22011 סוציוביולוגיה ופסיכולוגיה אבולוציונית במבט ביקורתי
22011 סוציוביולוגיה ופסיכולוגיה אבולוציונית במבט ביקורתי
3 נקודות זכות
שיוך: תואר שני / מחשבה ביולוגית
תנאי קבלה: קבלה לתואר שני במחשבה הביולוגית.
פיתוח הקורס: ד"ר בתיה זלינגר, פרופ' שמעונה גינצבורג; בת-חן פירסט (עריכה)
יועצים: פרופ' חוה יבלונקה, פרופ' ברוך קימרלינג, ד"ר איתן לה-פיקאר, ד"ר דבורה קמרט-לנג
נושאי הלימוד
-
המודלים מתורת האבולוציה העומדים בבסיס הניתוח הסוציוביולגי של ההתנהגות החברתית בקרב בעלי החיים, לרבות האדם; החזון הסוציו-ביולוגי: יצירת סינתזה בין מדעי החיים ומדעי החברה והרוח; שימוש בידע הסוציוביולוגי כמסייע בתכנון שינויים חברתיים.
-
האם קיים רצף אבולוציוני בין בעלי חיים לאדם גם בתחום ההתנהגותי? האם ההתנהגויות השונות והמרכיבים הבסיסיים של התרבות האנושית התפתחו כאמצעי אדפטציה של המין האנושי לסביבתו הטבעית, בשחר התפתחותו?
-
האם קיים טבע אנושי אוניברסלי מולד? האם התנהגויות ספציפיות מכוונות על-ידי גנים ספציפיים? האם הבדלים התנהגותיים בין גברים לנשים הינם מולדים? האם למוסר יש בסיס ביולוגי, ומהן השלכותיה של טענה זו לגבי קיומו של "רצון חופשי"?
-
סוגיית הדטרמיניזם הגנטי: האם קיימים אילוצים גנטיים-אבולוציוניים לגבי מאפייני החברה והתרבות האנושית? מהן ההשלכות הפוליטיות הנובעות מקיומם של אילוצים מסוג זה?
-
זיקת הסוציו-ביולוגיה לעקרונות ה"דרוויניזם החברתי" והאַאוגניקה; האם גם הסוציו-ביולוגיה מספקת לגיטימציה לתפיסות חברתיות שמרניות?
-
מדע ואידיאולוגיה: האם הסוציו-ביולוגיה היא אידיאולוגיה במסווה של מדע, כפי שטען השמאל האקדמי בארצות-הברית אשר הוביל את המתקפה כנגד הדיסציפלינה החדשה? מהי אחריותו של המדען? האם המדע "חופשי מערכים"?
-
הפסיכולוגיה האבולוציונית כממשיכתה של הסוציו-ביולוגיה לעומת הדגשים הייחודיים של התחום המתמקד בחקר התודעה.
-
סוגיית המודולריות במבנה המוח ותפקודיו הקוגניטיביים.
מבנה הקורס
שלב א: הקדמה, מפגש סמינריוני; שלושה ספרים, אסופת מאמרים.
שלב ב: שני מפגשים סמינריוניים; ספר אחד, אסופת מאמרים.