אודות סמינרי המרכז

במסגרת פעילות המרכז יועברו סמינרים בנושאי הסביבה והקיימות על ידי חוקרים/ות בכירים/ות מטעם האוניברסיטה הפתוחה וממוסדות וגופים חיצוניים העוסקים בנושאים אלו.

ניתן יהיה להירשם לכל סמינר דרך ההזמנה שתופיע גם באתר האינטרנט. מוזמנים לעקוב אחר הסמינרים הקרובים של המרכז.








סמינר המרכז | הרצאתו של ד"ר בני פירסט

הסמינר השלישי של המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה נערך ביום 4.12.2023 באופן היברידי, ובמסגרתו הועברה הרצאתו של ד"ר בני פירסט, עמית מחקר בכיר במרכז, בנושא:

"לא מאמינים לאף אחד – האם וכיצד ניתן לחזק את אמון הציבור במערכת התכנון?"

אחד האתגרים המרכזיים עמו מתמודדים מוסדות התכנון בישראל בעשור האחרון הוא העליה במספר התנגדויות הציבור למיזמי בניה ופיתוח, כאשר הסבר עיקרי לכך הוא חוסר אמון של הציבור בממסד השלטוני בכלל ובמערכת התכנון בפרט.

מצב זה בו אמון הציבור בממסד התכנוני הולך ונחלש מייצר תופעה המכונה "גירעון בדמוקרטיה" כחלק מתהליך זה הפרט והקהילה מאבדים את אמונתם ביכולתם להשפיע על חייהם, ומתעוררת התנגדות אמוציונאלית קשה ונולד שיח אגרסיבי לא ענייני המעכבים פיתוח ושגשוג.

ההרצאה תציג מסקנות של מחקר אמפירי המנתח את הבעיה ומציע מנגנון יישומי חדש אותו ניתן לשלב בתהליכי שיתוף ציבור בתכנון כאשר היעד המרכזי הוא יצירת שינוי תרבותי עמוק, אותו ראוי יהיה לקדם במשילות החדשה בישראל שאחרי המלחמה.


פרטים נוספים

      לעיון בהזמנה לאירוע >>

      לצפייה בהקלטת הסמינר >>


סמינר המרכז | הרצאתה של ד"ר שולה גולדן


הסמינר השני של המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה נערך ביום 6.11.2023, במסגרתו הועברה הרצאתה של ד"ר שולה גולדן, עמיתת מחקר בכירה במרכז, בנושא:

"משבר האקלים ותפקיד הציבור: מבט רב-תחומי על התנהגות והתגייסות ברגעי שגרה ובחירום"

משבר האקלים, המעמיד מדינות, קהילות ופרטים בפני מגוון סיכונים ואתגרים, מחייב לפעול במספר מישורים. האם אפשר ללמוד ולהסיק מסקנות מהתגייסות הציבור לפעול במענה לאירועי חירום ביטחוניים, כדוגמת זה בו מצוייה ישראל בימים אלה, ביחס למה ניתן וצריך לצפות מהציבור במצבי קיצון אקלימיים?

אחרי עשרות שנים של מאמצים מדעיים, פוליטיים וכלכליים להבין ולפתח פתרונות לשינויי אקלים מעשה ידי אדם, לשאלה "מה עליי לעשות בקשר למשבר האקלים?" אין תשובה ברורה. יש מעט תחומים בהם קיימת מדיניות מחייבת לשינויים ברמת הפרט, ומרבית היוזמות נשענות עדין על מעשים וולונטריים הקשורים לבחירות של אורח החיים (לדוגמה בתחומי התחבורה, צריכת אנרגיה, מזון ועוד). אלה דורשים מחויבות שעל פניו שכמעט בלתי ניתנת להשגה בקרב רבים. לכן נשאלת השאלה מה אפשר ומה ראוי לצפות מאזרחים לעשות בתגובה לשינוי אקלים? ומה בסופו של דבר תהיה תרומתם בהתמודדות עם המשבר?

הספרות המדעית מציעה מגוון תשובות לשאלות הללו, המשקפות עמדות דיסציפלינריות שונות. בהרצאה זו נסקור גישות ומחקרים שונים כדי לנסות להרחיב את היריעה בנוגע להחלטות ולהתנהגות אישיות בהקשר של משבר האקלים. נבחן תיאוריות ונתונים לגבי המניעים לשינוי התנהגותי ודרכי פעולה אחרים, ההשפעה שלהם, והפוליטיקה והאתיקה של הטלת האחריות לשינוי התנהגות על הציבור.


פרטים נוספים



סמינר המרכז | הרצאתו של פרופ' עופר לוי

הסמינר הראשון של המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה נערך ביום 8.5.2023, במסגרתו התקיימה הרצאתו של פרופ' עופר לוי, עמית מחקר בכיר מצוות המרכז, בנושא:

"שילוב שיטות מתמטיות וסטטיסטיות מתקדמות במחקרים בתחום הסביבה והקיימות"

ניתוח אפקטיבי של נתונים והפקת מידע מנתונים גולמיים מסוגים שונים הם בעלי חשיבות גבוהה כמעט בכל תחום ודיסיפלינה, ביחוד לאור הזמינות, האיכות וההיקף של נתונים שונים בעידן המידע בו אנו חיים, לצד התפתחותם של אמצעים טכנולוגיים לביצוע צילומים ומדידות מגוונות. במחקרים יישומיים רבים בתחומי הסביבה והקיימות: נעשה שימוש בצילומים ואמצעי חישה שונים במטרה לאמוד גורמים שונים כגון זיהום אוויר, רעש, תכסית צמחיה, מפות חום, תנועת רכבים ועוד. שילוב כלי ניתוח נתונים מתקדמים ואפקטיביים עבור נתונים מסוגים אלו יכול להביא לפריצות דרך ויכולות משופרות לניטור וטיפול בבעיות ואתגרים סביבתיים.

הרצאה זו תסקור מספר מחקרים מתחומי החקלאות והביוטכנולוגיה, בהם היה שותף פרופ' לוי ובמסגרתם פותחו ויושמו כלים חישוביים וסטטיסטיים מתקדמים לפענוח נתונים מסוגים שונים. ביניהם, שיטות לניתוח תמונות לווין מולטי- ספקטרליות במטרה למפות קרקע לפי רמת חנקן ופיתוח שיטות חישוביות לפענוח הרכב מולקולרי של דגימות מנתוני סריקת תהודה מגנטית למטרות בדיקות איכות של חומרי גלם לביו-דלקים. 

פרטים נוספים

      לעיון בהזמנה לאירוע >>