13018 דיני תאגידים למנהלים
3 נקודות זכות
שיוך: תואר שני / מנהל עסקים
תנאי קבלה: ארבעה מבין הקורסים: כלכלת עסקים, שיווק, חשבונאות למנהלים, ניהול והתנהגות ארגונית, ניהול פיננסי.
פיתוח הקורס: פרופ' הדרה בר-מור; יעל אונגר (עריכה)
יועצים: פרופ' יצחק הדרי, פרופ' רות פלאטו-שנער, ד"ר יחיאל בהט, השופט ד"ר יורם דנציגר
מטרות הקורס
הקורס נועד להקנות ידע בדיני התאגידים הנהוגים בישראל על מקורותיהם המגוונים: חקיקה (במיוחד חוק החברות, תשנ"ט-1999), פסיקה וספרות; להבהיר מהותם של התאגידים, לרבות חברה, שותפות, אגודה שיתופית ועמותה; לערוך בדיקה מקיפה של אופן התנהלותה של חברה בע"מ, ממועד ייזומה ועד פירוקה; לבחון מהותה של הפירמה כמכשיר כלכלי לגיוס הון בעידן הקפיטליסטי. בקורס יושם דגש מיוחד על בעיית הנציג כמוטיב מרכזי בדיני התאגידים, וההשלכות על ניהול החברה.
נושאי הלימוד
דיני החברות במאה ה-21 בראי חוק החברות החדש והבהרת ההבדלים בין חברה ציבורית ופרטית; מהותה של החברה בע"מ כאישיות משפטית נפרדת, יעילות הגבלת האחריות של בעלי המניות וכללי הרמת מסך; התורה האורגנית, ואחריות הפירמה ונושאי המשרה; המשטר בחברה וניהולה; הבהרת מערכת היחסים בין כל קבוצות בעלי העניין בחברה (בעלי מניות, מנהלים, נושים) ופירוט המנגנונים להסדרת מצבי עימות ביניהם; מקורות מימון החברה ומכשירים משפטיים להסדרת היחסים של הפירמה עם המממנים: בעלי מניות, מחד, ומלווים שונים, מאידך; חלוקת רווחים על רקע האינטרסים הנוגדים של בעלי מניות ונושים; סוגי תביעות כסעד עממי, תביעות נגזרות ובמיוחד תביעות ייצוגיות; מצבים מיוחדים בחייה של הפירמה: כינוס, שיקום ופירוק.
חומר הלימוד
הלימוד בקורס מבוסס על ספר הקורס, על מקראה הכוללת מאמרים ופסיקה ישראלית וזרה, בעיקר מארצות הברית ומאנגליה, וכן על מדריך למידה.
כרך א
-
התאגיד – מהות, מיון, סיווג
-
האישיות המשפטית
כרך ב
-
הון חברה
כרך ג
-
המשטר בחברה והממשל התאגידי
כרך ד
-
חובות דיווח וגילוי, תרופות וסעדים בחברה
-
שינוי מבנה של חברה