האוניברסיטה הפתוחה

תיאורי הקורסים

20202 פילוסופיה של המדע

20202 פילוסופיה של המדע‏

6 נקודות זכות ברמה רגילה

 

שיוך: מדעי הרוח / פילוסופיה

שיוך נוסף: מדעים / מדעים - כללי

ידע קודם מומלץ: שני הקורסים יסודות הפיסיקה א, יסודות הפיסיקה ב, או אחד מבין הקורסים ביולוגיה כללית א, אשנב למדעי החיים.

פיתוח הקורס: ד״ר אליק פלמן

יועצים: פרופ' ימימה בן-מנחם, פרופ' יובל דולב, פרופ' אמיר הורוביץ, פרופ׳ רותי ויינטראוב, פרופ׳ מאיר חמו, פרופ׳ ארנון לוי, ד״ר רמי ישראל, ד״ר בועז מילר, פרופ׳ נח עפרון, פרופ׳ יורם קירש, ד״ר נורית קירש, פרופ' אילת שביט, פרופ׳ אורלי שנקר.

הפילוסופיה של המדע עוסקת בשיטה המדעית ובביקורות עליה. למרות שהשיטה המדעית היא עד היום הכלי המוצלח ביותר שיש לנו להסבר וחיזוי התופעות בעולם, כאשר בוחנים אותה באופן ביקורתי מתגלות בה לא מעט בעיות עקרוניות. ספר הקורס פילוסופיה של המדע מציג את המרכיבים השונים של השיטה המדעית, וכן את הבעיות העקרוניות שנחשפו במהלך השנים בכל אחד ממרכיבים אלה של השיטה המדעית.

הפרקים הראשונים מוקדשים לשיטה המדעית לניסוח תיאוריה מוצלחת, ובפרט, כיצד מגבשים תיאוריה מדעית שמיועדת להסביר את התופעות, וכיצד מעמידים תיאוריה כזו למבחן תצפיתי על ידי אישוש או הפרכה. לאחר מכן, העיסוק עובר לאופן השימוש בתיאוריה, כלומר, לאופן שבו תיאוריה מדעית צריכה להסביר ולחזות את תופעות הטבע באמצעות חוקי טבע. הפרקים האחרונים עוסקים בשאלת היחס בין תיאוריות שונות. בפרט, מהו היחס האידיאלי בין תיאוריות במדעים שונים (‏למשל, בין הפיזיקה לכימיה לביולוגיה ולפסיכולוגיה‎)‏; וכמו כן, מהו היחס האידיאלי בין תיאוריה קיימת לבין זו שקדמה לה באותו תחום (‏למשל, בין הפיזיקה של איינשטיין לזו של ניוטון‎)‏.

כאמור, במהלך השנים פילוסופים ומדענים חשפו בעיות עקרוניות בכל אחד ואחד ממרכיבים אלה של השיטה המדעית הקיימת, וגם הציעו לבעיות אלה כיווני פתרון שונים. כל אלה יידונו בהרחבה בפרקים הרלוונטיים.

הקורס מיועד לסטודנטיות וסטודנטים לפילוסופיה, כמו גם לסטודנטיות וסטודנטים למדעים המעוניינים להתבונן על תחום ההתמחות שלהם בפרספקטיבה רחבה וביקורתית, ולמעשה לכל מי שרוצה להתעמק בשאלות הקשורות בפילוסופיה או במדע.

חומר הלימוד

פרק 1

מבוא

פרק 2

אינדוקציה

פרק 3

המתודה המדעית

פרק 4

חוקי טבע

פרק 5

הסבר מדעי

פרק 6

ריאליזם במדע

פרק 7

רדוקציה מדעית

פרק 8

הפילוסופיה של המדע של תומס קון

פרק 9

המפנה הסוציולוגי בפילוסופיה של המדע

נספח

לוגיקה צורנית