10499 יהודים בין מוסלמים: מבוא לתולדות היהודים בארצות האסלאם בתקופה המודרנית (1914-1750)
10499 יהודים בין מוסלמים: מבוא לתולדות היהודים בארצות האסלאם בתקופה המודרנית (1914-1750)
6 נקודות זכות ברמה רגילה
שיוך: מדעי הרוח / היסטוריה / היסטוריה של עם ישראל בעת החדשה
שיוך נוסף: מדעי הרוח / היסטוריה / היסטוריה של המזרח התיכון
לא נדרש ידע קודם.
פיתוח הקורס: פרופ' ירון צור, ד"ר הגר הלל (כתיבה), שוקי אקר; אהובה קרן (עריכה)
הקורס עוסק בתולדות היהודים בארצות האסלאם, במזרח התיכון ובצפון-אפריקה, החל בשלהי המאה ה-18 ועד ראשית המאה ה-20. הקורס מתמקד בהבנת ההתפתחויות בחיי היהודים על רקע התמורות היסודיות שחלו בחברות המוסלמיות בראשית התקופה המודרנית.
חומר הלימוד
חטיבה א (יחידות 3-1)
על סף העידן המודרני: דמויותיהם של אישים מצמרת החברות היהודיות משמשות פתח להיכרות עם היסודות ה"ישנים" של הקיום היהודי באימפריה העת'מאנית במפנה המאות ה-19-18; כמו כן נחשפות גם שכבות חברתיות נוספות בקהילות איסטנבול, אלג'יר ותוניס, ונערך דיון מסכם במאפייני הקיום של יהודי ארצות האסלאם על סף השינויים הגדולים שהביאה עמה המאה ה-19.
חטיבה ב (יחידות 8-4)
תמורות בסדר העת'מאני – עידן התנט'ימאת: גבירי בית קאמונדו משמשים מראה לראשית תקופת הרפורמות באימפריה העת'מאנית ולהשלכותיה על חיי היהודים בבירה האימפריאלית. סיפור עלילת הדם בדמשק (1840) חושף את הדמויות היהודיות "החדשות" במרחב העת'מאני, על רקע חדירתן המתעצמת של מעצמות אירופה וכינון הסדר החדש של עידן הרפורמות.
חטיבה ג (יחידות 12-9)
לאומיות וקולוניאליזם: החטיבה פותחת בהיכרות עם תולדות היהודים באלג'יר, תוניס, מצרים, לוב ומרוקו, שהיו תחת שלטון אירופי ישיר. לאחר מכן נבחנת השפעתם של הסדרים העולמיים החדשים – הקולוניאליזם והלאומיות – על חיי היהודים באימפריה העת'מאנית מסוף המאה ה-19 ואילך. החטיבה דנה גם ביהודי תורכיה, תימן, סוריה וארץ-ישראל.
בחטיבה ג משולבים בחומר הלימוד גם תקליטורים.