קול קורא למחקרים בנושא צפיפות עירונית בריאה
המרכז למחקרי סביבה וקיימות באוניברסיטה הפתוחה מזמין חוקרים וחוקרות להגיש הצעות למחקרים מכווני מדיניות שיענו על האתגר של מימוש צפיפות עירונית בריאה.
ישראל היא אחת המדינות העירוניות ביותר בעולם, והיא עודנה עוברת תהליכי עיור מואצים. עד שנת 2065 ישראל צפויה להכפיל את אוכלוסייתה ולהגיע לכ-20 מיליון נפש. יותר מ-95% מהישראלים יגורו בערים, מיעוטן חדשות. הרוב יאכלסו הרחבות לערים קיימות או יגורו בלב ערים שיעברו התחדשות עירונית. מדינת ישראל כולה עוברת תהליך של ציפוף הנותן את אותותיו בעיקר בתוך הערים ובהרחבות בפאתי הערים.
צפיפות עירונית היא נושא למחקר מתמשך ורב-תחומי. מגוון דיסציפלינות, ובהן תכנון ערים, מדעי הסביבה ובריאות הציבור, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אדריכלות וכלכלה, תורמות לידע בתחום זה ועוסקות בתכנון, בממדים של הצפיפות, בהשפעותיה ובדרכים למתן אותה. נמצא כי צפיפות עירונית היא בעלת השלכות בריאותיות ולעתים קרובות מזיקות. מחקר משנת 2020 שפורסם ב- Environmental Health Perspectives מצא שרמות גבוהות של צפיפות במגורים קשורות לחשיפה מוגברת לזיהום אוויר, שהוא גורם סיכון למחלות לב, ריאה וכלי דם. במהלך ההתפרצות של מגיפת COVID-19 התחדד הקשר בין צפיפות עירונית להעברת מחלות זיהומיות. מחקר בתחום בריאות הציבור שפורסם ב-Lancet בשנת 2020 מצא שצפיפות עירונית קשורה באופן חיובי להתפשטות ה-COVID-19 בערים באירופה, אך נמצא כי הייתה השפעה גם לגורמים אחרים, כמו ניידות אוכלוסין ומצב סוציו-אקונומי.
צפיפות עירונית קשורה בשיפור השימוש במשאב הקרקע וביכולת לשמר שטחים פתוחים. יחד עם זאת, קיים ויכוח מתמשך באשר לתפקידה של צפיפות עירונית בהפחתת פליטת גזי חממה ולתרומתה למיתון שינויי אקלים. מחקר משנת 2020 שפורסם בכתב העת Energy and Buildings מצא שרמות גבוהות של צפיפות עירונית קשורות בשימוש נמוך באנרגיה לנפש ובפליטת גזי חממה בערים אירופיות, אך נמצא שהקשר מורכב ותלוי בגורמים אחרים, כמו תכנון מבנים ודפוסי תחבורה. מחקר אחר משנת 2021 ניתח את הממדים החברתיים והתרבותיים של צפיפות עירונית. במחקר זה שפורסם בכתב העת Sustainability נמצא שסביבות עירוניות בצפיפות גבוהה יכולות לטפח תחושה של קהילתיות ולכידות חברתית, אך גם להציב אתגרים לפרטיות ולריחוק חברתי.
מועד אחרון להגשת הצעות: 30.4.2023 בשעה 12:00. [נסגר]