חדש על המדף

אוגוסט 2021

אותנטיות במפגש הפסיכואנליטי : עבודתה של ארמה ברנמן פיק

אותנטיות במפגש הפסיכואנליטי : עבודתה של ארמה ברנמן פיק

עורכים: מ. פחרי דייווידס ונעמי שביט

"קריאה באותנטיות במפגש הפסיכואנליטי כמוה כהדרכה קלינית מהמשובחות ביותר שניתן לבקש, הניתנת בגישה קלייניאנית עכשווית. בניתוח תאורטי של סיפורים קליניים מפורטים ומלאי חיים, ברנמן פיק מעניקה לנו מפתחות למסע האנליטי לעבר אותנטיות, תוך דגש מתמיד על המתרחש בתוך יחסי העברה והעברה נגדית. ברנמן פיק חברה בחברה הפסיכואנליטית הבריטית והיא ביקרה, לימדה והדריכה בישראל פעמים רבות. אישיותה החמה והבלתי אמצעית, בשילוב חושיה הקליניים יוצאי הדופן, מאפשרים לחשוב על קליניקה באופן שהוא גם מבריק ומקורי וגם נגיש וניתן ליישום. היא ידועה באמירתה כי היא אוחזת במטופליה ובמודרכיה בשתי ידיים: האחת מלאת רגישות והבנה למקום שבו אלו נמצאים, והשנייה חותרת לאמת ללא פשרות ומאמינה בה כאמצעי לריפוי ולהתפתחות. חוויית הקריאה בספרה מעוררת תחושה דומה. היא אוחזת בנו הקוראים מתוך הכרה אמפתית במגבלותינו, אך אינה מוותרת לנו על החתירה באומץ להיכרות עם הנקודות העיוורות שלנו, עם המעקפים הלא מודעים שלנו, עם העשבים השוטים שמפריעים לנו לעזור ולהיעזר." - כריכה אחורית.

אותנטיות במפגש הפסיכואנליטי : עבודתה של ארמה ברנמן פיק

ריח שדה : בשמים מהצומח ומהחי בספרות הברכות : תרבות חומרית, היסטוריה והלכה

ריח שדה : בשמים מהצומח ומהחי בספרות הברכות : תרבות חומרית, היסטוריה והלכה

אברהם אופיר שמש

"למן תקופת המקרא ועד לזמננו מתועד בספרות היהודית שלל בשמים. ספר זה מוקדש לדיון בשדה ההלכתי של 'ברכות הריח', שראשיתו בתקופת חז"ל, דהיינו ברכות הנאמרות על ההנאה מריחם של בשמים. מוצג כאן לראשונה מידע מקיף ועדכני הנוגע לתולדות הבשמים, זיהויים, שמותיהם בלשונות היהודים, שימושיהם ומקומם בהווי ובפולקלור היהודי. באופן ממוקד יותר, נידונות השיטות והגישות השונות לגבי הברכות שהוצעו למיני הבשמים המגוונים, החל מחכמי התלמוד וכלה בפוסקי זמננו. מחקר זה הוא רב־תחומי והוא חובק כמה תחומי ידע: בוטניקה, זואולוגיה, היסטוריה, תרבות חומרית וספרות רבנית. הנושא נבחן לאור הספרות היהודית הקדומה והמאוחרת (מקרא, חז"ל, הלכה, שו"ת, מנהג וסידורי תפילה) והמחקר המודרני." -- מעטפת אחורית.

ריח שדה : בשמים מהצומח ומהחי בספרות הברכות : תרבות חומרית, היסטוריה והלכה

חי במלחמה : עיתונאי תחת אש

חי במלחמה : עיתונאי תחת אש

רון בן ישי

מלחמות ישראל שזורות לבלי הפרד בביוגרפיה הפרטית שלו: הוא איבד את אביו במלחמת השחרור ב- 1948, לחם במלחמה ששת הימים, נפצע (פעמיים) ככתב קול ישראל והטלוויזיה במלחמת ההתשה, הציל חיים במלחמת יום הכיפורים, דיווח מאירופה כשהטרור הפלסטיני השתולל בה וכתב על הר הגעש האנושי שהתפרץ בלילה שבו החלה האינתיפאדה הראשונה. בתחילת מלחמת לבנון הראשונה הוא נכנס על טנק של צה"ל לביירות, ובסופה דיווח על הטבח שהיה עד לו במחנות הפליטים הפלסטיניים שבדרום העיר. אחר כך שהה במוצבים המופגזים, יצא לפשיטות והזיע יחד עם לוחמי צה"ל בעת שנסעו בנתיבי מטעני הנפץ ברצועת הביטחון שבדרום לבנון, ב- 2006, במלחמת לבנון השנייה, הצטרף למבצע מוטס בעומק השטח שבשליטת חיזבאללה.--כריכה אחורית.

חי במלחמה : עיתונאי תחת אש

נגד הרוח

נגד הרוח

חיים רמון

שני מאפיינים חשובים מבדילים את חיים רמון מרוב שאר המנהיגים, בעבר או בהווה: ראשית, הוא לקח חלק פעיל כמעט בכל החלטה חשובה שהתקבלה בישראל בארבעת העשורים האחרונים. כחבר כנסת, כשר, כיושב ראש ההסתדרות, כמשנה לראש הממשלה, כמשענת למנהיג, כאופוזיציה למנהיג – תמיד היה רמון בלב העשייה: מאוסלו ועד ההתנתקות, מחוק הבריאות ועד לרפורמה בהסתדרות, מגדר ההפרדה ועד היציאה מלבנון, מהתרגיל המסריח ועד המפץ הפוליטי של קדימה. רמון הוא לא אחד שמחכה לראות מה יקרה. הוא גורם לדברים לקרות.המאפיין השני שמייחד אותו הוא שהאיש אומר מה שהוא חושב. ישר בפנים. כך בנאום הלווייתנים, שחזה את קריסתה הסופית של מפלגת העבודה; כך במאבקו הנחרץ נגד המהפכה החוקתית, שהפך אותו לחריג במחנה השמאל. רמון לא מכבס מילים, לא מתעטף בשתיקה, לא מפחד מאמת לא פופולרית. הוא לא מפחד מהמחנה היריב ולא מהמחנה שלו, והוא לא מהסס ללכת נגד הרוח.
את הסיבה שהספר שלו מרתק. הוא היה במקומות הכי משמעותיים, והוא מוכן לספר מה קרה בהם בלי לטייח. לספר את האמת. הוא לא חס על מדינאים, על פוליטיקאים, על שוטרים, על גנרלים, על משפטנים, על עסקנים, על אידיאולוגים. הוא לא חס גם על עצמו ומונה שגיאות והישגים, מתאר רגעי ניצחון ורגעי תבוסה. כן, כולל המשפט ההוא. כולל הנשיקה, החקירה וההרשעה. רק בסוף הקריאה תגלו שהספר הזה הוא לא ספר על חיים רמון. זהו ספר על ישראל מבעד לעיניו של רמון. כמוהו, זו ישראל תוססת, יצירתית ומקורית. כמוהו, זו ישראל מיואשת ומלאת תקווה. במהלך הקריאה ודאי תצחקו, תופתעו, תיעצבו, תסכימו, לא תסכימו, תתרגזו. בטוח שתתרגזו. אבל לרגע לא תשתעממו. חיים רמון נולד ב-1950 ביפו לניצולי שואה. שירת כקצין מודיעין בחיל האוויר. החל את פעילותו הפוליטית עם לובה אליאב והיה יו"ר המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה (1984-1978), שימש כחבר כנסת (2009-1983), היה שר הבריאות בממשלת רבין (1994-1992), שר הפנים בממשלות פרס וברק, שר בממשלת שרון ובממשלת אולמרט (כשר המשפטים וכמשנה לראש הממשלה), יו"ר ועדת החוץ והביטחון ויו"ר ההסתדרות החדשה (1995-1994). -- אתר המו"ל.

נגד הרוח

בין שני הרים : "זוגות סופרים": קרבה, ריחוק וחיכוך יצירתי

בין שני הרים : "זוגות סופרים": קרבה, ריחוק וחיכוך יצירתי

דן מירון

״פרץ הכניס את ביאליק ל׳קודש קודשיו׳, ׳מעבדת׳ היצירה שלו. כלומר, הוא פתח לפניו את דלת חדר העבודה שלו, קרא לפניו טקסטים, וביאליק התבקש לחוות דעה, לפרץ היה אמון מלא בטעמו ובחושיו הספרותיים. כך נעשה המשורר העברי עד־שותף לחיי היצירה של הנסיך היריב. הלה רחש לו אמון כה רב, עד שגילה לו כמה מתוכניותיו היצירתיות, דבר שאיש, להוציא אולי מקורבים אחדים, לא הובא בסודותיו״.במסה בת שלושה פרקים, בין שני הרים, זוגות סופרים: קרבה, ריחוק וחיכוך יצירתי, חושף דן מירון את זיקות היצירה אצל ארבעה מן היוצרים היהודיים המודרניים המרכזיים: חיים־נחמן ביאליק, יצחק ליבוש פרץ, שאול טשרניחובסקי ואורי-צבי גרינברג. מירון מתחקה כאן אחר קריאתו של סופר בכתביו של סופר אחר בן זמנו, ומניח את עקרונותיה של אוריינות טקסטואלית עקיפה: קריאה בעיניו של אחר. בתוך כך הוא משמיע שוב את קולה של השירה העברית והיידית, במלאת כמאה שנה לערך מאז כתיבתה: מהי הירושה האסתטית שהותירו מנסחיו של הביטוי העברי הספרותי המודרני? והאם ניתן עוד להיכנס בשערי יצירתם?לספר מצורפת הקדמה מאת לילך נתנאל, שעניינה החניכה הרגשית שהציעה הספרות היהודית מודרנית לקוראים בני זמנה, וגלגוליה של חניכה זו בקרב קוראים מאוחרים." -- כריכה אחורית.

בין שני הרים : "זוגות סופרים": קרבה, ריחוק וחיכוך יצירתי

גלילאו ומכחישי המדע

גלילאו ומכחישי המדע

מריו ליביו

גלילאו גליליי הוא אחד המדענים הדגולים והמרתקים ביותר בתולדות האנושות. הדרמה שאפפה את חייו ואת מותו; התושייה המזהירה שגילה בניסוייו במכניקה; אומץ הלב שהפגין בהגנתו על השקפותיו; הצלחתו הכבירה בהפצת ממצאיו ובהנגשתם לציבור; ורעיונותיו שהניחו את היסודות שעליהם נבנה המדע המודרני – בזכות כל אלה גלילאו וסיפורו הם בני אלמוות. מפליא להיווכח עד כמה סיפורו של גלילאו רלוונטי לימינו. בעולם שבו ממשלות מחזיקות בעמדות אנטי־מדעיות, מכחישי המדע תופסים עמדות מפתח, עימותים בין המדע והדת מתנהלים בלי שום צורך, והתהום בין מדעי הרוח למדעים המדויקים הולכת ומ עמיקה, סיפורו של גלילאו משמש בראש ובראשונה כתזכורת רבת־עוצמה לחשיבותו של חופש המחשבה. גלילאו ומכחישי המדע – ביוגרפיה מבריקה וקריאה המביאה פרשנות מרעננת, נהירה ומאירת עיניים על חייו והישגיו של גלילאו. הספר שופך אור חדש על תגליותיו ועל קריאת התיגר שלו מול מכחישי המדע, בעלילה מרתקת שיש בה מסר חשוב לימינו אנו. -- אתר של מודן הוצאה לאור.

גלילאו ומכחישי המדע

משחק הממלכות : כלי טיפולי בביבליותרפיה אותנטית

משחק הממלכות : כלי טיפולי בביבליותרפיה אותנטית

אורית אבן שושן-רשף

ספרה של אורית אבן שושן-רשף מבוסס על עבודה של יותר מעשרים שנות טיפול; המחברת מציגה בו כלי טיפולי: "משחק הממלכות". זהו כלי טיפולי שמזמן אפשרות ליצירת ממלכה מקבילה בעולם הפנטסטי. בריאת הממלכה מאפשרת יצירת סיפור אישי של המטופל שמקרב אותו אל המציאות הפנטסטית שלו ואל אפשרות לייצר תיקון בתוך המציאות הממשית שאיתה הוא מתמודד. "משחק הממלכות" מאפשר לבדוק באופן מוחשי את התהליך הטיפולי: כיצד המטופל מביא את עצמו לטיפול, כיצד הוא מגלה חלקים שונים בתוך עצמו ומייצר סיפור שלם ביחס לעצמו וביחס למגע עם סביבתו. המשחק נוצר על ידי המטופל, כלומר שהוא בנוי על תובנות עמוקות ובסיסיות שלו.הספר מציג את הגישה הטיפולית של המחברת – ביבליותרפיה אותנטית. זו תפיסה שפועלת על פי שימוש בקול האותנטי של המטופל. המושג ביבליותרפיה אותנטית מגדיר מפגש אותנטי של שני סובייקטים בחדר הטיפול, שמייצרים סיפור משותף, בעל פה ובכתב. הדרך הסיפורית מאפשרת לקשור בין חלקי אני שונים באופן כזה שייצור שלם סיפורי בעל היגיון פנימי. הביבליותרפיה האותנטית מייצרת חופש תנועה בין חלקי האני השונים, והחופש מאפשר יצירת חיבורים בלתי-מציאותיים ובניית היגיון דמיוני – כל אלה מאפשרים התמודדות עם המציאות החיצונית.
משחק הממלכות מציג באותנטיות ובאומץ לב את התפיסה הטיפולית של המחברת, תוך כדי תיאור מפורט של טיפול קבוצתי, לצד פרשנות וחשיפת הדרך שבה המחברת עובדת. הספר מתאר את הדרך הטיפולית, החל מהצגת הקשיים שעולים בחדר הטיפול, דרך בחירת דרכים להתמודדות, עד לניסיון למציאת פתרונות או כלים להתמודדות עם הקושי. משחק הממלכות מאפשר הצצה לחדר הטיפול שבו שזורים תיאורים של תהליך טיפולי לצד פרשנויות ושיתוף בהלך המחשבה של המחברת. -- אתר המו"ל.

משחק הממלכות : כלי טיפולי בביבליותרפיה אותנטית

דבר שמתחפש לאהבה

דבר שמתחפש לאהבה

גליה עוז

"הספר הזה הוא עלי," כותבת גליה עוז, "אבל אני לא יחידה. בתים כמו הבית שבו גדלתי צפים איכשהו בחלל, הרחק מהישג ידם של עובדים סוציאליים, מחוץ לטווח ההשפעה של מהפכות כמו מי טו, בלי להשאיר סימן ברשתות החברתיות. מסויטים ומבודדים, הם מצפינים בחוכמה את הסודות שלהם כמו ארגוני פשיעה. כדי לכתוב על זה אין לי ברירה אלא להתגבר על האילמוּת והחשאיות, על ההרגל לשמור הכול בבטן ועל הפחד מה יגידו. אני לא באמת מתגברת, כמובן. אבל אני כותבת". דבר שמתחפש לאהבה הוא עדות כנה וחשופה על חייה של עוז, אבל גם מסמך ייחודי על הדינמיקה של עריצות בתוך המשפחה, "מדריך-כיס לניצולי התעללות", שנכתב עבור כל מי שמוכן להישיר מבט אל הצללים שבחיי בני אדם, ואל מציאות שבה הבית איננו תמיד מקום בטוח. - אתר המו"ל.

דבר שמתחפש לאהבה

עיונים בהגות מרקס

עיונים בהגות מרקס

צבי טאובר

הפילוסופים אך פירשו את העולם באופנים שונים, אבל העיקר הוא לשנותו" (מרקס: התזה ה-11 על פויירבאך). קרל מרקס הציע כלים להבנת העולם ותביעה לשינויו. הוא ניתח את ההוויה החברתית ואת המנגנונים הכלכליים המאפשרים אותה. בה בעת הציע תורה לשחרור האדם מיחסים חברתיים-מדיניים דכאניים. הספר שבידיכם עוסק במכלול ההגות של מרקס על שני נדבכיה – ניתוח המצוי והקריאה המהפכנית לשנותו – תוך עמידה על היחסים המורכבים ביניהם. ספר ארבעה פרקים. הפרק הראשון, "המטריאליזם ההיסטורי", עוסק ביסודות המרקסיזם כתורה העושה שימוש בכלים מתחומים שונים (כלכלה, היסטוריה, סוציולוגיה ופילוסופיה) כדי להסביר מהו האדם ומה היחס בין מציאותו החברתית לתודעתו. הפרק השני, על "ההתנכרות", מוקדש לתיאור אורח החיים של דיכוי וניצול באופן הייצור הבורגני-רכושני, דהיינו במסגרת הקפיטליזם שהכיר מרקס בשעתו (ומבחינה מסויימת גם בקפיטליזם כפי שאנו מכירים בימים אלה). פרק זה עוסק גם בביקורת של מרקס על מה שכינה "קומוניזם גס" (טוטליטריזם קומוניסטי-שוויוני). הפרק השלישי, על ה"קומוניזם", מנתח את הדרך שבה תפסו מרקס ואנגלס את מהפכת הפרולטריון, שאת בואה המתקרב חזו, ואת האפשרויות של חברה קומוניסטית עתידה, "ממלכת החירות". בפרק האחרון, "סוף דבר", נעשה נסיון לענות על השאלה, מדוע לא מומשה תורת שחרור האדם של מרקס. -- אתר המו"ל.

עיונים בהגות מרקס

חקר המוח ומוסר : הרהורים על עץ הדעת טוב ורע

חקר המוח ומוסר : הרהורים על עץ הדעת טוב ורע

מלאת טריינין

מה הקשר בין תמונת העולם במוחנו ובין המציאות? עד כמה אנשים שונים רואים את אותה תמונת עולם? למה בני אדם מתקשים לקבל את העובדה שהמציאות מורכבת ומלאת סתירות? האם הדאגה לזולת מעידה על פראייריות? האם יצר לב האדם רע מנעוריו? האם יש לנו רצון חופשי? למה במאבק הפוליטי לשמאל הליברלי יש חסרון מובנה? כדי לענות על שאלות אלו עלינו להבין איך המוח קולט ומפענח מידע, ואיך הוא מבחין בין טוב לרע. מטרת ספר זה היא להנגיש לקוראים מידע שמקורו בחקר המוח על המנגנונים העצביים שמאפשרים פעולות אלה. טענה מרכזית היא שמנגנונים אלו הם בבסיסם מנגנונים רגשיים, שנועדו במקור לשם שרידות הפרט וצאצאיו. דבר זה יכול להסביר את יכולותיו המוגבלות של האדם בקבלת החלטות מוסריות ורציונליות. -- כריכה אחורית.

חקר המוח ומוסר : הרהורים על עץ הדעת טוב ורע

למה דומה קולנוע? : קריאות תרבותיות בקולנוע בן-זמננו

למה דומה קולנוע? : קריאות תרבותיות בקולנוע בן-זמננו

צחי כהן

הקולנוע הוא “האומנות האחרונה” – שכן הוא מוצר התרבות היחיד הנצרך בהיקפים גדולים והוא השדה בה מתנהל השיח התרבותי בצורתו הרחבה ביותר: בקולנוע מסופרות עלילות היסוד של התרבות, בקולנוע מתבררים ומתחדדים ערכים, הקולנוע מעצב שפה ותפיסת זמן/מרחב המשפיעות על בני התרבות כולה.קשה להגזים בהשפעת השיח הקולנועי על תרבות המערב בעשורים האחרונים של המאה העשרים והעשורים הפותחים את המאה העשרים ואחת. מונחים פוליטיים, שפת דימויים שלמה, תפיסות גוף ומגדר, כולם מושפעים ומצטטים את השיח הקולנועי.הכללית ששואל הספר היא: מה השפעותיו של כל אחד מן הסרטים הנידונים בו על תרבותינו, מה האמירה התרבותית המשתקפת בו וכיצד נעשה התרגום משדה ההגות לשדה הקולנוע. למעשה ניתן לומר שהסרט מבקש לנסח, כשמו, את מהותו של הקולנוע.ד”ר צחי כהן מביא לדיוניו ידע קולנועי מעמיק המשולב ברוחב יריעה ודיון בתרבות המערב ויישומיה. הספר מעלה שאלות יסוד ומברר כמה מ”כלי העבודה” המרכזיים בעולם הקולנוע העכשווי. -- אתר המו"ל.

למה דומה קולנוע? : קריאות תרבותיות בקולנוע בן-זמננו

אוטונומיה ושגשוג : לקראת ליברליזם סוציאל-דמוקרטי

אוטונומיה ושגשוג : לקראת ליברליזם סוציאל-דמוקרטי

מנחם מאוטנר

הספר מבקש לבחון את התיאוריה הפוליטית הליברלית העומדת ביסוד המשטרים של מדינות המערב. בליברליזם של שתי המאות האחרונות קיימים שני זרמים מרכזיים - הזרם האחד הוא 'הליברליזם של האוטונמיה' . אידאל החיים הטובים של הזרם הזה הוא היכולת של אדם לקבוע בעצמו את תכני חייו. הליברליזם הזה מצפה מהמדינה שתיצור את תנאי החירות המאפשרים את האוטונומיה. הזרם המרכזי האחר הוא ה'ליברליזם של השגשוג'. אידאל החיים הטובים של הזרם הזה הוא פיתוח היכולת האנושית הטמונה באדם ומימושה. הספר טוען שעלינו לאמץ את הליברליזם של השגשוג. כמו כן, הוא טוען שהתאוריה הליברלית של העשורים האחרונים לא הקנתה לפוליטיקה את החשיבות הראויה לה וקורא לאימוצה של פוליטיקה רפובליקנית. הספר הבוחן את המידה שבה הזרמים המרכזיים במשפט של המאה העשרים פעלו מתוך מודעות לכוחו לכונן את הערכים בחיינו. -- כריכה אחורית.

אוטונומיה ושגשוג : לקראת ליברליזם סוציאל-דמוקרטי

סיפורי התיאטרון שלי

סיפורי התיאטרון שלי

עמרי ניצן

זיכרונותיו, חוויותיו, הצלחותיו, כישלונותיו, תובנותיו ואהבתו האינסופית לתיאטרון של הבמאי עמרי ניצן.ניצן, מהבמאים הבולטים בישראל, מזמין אותנו להציץ אל מאחורי הקלעים של עולם התיאטרון, ובתנופה סיפורית מרשימה מספר על עבודתו עם מיטב השחקנים, היוצרים ואנשי התיאטרון בישראל: חנוך לוין, ניסים אלוני, עדנה מזי"א, איתי טיראן וטובים אחרים; על הזוגיות המקצועית עם נעם סמל שנמשכה שלושים שנה ועוד. בגילוי לב מתאר ניצן את החרדות, המשברים, החלומות והמפלות, מספר על בימוי, תהליכי חזרות, יצירת רפרטואר וגיבוש השקפת עולמו כמנהל אומנותי, וכל זאת על רקע המציאות החברתית והפוליטית בישראל בעשורים האחרונים. הספר האישי ורב-הערך הזה כמוהו כהצגה מרתקת ומסקרנת: יש בו דרמה, אינטריגות, תובנות מעוררות מחשבה, אהבה, כאב והומור. הקהל שליווה את הקריירה של ניצן, חבריו למקצוע ששיתפו איתו פעולה במשך השנים, סטודנטים לתיאטרון ואוהבי תיאטרון באשר הם - כל אלה ימצאו בסיפורי התיאטרון שלי עניין רב. -- אתר המו"ל.

סיפורי התיאטרון שלי

שפות של צדק : מה המשפט עושה כשהוא מדבר וכשהוא שותק

שפות של צדק : מה המשפט עושה כשהוא מדבר וכשהוא שותק

יונתן יובל
 
המשפט הוא תוצר של שפה ושל תקשורת. כמעט כל מה שאנו עושים במשפט - טוענים, מתווכחים, משכנעים, מחוקקים, מתוודים, מספרים סיפורים, משקרים, מעליבים, כורתים חוזה, מוציאים דיבה, חורצים דין - נעשה בשפה ומושפע מנורמות לשוניות (ולעתים גם מעצב אותן). אין כמעט תחום של פעילות אנושית שהמשפט אינו חל עליו, ואין תחום שהשפה - היצירה המורכבת והעשירה ביותר של האנושות - אינה חלה עליו. ספרו מרחיב הדעת של יונתן יובל עוסק בדרכים שבהן השפה מתפקדת במשפט. הוא מציג את המשפט כמערכת שיוצרת, משחקת והורסת משמעויות. יובל מציג ומיישם מודלים מתחום הפילוסופיה של הלשון, הבלשנות, התיאולוגיה ותורת הספרות כדי להבין איך המשפט עובד, ומי אנחנו כאשר אנחנו עושים משפט. אגב כך הוא מציג באור חדש דילמות מתחומים משפטיים מגוונים, ביניהם המשפט הפלילי, דיני חוזים, משפט וטכנולוגיה, דיני משפחה, דיני ראיות, משפט בינלאומי והמשפט העברי. ספר שתענוג לקרוא. " -- כריכה אחורית​.

שפות של צדק : מה המשפט עושה כשהוא מדבר וכשהוא שותק

האתיקה של ההבנה הטיפולית : תרומתו של גאדמר לפסיכואנליזה

האתיקה של ההבנה הטיפולית : תרומתו של גאדמר לפסיכואנליזה

נעמי בנקר-לאור

במערכת היחסים המורכבת והמשמעותית בטיפול הפסיכואנליטי, יש חשיבות מיוחדת לאופן שבו מבין המטפל את המטופל ומסריו. במרכז הספר האתיקה של ההבנה הטיפולית עומדת הטענה כי מלאכת ההבנה בטיפול הפסיכואנליטי היא התרחשות אתית. מה מייחד את אתיקת ההבנה הפסיכואנליטית? כיצד ניתן להבין את המטופל באורח המלא ביותר מבלי להתכחש לאחרותו? כיצד נכון למטפל להתמודד עם הסיטואציה הטיפולית המשתנה? שאלות אלו ואחרות נבחנות לאורך הספר בעזרת ההרמנויטיקה של הפילוסוף הנס גאורג גאדמר. שלושה מהמונחים העיקריים בהגותו של גאדמר - "דעה קדומה", "מרחק" ו"דיאלוג" - משמשים לחשיפה ולניתוח של המתחים האתיים הקיימים בשלוש גישות פסיכואנליטיות מרכזיות: התיאוריה הפסיכואנליטית הקלאסית של פרויד, התיאוריה של ויניקוט והגישה ההתייחסותית. מאפייניה האתיים של ההבנה הפסיכואנליטית מתבררים כנובעים מאפיוני המפגש הטיפולי. הם אינם תלויים בהכרח בהבנות הנובעות מגישות תאורטיות ואישיות, אלא מנהלים איתן דיאלוג ער. הספר מציע עמדה של הבנה והקשבה, המתאימה לכל מי שעוסק בטיפול הפסיכואנליטי. -- כריכה אחורית.

האתיקה של ההבנה הטיפולית : תרומתו של גאדמר לפסיכואנליזה

הבעל שם טוב וקבלת האר"י : כוונות ויחודים להמתקת הדינים שמסר מחולל החסידות לתלמידיו

הבעל שם טוב וקבלת האר"י : כוונות ויחודים להמתקת הדינים שמסר מחולל החסידות לתלמידיו

רועי הורן

הבעל שם טוב חולל את התנועה הרוחנית היהודית החשובה ביותר בעת החדשה, שהייתה לבסוף לתנועת המונים רחבה. אך החסידות החלה כחבורת מקובלים אקסלוסיבית למדי שבראשה עמד הבעש"ט. מה היה סוד קסמו של בעל שם אנונימי וחסר ייחוס בעיניהם של מקובלים גדולים בני זמנו? מה טיבו של "המפתח" המיוחד שהעניק להם להבנת קבלת האר"י? כיצד מפתח זה פתח את ליבם ותודעתם מחד, וסלל דרך לבניית צורת קיום חברתית חדשה מאידך? בעזרת התחקות מדוקדקת אחר הנחיות לתפילה בכוונות האר"י, שמות קדושים להתמודדות עם מחשבות זרות וריטואלים ל"המתקת הדינים" שמסר הבעש"ט לתלמידיו, מבקש ספר זה להיכנס אל תוככי בית היוצר של המהפכה הבעש"טיאנית. -- אתר המו"ל.

הבעל שם טוב וקבלת האר"י : כוונות ויחודים להמתקת הדינים שמסר מחולל החסידות לתלמידיו

ראשיתו של שירות החוץ : 1967-1948

ראשיתו של שירות החוץ : 1967-1948

משה יגר

ספר זה מתאר את תהליך התהוותו של שירות החוץ של ישראל והתפתחותו ההדרגתית במשרד הראשי בארץ ובנציגויות שברחבי תבל. נסקרות כאן כעשרים השנים הראשונות של משרד החוץ, מקום המדינה ועד לאחר מלחמת ששת הימים. היו אלה ימי שר החוץ המייסד משה שרת והמנכ"ל הראשון, ד"ר ולטר איתן, שרת החוץ גולדה מאיר ושר החוץ אבא אבן... -- כריכה אחורית.

ראשיתו של שירות החוץ : 1967-1948

מדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים? : כך מכשילים אינטרסנטים את חינוך ילדינו

מדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים? : כך מכשילים אינטרסנטים את חינוך ילדינו

תומס סואל

בכל פעם שנוסתה, החירות של הורים לבחור ולקבל החלטות בנוגע לחינוך ילדיהם הוכיחה את עצמה כאחד הדברים המועילים ביותר להנגשת השכלה ולצמצום פערים. אם כך, מדוע פוליטיקאים, איגודי מורים ופעילי זכויות אדם מתנגדים לה ונלחמים בה בכל מחיר? תומאס סואל, כלכלן אפרו-אמריקאי ואחד האינטלקטואלים המובילים בימינו, אשר חיבר ספרים בולטים כמו "עימות בין השקפות", "יסודות הכלכלה" ו"המרדף אחר צדק קוסמי", מציב במדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים? את אחד מכתבי ההגנה החריפים והמבוססים בדבר זכות הבחירה של הורים ותקצוב מבוסס הישגים. סואל עושה זאת באמצעות מחקר אמפירי לגבי שיטת בתי הספר המורשים, שהם בתי ספר מעין-פרטיים במימון ציבורי. בתי הספר המורשים מיוחדים בשני מישורים: מידת תקצובם תלויה בהצלחת התלמידים, וההורים הם אלו שמחליטים באיזה בית ספר ילמדו ילדיהם. כך, כמו בתי ספר פרטיים, בתי הספר המורשים מבוססים על הישגים ותחרות.
סואל משווה בין 23,000 תלמידים שונים מניו-יורק, מראה כיצד הצלחתם של ילדים אפרו-אמריקאים שהגיעו מאותה השכונה, חיו באותו הבית וחוו את אותה המציאות הכלכלית, הייתה תלויה בבית-הספר שבו למדו: ילדים אשר למדו בבתי-ספר מורשים הגיעו להישגים מרשימים בדיוק כמו ילדים לבנים או עשירים, ואילו ילדים אשר למדו בבתי-ספר ציבוריים סבלו מחוסר רצון ללמוד, הישגים נמוכים פי שש משכניהם, ואחוזי נשירה גבוהים. מעבר לכך, בתי-ספר מורשים היו נחשקים יותר בעיניי הורים מכל הסוגים, וגם הציגו גיוון גזעי, דתי וסוציו-אקונומי רחב יותר מאשר בתי-ספר ציבוריים. המחקר האמפירי המקיף שמבצע סואל לא משאיר מקום לשאלות: מתן אפשרות בחירה להורים ותקצוב לפי הישגים הוכיחו את עצמם בתור אחת השיטות היעילות שקידמו באופן המיטבי ביותר חירות, שוויון הזדמנויות וצמצום פערים.למרות כל הראיות לכך שבתי הספר המורשים הם כרטיס היציאה של האפרו-אמריקאים מהעוני, אנשי חינוך, ארגוני מורים, פוליטיקאים ופעילי שמאל המשיכו להתעקש שמדובר בשיטה שמיטיבה עם לבנים עשירים פריווילגים, ודחו את המדיניות שהייתה עשויה להציל דור שלם של ילדים אפרו-אמריקאים, עניים ובני מיעוטים אחרים. כל זאת, מסביר סואל, במטרה להשיג עוד כוח, כבוד וכסף, גם במחיר הקרבת הצלחתם של החלשים.
במדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים?, תומס סואל מספק עבור הקוראים קשת רחבה של נתונים אמפיריים וצידוקים אינטלקטואליים, וקורא לכל קוראיו התומכים בחירות, בחופש הבחירה ובהצלחת הילדים לקחת חלק במאבק לזכות הבחירה של הורים בחינוך. עבור הקורא הישראלי ספר זה עשוי להיות מועיל במיוחד, כיוון שמערכת החינוך הישראלית, הסובלת הן משנאת מצטיינים והן מפערים גדולים, היא דוגמה נוספת למערכת שיכולה להיות מתוקנת באמצעות תקצוב מבוסס הישגים ומימוש זכות ההורה לבחור את חינוך ילדיו. -- אתר סימניה.

מדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים? : כך מכשילים אינטרסנטים את חינוך ילדינו

מיתולוגיות ארגוניות : על סדר, מציאות ומה שמעבר

מיתולוגיות ארגוניות : על סדר, מציאות ומה שמעבר

ישראל כ"ץ ורועי ליס

יש שיאמרו שהחיבור בין המיתולוגיה עתיקת היומין לארגונים המודרניים של ימינו נראה תמוה, שכן מה קושר את אותם סיפורי עמים קדומים ש"היו ולא היו" עם החיים בארגונים של ראשית האלף השלישי לספירה? התשובה לכך כפולה: המיתוסים של העבר, שהפכו לחלק מצופן התרבות המערבית, נוכחים גם כיום, ולצידם נבנים ומתנסחים מיתוסים נוספים הנחזים כחדשים; שכן הכמיהה למיתוס לא התפוגגה בחלוף הימים ויש לה תפקיד גם במציאות המפוכחת לכאורה של זמננו; שכן גם החתירה לרציונליות מושלמת והאחיזה באמת העובדתית ובמה שנחשב "מבחן התוצאה" כעוגן עיקרי לפעולה הארגונית היא בגדר מיתוס.
ספר זה מותח קו מחבר בין המיתולוגיות הקלאסיות לחשיבה הארגונית בת-זמננו; הוא מזמין את הקורא למסע המפגיש בין תמות מיתולוגיות קלאסיות להתמודדויות עכשוויות בהחלט, כמו למשל שאלת הבריאה והיצירה החדשה, אתגרי גבורה ושינוי, סיפורי קשר ומשפחה, המפגש עם רוחות רפאים, ההתמודדות עם גורל ופיתוי וכו'. המיתולוגיות נוכחות וחיות, יש להן תפקיד מעצב ומתחדש בחיים הארגוניים אשר הנם הרבה יותר מאשר יצירות מתוכננות ומהונדסות בלבד. ובכן, כיצד מגיחים מיתוסים בהוויה הארגונית התבונית והתכליתית לכאורה גם בעת הזאת? מהם הסיפורים המיתיים שעולים ומדוברים כיצירות עדכניות? אילו ביטויים יש למיתוסים בתרבות הארגונית ומה משמר אותם? בכל אלה עוסק הספר הנוכחי. -- אתר המו"ל.

מיתולוגיות ארגוניות : על סדר, מציאות ומה שמעבר

דירקטוריונים ודפוסי ניהול בישראל

דירקטוריונים ודפוסי ניהול בישראל

ד"ר גדעון שטיאט

דירקטוריונים ודפוסי ניהול בישראל עוסק בעבודת הדירקטוריון הלכה למעשה, במערכות היחסים בין הדירקטוריון לבין המנהל הכללי, בדפוסי הניהול הכללי ובתהליכי קבלת החלטות עסקיות. ד"ר גדעון שטיאט בוחן את שהתרחש בחדרי הישיבות של הדירקטוריונים שבהם לקח חלק, ומשרטט את גבולות אחריותו המקצועית של הדירקטור כלפי החברה וכלפי בעלי המניות. בספר מציע ד"ר שטיאט דרכים לשיפור עבודת הדירקטוריון ומתאר את התמורות במעמדם של בעלי השליטה בחברות הציבוריות והשפעתם על תפקודי הדירקטוריון. בדירקטוריונים ודפוסי ניהול בישראל פותח ד"ר שטיאט צוהר לעבודתם של מנהלים כלליים בחברות עסקיות גדולות במשק הישראלי ומציג מגוון רחב של דפוסי ניהול. כך למשל מוצגים הכריזמה ודפוסי הניהול הייחודיים של אלי הורביץ שהוביל את צמיחתה של טבע ומחברת תרופות מקומית לחברת ענק גלובלית ; מערכת היחסים הפתוחה, הלא-פורמלית והיעילה שהוביל אבי נאור בין חברי ההנהלה באמדוקס ; ומנגד, דפוסי הניהול השמרניים של ארנסט יפת, יו"ר הדירקטוריון והמנכ"ל של קבוצת בנק לאומי, שהשכיל לקבל החלטות דרמטיות אשר הובילו לשינויים ניהוליים וארגוניים מהפכניים בבנק לאומי.
לפנינו ספר מרתק הממחיש את תפקידה המרכזי של חשיבה יצירתית "מחוץ לקופסה", והוא מומלץ לדירקטורים, למנהלים ולסטודנטים הלומדים מנהל עסקים. ספר זה מבוסס על מחקר וניסיון עשיר שצבר ד"ר גדעון שטיאט במשך ארבעה עשורים שבהם ניהל חברת ייעוץ אסטרטגי, השתתף במאות ישיבות דירקטוריונים וועדות דירקטוריון, לימד בבתי ספר למנהל עסקים בישראל ובארצות הברית, וערך סמינרים למנהלים בכירים בנושאי ניהול כללי וחשיבה אסטרטגית. -- כריכה אחורית.

דירקטוריונים ודפוסי ניהול בישראל

הליכי מעצר : מורה נבוכים

הליכי מעצר : מורה נבוכים

רון שפירא, איתי ברסלר-גונן, אילנית הלל 

"הליכי מעצר – מורה נבוכים סוקר את הליך המעצר ומציג בפני הקורא את החלטות בתי המשפט שהתקבלו בסוגיות שונות המלוות את הדיון במעצר, החל משלבי החקירה עובר לשלב המעצר עד לתום ההליכים ועד לסיומו של ההליך הפלילי. כמו כן מציג הספר החלטות בהליכי מעצר ייחודיים, לרבות מעצרים מנהליים. הספר אינו דן במחקר התאורטי בסוגית המעצר. מטרתו של הספר לשמש ככלי עבודה יישומי ומורה נבוכים לשופטים, לעורכי דין ולציבור הבא בשעריו של בית המשפט בדיוני מעצרים." -- אתר נבו.

הליכי מעצר : מורה נבוכים

ש‏ורשים במשפט

ש‏ורשים במשפט

עורכת: דינה זילבר 

"מה הוביל להחלטת הררי כיצד התנהל משפט אייכמן מה קבע בית המשפט לעניין "מיהו יהודי" במה תרם היועץ המשפטי לממשלה להסכם השלום עם מצרים מה הוביל להורדת המחזה "מלכת אמבטיה" כיצד השתנה השימוש של נשיא המדינה בסמכות החנינה שלו עם השנים מה עמד מאחורי חקיקתם של חוקים חשובים, כגון חוק החברות, חוק גנים לאומיים ושמורות טבע, או חוק זכויות נפגעי עבירה מיזם "שורשים במשפט" מבקש לספר את הסיפורים שנותנים מענה לשאלות אלה, ולרבות אחרות, מנקודת המבט של נשות ואנשי משרד המשפטים. המיזם נולד לכבוד שנת השבעים להקמת המדינה, במטרה להפנות זרקור היסטורי לעושר, למגוון, לחיוב, ולתרומה המצטברת של מערכת המשפט לחברה הישראלית. בפרויקט ניתן למצוא התייחסות לכל שנה מאז הקמת המדינה ועד היום, ובכל שנה – לאירועים משפטיים משמעותיים שהתרחשו בה. כך, המיזם דולה מתוך היום-יום המשפטי את רגעי המשבר, המפנה, המחלוקת והשיאים החשובים והמשמעותיים במשפט הישראלי, ומסביר כיצד באמצעותם, בהדרגה, לעתים מבלי לתת על כך את הדעת בזמן אמת, הפכנו למי שאנחנו. למיזם תרמו כמאה וארבעים כותבות וכותבים, כולם נשות ואנשי משרד המשפטים בעבר ובהווה, מהם שהגיעו לתפקידים בכירים ביותר בשירות המדינה וברשות השופטת, ומהם משפטניות ומשפטנים "מהשורה". המיזם מבטא איפוא את הפלורליזם, הגיוון וריבוי הקולות שמאפיינים את משרד המשפטים מאז הקמתו, ומאפשר התרשמות מן הרגעים הגדולים והקטנים שהפכו את מערכת המשפט למה שהיא - עוגן דמוקרטי שתרומתו לחברה הישראלית לא תסולא בפז." -- אתר נבו.

ש‏ורשים במשפט

ספר יורם דנציגר : אסופת מאמרים לכבודו של השופט (בדימוס) פרופ' יורם דנציגר

ספר יורם דנציגר : אסופת מאמרים לכבודו של השופט (בדימוס) פרופ' יורם דנציגר

 עורכים: לימור זר-גוטמן, עידו באום 

"בחודש מרץ 2018, לאחר עשר שנים בבית המשפט העליון, פרש יורם דנציגר מכס השיפוט. בימים אלו יצא לאור הספר לכבודו, החובק 24 מאמרים חדשניים במגוון נושאים משפטיים. המאמרים לא נועדו לסכם את פועלו השיפוטי של השופט דנציגר. הם משקפים את מגוון הנושאים שבהם עסק דנציגר כשופט וחלקם אף מתייחסים ישירות לפסקי דין שכתב. המאמרים בספר מחולקים לכמה שערים, על פי הנושאים שבהם הם דנים. לדוגמה: השער השני "דיני חברות וניירות ערך" כולל שישה מאמרים פרי עטם של השופטת מיכל אגמון-גונן, פרופ' חמדני יחד עם השופטת רות רונן, מאמר של פרופ' חנס, מאמר משותף של פרופ' עופר גרוסקופף ועו"ד יפעת נפתלי בן ציון ועוד. השער הרביעי "משפט פלילי וסדר דין פלילי" כולל חמישה מאמרים פרי עטם של ד"ר אסף הרדוף, ד"ר יניב ואקי, ד"ר אלקנה לייסט, מאמר משותף של השופט ניל הנדל ועו"ד מיכאל כהן. השער החמישי "משפט ציבורי" כולל שני מאמרים פרי עטם של השופטת פרופ' דפנה ברק-ארז, ומאמר משותף לשופט (בדימוס) סלים ג'ובראן ועו"ד גיא רווה. הספר הוא פרי עבודה מאומצת של מערכת כתב העת "המשפט" של בית הספר למשפטים, המסלול האקדמי, המכללה למינהל." -- ‏א‏‏תר ‏נ‏בו.

ספר יורם דנציגר : אסופת מאמרים לכבודו של השופט (בדימוס) פרופ' יורם דנציגר

ספר טירקל : פרקי הגות, עיון ומשפט

ספר טירקל : פרקי הגות, עיון ומשפט

עורכים: אהרן ברק, קארין כרמית יפת, אליקים רובינשטיין 

"בהתרגשות אנו מגישים לקוראות ולקוראים קובץ זה, המוקדש לשופט יעקב אבי ברוך טירקל. השופט טירקל כיהן במערכת השפיטה הישראלית בכל דרגות השיפוט במשך כ-38 שנים, מתוכן כתריסר שנים במצטבר בבית המשפט העליון. הייתה זו אחת מהארוכות שבכהונות השופטים, וגם השנים שחלפו מאז פרישתו לא היו לשווא. הוא המשיך לשרת את הציבור באינטנסיביות ובנאמנות, בראש ובראשונה בכינון הצעות חוק – למשל בדיני הירושה ובדיני ההוצאה לפועל – וכן בראשות ועדות ציבוריות וממלכתיות שונות, מהן בולטות במיוחד במישור הלאומי, כמו הוועדה רחבת ההיקף לבדיקתו של אירוע משט המרמרה והוועדה לאישור מינויים בכירים בממשל, וכן הוועדה לחסידי אומות העולם ב"יד ושם". השופט טירקל אף תרם למחקר האקדמי בשורה של מאמרים משובחים בנושאים משפטיים ואתיים שונים, המשקפים את רגישותו, אנושיותו ואישיותו המיוחדת כאדם וכמשפטן. אוהביו רואים לנכון להניח לפניכם ספר זה, ובו מאמרים בנושאים הקשורים למלאכת השיפוט של השופט טירקל ולאישיותו, וכאלה הקרובים לליבו. לספר שמונה שערים הנדרשים לפסיקתו של השופט טירקל, וכן למשפט העברי – לרבות דרכו שלו בהתייחסות אליו; לדו"חות של ועדות חשובות שבראשן עמד; לנושאי משפט ציבורי ובינלאומי ומשפט פרטי; וכן מאמרים המוקדשים לעורכי דין ושופטים; למשפט ותרבות; ולצד כל אלה – מאמריו של השופט טירקל עצמו." -- ‏א‏תר ‏נ‏בו.

ספר טירקל : פרקי הגות, עיון ומשפט

ספר מנחם פינקלשטיין : משפט, ביטחון וספר

ספר מנחם פינקלשטיין : משפט, ביטחון וספר

עורכים: שרון אפק, עופר גרוסקופף, שחר ליפשיץ, אלעד שפיגלמן 

"ספר היובל שלפניכם מוקדש לכבודו של האלוף, השופט, ד"ר מנחם (פכו) פינקלשטיין. מאמרי הספר נתרמו על ידי כותבים מתחומים שונים, וביניהם אנשי רוח ופילוסופים, סופרים וחוקרי ספרות, שופטים ומלומדי משפט, אלופי צה"ל וראשי הפרקליטות הצבאית. המאמרים עוסקים בנושאים הקשורים לתחומי העיסוק והעניין המגוונים של חתן הספר: צבא ומשפט, הלחימה בטרור, משפט פלילי, משפט וספרות ויהדות ומשפט עברי. מנחם (פכו) פינקלשטיין הוא מהמשפטנים החשובים והמשפיעים הפועלים במדינת ישראל. במשך כשלושים שנה שירת במערכת המשפט הצבאית, כאשר בתפקידו האחרון שימש כפרקליט הצבאי הראשי בדרגת אלוף (2000–2004). לאחר סיום שירותו שימש כשופט בבית המשפט המחוזי (2005–2020), וישב כעשור בראש הרכב פשעים חמורים. במקביל פרסם מאמרים וספרים במגוון נושאים, ובהם מחקרו פורץ הדרך "הגיור – הלכה למעשה" (תשנ"ד, אוניברסיטת בר אילן), וספרו עטור הפרסים "הטור השביעי וטוהר הנשק – נתן אלתרמן על ביטחון, מוסר ומשפט" (2011, הוצאת הקיבוץ המאוחד)." -- אתר נבו.

ספר מנחם פינקלשטיין : משפט, ביטחון וספר

חברות ממשלתיות : תחולת המשפט המנהלי

חברות ממשלתיות : תחולת המשפט המנהלי

אברהם וינרוט 

הספר סוקר את מטרות הקמתן של החברות הממשלתיות, ואת ההשלכות הנורמטיביות המתבקשות מכך. פרק נרחב הוקדש לבחינת הזיקה ההדוקה שבין החברה הממשלתית לבין הממשלה, לרבות המבנה הפנימי של החברות הממשלתיות ואמצעי הפיקוח עליהן. כמו כן, ימצא המעיין בחינה של עקרונות ספציפיים מן המשפט המנהלי, כגון: החובה לקיים הבטחה מנהלית, הלכת ההשתחררות מחוזי רשות, חובת הנמקה וכיוצא באלה עקרונות יסוד במשפט המנהלי, ויישום של עקרונות אלו בכל הנוגע לגופים מסוגן של החברות הממשלתיות. נוסף לכך, הספר מתייחס לחובות האמון העשויות לחול על הדירקטורים ונושאי המשרה בחברות ממשלתיות, למבחנים שעל פיהם נקבעת הכפיפות לפיקוח בג"צ, לתחום הדמדומים הקיים בין משפט ציבורי למשפט פרטי, ולמיקומן של חברות ממשלתיות במערכת המשפטית האמורה, בעידן של הפרטה.-- אתר המו''ל.

חברות ממשלתיות : תחולת המשפט המנהלי

ערבות בנקאית

ערבות בנקאית

אברהם וינרוט 

ספר זה עוסק בתחום של ערבויות בנקאיות, הן מן המישור הפרקטי והן מן המישור העיוני. הספר מתייחס לאוטונומית של הערבות הבנקאית וכן לחריגים שנקבעו בפסיקה לאוטונומיה זו (חריג המרמה וחריג הנסיבות המיוחדות), הספר דן בעקרון ההתאמה שנקבע בפסיקה וכן לערבויות חוק מכר ובתיקון שחל בחוק המכר בעקבות פרשת "חפציבה" והפרקטיקה הנוהגת בעת ליווי בנקאי. בנוסף, מוקדש ספר נרחב לסוגיה של ערבות בנקאית במכרז.-- אתר המחבר.

ערבות בנקאית

מין ומגדר בפסלי הזוגות של ג'אקומטי

מין ומגדר בפסלי הזוגות של ג'אקומטי

רות מרקוס​ 

"ספר זה עוסק בשנים 1935-1925 שבהן עזב ג'אקומטי את המודל, פסק לפסל מתוך הסתכלות ישירה בטבע ועבר לפסל מהזיכרון ומהדמיון. מפנה זה נבע ממשבר שפקד אותו כאשר עמד מול המודל ולא הצליח להמחיש בחומר את אשר ראו עיניו. מתוך כך החל מסע חיפושים שנמשך כעשור שבו חיפש פתרון אמנותי, אך במקביל, ובקשר בל-ינותק בין שני התהליכים, היה זה גם מסע אל מעמקי נפשו שהושפע במידה רבה מקשריו עם הקבוצה הסוריאליסטית ומהרעיונות של פרויד. תוך כדי מסע החיפושים ג'אקומטי עבר שלבים שונים של מעין אנליזה עצמית, כשבכל שלב חשף יותר ויותר את בעיותיו הנפשיות - חוסר יכולתו לקיים יחסי מין מספקים אלא עם זונות, יחסיו עם אהובותיו, יחסיו האדיפליים עם אמו ועם אביו וכו'. חשיפת מניעיו הנפשיים השפיעה הן על הצורה והן על התוכן של פסליו, ומסיבה זו יצר בעשור זה פסלי זוגות שביטאו מערכות של יחסי גומלין שונים בין שני המינים. כשהסתיים מסע החיפושים בתובנות אמנותיות ואישיות כאחת, הסתיימו קשריו עם הקבוצה הסוריאליסטית, הסתיים גם עיסוקו במין ומגדר והזוגות נעלמו. -- כריכה אחורית.

מין ומגדר בפסלי הזוגות של ג'אקומטי

מי הזיז את היהדות שלי? : יהדות, פוסטמודרניזם ורוחניות עכשווית

מי הזיז את היהדות שלי? : יהדות, פוסטמודרניזם ורוחניות עכשווית

סמדר שרלו 

"קץ הפילוסופיה? מכיוונים שונים הועלו טענות על אי-יכולתה של הפילוסופיה ללכוד את חווית הקיום ועקרותם של דיונים מטאפיזיים בשאלות כגון "משמעות החיים". הספר הנוכחי מתבונן בצמיחתן של פרקטיקות חדשות לעיסוק בשאלות הקיום שלא באמצעות השיח הפילוסופי: התנסות, תרגול ואימון מחליפים את הדיון התאורטי והרעיוני. ברקע צמיחתן של הפרקטיקות הללו נמצאת תרבות העידן החדש ואתוס השינוי העצמי העומד במרכזה. גם התגברות חשיבותה של הפסיכולוגיה בתרבות המערבית ממלאת תפקיד חשוב ב"חילופי המשמרות" בין הפילוסופיה ובין השיח התרפויטי החדש.
השיח החדש חדר גם אל חלקים בחברה הדתית והביא להבניה מחדש של האתוס הדתי: ניתן להבחין בירידת קרנם של רעיונות "גבריים" המבטאים כוח, אחריות ורציונליות, ובעליית רעיונות המבטאים הרפיה ונתינת מקום לנס; פרדיגמות בינאריות מתחלפות בראייה מגוונת של רעיונות וזהויות; מתפתחים טקסים חדשים; גיבורי תרבות מתחלפים, כמו למשל דחיקתו של הראי"ה קוק על ידי ר' נחמן מברסלב; "ארון הספרים היהודי" משתנה, ועמו גם תפקידו של הטקסט; השיח האידאולוגי מפנה את מקומו לשיח קיומי-תרפויטי וטרנספורמטיבי, והדיון העיוני מוחלף בהתנסות ואימון; השפה הדתית משנה את תפקידה משפה משקפת מציאות לשפה המכוננת את האמונה. התמורות מעוררות את הרושם שמישהו "הזיז את היהדות שלי"... ספר זה מתבונן באופן שבו השינוי התרבותי מתבטא בעולם הדתי; הוא כולל גם דיון בשאלה האם השינוי מבורך או שמא מסיג אותנו לאחור. מבין השורות מציצה תקווה שהשינוי נושא עמו בשורה ופותח אופקים חדשים לקיום האנושי והדתי." (כריכה אחורית).

מי הזיז את היהדות שלי? : יהדות, פוסטמודרניזם ורוחניות עכשווית

טיפול פוליטי : פסיכותרפיה בין האישי לפוליטי

טיפול פוליטי : פסיכותרפיה בין האישי לפוליטי

ניסים אבישר 

הספר 'טיפול פוליטי' מבקש לתת פשר לאי-הנחת שחשים אנשי טיפול רבים אל מול הפוליטיקה. ספרו של ניסים אבישר פוsתח פתח לחשיבה מחדש על טיפול נפשי באופן אשר מביא בחשבון את הקשרי החיים של הפרטים הפונים לסיוע ואת השלכות העשייה המקצועית על הסביבה החברתית. בספר מוצגת עמדה מקצועית-ערכית אשר מבקשת לקדם ביטחון פיזי ורגשי לכול אדם. עמדה זו אינה רואה בפרט מערכת סגורה, וממילא אינה מסתפקת בשינוי נפשי פנימי. היא מבקשת לטפח מישור משלים של מודעות ופעולה של מטפלים - זה החותר לצדק חברתי...." -- גב הספר.

טיפול פוליטי : פסיכותרפיה בין האישי לפוליטי

חרדת האינטימיות

חרדת האינטימיות

סמדר גונן 

ספרה החדש של סמדר גונן מציע אבטיפוס של הומו-אינטימוס, שמהותו היא ישות עצמאית, וסיבת היותו היא חיפוש אחר האינטימיות. תוך כדי מסע אל האינטימיות הוא חווה ונקלע למכשולים ולפסגות, לחרדות ולתובנות ולומד ליצור יחסים דיאלוגים אינטימיים. הדרך לאינטימיות דומה לטיפוס על הר חלקלק, בלא רשת ביטחון. זהו תהליך מפרך, מעשיר ומגוון שדורש התבוננות ומודעות. אין הישגים, אך יש שיאים להעפיל אליהם כל פעם מחדש. אינטימיות נעה בקוטביות בין חרדה ופגיעות לבין חיבור של הבנה הדדית ואהבה.זו היכולת לראות את העולם והיחסים לא רק מתוך עצמי אלא ממש ובפועל דרך עיניו של השותף, מתוך היענות הדדית לרגשות, למחשבות ולמגע. "סמדר גונן כותבת בגילוי לב מיוחד וישיר. היא פורשת את הדיון בין מחשבות תאורטיות לסיפורים ואמירות שלה ושל שותפי-אינטימיות בחייה. כך נוצר מארג של סיפורי-חיים ומחשבות, ותנועת האריגה היא אופן האינטימיות שלה. בתוך כך, האינטימיות נפרשת בפני הקורא לא רק כדבר וכמצב, אלא גם כתהליך אישי של חיפוש וגילוי, שלה בתוך עצמה, ושלה עם האחרים בחייה. באופן הזה הקורא/ה מתנסה בחוויה של מהלך החיים – מתנסה באינטימיות. אופן הכתיבה האישי יוצר 'שותפות-קריאה' שהופכת לחוויה של כינון העצמי, בתנועה בין הבנה להווייה. זהו ספר מרתק וחכם, דוגמה מעולה לפרטיקה של מחקר-חושב המדגימה ומנהירה את עצמה – לקורא הרגיל שיכול להתענג בגלגולי והרהורי החיים, ולקורא המקצועי שמתבונן בחיבוטי מחשבתו וקיומו". גרשון מולד – פסיכולוג קליני. כריכה אחורית.

חרדת האינטימיות

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

רונה טאוזינגר 

תמר אשת ערפואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העבריתרונה טאוזינגרהספר פורש למעלה ממאה וחמישים גרסאות יהודיות לסיפור יהודה ותמר, על בסיס טופס האב המקראי בבראשית ל"ח, דרך הספרות החיצונית וההלניסטית, המדרש ,הפיוט, פרשנות ימי הביניים, ספרות הדרשות והדרוּש, ספרות המוסר, כרוניקות, הספרות הקבלית, השבתאית, החסידית וכלה בספרות העברית החדשה מתקופת ההשכלה ועד ימינו. מהלך הגרסאות נמסר תוך בירור פרשני שלהן על רקע הסוגות השונות שבהן נכתבו, המרחבים התרבותיים שבהם צמחו והלשונות היהודיות שבהן סופרו.הסיפור 'תמר אשת ער' מכיל את הגרעינים החשובים של התרבות הישראלית השבטית: יחסי שארה, חוקי הייבום, יחסי הגברים והנשים בתא המשפחתי ומעמדו ההגמוני של השבט הנבחר בקביעת שושלת המלוכה. כסיפור המכיל היבטים של טרנסגרסיה, פיתוי מיני, גילוי עריות ולידת משיח מקשר אסור, הוא ריתק את תשומת לבם של הדרשנים, הפרשנים, הכותבים והיוצרים לאורך דורי-דורות. -- אתר המו"ל.

תמר אשת ער : פואטיקה, מיסטיקה ופוליטיקה של תימה מקראית בספרות העברית

אנשי ציבור וזכות השתיקה

אנשי ציבור וזכות השתיקה

יעל ויזל, מרדכי קרמניצר, עדנה הראל פישר, אורי הס רהב 

מדי כמה שנים עולה לכותרות מקרה של איש או אשת ציבור ששמרו על זכות השתיקה בחקירה משטרתית המתנהלת כנגדם, ובעקבותיו מתעוררת השאלה: האם ראוי שאנשי ציבור יעשו שימוש בזכות השתיקה בחקירה הנוגעת לתפקידם הציבורי? מורת הרוח הציבורית שמאפיינת את השיח בנושא מקורה במתח השורר בין החובות הציבוריות המוטלות על אנשי ציבור לבין זכות השתיקה שמוקנית להם כחשודים. מצד אחד, הסירוב לתת דין וחשבון על האופן שבו בוצעה השליחות הציבורית אינו עולה בקנה אחד עם האחריות הציבורית הנגזרת ממנה; ומצד שני, החיסיון מפני הפללה עצמית – וזכות השתיקה בפרט – הם רכיבים חיוניים של הזכות להליך הוגן ויש להם תפקיד חשוב בהגנה על זכויות חשודים באשר הם. בעמודים הבאים נבקש לאפיין את המתח האמור ולתור אחר פתרון מאוזן לבעיות שהוא מעורר.-- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה.

אנשי ציבור וזכות השתיקה

שחיקתו של הסטטוס קוו ביחסי דת ומדינה

שחיקתו של הסטטוס קוו ביחסי דת ומדינה

שוקי פרידמן 

סטטוס קוו הוא המונח השגור לתיאור יחסי הדת והמדינה בישראל, וסיפורו הוא סיפור היחסים הללו. אותו סטטוס קוו עשוי מרשת סבוכה של הסדרים דה יורה ודה פקטו בתחומי חיים שבהם יש מפגש, חיכוך או התנגשות בין הדת היהודית ובין המדינה. .-- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה..-- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה.​

שחיקתו של הסטטוס קוו ביחסי דת ומדינה

חינוך בעולם משתנה : מה באמת חשוב ללמוד

חינוך בעולם משתנה : מה באמת חשוב ללמוד

דייוויד נ' פרקינס 

מה ראוי ללמד וללמוד? מהו הידע הנחוץ ביותר לחיים בעולם משתנה? או במילים אחרות, איך עונים על שאלתם הנפוצה ביותר של תלמידים: "למה אנחנו צריכים ללמוד את זה?!" הספר חינוך בעולם משתנה: מה באמת חשוב ללמוד מציע קווי מתאר לתוכנית לימודים חדשה הנענית לאתגרי המאה המורכבת והמאתגרת שלנו. במוקד תוכנית הלימודים שתלמידים "צריכים ללמוד" נמצאות "הבנות גדולות" - הבנות עתירות מובן, ערך ונוכחות. בוגרי בית ספר המצוידים בהבנות גדולות, יוצאים לחיים נבונים, טובים ויעילים יותר. חינוך בעולם משתנה הוא ספר חובה לאנשי חינוך מכל הסוגים ולהורים המבקשים לחנך את תלמידיהם וילדיהם לקראת חיים עתירי משמעות והישגים. - כריכה אחורית.

חינוך בעולם משתנה : מה באמת חשוב ללמוד

בתי הדין הרבניים : שירות דת או ערכאה משפטית?

בתי הדין הרבניים : שירות דת או ערכאה משפטית?

אריאל פינקלשטיין 

עיקר השיח הציבורי והמחקרי בנושא בתי הדין הרבניים עוסק בסוגיות נורמטיביות כדוגמת חופש הנישואין והגירושין, מעמד האישה וסרבנות גט. מחקר זה, לעומת זאת, בוחן את בתי הדין מנקודת המבט של המינהל הציבורי: סוגיות של שירותיות ואפקטיביות בעבודת בתי הדין לצד עמידה בנורמות שיפוטיות ובהן קיום סדרי הדין, התנהלות ראויה של השופטים ואי-פגיעה בזכויות של נידונים. .-- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה.

בתי הדין הרבניים : שירות דת או ערכאה משפטית?

בקיעים בקונצנזוס : אתגרי "צבא העם" ומודל הגיוס לצה"ל במציאות חברתית משתנה

בקיעים בקונצנזוס : אתגרי "צבא העם" ומודל הגיוס לצה"ל במציאות חברתית משתנה

אסף מלחי 

בשנים האחרונות נשמעות טענות כבדות משקל נגד גיוס החובה לצה"ל, בהן חוסר השוויוניות של המודל הקיים, חוסר היעילות הכלכלית הכרוכה בגיוס אוכלוסיות שאינן מתאימות לשירות והפגיעה בערכי החירות וחופש הפרט. הקריאות לשינוי מהותי במודל זה באות על רקע הירידה המתמשכת בשיעור הגברים חייבי הגיוס המתגייסים בפועל לצה"ל (69% בלבד בשנת 2019. -- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה.

בקיעים בקונצנזוס : אתגרי "צבא העם" ומודל הגיוס לצה"ל במציאות חברתית משתנה

ביקורת חוקתית : התפתחות, דגמים והצעה לעיגון הביקורת השיפוטית בישראל

ביקורת חוקתית : התפתחות, דגמים והצעה לעיגון הביקורת השיפוטית בישראל

יניב רוזנאי 

כיצד התפתחה הביקורת החוקתית? אילו מודלים קיימים בעולם ומה המודל הראוי לישראל? באיזה הרכב ראוי לפסול חקיקה של הכנסת? האם ראוי לאמץ "פסקת התגברות"?  -- מתוך אתר המכון הישראלי לדמוקרטיה.

ביקורת חוקתית : התפתחות, דגמים והצעה לעיגון הביקורת השיפוטית בישראל

"הדין השכל והזמן" : מנהיגות, הלכה ומטא-הלכה בתורת הרב יוסף משאש

"הדין השכל והזמן" : מנהיגות, הלכה ומטא-הלכה בתורת הרב יוסף משאש

דוד ביטון 

הרב יוסף משאש נולד במקנס בשנת תרנ"ב 1892 למשפחת רבני משאש אשר שורשיה בספרד. אמו, מרת שמחה לבית בן ג'נו, מתה כשהיה בן שלוש שנים. אביו, ר' חיים, היה ממנהיגיה הבולטים של קהילת מקנס, ובאישיותו השתלבו הדגמים השונים של החכם המרוקאי – דיין, מרביץ תורה וחסיד. הוא נתפס בעיני קהילת מקנס כ"קדוש", ומייד לאחר מותו הפך קברו מוקד לעלייה לרגל. בנו, ר' יוסף, העיד עליו כי "רוב התורה והיראה שהייתה והווה במכנאס זה יותר מחמשים שנה היא משלו ומשל תלמידיו". למרות שאביו מת עליו עוד בהיותו רך בשנים, דמותו שלהאב ליוותה את ר' יוסף כל חייו – בהסתמכות על פסקיו, בהתבססות על הנהגותיו ובתודעת החיבור לרצף הרבני המרוקאי.

"הדין השכל והזמן" : מנהיגות, הלכה ומטא-הלכה בתורת הרב יוסף משאש

החברה החרדית על הציר שבין שמרנות למודרניות

החברה החרדית על הציר שבין שמרנות למודרניות

לי כהנר 

החברה החרדית היא אחת הקבוצות הדינמיות ביותר בחברה הישראלית, הן מבחינת השינויים בגודלה, הן במבנה הפנימי שלה והן בהשפעה הפוליטית-חברתית שלה על מרחב החיים הציבורי בישראל. החרדיות משתנה, פושטת ולובשת צורה. ספר זה מתמקד במהלך ההתגבשות בחברה החרדית של ציר הזהות שבין שמרנות למודרניות ובמאפייניו. הוא מנסה לכמת, על סמך סקר ייעודי גדול, את גודלן של התת-קבוצות בה על ציר זה. החברה החרדית, על פי ממצאי המחקר, נחלקת לארבע קבוצות משנה: אולטרה-שמרנים, "עם נגיעות מודרניות" ומודרנים. הספר מבהיר ומתקף את מאפייניה של כל תת-קבוצה, את אורחות חייה, את עמדותיה ואת תפיסותיה בנקודת הזמן הנוכחית ובמגוון רחב של נושאים: מרחב וקהילה, חינוך, השכלה גבוהה, תעסוקה, אורחות חיים, תקשורת, פנאי ומגורים, וכן יחסם של חבריה לסוגיות של מגדר, מדינה, חברה וכלכלה.
הספר מתבונן במפת הזהויות החרדית ממעוף הציפור ומנסה להבין אם ניתן ללמוד על התת-קבוצות בה באמצעות טיפולוגיה זהותית חדשה זו שעל הציר שבין שמרנות למודרניות: מהם גבולותיה של כל קבוצה? האם מתקיימת תנועה של זהויות בין הקבוצות? כיצד טיפולוגיה זו מתקשרת לחלוקות ולקבוצות המשנה על צירי הזהות האחרים בחברה החרדית - אתניים, תעסוקתיים, גילאיים ומגדריים? וכיצד זהויות אלו נעות בתוך הטיפולוגיה החדשה? הבחינה מתבססת על ההכרה בכך שזהו זמן של תמורה, זמן של זהויות נזילות, היברידיות, הנעות בין קולקטיביזם לאינדיווידואליזם, בין הרצון בסגרגציה לצורך באינטגרציה, בין זהות אתנית לזהות מעמדית ותעסוקתית. החלוקה על הציר שבין שמרנות למודרניות המוצעת כאן, מלבד היותה כלי אקדמי ללימוד ולניתוח של החברה החרדית, היא גם כלי עבודה יישומי, מקצועי, איכותי ויעיל למקבלי ההחלטות שבתוך החברה החרדית, שכן התנועה שבין שמרנות למודרניות והמבנים הקבוצתיים בתוכה מעסיקים מאוד את החברה החרדית, וגם מחוצה לה - בדיון התכנוני במגזר הציבורי ובמגזר השלישי הנוגע לחברה זו. - כריכה אחורית.

החברה החרדית על הציר שבין שמרנות למודרניות

תשובות רבי משה יהודה עבאס

תשובות רבי משה יהודה עבאס

שמואל גליק 

תשובות רבי משה יהודה עבאס יוצאות לאור לראשונה במהדורה מדעית בשני כרכים, מתוך כתבי יד שהשתמרו בספריית הבודליאנה שבאוקספורד. מהדורה זו כוללת מדור להשוואת שינויי נוסח בין כתבי היד, מבוא רחב על המחבר, על תשובותיו ויצירותיו האחרות ועל חכמים מבני חוגו.המחבר, רבי משה יהודה עבאס, תלמידו של ר' יוסף מטראני, חכם מלא דעת וחכמת השיר, חי ופעל במצרים במאה הי"ז. חלק מכתביו עדיין ספון בגנזי הספריות, וחלקם אבד מן העולם. עיון בתשובותיו והתכתבויותיו עם חכמי דורו פותח צוהר לעולמם של חכמים בקהילות שאלוניקי, קושטא ורשיד ומאפשר לקורא להתחקות אחר שיח תורני ייחודי. -- כריכה אחורית.

תשובות רבי משה יהודה עבאס

Bestiarium Judaicum : unnatural histories of the Jews

Bestiarium Judaicum : unnatural histories of the Jews

Jay Geller 

Through close textual analysis, detailed historical contextualization, and critical animal theory Bestiarium Judaicum examines how and to what ends German-Jewish writers (including Freud, Heine, and Kafka) drew upon the vast inventory of verbal and visual images of nonhuman animals disseminated for millennia to bestialize, debase, and justify the persecution of Jews.

Bestiarium Judaicum : unnatural histories of the Jews

The Palgrave handbook of EU crises

The Palgrave handbook of EU crises

Editors​: Marianne Riddervold, Jarle Trondal, Akasemi Newsome 

This handbook comprehensively explores the European Union's institutional and policy responses to crises across policy domains and institutions - including the Euro crisis, Brexit, the Ukraine crisis, the refugee crisis, as well as the global health crisis resulting from COVID-19. It contributes to our understanding of how crisis affects institutional change and continuity, decision-making behavior and processes, and public policy-making. It offers a systematic discussion of how the existing repertoire of theories understand crisis and how well they capture times of unrest and events of disintegration. More generally, the handbook looks at how public organizations cope with crises, and thus probes how sustainable and resilient public organizations are in times of crisis and unrest. Marianne Riddervold is Professor in Political Science at the Inland Norway University of Applied Sciences and the Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), and Senior Fellow at the Institute of European Studies, University of California, Berkeley, USA. Jarle Trondal is Professor of Political Science at the Department of Political Science and Management, University of Agder, and Professor of European Studies at the ARENA Centre for European Studies, University of Oslo, Norway. Akasemi Newsome is Associate Director at the Institute of European Studies and Executive Director at the Peder Sather Center for Advanced Study, University of California, Berkeley, USA, and Senior Fellow at the Inland Norway University of Applied Sciences.

The Palgrave handbook of EU crises

Early Jewish Messianism in the New Testament : reflections in the dim mirror

Early Jewish Messianism in the New Testament : reflections in the dim mirror

Serge Ruzer 

In Early Jewish Messianism in the New Testament, Serge Ruzer explores cases where the New Testament proves an early witness for broader Jewish messianic beliefs, thus revealing a fuller picture of Judaism in the Second Temple period.

Early Jewish Messianism in the New Testament : reflections in the dim mirror