חדש על המדף

נובמבר 2024

 המרכז : התשובה הניצחת לקיצוניות ולקיטוב

המרכז : התשובה הניצחת לקיצוניות ולקיטוב

יאיר זיוון

בזמנים שבהם העולם תר אחר מענה לקיצוניות ולקיטוב, המרכז מציע עוגן של שפיות, המאוגד באוסף מאמרים מאת ההוגים בעלי התרומה המשמעותית ביותר בקביעת קווי הפעולה ואופני החשיבה של המרכז הגלובלי, בהם ראשי מדינות לשעבר וקובעי מדיניות, שרים ועיתונאים מובילים מכל העולם. בעידן של אתגרים גלובליים מורכבים, כשקיצוניים מימין ומשמאל מייצרים פתרונות מיידיים, אך גם פשטניים ופגומים מן היסוד, האזרח הפשוט משלם את המחיר. אולם יש דרך אחרת. תורת המרכז הוכיחה את עצמה לא רק כאופן הפעולה היעיל ביותר נגד נרטיבים של קיצוניות והסתה, אלא גם כדרך האופטימלית לניהול מדיניות. מהות המרכז אינה קיומו כנקודת אמצע שרירותית בין שמאל לימין; המרכז הוא השקפת עולם שלמה המציעה מערכת עקבית של רעיונות פוליטיים, עקרונות וגישות, שעם החשובים שבהם אפשר למנות את חשיבות המתינות והפרגמטיזם; אימוץ המורכבות; המחויבות העמוקה לדמוקרטיה הליברלית; דבקות בשוויון הזדמנויות; והאמונה כי באמצעות איזון בין המתחים הקיימים בחייה של כל אומה ניתן לפעול לשיפור חיי היומיום. בקובץ מאמרים זה משרטטים יחדיו פוליטיקאים, אנשי הגות ופרשנים חברתיים את המתווה שישיב אותנו אל חיק המתינות והפרגמטיזם. -- מעטפת אחורית.

המרכז : התשובה הניצחת לקיצוניות ולקיטוב

 עדים ועדות : מלחמה, טראומה והיסטוריה

עדים ועדות : מלחמה, טראומה והיסטוריה

אביהו זכאי

ספרו החדש של אביהו זכאי, עדים ועדות, דן באופן מעמיק בספרים של שלושה היסטוריונים אשר לימדו בחוג להיסטוריה באוניברסיטה העברית. עד כה לא התייחסו אליהם כקבוצה בעלת מאפיינים ייחודיים, ברורים ומוגדרים, לא כל שכן כיצד חוויה קיומית בתקופת מלחמת העולם השנייה והשואה השפיעה על כתיבתם הענפה. שלושת היסטוריונים היו עדים לאימי ומוראות המשטר הטוטליטרי הנאצי, ועל כך בין השאר מסרו עדות בספריהם. יעקב טלמון (1916-1980) חשף בספרו "ראשיתה של הדמוקרטיה הטוטליטרית" (1952) את סכנת הדמוקרטיה הטוטליטרית. יהושע אריאלי (1916-2002) הדגיש את עקרונות הדמוקרטיה הליברלית באמריקה, בניגוד לזו הטוטליטרית, בספרו "אינדיבידואליזם ולאומיות באידיאולוגיה האמריקנית" (1964), ושאול פרידלנדר הראה באוטוביוגרפיה שלו, "עם בוא הזיכרון" (1980), את המשמעות של גורל ילד יהודי בתקופת מלחמת העולם השנייה בצל השואה. טלמון, אריאלי ופרידלנדר חיו בעידן של קטסטרופה, אלימות, קיצוניות אידיאולוגית, קיטוב פוליטי חברתי, ומהפכות ומהפכות-נגד. הספרים שכתבו הם עדות לכך. כמי שחוו ישירות תוצאות של לאומנות, גזענות ושוביניזם הם לא יכלו לעמוד מנגד במגדל השן האקדמי בשעה שמגמות אלה פשו גם בחברה הישראלית. הם מתחו ביקורת חריפה על מדיניות ישראל לאחר מלחמת ששת הימים ביחס לשטחים הכבושים ולגורל הפלסטינים. זו הצוואה המשותפת לכולם – דבקות בלתי מתפשרת בהומניזם ובזכויות אדם ואזרח. -- מעטפת אחורית.

עדים ועדות : מלחמה, טראומה והיסטוריה

 וזכרת : חמש קריאות ביקורתיות בזיכרון השואה

וזכרת : חמש קריאות ביקורתיות בזיכרון השואה

עמוס גולדברג

חמש קריאות ביקורתיות בזיכרון השואה בספרו של חוקר השואה פרופ' עמוס גולדברג, הממשיך במסורת המקראית הגוזרת מהציווי "וזכרת כי עבד היית בארץ מצרים" מחויבויות מוסריות ופוליטיות כלפי "האחר", ומתרגם אותה למחשבה פוליטית ומוסרית מקיפה הנוגעת בעיקר ליחסים שבין יהודים ופלסטינים.
בכל אחד מחמשת פרקי הספר נבחן באופן ביקורתי מושג מפתח בזיכרון השואה (אנטישמיות, הנרטיב ההיסטורי של מוזיאון יד ושם, מושג "העד" ועוד) באמצעות קריאה אינטרדיסציפלינרית בטקסט אחד שעומד במרכזו. בספר נדונים, בין השאר, חיבורים מאת ההיסטוריון שאול פרידלנדר, ניצול השואה בני וירצברג והסופר הלבנוני אליאס ח'ורי, והוא נחתם באחרית דבר העומדת על האתגר המוסרי והפוליטי שבהקשבה לעד. 
גולדברג מבקר את תפישת השואה הרווחת בישראל ככזו המעודדת זהות מדירה וקורבנית המכחישה את אסונם של הפלסטינים, ומציע תפישת זיכרון חלופית, שמהווה בסיס למחשבה דו-לאומית מכילה ואולי אף גשר לפיוס והשלמה.

וזכרת : חמש קריאות ביקורתיות בזיכרון השואה

 צבא ההיי-טק וצבא הפרשים : כיצד ויתרה ישראל על צבא היבשה

צבא ההיי-טק וצבא הפרשים : כיצד ויתרה ישראל על צבא היבשה

גיא חזות

ספר זה נכתב לפני המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר 2023. מטרתו הייתה להסביר כיצד התפתחו בצה"ל שני צבאות - צבא ההיי־טק וצבא הפרשים. האחד מתקדם, חדשני ונוצץ, והשני מיושן, מסורבל, אפור ולא רלוונטי לשדה הקרב מלבד למשימות הגנה. הספר ניסה להתחקות אחר הסיבות להתפתחות שני הצבאות בצה"ל, להבין את המשבר שצה"ל חווה עקב כך, ולהציע כיצד ניתן לפתור אותו. זאת תוך ניסיון לענות על שלל שאלות קשות שעליהן קיבלה החברה הישראלית תשובה כואבת; מדוע מסוכן הדבר לביטחונה של ישראל ומהווה איום על צה"ל ועל תדמיתו בחברה הישראלית? למה ישראל מצמצמת שוב ושוב את "פוליסת הביטוח" שלה - צבא היבשה? האם צה"ל מוכן וכשיר לתרחיש מלחמה רב־זירתית מול צבאות הטרור של חמאס וחזבאללה, בד בבד עם פעולה במעגל השלישי מול איראן? כיצד השתנה אתוס הלחימה בצה"ל ובחברה הישראלית, ולאן נעלמו "הבנדיטים" משורות הצבא? כיצד סיכול צאלח שחאדה ופרשת החייל היורה מחברון הביאו את דרג מקבלי ההחלטות להימנע מהפעלת צבא היבשה, ולהעדיף את צבא ההיי־טק? ואז פלשו מחבלי חמאס לנגב המערבי, ולראשונה מאז הקמת מדינת ישראל כבש צבא זר חבל ארץ שלם ועשה בתושביו הישראלים כרצונו. צבא ההיי־טק וצבא הפרשים הפך מסֵפר שמתריע מפני אסון - לכזה המסביר אותו. מה הביא לכישלון החמור ביותר בתולדות צה"ל ואיך הצליחו יחידותיו להתאושש ממנו? כיצד הצליחו כוחות היבשה להתרומם כמו עוף החול משנים של הזנחה וחוסר אמון של הדרג המדיני והצבאי הבכיר, ולתמרן בהצלחה ביעדים המבוצרים של רצועת עזה? מדוע זו תהיה המלחמה הארוכה בתולדותנו ומה נדרש לעשות כדי להכריע ולנצח ולשקם את הביטחון הלאומי? - מעטפת אחורית.

צבא ההיי-טק וצבא הפרשים : כיצד ויתרה ישראל על צבא היבשה

 ירושלם הבנויה : חלום בהקיץ

ירושלם הבנויה : חלום בהקיץ

בוריס שץ
"ירושלם הבנויה: חלום בהקיץ הוא ספרו החשוב ביותר של בוריס שץ - אבי האמנות העברית בארץ ישראל ומייסד בית הספר לאמנות ״בצלאל״ בירושלים. זהו רומן אוטופי ואוטוביוגרפי רחב יריעה, הפורש חזון עתידני של ארץ ישראל שבה שורר שלום נצחי, ושבה האמנות, החברה, הטכנולוגיה וחיי האהבה משתלבים זה בזה בצורה הרמונית וטבעית. את ירושלם הבנויה כתב שץ במקור ביידיש בשנת 1918 (תורגם לעברית על ידי מרדכי אזרחי-קרישבסקי), בסיום מלחמת העולם הראשונה והשלטון העות׳מני בארץ ישראל, לאחר ששב מהשבי בדמשק. כפסל וצייר ברא שץ בספרו – דווקא על רקע ירושלים ההרוסה למחצה - עולם ציוני-עתידני אופטימי וסוחף ההולך בגדולות בעקבות הרומנים האוטופיים מאת וויליאם מוריס והרצל. בנוסף לכך, הספר כולל שלל המצאות אמנותיות, טכנולוגיות, פוליטיות וחברתיות פרועות, אשר מקצתן אף התממשו בימינו אנו, לצד סיפור אהבה נועז ויצרי המתרחש בירושלים האוטופית. מהדורה חדשה וחגיגית זו של ירושלם הבנויה רואה כעת אור מאה שנה לאחר שתורגם ונדפס בעברית, בשנת 1924. במאה השנים שחלפו כבר הפך הספר המקורי, שראה אור במהדורה אחת בלבד, לפריט אספנים נדיר, וצבר בקרב קוראיו מעמד מיוחד בשל דמיונו הפורה והעתיד שהוא חוזה לאמנות הישראלית. מהדורה מתוקנת ומבוארת זו של ירושלם הבנויה מבקשת להפגיש שוב את קוראי העברית עם יצירתו המונומנטלית ורחבת הדמיון של שץ, ולערוך היכרות מחודשת גם עם דמותו המורכבת – כחולם והוגה ששאף להתיך יחדיו את האמנות, הציונות והחיים. לספר מצורפת הקדמה מקיפה מאת יקיר שגב - חוקר ואוצר אמנות ותרבות חומרית המתמחה באמנות ישראלית מוקדמת ותולדות "בצלאל" - אשר אחראי לרסטורציה המרשימה של הספר המקורי." -- מן הדש הפנימי.

ירושלם הבנויה : חלום בהקיץ

 אתגר האי-ודאות : מבטם של רופאים ומטפלים

אתגר האי-ודאות : מבטם של רופאים ומטפלים

אנדרה מטלון

אתגר האי-ודאות מציע הצצה אינטימית וכנה לעולמם של מטפלים בגוף ובנפש האדם, אשר מתמודדים עם חוסר ודאות באופן מקצועי ואישי. הוא נכתב בין שתי תקופות קשות – החל ממגפת הקורונה שטרפה את שגרת היומיום, הפכה פעולות פשוטות למסכנות-חיים והציבה אתגרים חדשים בפני מטפלים; וכלה בימים הנוראים שמאז ה-7 באוקטובר שבהם אי-ודאות מערערת וקיומית שוררת בכל המישורים. פעמים רבות קשה להכיל בתקופות כאלה את כאב הזולת, אבל דווקא על הרקע הזה מתווה הספר, בצניעות אך גם בחתירה עקשנית אל הניסיון להבין ולהיטיב, דרך ללכת בה: מתוך מחויבות, ידידות, אהבת המילים והאדם.-- מעטפת אחורית.

אתגר האי-ודאות : מבטם של רופאים ומטפלים

 ישראל מחפשת זהות : סיפורו של משבר

ישראל מחפשת זהות : סיפורו של משבר

גדי חיטמן ונחום שילה 

ישראל, כחברה וכמדינה, נתונה במשבר קשה של זהות וללא חזון משותף לכלל אזרחיה, אפילו היהודים שבהם. המשבר הפוליטי שהיא נתונה בו מאז נובמבר 2018 הוביל לחמש מערכות בחירות בתוך ארבע שנים ולמחאה החברתית הגדולה ביותר מאז 1948, ואלה הקצינו את השסע הזהותי בין שני מחנות. ספר זה מגדיר את השסע כמלחמת דת בין המחנה האמוני (החותר לכינון מדינה בעלת אופי שמרני ולא בהכרח דמוקרטי) לבין המחנה הממלכתי (שדוגל בדמוקרטיה ליברלית). השסע האמוני/שמרני־ממלכתי/ליברלי מחק ברבות השנים את החלוקה המלאכותית של שמאל וימין בפוליטיקה הישראלית וקנה לו אחיזה בזירה הפוליטית, המשפטית והציבורית. נכון להיום, לא ניתן לזהות מנהיג או מנהיגה שיש בכוחם להתוות חזון משותף לכלל הקבוצות בחברה הישראלית, ולעצב סביב החזון הזה זהות משותפת. - מעטפת אחורית.

ישראל מחפשת זהות : סיפורו של משבר

 הפילנתרופיה הישראלית : מגמות ותמורות

הפילנתרופיה הישראלית : מגמות ותמורות

הלל שמיד, נטע כהנא

"המחקר המקיף והעצום של הלל שמיד ונטע כהנא הוא תרומה חשובה לחברה הישראלית ולשדה הפילנתרופיה. חשיבותו אינה מוגבלת לישראל בלבד אלא לכל חברה דמוקרטית בעולם. הספר מאיר בעומק ובפירוט מרשים ממדים ואספקטים שונים בשדה התמיכה-נתינה האזרחית, אשר לה תפקיד חיוני בחברה במדינה הדמוקרטית".
שלומית דה פריס, מנכ"לית לשעבר של הקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון, וכיום יועצת בכירה.
"ספרם של הלל שמיד (מחלוצי חקר הפילנתרופיה בישראל ומייסדו של המכון לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בישראל) ונטע כהנא מהווה נקודת ציון משמעותית בהבנת ההתפתחויות והמגמות המרכזיות בפילנתרופיה הישראלית. בסגנון כתיבה ברור ומעמיק מצליחים המחברים לשזור ממצאים אמפיריים עם רקע תאורטי וערכי של הפילנתרופיה, וכך לחשוף בפני הקורא את התמורות, המורכבויות והאתגרים שאיתם מתמודדת הפילנתרופיה הישראלית, בעיקר בעשורים האחרונים.
אלי בוך, מנהל פילנתרופיה, קרן אדמונד דה רוטשילד.
"לספר תרומה חשובה להכרת הפילנתרופיה לכל מי שפוגש עולם זה לראשונה; הוא מהווה מקור חשוב להבנת תחום מתפתח, מורכב וחיוני במיוחד על רקע היותו פחות שגור בישראל, כל זאת בהשוואה למצבו במדינות העולם. כאדם שגדל במשפחה שטיפחה וקידמה פילנתרופיה, שהנתינה היא טעם החיים עבורו, תקוותי שהספר יאיר נושא חשוב זה ויסייע להרחבת מעגל הפילנתרופים והשרשת ערכי הנתינה בחברה הישראלית. הערכתי לחוקרים על הקדשת הזמן, עומק המחקר והעבודה המאומצת עד לכדי גיבושו של ספר מרתק זה".
ליאון רקנאטי, איש עסקים, משקיע ויזם חברתי, יו"ר קרן יהל.
הלל שמיד הוא פרופ' אמריטוס באוניברסיטה העברית בירושלים. תחומי העניין והמחקר שלו הם מנהיגות וניהול בשירותי הרווחה, החברה האזרחית והפילנתרופיה; כיהן כדיקן בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע"ש פאול ברוואלד; ייסד את תוכנית המוסמך הראשונה בישראל לניהול מלכ"רים וכן את המרכז הראשון לחקר הפילנתרופיה בישראל.
נטע כהנא קיבלה את הדוקטורט שלה מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים; הדוקטורט שלה עסק בדרמה המוסרית של תיירות התנדבותית. תחומי העניין והמחקר שלה הם מיצוב מוסרי במודרנה המאוחרת, תיירות וטרנספורמציה אישית וחברתית, ותפיסות של מחויבות מוסרית וביטויה דרך התנדבות.

הפילנתרופיה הישראלית : מגמות ותמורות

עצם העניין : ייצוגים של כלבים ביצירה העברית לילדים

עצם העניין : ייצוגים של כלבים ביצירה העברית לילדים

ערגה הלר

פרה של ערגה הלר, 'עצם העניין', עוסק בייצוגים של כלבים ביצירה עברית לילדים. הוא סוקר יצירות שכל ילד ישראלי גדל עליהן, קרא אותן, האזין להן בתסכיתים או צפה בהן בקולנוע. אלה יצירות דוגמת "כושי כלב קט" שגיבורו הוא הכלב כושי, "שמלת השבת של חנה'לה" עם הכלב זוזי, "שמונה בעקבות אחד" עם הכלב לקש שהופך עם הזמן למוקי, "איה פלוטו" עם פלוטו הנודע, או "עזית הכלבה הצנחנית" עם כלבה הישראלית המפורסמת לא פחות מפלוטו. אבל המחקר העומד מאוחרי ספר זה אינו מתמקד בדרכי הייצוג ובמופעים של הכלבים אלא ממיין אותם לתבניות סדורות, אגב כך שהוא מציע פרשנות תרבותית-היסטורית להופעתם בטקסטים. בעלי חיים ככלל תופסים מקום נרחב בספרות הילדים העולמית ונושאים תפקידים שונים. מבין כל בעלי החיים לכלבים שמור מקום מיוחד הודות למגוון התפקידים שהם ממלאים בחיי האדם ולקשר המיוחד בין האדם לכלב. הם נתפסים כמייצגים אוניברסליים של ערכים, חִבְרוּת וחֲבֵרוּת. אבל לכלבים בספרות הילדים שנכתבה בעברית לפני הקמת המדינה, ובשלושים השנים הראשונות שלה, יש תפקיד משמעותי נוסף לערכים אוניברסליים. בתחילת דרכם של הכלבים בסיפורים, בשירים ובפזמונים העבריים הכלב הוא גם חיית מחמד וגם סוכן של בניית זהות לאומית מקומית. עם הקמת המדינה וגיבוש זהותו של ה"צבר" ממשיכה דמות הכלב להתפתח עם האידיאל הישראלי ומציעה לקוראים הצעירים תבניות חדשות המתעדכנות תוך כדי התרחשות. בהתאם לכך המחברת מבררת בין השאר כיצד הופך "כושי" ל"עזית", כיצד הכלב השומר על הקיבוץ הופך לחביב השכונה העירונית, וכיצד כל הכלבים גיבורי המלחמה הופכים ממתים בשדה הקרב, לנכים משוקמים, למילואימניקים משוחררים, ולבסוף לגיבורי-על אלמותיים. -- מעטפת אחורית.

עצם העניין : ייצוגים של כלבים ביצירה העברית לילדים

 הסיפור הבלתי-סביר והלא-מספיק-זכור על עלייתה ונפילתה של מזרח אירופה היהודית

הסיפור הבלתי-סביר והלא-מספיק-זכור על עלייתה ונפילתה של מזרח אירופה היהודית

שלום בוגוסלבסקי 

מזרח אירופה היא לא עוד מקום שיהודים חיו בו; היא המקום שבו הם חיו. בעת החדשה הפכה מזרח אירופה לא רק לביתם של רוב היהודים בעולם, אלא גם לאזור הכי יהודי בעולם. ואז היא הפסיקה להיות כזו, והסיפור המרתק של מזרח אירופה היהודית הצטמצם לכמה מיתוסים וסטריאוטיפים. הספר שוזר את סיפורם של היהודים בהיסטוריה של אחד האזורים המורכבים והמרתקים בעולם. הוא עושה סדר במה קרה, איפה, מתי ולמה, ומכניס אירועים מוכרים להקשר היסטורי ופוליטי רחב. -- מעטפת אחורית.

שלום בוגוסלבסקי

 סודות שמים וסודות אדם : רבדים חזיוניים וספרותיים בספר "ליקוטי מוהר"ן" וזיקתם לגאולה ולארץ ישראל

סודות שמים וסודות אדם : רבדים חזיוניים וספרותיים בספר "ליקוטי מוהר"ן" וזיקתם לגאולה ולארץ ישראל

צבי מרק

'"סודות שמים וסודות אדם - דברים חזיוניים וספרותיים בספר ליקוטי מוהר"ן וזיקתם לגאולה ולארץ ישראל" הוא עיון באופיו של ספר הדרשות של רבי נחמן מברסלב כיצירה רוחנית יוצאת דופן וכתופעה ספרותית ייחודית. בספר נחשף כי בתשתית הדרשות מונחת שורה ארוכה ומרתקת של חזיונות נבואיים, ששמשו כמקור השראה לרעיונות הגלומים דרשות וגם לאופיים הספרותי. מובאים בספר גם גילויים חדשים על הקשר בין עולם החזיונות של רבי נחמן לבין חיבורו הסודי הספר הנשרף", תוך היעזרות בשרידים המועטים שנותרו מחיבור זה.הרבדים הסיפוריים והסגנון הלשוני המאפיינים את הספר "ליקוטי מוהר"ן" מתגלים כקשורים לרקעו החזיוני וכהולמים את יעדו להעצים את מקום הדמיון בתודעה האנושית. העצמת הדמיון היא חלק מההכנה לשיבה לארץ ישראל, בה הדמיון והנבואה אמורים למלא מקום מרכזי. בלב הספר ישנו ניתוח מפורט של "תשעה תיקונין", אחת מהדרשות הארוכות והחשובות ב"ליקוטי מוהר"ן". הדרשה מיוסדת על חזיון רב רושם, המטיל על רבי נחמן לחדש תורה גואלת שבכוחה לפלס דרך לשיבת עם ישראל לארצו. במסגרת דרשה זו קרא רבי נחמן לכל מי שרוצה להיות יהודי באמת לנסוע לארץ ישראל, ואף שירטט קווי מתאר לפעילות מעשית במישור המדיני שתניע תהליך של שיבה לארץ בעזרת האימפריות השולטות בה ובדרכים אליה. כחלק מפרישת הרקע ההיסטורי לדרשה, נחשפת מעורבותו של רבי נחמן בפרשת ההוצאה להורג של "מוסר" שפגע בהעברת כספי סיוע לארץ ישראל וסיכן את קיומה של הקהילה החסידית בארץ.הספר "סודות שמים וסודות אדם" פותח אופקים חדשים לקריאה בספר "ליקוטי מוהר"ן", דרך התמקדות בהיבטים הסיפוריים והתמונתיים, בשפת השירה והניגון, ובכך מאפשר מגע בעל אופי שונה עם החיבור. על לימוד בתורות רבי נחמן ללא קשב לרבדים אלו קונן מחברן ואמר "העולם לא טעמו אותי כלום עדַיִן".פרופ' צבי מרק הוא ראש הקתדרה לחקר החסידות ע"ש רבי לוי יצחק מברדיטשב באוניברסיטת בר־אילן. בין פרסומיו הספרים: "מיסטיקה ושיגעון ביצירת ר' נחמן מברסלב" (תשס"ד), "'מגילת סתרים', חזונו המשיחי הסודי של ר' נחמן מברסלב" (תשס"ו), "התגלות ותיקון בכתביו הגלויים והסודיים של ר' נחמן מברסלב" (תשע"א), "כל סיפורי רבי נחמן מברסלב, המעשיות, הסיפורים הסודיים, החלומות והחזיונות" (תשע"ה). כמו כן ערך ספרים ופרסם מאמרים בנושאי חסידות וספרות עברית'. -- מעטפת אחורית.

סודות שמים וסודות אדם : רבדים חזיוניים וספרותיים בספר "ליקוטי מוהר"ן" וזיקתם לגאולה ולארץ ישראל

 החוט המשולש : קיצור תולדות הציונות הדתית

החוט המשולש : קיצור תולדות הציונות הדתית

יאיר שלג
ספרו החוט המשולש מבקש העיתונאי והחוקר יאיר שלג להבין בין היתר מה סוד כוחה של הציונות הדתית; כיצד מתקיים בה מנעד עצום בתחום הדתי, מחרד"לות קיצונית ועד "דתיי־לייט" ודתל"שים (דתיים לשעבר), לצד מונוליטיות ימנית מובהקת בתחום הפוליטי; ומדוע בחר האגף החרד"לי, הקיצוני יותר מבחינה דתית, להדגיש מכל מצוות התורה דווקא את הלכות צניעות. הספר הוא מסע להיסטוריה, הסוציולוגיה והאידיאולוגיה של הציונות הדתית, ומתאר את החוט המשולש - המתח שבין היסודות הדתיים, הלאומיים והאוניברסליים שלה - כמוטיב מרכזי המכונן את זהותה. שלג בוחן לא רק מנין הגיעה הציונות הדתית עד הלום, אלא גם לאן היא הולכת. -- מעטפת אחורית.

החוט המשולש : קיצור תולדות הציונות הדתית

 הספינקס בעידן של תמורות : עיון מחודש בהיסטוריה מצרית מודרנית

הספינקס בעידן של תמורות : עיון מחודש בהיסטוריה מצרית מודרנית

מאיר חטינה, אורית בשקין
הספינקס בעידן של תמורות פותח צוהר נוסף, מעמיק ומאתגר, לקורותיה של מצרים המודרנית. מאמרי הספר עוסקים בסוגיות מפתח הקשורות לשיח ההיסטורי וההיסטוריוגפי אודות מצרים והמרחב הערבי, למשל קולוניאליזם ולאומיות, דת ומדינה, דמוקרטיה וחברה אזרחית, מלחמה ושלום, כל זאת תוך ריענון ואף רביזיה של המחקר הקיים. הדיון האינטגרטיבי בסוגיות האלה חושף מאמץ אינטנסיבי, רצוף אתגרים ומהמורות, לכונן בארץ הנילוס תרבות לאומית מצרית השואפת לזקוף את קומתו של הספינקס ולהצטרף לעולם הגדול, אבל בתנאיה שלה ומבלי להתפרק מהזהות הילידית. אסופת המאמרים אשר לפניכם משקפת נאמנה מקצת מתחומי ההתמחות של פרופסור ישראל גרשוני, איש אוניברסיטת תל-אביב, מבכירי המלומדים בדורנו בחקר היסטוריה של רעיונות במזרח התיכון ובמצרים המודרנית. עבודותיו המקיפות על אינטלקטואלים ועל עיצוב תודעה קיבוצית, תרבות דפוס ומרחב ציבורי, הנצחה וזיכרון, פשיזם ודמוקרטיה, הטביעו חותם מהותי על שדה המחקר וההוראה בישראל ובעולם. -- מעטפת אחורית.

הספינקס בעידן של תמורות : עיון מחודש בהיסטוריה מצרית מודרנית

 נשות המחאה : מאבק הנשים החרדיות לייצוג פוליטי

נשות המחאה : מאבק הנשים החרדיות לייצוג פוליטי

אורלי צרפתי

"פוסט אנונימי שהתפרסם בפייסבוק בבחירות 2013 הציב דרישה של נשים חרדיות לייצוג במפלגות החרדיות. הפוסט פרץ את חומת השתיקה של נשים חרדיות נגד הדרתן מהמרחב הציבורי, מהעשייה הפוליטית וממוקדי הכוח בחברה החרדית, וחולל לראשונה בישראל מאבק של נשים חרדיות לייצוג פוליטי. איך צומחת מחאה דמוקרטית־פמיניסטית במהותה בחברה השוללת את ערכי הדמוקרטיה? בחברה פטריארכלית, שבה הפרדה בין גברים לנשים היא ערך מרכזי, המגדיר את זהותה ואת אורחות חייה, ו'פמיניזם' היא מילת גנאי? סיפור מאבקן של נשים חרדיות פורצות דרך עומד במרכזו של ספר זה. הוא אוצר בתוכו סיפור על נחישות ועל מנהיגות של קומץ נשים חרדיות, שאימצו את האינטרנט והפייסבוק כדי לעקוף את הדרתן; נשים שהעזו למחות למרות המחירים האישיים הכבדים הכרוכים בכך. הספר בוחן את היוזמות השונות במאבק לייצוג פוליטי במערכות הבחירות בשנים 2013 ו־2015, ובמרכזן – מחאת "לא נבחרות לא בוחרות" וייסודן של שתי מפלגות נשים חרדיות — "עיר ואם" ו"ובזכותן — חרדיות עושות שינוי". הוא מתמקד בשיח התקשורתי ובתהליך התהוותה של מנהיגות פוליטית של נשים חרדיות. מתוקף הדרישה לייצוג פוליטי, התמודדו הנשים עם אימוץ רעיונות פמיניסטיים־ליברליים, הסותרים את זהותן החרדית. פעילותן הניחה את התשתית הראשונית לצמיחתו של פמיניזם חרדי." -- מעטפת אחורית.

נשות המחאה : מאבק הנשים החרדיות לייצוג פוליטי

 גן החיות הציוני : ההיסטוריה של גני החיות בישראל

גן החיות הציוני : ההיסטוריה של גני החיות בישראל

שי בן עמי

"ספרו של שי בן עמי מתחקה אחר התפתחות גני החיות בישראל; הוא מאפשר התבוננות על הפרויקט הציוני מזווית שונה ומרתקת. גני חיות הם נקודת מגע ייחודית בין בני אדם לבעלי חיים, בין העיר לטבע ובין המקומי לבינלאומי; הם מוסד תרבותי אשר לו שורשים עתיקים ברחבי העולם. בעת המודרנית נפתחו גני חיות בכל רחבי אירופה, ולאחר מכן הופצו למדינות רבות ברחבי הגלובוס. בשנת 1938 - עם הגעתם של האריות הישראלים הראשונים (גיבור ותמר) שבישרו על הקמת גן החיות של תל אביב על ידי הרב ד"ר מרדכי שורנשטיין, וב-1940 עם הקמתו של גן החיות התנ"כי בירושלים, על ידי ד"ר אהרון שולוב - "עלו" גני חיות לפלשתינה, הותאמו למרחב המקומי, והקמתם נחשבה בעיני רבים כסמל להצלחת הציונות העירונית והלאומית. לאחר הקמת המדינה הוקמו גני חיות נוספים בחיפה, בפתח תקווה, באילת, לצד שמורות מיוחדות שנקראו חי-בר בערבה ובכרמל; אלה הפכו להיות חלק מהנוף העירוני והישראלי. גני חיות אלו לא רק עסקו בהצגת בעלי חיים אלא גם בשמירת טבע והשבה לטבע של מינים שנכחדו; הם תרמו לחינוך ולתרבות ואפשרו לתושבי הארץ בידור חינוכי זמין לכל. גני חיות, אשר בכל שנה מושכים מיליוני בני אדם ברחבי העולם, מאפשרים לחשוף צדדים מוכרים יותר ופחות בהיסטוריה הישראלית בפרט, והתרבותית והאנושית בכלל." -- מעטפת אחורית.

גן החיות הציוני : ההיסטוריה של גני החיות בישראל

 מדעי הגזע : תולדות הצילום כראיה מדעית

מדעי הגזע : תולדות הצילום כראיה מדעית

עמוס מוריס-רייך

"מדעי הגזע: תולדות הצילום כראָיה מדעית" חוקר את הפונקציה המשתנה של הצילום משנות השבעים של המאה התשע־עשרה ועד שנות הארבעים של המאה העשרים בתחום "מדע הגזע", מה שרבים מחשיבים כיום כפרדיגמה בהא הידיעה של הפסבדו־מדע. עמוס מוריס־רייך בוחן את הדרכים שבהן הצילום אִפשר לא רק צורות חדשות של תיעוד אלא גם צורות חדשות של תפיסה ודמיון. תוך ויתור על העדשה הפוליטית שדרכה אנו נוהגים להביט לאחור על מדע הגזע, הוא בוחן אותו במקום זאת לאור ההיסטוריה של המדע ומשתמש בצילום כדי להבין כיצד מוגדר מדע, כיצד מופקות ראיות וכיצד הן מובנות, ובאילו אופנים המדע מעצב את הדמיון - והדמיון את המדע. -- מעטפת אחורית.

מדעי הגזע : תולדות הצילום כראיה מדעית

 נקסוס : קיצור תולדות המידע מתקופת האבן לבינה המלאכותית

נקסוס : קיצור תולדות המידע מתקופת האבן לבינה המלאכותית

 יובל נח הררי

במשך מאה אלף השנים האחרונות צברו בני האדם כוח עצום. אך למרות כל התגליות, ההמצאות והכיבושים שלנו, אנחנו נמצאים כעת במשבר קיומי. כדור הארץ על סף קריסה אקולוגית. המתחים הפוליטיים מתעצמים. אנחנו מוצפים במידע כוזב, ובקושי מסוגלים לנהל שיחה רציונלית. ואנחנו מפתחים בכל הכוח את הבינה המלאכותית - טכנולוגיית מידע רבת עוצמה שעלולה לצאת משליטתנו ולהשמיד אותנו. אם בני האדם כל כך חכמים, למה אנחנו עושים כאלה דברים טיפשיים? נקסוס הוא ספר שבוחן את זרם המידע שסחף אותנו לכאן. החוקר והסופר יובל נח הררי מוביל אותנו מעידן האבן ליצירת התנ"ך, המצאת הדפוס, הופעתה של תקשורת ההמונים ועליית הפופוליזם של העידן הנוכחי - ומזמין את הקוראים לחקור את הקשר המורכב שבין מידע ואמת, בירוקרטיה ומיתולוגיה, תבונה וכוח. הררי בוחן כיצד רשתות מידע שונות - כגון האימפריה הרומית, הכנסייה הקתולית, ברית המועצות ופייסבוק - השתמשו במידע אמיתי ובדיוני כדי להשיג את מטרותיהן, לטוב ולרע. תוך סקירת אירועי השנים האחרונות ומתוך מבט לעתיד, הוא מציג את הדילמות שניצבות לפנינו בשעה זו, כשבינה לא אנושית מאיימת על הישרדותנו. רגע לפני שהאנושות מאבדת את עצמה לדעת - כדאי לעצור, לנשום עמוק, ולגלות מחדש את האנושיות המשותפת לכולנו. -- מעטפת אחורית.

נקסוס : קיצור תולדות המידע מתקופת האבן לבינה המלאכותית

איך אומרים ג'נוסייד בעברית? : שלוש קריאות במשפט אייכמן

איך אומרים ג'נוסייד בעברית? : שלוש קריאות במשפט אייכמן

ליאורה בילסקי 

"הגדרת המושג רצח־עם (ג'נוסייד) עומדת במוקדו של ויכוח פוליטי ומשפטי עכשווי. בתפיסה המקובלת "רצח־עם" הוא ביטוי נרדף לרצח המונים, אולם מהלך ההיסטוריה מראה כי רצח־עם מכוון בראש ובראשונה להרוס את זהות הקבוצה ולמחוק את שמה מעל פני האדמה. השמדת־עם משמעה גם הרס זהותו – השפה, יצירות האמנות והתרבות, הספריות וחפצי הפולחן והדת. איך אומרים ג'נוסייד בעברית חוזר למשפט אייכמן, שהתקיים ב־1961, ומעמיד במרכז הדיון קולות מן המשפט אשר נשכחו ונדחקו לשוליים. בעקבותיו של רפאל למקין, אבי אמנת הג'נוסייד, גיבורי הספר – אברהם סוצקבר, סאלו בארון ורחל אוירבך – הציגו בכתביהם ובפועלם התרבותי חזון אלטרנטיבי שהעמיד במרכז לא רק את היבטיו הפיזיים של פשע הג'נוסייד אלא גם את היבטיו התרבותיים – חזון שאף ניסח את תפקידם של המדינה והמשפט הפלילי ביחס לפשע זה. חזונם, המכונס לראשונה בספר זה, יכול לתת מענה לכישלון המתמשך של המשפט הבינלאומי בהגנה על קבוצות מפני ג'נוסייד תרבותי." -- מן המעטפת האחורית.

איך אומרים ג'נוסייד בעברית? : שלוש קריאות במשפט אייכמן

 מתווה לפסיכולוגיה מדעית

מתווה לפסיכולוגיה מדעית

זיגמונד פרויד

מתווה לפסיכולוגיה מדעית (1895), אשר מובא כאן לראשונה בעברית, הוא למעשה חיבורו המטאפסיכולוגי הראשון של פרויד, חיבור המבקש להכפיף את הפסיכולוגיה והפסיכופתולוגיה לחוקים של מדעי הטבע. שתי מטרות מוצהרות עמדו לנגד עיניו, שתיהן מטרות האופייניות למחקר הרפואי של אותם ימים: לחקור נקודת מבט כמותית כבסיס נוירולוגי לפסיכולוגיה, ולהיעזר בפסיכופתולוגיה להבנת הפסיכולוגיה התקינה. מכאן נולד שמו בתרגום לאנגלית כ"פרויקט לפסיכולוגיה מדעית". וכך כתב פרויד לידידו ואיש סודו, הרופא הברלינאי וליהלם פליס, במכתבו מיום 25.5.1895: "במהלך השבועות האחרונים הקדשתי כל רגע פנוי לעבודה זו. ביליתי את שעות הלילה בין 23:00-02:00 בפינטוזים, פרשנויות וניחושים, ולא חדלתי אלא רק משהגעתי לידי אבסורד או משעבדתי יתר על המידה באופן כה קשה עד שלמען האמת לא נותר בי עניין לפעילויותיי הרפואיות היומיומיות. יחד עם זאת, יחלוף עוד זמן רב בטרם תוכל לשאול אותי על אודות התוצאות".
למרות אופיו המדעי של החיבור, ולמרות היותו מהמוקדמים שכתב פרויד, המתווה מכיל בתוכו את תמצית רעיונותיו של פרויד לעתיד, גרעין תפיסותיו את הנפש ותשתית מושגית של עולמו התיאורטי. מכאן חשיבותו של המתווה כלימוד מבואי-יסודי כמעט לכל משנתו של פרויד בארבעים השנים שלאחריו. יחד עם זאת, חיבור זה לא הוקצע מעולם על ידי פרויד כך שיהיה ראוי לפרסום. נהפוך הוא, פרויד השמידו ככל הנראה ולא הזכירו מפורשות עוד לעולם, ואת הימצאו בידינו יש לזקוף לצרור מכתבי פרויד אשר נמצא בעיזבונו של פליס ושרד תלאות מרובות. הטקסט עצמו רווי קיצורים, סימנים והדגשות, ולעיתים הוא סבוך להבנה; אולי בשל כל אלה נפקד מקומו מהלימוד הבסיסי של התיאוריה הפסיכואנליטית במשך שנים רבות. אולם עתה, משמצוי הוא בידינו בעברית - מסודר ומוער - עשוי המתווה להיות כר פורה ללימוד וחקר יסודות התיאוריה הפרוידיאנית. -- מעטפת אחורית.

מתווה לפסיכולוגיה מדעית

 רחם מלאכותי : אתיקה, הלכה ומשפט

רחם מלאכותי : אתיקה, הלכה ומשפט

שלמה יעקובוביץ

"רעיונות רבים, אשר לא פעם אפיינו את ספרי המדע הבדיוני הופכים אט אט למציאות. ממשקי אדם ומכונה, הופכים בשנים האחרונות ליותר ויותר קרובים. אחד הרעיונות שתוארו בשנת 1954 על ידי עמנואל גרינברג הינו רחם מלאכותי המיועד להחליף את הרחם האנושי. בשנים האחרונות, גם רעיון זה הופך למציאות. בספרו רחם מלאכותי עוסק יעקובוביץ בתצורות השונות של ההיריון הקיימים בעידן המודרני והמשמעויות השונות שלהם. הספר מחולק לשלושה שערים, שער האתיקה, הלכה ומשפט אשר בכל אחד מהם ניכרת ההתפתחות שעברו האנושות והמדע יחד במהלך ההיסטוריה. הקורא מצטרף ביחד עם יעקובוביץ לביקור ייחודי במקומות מגוונים: החל מדיונים אתיים מרתקים באקדמיה ובאולמות המשפט דרך סיור במעבדות המחקר והפיתוח וכלה בבית המדרש היהודי. ייחודיותיו של ספר זה, הינו היסודות שהינו מניח בפני הקורא, אשר מאפשרים לו לקבל פרספקטיבה על העידן הטכנולוגי החדש." -- מאתר המו"ל

רחם מלאכותי : אתיקה, הלכה ומשפט

 כך הנהגנו : מנהיגות יהודית בימי קדם

כך הנהגנו : מנהיגות יהודית בימי קדם

יהושע וייסטוך

איזו תכונה הפכה את דוד מרועה צאן צנוע למנהיג אדיר, אך הביאה בסופו של דבר לנפילתו? באילו דרכים בחר בר כוכבא להגשמת חזונו לעצמאות יהודית, והאם הן משפיעות עלינו גם היום? אילו ניתנה לה הבחירה, האם אסתר הייתה מוצאת עצמה בתפקיד שהכתיבה לה ההיסטוריה? הספר נולד מתוך העניין שיש לי במנהיגים, מנהיגות, באנשים שבוחרים ללכת אחר מנהיגים, וגם כאלה המתנגדים להם.עם למעלה מ-3,000 שנות היסטוריה יהודית, לא הופתעתי לגלות, שסגנונות של מנהיגות בימי קדם, מתגלים גם כיום. תכונות כמו כריזמה, תחבולות, חשיבה אסטרטגית וגם ניוון מוסרי, היו גם היו. תמיד. אז יצאתי למסע מרתק בין דוד לדבורה, בין מנהיגות החשמונאים לבר כוכבא. לאורך הדרך גיליתי תכונות מעוררות השראה, משמעויות נסתרות וצדדים אפלים. ואף שכל אחד מהמנהיגים שבחרתי ייחודי, הרי שלכולם בסיס משותף. מהו? אני מזמין אתכם לקרוא את הספר ולקבל השראה ממנהיגים בולטים בעם היהודי. -- מעטפת אחורית.

כך הנהגנו : מנהיגות יהודית בימי קדם

 עולמם של נפגעי עבירה : בין תיאוריה לפרקטיקה

עולמם של נפגעי עבירה : בין תיאוריה לפרקטיקה

רונית פלד-לסקוב, אפרת שהם, מאיר חובב

"ההתעניינות בנפגעי עבירה הולכת וגוברת מזה כארבעה עשורים. בעבר היו נפגעי עבירה בשולי המחקר הקרימינולוגי, אבל כיום הם תופסים מקום מרכזי בשיח החברתי והאקדמי גם יחד. על רקע התעניינות זו הספר שלפניכם מבקש לתת ביטוי מולטי-דיסציפלינרי להתפתחויות, למגמות ולעשייה במישורים השונים הקשורים לסוגיית נפגעי העבירה. בספר רחב היקף זה נבחנים היבטים מגוונים המלווים את הנושא: היבטים משפטיים, חברתיים, ציבוריים, פסיכולוגיים-קליניים, שיקומיים ואחרים. הספר מאגד פרקי עיון ומחקר שנכתבו על ידי אנשי אקדמיה ואנשי מקצוע שמתמודדים לאורך שנים עם סוגיות הקשורות בנפגעי עבירה. הספר מחולק לשלושה חלקים מרכזיים: הראשון עוסק בסוגיות חברתיות ומשפטיות הקשורות לנפגעי עבירה; השני במענים טיפוליים; השלישי מציג צוהר לעבודה בשטח. ספר זה רואה אור על רקע הטבח המחריד שהתרחש ב"שבת השחורה" של 7 באוקטובר 2023, שבה חדרו אלפי מחבלים ליישובי עוטף עזה. בטבח האכזרי נרצחו ילדים, נשים, גברים וקשישים בבתיהם או נחטפו לעזה, בהם אנשי ביטחון והצלה שנהרגו בקרבות על הגנת היישובים. אירוע טראומטי זה היכה בתדהמה ובהלם מדינה שלמה שהפכה בן רגע לקורבן בעל כורחה." -- מעטפת אחורית.

עולמם של נפגעי עבירה : בין תיאוריה לפרקטיקה

על דג ובריכה ואגם : הדיג והמדגה בתולדות ההתיישבות בשנים 1949-1934

על דג ובריכה ואגם : הדיג והמדגה בתולדות ההתיישבות בשנים 1949-1934

אמנון לויט

"ספר זה חושף סיפור הצלחה, הוא מגלה את קורותיהם העלומים של מייסדי הדיג והמדגה בארץ ישראל. יזמים עצמאיים, חברי מושבים ובעיקר חברי קיבוצים, חוקרים ואנשי־ממסד בודדים אלה, פעלו בתנאים שנראו בלתי־אפשריים ויכלו להם. בנחישות ובעקשנות עשו את השינוי האקולוגי הגדול בארץ ישראל - הם הפכו את אזורי הספר השוממים ומוכי הקדחת לחבלים מוריקים, פורחים ועתירי מים, וסיפקו ביטחון תזונתי ליישוב המתפתח. ראשוני העולים, המהגרים והפליטים, שהקימו את היישוב החדש בארץ ישראל, עלו מתוך צורך ביציבות וכמיהה לחוש קרקע תחת רגליהם; הם נמשכו לעבודת האדמה ואולי אף נרתעו מהים. החוף הארוך של הארץ כמעט שלא נוצל על ידיהם לפיתוח הדיג ולקבלת שפע תנובת הים. למרות שהיו דלי אמצעים ולעיתים רעבו ללחם עשו רק מעט ניסיונות לדוג בים, בנחלים ובאגמי הכנרת והחולה; רובם של ניסיונות אלה לא צלח. בשנות השלושים, משגדל היישוב וגדלו צרכיו ואמצעיו, התפתח הדיג והתמסד הן על ידי שלטונות המנדט הבריטי הן על ידי מוסדות התנועה הציונית, בייחוד על ידי מחלקת הים של הסוכנות היהודית. בשנות הארבעים התפתח במהירות גם המדגה - גידול דגים בבריכות; ענף זה אפשר להיאחז באזורי ספר, שאדמות הביצה שלהם ומימיהם המליחים לא היו ראויים לגידולים חקלאיים אך התאימו מאוד לגידול דגים. כך התבססו ופרחו היישובים בעמקי בית שאן, החולה והירדן, וסמוך לשפך הירדן לים המלח. הדיג והמדגה סיפקו כארבעים אחוזים מצריכת החלבון של היישוב המתפתח ואפשרו את קיומו ואת גידולו גם ביתר חלקי הארץ. פרק היסטורי מרתק ואופטימי זה לא ידוע לרבים. ראוי להביאו לחובבי תולדות ארץ ישראל ולקוראים בכלל, ולחרות אותו בתודעה הציבורית." -- מעטפת אחורית.

על דג ובריכה ואגם : הדיג והמדגה בתולדות ההתיישבות בשנים 1949-1934

וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי : נוסטלגיה בכתיבתם של בני הארץ

וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי : נוסטלגיה בכתיבתם של בני הארץ

אורלי גל
ספרה של אורלי גל וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי מתאר ומפרש יצירות של שלושה יוצרים מרכזיים בפרוזה העברית החוזרים באמצעות הכתיבה אל מחוזות ילדותם שהם גם מחוזות הראשית של הציונות המתחדשת. בין סוף שנות ה-60 לשנות ה-80 ראו אור יצירות ספרות שעסקו בילדות הארץ-ישראלית מפרספקטיבה חדשה: הן נכתבו על ידי סופרים שנולדו בארץ ונתפסו הן בעיני ההגמוניה החברתית והתרבותית של התנועות הפועליות ושל ה"התיישבות העובדת", והן בעיני עצמם, כדור "טבעי" ו"ילידי" ראשון בארץ.
יעקב שבתאי, יהושע קנז ומאיר שלו הם בניהן של התנועות הפועליות ושל ה"התיישבות העובדת" השבים בכתיבתם אל מחוזות ילדות אוטוביוגרפיים מנקודת מבט של ילד. ביצירות ניכרת עמדה נוסטלגית כפולת פנים המשקפת תחושת שבר או חסר בתוך הווה פגום, לצד הפניית מבט לאחור אל מרחב ילדות אוטוביוגרפי ספוג אינטימיות וגעגוע. המחברים תרים ביצירותיהם אחר רציפות ושייכות שאבדה; הם חושפים תהליכי התפכחות אישיים שיש בהם גם היבטים לאומיים והיסטוריים.
איך מיוצג העבר? כיצד מצטיירים ההווה של העבר וההווה העכשווי של המחבר דרך נוכחות מבעו הכפול של הזמן? ומה משמעותה של החזרה הספרותית אל מה שנצרב בתודעה כייצוגים בעלי נוכחות סמלית בילדות הארץ-ישראלית? אלה חלק מהשאלות שעולות לנוכח הפניית המבט לאחור והשיבה המאוחרת של המחברים אל הילדות באמצעות הכתיבה. -- מעטפת אחורית.

וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי : נוסטלגיה בכתיבתם של בני הארץ

 ‏נשים בשירות ה- SS : מפקחות נאציות במחנות אושוויץ-בירקנאו וברגן בלזן

‏נשים בשירות ה- SS : מפקחות נאציות במחנות אושוויץ-בירקנאו וברגן בלזן

רן ‏א‏ור-נר
ביום ראשון של ה-15 באפריל 1945, בשעות הצהרים, נכנסה קבוצה של קצינים בריטים בשערי מחנה הריכוז ברגן-בלזן. לנגד עיניהם התגלה מחזה מזעזע שכמותו לא ראו לפני כן מעולם. מאות גופות של אסירות ואסירים היו פזורים ברחבי המחנה. אסירים שזה אתה יצאו לחופשי נעו בין המבנים, כחושים, מתקשים לעמוד על רגליהם ולא מאמינים שתם הסיוט. בין אנשי הסגל הגרמנים שנתפסו במחנה היו כמה עשרות נשים ששימשו כמפקחות בשירות ה-SS. קציני מודיעין בריטים החלו לחקור את הנשים הללו, ואט אט התבהרה התמונה הרחבה ביחס לתפקידים שהן מילאו כאחראיות על נשים אסירות במחנות ריכוז, עבודה, השמדה ובמפעלי תעשייה שונים. ספרו החדש של רן אור-נר מתרכז במיקרו היסטוריה; הוא מגולל את סיפורן של כמה מהנשים הללו ששירתו באושוויץ-בירקנאו ובברגן בלזן. הוא מבוסס בעיקרו על החומרים מהמשפט הראשון שנערך במערב לפושעי מלחמה נאצים, משפט בלזן, אשר בו הועמדו לדין 45 נאשמים, מתוכם גם 16 נשים.
נשים בשירות ה-SS הוא הספר הראשון המתפרסם בישראל ביחס לנשים הגרמניות ששירתו ככוח עזר ב-SS, ארגון שהחברות בו הייתה שמורה לגברים גרמנים נבחרים בלבד. הוא משרטט את הרקע המגדרי של הנשים בגרמניה הרפובליקנית, על פי תפיסתה של ההנהגה הנאצית, את גיוסן והכשרתן לשירות במחנות השונים ואת האופן שבו הן מילאו את תפקידן. במקביל לתיאור מעשיהן של המפקחות  – כפי שהדבר בא לידי ביטוי בהצהרות, חקירות ובפרוטוקול המשפט  – מובא גם הנרטיב של הקורבנות, האסירות שהיו נתונות למרותן הטוטלית והאכזרית של הנשים הגרמניות. שני הנרטיבים המנוגדים כל כך מהווים ניסיון מורכב שלעולם לא נוכל להשלימו, כלומר להבין כיצד הפכו נשים גרמניות לחלק בלתי נפרד ממנגנון הניצול וההשמדה שיצרה גרמניה הנאצית.  -- מעטפת אחורית.

‏נשים בשירות ה- SS : מפקחות נאציות במחנות אושוויץ-בירקנאו וברגן בלזן

 את אלה שכחו : דן בן-אמוץ, עמוס קינן, אורי זהר והבוהמה התל-אביבית

את אלה שכחו : דן בן-אמוץ, עמוס קינן, אורי זהר והבוהמה התל-אביבית

אלעד וקסלר

דן בן-אמוץ, עמוס קינן ואורי זהר היו כוכבי תרבות ישראליים בשנות ה-60 וה-70 שהותירו חותם על הסצנה החילונית-ליברלית.הם כתבו טורים בעיתונות, פרסמו ספרים ויצרו סרטים, שזכו לתהודה ציבורית רחבה. ביצירותיהם הם עסקו בנושאים כמו המיליטריזם בחברה הישראלית, מעמדו המתחזק של הממסד הדתי, הסיאוב בצמרת השלטון והקונפורמיזם שמאפיין את הישראליות עד עצם היום הזה. את אלה שכחו מנסה לענות על השאלה מדוע חרף היותם דמויות מפתח נדחקה פעילותם הפוליטית של בן-אמוץ, קינן וזהר מן המחקר ומן הזיכרון הקולקטיבי, ולא רק בעטיין של שערוריות שנקשרו בשמם. באמצעות ניתוח יצירותיהם האמנותיות וכתביהם הפובליציסטיים, בוחן ד"ר אלעד וקסלר את דמותם של השלושה, שבעטו באתוס הציוני-סוציאליסטי, ובה בעת חשו שאין להם ארץ אחרת. הביקורת שמתחו על דרכה של ישראל תקפה גם היום, וביתר שאת. -- מעטפת אחורית.

את אלה שכחו : דן בן-אמוץ, עמוס קינן, אורי זהר והבוהמה התל-אביבית

The blessed river : selected travel accounts of the Jordan River

The blessed river : selected travel accounts of the Jordan River

Jehuda Reinharz, Yaacov Shavit

The thirteenth-century Franciscan pilgrim Philip of Savona wrote that “the whole Trinity has declared that river [Jordan] to be fortunate and most worthy, above which the Father was heard, the Holy Spirit was seen in the form of a dove, and the Son was baptized in human nature.” Since the Middle Ages, Christian pilgrims from many countries have traveled to the Holy Land in order to immerse themselves in the Jordan River and to take some of its water back to their homelands. Hundreds described their experiences from the blessed river, and in the nineteenth century also began exploring and documenting its history. This volume contains a selection of the accounts of pilgrims and tourists, who describe their impressions, expectations, and sometimes also their disappointments when encountering the Jordan River. It includes descriptions of pilgrims from the Middle Ages to the twentieth century, amongst them well-known authors such as Mark Twain, François-René de Chateaubriand and Gustave Flaubert. The book also contains chapters on the geography of the Jordan River, historical events associated with it, and the literature that developed around it. -- Back cover.

The blessed river : selected travel accounts of the Jordan River

The book of Samuel : studies in history, historiography, theology and poetics combined

The book of Samuel : studies in history, historiography, theology and poetics combined

Moshe Garsiel

"An inter-disciplinary study of the story and history of Israel's transition from tribal federation to monarchy, covering the events described in 1 Samuel 1-16; 2 Samuel 21-24; and 1 Kings 1-4. It follows the 2018 publication of The Book of Samuel: Part One, Studies in History, Historiography, Theology, and Poetics Combined (Jerusalem: Rubin Mass)"-- Back cover.

The book of Samuel : studies in history, historiography, theology and poetics combined

Jewish law and economics : essays in memory of Professor Yaacov Rosenberg

Jewish law and economics : essays in memory of Professor Yaacov Rosenberg

Gil S. Epstein

Essays in Memory of Professor Yaacov Rosenberg; A unique perspective on the intersection of tradition and contemporary economic thought

Jewish law and economics : essays in memory of Professor Yaacov Rosenberg

שביתות בשירותים חיוניים בישראל : משפט וחברה במצבי קיצון

שביתות בשירותים חיוניים בישראל : משפט וחברה במצבי קיצון

מוטי (מרדכי) מירוני

למרות הירידה שנרשמה ברוב המדינות בשיעור העובדים המאורגנים בארגוני עובדים ובמודל יחסי העבודה הקיבוציים, הנושא של שביתות בשירותים חיוניים אינו מאבד מן הרלוונטיות שלו כתופעה חברתית וכמקרה בוחן עוצמתי ליכולת ההתמודדות של המשפט ושל החברה עם מצבי קיצון. חיבור מקיף זה מעמיד מסגרת מושגית ומשנה סדורה לצורך הטיפול בשביתות בשירותים חיוניים, לרבות גישות שונות להגדרת שירותים או עובדים חיוניים, מגוון ההגבלות הפרוצדורליות והמהותיות שניתן להטיל על זכות השביתה, ותחליפי שביתה או מנגנוני פיצוי לעובדים שזכות השביתה נשללה מהם או הוגבלה בצורה משמעותית, ומציע מודל הסדרה והתערבות חדשני ומיוחד לטיפול בסכסוכים ובשביתות בשירותים חיוניים. המודל ניזון מהניסיון העצום שהצטבר בעולם ומצא ביטוי במחקרים במשפט השוואתי ובמשפט בינלאומי, אך מעוגן בהוויה המיוחדת של משפט העבודה ויחסי העבודה בישראל.
הספר מאמץ גישה חדשנית מן הבחינה המבנית. לאחר תיאור פרק היסטורי מרתק ולא ידוע על אופן הטיפול בשביתות בשירותים חיוניים בארץ ישראל בתקופה שקדמה להקמת המדינה, הוא סוקר בהרחבה ומנתח את ההיבטים המשפטיים של ההסדרה והטיפול בשביתות בשירותים חיוניים בישראל משנת 1948 ועד שנת 2020 באמצעות הצגה נפרדת של תרומתה ופועלה של כל אחת משלוש רשויות המדינה (המחוקקת, המבצעת והשופטת) וכן של "הרשות הרביעית" – האוטונומיה הקיבוצית (קרי, ארגוני העובדים, המעסיקים וארגוני המעסיקים) – בכל הקשור לשביתות בשירותים חיוניים. לבסוף, הספר חושף את הקוראים לתפריט העשיר של מנגנונים חדשניים לניהול וליישוב סכסוכים שפותחו בעולם בתוך ומחוץ למערכת המשפט, לרבות כלים היברידיים, ומנתח את מידת התאמתם ואת הדרכים ליישומם בסכסוכי עבודה. -- אתר המו"ל.

שביתות בשירותים חיוניים בישראל : משפט וחברה במצבי קיצון

אם אין אני לי מי לי : ‏ה‏תנועה היהודית בברית המועצות בעיני פעיליה

אם אין אני לי מי לי : ‏ה‏תנועה היהודית בברית המועצות בעיני פעיליה

איליה וובשין ויעקב רואי

אם אין אני לי מי לי מספר את סיפור התעוררותה של התנועה היהודית בברית המועצות משלהי שנות השישים ועד לשלהי שנות השמונים של המאה העשרים, כפי שראו אותה משתתפיה ופעיליה. על סמך עדויות של כ-300 פעילים מיותר משישים ערים ברחבי ברית המועצות לשעבר מצטיירת בספר תמונה מקיפה של התפתחות התנועה על היבטיה המגוונים: תנועת התעוררות לאומית שפנתה גם לפעילות תרבותית וחינוכית, אבל כוונה בעיקר ליציאה מברית המועצות לשם עלייה לישראל.
ספרם של אליה וובשין ויעקב רואי בוחן את דמותם ורקעם של פעילי העלייה ומלווה אותם בפעילותם, החל בהגשת המסמכים לרשויות לקראת היציאה, אשר הפכה אותם מנודים בחברה הסובבת כבוגדים פוטנציאלים. בתוך כך מתוארת התגבשותה של קהילת מסורבי העלייה, שמרבית הפעילים ראו בה את מקור כוחם במאבק נגד המשטר באשר היא הבטיחה להם ולמשפחותיהם חיים "נורמליים" ככל האפשר. הספר מתאר את פיתוח הכלים שלהם נדרשו הפעילים לשם ניהול הטקטיקה והאסטרטגיה של אותו מאבק בתוך הבטחת חיים "נורמליים" ככל האפשר. בתוך כך עולות סוגיות ייחודיות: העימות מול הקג"ב ונציגי החוק – החקירות, המעצרים, המשפטים וחייהם של אסירי ציון בבתי הסוהר ובמחנות; החזרה בתשובה שהייתה לחלק מהפעילים מימוש החיפוש אחר זהותם ושורשיהם; והזיקה של התנועה לעולם החיצון, היהודי והלא-יהודי כאחד. -- אתר המו"ל.

אם אין אני לי מי לי : ‏ה‏תנועה היהודית בברית המועצות בעיני פעיליה

מה הם החיים? : ‏ה‏היבטים הפיזיקליים של התא החי

מה הם החיים? : ‏ה‏היבטים הפיזיקליים של התא החי

אבשלום אליצור
"בשנות הארבעים של המאה העשרים ניסה ארווין שרדינגר להציג את נקודת מבטו של "הפיזיקאי הנאיבי" על השאלה הנצחית מה הם החיים. התוצאה היא ספרון קטן שהשפיע על דורות של מדענים, עורר מחלוקת עזה ונהפך זה מכבר לקלאסיקה. בספר שרדינגר מסיק ממעט הראיות שהיו לפניו שהחומר התורשתי מאורגן כ"גביש לא-מחזורי", משער שהמידע התורשתי מוצפן בדומה לקוד מורס, טוען שיצורים חיים ניזונים מ"אנטרופיה שלילית", ולבסוף גם מהרהר בשאלה איך כל זה קשור להינדואיזם ולחופש הרצון." -- מעטפת אחורית.

מה הם החיים? : ‏ה‏היבטים הפיזיקליים של התא החי

תפרי העבריוּת : ארכיון הספרות לנוכח הקאנון

תפרי העבריוּת : ארכיון הספרות לנוכח הקאנון

גדעון טיקוצקי
האם ניתן לבנות לספרות בית? סיפור הקמתו של ארכיון הספרות העברית החדשה מגולל את הניסיון להעניק צביון ממסדי לספרות זו על רקע הקמת מדינת ישראל – ובהתרסה לנוכח תביעותיה. כך נחשפים המתח המתמיד שבין "רפובליקת הרוח" לבין מדינת הלאום וכן המחיר הכואב של מימוש האידיאל ושל הגשמת המטאפורה ("בית לספרות" בתוך "הבית הלאומי"). הספר תִּפרֵי העבריוּת מתחקה אחר ההיסטוריה של ארכיון גנזים הן בפני עצמה והן כראי להיווצרות הקאנון של הספרות העברית החדשה. ככל ראי, הארכיון מציג את המציאות כהווייתה – ובהיפוכה: הקאנון נגלה כך באור חדש, על מחיקותיו, על שִכתוביו ועל הדחקותיו. ואולי יותר מכול נגלל כאן סיפור התלבטותן של תרבות וחברה ברגע משברי בין שלושה מישורי זמן משלימים ומנוגדים כאחד: הזמן היהודי, הזמן העברי והזמן הישראלי. -- אתר המו"ל.

תפרי העבריוּת : ארכיון הספרות לנוכח הקאנון

 אנחנו אנשים חדשים : מסות

אנחנו אנשים חדשים : מסות

עפרי אילני
בשביל רבים מאיתנו, העולם שבו אנו חיים הוא ארץ זרה. ילידי המאה ה-20 חשים כמו במציאות שכלליה השתנו, ורקמת החיים בה נפרמה בחלקה הגדול. ההוויה שבתוכה גדלנו התנדפה. אנו חיים תחת שמים חדשים, בארץ חדשה. הקרקע שאנחנו עומדים עליה כבר אינה אותה קרקע שעליה צמחה המחשבה של שנות השבעים, או אפילו שנות התשעים. העולם משתנה כל הזמן, ונדרשת הבנה של העכשווי המזהה את הכוחות הפועלים בהווה. אם להגדיר את המשימה הכללית של ספר זה, הרי היא לכוון את תשומת הלב לשינוי שעברנו. כמו גיבורים של סיפור מדע בדיוני שעברו שינוי פיזיולוגי בהשפעת נחיתה בפלנטה מרוחקת, עלינו להכיר בכך שהפכנו לאנשים חדשים. כעת עלינו לסייר בעולם שנגלה לעינינו ולנסות להבין באמצעותו את התמורה שחלה בתוכנו; ובד בבד, להתבונן במפלצות החדשות שצמחו מסביב. המאמרים שבאסופה זו עוסקים במגוון רחב של נושאים מתחומי התרבות, הפוליטיקה, האקולוגיה, התיאולוגיה, המיניות, הטכנולוגיה, ועוד. מה שעובר כחוט השני ברובם הוא הניסיון לאפיין אותו יצור חדש שנוצר והתעצב בתוך הרחם של תקופתנו: האדם החדש של המאה ה-21. אנחנו אנשים חדשים כולל מאמרים שטרם התפרסמו, וכן מאמרים שהופיעו בגרסה קודמת במוסף הארץ, ורואים אור בשינויים קלים. -- מעטפת אחורית.

אנחנו אנשים חדשים : מסות

 תיאטרונמחול : רשת של מרחבי הבעה : מתווה לתיאור ולניתוח יצירות בינתחומיות

תיאטרונמחול : רשת של מרחבי הבעה : מתווה לתיאור ולניתוח יצירות בינתחומיות

רנה בדש
"מראשית הופעתן בעשורים הראשונים של המאה ה-20 ועד לזמננו מכוונות יצירות בז'אנר התיאטרונמחול לקרב את הצופה אל רשת הכוחות הפנים-יצירתיים של המופע החי ולעורר את תודעתו לשיח המתקיים בין השדה האסתטי לכוחות החברתיים, הפוליטיים והכלכליים שמקיפים אותו. עיקרון העמימות כעקרון עומק ביצירות בז'אנר ותפיסת "הגוף" כנוכחות רב-ערכית הניצבת במרכזה של משוואת הצפייה במופע הבינתחומי מגבשים אירוע ביקורתי שמשמעויותיו גולשות אל מעבר לגבולות הזמן והמרחב המוחשיים של המופע: מצד אחד טווים גופיי המופיעים ויכולותיהם הפרפורמטיביות את מגוון המרכיבים הבימתיים למצע תקשורתי מרובד שקושר היבטים אסתטיים לתופעות חברתיות ופוליטיות; מצד שני מוזמנים הצופים לקלוט את מרכיבי המופע בריבוי חושים, למיינם ולפרשם בתודעתם עד שייעשו לשותפעילים בפעולה האמנותית שמבקשת להוביל לשינוי בעמדות האתיות הנוגעות ליחיד ולקהילה. תפיסת הצופים כ"חוץ שהוטלה עליו אחריות", אשר עומד במרכזו של אירוע בז'אנר התיאטרונמחול, ליוותה את הניסוח של "מתווה אי-תמ" – ארגז כלים לתיאור ולניתוח יצירות בז'אנר הבינתחומי. בספר מעמיק זה רנה בדש צרפה עקרונות מהמצע האסתטי-מתודולוגי שהציע רודולף לאבאן עם עקרונות מהשיח הפנומנולוגי של מוריס מרלו-פונטי והיבטים מההגות הביקורתית של ז'אק דרידה, ואלה התוו את פירוק רובדי ההיצגים האסתטיים הבינתחומיים ביצירותיהם של קורט יוס, פינה באוש, מאגי מארן, סשה וולץ וברק מרשל, תוך כדי תהייה על אופני החיבור של מרכיביהם והצגתם כמכלול. שזירת העקרונות האלו יחד עם רעיונות ביחס להתפשטות המחשבה אצל ז'יל דלז ופליקס גואטרי התגבשה למתווה שבאמצעותו ניתן לחדור אל האירועים בתיאטרונמחול ולהאירם כרשת של מרחבי הבעה, אשר נתיבי ההתקדמות של משתתפיהם ויחסי הגומלין ביניהם נעשו למישורים רב-רובדיים בתנועה מתמדת. המתווה סייע לניסוח מילון מונחים והגדרות שנגזרו במהלך ההתבוננות ביצירות, ואלו, בתורם, נעשו לצומת של מילים שניתן לזהותן גם כנקודות התחלה ליצירה בינתחומית-ביקורתית חדשה המבוססת על תנועה"-- מן האתר של ההוצאה.

תיאטרונמחול : רשת של מרחבי הבעה : מתווה לתיאור ולניתוח יצירות בינתחומיות

 הרנסנס של השטן : ‏ר‏דיפת מיעוטים באירופה בעת החדשה המוקדמת

הרנסנס של השטן : ‏ר‏דיפת מיעוטים באירופה בעת החדשה המוקדמת

מירי אליאב-פלדון
בלימוד ההיסטוריה אנו עומדים משתאים מול ההישגים המופלאים של תקופת הרנסנס ברחבי אירופה המערבית והמרכזית: יצירות אמנות מדהימות ביופיין, תגליות גאוגרפיות ברחבי העולם, זינוק כלכלי, עלייה באוריינות הודות להמצאת הדפוס, מהפכה מדעית ועוד. אבל בה בעת התרחשה באותו מרחב שפיכות דמים מחרידה. בצד רדיפת היהודים, מיעוטים אחרים סבלו באותם ימים מפרעות, גירוש, טיהורים אתניים, התעמרות, אפליה והוצאות להורג. הפילוג הדתי בעקבות הרפורמציה הוביל למלחמות דת עקובות מדם שנמשכו עד לאמצע המאה השבע-עשרה. בספר הרנסנס של השטן בוחנת מירי אליאב-פלדון את רדיפת המוריסקוס (מוסלמים שנאלצו להתנצר וצאצאיהם) בספרד מנפילת גרנדה ב-1492 ועד לגירושם במאה השבע-עשרה; את גורלם של הצוענים שהופיעו אז באירופה ונחשבו למזיקים שיש להשמידם; את בני הקבוצות המקומיות - כמו הקאגוטים – שנחשבו לנושאי טומאה וסבלו מהַדָרָה אכזרית מן החברה הסובבת; את הקתולים בארצות פרוטסטנטיות והפרוטסטנטים בארצות קתוליות, ואת הכתות האנאבפטיסטיות כמעט בכל מקום. הרנסנס של השטן דן גם ביחס למי שהיו בגדר "סוטים" מהנורמות המוסריות – הומוסקסואלים וזונות. לבסוף נסקרת הפרשה המיוחדת לתקופה זו: רדיפת "המכשפות" והקרב הגדול נגד מיעוט מדומיין זה. הפרק האחרון בספר מוקדש לשוחרי השלום שביקשו בדרכים שונות לשים קץ למלחמות ולרדיפות.
הרודפים ייחסו ל"אחר" ברית חשאית עם האויב, וברוב המקרים התגבשו אמונות בקונספירציות כלל-עולמיות של אויבים החותרים תחת אושיות החברה הנוצרית. התקופה הנדונה (1450–1700) הוגדרה אפוא על ידי היסטוריונים אחדים כעידן הפחד – פחד לא רק מאסונות טבע ומלחמות, אלא אף מתעתועי השטן, המערערים את האמון במציאות הנראית לעין. --‏ מעטפת אחורית.

הרנסנס של השטן : ‏ר‏דיפת מיעוטים באירופה בעת החדשה המוקדמת

הימים המסויטים : יוסף זלקוביץ' וחוג האינטלקטואלים בגטו לודז'

הימים המסויטים : יוסף זלקוביץ' וחוג האינטלקטואלים בגטו לודז'

ירון ניר פרייזגר

וסף זלקוביץ' (1944-1898), אחד האינטלקטואלים הבולטים בגטו לודז', לקח חלק בצמיחתה התרבותית של הקהילה היהודית בלודז' עוד לפני מלחמת העולם השנייה. כאינטלקטואל יידישיסט, שהוסמך לרבנות אבל נמנה עם חוגי השמאל, פעל בתחומים שונים: ספרות, תיאטרון, אספנות, מחקר ואתנוגרפיה. במהלך המלחמה הִרבה בכתיבה על החיים בגטו לודז' כחלק מקבוצת האינטלקטואלים שפעלו בארכיון הגטו. הוא השאיר אחריו מספר רב של כתבים – יומן, סיפורים קצרים, דיווחים, חומרי פולקלור, ערכים לאנציקלופדיה – אשר פותחים פתח לעולמו הרחב ולמציאות החיים בגטו. זלקוביץ' ומשפחתו גורשו לאחר יותר מארבע שנים בגטו לאושוויץ בירקנאו, ושם, ככל הידוע, נרצחו.
הימים המסויטים מתחקה אחר השינויים שחלו בתפיסות עולמו של איש רוח יהודי מודרני, ובמיוחד לאחר שנכלא במשך יותר מארבע שנים בגטו לודז' בתנאי חיים קיצוניים. הספר מתחקה אחריו ואחרי קבוצה מרתקת של אינטלקטואלים, שפעלו בדרכים שונות כדי להבין ולפרש את מציאות חייהם, והוא מציג את האירועים ואת פרשנותם כפי שנתפסו בזמן התרחשותם. בין השאר מתוודעים הקוראים ליצירתו של זלקוביץ' באמצעות סיפורים ורשימות שתורגמו לעברית לראשונה ונכללים בספר. -- אתר המו"ל.

הימים המסויטים : יוסף זלקוביץ' וחוג האינטלקטואלים בגטו לודז'

Atmospheres of projection : environmentality in art and screen media

Atmospheres of projection : environmentality in art and screen media

Giuliana Bruno
Bringing together cultural history, visual studies, and media archaeology, Bruno considers the interrelations of projection, atmosphere, and environment. Projection has long been transforming space, from shadow plays to camera obscuras and magic lantern shows. Our fascination with projection is alive on the walls of museums and galleries and woven into our daily lives. Giuliana Bruno explores the histories of projection and atmosphere in visual culture and their continued importance to contemporary artists who are reinventing the projective imagination with atmospheric thinking and the use of elemental media. To explain our fascination with projection and atmosphere, Bruno traverses psychoanalysis, environmental philosophy, architecture, the history of science, visual art, and moving image culture to see how projective mechanisms and their environments have developed over time. She reveals how atmosphere is formed and mediated, how it can change, and what projection can do to modify a site. In so doing, she gives new life to the alchemic possibilities of transformative projective atmospheres. Showing how their "environmentality" produces sites of exchange and relationality, this book binds art to the ecology of atmosphere.

Atmospheres of projection : environmentality in art and screen media