22019 אלטרואיזם
22019 אלטרואיזם
3 נקודות זכות
שיוך: תואר שני / מחשבה ביולוגית
תנאי קבלה: קבלה לתואר שני במחשבה הביולוגית.
פיתוח הקורס: פרופ' אורן הרמן
הקורס יתמקד בשאלה: האם ישנם מקורות טבעיים למוסר? העיסוק בנושא האלטרואיזם (בעברית – זולתנות) יאפשר להתבונן מקרוב בהתפתחות של הביולוגיה המודרנית כדי לנסות לענות על שאלות שבמשך עידנים נתפסו כשאלות בפילוסופיה, במחשבה החברתית-פוליטית, ובתורת המוסר.
במהלך הקורס נעמוד על ההיסטוריה של הניסיונות הרבים והשונים לספק מענה לשאלת האלטרואיזם. נראה כיצד הבעיה הוגדרה מחדש כשאלה מדעית, וכיצד היא הוחלה באופן שונה על בני אדם ואורגניזמים אחרים. בתוך כך נכיר את ההתייחסות לנושא זה במסגרת המחשבה האבולוציונית מדרווין ועד היום, וכן בתחומים אחרים של הביולוגיה המודרנית ותחומי ידע נוספים: מתיאוריית התא, דרך מקורות הגנטיקה והאקולוגיה, תורת המשחקים, ומדעי הקוגניציה על שלל הכלים הטכנולוגיים בהם נעשה שימוש בימינו.
רשימת הנושאים:
-
עולמו של דרווין - נבחן את העולם החברתי-פוליטי-פילוסופי אליו נולד דרווין, ונעמוד על האופן שבו שאלת הזולתנות הופכת דרכו לשאלה מדעית-ביולוגית.
-
המוסר הטבעי? נעסוק בשאלת יסוד בנוגע למקורו של המוסר דרך כתביהם של שניים מהממשיכים החשובים ביותר של דרווין, פיוטר קרופוטקין הרוסי ותומאס הקסלי האנגלי, וכן בעזרת ספרה של האנתרופולוגית האמריקנית מרגרט מיד.
-
גנטיקה וסינתזה - נעמוד על האופן שבו הסינתזה בין מחשבתו הבררנית של דרווין וזו התורשתית של גרגור מנדל וממשיכיו תרמו להבנת הזולתנות כבעיה בגנטיקה של אוכלוסיות.
-
אקולוגיה, כלכלה ותורת המשחקים - נראה כיצד אקולוגים וחוקרי התנהגות בעלי חיים, כולל בני אדם המשחקים במשחקי קזינו ובמלחמות עולם, הובילו לחשיבה חדשה ומרעננת על שאלת האלטרואיזם.
-
מחיר האלטרואיזם - נתמקד במחשבתם של ביל המילטון, ג'ון מיינרד סמית, וג'ורג' פרייס, שלושה מענקי הביולוגיה של המחצית השנייה של המאה העשרים, שקראו תגר על תפיסות מקובלות של אבולוציה של התנהגות.
-
תיאוריה ותיקה בלבוש חדש - מאז שנות השבעים של המאה העשרים, שאלות קלאסיות על יחסי תורשה וסביבה מוצגות במסגרת של הסוציוביולוגיה, הפסיכולוגיה האבולוציונית, והגנטיקה ההתנהגותית בת זמננו. נעסוק בשאלה: האם תופעת האלטרואיזם זוכה להבנה מעמיקה יותר באמצעות הביולוגיה, או שמא המבט הביולוגי משטיח את הדיון.
-
אלטרואיזם היום, מציאות וחלום - ישנן דרכים שונות בהם חוקרים עכשוויים היום מנסים להבין את האלטרואיזם באופן ביולוגי. נדון במדע הזה באופן ביקורתי, וגם בתוכנית עבודה של חוקר המשתמש בעקרונות דרוויניים לבניין חברה צודקת וטובה יותר.
חומר הלימוד
הקורס כולל ספר שיינתן לסטודנטים ולסטודנטיות, ומאמרים באנגלית שיהיו זמינים באתר הקורס.
מטלות ומפגשים
יש חובה להגיש את כל המטלות ולהשתתף בשני מפגשים סמינריוניים שיתקיימו בקמפוס ברעננה. בנוסף, יתקיימו גם מפגשי רשות מקוונים.