליים, היא נזקקת לשימוש גדוש במטפורות כדרך לחשוב ולהמחיש באופן חוויתי את מרחבי הנפש.הספר מלווה בניתוח תיאורי מקרים מעבודתם של קליין, ויניקוט ואוגדן המדגימים את השימוש הייחודי של הוגים אלה במטפוריות בעבודתם הקלינית. -- אתר המו"ל.

מטפורות בפסיכואנליזה : עיון בהגותם של קליין, ויניקוט ואוגדן

הדמות מאחורי המראה : נרקיסיזם והבלתי-נראות של ילדים ובני-זוג

הדמות מאחורי המראה : נרקיסיזם והבלתי-נראות של ילדים ובני-זוג

מנשה כהן

ספר זה מתמקד בנרקיסיזם כתופעה בנפש המרוכזת בעצמה. זו דרך חשיבה והתייחסות שבה האדם שם את עצמו ואת נקודת מבטו במרכז, מעל כל דבר, כוודאות שלא ניתן לערער עליה ולנהל עליה משא ומתן. מדובר באדם שנוהג כחסר יכולת להסתכל על עצמו מהצד, מתוך הבנה שלמטבע שני צדדים, ובאופן הזה לאפשר הידברות ודיאלוג עם הזולת. כמו נרקיס המיתולוגי המאוהב בדמותו המשתקפת במים הוא זקוק לאחר כמראה שמשקפת ומהדהדת את הקסם, את החשיבות העצמית ואת תחושת העליונות שלו. הוא תופס את עצמו כדמות אידאלית ומצפה שאחרים יראו אותו באותה צורה; האידאלי והריאלי נעשים לישות אחת בנפשו, וכך הוא הופך להיות בלתי נגיש ויחסיו עם אנשים עולים על שרטון. לרוב, הנרקיסיסט אינו מגיע לטיפול נפשי מאחר שהוא משוכנע שכל הבעיות ביחסים נובעות מהתנהגות לקויה של אחרים בחייו. מי שמגיע לטיפול הם קורבנותיו – בני זוג או ילדים – ובעיקר בהם מתמקד הספר שלפניכם. -- אתר המו"ל. 

הדמות מאחורי המראה : נרקיסיזם והבלתי-נראות של ילדים ובני-זוג

הביטחון כסוגיה אזרחית : התרופפות הביטחון האזרחי-פוליטי-תרבותי בישראל

הביטחון כסוגיה אזרחית : התרופפות הביטחון האזרחי-פוליטי-תרבותי בישראל

עורכות: עירית קינן ועירית הרבון
 
ביטחון איננו רק עניין צבאי. זוהי סוגיה אזרחית, שלה מגוון היבטים. הטענה המרכזית של הספר היא שמי שתרבותם מבוזה ומודרת, שמופגנות כלפיהם התנהגויות גזעניות, או שהם מתקשים להגיש לילדיהם ארוחה מספקת אינם יכולים לחוש ביטחון; גם אזרחים ואזרחיות שממשלתם מערערת על הלגיטימיות שלהם משום שעמדותיהם מנוגדות לאלה שלה אינם יכולים להרגיש בטוחים. זאת ועוד, מאבקי זהות בין קבוצות חברתיות שונות משפיעים גם על תחושת הביטחון של המשרתים בצבא.התפתחות הדיון בסוגיות כאלה הובילה בעשורים האחרונים להבנה שהגבלת שיח בביטחון למובנו הצבאי בלבד מאפילה על חשיבותם של היבטים אזרחיים חיוניים לביטחונם האישי של בני האדם, ובהם זהות מגדרית ואתנית, תרבות, שיח דמוקרטי, איכות סביבה, חינוך ורווחה. הספר מאתגר את צורת החשיבה הרגילה על סוגיית הביטחון, ומנתח את התהליכים שמובילים לנסיגה בתחושת הביטחון האזרחי בישראל. הפרקים משקפים דאגה עמוקה של חוקרות וחוקרים מן השורה הראשונה באקדמיה מהידרדרות התשתית הדמוקרטית ומהתערערות תחושת הביטחון האנושי והאזרחי בישראל. מדינה קרועה מבפנים, טוענים הכותבים, איננה יכולה להעניק לאזרחיה תחושה של מוגנות גם כשהגבולות הפיזיים מאובטחים. -- אתר המו"ל.

הביטחון כסוגיה אזרחית : התרופפות הביטחון האזרחי-פוליטי-תרבותי בישראל

השבט אמר את דברו? : קומוניטריזם וליברליזם בספרות העכשווית

השבט אמר את דברו? : קומוניטריזם וליברליזם בספרות העכשווית

דוד גורביץ׳, רוני לוינגר
 
השבט אמר את דברו משרטט את פניה המרובות של הישראליות המתגעגעת לשורשים הקהילתניים שלה. ישראליות זו נעה בין ערכים ליברליים, אוניברסליים וגלובליים לבין ערכים שבטיים ומקומיים. את הדיאלקטיקה הזאת קוראים המחברים אל תוך יצירותיהם של עמוס עוז, אורלי קסטל-בלום, רונית מטלון, דורית רביניאן, סייד קשוע וסמי ברדוגו, היא משתקפת גם בספרות העולמית, בכתיבתם של ז'ורז' פרק, מישל וולבק וג'ונתן פראנזן. קומוניטריזם-קהילתנות היא ההנחה שזהויות אנושיות מעוצבות על ידי סוגים שונים של קהילות פוליטיות, ממשיות ומדומיינות, והאני הוא פרי ההבניה התרבותית שבה אנו חיים. הפולמוס הליברלי-קהילתני משמש מנוף לקריאה פוליטית-מוסרית של התרבות, וזו מחזירה את הסיפוריות אל מרכז הבמה, שכן באמצעות נרטיבים אנו מעניקים לחיינו ערך ומשמעות ומייצרים פרשנות קוהרנטית לקיום האישי שלנו בעולם. השבט אמר את דברו? צולל אל תוך הסוגיות האסתטיות והחברתיות הדחופות של ההווה, הוא מבקש להתמודד עם בדידותו של האדם בתוך הקפיטליזם הטכנולוגי שבו אנו חיים. זהו מחקר ראשון מסוגו על ניאו-ליברליזם וקומוניטריזם בספרות - מבט ביקורתי על פניה המשתנות של התרבות בשעת משבר. -- כריכה אחורית. 

השבט אמר את דברו? : קומוניטריזם וליברליזם בספרות העכשווית

זה קרה בפלנטה שלנו : מוסר ודילמות קיומיות בקרב יהודים במציאות השואה

זה קרה בפלנטה שלנו : מוסר ודילמות קיומיות בקרב יהודים במציאות השואה

יצחק (טולקה) ארד

זה קרה בפלנטה שלנו מציג, בליווי קטעי יומנים וזיכרונות, דילמות מוסריות שהתמודדו עמן הכלואים בגטאות ובמחנות בזמן השואה – בחירות שהן אינן בין טוב לרע אלא בין רע לרע מאוד. הספר עוסק, בין היתר, בהחלטות שנאלצו לקבל אנשי יודנראט ומנהיגי ציבור במצבים שונים, למשל כאשר נדרשו לקחת חלק בתכנון הגירושים מן הגטו, וכן נוגע בעצבים החשופים של סוגיות כגון הקאפו במחנה. המחבר מביא את סיפוריהם של יחידים בגטאות ובמקומות מסתור ובוחן שאלות כגון: מה דינה של בריחה מן המחנה במחיר רציחתם של אסירים אחרים? האם יש לאפשר הצלה באמצעות המרת הדת? כיצד יש לנהוג בילדה חולה ששיעוליה עלולים לחשוף את יושבי המחבוא? למי להעניק תרופה ולמי לא בהיעדר מלאי מספיק של תרופות? והאם ראוי לקיים ערבי תרבות במציאות הקשה בגטאות? המחבר דן גם בסוגיית המחתרות ובקשריהן עם אוכלוסיית הגטו ומנהיגיו, ובתוך כך מציג דילמות מוסריות מניסיונו האישי בתקופת השואה. -- אתר המו"ל. 

זה קרה בפלנטה שלנו : מוסר ודילמות קיומיות בקרב יהודים במציאות השואה

גוף האהבה בכל יום : הערות על הגוף עם פרויד ועם לאקאן

גוף האהבה בכל יום : הערות על הגוף עם פרויד ועם לאקאן

גבריאל דהאן
 
גוף האהבה בכל יום הינו קריאה בסוגיית הגוף ההוויהמדברת. אל תוך השיח החברתי של ימי המגיפה הוויראלית פלשו בעוז מילים כמו: סגר, בידוד, מגע, הדבקה, ריחוק - מילים שנוגעות בשאלת הגוף והמגע. מבלי משים תומכת המגיפה הוויראלית בהתגברותן של "מגיפות חברתיות" מפושטות זה מכבר, המגיפה הווירטואלית והמגיפה הוורבלית, שאין להן עניין עז לא פחות בסוגיית הגוף, כדי לטלטל את יחסיה של ההוויהמדברת עם גוף זה. - מחברו של גוף האהבה בכל יום קורא את ההתרחשויות האלה עם אצבע הקריאה של מושגי היסוד של הפסיכואנליזה של זיגמונד פרויד וז'אק לאקאן. מקריאה זו עולה שההוויהמדברת נשענת על כינונו של יחס שלא נתון מראש אשר מעניק קיום לגוף כשלה. יחס זה הוא שמונח במוקד של מה שמכונה ברגיל "הנפשי". בהישען על הצירים של הוויה (being), בעלות (owning), חזקה (possessing), "הבייה" (having), כצירים אשר מבנים יחס זה לגוף, ניצבת ברקע השאלה באשר למה שיכול המתבגר ללמדנו על הגוף של ההוויהמדברת בזמן בו עליו "לכתוב" מחדש את היחס לגופו. כפי שתגליתו של פרויד למדה את שלמדה מן הגוף של ההיסטרית, וכפי שהוראתו של לאקאן משכה את מסקנותיה מן הגוף של הפסיכוזות כך גם אפשר שניתן יהיה למשוך מן המתבגר את חלקו בשאלה של הגוף עבור הפסיכואנליזה. -- כריכה אחורית. 

גוף האהבה בכל יום : הערות על הגוף עם פרויד ועם לאקאן

עדות : משבר העדים בספרות, בפסיכואנליזה ובהיסטוריה

עדות : משבר העדים בספרות, בפסיכואנליזה ובהיסטוריה

שושנה פלמן ודורי לאוב

"כתיבת שירה לירית אחרי אושוויץ היא מעשה ברברי", כך כתב תיאודור אדורנו. אכן, הנזק שהסבו אירועי מלחמת העולם השנייה לחוש היופי שלנו, לתחושת ההיסטוריה והמידה שלנו, הנו עמוק מני חקר. אמצעים מקובלים ומסורתיים להערכת הניסיון האנושי ולסיפורו כשלו בניסיונם להכיל את הטראומה ההיסטורית הנדונה ולתת עליה דין וחשבון - אך בה בעת עלינו לדבר על האירועים הללו אם ברצוננו לרפא את השבר ההיסטורי שחוללו. בתנאים כאלה, כיצד נוכל לספר? ומהן ההשלכות ההיסטוריות של עצם נשיאת עדות לטראומה כזו?בספרם פורץ הדרך עדות – אשר ראה אור לראשונה בשנת 1992 ונחשב מאז למופת ולמלאכת מחשבת של דיון ביקורתי בסוגיית העדות בתרבות – בוחנים מבקרת הספרות שושנה פלמן והפסיכואנליטיקאי דורי לאוב את המשמעות והפונקציה של חווית העדות ונשיאת העדות, של אירוע וזיכרון, ביחס למעשה הכתיבה והקריאה בכלל וביחס לשואה בפרט. תוך כדי קריאה בטקסטים של דוסטויבסקי, פרויד, סטפן מלרמה, פאול צלאן ואלבר קאמי, לצד צפייה בעדויות מוסרטות של ניצולי שואה ובסרט "שואה" של קלוד לנצמן, הספר נע מהספרותי אל החזותי, מהאמנותי אל האוטוביוגרפי, מהפסיכואנליטי אל ההיסטורי. ההיבטים ההרסניים ויוצאי הדופן של השואה מוגדרים כאן לראשונה כמשבר עדות רדיקלי: כ"התרחשות היסטורית חסרת תקדים של 'אירוע-בלא-עד', אירוע שעצם טבעו הוא להכחיד את העד לו". על רקע זה בוחנים המחברים את משבר ההיסטוריה והספרות שחולל האירוע, את החותם שהותיר ביחס שבין ידע לאירועים, בין ספרות לראָיה, בין דיבור להישרדות, בין עדות לאתיקה.פלמן ולאוב שואבים מניסיונם האישי בהאזנה לסיפורי עדות של ניצולים ובקריאתם להעמדת "תיאורית עדות" מקורית: תפיסה מהפכנית בחדשנותה שעניינה היחס בין אמנות ותרבות לבין עדות ואירועים היסטוריים. תפיסה זו של משמעות העדות הנה חיונית למבקרי ספרות וקולנוע, לפסיכותרפיסטים, היסטוריונים, פילוסופים ומשפטנים כאחד. -- אתר המו"ל. 

עדות : משבר העדים בספרות, בפסיכואנליזה ובהיסטוריה

ארץ מובטחת

ארץ מובטחת

ברק אובמה
 
סיפור אישי ומרתק של היסטוריה בהתהוותה מאת הנשיא שעורר באמריקה אמונה חדשה בכוחה של הדמוקרטיה. בכרך ראשון זה של זיכרונותיו, ברק אובמה מספר על מסעו הלא ייאמן, החל בימיו כצעיר שעדיין מחפש את זהותו ועד לשנותיו הראשונות כמנהיג העולם החופשי. הוא מתאר מזווית ראייה אינטימית את התפתחותו הפוליטית ואת נקודות הציון החשובות בקדנציה הראשונה של כהונתו ההיסטורית — תקופה סוערת של שינויים וטלטלות. אובמה מזמין את קוראיו למסע מרתק שמתחיל בשאיפותיו הפוליטיות המוקדמות ונמשך בניצחון המכריע בבחירות המקדימות באייווה, שהדגים את כוחה של פעילות השטח, ועד לקו פרשת המים — ליל 4 בנובמבר 2008 , שבו נבחר להיות הנשיא ה־44 של ארצות הברית ונהפך לאפרו־אמריקאי הראשון המחזיק בתפקיד הבכיר ביותר במדינה. בספרו הוא מביט לאחור על שנות נשיאותו ומשתף את הקוראים בהרהוריו האישיים בנוגע ליכולותיו של הנשיא, כמו גם בנוגע למגבלות כוחו, ובתובנותיו הייחודיות על הדינמיקה של המשחק הפוליטי הבין־מפלגתי באמריקה ושל הדיפלומטיה הבינלאומית.הוא לוקח אותנו לחדר הסגלגל ולחדר המצב שבבית הלבן, למוסקבה, לקהיר, לבייג'ינג ולמקומות רבים אחרים. אנחנו נחשפים למחשבותיו כשהוא מרכיב את הקבינט, נאבק במשבר הפיננסי העולמי, תוהה על קנקנו של ולדימיר פוטין, מתגבר על מכשולים פוליטיים שנראים בלתי־אפשריים במאמציו להעביר את חוק הבריאות, מתעמת עם גנרלים על האסטרטגיה האמריקאית באפגניסטן, מקדם את הרפורמה בוול סטריט, מגיב לאסון דליפת הנפט ההרסנית בעקבות הפיצוץ באסדת הנפט דיפווטר הורייזון ומאשר את מבצע "חנית נפטון", המוביל למותו של אוסמה בן לאדן. ארץ מובטחת הוא ממואר אינטרוספקטיבי יוצא דופן — סיפור קריאת התיגר של אדם יחיד על ההיסטוריה באמצעות אמונה ונחישות. אובמה מספר בכנות גדולה על אודות האיזונים והבלמים העדינים שנדרש להפעיל בתור אמריקאי שחור שמתמודד על הנשיאות, כשהוא עומס על גבו את ציפיותיו של דור שלם, מגובה במסרים של "תקווה ושינוי", ומתמודד עם האתגרים המוסריים הכרוכים בקבלת החלטות הרות גורל. הוא מתאר את הכוחות שהתנגדו לו מבית ומחוץ, מספר בפתיחות על האופן שבו החיים בבית הלבן השפיעו על אשתו ובנותיו, ואינו נרתע מלחשוף גם את הרגעים שבהם הטיל ספק בעצמו ואת האכזבות. ואף על פי כן, הוא לא מוותר לרגע על אמונתו שבתוך הניסוי האמריקאי הגדול והמתמשך תמיד קיימת אפשרות להתקדמות ולשינוי. -- אתר "עברית". 

ארץ מובטחת

לפיד קרמיקה : כלים בכור ההיתוך

לפיד קרמיקה : כלים בכור ההיתוך

קובי קלייטמן

ספר זה מעלה מן האוב ואל הכתב את זיכרונו של "לפיד קרמיקה" - מפעל שהיה חוד החנית בתעשיית הקרמיקה המפוארת שהייתה בישראל. הספר, שהוא פריצת דרך בחקר תעשיית הקרמיקה, מספר את סיפורו של המפעל שמוצריו עדיין מצויים בבתים רבים בישראל, ומזכיר לנו את מקומם החשוב של כלים אלה ביצירת התרבות הישראלית הצעירה. פרקי הספר כוללים את גלגוליו של המפעל מידיים פרטיות לבעלות כור, כללי אצבע לזיהוי כלים, קטלוג עשיר ובו מאות צילומים וכן תיאור של העובדים והאמנים ששיתפו פעולה עם המפעל. בכך מחזיר הספר ללפיד קרמיקה את הכבוד האבוד הראוי לו. -- כריכה אחורית. 

לפיד קרמיקה : כלים בכור ההיתוך

יידיש בסימן קריאה : מלשון דיבור לשפת תרבות

יידיש בסימן קריאה : מלשון דיבור לשפת תרבות

נתן כהן

ספרות יפה או עיתונות? מדע, פרוזה או שירה? פנטזיה או מתח? מה היה טעמם הספרותי של יהודי הקיסרות הרוסית לפני מלחמת העולם הראשונה? מה היו התכנים שסיפקה להם יידיש, שרבים ראו בה ז'רגון שיש להשליך ולשכוח? ומי היו הקוראים והקוראות?יידיש בסימן קריאה – מלשון דיבור לשפת תרבות עוקב אחר תמורות שחלו ביהודי הקיסרות הרוסית דרך שוק הספרים התוסס, שסיפק תכנים מגוונים ביידיש לקהלי יעד שונים; ודרך התפתחות הספרייה הציבורית, העיתונות, המו"לות, התרגומים מול ספרי מקור, ומעמדה המשתנה של יידיש, "שפת ההמון", לעומת רוסית מכאן ועברית מכאן.הספר סוקר שינויים שחלו בהרגלי הקריאה ביידיש בקיסרות הרוסית בין השנים 1860–1914. הוא מגיש לקוראיו מחקר מקיף ומעמיק בתחום ההיסטוריה התרבותית, המתאר, באמצעות הסתעפותה רבת הפנים של הקריאה החילונית ביידיש, חברה הנמצאת בתהליך מעבר ממסורת למודרניות. -- אתר המו"ל.

יידיש בסימן קריאה : מלשון דיבור לשפת תרבות

ספרי יעקב או המסע הגדול דרך שבעה גבולות, חמש שפות ושלוש דתות מרכזיות

ספרי יעקב או המסע הגדול דרך שבעה גבולות, חמש שפות ושלוש דתות מרכזיות

אולגה טוקרצ'וק

ספרי יעקב הוא רומן היסטורי יוצא דופן על אחת הפרשיות שהסעירו את יהדות מזרח אירופה במאה השמונה-עשרה – פועלו של יעקב פראנק (1791-1726) – דמות שנויה במחלוקת, ספק משיח, ספק חוטא, ספק רמאי, אדם ששטן ההרס רקד בליבו, שביקש לעקור את הכול, ועבר בין דתות שונות כדי לבטל את כולן. ועם זאת, פראנק היה אדם בעל כריזמה יוצאת דופן, כוח פיוטי אכזרי וקול דתי מהפכני, רב ניהיליסט.ספרי יעקב נכתב מזווית יוצאת דופן: בקולה של יֶנְטֶה, הנתונה בתוך העולם הפראנקיסטי, ובקולם האישי של אלו שסבבו את פראנק ושל הרבנים והכמרים שהתנגדו לו. שלל הדמויות והאירועים הנפרשים מציגים בשפה קולחת פנורמה של החיים בפולין, בטורקיה ובבלקן, בליל של דתות ואמונות, רב־תרבותיות תוססת, ותיאור חיי היומיום של דמויות שחלמו, ציפו ונדמו.אולגה טוקרצ’וק, כלת פרס נובל לספרות לשנת 2018, היא סופרת מופלאה, המכשפת במילים את הקוראים הצוללים מוקסמים בעקבותיה לעולמות שהיא מתארת. -- אתר המו"ל.

ספרי יעקב או המסע הגדול דרך שבעה גבולות, חמש שפות ושלוש דתות מרכזיות

קטינים בזנות

קטינים בזנות

ארנון אדלשטיין

תופעת הזנות מלווה את ההיסטוריה האנושית מקדמת דנא. גם העיסוק בזנות בקרב ילדים ובני נוער אינו חדש והיה מקובל בתרבויות שונות, כמו למשל עבדים במקדשים ביפן, יוון ורומי, כל זאת לצד קיום התופעה בימינו: נערות גיישה, ילדי רחוב באמריקה הלטינית ועוד. תופעה זו, שבה ילדים נמכרו, נסחרו וסורסרו לשם סיפוק מיני של מבוגרים, הוצגה תחילה כהתנהגות אנטי- חברתית ואפילו עבריינית מצד הילדים; רק בהמשך החלו לראות בילדים אלה קורבנות שיש לטפל בהם ולהגן עליהם, כלומר להעניש את הסרסורים והלקוחות אשר ניצלו והתעללו בילדים אלה. פרו של ארנון אדשלטיין עוסק באחת התופעות הקשות, הכואבות והמטרידות ביחס לקטינים – קטינים בזנות; הספר מציג את הספרות העדכנית ביותר ביחס לקטינים בזנות, בדגש על נערות בזנות. לאורך הספר המחבר מציג את התיאוריה הפמיניסטית אשר עדיין מהווה הסבר תקף לתופעת הקטינים בזנות. תיאוריה זו קושרת בין התעללות מינית, עוני, אלימות במשפחה ובריחה מהבית לכניסה למעגל הזנות על ידי סרסורי רחוב. לצד הסבר זה, ואולי כתוספת משלימה ביחס לחיים החברתיים וההיגיון הקפיטליסטי בתחילת המאה ה-21, המחבר מציג את התיאוריה הליברלית-כלכלית אשר מבקשת להסביר את כניסתן של בנות לזנות בין השאר כעיסוק זמני על מנת לשמור על "רמת חיים גבוהה", רכישת מותגים וניהול סגנון חיים מופגן, מה שמאפשר להן באופן פרדוקסלי להעלות את דימוין העצמי. מסקנתו של אדלשטיין היא שתיאוריות אלה אינן מתחרות זו בזו אלא משלימות אחת את השנייה, כפי שקורה לא אחת במדעי ההתנהגות בכלל ובקרימינולוגיה בפרט. -- אתר המו"ל. 

קטינים בזנות

אנרכיה קדושה : ג'ון קאפוטו ואתגר הדתות כיום

אנרכיה קדושה : ג'ון קאפוטו ואתגר הדתות כיום

זהר מיכאלי

ספרו של זהר מיכאלי מציע מחשבה אמיצה וחדשנית ביחס לזרם הדתיות הרדיקלית במאות ה-20 וה-21, אשר ג'ון קאפוטו (פילוסוף אמריקאי יליד 1940) הוא מנציגיו הבולטים. בעקבות ההגות הקונטיננטלית שנולדה ממפעלו של היידגר, עם הוגים צרפתים כמו דרידה, לוינס, דלז ומריון, קאפוטו חושב מחדש את הקטגוריות המרכזיות של הדת, כמו למשל "האל הבורא הכול-יכול", הקריאה המוסרית של הנביאים, הדת מול הכוחות הפועלים בעולם; הוא מבקש להעניק למסורת הדתית העתיקה משמעות חדשה ורלוונטית לנוכח סוגיות בוערות כמו קפיטליזם חסר רסן, ריבונות ואלימות באופן כללי, כמו גם זו של הממסד הדתי.מתוך שליטה בכתבים של קאפוטו ובזרמים האינטלקטואלים של המאה ה-20 מיכאלי עוקב באופן עדין ומעמיק אחר הגותו של קאפוטו, תוך כדי כך שהוא מגלה בקיאות מופלאה הן במסורת הפילוסופית המערבית והן במסורת הדתית, הן היהודית והן הנוצרית. מיכאלי מבקש לחשוף בפני הקורא הישראלי צד שעדיין אינו מוכר דיו בהגות העכשווית החיה ובועטת. מתוך בחינת רעיונותיו הייחודיים של קאפוטו, וביחס לביקורת שהופנתה כלפיהם, מיכאלי מציע את האקטואליות שלהם לשיח בין-דתי יהודי-נוצרי, לצד ההשלכות שלהם ביחס לסיטואציה הפוליטית בארץ. -- אתר המו''ל.

אנרכיה קדושה : ג'ון קאפוטו ואתגר הדתות כיום

תחיית המילים : תרבות היידיש במחנות העקורים

תחיית המילים : תרבות היידיש במחנות העקורים

אלה פלורסהיים
 
תחיית המילים: תרבות היידיש במחנות העקורים עוסק בהתעוררות רבת הפנים של תרבות היידיש בקרב שארית הפליטה במחנות העקורים בגרמניה, ועומד על התפקיד המיוחד שמילאה תרבות זו בחייה של שארית הפליטה. במרכזו של הספר ניצבת העיתונות ביידיש, מפעל רחב היקף אשר בא לעולם בתושייה ובמסירות, בתנאים קשים מנשוא, וביטא את כאבם הנורא של הניצולים ואת מאבקם לחזור לחיים.כיצד תרמה הפעילות התרבותית ביידיש בתחומי העיתונות, התאטרון והכתיבה הספרותית במחנות העקורים לתהליך השיקום של הניצולים כפרטים וכחברה, וכיצד ראו העקורים עצמם את ההתרחשות התרבותית המגוונת במחנות? מה היה מקומה של היידיש במחנות העקורים בתחום החינוך, התרבות והפעילות הציבורית, ומה היה מעמדה מול העברית ומול שפות אחרות?נוכח השבר והאובדן משקף סיפורה של תרבות היידיש במחנות העקורים בגרמניה את עוצמתה של הרוח האנושית. מתוך התיעוד הרב המובא בספר עולה ב התפקיד המרכזי שמילאה תרבות היידיש בחזרתה של שארית הפליטה לחיים ובהתמודדות עם האתגרים שעוד נכונו לה. -- אתר מרכז זלמן שזר.

תחיית המילים : תרבות היידיש במחנות העקורים

אור השם מספרד : חייו, פועלו והגותו של ר' חסדאי קרשקש

אור השם מספרד : חייו, פועלו והגותו של ר' חסדאי קרשקש

עורכים: אסתי אייזנמן, זאב הרווי

ר' חסדאי קרשקש (1340 לערך – 1410/11) היה פילוסוף דגול, איש הלכה מקורי ומנהיג נועז של יהודי ממלכת אראגון בסוף המאה ה-14 ובתחילת המאה ה-15. הוא פעל על רקע הפְּרעות הקשות של שנת קנ"א (1391) בספרד, שבהן נרצחו אלפי יהודים ובכללם בנו יחידו על קידוש השם, וכמאה וחמישים אלף יהודים נאנסו להתנצר.הקורא תאב הידע, המעוניין להרחיב את ידיעותיו על ר' חסדאי קרשקש, ימצא בספר זה שלל היבטים היסטוריים והגותיים על האיש ועל תקופתו. שערו הראשון של הספר עוסק במפעלו של קרשקש בראי ההיסטוריה, השער השני דן בהלכה ופולמוס במשנתו של קרשקש, שערו השלישי של הספר מציג עיונים בהגותו הפילוסופית הייחודית של ר' חסדאי, מבקרם החריף של הרמב"ם, אבן רשד והרלב"ג, והשער האחרון – בהשפעת הגותו של קרשקש על הדורות הבאים, מימי הביניים ועד למחקר המודרני. שבעה עשר מאמרי הספר משקפים את פירות המחקר העדכני על אודות ר' חסדאי קרשקש ומציירים את דמותו במגוון היבטים: מהמישור הביוגרפי וההיסטורי, דרך פועלו ההלכתי והפילוסופי ועד להשפעתו על דורות מאוחרים; תוך עיסוק ברלוונטיות של משנתו לסוגיות העיוניות והמעשיות המעסיקות את האדם בן זמננו, כאן ועכשיו. -- אתר המו"ל​.

אור השם מספרד : חייו, פועלו והגותו של ר' חסדאי קרשקש

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

חמוטל בר-יוסף

רק מעט תשומת לב יוחדה למחקר השוואתי בין הספרות והמחשבה העברית הציונית ובין ספרויות אירופיות בנות זמנן ומקומן, ובייחוד הספרות והמחשבה הרוסית. התבוננות בכתבי המחשבה הציונית ובספרותה על רקע התרבות הרוסית של סוף המאה העשרים עשויה להעמיק את הבנתם של כתבים מכוננים אלה ולסייע לפרשנות נכונה שלהם. מה קיבלו הספרות העברית והמחשבה הציונית מן הספרות הרוסית? אילו אמונות וטעמים אסתטיים נספגו באקלים היהודי-רוסי שבו נולדה ונשמה התרבות העברית החדשה?חמוטל בר-יוסף מגלה בעשרים וחמישה פרקי הספר הזה מגעים שונים בין הספרות והמחשבה הרוסית ובין הציונות, ספרות התחייה העברית והספרות הארץ-ישראלית, ופותחת דרכים חדשות, מאירות עיניים, להבנת שירתם של ביאליק, אלתרמן, לאה גולדברג ואחרים. -- אתר המו"ל.

ההקשר הרוסי של הספרות העברית

אסופת המאה : מאה תעודות מאוספי הארכיון הציוני המרכזי לציון מאה שנים להיווסדו

אסופת המאה : מאה תעודות מאוספי הארכיון הציוני המרכזי לציון מאה שנים להיווסדו

עורכים: יגאל סתרי, אילת הלל

לקראת שנת המאה של הארכיון הציוני הכין צוות הארכיון את "אסופת המאה": אסופה של פריטי ארכיון נבחרים המייצגת את נושאי הליבה של הארכיון ואת מגוון החומרים הטמונים במחסנים. מתוך רשימה ארוכה נבחרו מאה פריטים, המייצגים את האירועים המרכזיים, את המוסדות ואת האישים, שהיו במוקד העשייה הציונית במשך השנים, בחלוקה לשערים נושאיים: הרצל, עלייה, התיישבות, פיתוח הארץ, חינוך עברי, חיי היומיום, מדיניות וביטחון, שואה וארץ ישראל, הקמת המדינה. מעל לכל נבחרו הפריטים המעניינים והרלוונטיים ביותר. כל פריט נחקר לעומק מבחינת הרקע ההיסטורי וההקשר הארכיוני שלו, וחוקרים רבים סייעו בכתיבת המידע עבור הפריטים. לפניכם כתבות על פריטי המאה השונים מתוך העלון המקוון של הארכיון. -- אתר המו"ל. 

אסופת המאה : מאה תעודות מאוספי הארכיון הציוני המרכזי לציון מאה שנים להיווסדו

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

רונה טאוזינגר

תמר אשת ערפואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העבריתרונה טאוזינגרהספר פורש למעלה ממאה וחמישים גרסאות יהודיות לסיפור יהודה ותמר, על בסיס טופס האב המקראי בבראשית ל"ח, דרך הספרות החיצונית וההלניסטית, המדרש ,הפיוט, פרשנות ימי הביניים, ספרות הדרשות והדרוּש, ספרות המוסר, כרוניקות, הספרות הקבלית, השבתאית, החסידית וכלה בספרות העברית החדשה מתקופת ההשכלה ועד ימינו. מהלך הגרסאות נמסר תוך בירור פרשני שלהן על רקע הסוגות השונות שבהן נכתבו, המרחבים התרבותיים שבהם צמחו והלשונות היהודיות שבהן סופרו.הסיפור 'תמר אשת ער' מכיל את הגרעינים החשובים של התרבות הישראלית השבטית: יחסי שארה, חוקי הייבום, יחסי הגברים והנשים בתא המשפחתי ומעמדו ההגמוני של השבט הנבחר בקביעת שושלת המלוכה. כסיפור המכיל היבטים של טרנסגרסיה, פיתוי מיני, גילוי עריות ולידת משיח מקשר אסור, הוא ריתק את תשומת לבם של הדרשנים, הפרשנים, הכותבים והיוצרים לאורך דורי-דורות. -- אתר המו"ל. 

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

בטבעת זו : סודם של נישואים מוצלחים

בטבעת זו : סודם של נישואים מוצלחים

שולמית ולפיש

"הספר בטבעת זו מבוסס על ראיונות עם 15 זוגות הנשואים יותר מ-30 שנה ואשר הגדירו את נישואיהם כמוצלחים, והוא עשיר בעדויות ממקור ראשון, במחשבות ובהתחבטויות, אך גם בזכרונות יפים ומחויכים. בספר מוצגות תוצאותיו של סקר שנערך בקרב 75 זוגות נוספים, הנשואים אף הם עשרות שנים. על סמך ניתוח הממצאים מנסה המחברת לפענח את הסודות של זוגיות טובה ורבת שנים בעידן הנוכחי, שבו מערכות יחסים רבות הן תועלתניות וחופש הבחירה והפיתוי גדולים מאי-פעם. הספר מציג גישות ועמדות ביחס למוסד הנישואים, חושף פרדוקסים בלתי נמנעים בבסיס היחסים בין בני הזוג, מציג את ההבדלים המגדריים ומציע דרכים לפתרון קונפליקטים שמחבלים לכאורה בחיי הנישואים, אך למעשה מייצרים הזדמנות להתפתחות ושינוי..."(כריכה אחורית).

בטבעת זו : סודם של נישואים מוצלחים

אינטליגנציה אבהית : על אבהות וגבריות מזווית אישית

אינטליגנציה אבהית : על אבהות וגבריות מזווית אישית

עלי כ"ץ
 
הספר אינטליגנציה אבהית בוחן את מורכבות תפקידו של האב בתא המשפחתי. בעולם המודרני והקצבי שבו אנו חיים, עולם של מסרים סותרים, עולות מחדש שאלות בנוגע לזהות הגברית והאבהית. מיהו "האב החדש"? האם הוא בן דמותו של הצייד הקדמון, או שמא השתנה תפקידו המסורתי? האם הוא פועל בהתאם לרגשותיו? האם הוא אב פעיל או אב סמכותי? ומהן בכלל הציפיות שלו מעצמו, מילדיו ומבת הזוג שלו?ד"ר עלי כ"ץ חוקר שנים רבות את נושא האבהות. בספרו הוא מביא סיפורים אישיים מרגשים וכואבים, שחושפים את המרקם האנושי העדין והמרתק שקיים בכל משפחה, כולל משפחתו שלו. דרך נקודת מבטו כמטפל וכאב, אנו פוגשים גברים שמתמודדים עם מגוון בעיות ושאלות הנוגעות לזהותם הגברית, לאובדן האינטימיות שהם חווים עם הולדת הילד הראשון, להתמודדות עם מיניות ילדיהם המתבגרים, ולהתמודדות עם תא משפחתי אלטרנטיבי.נסיונו העשיר של עלי כ"ץ וקולו האישי הייחודי, הכן והאינטימי, מעניקים לקורא הזדמנות לפגוש מקומות לא פתורים בהוויה המשפחתית, ולמצוא צוהר של נחמה ותיקון. -- אתר המו"ל.

אינטליגנציה אבהית : על אבהות וגבריות מזווית אישית

כוחה של משמעות : איך ליצור חיים טובים, בעלי עניין, ערך ותכלית

כוחה של משמעות : איך ליצור חיים טובים, בעלי עניין, ערך ותכלית

אמילי אספהאני סמית
 
ספר חכם ומסעיר זה טוען כי החיפוש אחר משמעות מספק הרבה יותר מהרדיפה אחר האושר הרגעי. ואינכם צריכים לנסוע למנזרים רחוקים או לכבוש פסגות הרים בכדי למצוא משמעות לחייכם, היא נמצאת סביבכם. וממש ברגע זה.הסופרת והעיתונאית אמילי אספהאני סמית משלבת מחקרים מדעיים עדכניים יחד עם תובנותיהם של הוגים גדולים מכל התקופות כגון ויקטור פרנקל, ג'ורג' אליוט, אריסטו ובודהה, בכדי להציג את ארבעת היסודות שעליהם מתבססים חיים מלאי משמעות:שייכות: כולנו צריכים למצוא את הקבוצה שלנו ולבנות מערכות יחסים שבהן נרגיש שמבינים אותנו, שמכירים אותנו ושמעריכים אותנו – אנו צריכים לדעת שאנחנו חשובים בעיני אחרים.תכלית: כולנו זקוקים למטרה ארוכת-טווח כמקור למוטיבציה, שתשמש כעיקרון מארגן בחיינו ושתדחוף אותנו לתרום לעולם.סיפור: כולנו מספרי סיפורים. אנו לוקחים את חוויותינו הבדידוֹת ומצרפים אותן לכדי נרטיבים ברורים המאפשרים לנו למצוא פשר בתוך עצמנו ובעולם שסביבנו.רוחניות: חוויות מיסטיות מרוממות אותנו אל מעבר לעולם היומיומי וגורמות לנו להרגיש חיבור לדבר מה עצום ממדים ורב משמעות.בעזרת סיפורים מרתקים ומעוררי השראה, סמית מפיחה חיים ברעיונות האלה ומבררת כיצד אנחנו יכולים להתחיל לבנות תרבות של משמעות בבית הספר, במקום העבודה ובחיי הקהילה. הספר יעורר הדים בלבם של כל מי שחותרים לחיים עשירים ומספקים יותר. -- אתר המו"ל.

כוחה של משמעות : איך ליצור חיים טובים, בעלי עניין, ערך ותכלית

מסורת העברית במרוקו : בין זהות יהודית לזהות מכילה : הקריאה במקרא ובמשנה שבפי חכמי מרוקו

מסורת העברית במרוקו : בין זהות יהודית לזהות מכילה : הקריאה במקרא ובמשנה שבפי חכמי מרוקו

נטלי אקון

עם היעלמותם של נושאי מסורת העברית המרוקאית בא ספר זה להנציח את העברית שהשרישו חכמי מרוקו בבתי המדרש ולתאר את הגייתה של אחת המסורות המרכזיות של הלשון העברית.מבעד למסורת העברית המרוקאית חושף הספר את זהותה הייחודית של הקהילה היהודית. מצד אחד הוא מתעד את זיקתה ההדוקה למסורות הקדומות: הטברנית, הארץ ישראלית והבבלית, ומן הצד האחר מושקעת בו תשומת לב מיוחדת למגע הלשוני-חברתי בין התרבות העברית-יהודית ובין המודרניות ותרבויות ערב ומערב.מהי דרך הקריאה המרוקאית המדויקת והאותנטית של יהודי מרוקו? עד כמה השפיעה הסביבה הרב לשונית והרב תרבותית שבה חיו על מסורת העברית המקורית עתיקת היומין? והיכן ממוקמת מסורת העברית המרוקאית על הרצף שבין התנכרות לתרבות המקומית ובין הזדהות עימה? -- אתר יד יצחק בן צבי.

מסורת העברית במרוקו : בין זהות יהודית לזהות מכילה : הקריאה במקרא ובמשנה שבפי חכמי מרוקו

כל שקרי האקדמיה : מה התקלקל במודל האוניברסיטאי ומה יחליף אותו

כל שקרי האקדמיה : מה התקלקל במודל האוניברסיטאי ומה יחליף אותו

תמר אלמוג, עוז אלמוג 
 
ספרם של בני הזוג אלמוג הוא צילום רנטגן של מגדל השן האקדמי. הוא חושף את השיטה המצליחה, שהתקלקלה עם השנים, ואת תרבות השקר, ההכחשה והקיבעון שהשתלטה על המוסדות להשכלה גבוהה בעולם.את אינפלציית הפרסומים המדעיים, שמביאה לירידה מדאיגה באיכות,ברלוונטיות ובאמינות המדע; את הניוון וחוסר העדכניות של מערכת השיפוטוהבקרה של המחקר האמפירי; את הסבתם של חברי הסגל באקדמיה לפועליםצייתנים ושחוקים בקו ייצור מיושן; את בזבוז התקציבים והמשאבים הבלתינסבל; את אובססיית הדירוגים, שגוררת ממשלות ומוסדות למערבולת של הונאהעצמית; את המונופול הציני והחמדנות החזירית של תאגידי המו"לות המדעית;את חוסר המקצועיות של ניהול המוסדות; את הניצול והולכת השולל של”המרצים מן החוץ" ותלמידי המחקר; את הכרסום באטרקטיביות של הקריירההאקדמית; את הפיכתם של המדעים ההומניים לג'ברשת של תקינות פוליטית;את הוזלת ערכו של התואר האקדמי; את הדבקות העיקשת בשיטות הוראהשאבד עליהן הכלח ופספוס מהפכת האינטרנט; את הנתק בין תוכניות הלימודיםלבין צורכי החברה ושוק העבודה; ואת תכסיסי השיווק והמיתוג שבעזרתםמפתים את הצעירים להירשם למוסדות ולקורסים שפג תוקפם.אבל הספר הזה אינו רק תמונת מצב מדכדכת של אליטה אינטלקטואליתשמרנית, שעוצמת עיניים מול רוחות הזמן ובוגדת בשליחותה החברתית. לצדהביקורת הנוקבת מציעים תמר ועוז אלמוג חישוב מסלול מחדש ומַ עבר למודלרענן של מחקר והשכלה, שמותאם למאה ה־21. -- כריכה אחורית.​ 

כל שקרי האקדמיה : מה התקלקל במודל האוניברסיטאי ומה יחליף אותו

על המלחמה

על המלחמה

חיים אסא, יוסף אגסי 

רוב האנושות מעדיפה שלום על פני מלחמה, ועדיין כולנו במלחמה מתמדת, כיצד ייתכן הדבר?" כתב זיגמונד פרויד לאלברט איינשטיין. מתוך פרספקטיבה זו מחברי הספר מציגים את המלחמה, תוך הכרה באופייה ובתמורה שחלה בה עם הזמן. מנהיגים צבאיים ופוליטיים כושלים - או מתמהמהים - בזיהוי של תמורה זו וגורמים בכך למוות מיותר של מיליונים. השינויים הטכנולוגיים גרמו למלחמה הטוטאלית, שעיקרה שילוב של האזרחים בהכרעה הצבאית שהחל נפוליאון ושהגיע לשיאו במלחמה העולם השנייה, שבה, לראשונה בהיסטוריה, נהרגו יותר אזרחים ומלוחמים. בנוסף, התודעה האזרחית ההולכת וגוברת על התודעה הצבאית (צפון קוריאה ואיראן הן המדינות היחידות שעדיין מונהגות על עקרונות של תודעה צבאית וכוח צבאי) יצרה מלחמה מסוג חדש, שבה הגרעין והטרור מהווים שחקנים ראשיים יחד עם או מול המרחב האזרחי. על המלחמה הוא ספר מרתק שמציג את אופייה המשתנה של המלחמה לאורך 2500 השנים האחרונות: מימי מוקדון ועד נפוליאון, שבהם מלחמות הוכרעו בקרב שנמשך יום אחד בלבד ותוצאותיו חרצו את גורלן של יבשות, דרך מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה, עד ימינו. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

על המלחמה

בריתי שלום : ימין ושמאל, מלחמה ושלום

בריתי שלום : ימין ושמאל, מלחמה ושלום

הרב שמעון גרשון רוזנברג - שג"ר 
 
בשנים האחרונות נקלעו השמאל והימין האידאולוגיים למשבר רעיוני. חלום השלום הולך ומתרחק, ורוב הציבור ומנהיגיו זנחו את רעיון ארץ ישראל השלמה. כיום, יותר מתמיד, נראה כי רק שחרור מהחלוקה הדיכוטומית והפשטנית בין המחנות והרעיונות יאפשר חשיבה ביקורתית, יצירתית ופורייה, שתוכל לעצב תשתית ערכית ודתית חדשה ליחס אל הארץ ואל תהליך השלום.בריתי שלום הוא אסופה מקיפה ממרחבי יצירתו של הרב שג"ר, העוסקת בשאלות פוליטיות כגון החזרת שטחים, מלחמה, הסכמי שלום, ההתנתקות ועוד. לפי תפיסתו של הרב שג"ר, הפוליטי כרוך בהגותי, ומשום כך הוא דן בסוגיות אקטואליות אלו דרך סוגיות עקרוניות כמו ייחודו של עם ישראל, ביתיות וגלותיות, מערב מול מזרח, מעמדה הדתי של מדינת ישראל ומשמעות הגאולה.כדרכו, הרב שג"ר פורש ומנתח מגוון רחב של מקורות, מהתנ"ך ומדברי חז"ל, מתורת הרמב"ם ומדברי המקובלים, מגדולי החסידות ומכתבי הרב ​קוק, כמו גם מהוגים יהודים מודרניים ומפילוסופים, סוציולוגים והיסטוריונים מערביים.בריתי שלום הוא ספר חובה למי שמבקשים לפלס דרך במבוכה ולשלב בין הטוב שבימין לטוב שבשמאל, תוך יצירת גישה דתית ורוחנית חדשה, שתוכל לחתור לשלום־אמת ללא ויתור על הזיקה העמוקה לארץ ישראל, על הייחוד היהודי ועל העוצמה הדתית. -- אתר המו"ל.

בריתי שלום : ימין ושמאל, מלחמה ושלום

רץ למרחקים ארוכים

רץ למרחקים ארוכים

ניר ברקת 
 
ניר ברקת הוא מן האנשים שנולדו להנהיג. כשנפצע בלבנון, נלחם שלא יורידו לו פרופיל כדי שיוכל להתמנות למ"פ; אחרי ההצלחה בהייטק וההשקעה המוצלחת ב"צ'ק פוינט", הפך את הפילנתרופיה לדרך חיים; כשגילה איך מתנהלת עיריית ירושלים, החליט שהגיע הזמן לחולל שינוי, השאיר מאחוריו את עסקיו ויצא לדרך חדשה, ולא התייאש גם כשהפסיד במערכת הבחירות הראשונה.לאחר שנבחר לראשות העיר, חולל בה מהפך והפך את ירושלים מעיר שהבדיחות על אודותיה גרסו שהדבר הטוב ביותר בה הוא הכביש לתל אביב לעיר שוקקת חיים ותרבות שנהנית מצמיחה כלכלית חסרת תקדים, עיר שצעירים בוחרים להישאר בה.זו היתה מהפכה מתוכננת היטב, ואת כל זאת עשה ברקת תמורת שכר של שקל לשנה.בספר מרתק שכולו שיעור מאלף בניהול ובהנהגה, משרטט ברקת את דרך עבודתו ואת תפיסת העולם שלו, ומספר בכנות על האתגרים שאיתם התמודד בניהול עיר כה מורכבת: מהמאבק הבלתי מתפשר על חיים טובים יחד במסגרת הסטטוס קוו, דרך המלחמה מול האוצר על עתידה של העיר ועד ההתמודדות עם טרור בעיר מעורבת - כולל המקרה שבו נטרל בעצמו מחבל בכיכר צה"ל. באותה כנות מספר ברקת גם על חייו האישיים: מה קורה לאדם שמגלה יום אחד שהוא לא צריך לעבוד יותר, מה גורם לו בכל זאת לבחור להמשיך לשרת את הציבור ולחולל שינוי במדינה שלו, ומה המחיר שמשלמת משפחתו על ההחלטה הזאת."אם אתה רוצה לעשות, אתה חייב למצוא את הדרך. אם הדלת נסגרת בפניך תתגנב מהחלון, תפרוץ את הקיר, או תיכנס מהארובה. זו הדרך היחידה שאני מכיר והיא אף פעם לא אכזבה אותי. יש לי סבלנות. אני רץ למרחקים ארוכים". -- כריכה אחורית.

רץ למרחקים ארוכים

מכל מלמדי : מורות ומורים מעוררי השראה

מכל מלמדי : מורות ומורים מעוררי השראה

אלון פוטרמן 

ספר זה מציע מסע אל תוך הלבטים, הערכים, האתגרים וההצלחות של מחנכים ומחנכות בישראל - בקול צלול ובגוף ראשון. הספר נכתב על רקע המתח המתמיד בין תחושת השליחות לבין השחיקה המיוחסות למורים, לצד רצון כן להאיר בזרקור גדול את מקומם האסטרטגי בעיצוב עתיד החברה. אלון פוטרמן יצא למסע ברחבי המדינה בין בתי ספר מכלל המגזרים והאוכלוסיות. הוא ביקר בכיתותיהם של כמה מהזוכים והזוכות בתחרות "המורה של המדינה" ומביא ראיונות מהשטח וסיפורים גלויי לב המתארים את ההתמודדות האישית של כל אחת ואחד מהם, שהובילה לבחירה שלא לנטוש את מקצוע ההוראה למרות התגמול והמעמד הנמוכים המתלווים לעיסוק בו. כל פרק בספר הוא טקסט בפני עצמו, ויחד הם מספקים מבט רחב ומקיף על תפקיד המורה ועל החינוך בישראל. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

מכל מלמדי : מורות ומורים מעוררי השראה

איך כותבים : מדריך לכתיבה אקדמית ועיונית

איך כותבים : מדריך לכתיבה אקדמית ועיונית

אבי גרפינקל 

מדריך כתיבה זה מיועד לסטודנטים ולכל המעוניינים לכתוב בצורה בהירה, משכנעת ותמציתית. חלקו הראשון מלמד כיצד להתגבר על דחיינות ועל מחסומי כתיבה ומציג את הדרישות הבסיסיות של כתיבה אקדמית: מבוא, גוף העבודה, סיכום, שאלת מחקר, טענה, כללי ציטוט, הצעת מחקר ועוד. ייחודו של 'איך כותבים' הוא בניסיון לפרוץ אל מעבר לדרישות הבסיסיות האלה ולשפר את יכולותיכם גם בהיבט היצירתי של הכתיבה: איך למצוא נושא? אילו שאלות כדאי לשאול כשאתם קוראים יצירה או מאמר? כיצד לגבש טענה מקורית?חלקו השני של המדריך מלמד כיצד לכתוב בצורה מרתקת ואפקטיבית בז'אנרים אחרים: טור דעה לעיתון; רשימת ביקורת על חיבור עיוני; ניתוח והערכה של יצירה בדיונית; כתיבה על אדם: דמות היסטורית, דמות ספרותית, אמן או הוגה ומסה אישית. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

איך כותבים : מדריך לכתיבה אקדמית ועיונית

חזק ואמץ : ההנהגה הישראלית ניצבת לפני ההכרעה הגורלית ביותר מאז הקמת המדינה

חזק ואמץ : ההנהגה הישראלית ניצבת לפני ההכרעה הגורלית ביותר מאז הקמת המדינה

דניס רוס, דוד מקובסקי 

ספר חובה המשלב דיון היסטורי עם חזון מדיני. המחברים מעלים על נס את נכונותם של ראשי ממשלה ישראלים ממחנות שונים לקבל החלטות קשות ולא תמיד פופולריות שהשכילו לאזן בין אינטרסים חיוניים של המדינה ובין שיקוליהם הפוליטיים. הקריאה בספר מחזקת את הצורך הדחוף כיום לקבל החלטות אמיצות היודעות לשלב את צורכי הביטחון עם החזון הציוני שיבטיח את עתיד ישראל כמדינה יהודית בעלת משטר דמוקרטי" (פרופ‘ שלמה אבינרי, לשעבר מנכ“ל משרד החוץ). - כריכה אחורית.

חזק ואמץ : ההנהגה הישראלית ניצבת לפני ההכרעה הגורלית ביותר מאז הקמת המדינה

ר' משה בן נחמן : ביוגרפיה אינטלקטואלית

ר' משה בן נחמן : ביוגרפיה אינטלקטואלית

עודד ישראלי 

ר' משה בן נחמן (1267-1194 לערך) – רב, פרשן, מקובל ומנהיג ציבור, היה מן הדמויות הבולטות והמשפיעות בימי הביניים. יצירותיו המגוונות מתכתבות עם תולדות הקהילות היהודיות במערב אירופה במאה השלוש-עשרה ובעיקר עם תולדות חייו. את הסיפור הזה מבקש הספר שלפנינו לספר. כיצד התגבשה הגותו של רמב"ן ומה היו מקורות ההשראה שלה? באיזה פרק של חייו הופיעה בעולמו הקבלה? איזו סיבה עשויה הייתה להביא אותו לצאת בשנות החמישים של חייו למסע ארוך ומפותל של כתיבת פירוש סדור ומקיף לתורה? איזה חותם הטביעו על עולמו הדתי אירועים כמו ויכוח ברצלונה שהוא נטל בו חלק או עלייתו לארץ ישראל? תוך כדי מעקב אחר סיפור חיי היצירה של רמב"ן לפרקיה השונים נמתחים כאן קווים לתפיסתו הדתית ולדרך התהוותה. לעיני הקוראים נגללת כאן מגילת חייו של רמב"ן ומוצעת נקודת מבט חדשה להבנת האיש ויצירתו, על הקשריה ההיסטוריים, הדתיים והאינטלקטואליים. -- אתר המו"ל‏.‏

ר' משה בן נחמן : ביוגרפיה אינטלקטואלית

הולדת האב : ר' נחמן מברסלב והבעש"ט — השפעה והבנָיה

הולדת האב : ר' נחמן מברסלב והבעש"ט — השפעה והבנָיה

ציפי קויפמן 

"ספרים רבים נכתבו על הבעש"ט. פועלו והשפעותיו הנרחבות משכו את תשומת לבם של חוקרים חשובים בעבר ובהווה, ולרבים מהחוקרים יש בעש"ט פרטי משלהם. דרכה של ציפי קויפמן בחיבור שלפנינו שונה מהם: היא אינה מנסה לשחזר את הבעש"ט ההיסטורי, האחד, אלא להתחקות בספרה אחר השתקפויות של מסורות על אודות הבעש"ט בחיבורים ובמסורות שנקשרו לר' נחמן מברסלב, נינו המפורסם. ר' נחמן ראה עצמו לא רק כמשמר, אלא כמי שממשיך את דרכו של הבעש"ט ומפתחה, בתוך מאבקים בחזיתות שונות וחדשות. אחת החזיתות החדשות הללו היא הזירה הפנימית, שעיקרה לבטיה של התודעה העצמית. המתח שבין הרצון של ר' נחמן לחקות את הבעש"ט, רגשות האשם שהוא איננו ראוי לכך, והמאמץ למצוא מוצא למצבו הנפשי המסוכסך, הם זירה אחרת של התגוששות. בכך, דמות הבעש"ט ומסורותיו עיצבו את נינו, אך בה בעת גם הנין עיצב את דמות הבעש"ט בעיני הדורות הבאים, וזוהי אחת התזות המרכזיות של הספר שלפנינו. ספרה של ציפי קויפמן ז"ל הוא תרומה חשובה מאוד להבנתן של כל אחת משתי הדמויות המרכזיות בחסידות בנפרד. אין ספק כי כמו ספרה הקודם על העבודה בגשמיות בראשית החסידות ומקורותיה, גם הוא יהפוך לנקודת ציון חשובה לחקר ההגות החסידית בדורותיה הראשונים. המחברת אינה מהססת לפלס דרך משלה בסוגיות רבות, מתוך התכתבות, לפעמים ביקורתית, עם כמה מהחוקרים החשובים. מי שיקראו בעיון בחיבורה ייווכחו בנקל כי לפנינו יצירה מחקרית מקורית ומפתיעה שמעטות כמותה." -- משה אידל.

הולדת האב : ר' נחמן מברסלב והבעש"ט — השפעה והבנָיה

הולדת הספק : ההתמודדות עם אי-ודאות בספרות התנאים

הולדת הספק : ההתמודדות עם אי-ודאות בספרות התנאים

משה הלברטל 
 
המשנה והתוספתא מציבות בפנינו הוראות מורכבות להתמודדות עם מצבי אי-ודאות בתחומים מגוונים של ההלכה – איסורי אכילה, טומאה וטהרה, יוחסין, קודשים וממונות. לפיתוח הקדחתני והפורה של הלכות ספקות בספרות התנאים לא היה תקדים של ממש במקרא ובספרות בית שני, והטיפול הנרחב באי-ודאות הוא אחד מהמאפיינים הייחודיים של היצירה ההלכתית המרהיבה שהתחוללה בבתי המדרש של החכמים. עניינו של הספר הוא בהבהרת משמעותן של הוראות הספק שנוצרו בספרות התנאים ובמה שניתן ללמוד ממסורת מסועפת זאת על המפגש הקיומי והמשפטי הסבוך והמורכב עם אי-ודאות. כיצד עיצבו החכמים את הוראות הספק שלהם אל נוכח יראת החטא והאשמה, ואל נוכח מחיר הטעות בפעולה במצב אי-ודאות? ועד כמה היו ההוראות הללו מכוונות לאפשר קיום חברתי וקהילתי במרחבים שבהם החיכוך במצבי ספק הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום- יום. העיסוק בספקות הפך לאחד ממקצועות התורה המפותחים והמורכבים ביותר, ומהמאה השמונה- עשרה ואילך הוא נעשה לזירה למדנית מובהקת, שבה ההישגים המושגיים של דרכי הלימוד המתפתחות והמשתנות באו לידי ביטוי מפואר. ספרו של משה הלברטל חוזר לעיין בנקודת הראשית המפתיעה והמורכבת של הולדת הספק במשנה ובתוספתא, שבהם נוצקה השפה הייחודית לתחום הזה ונתכוננו המושגים הבסיסיים שכיוונו את ההתפתחויות העתידיות בתולדות ההלכה. -- אתר המו"ל.

הולדת הספק : ההתמודדות עם אי-ודאות בספרות התנאים

להמשיך את השיחה : הזמנה לחינוך הומניסטי

להמשיך את השיחה : הזמנה לחינוך הומניסטי

יפתח גולדמן 

המושג "חינוך הומניסטי" זכה בשנים האחרונות לפרשנויות רבות ומגוונות כל כך, עד כי נדמה שהיום רבים מקבלים אותו מבלי שיבררו לעצמם במדויק מהם אותם עקרונות חינוכיים שהם מאשרים. הספר להמשיך את השיחה מבקש להשיב רוח חדשה במפרשיו של החינוך ההומניסטי ולהציג בתוך כך תפיסה מובחנת ומצומצמת שלו כחינוך המוגדר באמצעות מטרה פדגוגית ראשית וכלי פדגוגי עיקרי. מטרתו של החינוך ההומניסטי היא עילוי האדם: פיתוח אישיותם של החניכים והחניכות וסיוע להם בהפיכתם לאנשים בוגרים, אחראים, אוטונומיים ועשירים ברוחם. הכלי הפדגוגי העיקרי שלו הוא ההפגשה: הפגשתם של החניכים עם יצירות טובות, עתיקות וחדשות מתחומי הספרות, השירה ומדעי הרוח. אנשי החינוך ההומניסטי הם האחראים לחולל פגישה דיאלוגית, יוצרת, מתפתחת ומפתחת בין החניכים לבין היצירה. את העקרונות הללו פורס המחבר במהלך הספר ומזמין את המורים והמורות לנסות ולהעניק חינוך כזה לתלמידיהם... -- ‏כ‏ריכה אחורית.

להמשיך את השיחה : הזמנה לחינוך הומניסטי

חינוך בחברה הערבית בישראל

חינוך בחברה הערבית בישראל

עורכים: פאדיה נאסר-אבו אלהיג'א, משה ישראלשוילי 

"מי שלימדני אות נהייתי לו עבד" (مَن عَلَّمَنِي حَرْفًا صِرْتْ لُه عَبْدًا). פתגם זה הוא ביטוי אחד מרבים לחשיבות שהתרבות הערבית רוחשת לחינוך. אך מה ידוע לנו על התהליכים החינוכיים-חברתיים שעוברים כיום ילדים ובני נוער המשתייכים לחברה הערבית בישראל? ילדים ובני נוער אלה, המהווים 27% מכלל אוכלוסיית התלמידים (בגילאי 5-18) במדינה, הם חוליה בעלת ערך רב בפסיפס האנושי בישראל וימלאו תפקיד חשוב בהתפתחות החברה הערבית בפרט ומדינת ישראל בכלל. מהי תמונת הישגיהם הלימודיים? אילו אתגרים אישיים וחינוכיים ניצבים בפניהם?
ספר זה, הראשון מסוגו, דן במנעד רחב של שאלות הקשורות לחינוך בחברה הערבית בישראל, בניסיון לסקור את הידע העדכני הקיים ולהצביע על מה שעדיין דורש התייחסות ומחקר. את פרקי הספר כתבו מומחים מובילים בתחומם הדנים בנושאים שונים, בכללם: ניצני אוריינות, מיומנויות קריאה וכתיבה, השפעות הדיגלוסיה ולקויות התפתחותיות, לקויות למידה, הישגים לימודיים, אוריינטציית עתיד, התנהגות אלימה, זהות תרבותית ועוד.
הספר מיועד לחוקרים, לסטודנטים, למנהלים, למורים, ליועצים ופסיכולוגים חינוכיים, לבעלי תפקידים באגפי חינוך למיניהם ולאנשי שטח, המתעניינים בהתפתחות הילדים בחברה הערבית בישראל. אך גם מי שמתעניין בילדים ובני נוער המשתייכים לחברה היהודית בישראל יצא נשכר ממנו. אלה ואלה יבינו טוב יותר את האתגרים החינוכיים הניצבים בפני מערכות החינוך ברמה הארצית וברמה המקומית.-- אתר מכון מופ''ת.

חינוך בחברה הערבית בישראל

מקורו של מעשה האמנות

מקורו של מעשה האמנות

מרטין היידגר 
 
מקורו של מעשה האמנות מאת מרטין היידגר (גרמניה, 1935) הוא חיבור מכונן במחשבה המערבית על האמנות שאחרי המודרניזם ומהווה כשלעצמו עדות לקרעים ולקווי התפר במחשבה זו. מצד אחד מדובר בחיבור שאליו מתנקזת ההיסטוריה של האסתטיקה מימי יוון דרך קאנט והגל ועד ניטשה, אך מצד אחר החיבור של היידגר הוא גם קו פרשת מים בין ההיסטוריה הזו לבין המחשבה על האמנות החל מן המחצית השנייה של המאה העשרים ."הדבר", "אדמה ועולם", "הנעליים של ואן-גוך", "המקדש היווני", "צורה ותוכן", "מפתח", "ריב" – אלה הם מילים, ביטויים, מונחים שחלחלו לתוך השיח האמנותי ולתוך ההגות על אודות האמנות. אך לא רק זאת, על אלה נוסף גם האופן שבו ניגש היידגר לאמנות) גם בחיבורים אחרים שלו על השירה של הלדרלין ועל אמנות מודרנית מרילקה עד קלי והקוביזם (כמקום שבו מתרחשת אמת, כמקום שבו נחצו כל הצמדים המסורתיים בין סובייקט לאובייקט, בין צורה לתוכן, בין מבנה למשמעות. החיבור של היידגר מטלטל את הדרכים השגורות להבנת האמנות ומבהיר את מהות כוחה, שלא פוחתת לרגע, ומאפשר לשאול ולחזור את השאלה המתחייבת מאז הכריז הגל לפני כמעט 200 שנה על מותה של האמנות: "האם האמנות עודנה נתיב מהותי והכרחי להתרחשותה של האמת החיונית ל'היות-שם' ההיסטורי, או שמא האמנות כבר אינה כזאת?"-- אתר המו''ל.

מקורו של מעשה האמנות

בסימן טראומה : עיונים ישראליים בזהות, זיכרון וייצוג

בסימן טראומה : עיונים ישראליים בזהות, זיכרון וייצוג

עורכים: מיכל אלברשטין, נדב דוידוביץ', רקפת זלשיק 

"מושג הטראומה אינו יורד מסדר היום האינטלקטואלי. עוסקים בו חוקרות וחוקרים מתחומי בריאות הנפש, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, משפט, לימודי ספרות ולימודי תרבות, והוא אף הפך לאחד המושגים השגורים בשפת היומיום. הספר בסימן טראומה מעמיד במרכזו את המושג "טראומה קולקטיבית", שלפיו גם קבוצות חוות טראומה וסובלות מתסמונות פוסט טראומטיות, ובוחן לאורו את החברה הישראלית. כדי להבין את מקומה של הטראומה הקולקטיבית יש לחשוף את המבנים החברתיים והתרבותיים המעצבים את הטראומה, מכוננים או מסרבים לכונן אותה ואפילו משתיקים אותה. דפי הספר מציעים מסע אל מחוזות הטראומה הקולקטיבית הישראלית: גלי העלייה וההגירה, הסכסוך הישראלי־פלסטיני, המלחמות השונות, רצח רבין, הטרור וגילויים אחרים של אלימות ואובדן. אירועים אלה לא תמיד נותחו מתוך הפריזמה של טראומה קולקטיבית ולא הוצבו כחלק מניתוח המאפיינים של החברה הישראלית כחברה טראומטית. חקר הטראומה פותח פתח לעיבוד קונסטרוקטיבי של נושאים אלה ואולי גם לריפוי." (כריכה אחורית).

בסימן טראומה : עיונים ישראליים בזהות, זיכרון וייצוג

גשר ההלכה : פסיקת הלכה בדור פוסט-מודרני : אתגרים, משברים והזדמנויות

גשר ההלכה : פסיקת הלכה בדור פוסט-מודרני : אתגרים, משברים והזדמנויות

רונן נויבירט 

המאה ה-21 מתאפיינת במציאות המשתנה בקצב מסחרר ובהתפשטותה של תרבות פוסט-מודרנית - תרבות ששולטים בה פלורליזם ולרטיביזם, ערכי שוויון מחליפים היררכיות קיימות והשקפת עולמם של רבים מתעצבת במידה רבה על ידי הרשתות החברתיות. בעולם כזה ניצבת ההלכה, שנועדה לשמש כגשר בין התורה הנצחית לבין המציאות המאתגרת והמשתנה, בעמדת מגננה. ההלכה נשענת על סמכות החכמים ועל חובת הציות של הציבור - רכיבים שהולכים ונשחקים בעולם של אפשרויות בלתי-מוגבלות ושל חופש ללא מחויבות.
גשר ההלכה הוא ניסיון מקיף להציע חזון לעתידה של ההלכה בעולם של ספקות ושינויים על מנת שתוכל למלא את תפקידה ההיסטורי בדור תהפוכות זה ובדורות שאחריו. המחבר, המבסס את מחקרו על קרוב לאלף מקורות הלכתיים, מנתח את דרכי פעולתה של המערכת ההלכתית, את רכיביה הנוקשים והגמישים כאחד, ומדגיש את תפקידו של הציבור בקביעת עתידה של ההלכה לצד העולם הרבני. שילוב ידיים כזה, הוא טוען, עשוי לחזק את אמון הציבור במערכת ההלכתית המסורתית ולהעמיד את ההלכה במקומה הראוי ככלי לתיקון חברתי, רוחני ומוסרי. -- ‏כ‏ריכה אחורית.

גשר ההלכה : פסיקת הלכה בדור פוסט-מודרני : אתגרים, משברים והזדמנויות

 היום שבו התערערו חוקי בראשית : הכרוניקה המופלאה של הכיבוש הצרפתי במצרים על פי אלג'ברתי

היום שבו התערערו חוקי בראשית : הכרוניקה המופלאה של הכיבוש הצרפתי במצרים על פי אלג'ברתי

עבד אלרחמן אלג'ברתי 

עבד אלרחמן אלג'ברתי, שהיה בן 45 עת נחתו הכוחות הצרפתיים במצרים ב-1 ביולי 1798, התיישב בזמן אמת לתעד את הרגע המכונן בהיסטוריה המודרנית שלטענתו ערער את חוקי בראשית. זוהי כרוניקה מופלאה של האירועים שנכתבה מנקודת מבט ערבית, והיא מדהימה במיוחד על רקע הקונבנציות וספרי ההיסטוריה האירופיים המוכרים לקורא העברי. אלג'ברתי מתאר את האירועים - ואת נפוליאון בונפארט שהיה באותה העת בן 29 בסך הכול - ללא ההטיה ההיסטוריוגרפית המייחסת בדיעבד למצביא הצרפתי את כוחו ומעמדו המאוחרים יותר בהיסטוריה האירופית. אלג'ברתי (1825-1753) נחשב כיום לראשון ההיסטוריונים הערבים המודרניים, והתרגום העברי מבוסס על הגרסה שנדפסה לראשונה בקהיר בשנת 1879. - כריכה אחורית.​

היום שבו התערערו חוקי בראשית : הכרוניקה המופלאה של הכיבוש הצרפתי במצרים על פי אלג'ברתי

חלום הנאורות : עלייתה של הפילוסופיה המודרנית

חלום הנאורות : עלייתה של הפילוסופיה המודרנית

אנתוני גוטליב 
 
אחרי הכרך הראשון, חלום התבונה, שסיפר את תולדות הפילוסופיה מראשיתה ועד המאה ה-16, מופיע עתה הכרך השני הזה, חלום הנאורות, שמוביל את הסיפור הלאה אל המאות 18-17, התקופה שבה התחילה להתגבש הפילוסופיה המודרנית. דקארט, הובס, שפינוזה, לוק, לייבניץ, יום, וולטר, רוסו... כל השמות הגדולים האלה הופכים בכתיבתו המבריקה של גוטליב לסיפורים מרתקים, מעשירים, ובלתי-משעממים בעליל. ואת שני הכרכים האלה עתיד להשלים כרך שלישי, שימשיך את הסיפור עד ימינו. - כריכה אחורית.

חלום הנאורות : עלייתה של הפילוסופיה המודרנית

פירוש האגדות לרבי עזריאל : מראשוני המקובלים בגירונה

פירוש האגדות לרבי עזריאל : מראשוני המקובלים בגירונה

עזריאל בן מנחם 

בספר ניתן בידי חוקריה ולומדיה של תורת הסוד בישראל יצירת מופת מתקופת ראשית הקבלה בספרד במהדורה מדעית-ביקורתית. הבעיות הכרוכות בטיב הספר ובדמות המחבר רבי עזריאל, מראשי חבורת המקובלים בגירונה וביניהם הרמב"ן, מבוררות מבחינה פילולוגית, היסטורית וביו-ביבליוגרפית בפרקי המבוא. היסודות הרעיוניים מוסברים ומובהרים בהערות.רבי עזריאל הצטיין בחשיבה מקורית ובחדשנות נועזת, בייחוד ביחסו לכתבים פילוסופיים, מהם בשם אפלטון ואריסטו, ובאופני שימושו ברעיונותיהם. -- אתר המו"ל.​​​

פירוש האגדות לרבי עזריאל : מראשוני המקובלים בגירונה

תורת הרע והקליפה בקבלת האר"י

תורת הרע והקליפה בקבלת האר"י

ישעיה תשבי 
 
​הספר שבמקורו נועד לדון בתפיסת מהותם ופעולתם של הכוחות הדימוניים בקבלת האר"י נתרחב לכדי מונוגראפיה תמציתית על עיקרי קבלת האר"י בכללותה. המחקר מבוסס ברוב ענייניו על כתבי ר' חיים ויטאל, תלמידו ודברו הראשי של האר"י. במחקרו הגיע המחבר למסקנה כי בקבלת האר"י נצטייר מיתוס נועז שיש בו מעין דואליזם קדום סמוי בתוך תוכה של האלוהות, והתמודדות עם כוחות הרע משמשת בו ציר מרכזי. מחקר קצר זה מהווה ספר ראשון בחקירה מקיפה ומגובשת של משנת הקבלה הלוריאנית. -- אתר המו"ל.

תורת הרע והקליפה בקבלת האר"י

הגות השמד

הגות השמד

שלום צדיק 

בין השנים 1390 ל-1414 המירו רבים מיהודי ספרד את דתם לנצרות. המרה זו הייתה אחת התופעות החשובות בתולדות היהדות בימי הביניים. גירושם של היהודים מספרד ב-1492 היה תוצאה ישירה של גל ההתנצרות שהחל מאה שנים קודם לכן והביא לסופה של הקהילה היהודית החשובה בימי הביניים, מבחינה דמוגרפית ותרבותית. ספרים רבים עסקו בתיאור ההיסטורי של ההמרה ההמונית לנצרות ובסיבותיה החברתיות, התרבותיות והפוליטיות. אך במפתיע, כל הדיונים האלו מתבססים על מקורות משניים. ספר זה הוא הניסיון הראשון לעסוק באופן שיטתי בהגותם של כלל המומרים האידיאולוגים בספרד. יהודים אלו, שהשתכנעו באמיתת הנצרות, יצרו אידיאולוגיה בעלת מאפיינים ייחודיים, שהשפיעה רבות על יהדות ספרד והייתה אחד הגורמים המרכזיים להמרה ההמונית. ספר זה דן בהגותם הדתית של חמישה מומרים ספרדים שהתנצרו בין תחילת המאה השתים-עשרה לתחילת המאה החמש-עשרה: פטרוס אלפונסי, אבנר מבורגוס, פבלו דה סנטה מריה, ג'רונימו דה סנטה פה ופדרו דה לה קבלירה. כל החמישה המירו את דתם לנצרות בבגרותם, בעת שהיו דמויות ידועות בקהילה היהודית. -- אתר המו"ל.

הגות השמד

עומדות בניסיון : ראשית סיפורת הנשים המודרנית ביידיש

עומדות בניסיון : ראשית סיפורת הנשים המודרנית ביידיש

ליקטה והוסיפה מבוא: נורית אורחן 

קובץ זה הוא מבחר מתורגם ראשון של סיפורים שכתבו נשים במפנה המאות התשע-עשרה והעשרים ושהתפרסמו בעיתונות יידיש בת הזמן. מאז ראשיתה אפשרה עיתונות זו לכל שכבות החברה היהודית להשמיע את קולן. גם הנשים נענו במהרה לאתגר, ועד למלחמת העולם הראשונה התפרסמו על דפי העיתון יותר מתשעים יצירות מפרי עטן: נובלות, מחזות, רומן ומגוון רחב של סיפורים קצרים. מבחר זה של תשעה-עשר סיפורים מייצג את השפע הרב הזה ואת איכויותיו הייחודיות.קובץ הסיפורים משמיע מחדש את קולן של סופרות נשכחות, שנעלמו אפילו מעיני המבקרים והחוקרים: מריה לרנר, איזבלה, רחל ברכות, ינטה סרדצקי, סלומה פרל, רחל פייגנברג ואחרות. הסיפורים שכתבו פותחים צוהר לעולמן של הנשים בתקופה של שינויים דרמטיים בחיי היהודים באימפריה הרוסית. הם מתארים את המתחים הבין-דוריים, בעיקר בין הסופרות לאמותיהן, את חיבוטי הנפש האוהבת ואת התנועה המיוסרת בין העיירה לעיר הגדולה, בין השמירה על המסורת לצורך לפרוץ מסגרות. סיפורים אלה מעשירים מאוד את הידע שלנו על החברה היהודית בתקופה זו ונותנים ביטוי מהותי לחלקן של הנשים בה. -- אתר המו"ל.

עומדות בניסיון : ראשית סיפורת הנשים המודרנית ביידיש

אוצר המילים של הגאורגית היהודית

אוצר המילים של הגאורגית היהודית

ראובן אנוך ​
 
מילון זה הוא פרי מחקר שנמשך כשלושה עשורים על אוצר המילים הייחודי ללשון הגאורגית היהודית המדוברת בימינו, לרבות המרכיב העברי המשובץ בה. המחקר מבוסס על עבודת שדה רבת-שנים שנערכה במקומות שונים בגאורגיה ובארץ. אוצר מילים זה משקף את ייחודי הלשון והתרבות ובמידה רבה גם את האנתרופולוגיה וההיסטוריה של קהילת יהודי גאורגיה. -- אתר המו"ל.

אוצר המילים של הגאורגית היהודית

Theories of Urban Politics

Theories of Urban Politics

​ edited by: Jonathan S. Davies and David L. Imbroscio​
 
Fully expanded and updated, the Second Edition of the successful Theories of Urban Politics provides the reader with a comprehensive introduction to and evaluation of the theoretical approaches to urban governance." "Restructured into four new parts - power, governance, citizens, challenges - the Second Edition reflects developments in the field over the last decade, with newly commissioned chapters updating and adding to the theoretical material included in the First Edition." "With contributions from many of the key figures in urban theory today, this text will be required reading on all urban politics, urban planning and public administration courses.

Theories of Urban Politics

Saintly spheres and Islamic landscapes : emplacements of spiritual power across time and place

Saintly spheres and Islamic landscapes : emplacements of spiritual power across time and place

edited by: Daphna Ephrat, Ethel Sara Wolper, Paulo G. Pinto 

"Saintly Spheres and Islamic Landscapes explores the creation, expansion, and perpetuation of the material and imaginary spheres of spiritual domination and sanctity that surrounded Sufi saints and became central to religious authority, Islamic piety, and the belief in the miraculous. The cultural and social constructs of Islamic sainthood and the spatial inscription of saintly figures have fascinated and ignited scholars across a range of disciplines. By bringing together a broad scope of perspectives and case studies, this book offers the reader the first comprehensive, albeit variegated, exposition of the evolution of saintly spheres and the emplacements of spiritual power in the Muslim world across time and place. Contributors: Angela Andersen, Irit Back, Devin DeWeese, Daphna Ephrat, Jo-Ann Gross, Nathan Hofer, Ayfer Karakaya-Stump, Sara Kuehn, Bulle Tuil Leonetti, Silvia Montenegro, Alexandre Papas, Paulo G. Pinto, Fatima Quraishi, Eric Ross, Itzchak Weismann, Pnina Werber, and Ethel Sara Wolper"-- Provided by publisher.

Saintly spheres and Islamic landscapes : emplacements of spiritual power across time and place

No filter : the inside story of Instagram

No filter : the inside story of Instagram

  Sarah Frier

In 2010, Kevin Systrom and Mike Krieger released a photo-sharing app called Instagram, with one simple but irresistible feature: It would make anything you captured look more beautiful. It quickly went mainstream. Within two years Mark Zuckerberg bought the company for a historic $1 billion. The cofounders stayed on, considering their app a separate company within the social networking giant. Frier shows how Instagram has fundamentally changed the way we show, eat, travel, and communicate, all while fighting to preserve the values which contributed to the company's success.

No filter : the inside story of Instagram