סוגי האבחון המתקבלים באוניברסיטה הפתוחה הם:
1. אבחונים שנערכו ב-5 השנים האחרונות על ידי מאבחנים מוסמכים, שעומדים בקריטריונים המצורפים ומצביעים בבירור על לקות למידה או על חשד מבוסס להפרעת קשב וריכוז.
2. אבחוני מת"ל המאבחנים לקות למידה או חשד מבוסס לקיומה של הפרעת קשב וריכוז.
3. חוות דעת מרופא בתחום הנוירולוגיה או בתחום הפסיכיאטריה (עם התמחות בהפרעת קשב) המתבססת על אבחון מקיף הכולל בחינת תפקודי הלמידה לפי הקריטריונים המצורפים ומעידה על קיומה של הפרעת קשב וריכוז.
שימו לב! באוניברסיטה הפתוחה מתקבלים רק אבחונים שעומדים בדרישות של מרכז אית"ן. רצוי לשוחח עם יועצת ממרכז אית"ן לפני הפנייה לאבחון.
במקרים של קשיים הנובעים מבעיות רפואיות או מפגיעות גופניות (כגון תאונות דרכים, מחלות וכדומה), וכאשר קיימות מגבלות מיוחדות (לקויות חושיות, בעיות נפשיות וקשיים אחרים), ניתן לפנות למדור נגישות בצירוף מסמכים רפואיים מרופא מומחה בתחום (לא רופא משפחה): שאילתא > פנייה חדשה > לימודים אקדמיים סיוע בלמידה > פניות למרכז אית"ן אבחון יעוץ תמיכה ונגישות > בקשה לנגישות.
פרטים נוספים באתר: https://www.openu.ac.il/dean-students/accessibility/pages/restrictions.aspx
אם ברשותך אבחון המעיד על קשיים קוגניטיביים שנלווים לבעיה הרפואית (אבחון דידקטי או אבחון שיקומי), יש לשלוח מסמכים אלו גם ליועצות מרכז אית"ן לשם בדיקת האפשרות לקבלת סיוע. שאילתא > פנייה חדשה > לימודים אקדמיים סיוע בלמידה > פניות למרכז אית"ן אבחון יעוץ תמיכה ונגישות > בקשה לזכאות לקויות למידה הפרעת קשב.
אם ברשותך אבחון דידקטי המעיד על לקות למידה/הפרעת קשב. יש לשלוח אותו כמפורט בקישור נוהל הגשת בקשות.
אם ברשותך מסמכים רפואיים מרופא מומחה המעידים על מגבלה רפואית/חושית/ נפשית יש להגיש מסמכים למדור נגישות כמפורט בקישור.
יש לשלוח אבחון לפני תחילת הסמסטר, ולכל המאוחר עד חודש מתחילת הסמסטר (בסמסטרים ארוכים - סתיו ואביב). המועד האחרון להגשת אבחונים בכל סמסטר מופיע בהודעות בעמוד הבית. בקורסי אנגלית יש לשלוח אבחון עד תחילת הסמסטר. אבחונים שיישלחו לאחר מועד זה, ייבדקו במהלך הסמסטר העוקב.
תהליך בדיקת האבחון אורך כחודש ימים, ולאחר מכן ניידע אותך אם עומד בקריטריונים ונפתח לך תיק במרכז אית"ן, או שיש להשלים את תהליך האבחון. אם האבחון יוכר במרכז אית"ן, מומלץ ליצור קשר עם יועצת במרכז אית"ן לצורך שיחת היכרות ותיאום השירותים הרלוונטיים. במקרים שבהם המסמכים לא עומדים בדרישות מרכז אית"ן, ניידע אותך לגבי אפשרויות קבלת סיוע מגורמים אחרים.
השירותים שמעניק מרכז אית"ן מתמקדים במיומנויות הנדרשות ללמידה אקדמית. לשם כך אנו מציעים הדרכה במיומנויות למידה בקבוצות קטנות או באופן אישי. לעיתים מופיעות בדוחות האבחון המלצות טיפוליות כמו הפנייה לטיפול רגשי, שיפור כישורים בסיסיים (לדוגמה, טיפוח מוּדעות פונולוגית או העשרה שפתית), הוראה מתקנת או שיעורים פרטיים וליווי אינטנסיבי. מאחר שהמלצות אלו אינן נוגעות באופן ישיר ללימודים אקדמיים, השירותים הללו לא מוצעים לסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה.
תיאום תנאי בחינה אינו כרוך בתשלום.
עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן נדרש תשלום לצורך קבלת סיוע בלמידה: השתתפות בקבוצות התגבור, הדרכה פרטנית בקורסים עיוניים או באנגלית.
התשלום תמורת שירותים מתקדמים במרכז אית"ן הוא שנתי – עבור סמסטר סתיו, סמסטר אביב וסמסטר קיץ בשנה קלנדרית אחת (לדוגמה 2025א-2025ב-2025ג) – גם אם לא נלמדו קורסים בחלק מהסמסטרים. הזכאות לשירותים תסתיים בסמסטר קיץ של אותה שנה.
התשלום בסך 150 ש"ח מתבצע דרך השאילתא: (פנייה חדשה > לימודים אקדמיים-סיוע בלמידה > פניות למרכז אית"ן - אבחון יעוץ תמיכה ונגישות > תשלום עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן). שימו לב, לא ניתן לקבל החזר כספי עבור תשלום זה (גם אם לא נוצלה הסיוע באותה שנה). לאחר התשלום יש להגיש בקשה להדרכה בלמידה דרך השאילתא ולשוחח עם היועצות במרכז אית"ן לשם קבלת הפניה להדרכה.
מרכז אית"ן פועל לפי תקנון אתיקה מקצועית המחייב שמירה על סודיות מלאה. המידע נותר חסוי במרכז אית"ן (למעט יידוע הצוות המטפל בסטודנט). אין איזכור לכך בגיליון הציונים או בתעודת הסיום. בנוסף לפנייה אל מרכז אית"ן, יש אפשרות לדווח באופן אישי למנחים או לגורמים אחרים באו"פ על לקות הלמידה/המגבלה הרפואית על פי רצונך.
תנאי הבחינה מתואמים על סמך ממצאי האבחון, הקשיים שעולים במהלך הלימודים, מאפייני הבחינה ונוהלי האוניברסיטה הפתוחה. ההחלטה ביחס לתנאי הבחינה מתבססת על שיקולים מקצועיים, ובהם הערכת סוג לקות הלמידה, חומרתה והיקף השפעתה על התפקוד בבחינה. כמו כן מובאים בחשבון שיקולים אקדמיים ומינהליים, בשיתוף גורמים נוספים באוניברסיטה.
יודגש, כי דרכי ההיבחנות המופיעות בדוח האבחון, או כאלו שהותאמו בעת הלימודים בתיכון הן בגדר המלצות בלבד והאוניברסיטה הפתוחה אינה מחויבת לפעול על-פיהן. נוסף על כך, לעיתים ההמלצות הן על דרכי היבחנות אשר אינן קיימות באוניברסיטה הפתוחה דוגמת בחינה בעל-פה, הפחתת כמות החומר בבחינה, המרת בחינה בעבודה, בחינה עם חומר פתוח או מתן הסבר או מיקוד של השאלות במבחן וכדומה.
תנאֵי בחינה סטנדרטיים – תוספת זמן, בחינה בחדר עם מעט סטודנטים או הפסקות בזמן הבחינה מתואמים על ידי יועצות מרכז אית"ן על סמך ממצאי האבחון.
בקשות לתנאי בחינה חריגים הדורשים שיקול דעת מיוחד– מובאות לדיון בוועדת חריגים פנימית. רצוי לשוחח עם יועצת ממרכז אית"ן לפני הפנייה לוועדה, שכן ישנם תנאי בחינה שלא קיימים באוניברסיטה או שהוועדה אינה מאשרת אותם. יש לפנות לפחות 6 שבועות לפני מועד הבחינה. הפנייה לוועדת חריגים היא באמצעות מערכת השאילתא (בקשות שירות > בקשה חדשה > בקשה לוועדה לתנאי בחינה חריגים > מילוי הטופס על פי הדרישות).
לאחר הגשת הפנייה ניתן לעקוב אחרי סטטוס הטיפול בה. החלטות הוועדה נמסרות תוך 3 שבועות ממועד הפנייה.
התאמת תנאי בחינה מיוחדים מצריכה תיאום לוגיסטי מורכב. לכן אנו יכולים לתאם תנאי בחינה אלה עבור סטודנטים המוכרים במרכז אית"ן בהתראה של 6 שבועות לפני מועד הבחינה לכל המאוחר (כמובן, רצוי לפנות מוקדם ככל שניתן). לאחר מועד זה לא ניתן יהיה לתאם תנאי בחינה מיוחדים.
אם כתוב בשאילתא "תנאים מיוחדים בעברית", הכוונה היא שהם חלים על כל הקורסים האקדמיים לתואר (למעט קורסים בשפה האנגלית).
עם ההרשמה לקורסי אנגלית אקדמית לקראת פטור יש לפנות למרכז אית"ן לתיאום תנאי בחינה בקורסי אנגלית (תנאי הבחינה באנגלית המתואמים במרכז אית"ן אינם תקפים לבחינת המיון אמירנט).
לסטודנטים הנבחנים בחו"ל ניתן לתאם תוספת זמן בלבד. המועד האחרון למשלוח אבחונים חדשים למרכז אית"ן מתפרסם בכל סמסטר באתר. תיאום תנאי בחינה בחו"ל מתאפשר עד חודשיים לפני מועד הבחינה (לפחות 35 ימי עבודה). רצוי לפנות למרכז אית"ן מוקדם ככל האפשר.
הרשמה לבחינה במקרה של תנאים מיוחדים – לקראת אמצע הסמסטר נשלחות הודעות על מועדי הבחינות השונים. אם תואמו לך תנאי בחינה מיוחדים יש להירשם לבחינות מוקדם ככל האפשר, ולא יאוחר מ-9 ימי עבודה (לא כולל יום הבחינה) לפני מועד הבחינה. בזימון שיתקבל לבחינה תופיע שעת התחלתה וכן משך הבחינה (כולל תוספת הזמן שתואמה). במקרים של תנאי בחינה חריגים, הדורשים תיאום לוגיסטי מורכב, יש להרשם לבחינה כחודש לפני המועד.
ביטול הרשמה – סטודנטים שתואמו להם תנאי בחינה מיוחדים נדרשים לבטל את הזימון לבחינה עד 9 ימי עבודה (לא כולל את יום הבחינה) לפני מועד הבחינה.
היבחנות ללא הרשמה או שינוי מרכז בחינה באיחור תיעשה על בסיס מקום פנוי. שימו לב כי סטודנט שלא נרשם למועד בחינה בזמן, או מעוניין להיבחן במרכז בחינה אחר מזה ששובץ אליו בזימון, לא יוכל לממש את תנאי הבחינה שתואמו עבורו.
באוניברסיטה הפתוחה מושקע מאמץ רב בשיבוץ הסטודנטים למרכזי בחינה קרובים למקום המגורים. עם זאת, לא בכל מרכז בחינה יש חדרי בחינה המתאימים לתנאי בחינה מיוחדים. לעיתים, כאשר נחוצים תנאים ספציפיים, ייתכן שינוי במיקום מרכז הבחינה. שימוש במחשב לצורך הקלדה מתאפשר אך ורק במרכזי הבחינה שבהם קיימת תשתית מתאימה – בתל אביב-קמפוס רמת אביב; בחיפה-קמפוס הנמל; קמפוס באר שבע; ובירושלים-קמפוס מל"י).
בעת הבחינה יש אפשרות להעביר שאלות בכתב לצוות ההוראה בקורס. עם זאת, התשובה לא תכלול הסבר על כוונת השאלה או ניתוחה. מומלץ לקבל סיוע במהלך הסמסטר בפיתוח מיומנות זו, ולשם כך יש לפנות ליועצות מרכז אית"ן כדי לתאם הדרכה בנושא ניתוח שאלות (שירות ההדרכה בלמידה נכלל בסל השירותים המתקדמים במרכז אית"ן).
לחץ בבחינות לא בהכרח מעיד על לקות למידה ואפשר לטפל בו. תוספת זמן בבחינות מתואמת רק בהתבסס על ממצאי אבחון המעידים על לקות למידה או על הפרעת קשב וריכוז או על בסיס אישורים רפואיים המעידים על מוגבלות. במקרים של הפרעת חרדה חמורה יש לשלוח מסמכים רפואיים מפסיכיאטר למדור נגישות.
אנו מציעים סדנה להפחתת חרדת בחינות שנפתחת אחת לסמסטר (בכפוף להתענינות). הסדנה מוצעת לכלל הסטודנטים והסטודנטיות של האוניברסיטה הפתוחה. את הסדנה מנחה פסיכולוגית קלינית והיא מתמקדת במאפייני הלמידה וההיבחנות ומקנה כלים יישומיים. ההשתתפות בסדנה כרוכה בריאיון אישי ובבדיקת התאמה, וכן בתשלום סמלי נפרד.
ההדרכה בלמידה מקנה כלים לייעול תהליכי הלמידה בהתאם למיומנויות הנדרשות באוניברסיטה: קריאת טקסטים אקדמיים, ארגון מידע מורכב בהיקף נרחב ממגוון מקורות, ניתוח שאלות, ניסוח תשובות ברמה אקדמית, ארגון החומר לקראת הבחינה, ניהול זמן ללמידה ועוד.
ההדרכה בלמידה מסייעת לשפר את מיומנויות הלמידה הדרושות להתמודדות עם קורסים עיוניים. מספר המפגשים הפרטניים מוגבל, והוא נקבע בהתאם להתקדמות הסטודנט וליישום המיומנויות באופן עצמאי. לצורך קבלת הפניה להדרכה פרטנית יש ליצור קשר עם יועצת ממרכז אית"ן (הרשמה לשירותים ייחודיים אלו כרוכה בתשלום שנתי עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן). אם קיימות בקורס הנלמד קבוצות תגבור, רצוי להירשם אליהן, מפני שהיקף הסיוע בהן רחב יותר ומתורגלות בהן מיומנויות הרלוונטיות לתוכני הקורס.
ההדרכה בקבוצות התגבור, שמלוות את הלימודים בקורס, מאפשרת תירגול והתמקדות במיומנויות למידה המאפיינות את תוכני הקורס ואת המטלות שבו. עם זאת, המיומנויות הנלמדות בקבוצות התגבור ישמשו בהמשך הלימודים גם בקורסים נוספים. מספר המפגשים בקבוצות משתנה מקורס לקורס.
קבוצות תגבור מוצעות בקורסי תשתית ובקורסי חובה במדעי החברה. הודעה על פתיחת קבוצה נשלחת לפני תחילת הסמסטר ובמהלכו. לעיתים מוצע בחלק מהקורסים שבהם לא נפתחה קבוצת תגבור מרתון של הכנה לקראת הבחינה.
הקבוצות מוצעות במרכזי לימוד במרכז הארץ או בהנחייה מקוונת.
ההרשמה לקבוצות התגבור נעשית באמצעות מערכת שאילתא לאחר קבלת הודעה ממרכז אית"ן. מומלץ להירשם לקבוצות בהקדם האפשרי, שכן מספר המקומות בכל קבוצה מוגבל.
פתיחת הקבוצה מותנית במספר הנרשמים. הרשמה לסיוע מסוג זה כרוכה בתשלום שנתי עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן. שימו לב, לנרשמים לקבוצה יש חובת נוכחות בכל המפגשים.
בסמסטר הראשון מומלץ להתחיל בקורס אחד בלבד. רצוי לשוחח עם אחת היועצות ממרכז אית"ן ולבחור קורס שאינו עמוס מדי ומתאים למסלול ולרקע הלימודי שלך. הדבר עשוי לסייע לך להעריך את היקף ההשקעה הנדרשת בלמידה, לבדוק כיצד משתלבים עבודה ולימודים יחדיו ולרכוש מיומנויות למידה באמצעות הדרכה בלמידה או קבוצת תגבור. בהמשך ובהתאם להישגים בקורס הנלמד, ניתן להאיץ את קצב הלימוד.
במקרים של רקע לימודי מבוסס ומיומנויות למידה טובות ניתן להירשם לשני קורסים במקביל כבר בסמסטר הראשון, אך רצוי להתייעץ לגבי בחירת קורסים שאינם עמוסים במיוחד.
ניתן להתייעץ עם יועצים כלליים של האו"פ באשר לבחירת קורסים ולקצב הלימוד. במקרים של קושי מורכב מומלץ לשוחח עם יועצת ממרכז אית"ן. הייעוץ יכלול התייחסות לממצאי האבחון ולרקע הלימודי.
לקות בתחום החשבוני עלולה להקשות בלימוד קורסים כמותיים (הדבר תלוי בעוצמת הלקות, ברמת הידע, וביכולת הפיצוי). מומלץ לנסות לבדוק את דרישות הקורס לפני ההרשמה כדי לבחון את יכולת ההתמודדות עמן. אין אפשרות ל"פטור" מקורסים מתמטיים שהם קורסי חובה במסלול הלימודים. רצוי להיעזר בייעוץ על מנת לבחור מסלול לימודים שבו אין דרישה לקורסים כמותיים דוגמת מסלול מדעי החברה והרוח.
בקורסי הסטטיסטיקה במסלולי מדעי החברה ישנן קבוצות תגבור שיכולות לסייע בהתמודדות עם הקורס. עם זאת, במקרים של לקות חריפה שאינה מאפשרת הבנה חשבונית ברמה בסיסית, ייתכנו קשיים מהותיים בלמידה ומומלץ לפנות לייעוץ אקדמי לפני הרשמה לקורסים שבהם דרישות אלו.
אנו מטפלים בסטודנטים עם מוגבלות פיסית, רגשית או חושית. יש לשלוח מסמך מרופא מומחה בתחום הרלוונטי, לדוגמה במקרה של מוגבלות רגשית יש להעביר מסמך מפסיכיאטר. על האישור לכלול תיעוד מעודכן בדבר המוגבלות, תוך התייחסות לפגיעה התפקודית בלימודים ולצורך בהתאמות. לא נוכל לקבל מסמך מרופא משפחה או מרופא כללי.
סטודנטים רשומים מתבקשים לשלוח את המסמכים דרך שאילתא > פנייה חדשה > לימודים אקדמיים - סיוע בלמידה > פניות למרכז אית"ן-אבחון יעוץ תמיכה ונגישות > בקשה לנגישות.
מתעניינים שטרם נרשמו ללימודים יכולים לשלוח מסמכים באמצעות דוא"ל או בפקס 09-7780628. יש לציין שם מלא, מספר זהות מספר טלפון זמין והסבר מפורט על מהות הפנייה.
במקרים של קשיים הנובעים מבעיות רפואיות או מפגיעות גופניות (כגון תאונות דרכים, מחלות וכדומה), וכאשר קיימות מגבלות מיוחדות (לקויות חושיות, בעיות נפשיות וקשיים אחרים), ניתן לפנות למדור נגישות בצירוף מסמכים רפואיים מרופא מומחה בתחום (לא רופא משפחה): שאילתא > פנייה חדשה > לימודים אקדמיים סיוע בלמידה > פניות למרכז אית"ן אבחון יעוץ תמיכה ונגישות > "בקשה לנגישות"
אם ברשותך אבחון המעיד על קשיים קוגניטיביים שנלווים לבעיה הרפואית (אבחון דידקטי או אבחון שיקומי), יש לשלוח מסמכים אלו גם ליועצות מרכז אית"ן לשם בדיקת האפשרות לקבלת סיוע.
תנאי הבחינה מתואמים על סמך המגבלה המתוארת במסמך הרפואי, הקשיים שעולים במהלך הלימודים, מאפייני הבחינה ונוהלי האוניברסיטה הפתוחה. ההחלטה ביחס לתנאי הבחינה מתבססת על שיקולים מקצועיים, ובהם הערכת סוג המגבלה, חומרתה והשפעתה על התפקוד בבחינה. כמו כן מובאים בחשבון שיקולים אקדמיים ומינהליים בשיתוף גורמים נוספים באוניברסיטה.
יודגש, כי דרכי ההיבחנות המומלצות ע"י הרופא, או כאלו שהותאמו בעת הלימודים בתיכון, הן בגדר המלצות בלבד והאוניברסיטה הפתוחה אינה מחויבת לפעול על-פיהן. נוסף על כך, לעיתים מומלץ על דרכי היבחנות שאינן קיימות באוניברסיטה הפתוחה, דוגמת בחינה בעל-פה, מבחן מותאם, הפחתת כמות החומר בבחינה, המרת בחינה בעבודה, פיצול הבחינה לשני מועדים, בחינה עם חומר פתוח, בחינת בית, "פטורים" מקורסים בתחומים מסוימים, או מתן הסבר או מיקוד של השאלות במבחן וכדומה.
תנאי הבחינה מתואמים לבחינות הסיום בקורסי האנגלית האקדמית הנלמדים באוניברסיטה הפתוחה. כדי לקבל תנאי בחינה מיוחדים בבחינות אמירנט יש להירשם לבחינה ולבקש התאמות דרך המרכז הארצי לבחינות והערכה בירושלים.
בבחינות סיום רמה בקורסי אנגלית של האוניברסיטה הפתוחה ניתן להשתמש במילונים אלקטרוניים (לא ניתן להשתמש במילון סורק או במילון המשמיע צלילים/קולות).
אין אפשרות להשלים את לימודי התואר הראשון ללא עמידה בדרישת הפטור באנגלית. מרכז אית"ן מציע סיוע פרטני בלימודי הקורסים באנגלית (הרשמה לסיוע מסוג זה כרוכה בתשלום השנתי בסך 150 ש"ח עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן) וכן תנאי בחינה מותאמים שיכולים לסייע בהתמודדות עם הקושי.
מומלץ להיעזר בתוכנות הקראה (דוגמת עלמה רידר AlmaReader), שבאמצעותה ניתן להאזין לטקסט בפורמט דיגיטלי.
במקרה של קושי משמעותי בקריאה חשוב לפנות בבקשה מנומקת אל הוועדה לתנאי בחינה חריגים לפחות 6 שבועות לפני מועד הבחינה, כדי לבדוק אפשרות לשימוש בשאלון מוקלט בבחינה (בהתאם לממצאי האבחון הדידקטי). רצוי להיעזר בהדרכה בלמידה לשיפור מיומנויות הבנת הנקרא (סיוע מסוג זה כרוך בתשלום שנתי עבור שירותים מתקדמים במרכז אית"ן).