12405 אנטישמיות, מדינת הלאום האירופית והיהודים
12405 אנטישמיות, מדינת הלאום האירופית והיהודים
3 נקודות זכות
שיוך: תואר שני / היסטוריה / היסטוריה של עם ישראל
שיוך נוסף: תואר שני / היסטוריה / היסטוריה רב תרבותית
תנאי קבלה: קבלה לתכנית תואר שני בהיסטוריה.
פיתוח הקורס: פרופ' גיא מירון
הקורס יעסוק במתח בין הכלה (inclusion) לבין הדרה (exclusion) של היהודים במדינה האירופית המודרנית – בתקופה שבין שלהי המאה ה 18 עד ערב מלחמת העולם השנייה – ובתנועות הלאומיות האירופיות. יסודו של הקורס בתפישה לפיה אין להבין את האנטישמיות כתופעה בפני עצמה, אלא יש לראותה בתוך ההקשר הרחב יותר של המדינה האירופית החדשה והגדרת הזהויות הקולקטיביות במסגרתה וכן להבין את מקומם של היהודים עצמם כסובייקטים פעילים (ולא רק כאובייקטים פסיביים) בהקשר זה. טיעון מרכזי שיועלה ויוצג מפרספקטיבות שונות לאורך הקורס יהיה, כי המתח בין הכלה להדרה של היהודים אינו בינארי אלא מציע מנעד שלם של אפשרויות. מושגים מרכזיים נוספים שיידונו בקורס הם "אזרחות", "התבוללות" ו"לאומיות".
נושאים מרכזיים
-
אנטישמיות וההיסטוריוגרפיה שלו בראי המחקר החדש: בחינה ביקורתית של השיח המחקרי על תולדות האנטישמיות אל מול תובנות חדשות העולות בחקר הלאומיות האירופית.
-
אזרחות, אתניות ואסימילציה במדינת הלאום: מבט-על על עידן האמנציפציה בגרמניה ועל השתלבותם רווית המתחים של היהודים בחברה הגרמנית תוך בחינת עמדות שונות של היסטוריונים בין דורות שונים ביחס למושגי היסוד המאפיינים תקופה זו – "אזרחות", "אתניות", "אמנציפציה" ו"אסימילציה".
-
בין הכלה להדרה – מקרי מבחן אזוריים: הצגת התהליך הפתלתל של התקדמות האמנציפציה במרכז ומערב אירופה גרמניה במהלך המאה ה-19 והמתח בין הכלה להדרה של היהודים תוך התייחסות למספרי מקרי מבחן אזוריים. נתייחס בין השאר לאלזס (צרפת), פרוסיה ובווריה (גרמניה) הונגריה (האימפריה ההבסבורגית) ופולין (תחת המשטר הצארי ובין מלחמות העולם)
חומרי הלימוד
מקראות מחקרים ומקורות.
דרישות הקורס
2 מטלות חובה (10% כל אחת) ורפרט מסכם (80%).
יש להגיש את הרפרט המסכם עד חודשיים מיום סיום הסמסטר.
הסטודנטים נדרשים לנוכחות בכל המפגשים ולהשתתפות פעילה במהלך הקורס.
1הלימוד בכיתה כפוף למספר הנרשמים. במקרים בהם מספר הנרשמים נמוך, הקורס יתקיים באופן מקוון בלבד.