11314 סוריאליזם
11314 סוריאליזם
6 נקודות זכות ברמה מתקדמת עם אפשרות לכתיבת עבודה סמינריונית
עמידה בהצלחה בחובות העבודה הסמינריונית תזכה ב-6 נקודות זכות עס.
שיוך: מדעי הרוח / לימודי תרבות
שיוך נוסף: מדעי הרוח / תולדות האמנות
תנאי קבלה: 36 נקודות זכות עבור קורסים קודמים, ובכללם הקורס אמנות בעידן הטכנולוגי, או הקורס אמנות מודרנית ועכשווית: מהמאה ה-20 למאה ה-21, וכן עמידה בדרישות האנגלית ובדרישות ההדרכה הביבליוגרפית בספרייה. ידע קודם מומלץ: יסודות שפת האמנות החזותית.
הקורס עוסק בתנועה הסוריאליסטית שראשיתה בשנות ה-20 של המאה ה-20, באופן ביטויה באמנות הציור, הפיסול, הצילום והקולנוע וכן בהשפעתה על אמנות המחצית השנייה של המאה ה-20 וראשית המאה ה-21.
למרות שהכינוי "סוריאליסטי" נעשה במהלך השנים מטבע לשון יום-יומית המשמש לתיאור מראות יוצאים מגדר הרגיל, הקורס עוסק במושג "סוריאליזם" בהוראתו ההיסטורית-אמנותית, לפיה הוא מציין "מציאות-על" או "על-מציאות" ומבליט את היחס שבין המציאות לבין מה שמעבר לה. מנקודת מבט זו, הסוריאליזם מדגיש את הרעיון של שחרור מכבלי המציאות ואמנים סוריאליסטים שואפים לעשות כך באמצעות שימוש בדמיון, במשחק, בלא מודע, בחלום ובפנטסטי. הציור, הפיסול, הצילום, ההֶדבֵּק (קולאז'), ההֶצרֵף (אסמבלאז'), מיזוגי התצלומים (פוטומונטאז') והקולנוע הסוריאליסטי מהווים חלק מהפרויקט האמנותי המודרני שראשיתו במעבר בין המאות ה-19 ל-20.
מבחינה כרונולוגית הקורס משתלב לאחר הקורס "אמנות מודרנית ועכשווית: מהמאה ה-20 למאה ה-21" (10856) ולפני הקורס "היבטים כוליים ביצירות הרב-תחומיות באמנות המאה ה-20" (10590). הקורס מתאים לסטודנטים של תולדות האמנות וכן לסטודנטים מתחומי ידע נוספים במדעי החברה והרוח, ולכל המבקש להרחיב אופקים תרבותיים באמצעות קורס באמנות חזותית. לצד אלו, "סוריאליזם" הוא קורס מתקדם שבסיומו ובכפוף לתנאים, תינתן אפשרות הרשמה לכתיבת עבודה סמינריונית.
סטודנטים המבקשים להירשם לקורס זה חייבים ללמוד קודם את הקורס "אמנות מודרנית ועכשווית: מהמאה ה-20 למאה ה-21" (10856), שמניח את התשתית והרקע להבנת הרעיונות העומדים בבסיס התנועה הסוריאליסטית.
חומרי הלימוד:
הלמידה בקורס מבוססת על שיטת הרצפים. חומרי הלימוד מוטמעים באתר הקורס, שבו משולבים חומרי העשרה נוספים: הרצאות מצולמות של מיטב המומחים לאמנות הסוריאליסטית, סרטוני העשרה, תרגולים אינטראקטיביים ודימויים של יצירות האמנות הנדונות בקורס. ספרו של פרופ' חיים פינקלשטיין סוריאליזם: מסך ובמה (2021) משמש כספר מלווה לקורס. פרקים נבחרים מתוך הספר ישמשו ללמידת הרקע להולדת התנועה הסוריאליסטית והנושאים המגוונים שהאמנים הסוריאליסטים עסקו בהם וכן הפרשנות שניתנה ליצירתם. לקורס מצורפת גם מקראת מאמרים מתורגמים לעברית.
נושאי הלימוד:
המניפסט הסוריאליסטי הראשון; אוטומטיזם בכתיבה ובציור; החלום ופשרו: ציורים בעלי מאפיינים של חלום; טכניקות אמנותיות בשירות הלא-מודע: הדבק (קולאז'), העתקה בשפשוף (פרוטאז') והֶצרֵף (אסמבלאז'); סוריאליזם ופרימיטיביזם; נשים ומגדר בתנועה הסוריאליסטית; צילום סוריאליסטי; האובייקט הסוריאליסטי; קולנוע סוריאליסטי והשפעתו על הקולנוע במפנה מאה ה-21; השפעת הסוריאליזם על סגנונות אמנותיים במחצית השנייה של המאה ה-20; סוריאליזם ברחבי העולם.