22016 ביקורת התזונה הטהורה: מדע התזונה, פוליטיקה וחברה
22016 ביקורת התזונה הטהורה: מדע התזונה, פוליטיקה וחברה
3 נקודות זכות
שיוך: תואר שני / מחשבה ביולוגית
תנאי קבלה: קבלה לתואר שני במחשבה הביולוגית.
פיתוח הקורס: ד"ר אראלה טהרלב בן שחר וד"ר דפנה הירש.
יועצים: ד"ר נורית קירש וד"ר עלמה איגרא.
מאז סוף המאה ה-19, החל המחקר המדעי של התזונה לתפוס מקום בהבנת דפוסי התזונה האנושיים ובעיצובם. התחום התפתח במאה ה-18 בהשראת תפיסות ומושגים מתחומי הפיזיקה והכימיה כמו גם בעקבות לידת הסטטיסטיקה ותהליכי סטנדרטיזציה. אלה הובילו מדענים לחשוב על מזון במונחים של רכיביו הכימיים – חלבונים, שומנים, פחמימות ובהמשך גם ויטמינים, ולהבין את התהליכים הגופניים המלווים את צריכת המזון במונחים של מטאבוליזם ושריפת אנרגיה. עד מהרה, התזונה המדעית הפכה לתחום מומחיות בעל השפעה חברתית ופוליטית ניכרת ולמכשיר מרכזי של ממשל, הן ברמה הלאומית והן ברמה הבינלאומית
מטרת הקורס היא להכיר את ההיסטוריה של מדע התזונה ואת הממשקים שבין מדע התזונה לסוגיות חברתיות, כלכליות ופוליטיות. בקורס נדון בתפקיד ששיחק המדע במאבקים מעמדיים וחברתיים, באופן בו הפכה התזונה מעורבת בחשיבה על סוגיות בטחוניות כלכליות ולאומיות, בשימוש שנעשה בידע במיגדור תחום ההזנה והבישול, ובקיבוע יחסי הכוחות המגדריים; במעורבות המדע בכפיית דפוסי תזונה על אוכלוסיות נשלטות ובתפקיד שקיבל המדע ביחסים בין תעשית המזון לשלטון ולהון ועוד.
נושאי הלימוד
-
עלייתה של התזונה המדעית
-
מדע התזונה בשירות פרויקטים חברתיים ופוליטיים
-
מדע התזונה בזירה הבין-לאומית, האימפריאלית והקולוניאלית
-
תזונה, מגדר וחיי יום יום
-
בין מדע לתעשייה: תעשיית המזון כשחקן מפתח בעיצוב מדע התזונה
-
תנועות מזון עכשוויות