20463 מעבדה בכימיה אי-אורגנית
20463 מעבדה בכימיה אי-אורגנית
2 נקודות זכות ברמה רגילה
שיוך: מדעים / מדעי הטבע / כימיה
תנאי קבלה: הקורס כימיה אי-אורגנית, מעבדה בכימיה כללית. ידע קודם דרוש: הקורס כימיה כללית (או כימיה כללית א + כימיה כללית ב לביולוגים, או כימיה כללית א + כימיה כללית ב).
פיתוח הקורס: פרופ' יצחק דותן, ד"ר דינה עינות-יוגב, ד"ר חגית פרנקל-מילרד, ד"ר נורית גולדמן
יועצים: פרופ' דוד אבניר, פרופ' לינה בן דור
בקורס זה יבצעו הסטודנטים שבע מעבדות. חלקן מסתמכות על החומר שנלמד בקורס כימיה אי-אורגנית (20404), אחרות חושפות בפני הסטודנטים נושאים נוספים. במהלך הקורס רוכשים הסטודנטים מיומנויות עבודה ייחודיות למעבדה בכימיה אי-אורגנית, עורכים ניסויים באופן עצמאי, מעבדים את תוצאות הניסויים ומכירים שיטות זיהוי מבנה שונות.
נושאי המעבדות
-
השורה הספקטרוסקופית: צבעי קומפלקסים קביעת השורה הספקטרוסקופית של סדרת קומפלקסים של נחושת.
-
איזומרים גאומטריים בקומפלקסים: ניתוח תגובת שווי-משקל של המעבר בין האיזומרים אוקטאהדר-מרובע מישורי של קומפלקסי ניקל (II).
-
סינתזה של תרכובת קאורדינטיבית: זיהוי תוצרי הקומפלקסציה בין נחושת ברומיד לבין ליגנד טטראמתילתיורם גפרי (tetramethylthiuram sulfide). נכיר את מהלך עבודתו של החוקר במעבדה בכך שנעזר בשיטות אנליזות כימיות שונות על-מנת לקבוע את זהות התוצרים.
-
צבעים מעולם הננו-חלקיקים: הכרת עולם הננו-חלקיקים ותלות צבע התמיסה בגודלם של החלקיקים. בניסוי יוכנו ננו-חלקיקים של זהב מתכתי וננו-חלקיקים של מגנטיט.
-
תחמוצות הברזל: הכרת מספר תחמוצות שונות של ברזל ודרך הכנתם בתנאי סינתזה הדומים (כמה שאפשר) ליצירתם בתנאי טבע. נחקור את ההבדלים בין התחמוצות השונות זו מזו בהרכבן, בדרגת החמצון של יון הברזל, במבנה הגבישי, בצבע ובתכונות המגנטיות.
-
פילמור אי-אורגני: הכנת זכוכית בטמפרטורת החדר – סינתזה של זכוכית בעלת תכונות מגוונות בטמפרטורת החדר. הכנת הזכוכית תעשה בשיטת הסול-ג'ל המהווה פריצת דרך חדשה במדע חומרים קרמיים החדישים.
-
תרמוכימיה: הכנת קומפלקסים של נחושת וברזל המשנים את צבעם כתלות בטמפרטורה כתוצאה משינוי גודל שדה הפיצול המשתנה ועיוותי מבנה.
בקורס שבעה מפגשי המעבדה המתקיימים במעבדה שבאוניברסיטה הפתוחה. משך כל מפגש כשש שעות. מספר המקומות בקורס מוגבל.