חדש על המדף

אוקטובר 2024

 מבית ומחוץ : ההשכלה היהודית באימפריה העות'מאנית במאה התשע עשרה

מבית ומחוץ : ההשכלה היהודית באימפריה העות'מאנית במאה התשע עשרה

תמיר קרקסון

"עד לא מכבר היו מודעים רק חוקרים מעטים לקיומה של ההשכלה היהודית באימפריה העות'מאנית. מטרת ספר זה היא לבחון לראשונה מי היו המשכילים העות'מאנים ומה היה היקפו בפועל של חוג המשכילים העות'מאני, המתברר כרחב וכמשמעותי הרבה יותר מכפי ששוער תחילה. הספר מבקש לאפיין חוג משכילים זה, למפותו ולנתחו, ולשרטט את קשריו עם מרכזי ההשכלה באירופה ועם קבוצות אתניות נוספות במרחב העות'מאני. מעבר לניתוח ההיסטורי של היבטים חברתיים ותרבותיים הנוגעים לחוג המשכילים העות'מאני, מבקש הספר לתרום לפיתוחם ההיסטוריוגרפי של שני נושאים עיקריים: מודרניזציה יהודית עות'מאנית; וכן סולידריות יהודית בין מזרח ומערב, השלובה באוריינטליזם פנימי יהודי." -- ‏מתוך ‏אתר ההוצאה.

מבית ומחוץ : ההשכלה היהודית באימפריה העות'מאנית במאה התשע עשרה

 חשודים מיידיים : ‏מ‏יעוטים, משטרה ואזרחות בישראל

חשודים מיידיים : ‏מ‏יעוטים, משטרה ואזרחות בישראל

גיא בן-פורת, י‏איר יאסן

כל אזרח במדינת ישראל מושפע בדרך זאת או אחרת מפעילות המשטרה. יש החשים שהיא אינה עושה מספיק כדי להעניק להם את הביטחון הנדרש או לשמור על רכושם, ואילו עבור אחרים המפגש איתה מעורר חששות. חשודים מיידיים בוחן את ההקשר הפוליטי והחברתי הרחב שבו פועלת המשטרה בארץ ומצביע על היררכיה של אזרחויות מבעד לעיניהן של קבוצות מיעוט. מדרג יחסי זה מנותח באמצעות ארבעה מקרי בוחן: שיטור היתר של הערבים אזרחי ישראל מהקמת המדינה עד אירועי אוקטובר 2000 ; שיטור החסר של קבוצה זאת והפקרתה לפשיעה ולאלימות מתמשכת מאז; המאבק המזרחי בשכונות המצוקה והמעברות וחלקה של המשטרה בדיכויו; והגזענות המוטמעת בפעילות השיטור כלפי יוצאי אתיופיה. מפגשים אלה, בין מי שבידם נתונה הסמכות להפעיל כוח ובין מי שחשופים לה, מקבלים משנה תוקף אחרי 7 באוקטובר 2023 . ביום זה, שבו התרסקה תחושת הביטחון של הישראלים, שוטרים ושוטרות הגנו בגופם על אזרחים ושילמו בחייהם. אך מאז, חלה הידרדרות ביחסי המשטרה והציבור נוכח מדיניותה הבוטה כלפי המפגינים נגד הממשלה. -- מעטפת אחורית.

חשודים מיידיים : ‏מ‏יעוטים, משטרה ואזרחות בישראל

מולדת יקרה : מלחמת 1948: המכתבים הגנוזים

מולדת יקרה : מלחמת 1948: המכתבים הגנוזים

שי חזקני 
מולדת יקרה מספר את סיפורן של מלחמת העצמאות והנכּבה כפי שלא סופר מעולם - מנקודות המבט של יהודים ופלסטינים שלחמו בה, כמו גם של אלה שהפכו קורבנותיה. מבלי להפחית בחשיבותם של בן-גוריון או חאג' אמין אל-חוסייני, השחקנים העיקריים בעלילה הם אחרים: ניצולי שואה, יהודים ממרוקו, מארה״ב ומארץ ישראל עצמה, לצד פלסטינים ומתנדבים ערבים מעיראק, סוריה ולבנון. הם שהרגו ונהרגו, גירשו וגורשו, שנאו ואהבו.
את הסיפור הייחודי הזה מספר שי חזקני באמצעות בחינה של מאות מכתבים אישיים של חיילי צה״ל, לוחמי צבא ההצלה הערבי ואזרחים פלסטינים, שנלקחו שלל או יורטו בחשאי על ידי המודיעין הישראלי במטרה ללמוד על דעותיהם ועמדותיהם של יהודים וערבים. במקביל, מולדת יקרה מציע סקירה שיטתית ראשונה של התעמולה הערבית והציונית במלחמה - וקריאת המכתבים לצד התעמולה מציעה נרטיב שונה בתכלית מזה השגור.
למשל, חיילים יהודים ממרוקו בצה"ל סירבו לראות בארץ ישראל את מולדתם הבלעדית, ובעקבות הגזענות שחוו ביקשו לשוב למרוקו; מתנדבים יהודים מארה"ב התקשו לקבל פרשנות חדשה של המסורת היהודית שמכשירה מיליטריזם, נקמה וטיהור אתני; ופלסטינים נדרשו לקבל החלטה מכרעת - האם להקשיב לתעמולה הערבית לפיה הניצחון קרוב, או להימלט על נפשם כאשר האלימות הגיעה אל סף ביתם.
המהדורה האנגלית של מולדת יקרה זכתה בפרס קורנבלט ובפרס עזריאלי-קונקורדיה למחקר על ישראל. הסרט הדוקומנטרי דעתו של החייל המבוסס על הספר זכה בפרס ג'ון א' אוקונור מטעם האגודה ההיסטורית האמריקאית.

מולדת יקרה : מלחמת 1948: המכתבים הגנוזים

חאג' אמין אל-חוסייני : המופתי הגדול של ירושלים, יו"ר הוועד הערבי העליון, הנאצי הערבי

חאג' אמין אל-חוסייני : המופתי הגדול של ירושלים, יו"ר הוועד הערבי העליון, הנאצי הערבי

גיל ססובר

חאג אמין אל חוסייני הוא המנהיג הפלסטיני החשוב ביותר בשנים הקריטיות ביותר למאבק בין שתי התנועות הלאומיות, הפלסטיניות והיהודיות, שנות המנדט הבריטי בארץ ישראל. הפיכת העניין הפלסטיני לעניין ערבי בין - לאומי והיעדר כל סבלנות או אפשרות לדו-קיום, הבנה או שותפות גורל בין הפלסטינים ליהודים, הם מורשתו הקיימת אצל רבים, לצערנו כי רב עד היום הזה. אולם בעוד השפעתו של המופתי הגדול עד בריחתו מהארץ באוקטובר 1937, אינה ניתנת לערעור, עולות שאלות בדבר השנים שאחרי, בין 1939 ל- 1949. בשיאו של המרד הערבי הגדול, בקיץ 1938, למופתי אין עוד שליטה על הנעשה בארץ. כך גם בתקופה העיראקית, מ- 1939 ועד סוף 1941, וכך בהמשך מלחמת העולם השנייה, כשבוחר חאג' אמין להציג את עצמו כנציגם של המוסלמים והערבים בעולם כולו. אחרי מלחמת העולם השנייה מעמדו של מי שהימר על ניצחונה של גרמניה מחוסל לחלוטין בקרב מלכי ומנהיגי ארצות ערב, והוא נמצא אשם במצבו של העם הפלסטיני ולא כפתרון אפשרי. עד סוף ימיו נאלץ המנהיג הפלסטיני הגדול להתמודד עם האשמות מבית על היותו הגורם הראשי לפורענויות אשר באו אל ראשם של הפלסטינים - מעטפת אחורית.

חאג' אמין אל-חוסייני : המופתי הגדול של ירושלים, יו"ר הוועד הערבי העליון, הנאצי הערבי

 לקראת הגל הבא : פמיניזם מן היסוד

לקראת הגל הבא : פמיניזם מן היסוד

אורית קמיר

הפמיניזם פועל ומשפיע על חיינו כבר למעלה ממאה שנה, אך מעטות ומעטים לומדים את הנחות היסוד שלו, את הגיונו, את טיעוניו ואת עמדותיו. חלקים בציבור מכירים מושגים כמו "העצמה נשית", "גבריות רעילה" ו"מיטו", אבל בהעדר הֶקשר המושגים הללו נותרים בגדר ססמאות, וטענות פמיניסטיות נשמעות תלושות. ספר זה מציע את התשתית הנחוצה כדי להכיר ולהבין את השקפת העולם הפמיניסטית על גווניה והיבטיה הרבים. הספר פורס את הגישות הפמיניסטיות המגוונות שהתפתחו מאז מחצית המאה ה-19 ועד ימנו, ומציג בפירוט טקסט יסוד מרכזי של כל אחת מהן. כך, לצד פריסת התמונה הפנורמית הרחבה מוצעת גם העמקה, שתעניין גם את מי שכבר למדה ויודעת ומבקשת העשרה. הספר פותח בהצגה של הפטריארכיה: המבנה החברתי שמעניק מרכזיות ועדיפות לגברים, ובונה אותם כבעלי הזכויות וקובעי המדיניות. הפמיניזם התפתח כדי לשנות את הפטריארכיה ולהבטיח שגם נשים יזכו למימוש עצמי ויוכלו להשתתף באופן שוויוני בניהול החברה. לכן הכרת הפטריארכיה היא נקודת המוצא להבנת הדחף הפמיניסטי. ממנה עובר הספר להצגת גישות פמיניסטיות שונות שכל אחת מהן מציעה דרך ייחודית להתמודד עם הפטריארכיה. הספר חותם בניתוח שתי סוגיות מגדריות בעלות חשיבות מיוחדת לחברה הישראלית: הדרת נשים והפרדה בין המינים, והטרדה מינית.-- מעטפת אחורית.

לקראת הגל הבא : פמיניזם מן היסוד

A world apart : contemporary Israeli women's cinema

A world apart : contemporary Israeli women's cinema

Yael Munk

Women have been present on the Israeli screen since its inception, but have never held a central role in the narrative. The first canonical Israeli woman filmmaker, Michal Bat Adam, released her first feature film Moments in 1979, that focused on a friendship between women, a theme unexplored until then in Israeli cinema, and it is today considered as the film that opened a way for female Israeli filmmakers to realize their experiences were worth telling. Since then there has been an increasing number of female Israeli filmmakers, primarily since the turn of the Millenium.
A World Apart: Contemporary Israeli Women’s Cinema is a book that explores the contributions of female Israeli filmmakers to contemporary Israeli cinema, providing an introductory background both historically and theoretically and an in-depth analysis of films produced in the 21st century. The book is divided into two parts: "Recurrent Themes and Expressions of Vulnerability in Israeli Women's Cinema" which discusses various issues in Israeli women's cinema, and "Leading Female Auteurs in Contemporary Israeli Cinema", which focuses on leading female filmmakers. The book aims to provide a comprehensive presentation and historical contextualization of contemporary Israeli women's cinema.
The book is written for students and researchers in film, media, gender issues and related areas, yet employs a straightforward language that can be understood by a broader readership.

A world apart : contemporary Israeli women's cinema