כנסי המרכז ואירועים בולטים

ביקור נציגי השגרירות הבריטית והמועצה הבריטית בישראל, 5.4.2024

היה לנו העונג לארח את הנציגים הבכירים מהשגרירות הבריטית והמועצה הבריטית בישראל בקמפוס האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. במסגרת המפגש נערך סבב הכרות בין המשתתפים. פרופ' עפר ריעני דיקנט המחקר הציג את האוניברסיטה הפתוחה, את הפעילות המחקרית והקשרים האקדמיים עם מוסדות מקבילים בעולם של האוניברסיטה לצד הקשיים הקיימים נוכח המציאות הנוכחית. ד"ר אור קרסין ראשת המרכז הציגה את פעילויות המרכז, המחקרים המגוונים שנמצאים בתהליך וחלקם אף מתקדם. ד"ר שולה גולדן הציגה את מחקרה המשותף עם ד"ר אור קרסין  הבוחן מהם המנבאים את שביעות הרצון ממקום המגורים ועל חשיבותם של היבטים סביבתיים, ואת ממצאי המחקר המעניינים. בחלקו האחרון של המפגש, נערך סיור משותף בהובלתו של אמיר וינר במהלכו הוצגו מרכז שה"ם ואולפני האוניברסיטה.

 לצפייה בפוסט בלינקאדין >>




שולחן עגול ושיח מדיניות בנושא הפחתת בזבוז מזון וכלכלה מעגלית בארגוני שירות במגזר הבריאות, 17.4.2024

במסגרת האירוע ד"ר אור קרסין הציגה את ממצאי המחקר שנערך במשותף עם ד"ר טל גולן ו- Prof. Manoj Dora מ- Anglia Ruskin University בבריטניה ומומן על ידי Wohl Clean Growth Alliance. את פעילות משרד הבריאות בנושא הציגה ד"ר אורית אפומדו יונה- מנהלת המחלקה לתזונה ברפואה כללית וקופות חולים. המחקר שהוצג בוחן באופן השוואתי את המדיניות הקיימת בישראל ובבריטניה לאסדרת השלבים בשרשרת האספקה של מזון בבתי חולים ואת האופן בו המדיניות הקיימת משפיעה על הפוטנציאל לקידום כלכלה מעגלית וצמצום אובדן ובזבוז מזון.

לעיון בתכני האירוע:

     להורדת ההזמנה ליום העיון >>

     לצפייה בהקלטה המלאה של יום העיון >>

יום עיון לציון השקת המרכז למחקרי סביבה וקיימות בנושא "ערים 2040 - אתגרים בעירוניות בת קיימה", 11.6.2023

הכנס נפתח בדברי פתיחה ותודה שהדגישו את חשיבות המחקר בתחומי העירוניות להשגת יעדי פיתוח בר-קיימה, מיתון שינויי אקלים וקידום איכות הסביבה. בהמשך, התקיימו שלושה מושבים מרתקים שדנו באתגרים מרכזיים המשפיעים על איכות העירוניות בישראל, הצפיפות המתגברת, הצורך בבניית חוסן לשינויי אקלים והמתקפה על עצמאות השלטון המקומי. 

לעיון בתכני האירוע:

    להורדת ההזמנה ליום העיון >>

    לצפייה בהקלטה המלאה של יום העיון >>

יום עיון בנושא "משבר גלובלי ופתרונות מוניציפאליים: האם ערים יצילו אותנו ממשבר האקלים?", 6.11.2022

הכנס הציג את השאלה האם לשלטון המקומי יש באמת את היכולות, הסמכויות והרצון הפוליטי לספק פתרונות מעשיים למשבר האקלים הגלובלי, שיכולים לסייע להתמודדות עימו בצורה טובה יותר? האם הערים בישראל מוכנות לשינויי האקלים? ומה אפשר לעשות, וכיצד יכולים השלטון המרכזי ותושבי רשויות מקומיות לסייע במאמצים הללו?

הכנס החל בסקירה על שינויי האקלים ומה תפקידם של ערים ורשויות מקומיות בהתמודדות עם משבר האקלים. בהמשך, נערך רב שיח עם מנהלי מחלקות סביבתיות ברשויות המקומיות בבחינת השאלה האם הערים בישראל נערכות להתמודד עם משבר האקלים.

לעיון בתכני יום העיון:

    להורדת ההזמנה ליום העיון >>

    לצפייה בהקלטה המלאה של יום העיון >>

סדנת חוקרים וחוקרות למחקרי התחדשות עירונית

ישראל עומדת בפני צורך אדיר להתניע תהליכי התחדשות עירונית בהיקפים חסרי תקדים. לפחות 500 אלף יחידות דיור בישראל מחייבות התחדשות, והמלחמה מוסיפה להרס של איזורי מגורים שחייבים בשיקום.

  • האם האסטרטגיה של ההתחדשות העירונית בישראל המתבססת כיום על הריסת הקיים ובניה חדשה היא נכונה ואפקטיבית או שמוצדק לאפשר גם פיתוח מתחמים ושכונות שלמות תוך שיקום ועיבוי הקיים -התחדשות עירונית ללא הריסה?

  • איך מייצרים חלוקה הוגנת וצודקת של דירות תמורה לדירים במיזמי פינוי בינוי, כדי למזער כשלון של מיזמי התחדשות עירונית?  האם אפשר לפתח אלגוריתם שיחלק דירות תמורה באופן שימזער קנאה ?

  • כיצד נוכל לפתור את בעיית אזילת הקרקעות וציפוף היתר באמצעות בנייה בתת הקרקע? אילו שימושים אפשר מבחינה מעשית ויעיל כלכלית להעביר לתת הקרקע בתהליכי פינוי בינוי בהריסה של מתחמים שלמים?

אלה הן רק חלק משאלות עימן מתמודדים שלושה צוותי מחקר שנבחרו בקולות קוראים של המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה. בסדנה שהתקיימה במשרדי המרכז ביום 4.6.2024, שמחנו לארח צוותי המחקר להציג את הממצאים הראשונים של מחקרם באווירה קולגיאלית. במהלך המפגש, החוקרים והחוקרות בעלי רקע ממגוון דיסציפלינות העניקו את התייחסותם העניינית למחקרים שהוצגו והתנהל דיון על אתגרים ומחשבות להמשך הדרך על לסיום תקופת המחקר.

לעיון בתכני המרכז:

    לצפייה בסדר היום לאירוע >>


סדנת חוקרים וחוקרות למחקרי חוסן עירוני

בסדנה שהתקיימה במשרדי המרכז ביום 15.4.2024, שמחנו לארח צוותי המחקר בנושא חוסן עירוני להציג את הממצאים הראשונים של מחקרם באווירה קולגיאלית. במהלך המפגש, החוקרים והחוקרות בעלי רקע ממגוון דיסציפלינות העניקו את התייחסותם העניינית למחקרים שהוצגו והתנהל דיון על אתגרים ומחשבות להמשך הדרך על לסיום תקופת המחקר.

לעיון בתכני המרכז:

    לצפייה בסדר היום לאירוע >>

 











פורום אקדמיה עם מובילי סביבה בשלטון המקומי

המרכז מבצע מחקרים בינתחומיים וחדשניים מתוך שאיפה לתת מענה מחקרי לאתגרי הסביבה המרכזיים עמם מתמודד השלטון המקומי בישראל. כחלק ממאמצינו לגבש אג'נדה מחקרית מבוססת צרכים יישומים, אנו מייחסים חשיבות רבה להתייעצות עם מקבלי החלטות בשלטון המקומי ולהעברה ושיתוף של ידע מקצועי ומחקרי.

הפורום נועד לגבש קבוצה של מקבלי החלטות בכירים העובדים בממשקי הסביבה בשלטון המקומי, לצורך דיון מעמיק באתגרים אסטרטגיים המשותפים לרשויות מקומיות, ולחיזוק שיתוף הפעולה עם האקדמיה.

במסגרת מפגשי הפורום מועברות הרצאות בנושאי הסביבה והקיימות הרלוונטיים לשלטון המקומי מטעם חוקרי המרכז ונערכים שולחנות עגולים ושיח פתוח על האתגרים עימם מתמודד השלטון המקומי.


לעיון בתכני המפגש:

      פורום אקדמיה עם מובילי סביבה בשלטון המקומי - מפגש מס' 1 - 23.4.2023 >>

      פורום אקדמיה עם מובילי סביבה בשלטון המקומי - מפגש מס' 2 - 5.9.2023 >>


סמינרי המרכז למחקרי סביבה וקיימות

במסגרת פעילות המרכז יועברו סמינרים בנושאי הסביבה והקיימות על ידי חוקרים/ות בכירים/ות מטעם האוניברסיטה הפתוחה וממוסדות וגופים חיצוניים העוסקים בנושאים אלו.

ניתן יהיה להירשם לכל סמינר דרך ההזמנה שתופיע גם באתר האינטרנט. מוזמנים לעקוב אחר הסמינרים הקרובים של המרכז.

הסמינר הקרוב:

24.6.2024 | סמינר מס' 9 | בזום

הרצאתו של ד"ר אחמד מטלק ח'גאזי, עמית מחקר במרכז, לרגל יציאתו לאור של ספרו: "דמוקרטיזציה ומעורבות הקהילה בבניית סדר יום מקומי" 

לעיון בהזמנה ולרישום לסמינר >>


רשימת הסמינרים האחרונים:

8.5.2024 | סמינר מס' 8 | בזום

הרצאתה של הגר סרולוביץ', בנושא "מיפוי וניתוח טיפולוגיות לערים חכמות" 

14.4.2024 | סמינר מס' 7 | בזום

הרצאתו של פרופ' ארז צפדיה, בנושא "עלייתה וקריסתה של התפיסה הסביבתית-ביזורית בתכנון העירוני

25.3.2024 | סמינר מס' 6 | היברידי

הרצאתו של ד"ר אורי אנזנברג, בנושא "אונטולוגיות של זיהום - תהליכי ניקוי של שטחי תע"ש במרכז הארץ" 

15.2.2024 | סמינר מס' 5 | היברידי

הרצאתן של ד"ר אור קרסין וד"ר שולה גולדן, בנושא "כמה טוב שבאת הביתה? שביעות רצון ממקום המגורים: גורמים מנבאים וחשיבותם של היבטים סביבתיים"

22.1.2024 | סמינר מס' 4 | היברידי

הרצאתו של ד"ר יודן רופא (אוניברסיטת בן גוריון), בנושא "ערים מוטות הליכה"

  4.12.2023 | סמינר מס' 3 | היברידי

הרצאתו של ד"ר בני פירסט, בנושא "לא מאמינים לאף אחד: האם וכיצד ניתן לחזק את אמון הציבור במערכת התכנון?"

  6.11.2023 | סמינר מס' 2 | בזום

הרצאתה של ד"ר שולה גולדן, בנושא "מה עליי לעשות בקשר למשבר האקלים? מבט רב-תחומי על התנהגות ועמדות סביבתיות"

  8.5.2023 | סמינר מס' 1 | פרונטאלי

הרצאתו של פרופ' עופר לוי,  בנושא "שילוב שיטות מתמטיות וסטטיסטיות מתקדמות במחקרים בתחום הסביבה והקיימות"


למידע נוסף אודות סמינרי המרכז >>