האוניברסיטה הפתוחה

תיאורי הקורסים

22017 רפואה, מין ומגדר

22017 רפואה, מין ומגדר‏

3 נקודות זכות

שיוך: תואר שני / מחשבה ביולוגית

תנאי קבלה: קבלה לתואר שני במחשבה הביולוגית.

פיתוח הקורס: פרופ' יעל השילוני-דולב וד"ר שרון אורשלימי

יועצת: ד"ר נורית קירש

יחסי כוח מגדריים ותפיסות שמרניות על טיב ההבדלים בין המינים עיצבו מאז ומעולם את הידע המדעי ואת הפרקטיקה הרפואית. מאז שנות ה-60 של המאה ה-20 התנועה הפמיניסטית קראה תיגר על תפיסות ועל יחסי כוח מקובלים אלו, ונאבקה כדי להציג ידע פמיניסטי מול הידע הרפואי-מדעי ולצידו. חשיפת ההטיה המגדרית ברפואה והמדיקליזציה של גוף האישה - תהליך שבו בעיות לא רפואיות נבלעות בתוך הממסד הרפואי ומפורשות במושגים של בריאות וחולי - היו אבני דרך ובסיס לתיאוריה פמיניסטית שצמחה ושגשגה. במקביל, מושגי המין והמגדר - וכן טיב היחסים ביניהם לבין מדעי הביולוגיה והרפואה - התפתחו, השתנו והם ממשיכים להתעדכן כל הזמן. בתום הרבע הראשון של המאה ה-21 בישראל ובעולם, ניתן לומר כי למרות הקושי לערער על הסדר הקיים, גם בתחום הרפואה יש לחשיבה הפמיניסטית הישגים משמעותיים.

הקורס מציע לימוד ביקורתי ועדכני של סוגיות יסוד בתחום של רפואה, מין ומגדר, בהתבסס על מאמרים מגוונים בנושאי הליבה של התחום. הבעיות בהן הוא מתמקד קשורות באתיקה בטיפול רפואי, בחקיקה ובהקצאת משאבים כלכליים למחקר ופיתוח וקשורות לא פעם לשאלות של חיים או מוות.

מבנה הקורס

הקורס מאורגן במתכונת של מבוא + שישה שערים. כל אחד מהשערים מתמקד בסוגיה הקשורה ביחסים בין רפואה לבין מין ומגדר:

שער 1 - האמנם שני מינים?

שער 2 - הפרופסיה הרפואית ויחסי כח

שער 3 - אמצעי מניעה וזכויות רביה

שער 4 - על העיוורון: מחלות שקופות, מוגבלות וגיל המעבר

שער 5 – חוויה נשית, תודעה ופעולה

שער 6 - עם הפנים לעתיד

חומר הלימוד

הקורס כולל חוברת מבוא ובה ממספר מאמרים קלאסיים מתורגמים, וכן מקראת מאמרים מקוריים בעברית.

מטלות ונוכחות

במסגרת הקורס יש חובה להגיש את כל המטלות ולהשתתף בשני מפגשים סמינריוניים שיתקיימו בקמפוס ברעננה. בנוסף, יתקיימו גם מפגשי רשות מקוונים.