מולדת יקרה מספר את סיפורן של מלחמת העצמאות והנכּבה כפי שלא סופר מעולם - מנקודות המבט של יהודים ופלסטינים שלחמו בה, כמו גם של אלה שהפכו קורבנותיה. מבלי להפחית בחשיבותם של בן-גוריון או חאג' אמין אל-חוסייני, השחקנים העיקריים בעלילה הם אחרים: ניצולי שואה, יהודים ממרוקו, מארה״ב ומארץ ישראל עצמה, לצד פלסטינים ומתנדבים ערבים מעיראק, סוריה ולבנון. הם שהרגו ונהרגו, גירשו וגורשו, שנאו ואהבו.
את הסיפור הייחודי הזה מספר שי חזקני באמצעות בחינה של מאות מכתבים אישיים של חיילי צה״ל, לוחמי צבא ההצלה הערבי ואזרחים פלסטינים, שנלקחו שלל או יורטו בחשאי על ידי המודיעין הישראלי במטרה ללמוד על דעותיהם ועמדותיהם של יהודים וערבים. במקביל, מולדת יקרה מציע סקירה שיטתית ראשונה של התעמולה הערבית והציונית במלחמה - וקריאת המכתבים לצד התעמולה מציעה נרטיב שונה בתכלית מזה השגור.
למשל, חיילים יהודים ממרוקו בצה"ל סירבו לראות בארץ ישראל את מולדתם הבלעדית, ובעקבות הגזענות שחוו ביקשו לשוב למרוקו; מתנדבים יהודים מארה"ב התקשו לקבל פרשנות חדשה של המסורת היהודית שמכשירה מיליטריזם, נקמה וטיהור אתני; ופלסטינים נדרשו לקבל החלטה מכרעת - האם להקשיב לתעמולה הערבית לפיה הניצחון קרוב, או להימלט על נפשם כאשר האלימות הגיעה אל סף ביתם.
המהדורה האנגלית של מולדת יקרה זכתה בפרס קורנבלט ובפרס עזריאלי-קונקורדיה למחקר על ישראל. הסרט הדוקומנטרי דעתו של החייל המבוסס על הספר זכה בפרס ג'ון א' אוקונור מטעם האגודה ההיסטורית האמריקאית.