חדש על המדף

דצמבר 2024

נופים זוכרים : פרקים בהנצחת מלחמת העצמאות

נופים זוכרים : פרקים בהנצחת מלחמת העצמאות

​מעוז עזריהו

ספר זה מתחקה אחר הליכי הנצחה במרחב שהיו מעורבים ביצירת הנופים הזוכרים של מלחמת העצמאות. נופים זוכרים מספרים את ההיסטוריה במרחב הציבורי באמצעות ההבניה התרבותית של העבר בהיבט נוכח של הנוף. הם משלבים את ההיסטוריה בגיאוגרפיה ושוזרים את המיתוס בנוף. הפרק הראשון ממפה ומנתח את הנצחת מלחמת העצמאות בזמן-מרחב העירוני בתל אביב ובחיפה. הפרק השני מוקדש להקמתה של האנדרטה לגדוד 54 של גבעתי בחוליקאת (חלץ) ביוזמה של וותיקי הגדוד ששיתפו פעולה עם ההורים השכולים. הפרק השלישי עוסק במגדלי המים שנעשו למצבות זיכרון למערכה היישובית בנגבה, ביד מרדכי ובבארות יצחק. הפרק הרביעי עוסק בתולדות מיצובם של שרידי המשוריינים בדרך לירושלים כשרידים מקודשים של המלחמה על הדרך לעיר הנצורה בתש"ח. הפרק החמישי מתמקד באנדרטאות שעיצב האדריכל אשר חירם, מי שכמתכנן בתי הקברות הצבאיים היה בעל השפעה מכרעת על עיצוב הנופים הזוכרים את מלחמת העצמאות. הפרק האחרון עוסק בלוחות זיכרון לנופלים במלחמת העצמאות בבתי כנסת, בהתמקדות על בתי כנסת בתל אביב. -- מעטפת אחורית.

נופים זוכרים : פרקים בהנצחת מלחמת העצמאות

מדיניות הרדיפות וחיי היהודים בגרמניה הנאצית : מבחר תעודות

מדיניות הרדיפות וחיי היהודים בגרמניה הנאצית : מבחר תעודות

וולף גרונר
כרך זה פורס לפני הקוראים העבריים מבחר עשיר של תעודות על חיי היהודים בגרמניה הנאצית מעליית המשטר הנאצי עד פרוץ מלחמת העולם השנייה. חלקו הראשון, הרייך הגרמני  1937-1933 , מסתמך על הכרך הראשון בסדרת התעודות הגרמנית על תולדות רדיפתם ורציחתם של יהודי אירופה בידי גרמניה הנאצית:Die  Verfolgung und Ermordung der europäischen Juden durch das nationalsozialistische Deutschland 1933–1945 (VEJ)
התעודות, המסודרות בסדר כרונולוגי, נותנות ביטוי למגוון נקודות מבט על האירועים: של היהודים שחיו בגרמניה תחת המשטר הנאצי; של החברה הגרמנית הלא־יהודית; של יהודים מחוץ לגרמניה; ושל גורמים בין־לאומיים. הן משקפות באופן בלתי אמצעי את תהליכי שלילת זכויותיהם והדרתם של היהודים מן החברה הגרמנית ואת דרכי התמודדותם של היהודים – הן בתור יחידים הן בתור קהילה – עם השלכות הנישול והבידוד החברתי בחיי היום־יום. -- התעודות, המסודרות בסדר כרונולוגי, נותנות ביטוי למגוון נקודות מבט על האירועים: של היהודים שחיו בגרמניה תחת המשטר הנאצי; של החברה הגרמנית הלא־יהודית; של יהודים מחוץ לגרמניה; ושל גורמים בין־לאומיים. הן משקפות באופן בלתי אמצעי את תהליכי שלילת זכויותיהם והדרתם של היהודים מן החברה הגרמנית ואת דרכי התמודדותם של היהודים – הן בתור יחידים הן בתור קהילה – עם השלכות הנישול והבידוד החברתי בחיי היום־יום. -- כריכה אחורית.

מדיניות הרדיפות וחיי היהודים בגרמניה הנאצית : מבחר תעודות

במלתעות הפטריארכיה : אלימות מינית ורצח עם

במלתעות הפטריארכיה : אלימות מינית ורצח עם

 נעמי הלברטל לנדאו

במשך שנים רבות נשים ארמניות, אזידיות, בנות שבט הטוטסי ונשים בוסניות נפלו קורבן לאונס שיטתי, כחלק מפרקטיקה של רצח עם. באמצעות מחקר שכלל ראיונות עם נשים שהיו קורבנות לג'נוסייד, חוקרת ד"ר נעמי הלברטל לנדאו את התופעה המחרידה שזוכה למימוש גם בימים אלה, מראה את שורשיה ואת השלכותיה. בספר במלתעות הפטריארכיה, המבוסס על עבודת הדוקטורט שלה, מציגה ד״ר נעמי לנדאו הלברטל את התופעה, על כל רבדיה. אחרי תהליך ממושך שכלל ראיונות עם נשים אזידיות, וסקירת מקורות היסטוריים רבים, היא נוגעת בשורשיה של אלימות מגדרית במלחמה, מסבירה את מניעיה ומציגה כיצד תופעה זו משפיעה על החברה כולה ומשמשת ככלי לביצוע רצח עם. ספר זה הוא מחקר היסטורי מזעזע וכתב אישום כואב נגד כל מי שמאפשר לזוועות הללו להתרחש ו/או שבוחר בשתיקה. -- מעטפת אחורית.

במלתעות הפטריארכיה : אלימות מינית ורצח עם

מצוינות בניהול: שש דרכי הפעולה שמבדילות מנהיגים מצוינים מכל השאר

מצוינות בניהול: שש דרכי הפעולה שמבדילות מנהיגים מצוינים מכל השאר

קרוליין דוור, סקוט קלר וויקראם מלהוטרה

מחברת הייעוץ לניהול המשפיעה ביותר בעולם, מקינזי ושות', מגיע ספר מלא תובנות המגלה כיצד המנכ"לים הטובים ביותר מבצעים את עבודתם. מצוינות בניהול מתבסס על ראיונות נרחבים עם מנהיגי התאגידים המצליחים ביותר של ימינו כגון נטפליקס, ג'יי.פי מורגן וצ'ייס, ג'נרל מוטורס וסוני. להיות מנכ"ל בכל אחת מהחברות הגדולות בעולם זה בין התפקידים המאתגרים ביותר. מיליארדים, ואפילו טריליוני דולרים, עומדים על כף המאזניים  - והגורל של עשרות אלפי עובדים תלוי לעתים קרובות בהחלטותיו של אדם אחד, המנכ"ל. עם זאת, בחלק גדול מהמקרים, מנהלים ש"אף פעם לא מפספסים" הזוכים בתפקיד המוביל באחת מחברות ה  S&P 500, פשוט נכשלים בו. שלושים אחוז מהמנכ"לים ב-Fortune 500 מחזיקים בתפקיד פחות משלוש שנים, ושניים מתוך חמישה מנכ"לים חדשים נתפסים ככושלים תוך שמונה עשרה חודשים. מדוע זה קורה ומה אפשר ללמוד מהמנכ"לים שכן שרדו ושגשגו? עבור  "האדם האחד שכולם סומכים עליו בכל ארגון", יש צורך במדריך אמין ומקצועי. כדי לזהות את מיטב המנכ"לים של המאה ה-21, מחברי מצוינות בניהול בחנו מאגר של למעלה מ-2400 מנכ"לים של חברות ציבוריות. סינון נרחב צמצם את הקבוצה לשישים ושבעה מנכ"לים מצטיינים שהסכימו לתת ראיונות מעמיקים עבור הספר ותרמו ממיטב הידע והניסיון שלהם. ביניהם  - ג'יימי דיימון (ג'יי פי מורגן צ'ייס), סאטיה נאדלה (מיקרוסופט), ריד הייסטינגס (נטפליקס), קאזואו היראי (סוני), קן צ'נולט (אמריקן אקספרס) ופיטר ברבק-לטמטה (נסטלה).  'מצוינות בניהול' מסכם ניסיון מצטבר בן עשרות שנים של מחשבות ומעשים שמובילים לביצועים גדולים. זהו ספר מעשי וחסר תקדים, האוצר את חוכמתם ותעוזתם של עילית ההנהגה העסקית של ימינו.  -- מעטפת אחורית.

מצוינות בניהול: שש דרכי הפעולה שמבדילות מנהיגים מצוינים מכל השאר

 כי ארצי שינתה את פניה : אוטוביוגרפיה פוליטית

כי ארצי שינתה את פניה : אוטוביוגרפיה פוליטית

עוזי ברעם

'"פרשתי מהפוליטיקה בשאט נפש ובדאגה. ראיתי את סימני האזהרה, את קריסת הממלכתיות, את עליית ה'אני ואפסי עוד'. לא האמנתי שבכוחי לעמוד מול הגל הזה. איש בנקודת הזמן ההיא לא ידע עוד מה יהיה המחיר שכולנו נשלם על הפילוג, הייאוש והחידלון שאחזו בנו. גם מי שכמוני לא הפנה גבו לסכנה, התרגל לחיות לצדה, וסירב להאמין שיום אחד תתממש במלוא זוועתה". במבט מפוכח וצלול של אחרי שבעה באוקטובר 2023, מביט עוזי ברעם על מסלול חייו הפוליטי במפלגה שהייתה פעם המדינה, חזרה כעוף החול לאחוז בהגה השלטון, והפיחה בישראל תקווה אדירה לשלום, שרק נכזבה בשבר אדיר שמעולם לא התאחה. עוזי ברעם הוא מהחשובים והאהובים בפוליטיקאים שהיו כאן. כחבר כנסת וכשר מוערך במפלגת העבודה ליווה את יצחק רבין, שמעון פרס ואהוד ברק בצמתים המכריעים של חייהם. תמיד אמר את דעתו ללא כחל וסרק, וגם בעשותו כך חתר לשמש גשר. תמיד היה אדם שגם יריבים פוליטיים העריכו וכיבדו. כשהוא מתאר את העולם הפוליטי של אתמול, על כל פגמיו האנושיים כל כך, אי אפשר שלא לחשוב על הפוליטיקאים של היום. הספר כי ארצי שינתה את פניה - אוטוביוגרפיה פוליטית הוא קינה על תקופה שאבדה, אבל גם רמזור אדום, ששיירת השרים חולפת על פניו ב־140 קמ"ש בלי לעצור. -- מעטפת אחורית.

כי ארצי שינתה את פניה : אוטוביוגרפיה פוליטית

 סדר מזיקין : משפט ומאגיה בספרות חז"ל ובקערות ההשבעה הבבליות

סדר מזיקין : משפט ומאגיה בספרות חז"ל ובקערות ההשבעה הבבליות

אביגיל מנקין-במברגר

במחקר ההיסטורי של היהדות בשלהי העת העתיקה רווחת הנטייה להפריד בין הלכה למאגיה ובין מעשה משפטי למעשה מאגי. לרוב כרוכה הפרדה זו גם בחלוקה מעמדית: שכבת העילית של הרבנים והמלומדים מן העבר האחד, וההמון האוחז באמונות עממיות מן העבר השני. אולם, האומנם היו הפרדות אלה כה חדות? האם יהודים קדמונים הבחינו בין שבועה בשם האל בבית הדין ובין שבועה בשמו לשם גירוש שדים? האם יש הבדל בין אמונתו של אדם המגרש את אשתו באמצעות גט לאמונתו של אדם המגרש שד באמצעות גט? ואם אין הפרדה כזו, כיצד נוכל להבין מחדש את מוסדות המשפט והמאגיה ביהדות בעת העתיקה? ספר זה מתמקד בבחינת השאלות הללו וסוקר את הקשר, המפתיע לכאורה, בין העולם המשפטי והעולם המאגי במקורות היהודיים העתיקים. הוא מציע את האפשרות שעולמות אלו לא היו רחוקים זה מזה כפי שנדמה. במוקד הספר עומד הממצא הארכיאולוגי של קערות ההשבעה מבבל משלהי העת העתיקה, ולצידו סוגיות ומקורות מספרות חז"ל. הכיתובים שעל הקערות המאגיות רוויים בשפה משפטית וכוללים אזכורים של רבנים ובתי כנסת בצורות שאינן מתגלות בקריאה בקורפוסים הקנוניים. משום כך מספקות הקערות הזדמנות נדירה להבנה מורכבת ועשירה יותר של החברה היהודית העתיקה - החל בהבנה מקומית של מושגי יסוד כמו שבועה, נדר ושטר; דרך הבנה של מבנים קהילתיים; וכלה בחשיבה רחבה יותר על המבנה המרובד של אותה חברה. -- מעטפת אחורית.

סדר מזיקין : משפט ומאגיה בספרות חז"ל ובקערות ההשבעה הבבליות

 קו התלם : סיפור של גבורה והפקרה

קו התלם : סיפור של גבורה והפקרה

אמיר תיבון
אמיר תיבון, אשתו ושתי בנותיהם הקטנות היו נצורים בממ"ד בקיבוץ נחל עוז בעוד ביתם מוקף במחבלים חמושים. הם הורו לילדות להיות בשקט והתכוננו לגרוע מכול. 85 קילומטרים צפונה משם, אלוף (מיל') נעם תיבון ורעייתו גלי, הוריו של אמיר, סיימו רחצת בוקר בים של תל אביב. "חדרו מחבלים ליישוב", הוא כתב להם קצת אחרי 7:15. "יורים עלינו". נעם וגלי יצאו מיד לנחל עוז לנסות להציל את משפחתם. בדרך הם מצאו את עצמם מצילים אנשים אחרים, זרים גמורים, שנקלעו לתוך התופת. בספרו קו התלם, חושף אמיר תיבון לראשונה את הסיפור המשפחתי המלא על אותו יום באוקטובר ומשלב בו את סיפורו של קרב הגבורה הבלתי נתפס שהתנהל בקיבוץ נחל עוז. בין האירועים הדרמטיים הללו הוא שוזר לתוך העלילה את תולדותיו של הקיבוץ הקרוב ביותר לגבול עם עזה ואת סיפורם של האנשים שבחרו לחיות בו, לגדל בו משפחות ולייחל לשלום כנגד כל הסיכויים. זהו סיפור של הפקרה ושל גבורה, אך גם של תקווה, שלא תוכלו להניח לרגע מהיד. -- מעטפת אחורית.

קו התלם : סיפור של גבורה והפקרה

 אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב 7 באוקטובר

אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב 7 באוקטובר

נחום אבניאל 

ללא פקודה, ללא מדים, פעמים רבות גם ללא נשק – זהו סיפורם של האנשים הרגילים ביום החשוך ביותר בתולדות מדינת ישראל: מהחשמלאי שמיהר להציל את השכנים במושב הסמוך, דרך בעל המועדון שחילץ מבלים מפסטיבל הנובה בשבילי עפר נסתרים ועד לעובד המאפייה שירד עם האמבולנס לשדרות והתעקש להציל חיים גם בלב התופת. אליהם מצטרפים אזרחים נוספים – אלו שלא היו חייבים להיות שם, אך לא היו מסוגלים לעמוד מנגד. ברגישות, בנאמנות ובדייקנות מתחקה נחום אבניאל אחר סיפורם. הוא נוסע אחריהם בין הקרבות והחורבן ביישובי הנגב, מחפש איתם ניצולים בשטחים הפתוחים ונצמד איתם אל שולי הבניינים והשכונות בעיצומם של קרבות. חלקם ישבו מול המחבר לספר את סיפורם; חלקם לא יוכלו לספר יותר דבר לעולם. לכל אחד מהם עדות שונה, אך מכולן נושבת הרוח הגדולה שבזכותה יכלו הנמלטים מהמסיבה, הנצורים בממ"ד, המביטים באימה מן החלונות, לנשום לרווחה ולדעת: מישהו בדרך. -- מעטפת אחורית.

אנחנו בדרך : סיפורי גבורה של אזרחים שהצילו חיים ב 7 באוקטובר

 הרמב"ם וליבוביץ : הילכו שניהם יחדיו?

הרמב"ם וליבוביץ : הילכו שניהם יחדיו?

משה מאיר רבפוגל

ישעיהו ליבוביץ היה איש האמונה לשמה ואדם השנוי במחלוקת על מעשיו, התבטאויותיו והשקפותיו. חיבור זה מעמת את דרכו עם דרכם של הרמב"ם והחסידות בנושא עיקרי האמונה, ומוצא שוני רב ובעייתיות בדרכו למול עיקרי האמונה של הרמב"ם והשקפות חז"ל. יחד עם זאת, ליבוביץ היה מראשוני ההוגים שהביטו צעד אחד קדימה ולא הסתפקו רק בחזון "המשיחי" שמתגלם כביכול במדינה הזאת. וכדברי הרמב"ם, "שמע האמת ממי שאמרה", עלינו להתבונן לפחות במקצת דבריו, לבודד אותם מההיבט האישי ולאמץ את מה שנכון באשר לכלל ולשלול ולהרחיק את מה שאיננו אמת באשר לעיקרי האמונה. ליבוביץ ניסה בדרכו להצביע על שאלות יסוד ועל המשך לדרכה של הציונות הדתית, ולתת כלים להתמודדות עם המציאות המודרנית ועם רצוננו היהודי האמתי באשר לתכליתה של מדינת היהודים. חיבור זה מנסה להתוות קווי המשך למדינה היהודית המודרנית, באמצעות חשיבה תורנית ציונית כוללת והכנת תוכנית אמונית ודתית להמשך דרכנו. התבוננות אמתית זאת והכנת התשתית למימוש תורת משה במדינה היהודית בת זמננו, הן חלק מתהליך התחייה הדתית והלאומית של העם בציון. -- מעטפת אחורית.

הרמב"ם וליבוביץ : הילכו שניהם יחדיו?

 עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל : כל מה שרציתם לדעת על עקרבים, עכבישים וקרוביהם : לצעירים ולמבוגרים

עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל : כל מה שרציתם לדעת על עקרבים, עכבישים וקרוביהם : לצעירים ולמבוגרים

פנחס אמתי, דני סימון

'עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל', הכתוב בשפה בהירה ומובנת, עם כ-330 צילומים המאפשרים זיהוי של בעלי החיים, מיועד למבקשים להכיר קבוצה של בעלי חיים מוזרים ומעניינים, המהלכים על שמונה רגליים הנושאות אותם לכל מקום וגם לתוך חדרי המגורים שלנו. ומפעם לפעם, בהיסח הדעת, הם גם "מכבדים" אותנו בעקיצותיהם או בנשיכותיהם" -- כריכה אחורית

עקרבים, עכבישים וקרוביהם בישראל : כל מה שרציתם לדעת על עקרבים, עכבישים וקרוביהם : לצעירים ולמבוגרים

זהו סיפורו של לאוניד נבזלין. החל מימי ילדותו ברוסיה, דרך ביסוס החברויות במהלך הדרך עד לפריצה הגדולה, וכלה בהפיכתו לאחד הפילנתרופים הגדולים בישראל וללוחם למען הדמוקרטיה בה וברוסיה. נבזלין הוא לוחם עז נפש, שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ראה בו אויב מר, והחל לרדוף אותו עד חורמה ולנסות לפגוע בו בכל דרך. בספרו משרטט נבזלין את תחנות חייו המרתקות, ובשפה קולחת וציורית משתף את קוראיו בתפיסת עולמו הייחודית וב"אני מאמין" שלו. לאוניד נבזלין הוא פילנתרופ ומוציא לאור ישראלי. החל מ-1990 ועד לשנות ה-2000 המוקדמות היה בעל מניות ומנכ"ל בבנק מנטפ, ברוספרום, ובחברת הנפט יוקוס. טרם עלייתו לישראל ב-2003, שימש נבזלין נשיא הקונגרס היהודי-רוסי, והיה חבר במועצת הפדרציה הרוסית. בישראל ייסד נבזלין את "קרן נדב" ויזם את חידושו של "אנו" – מוזיאון העם היהודי, שבו הוא משמש יו"ר חבר הנאמנים. באופן אישי, כמו גם באמצעות עמותות שונות, הוא תומך בפרויקטים הקשורים להשכלה, לחינוך ולבריאות. כחלק מעיסוקו בקידום חקר ההיסטוריה והתרבות היהודית-רוסית, ייסד נבזלין את מרכז המחקר ליהדות רוסיה ומזרח אירופה באוניברסיטה העברית שבירושלים, שחידשה את שדה המחקר בנושא זה באקדמיה הישראלית. -- מעטפת אחורית.

בוחרים במיעוט

לאוניד נבזלין 

זהו סיפורו של לאוניד נבזלין. החל מימי ילדותו ברוסיה, דרך ביסוס החברויות במהלך הדרך עד לפריצה הגדולה, וכלה בהפיכתו לאחד הפילנתרופים הגדולים בישראל וללוחם למען הדמוקרטיה בה וברוסיה. נבזלין הוא לוחם עז נפש, שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ראה בו אויב מר, והחל לרדוף אותו עד חורמה ולנסות לפגוע בו בכל דרך. בספרו משרטט נבזלין את תחנות חייו המרתקות, ובשפה קולחת וציורית משתף את קוראיו בתפיסת עולמו הייחודית וב"אני מאמין" שלו. לאוניד נבזלין הוא פילנתרופ ומוציא לאור ישראלי. החל מ-1990 ועד לשנות ה-2000 המוקדמות היה בעל מניות ומנכ"ל בבנק מנטפ, ברוספרום, ובחברת הנפט יוקוס. טרם עלייתו לישראל ב-2003, שימש נבזלין נשיא הקונגרס היהודי-רוסי, והיה חבר במועצת הפדרציה הרוסית. בישראל ייסד נבזלין את "קרן נדב" ויזם את חידושו של "אנו" – מוזיאון העם היהודי, שבו הוא משמש יו"ר חבר הנאמנים. באופן אישי, כמו גם באמצעות עמותות שונות, הוא תומך בפרויקטים הקשורים להשכלה, לחינוך ולבריאות. כחלק מעיסוקו בקידום חקר ההיסטוריה והתרבות היהודית-רוסית, ייסד נבזלין את מרכז המחקר ליהדות רוסיה ומזרח אירופה באוניברסיטה העברית שבירושלים, שחידשה את שדה המחקר בנושא זה באקדמיה הישראלית. -- מעטפת אחורית.

זהו סיפורו של לאוניד נבזלין. החל מימי ילדותו ברוסיה, דרך ביסוס החברויות במהלך הדרך עד לפריצה הגדולה, וכלה בהפיכתו לאחד הפילנתרופים הגדולים בישראל וללוחם למען הדמוקרטיה בה וברוסיה. נבזלין הוא לוחם עז נפש, שנשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, ראה בו אויב מר, והחל לרדוף אותו עד חורמה ולנסות לפגוע בו בכל דרך. בספרו משרטט נבזלין את תחנות חייו המרתקות, ובשפה קולחת וציורית משתף את קוראיו בתפיסת עולמו הייחודית וב"אני מאמין" שלו. לאוניד נבזלין הוא פילנתרופ ומוציא לאור ישראלי. החל מ-1990 ועד לשנות ה-2000 המוקדמות היה בעל מניות ומנכ"ל בבנק מנטפ, ברוספרום, ובחברת הנפט יוקוס. טרם עלייתו לישראל ב-2003, שימש נבזלין נשיא הקונגרס היהודי-רוסי, והיה חבר במועצת הפדרציה הרוסית. בישראל ייסד נבזלין את "קרן נדב" ויזם את חידושו של "אנו" – מוזיאון העם היהודי, שבו הוא משמש יו"ר חבר הנאמנים. באופן אישי, כמו גם באמצעות עמותות שונות, הוא תומך בפרויקטים הקשורים להשכלה, לחינוך ולבריאות. כחלק מעיסוקו בקידום חקר ההיסטוריה והתרבות היהודית-רוסית, ייסד נבזלין את מרכז המחקר ליהדות רוסיה ומזרח אירופה באוניברסיטה העברית שבירושלים, שחידשה את שדה המחקר בנושא זה באקדמיה הישראלית. -- מעטפת אחורית.

 חלוקים וחולקים : מחשבות על הוראת נושאים שנויים במחלוקת בבית הספר

חלוקים וחולקים : מחשבות על הוראת נושאים שנויים במחלוקת בבית הספר

ערן גוסקוב

החברה הישראלית מצויה בקיטוב שמאיים לקרוע אותה מבפנים. הקיטוב מתאפיין, בין היתר, בחוסר יכולתם של הצדדים החלוקים להקשיב זה לזה ולשמוע זה את זה. במצב כזה אין מסוגלות לקיים דיונים פתוחים, קשובים ורציונליים על אודות החיים ביחד והטוב המשותף. קולו הצלול של הניסיון לשכנע בהיגיון הולך ונאלם. במקומו נשמע בעוז קולו העכור של הרצון להכריע. דומה שהחינוך בבית הספר הוא הסיכוי היחיד והאחרון לדמיין אופק אופטימי, שבו יוכלו צדדים החלוקים בהשקפותיהם לחלוק עתיד דמוקרטי משותף. הספר שלפניכם מבקש לסייע בבניית תשתית חינוכית ראויה לניהול שיח פתוח, מכבד ומכובד על נושאים שבמחלוקת ציבורית. תשתית זו תקנה לתלמידים, אזרחי העתיד, כלים להתנהלות מושכלת ומועילה במצבי מחלוקת. -- מעטפת אחורית.

חלוקים וחולקים : מחשבות על הוראת נושאים שנויים במחלוקת בבית הספר

 ברוך שפינוזה

ברוך שפינוזה

יצחק י' מלמד

מחשבתו של ברוך שפינוזה מורכבת ומפתיעה ואינה נתונה לקִטלוג פשוט ומהיר. ספר זה מתאר את קורות חייו של הפילוסוף הגדול ומזמין את הקוראים בו ללימוד משותף של כתביו, לימוד שכדרכה של פילוסופיה טובה מגיע לתשובות ומסקנות המעלות שאלות חדשות. הקוראים מוזמנים לפסוע בעקבות שפינוזה, להבין את טענותיו העיקריות כפי שהן מוצגות במכלול ספריו, ולרכוש כלים שיקלו עליהם ללמוד את כתבי שפינוזה בעצמם. שניים מהנושאים המרכזיים הנדונים בספר הם תפיסתו הדתית של שפינוזה וביקורתו על ההומניזם. הספר נחלק לארבעה שערים. פרשת חייו של שפינוזה; כתביו המוקדמים; חיבורו 'האתיקה'; כתיבתו המאוחרת והשפעתו לדורות. החיבור הוא אפוא הזמנה צנועה לקחת חלק בפרשנות שפינוזה ובחקר מחשבתו. -- מעטפת אחורית.

ברוך שפינוזה

 ממשבר להזדמנות : למידה והוראה במשבר הקורונה בהשכלה הגבוהה בישראל

ממשבר להזדמנות : למידה והוראה במשבר הקורונה בהשכלה הגבוהה בישראל

ענת כהן, אלה ברונשטיין

להתפשטות וירוס הקורונה ברחבי העולם ובישראל היו השלכות חסרות תקדים בכל תחום בחיינו ובכלל זה בהשכלה הגבוהה. הצורך בהימנעות ממגע בין-אישי יצר מציאות חדשה ומאתגרת. הבידוד החברתי הוביל לסגירת קמפוסים ולמעבר להוראה מרחוק בחירום. פקולטות, מרצים וסטודנטים נאלצו לאמץ טכנולוגיות ושיטות הוראה ולמידה חדשות ולקבל החלטות כמעט ללא הכנה מוקדמת. פעילויות הוראה ולמידה שהתנהלו פנים אל פנים הפכו למקוונות והתבססו על מערכות ניהול למידה ועל כלים דיגיטליים ללמידה מרחוק. הספר ממשבר להזדמנות – למידה והוראה במשבר הקורונה בהשכלה הגבוהה בישראל פותח אשנב לתחושות ולרגשות שעלו בתקופת משבר זו, למחשבות ולתהיות שהתעוררו, לפדגוגיות שנבנו ולתהליכי קבלת ההחלטות ויישומן ברמות השונות של ההשכלה הגבוהה. מתוארים בו תהליכים בשלוש רמות: ברמת המאקרו – תהליכים מוסדיים ומדיניים; ברמת המזו – תהליכים בתוכניות ובחוגים; וברמת המיקרו – תהליכים בקרב בעלי עניין המעורבים בהוראה. הניסיון המעשי והמחקרי שהתגבש בישראל והרצון והצורך להנגישו לקהל המקומי הביאו לכתיבת ספר זה. הספר פונה לקהל רחב של חוקרים, מרצים, מפתחי הדרכה וגופים הממונים על יישום ההוראה והלמידה המקוונות במוסדות להשכלה הגבוהה בישראל. עוד הוא פונה לאנשי משרד החינוך ולכל המעורבים בפיתוח טכנולוגיות למידה. -- ‏מ‏עטפת אחורית.

ממשבר להזדמנות : למידה והוראה במשבר הקורונה בהשכלה הגבוהה בישראל

 חינוך לגבריות חדשה : דילמות בחינוך מגדרי לנערים בתיכונים בישרא

חינוך לגבריות חדשה : דילמות בחינוך מגדרי לנערים בתיכונים בישרא

ירון שוורץ

מאילו מודלים תרבותיים לומדים כיום נערים את המשמעות של "להיות "גבר"? מהי גבריות בעידן המתכתב עם אידיאלים של שוויון, שיח רגשי ומיניות בריאה? האם בית הספר הוא המקום הנכון ללמד בו גבריות חדשה? כדי לענות על השאלות הללו 'חינוך לגבריות חדשה' מציע מסע אל תוך עולמם של גברים שנבחרו לשמש כמנחים בסדנאות גבריות לנערים. הספר מציג תחילה ידע עדכני ביחס למה שמכונה משבר-הגבריות, לצד הדרכים שבהן תנועות של גבריות חדשה ניסו להשתחרר ממנו. לאחר מכן מוצעת סקירה ביחס להשפעה המהותית של תהליכי החברות לגבריות המתרחשים במהלך שעות הלימודים בבית הספר; בהקשר זה נבחנת השאלה כיצד אלו משמרים בקרב נערים דפוסים המובילים לפיתוח נורמות סיכוניות. בהמשך הספר מובאים סיפורי התמודדות אישיים מהכיתה של מנחי הסדנאות לגבריות, ודרכם נלמדות הבעיות הטמונות באתגר של חינוך לגבריות חדשה: ההיצמדות של נערים לתכונות של תחרותיות, שליטה ואלימות, החשש מהומופוביה, ההתנגדות לתפיסות של שוויון מגדרי וההשפעות של דימויי גבריות שליליים מהמדיה, מהרשתות החברתיות ומהפורנוגרפיה. מעל כל הדילמות הללו מרחפת השאלה כיצד ניתן להשפיע על נערים ממקום של העצמה ולא מתוך אשמה. 'חינוך לגבריות חדשה' מציע כלים מעשיים לאנשי חינוך, הורים ולכל מי שמתעניין באפשרות של שינוי תפיסתי בקרב נערים בישראל. בנוסף לכך, אנשי מחקר ימצאו בו שפה תיאורטית ומושגית שיכולה לעזור לנתח מגוון התנהגויות גבריות מנקודת מבט רעננה שטרם נדונה עד כה. -- מעטפת אחורית.

חינוך לגבריות חדשה : דילמות בחינוך מגדרי לנערים בתיכונים בישרא

 ידע בנדידה, רעיונות בהגירה

ידע בנדידה, רעיונות בהגירה

גל הרץ, רבקה פלדחי

הגירה של ידע היא מסגרת מושגית שנועדה להדגיש שידע הוא מערכת המחברת אנשים, פרקטיקות ומכשירים עם ייצוגים של דברים, רעיונות ותהליכים. חיבור כזה מתבטא, לבסוף, בנאום בעל פה, בטקסט כתוב או בהתנהגות שהיא פעולה על החומר, על הרעיונות או על השפה. השימוש ב"נדידה" וב"הגירה" בהקשר זה מציין את האופי הדינמי של מערכות ידע, אשר היחסים בין מרכיביהן או רמותיהן השונות משתנים כל העת. התובנה הזאת עמדה ביסודה של קבוצת מחקר הפועלת משנת 2009 במרכז מינרבה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, ואשר כמה מפירות עבודתה במרוצת השנים מוגשים עתה באסופת המאמרים הנוכחית. ההבנה שהידע הוא היסטורי ושתהליך ייצורו הוא חברתי-תרבותי הולידה ניסיונות מגוונים במרוצת המאה ה-20 לנסח מסגרות פרשניות חדשות שייקחו זאת בחשבון. ניסיונות אלה התמקדו דווקא באי היציבות של הידע, כמו גם באי היציבות של הזהויות הנושאות אותו. הניסוח של ידע בנדידה כבעיה, ושל הגירה של רעיונות כמפתח להיסטוריה של ידע המוצע כאן ממשיך את הניסיונות הללו. זהו ניסיון שמודע היטב לקושי שלנו – שלעיתים הוא בלתי נסבל – לחיות בעולם שבו גם הידע וגם הזהות נותרים בלתי יציבים. אולם נקודת המבט שבה עורכי הספר בחרו להתמקד – איתור ושחזור של המסלולים המובילים ממערכת המאופיינת ב"יציבות דינמית", לשכפול או התפצלות של ידע וזהויות, וניתוח הגורמים שמייצרים תנועה או התייצבות – שימשה עבורם אמצעי לניסוח בעיות היסטוריות מעניינות אשר הפרו את המחקר המרתק והמעמיק המוצג בספר זה. -- מעטפת אחורית.

ידע בנדידה, רעיונות בהגירה

טבע האדם - אחרית דבר : גנים, טכנולוגיה, אפוקליפסה

טבע האדם - אחרית דבר : גנים, טכנולוגיה, אפוקליפסה

יוחאי עתריה
בכל פעם שמתפרסם מחקר שנוגע למוצא האדם הוא זוכה להד אדיר בתקשורת ולעניין בקרב מדענים. אך בספר זה יוחאי עתריה טוען שהעניין במוצאו של האדם נובע לא רק מהניסיון המדעי לאשש את תורת האבולוציה אלא דווקא מהניסיון להסביר את הזוועות שהתרחשו בעולם במאה ה-20. בעצם אנחנו משתוקקים למצוא את עצמות "האדם הראשון" ולידו עוד שלד, ובידי שניהם אלות וגולגולותיהם מנופצות משום שממצאים כאלה יאפשרו לטעון כי אנחנו רעים מטבענו. אם נוכיח שהאדם רע מטבעו, נוכל להסיר מעצמנו אחריות לזוועות מסביבנו - "זה טבוע בנו". אולם מאחר שמדענים אינם מסוגלים לספק ממצא ארכיאולוגי-היסטורי מפורש שיעיד כי אנחנו "רוצחים מלידה", אנחנו פועלים בעוד ערוץ - הטכנולוגיה אשמה בהרג, ולא האדם. כך למשל חתם אלברט שפאר, מבכירי המשטר הנאצי, את נאומו במשפטי נירנברג: "אין עוד דבר שיעצור בעד המדע והטכנולוגיה, אם אמנם יופעלו ללא ביקורת ורסן, מלהשלים את מלאכת השמדת האנושות שהם (המדע והטכנולוגיה) פתחו בה ביעילות כה מחריד". מנגד, גם אבי פצצת האטום רוברט אופנהיימר גרס כי פיתוח הפצצה נבע בסך הכול מהאפשרויות הטכניות שהתגלו למדענים. לפי גישה זו, אין האדם אחראי להטלת פצצת האטום, ובוודאי לא ליצירת אינטליגנציה מלאכותית שהפוטנציאל לנזקים ממנה כבר ידוע. באמצעות דיון חדשני בממצאים ארכיאולוגיים, עמדות פילוסופיות, ספרי מדע פופולרי וסרטי מופת עתריה מבקש להוכיח כיצד החיפוש אחר עצמות האדם הראשון והדינמיקה הטכנולוגית פועלים מתוך תפיסה אפוקליפטית: החיפוש אחר עצמות האדם הראשון מונע מהתשוקה לחשוף את ראשית הזמן, ואילו הטכנולוגיה דוחפת אותנו לעבר סוף העולם וקץ הזמן. אך המטרה משותפת וסמויה: זיכוי האדם מאשמה והסרת אחריות למעשינו. -- מעטפת אחורית.

טבע האדם - אחרית דבר : גנים, טכנולוגיה, אפוקליפסה

 פוריות לידה וילדות : המשפחה היהודית במרחב העות'מאני

פוריות לידה וילדות : המשפחה היהודית במרחב העות'מאני

טלי בוסקילה 

פוריות, לידה וילדות: המשפחה היהודית במרחב העות'מאני מציג לראשונה תמונה מלאה של ראשית החיים בחברה היהודית העות'מאנית במזרח התיכון, תוך התבססות על מגוון רחב של מקורות בדפוס ובכתבי יד, נפרסים בפני הקוראים הניסיונות והמאמצים להשגת ההיריון המיוחל; ההתרחשות הנשית בחדר הלידה; הסכנות והמפגעים שארבו ליולדות ולתינוקות; טקסי ראשית החיים; והקשרים הרגשיים שהתרקמו בין הורים לילדים. היבטים אלו של חיי המשפחה שנותרו עד עתה סמויים מעינינו, מאפשרים לדון בשלל סוגיות הקשורות בתפקידים מגדריים, ביחסי כוח חברתיים ומקצועיים, במנגנוני העברה של ידע דתי ורפואי, ובזיקות ההדדיות שבין יהודים למוסלמים, פרקי הספר מוסיפים נדבכים חשובים למחקר ההיסטורי של המשפחה ולהיסטוריה החברתית של יהודי המזרח התיכון העות'מאני, בפרק הזמן שראשיתו במאה ה-16 וסופו במאה ה-19. -- כריכה אחורית.

פוריות לידה וילדות : המשפחה היהודית במרחב העות'מאני

 פנים חדשות : ‏פ‏רקים בתולדות סיפורי החכמים בספרות הזוהר

פנים חדשות : ‏פ‏רקים בתולדות סיפורי החכמים בספרות הזוהר

יאיר גרדין

עלילותיהם של ר' שמעון בר יוחאי וחבורתו הן מהנדבכים המרכזיים של ספרות הזוהר. סיפורים אלו,מאות במספר, שכתבו מחברים שונים במשך כמה דורות, הם יצירה ענפה הסובבת סביב דמויות חכמים מגוונות ומרתקות. פנים חדשות צולל לתוך עולם עשיר זה, בוחן את גלגוליהם השונים של הטקסטים ואת היחסים ביניהם, ומצביע על ההקשרים הספרותיים, הרעיוניים וההיסטוריים שבתוכם עוצבה חבורה רבגונית זו של גיבורים קבליים. באמצעות שילוב בין קריאה צמודה בעשרות טקסטים ובין התבוננות בקורפוס הזוהרי כולו, חושף ד"ר יאיר גרדין ריבוי קולות ואף מתחים ומחלוקות בין טיפוסים שונים של חכמים, שמקצתם קוראים תיגר, בדבריהם ובהתנהלותם, על דמותו האגדית של ר' שמעון בר יוחאי. הספר הוא מסד חיוני להבנת ספרות הזוהר וקריאה מעשירה למבקשים להכיר את הדרכים שבהן היא נוצרה והתגבשה. -- מעטפת אחורית.

פנים חדשות : ‏פ‏רקים בתולדות סיפורי החכמים בספרות הזוהר

 כותר אודיסיאה דיפלומטית : לידתם של היחסים המיוחדים עם אירופה 1970-1957

כותר אודיסיאה דיפלומטית : לידתם של היחסים המיוחדים עם אירופה 1970-1957


 גדי היימן, ליאור הרמן

חסי ישראל ואירופה הם יחסים של "שונאים, סיפור אהבה", של התקרבות ודחייה בעת ובעונה אחת. ספר זה שב אל אחד הפרקים המשמעותיים ביותר בקורות הדיפלומטיה של מדינת ישראל הצעירה, המנסה להתקרב אל אירופה שנים אחדות לאחר שנדחו ממנה היהודים. לאחר משא ומתן מתיש הצליחה הדיפלומטיה הישראלית לקצור הישג מרשים. ב-1970 חתמה ישראל עם הקהילה האירופית על הסכם העדפה חסר תקדים: בפעם הראשונה נכונה הקהילה האירופית לתת הקלות סחר חד-צדדיות למדינה מחוץ לאירופה. ההסכם עשה כברת דרך ניכרת להשׂבעת שאיפותיהם של הישראלים וחרג הרבה מעבר למה שניתן היה לצפות בניתוח פשוט של קלפי המיקוח שבהם החזיקו שני הצדדים.
אודיסיאה דיפלומטית מגולל את סיפור ההצלחה הזה: סיפורו של משא ומתן בין ישראל ובין הקהילייה האירופית שנמשך לא פחות מתריסר שנים. צורתו היא של אודיסיאה: מסע ממושך, מתיש, לעתים קרובות מייאש, אל יעד שנראה לכאורה בהישג יד, אך בכל פעם שמתקרבים אליו הוא חומק ונסוג לאחור. בדיוק כמו ביצירה האפית של הומרוס החלה ספינת הדיפלומטיה הישראלית להפליג מתוך ביטחון בכך שתגיע ליעדה עד מהרה. עם הזמן התרבו התלאות, והמסע חייב את הנושאים ונותנים הישראלים למידה רבה של תושייה, תחבולה, כושר המצאה ואורך רוח. -- מעטפת אחורית.

כותר אודיסיאה דיפלומטית : לידתם של היחסים המיוחדים עם אירופה 1970-1957

שלוש הרצאות על חסידות ברסלב

שלוש הרצאות על חסידות ברסלב

 יונתן מאיר

קובצו כאן שלוש הרצאות שניתנו במכון שוקן למדעי היהדות בשנת 2023. ההרצאות מציגות תמונה רחבה של תולדות חסידות ברסלב, מראשיתה בשלהי המאה השמונה עשרה ועד לגילוייה המוחצנים במאה העשרים. בניגוד לתמונה הרומנטית המקובלת, מובלטת כאן הדינמיות שבחסידות מורכבת זו, ומוצגת כאן הבנה חדשה של התאולוגיה הנועזת שהתפתחה בה, שעברה תמורות ושינויים לנוכח מציאות היסטורית משתנה.

שלוש הרצאות על חסידות ברסלב

 איך למנוע את הפנדמיה הבאה

איך למנוע את הפנדמיה הבאה

ביל גייטס
ממשלות, עסקים ואנשים פרטיים ברחבי העולם עוסקים בהשלכותיה של מגפת הקורונה. האם נוכל להדוף לא רק אסון דמוי קורונה נוסף, אלא גם לחסל במקביל את כל מחלות הנשימה, כולל שפעת? ביל גייטס, אחד מגדולי ההוגים והאקטיביסטים של דורנו, מאמין שהתשובה לשאלה הזאת היא כן. מחבר רב־המכר #1 של "הניו יורק טיימס", 'אסון אקלימי', מפרט בצורה ברורה ומשכנעת מה היה על העולם ללמוד מקוביד–19 ומה כולנו יכולים לעשות כדי למנוע אסון דומה. בהסתמך על הידע המשותף של המומחים המובילים בעולם ועל ניסיונו האישי במסגרת הפעילות של קרן גייטס במאבק במחלות קטלניות, הוא מסביר תחילה את המדע של מחלות זיהומיות ולאחר מכן מראה לנו איך אומות העולם עובדות בשיתוף פעולה זו עם זו וגם עם המגזר הפרטי, וכיצד אנחנו יכולים למנוע ממגפה חדשה להרוג מיליוני אנשים ולהרוס את הכלכלה העולמית. זהו קול קורא – ברור, עוצמתי, מקיף ובעל חשיבות עליונה. -- מעטפת אחורית

איך למנוע את הפנדמיה הבאה

אסתאתיקה : על הכנסת האורחים של האומנות

אסתאתיקה : על הכנסת האורחים של האומנות

דרור פימנטל

שאלת הכנסת האורחים היא השאלה החשובה ביותר בתחום המחשבה היום. השאלה היא כיצד נארח את הזר ביותר, המתנגד לכל המשגה, ובכך משבש את מהלכה התקין של המחשבה. בספר זה הדיון בהכנסת האורחים נדרש למושגיות חדשה ומורחב לשדה האסתטי: אירוע הכנסת האורחים אינו מתרחש בפגישה פנים אל פנים עם האדם האחר, כמו שסבור עמנואל לוינס, אלא במפגש עם עבודת האומנות. הכתיבה על אירוע הכנסת האורחים, כמו שהוא מתרחש באומנות, כרוכה בשיבוש הקדימות המוקנית במסורת לתאוריה לעומת הפרקטיקה. השיבוש ניכר גם באדישות להבחנות מסורתיות, כגון זו שבין שירה ובין אומנות פלסטית; בין אומנות מודרנית ובין אומנות קלסית; ובין אומנות בין־לאומית לאומנות מקומית. על כך נוסף אופיין ההיברידי של עבודות האומנות הנידונות בספר: רובן ככולן מרצדות בין החזותי ללשוני, אם מדובר בייצוג לשוני של אובייקט חזותי (כבשירו של רילקה "טורסו קדום של אפולו"), או בייצוג חזותי של אובייקט לשוני (כבעבודתו של אנסלם קיפר "זהב שיערך מרגריטה"). כל אלה מתכנסים ליצירת שיח חדש ומקורי על אומנות - שנקרא בשם "אֶסְתאֵתיקה" - ושרטוטו הראשוני נעשה בספר הזה. -- מעטפת אחורית.

אסתאתיקה : על הכנסת האורחים של האומנות

 מהפכה של שמחה : [מוזיקה ישראלית-מזרחית]

מהפכה של שמחה : [מוזיקה ישראלית-מזרחית]

אופיר טובול

המוזיקה המזרחית עברה מסע מרתק מהשוליים אל לב התרבות הישראלית. מה שהחל כז'אנר מודר ומבוזה, נהפך עם השנים לפסקול המרכזי של החברה הישראלית, תוך שהוא מטשטש גבולות בין מסורת למודרניות, בין מזרח למערב ובין דתיות לחילוניות. מהפכה של שמחה מספר את סיפורה של המוזיקה המזרחית בישראל דרך 40 שירים מכוננים. הספר עוקב אחר התפתחות הז'אנר מימי התקליטים ועד עידן היוטיוב ומציג את הדמויות המרכזיות שעיצבו אותו - מג'ו עמר ועד עומר אדם. דרך ניתוח השירים, אנו נחשפים לאופן שבו המוזיקה המזרחית שיקפה, הדהדה וקידמה שינויים חברתיים עמוקים בישראל. מעבר לסיפור המוזיקלי, מהפכה של שמחה מציע מבט מעמיק על החברה הישראלית בכללותה. הוא מראה כיצד המוזיקה המזרחית נהפכה ממושא לבושה למקור לגאווה לאומית, וכיצד היא סייעה לגשר על פערים עדתיים ותרבותיים. הספר המוגש בפורמט אלבומי מלא חן, חוגג את ניצחון היצירתיות על הדעות הקדומות ומציג את סגנון המוזיקה הזה כסמל לישראליות מכילה ורבגונית. -- כריכה אחורית.

מהפכה של שמחה : [מוזיקה ישראלית-מזרחית]

 שיגעונו של הרקולס ; אוקטאוויה

שיגעונו של הרקולס ; אוקטאוויה

 רחל בירנבאום

גיבור-העל הרקולס הוא דמות רבת-פנים בדרמה, בציור, בפיסול ובקולנוע מימי הומֵרוס עד ימינו: יש שהוא אַלּים, נכלולי, תאוותני ויהיר; יש שהוא מגן האנושות; ויש שהוא נלעג בסכלותו. דור-דור ורוח זמנו. את עיבוד המיתוס והדרמטיזציה שלו שאב סנקא מן הטרגדיה 'הראקלס' מאת אֶוריפּידֶס. מקוריותו של סנקא באה לידי ביטוי בשזירת מסכת של מוטיבים מרשימים: ההרסנות של הרגשות העזים, כזעם שנהיה לטירוף זמני ובעטיו הורג הרקולס את אשתו וילדיו; האשָם לאחר התפכחותו של הרקולס מטירופו; ההתרסה נגד העריצות; וניסיון ההתרסה נגד המוות: הרקולס אומנם יכול למוות, אבל במו ידיו הוא מביא את המוות על משפחתו.
המחזה ההיסטורי 'אוקטאוויה' מיוחס לסנקא, אך אינו פרי עטו. מוצגים בו מאורעות בחייה הנוגעים ללב של הנסיכה אוקטאוויה, בתו של הקיסר קלאודיוס, בקיץ של שנת 62 לספירה: בודדה בארמון, יתומה ואחות שכולה, היא מקבלת גט כריתות מהקיסר נֵרון, שנישאה לו בעל כורחה. במרד ההמון נגד נרון עקב גירושיו ונישואיו לפילגשו פופאייה, מוצא הקיסר עילה להגלות את אוקטאוויה לאי גזֵרה שומם, ושם מוצא אותה מותה.
התרגום של שתי הטרגדיות ניתן כאן במשקליהן המקוריים.
רחל בירנבאום, המתרגמת, היא פרופסור אֵמֵריטה בחוג ללימודים קלסיים באוניברסיטת תל אביב. במוסד ביאליק ראו אור בתרגומה: סנקא, 'אגאממנון' • 'אוידיפוס', 'נשי טרויה • תיאסטס', 'מדאה • פיידרה', 'הדלעתו של קלאודיוס האלוהי'; הוראטיוס, 'השירים (האודות)', 'הסטירות', 'האיגרות • אמנות הפיוט'; יובנאליס, 'הסטירות'; ו'שירי קאטולוס' (עם דוד וייסרט, פרופ' אֵמֵריטוס בחוג ללימודים קלסיים באוניברסיטת תל אביב).
על העטיפה: הרקולס הורג את ההידרה מאגם לֶרנָה בעלת תשעה הראשים. פרט מתוך פסיפס המתאר את 12 המטלות של הרקולס, המאה השלישית לספירה. נמצא בחפירות בליריה, ולנסיה, ספרד.

שיגעונו של הרקולס ; אוקטאוויה

 מבעד לסורגים שקופים : נשים חרדיות לומדות גמרא

מבעד לסורגים שקופים : נשים חרדיות לומדות גמרא

אסתי רידר אינדורסקי
מבעד לסורגים שקופים מאיר תופעה חדשה שאפלה אמפירית אופפת אותה: נשים חרדיות הלומדות גמרא. עצם קיומה הוא פריצת דרך היסטורית עבור נשים חרדיות, וככל תופעה תרבותית היא אינה צומחת בחלל הריק. התופעה הנחקרת נשענת על האדנים של תהליכי הדרה והכלה בחברה החרדית, כמו גם על הדרת נשים חרדיות מאתוס חברת הלומדים, והיא חלק מתופעה רחבה יותר של יחסי מדינה והחברה החרדית, והשפעתם של יחסים אלו על נשים. בשנים האחרונות התחוללו שינויים בתחומים שונים בתוך החברה החרדית, בעיקר בשדות שבהם פועלות נשים חרדיות, ובעקבותיהם נוצרו תמורות רבות במגזר שהצטייר תמיד בצבעי שחור ולבן. למרות זאת, מעל ראשיהן של הנשים החרדיות מוצבות תקרות הנראות כבלתי עבירות. הראשונה היא תקרת בטון המדירה אותן מהאתוס המרכזי המגדיר את החברה החרדית - לימוד הגמרא. השנייה היא תקרת בטון המונעת מהן את היכולת להיכנס אל הפוליטיקה החרדית – המוסדות המעצבים את פני החברה החרדית ומוקדי קבלת ההחלטות. בנוסף לכך – ואולי דווקא בעקבות ה"אביב" של הנשים החרדיות - החלו לנשב בחברה החרדית רוחות של מחיקה והדרה, לצד תופעות של הקצנה דתית ומשטור צניעותן של נשים באופנים שלא נראו כמותם בעבר. מבעד לסורגים שקופים חושף את המנגנונים המעורבים בהדרה זו והופכים אותה ל"טבעית" ושקופה, כמו גם את הא.נשים והגופים המעורבים בתחזוקתה של שקיפות זו בתוך החברה החרדית ומחוצה לה בסיועה של המדינה. לצד זאת הספר בוחן מקרוב את אסטרטגיות הפעולה של ציבור מתנגד בתוך הקהילה. -- מעטפת אחורית.

מבעד לסורגים שקופים : נשים חרדיות לומדות גמרא

 מאמרי שד"ל : מתוך: מחקרי היהדות

מאמרי שד"ל : מתוך: מחקרי היהדות


שמואל דוד לוצאטו 

הספר 'מחקרי היהדות', הכולל מאמרים של שד"ל בנושאים שונים, יצא לאור בוורשה בשנת 1913, חלק מהמאמרים האלה כבר ערכנו והוצאנו לדפוס, ולא היה טעם להדפיסם מחדשולכן ביקשנו שם אחר, שונה מ"מחקרי היהדות". האסופות השונות השתמשו- כאמור- כמעט בכל שם אפשרי לקבצים השונים, וכך הגענו ל"מאמרי שד"ל" הוספנו כנספח מספר מאמרים נוספים, שפורסמו מעל במות שונות, וסברנו שהם חשובים להשלמת השקפת עולמו של שד"ל.

מאמרי שד"ל : מתוך: מחקרי היהדות

לחיות את החיים אחורנית : (מכתב)

לחיות את החיים אחורנית : (מכתב)

ג'יימס הילמן 

"אני מפתח פה את הרעיון של הבלוט ושל החשיבות שלו כדי לדמיין את החיים בכיוון הפוך, אחורנית, לא מבחינת הזמן, מלידה עד מוות, אלא מבחינת המשמעות שלהם [...] עץ האלון לא נעשה יותר הוא עצמו אחרי ארבע מאות שנה וברגע שנכרת הוא תמיד הוא." -- מן המעטפת האחורית.

לחיות את החיים אחורנית : (מכתב)

 דברי הימים : עם מבוא ופירוש.

דברי הימים : עם מבוא ופירוש.

שרה יפת

"'מקרא לישראל' הוא פירוש חדיש ומקצועי למקרא, הנסמך על רובדי התרבות היהודית לדורותיה. הפירוש שם לו למטרה את המשימות האלה: להתחשב במיטב הידע על נוסח המקרא, בשים לב לעדות תרגומיו העתיקים ולגלגוליו במשך הדורות; להעריך את הצד האמנותי של המקרא, על סוגי הספרות השונים שבו, לאור המקבילות החוץ־מקראיות, ובהתחשב בהישגי הפרשנות הקלאסית והחדשה; להביא את מיטב הידע על לשון המקרא, על יסוד חקר הלשונות השמיות, המילונאות הדקדוק המודרניים". -- מהקדמת העורך.

דברי הימים : עם מבוא ופירוש.

 ג'ק ואפון הפלא או למה אני מעריץ את האנגלים : וגם החלילן מהמלין או סיפורם של אלה שנשארו מאחור

ג'ק ואפון הפלא או למה אני מעריץ את האנגלים : וגם החלילן מהמלין או סיפורם של אלה שנשארו מאחור

יגאל שוורץ
ספרו החדש של יגאל שוורץ עוסק בשני סיפורי עם מפורסמים: ג׳ק ואפון הפלא והחלילן מהמלין. שוורץ קורא אותם ברצינות רבה ובנימה שובבית כאחת הוא מגלה לנו, בדרך ווירטואוזית, כיצד הסיפורים, התמימים לכאורה, הם יצירות מופת זעירות המגלמות בתוכן מסרים אנושיים עמוקים באשר ליחסים בין אדם, הקהילה שלו והיקום. הוא גם מראה כיצד כל סיפור משקף את המנטליות הלאומית של יוצריו. ג׳ק ואפון הפלא הוא סיפור אנגלי עד לשד עצמותיו והחלילן מהמלין הוא סיפור גרמני לחלוטין. - אתר ההוצאה.

ג'ק ואפון הפלא או למה אני מעריץ את האנגלים : וגם החלילן מהמלין או סיפורם של אלה שנשארו מאחור

הספר הקטן שיעשה לך טוב : 100 רעיונות לשיפור מצב הרוח

הספר הקטן שיעשה לך טוב : 100 רעיונות לשיפור מצב הרוח

רוזי סאנסט

"ברוכים הבאים לספר שנכתב כדי להחזיר את הקלילות לחייכם ואת הברק לעיניכם. הספר הקטן שיעשה לך טוב מאגד בתוכו את מיטב הטיפים והטריקים לשיפור מצב הרוח. הם מקובצים יחד ברשימה כיפית אחת, כך שבכל פעם שפותחים את הספר אפשר למצוא בו השראה, זריקת אנרגיה, שלווה או הסחת דעת" -- מן המעטפת האחורית.

הספר הקטן שיעשה לך טוב : 100 רעיונות לשיפור מצב הרוח

100 דברים שמיליונרים עושים : צעדים פשוטים לחיים של עושר

100 דברים שמיליונרים עושים : צעדים פשוטים לחיים של עושר

נייג'ל קמברלנד

"מי מאיתנו לא שמע על כל אותם אנשים שהרוויחו בעשר אצבעות את המיליון הראשון שלהם, ותהה לעצמו: 'איך הם עשו את זה?' המאמן העסקי המצליח נייג'ל קמברלנד, שליווה כבר אינספור מנהלים ואנשי עסקים אל ההצלחה הכלכלית, הוא האיש המושלם לספק אותה. אחרי שבספרו הקודם הוא לימד אותנו על 100 דברים שאנשים מצליחים עושים, כעת הוא מבקש להראות לנו איך להכניס עושר כלכלי לחיינו – בכל גיל ובכל נקודת פתיחה. ב-100 עצות מחכימות ומעשיות, קמברלנד מלווה את הקורא בתהליך צבירת ההון, החל בהבנה של צרכים ויעדים, דרך התנהלות פיננסית נכונה ובריאה, ועד שמירה על סדרי העדיפויות הנכונים בחיים, ובראשם משפחה, בריאות והנאה. ספריו של קמברלנד היו לרבי־מכר בכל מקום שבו ראו אור, וקל להבין למה. הרעיונות הפשוטים שמאוגדים ב-100 דברים שמיליונרים עושים הם ממוקדים, קלים ליישום ויעילים, והופכים את המדריך הזה לכלי הכרחי לכל מי שחולם על המיליון הראשון – וגם על הבאים אחריו." -- מן המעטפת האחורית.

100 דברים שמיליונרים עושים : צעדים פשוטים לחיים של עושר

 חוכמת לב : מסע פסיכולוגי אל שנות ההורות הראשונות

חוכמת לב : מסע פסיכולוגי אל שנות ההורות הראשונות

שיר בר-אמת גרדמן
"גליה הסתגרה בחדרה כשהתינוק שלה סירב פתאום לינוק; יואב לא יכול לשאת עוד את מאבקי הכוח של גיל שנתיים הנורא; ונועה כמעט התפוצצה מרוב כעס בלילות טרופים ללא שינה. לצד ההנאה וההתרגשות הכרוכות בהבאת ילד לעולם, השנים הראשונות להורות מלֻוות בהכרח בקושי, בשחיקה, בעייפות ובתסכול, ואלה עלולים להביא את ההורים, גם אלו שראו בעצמם מאוזנים למדי, לנקודת הקצה. במקרים כאלה ההורים מבקשים, ובדרך כלל גם מקבלים, עצות שונות כדי להיחלץ ממצבי משבר, אולם לעיתים הם זקוקים לא לעצות אלא למשמעות, להבנה עמוקה של הסיבות למצוקה הגדולה שלהם, לדעת גם להסתייע בחוויות הקשות לצורך צמיחה פסיכולוגית. בספר המרתק חוכמת לב הפסיכולוגית שיר בר־אמת גרדמן יוצאת למסע פסיכולוגי אל עומק שנות ההורות ראשונות. בעזרת תאוריות פסיכואנליטיות ומחקרי התפתחות, ולצד תיאורים חיים של טיפולים פסיכולוגיים והדרכות הורים שערכה, הספר מצליח להאיר באור חדש ומקורי סוגיות שכל ההורים מתמודדים איתן, ובהן הנקה, שינה והצבת גבולות. נוסף על הפרקים העוקבים אחר שלבי התפתחות ואתגרים הוריים אוניברסליים, יש בספר אחרית דבר שעוסקת באתגרים המיוחדים הטמונים בגידול ילדים בזמני מלחמה וטראומה המתאימה להורות עכשווית בישראל לאחר 7 באוקטובר" -- מן האתר של ההוצאה.

חוכמת לב : מסע פסיכולוגי אל שנות ההורות הראשונות

 במקום מושבו : סולידריות במושב העובדים המתחדש

במקום מושבו : סולידריות במושב העובדים המתחדש

אבי שניידר
למרות הפרטת המבנה הארגוני של המושב, ממשיכים המבנה המרחבי והקהילתי לייצר ולשמר סולידריות ושיתופי פעולה. באמצעות חקר המקרה של מושב צין מציע ספר זה נקודת מבט חדשה, בתר-ארגונית, על ישובים כפריים בפרט ועל תהליכי עבודה משותפים בכלל. הספר בוחן את המסד הארגוני החדש של מושב צין, את המסד המרחבי ואת המסד הקהילתי של המושב ואת יחסי הגומלין בין מסדים אלה. בדרך זו מבקש הספר להבין מה היה ומה נותר מהרעיון של מושב העובדים שנוסד בישראל לפני כמאה שנים. במסגרת המגבלות האקדמיות של הסקה אנליטית מבקש הספר להסביר באילו תנאים חברתיים ומרחביים יכולים ישובים כפריים, מושבים, קיבוצים וישובים קהילתיים במאה ה21 לשמר סולידריות, חרף תהליך ההפרטה הארגוני. יתרה מזאת, מקרה הבוחן של מושב צין, המדגיש את חלקם של המרחב והקהילה ביצירת עבודה משותפת גם ללא ארגון, יכול לשמש גם להבנה תיאורטית של תופעות רחבות יותר בשוק העבודה העכשווי כדוגמת  We Work, חממות פיתוח טכנולוגי ועוד.  -- כריכה אחורית.

במקום מושבו : סולידריות במושב העובדים המתחדש

 שביל החלב : אוטוביוגרפיה של הגלקסיה שלנו

שביל החלב : אוטוביוגרפיה של הגלקסיה שלנו

ד"ר מויה מקטיר

"האסטרופיזיקאית מוֹיָה מקטיר, מעבירה לנו את סיפורה האישי והמסעיר של גלקסיית שביל החלב. במשך מיליארדי שנים היתה הגלקסיה שלנו עדה לחיים על כדור הארץ, צפתה ב־100 מיליארד בני אדם באים והולכים, שקועים בחיי היום־יום שלהם, כשהיא עצמה שקועה בתחושת בדידות קשה מנשוא. אחרי ששמעה את סיפורה מסופר מפי אחרים, החליטה גלקסיית שביל החלב, על כל 100 מיליארד הכוכבים ו־50 אוּנְדֶסילְיוֹן טונות של גז ואבק המרכיבים אותה, לספר אותו בעצמה. באוטוביוגרפיה מרתקת זו הגלקסיה מספרת לקוראיה את כל מה שגילו בני האדם על אודותיה, החל מהיווצרותה בעקבות המפץ הגדול לפני 13 מיליארד שנים, דרך התפשטותה במרחב בקצב הולך וגדל, עד למותה העתיד לבוא בעוד כמה מיליארדי שנים, וגם את כל מה שעדיין נסתר מעינינו ועוד נותר לנו ללמוד על אודותיה. אחרי זמן רב כל כך, הגלקסיה חשה כי צברה ניסיון די הצורך לספר את קורות חייה הסוערים במלואם, וסיפורה גדוש מידע מרתק על גלקסיות, חורים שחורים, חומר אפל וגם על אגדות עמים עתיקות, כל אלה נמסרים בפירוט המדעי-אסטרונומי המתבקש. שביל החלב מביא לקוראים סיפור מרתק המסכם את הידע האנושי על אודות היקום בו אנו חיים ומוגש לקוראים בסגנון מקורי ויוצא דופן" -- כריכה אחורית.

שביל החלב : אוטוביוגרפיה של הגלקסיה שלנו

 נסיכת התירס

נסיכת התירס

מירה קרום-לדובסקי

"את רואה מישיוניו, העולם שלנו מלא בדברים נהדרים. צריך רק להבחין בהם ולזכור שהם קיימים אפילו אם לא רואים אותם, למשל בלילה". כך מוסרת לנו מירה קרום־לדובסקי על שיחתה עם אימה, כאשר בהיותה ילדה קטנטונת ברחו שתיהן ונדדו, מאימת הרצח, ביער מזרח גליצאי. אימה של המספרת חוללה ניסים ונפלאות כדי להרחיק את ילדתה מהמציאות הנוראה וליצור עבורה מציאות אחרת, מלאת יופי ואהבה: נסיכות, ארמונות המוקפים בגנים מופלאים שבהם הילדה מתקבלת בחיבה, חיות ידידותיות המדברות איתה; טבע חי המגיב בידידות. בעזרת מילים מלאות חיוניות וצבע, וכן בובות העשויות תירס, הפעילה האם את הדמיון ואת הרגש של בתה. באחד הימים יצרה האם בובה מקלח תירס וביקשה לתת ל'נסיכה' שם. הקטנה הציעה את שמה האמיתי, אך אימה הזדעקה ואמרה: 'לא ולא! כי נסיבת התירס תתייבש ותיבול, ואת, מישיוניו, תחיי הרבה־הרבה שנים". הספר הוא קליידוסקופ של סיפורי חיים קצרצרים, שבהם אי־הוודאות, הפחד, והאימה נמהלים ועולים בערבוביה עם אושר, עם יופי ועם אהבה ברסיסי זיכרונות מרים־מתוקים. כל סיפור עומד בפני עצמו, אך יחד הסיפורים מציגים את הזמן שנחווה כסיפור חיים אנושי והומניסטי, ובו גם דמויות חייה על סתירותיהן האנושיות. מירה קרום־לדובסקי מוסרת לנו קולאז' של חוויות על ילדות בתקופת השואה במזרח גליציה, על התבגרות בפולין העממית, על ראשית קליטתה בקבוצת שילר ועל השתלבותה בצבא וכמורה בתל אביב. באמצעות סיפוריה היא ממחישה כי "האירועים ההיסטוריים הגדולים" מורכבים מחוויות יום־יומיות, והם מוצגים במלוא עוצמתם ומורכבותם באמצעות סיפור של סיפורים. --‏ מן המעטפת האחורית.

javascript:; נסיכת התירס

לילי קשטיכר : האישה שכתבה באושוויץ

לילי קשטיכר : האישה שכתבה באושוויץ

לילי הלפרט-זמיר 
סיפור חייה ויצירתה הספרותית והחזותית יוצאי הדופן של לילי קשטיכר באושוויץ־בירקנאו, ככל הנראה האישה היחידה שכתבה בתוככי מחנה ההשמדה במחצית השניה של 1944, הם נושאי המחקר של ספר זה. ספר זה מביא את קולה ופעלה של לילי קשטיכר קרוב לחמישה עשורים לאחר מותה וחושף את סיפורה יוצא הדופן, שהביא להצלתה ולהצלת חברותיה והוא מאיר את המאפיינים המגדריים של גורל הנשים בשואה, בדמות אישה צעירה ומיוחדת. תוך העיון והדיון, עולות שאלות מטרידות באשר לאופן התקבלותה של לילי בארץ לאחר השואה, ואולי לא רק התקבלותה שלה. כיצד קרה שאישה גיבורה, יוצרת, בעלת תעצומות נפש וכושר מנהיגות מוכח בתופת של אושוויץ-בירקנאו, הפכה בירושלים לציפור רדופה וכרותת כנף? כיצד קרה שהיא התרסקה לקרקע המציאות הישראלית שהגדירה אותה מטורפת, במדינה שהייתה אמורה להגן עליה ולאמצה את חיקה באהבה. האם גבורתה של לילי קשטיכר, האישה שכתבה באושוויץ, הודחקה מכיוון שמצד אחד לא כללה מוטיבים של קורבניות ואומללות, ומצד שני לא כללה שימוש בכלי נשק ובקבוקי מולוטוב? גבורתה הייתה מושתתת על רכיבים אחרים, לא מוכרים; היא הסתמכה על תעוזה ועל קידוש חירות הדעת. תחמושתה לא הייתה אלא בדלי עפרונות ופיסות נייר גנובים.‏ -- כריכה אחורית

לילי קשטיכר : האישה שכתבה באושוויץ

טיול בכוורת : מבט קוסמולוגי על דבורים ואנשים

טיול בכוורת : מבט קוסמולוגי על דבורים ואנשים

מור קדישזון 
"בעבר היה לנו קשר עמוק עם חיות רבות. לכל חיה נודעו הסיפורים שלה, הסגולות שלה. לכל חיה יוחדה המיתולוגיה שלה, פעם פיסלנו צלמיות של פרות. החיפושיות היו קדושות. הדבורים, שהיו במשך אלפי שנים כוח גדול בדמיוננו, עדיין עושות זאת. הלב שלנו מיד מתעורר למולן, מתחיל לספר מחדש את כל הסיפורים". טיול בכוורת עוסק בקשר שבין האדם לדבורים משחר התרבות האנושית ועד ימנו, דרך סיפורי מיתולוגיה, פולקלור, ספרות, אמנות וחיבורים מדעיים מתקופות שונות. הספר נע בגמישות בין קולות ותחומים שונים ומשלב מידע על חיי הדבורים ותולדות הדבוראות על שלל המצאותיה עם מבט פילוסופי ופואטי על המפגש הייחודי של האדם עם הדבורים. נקודת המוצא של הספר היא מה שמכונה 'בעיית הדבורים העולמית': מדוע זכו הדבורים לתפקיד כה רם מעלה והרה גורל, לשאת את עתיד האנושות וכדור הארץ על כתפיהן? טיול בכוורת הוא חלון הצצה לסוגיות אקולוגיות עמוקות ורחבות היקף. מה אומרות לנו הדבורים במצבן כיום? -- אתר המו"ל.

טיול בכוורת : מבט קוסמולוגי על דבורים ואנשים

מיינדפולנס ביחד : להתחבר עם הילדים בתרגול יומיומי

מיינדפולנס ביחד : להתחבר עם הילדים בתרגול יומיומי

שרה דנהי 
רוצים לגדל ילדים רגועים ומאושרים יותר? לפעמים לא צריך יותר מכמה דקות ביחד מידי יום. אנחנו כבר יודעים שתרגול קבוע של מיינדפולנס עוזר לנו להתחבר לעצמנו, להפחית מתחים וחרדות, ולחיות בכאן ובעכשיו. אבל מי אמר שמיינדפולנס חייבים לתרגל לבד? מתברר שזו גם דרך מצוינת למצוא חיבור, קרבה ואיזון עם האנשים היקרים לנו - ובמיוחד עם ילדינו. בספר היפהפה הזה תמצאו יותר מ־ 50 פעילויות משותפות לכל המשפחה, ביניהן: תרגולי נשימה מקוריים ומרגיעים ; משחקי יצירה כיפיים ; תרגילי הקשבה, תנועה ומנוחה ; וכמובן, המון המון חיבוקים. שרה דנהי היא מורה מוסמכת ליוגה ולמיינדפולנס, המתמחה בעבודה עם ילדים ומשפחות. מיינדפולנס ביחד הוא המתנה הכי טובה שתוכלו לתת לעצמכם, לילדיכם - ולכל מי שישמח לקצת זמן איכות משפחתי. -- כריכה אחורית.

מיינדפולנס ביחד : להתחבר עם הילדים בתרגול יומיומי

 טיימבוקסינג : איך לעשות דבר אחד בכל רגע - ולעשות יותר

טיימבוקסינג : איך לעשות דבר אחד בכל רגע - ולעשות יותר

מארק זאו-סנדרס
"מדי בוקר אנחנו קמים לרשימה אינסופית של מטלות ומשימות, מדלגים מדבר לדבר ודוחים את הדברים החשובים, רק כדי לגלות בסוף היום שהספקנו מעט מאוד, אם בכלל. אבל רגע, יש גם בשורות טובות: זה ממש לא חייב להיות כך. הכירו את טַיימבּוֹקסינג – השיטה האולטימטיבית לניהול נכון של המשאב החשוב ביותר העומד לרשותנו: הזמן. לפי השיטה, אם נקדיש כל רגע ביום שלנו לדבר אחד בלבד, נצליח להשיג הרבה יותר. זה פשוט ככל שזה גאוני, ודורש רק תכנון קצר בתחילת היום. בלי משימות חופפות, בלי הסחות דעת מיותרות, בלי תחרות בלתי נגמרת על הקשב שלנו. את השיטה פיתח היזם והמשפיען מארק זאו-סנדרס, בהמשך למאמר שפרסם בכתב העת של בית הספר לעסקים של הרווארד ושהפך בן לילה לוויראלי. אבל למעשה, רבים וטובים לאורך ההיסטוריה – מאלברט איינשטיין עד ביל גייטס וסטיב ג'ובס – כבר הכירו בעקרונות הבסיסיים שלה ונעזרו בה בחיי היומיום שלהם" -- מן האתר עברית.

טיימבוקסינג : איך לעשות דבר אחד בכל רגע - ולעשות יותר

 פסיכואנליזה מדוברת

פסיכואנליזה מדוברת

אנה גלמן

"הקורא בספרה של אנה גלמן משוטט בסמטאות הרב-ממדיות של הפסיכואנליזה: בקליניקה, בחברה, ובתרבות; הוא נפגש עם הפסיכואנליטיקאי כאומן המילה, שכן כאשר כל כך הרבה שיחים של כוחנות ושלטון, כסף, נשק ובריאות ממסדיים מרדימים את הכלל, אזי השיח הפסיכואנליטי הוא הכרחי לטובת ראיה מפוקחת, מעוררת. הפסיכואנליזה משתנה, והיא חייבת להמציא את עצמה שוב ושוב, בדיוק כפי שעשה לאקאן. הסימפטומים והאי-נחת משתנים בעולם העכשווי, והפרקטיקה של הפסיכו(אנליזה)תרפיה חייבת לדייק את האקט-אומֶר הפסיכואנליטי לטובת חיתוך מדויק של הסבך. המילה היא אמנם הציר, אבל היא מילה בבשר של הגוף שנוכח בקול, במבט, ב"נושם-נשמה" מעיקה. כולנו א-נורמליים, סינגולריים שמשתוקקים ל"א-ובייקט" החסר שאבד-ואבוד, אבל דוחפים לעתיד של "אהיה אשר אהיה". הפסיכואנליזה נאמנה לסבל של הסינגולרי, ליוצא מהכלל. זו האתיקה של פסיכואנליטיקאי שמחויב לסובייקט שהוא תמיד אחר בין אחרים, יחיד שנושא את גורלו לבדו, שלא בוחר את נטיותיו. כולנו בודדים-יחידים שמגיעים לאנליזה עם ציפייה למענה, למסע אישי בנוכחות אנליטיקאי.פסיכואנליזה מדוברת מכיל שיחות, הרצאות ומאמרים על מושגים ורעיונות פסיכואנליטיים בקליניקה בחברה ובתרבות. המחברת מתמודדת עם האתגר הכרוך בהעברה אל הכתוב את מה שמתרחש מעבר למילים של השיח עם אנליזנד בתרבות – את מה שמתגלה בהבזק ונוגע בממד הסודי, הלא ידוע והמשתנה. בחלקו מוקדש הספר לעבודה הפסיכואנליטית של "לדבר עם ילדים" – עם הילד האהוב שסובל את האַפקטים והאֶפקטים של שלושה דורות שמעליו; הילד שהוא הן שחקן והן סביל, סימפטום של האחרים וגם של עצמו, אבל גם סובייקט שצמא לדיבור אמיתי" -- מן האתר של ההוצאה.

פסיכואנליזה מדוברת

אל תתרגלו : לראות מחדש את הטוב והרע שסביבנו

אל תתרגלו : לראות מחדש את הטוב והרע שסביבנו

טלי שרוט, קאס ר' סאנסטיין 
שמתם לב שדברים שנראים מלהיבים בתחילת השבוע נהיים משעממים לקראת סופו? אפילו מערכות יחסים מרגשות, תפקידים מרתקים בעבודה, או יצירות אמנות עוצרות נשימה מאבדות את זוהרן כעבור זמן מה. ספר מרתק זה נועד למי שאהבו את לחשוב מהר, לחשוב לאט ואת כוחו של הרגל, והוא ילמד אתכם להתרגש מחדש מכל מה שסביבכם. האם ניתן להסתכל על דברים ישנים בעיניים רעננות? כיצד נוכל לחדש את הרגישות, לא רק לדברים הטובים בחיים אלא גם לדברים האיומים שהפסקנו להבחין בהם ולנסות לשנות אותם, כמו מערכות יחסים פגומות, סביבה מוזנחת, שלטון נצלני. מחקר חדש ופורץ דרך זה מראה כיצד שבירת השגרה עשויה לרענן את ראייתנו בעבודה, בזוגיות, בטבע שסביבנו – ולחולל במוח אתחול שיאפשר לנו לחיות חיים מאושרים ומספקים יותר. מדענית המוח והפסיכולוגית טלי שרוט והפרופ' לכלכלה התנהגותית קאס סאנסטיין מבררים מדוע אנחנו מפסיקים לשים לב לדברים הנהדרים סביבנו, וכיצד ניתן לבטל את השפעת ההתרגלות בעבודה, בחדר המיטות, במדיה החברתית ובקלפי. הספר המבוסס על עשרות שנות מחקר בפסיכולוגיה ובביולוגיה, שופך אור על דרכים להצית מחדש את השמחה ולעורר שינוי משמעותי בחיים.המפתח לתמורה זו – חידוש הראייה, ההרגשה ותשומת הלב – טמון בשינוי. באמצעות שינוי זמני של הסביבה, של הכללים, של בני האדם שעמם אנחנו באים במגע – או אפילו שינויים בדמיון – ניתן לחדש את הרגישות, והודות לה לזהות ביתר בהירות את הרע ולהעריך יותר את הטוב. --‏ כריכה אחורית.

אל תתרגלו : לראות מחדש את הטוב והרע שסביבנו

 לחיות יותר : חשיבה חדשה על רפואה לחיים טובים וארוכים יותר

לחיות יותר : חשיבה חדשה על רפואה לחיים טובים וארוכים יותר

פיטר עטייה עם ביל גיפורד 
באמצע שנות ה־30 לחייו, המומחה לאריכות ימים, ד"ר פיטר עטייה, היה שחיין למרחקים ארוכים החוצה אוקיינוסים. אולם אז הוא גילה שהוא כלל אינו בריא ולמעשה הוא בדרך למוות מוקדם בגלל מחלת לב. המידע הזה הזניק אותו למסע להבנת אריכות הימים: איך ולמה אנו מתים? ואיך אנו יכולים לעכב או אף למנוע מחלות כרוניות שהורגות את מרבית האנשים כמו מחלות לב, סרטן, אלצהיימר וסוכרת סוג 2. לחיות יותר הוא מניפסט פורץ דרך על יכולתנו לחיות חיים טובים יותר וארוכים יותר המאתגר את צורת החשיבה הרפואית הקונוונציונלית על הזדקנות. במדריך הפעלה לאריכות ימים זה, ד"ר עטייה נסמך על המדע העדכני בעודו סוקר התערבויות תזונתיות, טכניקות מיטביות לשינה ולפעילות גופנית, וכלים להתמודדות עם הבריאות הנפשית והרגשית. חרף כל הצלחותיה של הרפואה הקונוונציונלית, לא עלה בידה להשיג התקדמות רבה בטיפול במחלות ההזדקנות. ד"ר עטייה סבור שעלינו לעבור לאסטרטגיה פרואקטיבית ומותאמת אישית לאריכות ימים, שבמסגרתה מוכרחים לנקוט בפעולה עכשיו. מדובר בגישה אסטרטגית להארכת משך החיים תוך שיפור הבריאות הגופנית, הקוגניטיבית והרגשית שלנו. מטרתו של ד"ר עטייה אינה להגיד לכם מה לעשות אלא לעזור לכם ללמוד איך לחשוב על בריאות לטווח ארוך כדי לבנות את התוכנית הטובה ביותר עבורכם. בלחיות יותר, הקוראים יגלו בין השאר: מדוע פעילות גופנית היא ה"תרופה" החזקה ביותר לאריכות ימים - וכיצד להתחיל להתאמן לקראת "קרב העשר של בני ה־100". מדוע עליכם לשכוח מדיאטות ולהתמקד בביוכימיה תזונתית, ולהתאים לעצמכם דפוס אכילה אישי. מדוע השאיפה לאריכות ימים תוך התעלמות מן הבריאות הרגשית עלולה להיות הקללה הנוראה מכולן. הזדקנות ואריכות ימים הן תחומים גמישים יותר מכפי שאנו נוטים לחשוב; גורלנו אינו נקבע מראש. באמצעות מפת הדרכים הנכונה ויישומה מוקדם ככל הניתן בחיינו, יש ביכולתכם להתוות נתיב שונה לחייכם, כזה שיאפשר לכם להאריך חיים מעבר לתכתיבי הגנים שלכם ולהבטיח שכל עשור בחייכם יהיה טוב מזה שקדם לו. -- כריכה אחורית.

לחיות יותר : חשיבה חדשה על רפואה לחיים טובים וארוכים יותר

 חינוך במלחמה : יומנים, מחקר, הגות

חינוך במלחמה : יומנים, מחקר, הגות

יורם הרפז 
´אסופת המאמרים חינוך במלחמה נכתבה בחודשים הראשונים של מלחמת 7 באוקטובר; היא מבקשת לתאר ב"זמן אמת" את מעשיהם מעוררי ההשתאות של אנשי חינוך במרכזים שאליהם פונו תושבי הנגב המערבי ולהציג מחקרים שנערכו ומחשבות שנהגו באותם חודשים. המלחמה עדיין מתחוללת בחזיתות השונות, ולכותבים לא הייתה די פרספקטיבה להעריך את השפעתה על החברה הישראלית ועל החינוך. אולם לכתיבה על ההתרחשויות במהלך התרחשותן יש ערך ייחודי, אשר אסופה זו מבקשת לשמר. לספר שלושה שערים: בשער הראשון, "יומני מלחמה", מתארים אנשי חינוך את הקמתן של מסגרות חינוך במרכזי המפונים, תוך שהם מנסים להבין מה התרחש שם באותם ימים של אימה, יוזמה ושיקום (חלקי); בשער השני, "מחקר", מציגים חוקרים מדיסציפלינות שונות את מחקריהם על היבטים שונים של מלחמה וחינוך; ובשער השלישי, "הגות", מהרהרים מומחים מדיסציפלינות שונות על היבטים שונים של מלחמה וחינוך' -- מהמעטפת האחורית.

חינוך במלחמה : יומנים, מחקר, הגות

 פיוס מאוחר : סיפור היחסים הסוערים בין אוסטריה וישראל

פיוס מאוחר : סיפור היחסים הסוערים בין אוסטריה וישראל

אלדד בק 
"שלושה ימים לפני פרוץ מלחמת יום כיפור כונסה ממשלת ישראל לישיבה אשר במהלכה לא אוזכרה כלל המתיחות הצבאית הנבנית בגבולות עם מצרים וסוריה; זו הייתה ישיבת ממשלה שניה באותו שבוע שעסקה במשבר אחר לחלוטין: החלטתו של קנצלר אוסטריה היהודי, ברונו קרייסקי, לסגור את תחנת המעבר בארצו לעולים לישראל מבריה"מ לאחר שמחבלים ערבים לקחו קבוצת עולים כבני ערובה על אדמת אוסטריה. בימים הגורליים שהוליכו למלחמה הייתה ממשלת ישראל טרודה בשאלת המשכיות העלייה ההמונית ובסוגיית עתיד היחסים הדיפלומטיים עם אוסטריה, מולדתו של אדולף היטלר. היה זה משבר אחד מיני רבים שאפיינו את היחסים בין אוסטריה לישראל בעשרות השנים שלאחר מכן: טיפוחם של אש"ף וערפאת על ידי קרייסקי; בחירתו כנשיא אוסטריה של מזכ"ל האו"ם לשעבר, קורט ולדהיים, שהסתיר את עברו הצבאי בתקופת מלחמת העולם השנייה; הקמת ממשלה אירופאית ראשונה בשותפות עם מפלגת ימין פופוליסטית ולאומנית ("מפלגת החופש") שהוקמה על ידי נאצים לשעבר. האם משברים אלו נבעו מכך שישראל מיהרה לסלוח לאוסטריה על חלקה בשואה? מדוע הזדרזה ישראל לקשור יחסים דיפלומטיים עם אוסטריה בשעה שזו סירבה להכיר במחויבותיה כלפי קורבנות הנאצים ונרדפיהם היהודים? וכיצד התאפשר דווקא בידיו של הקנצלר הצעיר ביותר בתולדות אוסטריה, סבסטיאן קורץ, לתקן את היחסים בין ארצו לישראל?" -- מן האתר של ההוצאה.

פיוס מאוחר : סיפור היחסים הסוערים בין אוסטריה וישראל

 חוזר לשם עכשיו

חוזר לשם עכשיו

דן תורן

"חוזר לשם עכשיו, ספר הביכורים של דן תורן, הוא יצירה אוטוביוגרפית ברובה, המאוגדת בשישה שערים ומציגה זיכרונות ומחשבות לגבי מקומם של הצלילים בחייו כמוזיקאי, זמר ויוצר. בסיפורים המשעשעים־מרירים מספר תורן בגוף ראשון על שירים שכתב עם ברי סחרוף, מאור כהן ואחרים, על סוף שנות ה־80 בתל אביב ועל הקשרים העמוקים עם יוצרים נוספים, ובהם שולי רנד, שמוליק לוי ויוסף אל דרור. חוזר לשם עכשיו הוא מסע הלוך ושוב בזמן – משנות ה־60 בגינת דבורה של ילדותו התל אביבית, דרך הופעות שונות בארץ ובעולם, כניסה מפתיעה לעזה בשנות ה־90, מסע הופעות בארצות־הברית עם דנה ברגר ב־2012, ועוד מגוון במות ונסיעות. בכל נקודות הזמן והמקום משתף המחבר את הקוראים בתובנות קטנות וגדולות על משמעות היצירה בחיים. זה הסיפור שלי על צלילים ועל שירים ועל עצמי. ניסיתי ללכוד במילים את ים התמונות והצלילים, שאליהם צללתי כנער ומהם מעולם לא יצאתי. השתדלתי לתאר את מה שהוביל אותי להיות אדם שחי עם מוזיקה בתוך מוזיקה – עם שירים, יצירה והופעות גם בזמנים שבהם זה נתפס כדבר בלתי אפשרי. ניסיתי שוב לפגוש את האנשים שהיו אתי אז, לתאר את האירועים ולספר את הסיפורים שהובילו אותי לחיות בתוך רוקנרול בעברית, במדינה שבה הרוקנרול אינו חלק מהזרם המרכזי, לא במוזיקה ולא בכלל." -- מן המעטפת האחורית.

חוזר לשם עכשיו

 המקומות הריקים של יהודית הנדל

המקומות הריקים של יהודית הנדל

גיא ארליך

הספר 'המקומות הריקים של יהודית הנדל' הוא מונוגרפיה מקיפה ראשונה מסוגה המוקדשת לסופרת, כלת פרס ישראל, ולמכלול יצירתה. הנדל (1921–2014) פרסמה במהלך חייה עשרה ספרים והפכה לאחת הסופרות הבולטות בספרות העברית והישראלית. עם זאת, לצד ההכרה וההערכה שיצירתה זכתה להן, נשארה הנדל בשולי הקאנון הספרותי והזיכרון התרבותי הקולקטיבי. ספר זה מבקש להאיר את יצירתה באור חדש. נדונות בו יצירותיה המוּכּרות, ובהן ספרה הנחשב 'הכוח האחר' (1984), ולצידן נבחנים ספריה הידועים פחות, כמו גם סיפוריה המוקדמים והנשכחים משנות הארבעים, שפורסמו בעיתונים ובכתבי העת וסללו את דרכה לספר הביכורים 'אנשים אחרים הם' (1950). חומרים מעיזבונה הספרותי של הנדל, שטרם זכה לעיון מחקרי, נחשפים כאן לראשונה ומביאים לידי גילויים מפתיעים ותובנות חדשות באשר להנדל וליצירתה. חומרי העיזבון כוללים בין השאר נובלה גנוזה, שזוכה בספר לעיון נרחב, וטקסט אוטוביוגרפי שעליו עבדה הנדל בעשור האחרון של חייה. פרקי הספר - הנעים משנות כתיבתה המוקדמות של הנדל ועד לספרה האחרון, 'המקום הריק' (2007) - מציעים מבט חדש על הסופרת ועל יצירתה, על היחסים המרתקים שטוותה בין ה"ספרות" ל"חיים", על הפואטיקה המלנכולית שלה לצד הניסיון לצעוד אל "מעבר למלנכוליה" וגם על "המקום הריק" כמוטיב דומיננטי בכתיבתה. "המקום הריק" הנדון בספר מִתקשר גם למקומה החסר של הנדל בהיסטוריוגרפיה ובקאנון הספרותי. -- כריכה אחורית.

המקומות הריקים של יהודית הנדל

 חופש המחאה וחופש ההפגנה - עתיד דמוקרטי לשריד מנדטורי?

חופש המחאה וחופש ההפגנה - עתיד דמוקרטי לשריד מנדטורי?

עודד רון, דפני בנבניסטי, מרדכי קרמניצר
"האם בישראל יש חופש מחאה ראוי? מהן הבעיות בחוקים הקיימים ובאכיפתם על ידי המשטרה? מה עשה בג"ץ כדי לתקן את המצב, וכיצד פעלה הכנסת לנוכח הלקונה החוקית והחוקתית? האם מוצדק להגביל את חופש המחאה? מה דינן של הפגנות בשעת חירום ביטחונית או בריאותית? מה אפשר ללמוד מניסיונן של מדינות דמוקרטיות ומדיני זכויות האדם בתחום זה? מהם האתגרים המיוחדים לחופש המחאה בעידן הדיגיטלי ולנוכח התחזקות הפופוליזם האוטוריטרי?" -- מן האתר של ההוצאה.

חופש המחאה וחופש ההפגנה - עתיד דמוקרטי לשריד מנדטורי?

 כיתות כוננות במרחב העירוני

כיתות כוננות במרחב העירוני

יעל ליטמנוביץ, מירית לביא
"בחודשים האחרונים, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, הוקמו כ-900 כיתות כוננות חדשות ברחבי הארץ. כיתות הכוננות הן כוח עתודה מבצעי וזמין להפעלה מהירה, לטובת סיוע לכוחות הביטחון בפעילותם באירועים ביטחוניים, בשגרה ובמצבי חירום, והן נועדו לשפר את המענה המבצעי באירועים אלו" -- מן האתר של ההוצאה.

כיתות כוננות במרחב העירוני

 גיוס חרדים מנקודת המבט החרדית : עמדות, מוטיבציות ותפיסות חברתיות

גיוס חרדים מנקודת המבט החרדית : עמדות, מוטיבציות ותפיסות חברתיות

שלי רובינסון, נטע ברק-קורן, יובל פלדמן 
"המחקר כולל נתונים שנאספו מסוף שנת 2020 ועד סוף שנת 2021. נמצא שרבע מהגברים הצעירים החרדים רוצים להתגייס לצה״ל וכן התגלה פער ניכר בין הרצון להתגייס לצה״ל ובין התכנון המעשי להתגייס – אשר עמד על כ-10% בלבד, בהלימה לנתוני הגיוס החרדי בפועל. צעירים חרדים המעוניינים להתגייס מונעים משלושה סוגי מוטיבציות: מוטיבציה שירותית-ערכית (רצון לתרום למדינה), אישית-אינדיבידואליסטית (רצון לרכוש מקצוע או להתקדם בחיים) ומוטיבציה אזרחית (תפיסת השירות כחובה אזרחית). חרדים שאינם מעוניינים להתגייס מונעים במידה פחותה באופן מובהק ממוטיבציות אלה. המוטיבציות השליליות המניאות צעירים חרדים מגיוס הן המוטיבציה הדתית-סמכותית (חשש מתגובת הרבנים), החברתית (חשש מנידוי חברתי) והאישית (חשש מהסתגלות לסביבה חדשה ו״התקלקלות״)" -- מן האתר של ההוצאה.

גיוס חרדים מנקודת המבט החרדית : עמדות, מוטיבציות ותפיסות חברתיות

 מלחמות השבבים : המאבק על הטכנולוגיה שמניעה את העולם

מלחמות השבבים : המאבק על הטכנולוגיה שמניעה את העולם

כריס מילר
"מאז ומתמיד נלחמו בני אדם על שליטה במשאבים. מאות מיליוני אנשים לאורך ההיסטוריה שפכו את דמם עבור מים, מחצבים, נפט ואדמה פוריה. ספר זה מספר את הסיפור האפי על הקרב הממושך המתנהל מזה עשורים לשליטה במה שהיה למשאב הקריטי ביותר בעולם - טכנולוגיית השבבים, המיקרוצ'יפים. זהו ערוץ עימות נוסף של שתי הטוענות לכתר, ארצות הברית וסין. אולי יפתיע אתכם לגלות שהשבבים הם הנפט החדש - המשאב העיקרי שבו תלוי העולם המודרני. הכוח הצבאי, הכלכלי והגיאופוליטי של היום תלויים לחלוטים במעגלי תקשורת ובמחשבים. מטילים ועד מיקרוגלים, מטלפונים חכמים ועד לשוק ההון - כל דבר חשוב מופעל על ידי שבבים. ההיסטוריון הכלכלי כריס מילר מסביר כיצד השבב קיבל תפקיד קריטי בחיי היום-יום המודרניים, וכיצד ניצחונה במלחמה הקרה ושלטונה הצבאי העולמי נגזרים מיכולתה להשתמש בכוח המחשוב בצורה יעילה יותר מכל כוח אחר. עד לאחרונה, ארצות הברית גם תכננה ובנתה את השבבים המהירים ביותר ושמרה על יתרונה כמדינה המובילה בתחום. אך כיום היתרון של אמריקה נחלש, והיא מאותגרת על ידי יריבים בטאיוואן, בקוריאה, באירופה והחמור ביותר, בסין. כפי שנחשף במלחמות השבבים, סין מוציאה מדי שנה יותר כסף על ייבוא שבבים מאשר על ייבוא נפט. היא משקיעה מיליארדים במשימת ייצור השבבים כדי להתקדם ולעקוף את אמריקה. אולי יתברר שלאמריקה יש מערכת חיסונית חזקה במיוחד, בדמות עוצמתה הכלכלית. ואולי לא. שאיפותיה של סין והמודרניזציה הצבאית שלה הולכות יד ביד, שעה שאמריקה החלה להזניח רכיבים מרכזיים בהליך ייצור השבבים, מפקירה את הזירה ליריבתה המרה. המלחמה הקרה השנייה נמצאת, למעשה, בעיצומה. וכדי להבין את מצב הפוליטיקה, הטכנולוגיה והכלכלה הנוכחיים, אנו נדרשים תחילה להבין את תפקידם החיוני של השבבים." -- אתר המו"ל

מלחמות השבבים : המאבק על הטכנולוגיה שמניעה את העולם

 אופי חזק : אמון, יושרה, אומץ אישי וכבוד - הערכים ההכרחיים להצלחתם של מנהיגים

אופי חזק : אמון, יושרה, אומץ אישי וכבוד - הערכים ההכרחיים להצלחתם של מנהיגים

רוברט ל' קאסלן הבן וד"ר מייקל ד' מתיוז
המפקח לשעבר של אקדמיית וסט פוינט חובר לפרופסור לפסיכולוגיה, ויחד הם מסבירים למה כל המנהיגים המצליחים מסתמכים על אופי חזק וערכי. מבין המנהיגים המצליחים ביותר בהיסטוריה - מאברהם לינקולן ועד למהטמה גנדי, ממרטין לותר קינג ועד נלסון מנדלה - כמה היו מתמטיקאים וכלכלנים מבריקים, אחרים היו בעלי חזון ויצירתיים, וחלק היו מומחים בתכנון אסטרטגי. מומחיותם בתחומם לא היתה הסוד למנהיגותם רבת ההשפעה. המיומנות, כושר העמידה, החוסן הנפשי, הכריזמה והאומץ שלהם נבעו כולם מגורם אחד בלבד: אופי חזק. אופי - הערכים המוסריים וההרגלים של כל אדם - זוכה בימים אלה להתייחסות רבה יותר מבכל תקופה אחרת בהיסטוריה המודרנית. פוליטיקאים מסלפים עובדות. חברות עסקיות מרמות לקוחות ומשקיעים. ספורטאים נתפסים בשימוש בחומרים אסורים. לא זו בלבד שכשלי האופי הללו פוגעים בתרבותנו ככלל, הם חותרים תחת יסודות המנהיגוּת של החברה שלנו. בספר זה, מחברי אופי חזק צוללים לעומק חשיבות האופי והקשר בינו לבין מנהיגות מוצלחת, והם מלמדים כיצד להטמיע אותו בקרב אנשים ומנהיגים לעתיד. גנרל רוברט ל' קָאסלן הבן שירת בצבא ארה"ב במשך יותר מ־43 שנים והיה המפקח של האקדמיה הצבאית בווסט פוינט. הפסיכולוג, ד"ר מייקל ד' מתיוז הוא מרצה לפסיכולוגיה בווסט פוינט, ובמשך שנים התמקד במחקריו בנושא הפסיכולוגיה של האופי. יחד הם עדים מכלי ראשון לכך שאין די בכישרון גולמי; הנהגה מוצלחת נסמכת על בסיס חיוני של אופי חזק וערכי. טענה זו מבוססת על סיפורים מהמציאות ומגובה במחקרים המדעיים העדכניים ביותר. המחברים גם מעניקים לקוראים את הכלים לבנות ולשמר אופי בעצמם ובארגונים שלהם, ומלמדים אותם כיצד למדוד את חוזקות הבטן, חוזקות הראש וחוזקות הלב שלהם וכיצד לבנות אמון ולטפח את הזרעים החיוניים לבניית אופי. -- כריכה אחורית.

אופי חזק : אמון, יושרה, אומץ אישי וכבוד - הערכים ההכרחיים להצלחתם של מנהיגים

על הגלוי והסמוי במסע המטפל : על עולמם של מטפלים במקצועות הבריאות המתמחים בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות

על הגלוי והסמוי במסע המטפל : על עולמם של מטפלים במקצועות הבריאות המתמחים בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות


גיתית מור-יצחקניא 
מה מניע אדם לבחור במקצוע טיפולי העוסק בתפקוד האדם, מה מניע אותו למפגש עם אנשים עם לקויות מורכבות כמעשה של יום יום? מהם רכיבי החוסן להם יידרש ומהם גורמי השחיקה עימם יהיה עליו להתמודד? אילו מצרכיו האישיים יקבל מענה באמצעות עיסוק זה ומהי השפעתם של צרכים אלו על תהליכי קבלת ההחלטות במהלך עבודתו? שאלות אלו עומדות לדיון במרכזו של ספר זה העוסק במטפלים ממקצועות הבריאות שבחרו בעבודה עם אנשים עם צרכים מיוחדים והמאפיין את דמותם כפועלת ממניעים גלויים וסמויים, פנימיים וחיצוניים (חברתיים-תרבותיים) ומופעלת על ידם. פרקי הספר מבוססים על ראיונות עומק שנערכו עם פיזיותרפיסטיות, קלינאיות תקשורת ומרפאות בעיסוק המתמחות בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות ומלווים את מסען המקצועי משלב הבחירה אל לשלב ההתבססות המקצועית, תוך התחקות אחר תהליכי השחיקה האופייניים לעוסקים בתחומים אלו. הספר מיועד לסטודנטים, מטפלים ומדריכים במקצועות הבריאות העוסקים בתפקוד האדם ושיפור איכות חייו, בייחוד אלו המתמקדים בעבודה עם אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים ורואים בה ייעוד. גם העוסקים במקצועות טיפוליים אחרים ואנשי חינוך העוסקים בתחום זה ימצאו עניין בספר. -- מעטפת אחורית.

על הגלוי והסמוי במסע המטפל : על עולמם של מטפלים במקצועות הבריאות המתמחים בעבודה עם אנשים עם לקויות מורכבות

עושים סיפור

עושים סיפור

 יוסי אלפי
איך עושים סיפור הוא ספר החושף לראשונה את סודות האמנות של מספרי הסיפורים  (storytelling) ואף שואף לשפר ולשכלל מיומנויות הקשורות בתקשורת בין־אישית. יוסי אלפי, מספר הסיפורים הלאומי של ישראל, שהפך את האומנות הזו למקצוע ואת המקצוע לאמנות בפני עצמה, מוביל את הקוראים אל חדרי החדרים שבלב הסיפור והמספר. כלומר, בלב של כל אחת ואחד מאיתנו.  -- כריכה אחורית.

עושים סיפור

Eating and being : a history of ideas about our food and ourselves

Eating and being : a history of ideas about our food and ourselves

 Steven Shapin

Eating and Being is a history of Western thinking about food, eating, knowledge, and ourselves. In modern thought, eating is about what is good for you, not about what is good. Eating is about health, not about virtue. Yet this has not always been the case. For a great span of the past—from antiquity through about the middle of the eighteenth century—one of the most pervasive branches of medicine was known as dietetics, prescribing not only what people should eat but also how they should order many aspects of their lives, including sleep, exercise, and emotional management. Dietetics did not distinguish between the medical and the moral, nor did it acknowledge the difference between what was good for you and what was good. Dietetics counseled moderation in all things, where moderation was counted as a virtue as well as the way to health. But during the nineteenth century, nutrition science began to replace the language of traditional dietetics with the vocabulary of proteins, fats, carbohydrates, and calories, and the medical and the moral went their separate ways. Steven Shapin shows how much depended upon that shift, and he also explores the extent to which the sensibilities of dietetics have been lost.

Eating and being : a history of ideas about our food and ourselves