10154 החוויה התאטרונית: מבוא לדרמה ולתאטרון
10154 החוויה התאטרונית: מבוא לדרמה ולתאטרון
6 נקודות זכות ברמת פתיחה
שיוך: מדעי הרוח / תיאטרון
שיוך נוסף: מדעי הרוח / ספרות / ספרות כללית
לא נדרש ידע קודם.
פיתוח הקורס: ד"ר זמירה הייזנר, קרין חזקיה (כתיבה); נילי לנדסברגר (עריכה)
אחראי אקדמי: ד"ר נפתלי שם טוב
יועצים: פרופ' דן אוריין, פרופ' הרי גולומב, פרופ' שמעון לוי, פרופ' אברהם עוז
הקורס מקנה מושגי יסוד בדרמה ובתאטרון, מציין תחנות יסוד בתולדות התאטרון ובמוסכמותיו ובוחן את החוויה התאטרונית באמצעות גורמים תרבותיים ותאטרליים המעצבים את החוויה ומשפיעים עליה. יודגמו מבחר מחזות הנחשבים לקלאסיקה של התרבות המערבית מיוון הקלאסית עד ימינו.
הקורס מיועד לשוחרי תרבות ואמנות הרוצים להרחיב את ידיעותיהם בתולדות התאטרון ולרכוש כלים לניתוח הצגות תאטרון ומופעים בימתיים.
חומר הלימוד
-
המחזות שהם קריאת חובה: סופוקלס, אדיפוס המלך; שקספיר, מקבת; איבסן, ברווז הפרא; בקט, מחכים לגודו; ח' לוין, ההולכים בחושך. על הסטודנטים לרכוש (אפשר באמצעות האוניברסיטה הפתוחה) או לשאול מספריות את המחזות הנלמדים (מלבד זה של איבסן). תרגומים מומלצים: אדיפוס המלך בתרגום יעקב שבתאי; מקבת בתרגום אפרים ברוידא; מחכים לגודו בתרגום מולי מלצר.
-
ספר הקורס: החוויה התאטרונית: מבוא לדרמה ולתאטרון מאת ז' הייזנר וק' חזקיה (האוניברסיטה הפתוחה, 2006). הספר מתמקד בשאלות מרכזיות, כגון: מהי חוויה תאטרונית? מה מייחד את מדיום התאטרון? אילו שינויים חלו במוסכמותיו במהלך הדורות? כיצד השפיעו מוסכמות התאטרון על המחזות עצמם? התזמור של מרכיבי הדרמה והשפעתו על החוויה התאטרונית; השפעתן של מוסכמות התאטרון על עיצוב הדמויות בדרמה; מוסכמות תאטרון בהקשרן המציאותי-חברתי, כולל הסוציולוגיה של האירוע התאטרוני והממד הפוליטי-חברתי שלו.
-
סרטי DVD: חזרות על "העלמה יוליה", פר גינט, ברווז הפרא, שלוש אחיות, סונטת הרפאים, אדיפוס המלך, מקבת, וויצק, ז'אן ד'ארק, התאומים מוונציה, דרכו של עולם, אובו המלך, סיזווה בנזי מת, שש נפשות מחפשות מחבר, קדיש לנעמי. הסרטים מתומללים בחוברת תמלילים.
-
חוברת צפייה ולמידה, המקשרת בין כל מרכיבי הקורס, מנחה את הסטודנטים בקריאה ובצפייה וכוללת את מטלות המנחה.